Kirjoittaja Aihe: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?  (Luettu 40092 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa ausseihin!

 • Muriaanien kuninkas
 • ****
 • Viestejä: 310
Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« : Marraskuu 07, 2007, 11:46 »
Meillä saattaa olla mahdollisuus muuttaa Australiaan, Newcastellen, muutamaksi vuodeksi työnperässä. Toisaalta ajatus kauhistuttaa, mutta kiehtoo myös hirmuisesti. Päässä on miljoona kysymystä kaikesta mahdollisesta eritysiesti asiaa pohdituttaa meidän pienten lasten kannalta, jotka ovat lähes 4 v ja 2-vuotiaat. Mutta ihan ensin olisi kiva, kuulla täällä palstailevilta, miksi olette muuttaneet Australiaan? Millainen paikka se on olla ja elää? Mitä kaipaat Suomesta? Jos täällä on tällainen aihe jo valmiiksi, varmastikin vinkkaatte. Itse en sellaista sivuja selaillessani löytänyt.

Poissa Andreasyan

 • Muriaanien kuninkas
 • ****
 • Viestejä: 281
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #1 : Marraskuu 07, 2007, 12:17 »
Kaipaan Suomesta/Ruotsista;
perhetta ja ystavia
terveydenhoito systeemia

Poissa Jaaks

 • Global Moderaattorit
 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 4386
 • Moderaattori
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #2 : Marraskuu 07, 2007, 12:20 »
Tässä pari aikaisempaa keskustelua jossa aihetta on kosketeltu joskaan ei aina ihan niinkään vastattu kysymykseen  8)

Aihe: Miksi lähdit, miksi jäit, miksi palasit/et palannut?

Aihe: Miten olette viihtyneet?

Poissa Aikis

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 943
  • awailable
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #3 : Marraskuu 07, 2007, 12:22 »
Hieno homma! Eipä ihme että päässä on miljoona kysymystä...Kyllä täältä varmaankin vuosien varrelta yhtä sun toista kaipaamaasi löytyy, kunhan vain keksit oikeat hakusanat...

Elämää Australiassa -osiosta löytyy monenlaista asumisesta, elämisestä, lapsista, kouluista jne. Ja juuri siitä, miksi Australiassa itse kukin on, miksi ehkä lähtenyt pois, ja millaista elämä on. Ihan yhdessä lauseessahan noihin juurikaan ei voi vastata...

Vinkiksi myös antaisin että mm. expatrium.fi, suomi-seura.fi ja suomi-australia.fi löytyy paljon lisää tietoa, linkkejä ja vinkkejä sekä yleensä ulkomaille perheen kanssa muuttamisesta mutta myös erityisesti Australiaan.

Ihan lyhyesti sanoisin, että vaikka vähän tällä hetkellä kauhistuttaakin, toivottavasti kiehtovuus nousee kuitenki voittajaksi...ehdottomasti kannattaa tuo kokemus hankkia ja lapsennekin ovat mitä erinomaisimmassa iässä tällaista elämänmuutosta ajatellen.

Poissa ausseihin!

 • Muriaanien kuninkas
 • ****
 • Viestejä: 310
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #4 : Marraskuu 07, 2007, 12:39 »
Kiitoksi linkeistä. Joitain niistä on jo tullut selattuakin.

Onko täällä palstailemassa ketään, joka asuu Newcastelssa tai on sieltä muuten kokemuksia?

Poissa RUU

 • Global Moderaattorit
 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 1301
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #5 : Marraskuu 07, 2007, 13:02 »
Tilanteeseen kannattaa ehdottomasti tarttua, jos sellaista oikein tarjottimella tullaan antamaan!!!  :peukkuy
Voin melkein taata, että kyse on aika ainutlaatuisesta mahdollisuudesta tulla tänne. Kovin montaa kertaa ei välttämättä tulla uudestaan tarjoamaan samanlaista, joten äkkiä vaan päätä nyökyttelemään...

Australia on helppo maa muuttaa, koska kieli on yleensä ainakin osin tuttu (vaikka vähän savolainen versio onkin  ;) ), kulttuuri ja mentaliteetti anglo-amerikkalainen / länsimainen, tuotteet kaupoissa länsimaisia. Ylimääräisenä bonuksena on aivan loistava luonto, upeat paikat, kelpo säätilat ja ihmisten yleinen leppoisuus ja ystävällisyys. Eikä sekään haittaa, että elintaso tuskin ainakaan pahasti tipahtaa.

Meidän nuorin oli 3-v tänne tullessaan ja hänhän tietenkin seuraa perhettään + jääkaappia + lelujaan ihan mihin vaan liiemmin kyselemättä. Leikki-ikäiset ovat, ah, niin helppoja...

Kaksi asiaa voisin vakavasti ottaen muuttaa, jotta elämästä saisi hiottua vielä täydellisemmän: välimatkan sukulaisiin ja vanhoihin kamuihin voisi kutistaa muutaman tunnin mittaiseksi, ja kesäiltojen valoisuuden ottaisin myös (mutten talvipäivien pimeyttä). Ei kun siirtämään mannerta - kaikki porukalla reunalta työntämään!
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Poissa ausseihin!

