Australian hinnat

Aloittaja PegAust13, elokuu 28, 2012, 01:22

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

PegAust13

Moi!

En löytänyt aiheeseen liittyvää tai ainakaan ajankohtaista topicia, joten laitetaan kokonaan uusi.

Eli millainen on tällähetkellä Australian hintataso verrattuna Suomeen? Tärkeimmät kuten peruselintarvikkeet ruokakaupassa ja vuokra-asuminen kiinnostavat kaikista eniten. Löytämäni blogit kertovat toisaalta ainakin täysin päinvastaista siihen olettamukseen, että Australia olisi kovinkaan halpa maa elää ja asua.

Tarkoituksena on alkaa suunnittelemaan WH-reissua Australiaan vuoden päästä.
Just leave and live your life!

Haagalainen

Australia ei ole ihan maailman halvimpia maita asua 8). Keskimäärin Suomen tasossa siellä tämänkin foorumin aikaisempien juttujen perusteella mennään.

25 maailman kalleimman kaupungin joukossa on 6  kaupunkia Australiasta. Tuommoiset vertailut on mitä on, mutta kertoo ne jotain.

http://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings.jsp

14 viime vuotta Brisbanessa asunut - ja edelleen asuva -  henkilö oli kesän Suomessa, ja väitti ruoan olevan Brisbanessa keskimäärin kalliimpaa kun Helsingissä. Riippuu varmaan mitä syö 8), itse en välttämättä olisi samaa mieltä.

Sellaisen oletuksen, että Australia olisi "kovin halpa maa elää ja asua" voi kyllä unohtaa. Lähes joka maassa voi esim. olosuhteiden pakosta kituuttaa maan hintatasoon nähden halvalla, mutta se on toinen juttu.


laursie

Ei tosiaan ole halpa maa varsinkaan, jos rahat on euroina. Tilanne oli täysin toinen muutama vuosi sitten, halpaa oli, kun dollari vastasi 0,50 euroa, kun se tällä hetkellä on noin 0,85 euroa. Paikallisilla (suhteellisen hyvillä) palkoilla täällä kyllä pärjää hyvin, mutta eurooppalaiset matkailijat (ja myös maahanmuuttajat kuten minä joilla on säästöjä vielä Suomessa) ovat kyllä kokeneet kolauksen kun euro on mennyt alamäkeen  :nuttu:

Niin ja vuokrat ovat todella kalliita ellei halua asua todella kaukana keskustasta kaupungin huonoimmalla alueella. Juurikin saimme huoneen kerrostalokolmiosta (hyvältä paikalta tosin aivan keskustan läheltä) josta maksamme lähes 1000 euroa/kk ($280/viikko). Huom. siis ei koko asunnosta vaan yhdestä pienestä makuuhuoneesta siellä.

sim

AUD:in valuuttakurssi suhteessa euroon (ja US-dollariinkin) on tällä hetkellä niin vahva että turistina maahan tulevalle Australia ei tosiaan ole mikään halpa. Valuuttakursseja kannattaa seurata - tilanne voi vuoden päästä olla merkittävästikin erilainen, nyt kun ollaan selvästi EUR-AUD-kurssin pitkäaikaisen keskiverron (1.6) alapuolella.

Silti väittäisin että esim. ulkona syöminen ja ruoka yleensäkin on ~20% halvempaa kuin Suomessa nykyiselläkin kurssilla. Ruoan kanssa pitää huomioida että täällä eletään merkittävästi Suomea enemmän sesonkien mukaan - sesonkien ulkopuolella tietyt hedelmät ja vihannekset ovat joko älyttömän kalliita tai niitä ei ole yksinkertaisesti saatavilla. Jos jaksaa vähän opetella mikä on milloinkin parhaimmillaan - vaikkapa täältä http://seasonalfoodguide.com/ - niin saa syötävää paitsi paljon halvemmalla myös maukkaampaa.

laursie

Yksi hyvä tapa säästää hedelmissä ja vihanneksissa on ostaa ne markkinoilta/torilta (markets). Mieheni kanssa käymme joka sunnuntai ostamassa koko viikon tarpeisiin ja hintaa tulee yleensä n. $20, siis kahdelle hengelle. Huomattakoon, että syömme suhteellisen paljon vihanneksia  :)

PegAust13

Hyviä kokemusperäisiä kommentteja, kiitos näistä.