 • Muriaanien kuninkas
 • ****
 • Viestejä: 310
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #6 : Marraskuu 07, 2007, 13:05 »
Uskoisin kyllä, että tartumme kyllä tilaisuuteen, jos sen saamme: jos miehelle työtä tarjotaan, niin varmaankin lähdemme. Tosin mahtaako se olla ihan itsestään selvää se lähtö sittenkään, vaikka työpaikka onkin. Mietin lähinnä noita viisumeja ja työlupia...

Poissa Kaitlin

 • Knihti
 • ***
 • Viestejä: 176
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #7 : Marraskuu 10, 2007, 06:18 »
No me lähdettäsi viivana :pepsodent Nimittäin viisumi ja muut lupa-asiat on PALJON helpompia hoitaa, nopeampia ja halvempia jos on sponsori valmiina joka siis sponssaa sulle viisumia eikä tarvitse hakea indipendent versiota.

Meillä on kohta vuoden verran ollut tuo Indipendent viisumi jo hakusessa ja ollaan kyllä menty kaikkien mutkien kautta eli ei kai se normaalisti ihan näin hankalaa ole mutta tosiaan lähestulkoon kaikissa työhakemuksissa vaaditaan että on työlupa Ausseihin eli jos teille ihan työtä tarjotaan ja sponssiviisumia niin itse en miettisi hetkeäkään!!

Ja mehän ei olla edes koskaan käyty siellä ;) Uskon kuitenkin että ei se ihan kamala paikka voi olla  8)

Meillä myös lapset pieniä. Ensimmäinen kohta 5v, toinen kohta 3v ja kolmas kohta syntymässä 8) Het kun hänet on maailmaan saatu/viisumi kädessä olisi tarkoitus lähteä. Lapset sopeutuu uskoisin paremmin kuin aikuiset myös kielen kannalta.

Miettikää rauhassa, tämä vain oma ajatukseni joka toki juontaa siitä että vuoden verran jo hinkunut lähtemään  :pepsodent

Kati

Poissa Heidi

 • Muriaanien kuninkas
 • ****
 • Viestejä: 435
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #8 : Marraskuu 11, 2007, 03:05 »
Minustakin alkuperaisen kysyjan kannattaa ehdottomasti tarttua tilaisuuteen! Erityisesti kun kyseessa ei ole pysyva muutto vaan mahdollisuus tehda ja nahda jotain erilaista muutaman vuoden ajan ja ehka sitten vaikka jaadakin pysyvasti, jos silta tuntuu...

Mina olin viime kesan suunnilleen samanikaisten lasteni kanssa Suomessa 10 vkoa ja he sopeutuivat aivan samantien kaikkeen, daddya oli tietenkin ikava ja koiraa ja alkuun muutenkin vahan ihmetytti koko tilanne, mutta vanhempi tytto puhui loman lopussa lahes yksinomaan suomea ja sitten taas tanne palattuamme palasi muutamassa viikossa takaisin englantiin. Nyt yritan epatoivoisesti pitaa suomentaitoa ylla, mutta aika vaikeaa tuntuu olevan...

Samaa olen ajatellut usein kuin RUU, voi kun oltais edes vahan lahempana Suomea! Mina kaipaan sielta samoja asioita kuin muutkin - perhetta ja kavereitakin, luontoa ja kunnon kavelyteita seka lenkkipolkuja, ehka vahan niita vuodenaikojakin, joulua (se on menettanyt merkityksensa mulle lahes kokonaan), jotain ihan tavallisia juttuja ja yleensa suomeksi puhumista. En osaisi nyt edes kuvitella asuvani missaan muussa maassa kuin taalla, tanne todella on minusta helppoa sopeutua. Suomessa kaydessani ajattelin usein, etta millaista elamani mahtaisi olla siella, jos en olisi yli 10 vuotta sitten lahtenyt reissuun... En osannut edes kuvitella, missa asuisin ja mita tekisin ja ylipaansa millainen ihminen olisin!

Mites muuten Katin perhe paatyikaan tanne muutosta haaveilemaan, kun ette ole edes taalla kayneet? Ehka oletkin jo kertonut, mutta en nyt muista, sorry. Aika rohkea paatos! Toivottavasti saatte paperiasiat hoidettua ja muuttamaan, kunhan saatte lapsen maailmaan (isovanhempien protesteista huolimatta!).

Poissa Kaitlin

 • Knihti
 • ***
 • Viestejä: 176
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #9 : Marraskuu 12, 2007, 08:30 »

Mites muuten Katin perhe paatyikaan tanne muutosta haaveilemaan, kun ette ole edes taalla kayneet? Ehka oletkin jo kertonut, mutta en nyt muista, sorry. Aika rohkea paatos! Toivottavasti saatte paperiasiat hoidettua ja muuttamaan, kunhan saatte lapsen maailmaan (isovanhempien protesteista huolimatta!).


Me ollaan miehen kanssa haaveiltu ulkomaille muutosta jo siitä lähtien kun tavattiin. Reissattiin paljon reppureissuja pitkin maailmaa ennen lapsia ja kun esikoinen syntyi oli asia ensimmäisen kerran tapetilla, mutta silloin viisumiviidakko Ausseihin tuntui kovin vaikealta ja tulin raskaaksi joten se jäi. Sitten toisen lapsen jälkeen tuli taas sellainen tunne että mitä jos nyt? Poika ei ole vielä koulussa joten sinäänsä "helppo" lähteä.

Vaihtoehdot oli USA ja Aussit. Kaliforniassa kävimme nelisen viikkoa autoilemassa ja se olisikin voinut olla vaihtoehto mutta jotenkin se ei sitten kuitenkaan ollut ehkä sitä mitä haluamme ja päädyimme Australiaan. Sitten tulin taas raskaaksi mutta tällä kertaa emme anna sen estää lähtöä =) Ja oikeastaan tavallaan ehkä hyvä niin ei tarvitse minun vielä irtisanoa itseäni vaikka olenkin kertonut suunnitelmista töissä avoimesti ennen kuin jäin pois että olemme lähdössä kokeilemaan onnea sinne.

Isovanhemmat onneksi ovat suhtautuneet aika hyvin. Toki heitä harmittaa, mutta tuntuu että kummankin vanhemmat ovat tavallaan aina tienneet että joskus tämä on edessä kun niin paljon ollaan puhuttu siitä että haluaisimme kokeilla siipiä jossain ulkomailla.

Nyt se on sitten edessä. Jos ei assessmentti mene läpi niin sitten tullaan turistiviisumilla sinne joksikin aikaa ja katsotaan miltä paikka näyttää =) Jännät viikot siis menossa. Assessment nyt kolmatta viikkoa ACS:llä eli ennen joulua tiedämme kummin teemme Skilled vai turistiviisumi  :o

KatiPoissa Hannu

 • Piltti
 • *
 • Viestejä: 26
  • Kuviani Ausseista ja muualta
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #10 : Marraskuu 13, 2007, 23:16 »
Juu ilman muuta muuttamaan!

Olen myös RUUn kanssa samoilla linjoilla. Kaipaan lisäksi Suomalaista tehokkuutta ja vastuuntuntoa. Toisinaan asioiden hoitamiseen tarvitaan zen-tyylistä mielenlaatua ja byrokratiasietokykyä.

Poissa Vilja

 • Mänkki
 • **
 • Viestejä: 64
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #11 : Marraskuu 24, 2007, 05:06 »
Moi!

Me olemme asuneet täällä nyt n.10 viikkoa! Lapset ovat 4,8 ja 11 -vuotiaita (yksi odottaa syntymäänsä masussa)...

Lyhyesti: täällä on MUKAVA asua!  :pepsodent

Meitä viehättää mm. ilmasto, luonto ja ihmiset, sekä elämäntyyli.

Mistään ei kannata mielestäni murehtia; KAIKKI järjestyy aina ja jokapaikassa ympäri maailmaa, eli ei ole mitään erityistä asiaa, minkä vuoksi ei kannattaisi tulla tänne Australiaan. Onhan siinä hommaa... vaikka muuttaisit minne! Mutta jos siis on tilaisuus ja halu tulla, niin ei muuta kuin tänne vaan!!! Varsinkin, jos teillä olisi joku lyhyt työkeikka tm. Ainahan pari vuotta pärjää läheisistäkin erossa. Sitten jos rakastuu maahan ja haluaakin jääd pidemmäksi aikaa...ja vielä ja vielä pidemmäksi... sitä voi miettiä sitten myöhemmin!  :D

Vilja

Poissa ausseihin!

 • Muriaanien kuninkas
 • ****
 • Viestejä: 310
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #12 : Marraskuu 26, 2007, 19:40 »
Nyt tilanteemme on edennyt siihen, että olemme matkaamassa vielä ennen joulua Newcastleen tsekkaamaan paikat. Mieheni on parhaillaan Kiinassa tapaamassa työnantajia, jotka ovat siellä työmatkalla. Mitään ei ole vielä sovittu eikä työpaikka ole suinkaan vielä varma, mutta haluavat, että tsekkaamme paikat hyvissä ajoin, jos sitten mieheeni päätyvät. Jotta me tiedämme siinä vaiheessa, haluamme sinne muuttaa. Jännät paikat...

Välistä iskee kyllä paniikki, kun mietimme mitä kaikkea muutto oikeasti tarkoittaisi. Eniten miten, mitä on otettava huomioon, kun muuttaa pienten (2 ja 4) lasten kanssa. Rokotukset? Neuvolajärjestelmän taakse jättäminen. Yms.

Poissa Aikis

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 943
  • awailable
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #13 : Marraskuu 26, 2007, 20:08 »
Rokotukset? Neuvolajärjestelmän taakse jättäminen. Yms.

Siis puhutko nyt Kiinasta vain Australiasta? Kyllä Australia on ihan sivistysvaltio jossa terveydenhuoltotoimii - ei ehkä ihan joka mutkassa samalla tavalla kuin Suomessa, mutta noissa mainitsemissasi asioissa ihan ok kuitenkin! Pelko pois.


Poissa ausseihin!

 • Muriaanien kuninkas
 • ****
 • Viestejä: 310
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #14 : Marraskuu 26, 2007, 20:43 »
Rokotukset? Neuvolajärjestelmän taakse jättäminen. Yms.

Siis puhutko nyt Kiinasta vain Australiasta? Kyllä Australia on ihan sivistysvaltio jossa terveydenhuoltotoimii - ei ehkä ihan joka mutkassa samalla tavalla kuin Suomessa, mutta noissa mainitsemissasi asioissa ihan ok kuitenkin! Pelko pois.Australiastahan minä puhun. Toki Australia on länsimaa ja sen terveydenhoito sen mukainen, mutta silti tuntuu hurjalta jättää taakse tuttu ja turvallinen neuvolantäti, jolle voi aina soittaa ja kysyä, jos tulee ongelmia ja vieläpä ilmaiseksi. Mutta eiköhän ne lapset hengissä säily ilman suomijärjestelmääkin ;)

Poissa R?yh?