Mikäli näin suunnittelee WH-matkaa, ei siitä ainakaan budjettimatkaa näillä näkymin saa millään.
Ja myönnettäköön, että vaikka Australia on iso maa niin tässä väkisin tulee mieleen kysymys, että miksi sinne kannattaa lähteä. Tämän perusteella sinne ei pidä lähteä halvemman elämän perässä eikä välttämättä säänkään perässä, sillä ilmeisesti lämpötilat saattavat olla tavallisen Suomen kesän luokkaa. Mutta kulttuuri ja luonto, ne tekeevät paljon.
Just leave and live your life!

b9leto00

Kyllä minä ainakin sään perässä hakeudun lokakuun alussa Cainrsiin, mitä olen forecasta katsonut niin alle 20 astetta ei ollut edes talvella.  :peukkuy

Muokkaampa vielä sen verran että aussien talvi voi olla joskus jopa niin kylmä kuin suomen kesä

sim

Lainaus käyttäjältä: PeGAUS85 - elokuu 28, 2012, 19:10..eikä välttämättä säänkään perässä, sillä ilmeisesti lämpötilat saattavat olla tavallisen Suomen kesän luokkaa.

Esitetään nyt vahvasti eriävä mielipide tähän; luonnollisesti on fakta että Australiassakin on välillä kylmä (etenkin paikallisella talvella sisällä asunnoissa). Noin vuositasolla ilmasto on kuitenkin ratkaisevasti parempi kuin Suomessa, jopa täällä "kylmässä" etelässä Melbournessa.

Australian sään osalta The Economist on taannoin mielestäni tehnyt parhaan yhteenvedon :)

Benign and beautiful much of the time, but often by turns scorching, soaking, dehydrating, burning, blowing, parching, cyclonic, cancer-causing and generally destructive.

jounij

Lainaus käyttäjältä: PeGAUS85 - elokuu 28, 2012, 19:10
...sillä ilmeisesti lämpötilat saattavat olla tavallisen Suomen kesän luokkaa.

Jep, talvella. Joskus myös syksyllä tai keväällä. Alueellisia eroja on paljon näin jotakuinkin Euroopan kokoisella mantereella.


Tuumaa
Jouni
Canberra

fatamorgana

Lainaus käyttäjältä: PeGAUS85 - elokuu 28, 2012, 19:10
Mikäli näin suunnittelee WH-matkaa, ei siitä ainakaan budjettimatkaa näillä näkymin saa millään.
väkisin tulee mieleen kysymys, että miksi sinne kannattaa lähteä.

Ajattele näin päin: paljonko olettaisit kuluvan rahaa, jos muuttaisit vuodeksi Ruotsiin tai Saksaan? Tadaa, siitä saa käsityksen, paljonko Aussilassa kuluu.

Vaikka tänne Suomesta käsin yleensä tullaan South East Asian ns. halpamaiden kautta tai yli (Vietnam, Thaimaa...), ei pidä kuvitella, että Aussilassa reppureissailisi samanlaisella dollarilla päivä-budjetilla kuin ehkä edellämainituissa. Eli älä anna suunnan hämätä.

Mitä tulee säähän, komppaan edellisiä, että Australian talvi usein on kuin Suomen kesä - Aussilan kesä onkin sitten ihan toinen juttu, seudusta riippuen +30-40 asteissa pyörien monta kuukautta ja loputonta auringonpaistetta tai vaihtoehtoisesti trooppista kosteutta. Näet sitten kun tulet :)

Miksikö lähteä tänne? Jokaisella toki omat syynsä, mutta nakataan tähän nyt sekalaista listaa:
- tutustut uusiin ihmisiin kaikkialta maapallolta, sillä täkäläisistä joka kolmas on muualta kuin Aussilasta alkujaan
- näet ja koet täysin uudenlaista, lumoavaa luontoa, jota ei näe missään muualla
- vihdoinkin kunnolla lämmintä, mahdollisuus uida ja surffailla mielin määrin
- uudenlainen kulttuuri ja silmät aukeavat sille, millä kaikilla tavoilla asioita voi tehdä, ajatella ja ymmärtää
- englannin kielitaitosi kohenee vuodessa kohisten
- saat uudenlaista työkokemusta vieraalla kielellä, edellyttäen, että löydät hommia (yleensä jotain löytyy)

jne jne. Itse en keksi yhtään syytä olla lähtemättä :)
Tämä nyt ei kuitenkaan ole mikään markkinahumupuhe eikä myöskään lupaus tai takuu, että kaikki onnistuu ja yhtään pettymystä ei tule. Sellaista elämää ei maan päällä olekaan, johon ei pettymyksiä mahtuisi.

PegAust13

Kyllähän se muutto Ruotsiin tai Saksaankin kustantaa eikä varsinkaan pohjoismaissa pääse kovinkaan suurta kulttuurieroa kokemaan Suomeen verrattuna.

Mutta lämmintä siis Australiassa pitäis riittää. Toisaalta itseäni on hämännyt mitä on selaillut forecaa ja wikipediaa, ettei esimerkiksi Sydneyssä 30 asteen puolelle kovin usein päästä.