 • Knihti
 • ***
 • Viestejä: 138
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #15 : Marraskuu 27, 2007, 01:14 »
Me on kayty taalla muutaman kerran nuorimman (6v) kanssa laakarissa tavallisten flunssa/korvatulehdus/kuume juttujen takia. Ajan saimme lahella olevalle yksityiselle laakariasemalle joka kerta parin tunnin sisaan. Laakarit olivat maallikon silmissa patevia, perusteellisia, huippuystavallisia ja osasivat mahtavasti kasitella sairasta lasta, joka on viela vahan kielipuoli. Tytto suorastaan odottaa, etta paasisi taas kaymaan laakarissa, kun siella oli niin hauskaa. Rahaa ei tarvinnut kayttaa, selvisimme nayttamalla Medicare korttia ja allekirjoittamalla paperin. Kyselisin siina yhdella kaynnilla, etta seurataanko taalla taman ikaisia ja vanhempia lapsia muuten laakarin tai hoitajan toimesta, mutta ei kuulema seurata. Viedaan laakariin, jos tuntuu, etta on aihetta huoleen. Rokotukset pitaa myos muistaa itse hoitaa, mista tulikin mieleen, etta ne meningokokkirokotukset on vielakin hakematta......pitaa saada itsensa katraan kanssa rokotuspaikalle oikeana paivana. Alle kouluikaisten jutuista en osaa sanoa, kuinka niiden kehitysta seurataan, varmaan joku, jolla on pienia lapsia osaa kertoa siita enemman. Mutta nain lyhyella kokemuksella sanoisin, etta loistavasti pelaa tama laakarihomma, ihan kivaa vaihtelua niihin tuntikausien odotuksiin terveyskeskuksessa, sen jalkeen kun sinne oli ajan saanut, mika vaati tarkkaa selontekoa siita, etta todella on sairas ja todella tarvitsee sen ajan nyt eika kahden viikon paasta. Taalla ei kertaakaan kysytty puhelimessa mika vaivaa, aika annettiin ja laakarille sai sitten suoraan kertoa murheensa.

Kehuu,

Rayha

Poissa concept-

 • Knihti
 • ***
 • Viestejä: 131
  • www.dash05.tk
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #16 : Marraskuu 28, 2007, 14:39 »
Paras maa!!! no tai ainakin näistä mistä olen asunut (suomi, ruotsi, ranska, japani, belgia), oon ollut 3 vuotta ja koulun jälkee olis tarkotus hakea pysyvää tai työviisumia.

oon tykännyt lepposesta elämisestä, ihmiset ovat todella mukavia ja on niin helppo tutustua. ilmasto on paljon kivempi mitä suomessa, vaikka tämäkin voi olla makuasia, niin itse en nää mitään parempaa kuin se 30 - 40 astetta ihanuutta.

luonto on tajuttoman hienoa ja erillaista, harraste mahdollisuuksia on satoja, eli mitä vain haluatkin niin pystyt tekemään melkein ympäri vuoden, paitsi ehkä kesäl ei kauheasti lunta ole hiihtämistä varten.

-sakke

Poissa ausseihin!

 • Muriaanien kuninkas
 • ****
 • Viestejä: 310
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #17 : Marraskuu 28, 2007, 18:37 »
Eikö teitä ahdista aussien suhtautuminen luonnonsujeluun siihen, ettei siitä tarvitse välittää? Roskia ei kierrätetä vaan dumbataan kaikki luontoon? Tähän on nyt ilmeisesti tulossa edes jonkinlaista muutosta uuden hallituksen myötä (vai onko?). Etukäteen ajateltuna tuo tuntuu kyllä kamalalta. Pari kertaa jenkeissä ja kerran Irlannissa käyneenä, niin oli kylyä tosi tylyä, kun jätteitä ei lajitella ollenkaan.

Poissa Aikis

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 943
  • awailable
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #18 : Marraskuu 28, 2007, 19:10 »
Nyt täytyy vähän korjata, vaikka ei Australia tosiaankaan mikään kestävän kehityksen mallimaa olekaan...Jätteiden keräys ja kierrätys toiminee eri osavaltioissa ja niiden sisällä eri kunnissakin varsin eri tavoilla, mutta kyllä kuitenkin yritystä sentään on!

Kyllä mie olen monesti (ja pulloihin erikoistunut siippa vielä enemmän) haikaillut ainakin Sydneyn jätteiden lajittelun perään (se loppukäsittelyhän jäi vähän arvoitukseksi)...kun joka töllissä oli erilliset keräyspisteet paperille, laseille, biojätteelle ja sekasellaiselle. Tai no, ei joka councilissa noita kaikkia kerrallaan, mutta ainakin kahta eri sorttia.

Esimerkiksi hakusanalla 'jätteet' löydät aiempia keskusteluja joissa on kovinkin äänenpainoin ja sanakääntein veivattu näitä Aussien ympäristöasioita.

Poissa chilifinn

 • Knihti
 • ***
 • Viestejä: 224
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #19 : Marraskuu 28, 2007, 22:13 »
Ei ahdista. Australia on kehittynyt sivistysvaltio, minka havaitset kunhan vahan haeskelet tietoa. Me asumme vuokralla omakotitalossa. Pihalta loytyy 4 erilaista jatekeraysastiaa: komposti, puutarhajate, kierratettavat (lasi, kartonki, muovi) ja sekajate. Maanantaisin kay 3 erilaista jateautoa tyjentamassa astiat. Harvassa omakotitalossa olen Suomessa vastaavaa arsenaalia nahnyt. Taloyhtiot ovat sitten asia erikseen.
Tama on oikein hyva paikka elaa jos on muutoin asiat kunnossa. Jos on jossakin muualla onneton niin tuskin onnelliseksi taallakaan valttamatta tulee, vaikkakin paikallisten keskimaarin iloinen ja sosiaalinen olemus on tarttuvaa ja helpottaa sopeutumista.

Poissa Jaaks

 • Global Moderaattorit
 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 4386
 • Moderaattori
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #20 : Marraskuu 28, 2007, 23:34 »
Lainaus
Australia is the third most desirable country in which to live according to an annual United Nations report that looks at wealth, life expectancy and educational levels.

SBS World News

Poissa Hannu

 • Piltti
 • *
 • Viestejä: 26
  • Kuviani Ausseista ja muualta
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #21 : Marraskuu 29, 2007, 01:19 »
Kulttuuriset erot Australian osavaltioiden ja suurimpien kaupunkien väleillä tuntuvat olevan merkittäviä, joten mielestäni ei voida oikein puhua, että Australia olisi tuollainen tai tällainen. Liekö syy vaikutusvaltaisissa osavaltio/territoriohallinnoissa vai kaupunkien erilaisissa historioissa.

Tuohon Jaaksin linkittämään tutkimukseen suhtaudun hieman kriittisesti. Australialainen koulutusjärjestelmä ole vertailukelposta eurooppalaisen kanssa, sillä tutkintonimikkeet eivät oikein vastaa toisiaan. Täällä väitöskirjaa voi alkaa kirjoittaa parikymppinen bachelor, joka valmistuu oletettavasti tohtoriksi 23-24-vuotiaana, eli samaan aikaan kun Euroopassa saa maisterin tutkinnon. Tai voihan tietenkin olla, että aussit ovat erityisen ahkeraa väkeä... Mutta kyllä tutkimus kuitenkin jonkintasoista suuntaa antaa.

Poissa Silppu

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 652
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #22 : Marraskuu 29, 2007, 03:15 »
Ketjun aloittajalla lienee ollut mielessä se, että onko Australia asumisen/muuttamisen arvoinen paikka.

Itselleni on nykyhetkeä tärkeämpää tietää se, onko Australiassa myös tulevaisuudessa hyvä elää. Tässä eräitä syitä jotka saavat itseni vakuuttuneeksi siitä, että Australialla on edessään loistava tulevaisuus, ja on varsin hyvä paikka elää.

Ihmiset ja osaaminen
-Aussit ovat tosi mukavia ja ystävällisiä ihmisiä; palvelut toimivat
-siirtolaisystävällinen maa, korkeaa osaamista virtaa maahan koko ajan, jolloin väestön ikääntyminen ei ole yhtä rajua kuin esim. Suomessa

Taloudelliset seikat

-lähes mittaamattomat luonnonvarat (kaivosteollisuus) takaa sen että kansantalouteen virtaa tasaisesti valuuttaa ulkomailta.
-alhainen työttömyysprosentti (tällä hetkellä 4.3%)
-kaupan esteiden purkamiseen tähtäävät toimet (mm. sopimus USA:n kanssa, jatkossa ehkä Kiinan kanssa)
-melko alhainen veroprosentti (varsinkin jos käytät verokonsulttia)

Poliittiset seikat

-puolueesta riippumatta, päättäjillä on uskallusta tehdä rohkeita päätöksiä, joilla on merkitystä tuleville sukupolville.

Esimerkkejä
Väestön ikääntymiseen valmistautuminen radikaalein rakeenteellisin toimenpitein (edellinen hallitus)
1) eläkejärjestelmän yksityistäminen (yksityiset rahastot kantavat riskin, eikä tulevat sukupolvet verojen muodossa, eläkesäästämiseen kannustetaan veroeduin)
2) yksityiseen sairausvakuutukseen kannustaminen/pakottaminen (yksityiset vakuutukset maksavat rikkaiden hoitokulut, eikä yhteiskunta, jolloin rahaa riittää köyhien hoitoon)
3) Verouudistukset (arvonlisäverouudistus, ansiotuloveron alennukset; miten saada riittävästi veroja, kannustaa työntekoon, ja olla samalla kansainvälisesti kilpailukykyinen ja oikeudenmukainen)
 
Muut rohkeat linjanvedot (uuden hallituksen lupaamat toimet)
1) Ilmastonmuutokseen liittyvät toimenpiteet (kioton sopimuksen ratifioiminen, saastuttavasta energiasta siirtyminen uusiutuviin ja saastuttamattomiin)
2) Koulutukseen panostaminen (Australian koulusysteemi 11. paras maailmassa Pisa-tutkimuksen mukaan, kun Suomi ykkösenä)
3) Tietoyhteiskunnan rakentaminen (toimiva laajakaista edellytys tietoyhteiskunnan kehittymiselle)
4) Työntekijöiden oikeudet vs. joustava ja työllisyyttä kannustava järjestelmä
5) Julkisen sairaanhoidon toimivuuden takaaminen