Just leave and live your life!

sim

Lainaus käyttäjältä: PeGAUS85 - elokuu 28, 2012, 22:22..mitä on selaillut forecaa ja wikipediaa, ettei esimerkiksi Sydneyssä 30 asteen puolelle kovin usein päästä.

Ei selata sitä Forecaa ja Wikipediaa :) Ainoa oikea lähde Australian säätiedolle on BOM:in (Bureau of Meteorology) datalle pohjautuvat palvelut - http://www.bom.gov.au/index.shtml

"Kovin usein" riippuu tietysti millaisena sen käsittää; vuonna 2011 Sydneyssä oli 24 päivää päälle +30C:n (http://www.bom.gov.au/climate/current/annual/nsw/sydney.shtml). Jos väkisin haluaa hiostaa itseään enemmän niin voi toki koittaa vaikka Alice Springsiä.

sunrise.

Tämä ei ehkä liity aiheeseen mutta siteeraan edellistä kirjoittajaa säätietojen uutisoinnissa.Olen huomannut saman lukiessani täältä Suomesta käsin Australian säätiedotteita että niissä on aika suuri ero,kun katsoo vaikka päivänlehteä ja sitten menee nettiin katsomaan Australian uutisia(news.com.au)niin huomaa eron sää tiedoissa.

PegAust13

Lainaus käyttäjältä: sim - elokuu 28, 2012, 22:38
Lainaus käyttäjältä: PeGAUS85 - elokuu 28, 2012, 22:22..mitä on selaillut forecaa ja wikipediaa, ettei esimerkiksi Sydneyssä 30 asteen puolelle kovin usein päästä.

Ei selata sitä Forecaa ja Wikipediaa :) Ainoa oikea lähde Australian säätiedolle on BOM:in (Bureau of Meteorology) datalle pohjautuvat palvelut - http://www.bom.gov.au/index.shtml

"Kovin usein" riippuu tietysti millaisena sen käsittää; vuonna 2011 Sydneyssä oli 24 päivää päälle +30C:n (http://www.bom.gov.au/climate/current/annual/nsw/sydney.shtml). Jos väkisin haluaa hiostaa itseään enemmän niin voi toki koittaa vaikka Alice Springsiä.

Kiitos sim:lle linkeistä. Täytyy alkaa seuraamaan enemmän näitä suuntaa antavampia kuin pelkkää forecaa tai wikipedian yleisluontoista tietoa.

Tuohon hintatasoon täytyy budjettia suunnitella tarkemmin, mutta toisaalta sitä voi kompensoida myös mikäli töitä löytyy kohtuu nopesti.
Just leave and live your life!

Hoyryjyra

omista kokemuksista alkoholi on kalliimpaa ausseissa, jos et laske halpoja vinkkuja mukaan. Safka on todella kallista jos et suostu syomaan kauppojen halpamerkkeja, niilla ja pennia viilaamalla tiettyja tuotteita valttaen kylla parjaa ja tarjouksia metsastaen.
esimerkkeja nyt
halvimpia juustoja saa 7-15 dollaria kilo, jos haluat vahankaan parempaa niin hinta pomppaa helposti 20-30dollariin.
Maito on sentaan halpaa, mutta maksaisitko suomessa kreikkalaisesta jugurtista 6dollaria kilolta?
nauta on huomattavasti halvempaa mita suomessa, mutta muuten taitaa australia vieda voiton lihoissa ja kanassa.
jos haluaisit elaa sita normaalia elamaa, eli ostetaan mita mieli tekee katsomatta hintalappuja, ja vlailla hake evaat vaikka huoltoasemlta niin tulee niin kalliiksi etta ei kengannauhabudjetilla parjaa.

Itse kayn aina kaikki vakiotuotteet lapi tarjouksien perassa, syon hedelmia ja vihanneksia tarjousten mukaan. kokkaan usein samoja halvaksi koettuja ruokia, vahan muuntaen. olen loytanyt hyvan halvan tavan syoda ja kayda toissa ja saastaa rahaa ja pysya viela terveenakin, etta en syo pelkkia colesin noodeleita paivasta toiseen :)

Lammoista nyt voisin heittaa viakka vahan offtopiccia onkin etta tropiikissa, ainakin northwestissa talvi ei todellakaan ole sama mita suomen kesa. Kununurrassa ei sada vetta puoleen vuoteen ja lammot ei kay alle 10 asteen yollakaan... paivisin saattaa olla pari viikkoa 25-28 mut yleensa se kay yli 30 asteen.
itse lampimaan tottuneena palelen kovastikin talvella naissa asteissa ja joudun aamuisin kayttamaan hupparia, takkia, hattuakin, mut parissa tunnissa lampiaa niin paljon etta parjaa jo shortseissa ja tpaidassa.