Yleensä politiikassa ollaan helposti puolesta tai vastaan asioista, mutta mielestäni Australiassa on tartuttu oikeisiin asioihin sekä edellisen että nykyisen hallituksen toimesta. Tulevien sukupolvien edun laittaminen omien etujen edelle on viisasta ja siitä erottaa pyrkyrit ja valtiomiehet. Käytettävät keinot hyvinvoinnin lisäämisestä voivat vaihdella hallituskokoonpanosta riippuen, ja olla joskus vääriäkin, mutta juuri tuo johdon valtiomiesmäinen ajattelu ja päämäärätietoinen pyrkimys yhteiseen hyvään vaikka omalla kustannuksella on se mikä erottaa Australian monesta muusta maasta.

Silppu

Poissa Aikis

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 943
  • awailable
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #23 : Marraskuu 29, 2007, 05:36 »
Muut rohkeat linjanvedot (uuden hallituksen lupaamat toimet)
1) Ilmastonmuutokseen liittyvät toimenpiteet (kioton sopimuksen ratifioiminen, saastuttavasta energiasta siirtyminen uusiutuviin ja saastuttamattomiin)
2) Koulutukseen panostaminen (Australian koulusysteemi 11. paras maailmassa Pisa-tutkimuksen mukaan, kun Suomi ykkösenä)
3) Tietoyhteiskunnan rakentaminen (toimiva laajakaista edellytys tietoyhteiskunnan kehittymiselle)
4) Työntekijöiden oikeudet vs. joustava ja työllisyyttä kannustava järjestelmä
5) Julkisen sairaanhoidon toimivuuden takaaminenKyllä onkin mielenkiintoista nähdä, tapahtuuko esim (perus)koulutuksen ja julkisen terveydenhuollon alueella mitään konkreettista ja pysyvää paranemista uuden hallituksen myötä...Sen verran on eletty että on nähty nämä uudet hallitukset ja heidän lupauksensa.

Huomautettakoon sivulauseessa, että olin henk koht iloinen vallan vaihtumisesta ja edes mahdollisuudesta muutoksiin juuri näillä keskeisillä alueilla, joiden tasoa mahtavassa ja rikkaassa, upeassa maassa hämmästelin hämmästelemästä päästyäni....

Poissa Silppu

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 652
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #24 : Marraskuu 29, 2007, 08:49 »
Kyllä onkin mielenkiintoista nähdä, tapahtuuko esim (perus)koulutuksen ja julkisen terveydenhuollon alueella mitään konkreettista ja pysyvää paranemista uuden hallituksen myötä...Sen verran on eletty että on nähty nämä uudet hallitukset ja heidän lupauksensa.

Kovin pessimistinen olen minäkin noiden uudistusten toteutumisen suhteen. Pitää olla uskallusta radikaaleihin tekoihin ja oikealla ajoituksella, jotta muutoksesta voitaisiin puhua missään luvatussa kohdassa. Kioton sopimukseen liittymisen ajankohtaa epäilen eniten. Sanktiot päästöistä tulevat olemaan mittavat, sillä taannoisen tutkimuksen mukaan Australian energiatuotanto saastutti eniten hiilidioksidipäästöillään. Varmaa lienee, että ainakin energian hinta tulee nousemaan reilusti liittymisen jälkeen. Ja jos liittymisen ajankohta on orastavan laskusuhdanteen alussa, niin talouden alamäki vain kiihtyy. Muutama ydinvoimalaitos pitäisi olla valmiina porisemassa tai ainakin rakenteilla ennen liittymistä, mutta se on jo poissuljettu vaihtoehto hallitusohjelmasta.

Hyvä, että nämä asiat kuitenkin on otettu pöydälle, annetaan uudelle pääministerille mahdollisuus, ja toivotaan parasta. Ja sitä paitsi, kun nämä asiat on hoidettu, lähestytään jo täydellisyyttä  8)

Vielä vastaus alkuperäiseen kysymykseen: -On tämä vaan hieno ja mahtava maa olla ja elää.

Silppu

Poissa ausseihin!

 • Muriaanien kuninkas
 • ****
 • Viestejä: 310
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #25 : Marraskuu 29, 2007, 10:28 »
Kiva, kun keskstelua syntyi. Olen lukenut noita vanhoja viestejä ja siksi tuosta jätteenlajittelusta (ja lajittelemattomuudesta) kysyin. Sain käsityksen, että on hieman retuperällä asia. Minusta se on kuitenkin tosi iso juttu, eikä millään sivistysvaltiolla/länsimaalla mielestäni ole enää varaa olla ottamatta ympäristoasioita vakavasti. Mutta kyllä me Australiaan haluamme muuttaa, jos miehen työpaikan saanti totetutuu. Tällä hetkellä kyllä näyttää hyvältä: matkustamme sinne mahdollisen työnantajan kustantamana pikavisiitille viikolla 50 tutustumaan ja katselemaan paikkoja.

Poissa jounij

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 2456
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #26 : Marraskuu 29, 2007, 11:41 »
Vaikken varsinaisesti olekaan eri mieltä Silpun kanssa, niin kommentoinpa silti paria hänen esittämäänsä seikkaa:

Aussit ovat tosi mukavia ja ystävällisiä ihmisiä; palvelut toimivat

Joo toimivathan ne palvelut, mutta eivät välttämättä aivan yhtä nopeasti ja juuri siihen aikaan kuin itse toivoisit. Monet esimerkiksi väittävät, ettei Telstralta saa palveluaikataulua kuin puolen päivän tarkkuudella. Itse olen aina jotain ammattimiestä - Telstran asentajat mukaan lukien - kotiin tilatessani kehottanut häntä soittamaan noin 20 minuuttia ennen hänen saapumistaan. Tämä on toiminut melkein aina: kerran pari olen joutunut tällaisen puhelun saamisesta huolimatta odottelemaan melkein tunnin (käytettyäni ensin n. vartin töistä kotiin ajamiseen).

Lainaus
eläkejärjestelmän yksityistäminen (yksityiset rahastot kantavat riskin, eikä tulevat sukupolvet verojen muodossa, eläkesäästämiseen kannustetaan veroeduin)

Minkä riskin? Eläkerahastoosi kertyy juuri sen verran rahaa, kun ehdit ennen eläkkeelle siirtymistäsi sinne säästämään + näiden rahojen sijoittamisesta aiheutuvat nettotuotot (toivottavasti tuotot - valitsemastasi sijoituskohteesta riippuen tappiotkin ovat mahdollisia). Jos sitten eläkkeellä ollessasi saat tuhlattua kaikki nämä eläkesäästösi, niin joudut joko myymään omaisuuttasi tai kolkuttelemaan sossun ovea. Se eläkesäästöjäsi hoitanut firma ei tule sinua enää tässä vaiheessa auttamaan. Eli näille rahastoille ei minun nähdäkseni koidu tästä järjestelmästä minkäänlaista riskiä - ainoastaan voittoa vuosimaksujen ja muiden provisioiden muodossa!


Kommentoi myös Australiaan onnellisesti juurtunut
Jouni
Canberra

Poissa jounij

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 2456
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #27 : Marraskuu 29, 2007, 12:09 »
Itse asiassa minä en vieroksuisi silloin tällöin tapahtuvia poliittisiakaan keskusteluja niin kauan, kun niissä pysyttäisiin asialinjalla eikä vajottaisi henkilökohtaisiin loukkauksiin (saattaisi tulla moderaattoreille töitä!). Mutta sellaiset keskustelut pitäisi kyllä ehdottomasti pitää omissa viestiketjuissaan eikä sekoittaa niitä muihin ketjuihin kuin korkeintaan linkkeinä.


Mietiskelee
Jouni
Canberra

Poissa katjamaaria

 • Mänkki
 • **
 • Viestejä: 72
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #28 : Marraskuu 29, 2007, 12:32 »
Heissan,

taalla kun on kommentoitu tuosta jatteiden lajittelumenetelmasta, niin tuonpa oman korteni kekoon pullojen kierratyksen suhteen. Sydneyssa asuessamme ihmettelimme kovasti, miten pullot kierratetaan, kun ne vaan heitettiin pullonkerayslootaan. Pulloissa toki luki, etta 5 centtia maksetaan, mutta vain South Australiassa ostetuista pulloista.

No, nyt asumme taalla SA:ssa ja pullojen kierratys on tullut selvaksi. Taalla on erityisia SA Depot- nimisia kierratyspaikkoja, johon pullot voi kayda itse viemassa autolla. Paikka on yleensa hokkelimainen alumiinivaja, jossa on erilaisia laareja erityyppisille pulloille. Sitten pari nuorta kaveria ottaa pullot vastaan ja alkaa lajitella vastaanotetut pullot viskoen niita eri laareihin. Nopeasti tuo nayttaa sujuvan. Korvauksen saa ehkapa "mutu"-tuntumalla, silla tuskin tyontekijat ehtivat siina pulloja heitellessaan pahemmin tarkkuuslaskuja suorittaa. Hyvin toimii, mutta enpa osaa sanoa, kuinka moni tuonne kierratyspisteeseen vaivautuu.

Tyoturvallisuusasiat sen sijaan huolestuttavat ainakin minua. Taalla nakee joka paiva rakennustyomaita, joissa tyontekijat keikkuvat milloin missakin korkeuksissa ilman mitaan turvavarusteita. Eika ole pullopojillakaan nakynyt silmasuojalaseja. Huh!
Poissa Aikis

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 943
  • awailable
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #29 : Marraskuu 30, 2007, 17:30 »

Point taken Aikis,  mutta eipäs nyt mennä politiikkaan, please.
ja samaa koskee muitakin sitä ajattelevia  :pepsodent

Pysytään vaan niissä tarinoissa minkälainen maa Australia on olla ja elää ilman sitä poliittista kannanottoa, ihan kuten muut vastaukset kysymykseen ovat olleetkin.

Aika turha kommentti Jaaks, mutta tietysti linjassa sen erityisen huolenpidon kanssa joka kohdistuu minun postauksiini. Kiitos vaan.

Täällähän on esitetty vuosien varrella paljon tuota minun sivulausettani vahvempia ilmaisuja ja Jaaks, sunkin poliittinen kanta on kyllä tullut selväksi...

Nytkin on eräässä ketjussa 'poliittinen kannanotto' luettavissa, mutta missä ovat moderaattorit...? Ja politiikanhan tässä yhteydessä otti esiin herra Silppu...

Eikä kommenttini edes ollut poliittinen kannanotto, enhän ole Australian kansalainen, vielä vähemmän minkään puolueen jäsen siellä. Olipahan vain ihan ulkopuolisen reaktio siihen muutoksen mahdollisuuteen joka maalla nyt on, höystettynä hienoisella kyynisyydellä että joskohan muutosta nyt kuitenkaan kovin mittavassa määrin tapahtuu.

Mutta pysytään vaan oikeissa vastauksissa.
Poissa sanni

 • Knihti
 • ***
 • Viestejä: 128
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #30 : Joulukuu 01, 2007, 13:11 »
En tieda mika mussa on vialla, mutta jotenkin yhdistan tuon politiikan kuitenkin aika laheisesti siihen, millaista tassa maassa elama ja olo kenellakin on...

Kirjoittelen nyt taalta Pilbaran puskasta, eli ollaan muutettu mantereen laidalta toiselle. Elama taalla on aivan toisenlaista kuin missaan muualla (Adelaide, Melbourne, Brissy ja Sunny Coast) missa ollaan asuttu. Ensiksikin on mahtava kokea mantereen valtava avaruus, laajat asumattomat alueet, sen mukanaan tuoma vapaus ja ne kuuluisat punaiset hiekat (ja kuumuuskin on viela novelty!). Ollaan tosiaan kaukana kaikesta taalla Wild Westissa. Paitsi ehka Balista :) Tama aluehan on huikean kaivosbuumin vallassa ja sen seurauksena ovat monet muualla Aussilassa normaalit asiat kummallisesti taalla kieroutuneet. Esimerkiksi vuokrat taitavat olla Karrathassa keskimaarin $1800/viikko 2 makkarin talosta. Ja palvelua saa, jos onnistaa. Yleensa parin viikon kuluessa. Ystavallista palvelua ei kannata odottaa, kun kuka tahansa saa palvelualan toita (siis jos pystyy maksamaan asumisensa), ja kun henkilokunnasta on niin kova pula, kukaan ei pelkaa tyopaikkansa puolesta ja kayttaytya voi kuinka vain. Jos potkut onnistuisi saamaan, niin seuraavana paivana voi jo menna jonnekin toisaalle toihin. Posti kulkee, mutta e-r-i-t-t-a-i-n hitaasti. Lastenhoitoon on vuoden jono. Kierratysta ei ole. Kaupasta loytyy mita loytyy, silloin kun loytyy. Niin, ja viime paivat lampotila on ollut 40-48 valilla, eli kuumakin on, joten energiaa kulutetaan ilmastointilaitteiden kanssa melkein ympari vuorokauden. Eli tammoiset terveiset taalta. Sita kai yritan sanoa, etta Australia on valtavan iso ja vaihtelevainen maa noiden 'elaa ja olla' -mittareiden suhteen.

Houreisin vatsatautiterveisin,

Sanna

Poissa jounij

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 2456
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #31 : Joulukuu 01, 2007, 13:58 »
[not quite quote]
Kaupasta loytyy mita loytyy, silloin kun loytyy. Niin, ja viime paivat lampotila on ollut -40--48 valilla, eli kylmäkin on, joten energiaa kulutetaan lämmityslaitteiden kanssa melkein ympari vuorokauden.
[/not quite quote]


Lapissa testattuja pakkasia pikkuisen piruillen muistelee
Jouni
Canberra

Poissa Leokatti

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 886
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #32 : Joulukuu 02, 2007, 08:27 »
Ei tarvi mennä Lappiin asti... kyllä noita pakkasia oli jo Savossa  :pepsodent

Sannalle Pilbaran punaista joulua! :D Kokemus on varmasti ikimuistettava (kuten se hiivatin "okra", joka ei lähde vaatteista tai auton kyljestä edes kulumalla...)  :pepsodent
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Poissa pirre

 • Piltti
 • *
 • Viestejä: 12
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #33 : Joulukuu 03, 2007, 05:24 »
Hei vaan aloittaja !
Meillä oli juuri samankaltainen tilanne kuin teillä eli lähdimme aika lyhyellä varoitusajalla tänne. Meillä on myös yksi lapsi nyt 20 kk.
Ollaan asuttu täällä nyt reilut puolivuotta eikä kaduta yhtään. Ei ole edes kunnon koti-ikävää vielä tullut vaikka Suomea ihan lämmöllä muistelen.
Myös sukulaiset ovat jo ehtineet vierailla kuten äitini ja siskoni ja miehen vanhemmat tulevat parin viikon päästä. Kannattaa ottaa iso talo jos mahdollista jotta sukulaisia voi majoittaa pidemmäksikin aikaa. Meillä on alakerta varattu vieraille.

Mies kävi työmatkan yhteydessä talon vuokraamasta ja otti minulle videokuvaa joten en ollut koskaan aiemmin täällä käynyt. Firma taas hoiti kaikki paperityöt ja muutot joten niihin ei tarvinnut tuhlata ruutia. Kamoja saatiin odotella pari kuukautta tänne joten se oli tylsää  ja piti ostaa jotain samoja juttuja mitä oli tulossakin. Ihan kivaa täällä on ollut ja kaikkea jo ehditty nähdä.

Kierrätys on paremmassa jamassa kun Suomessa, ainakin varsinaista roskaa tulee tosi vähän, säilykepurkitkin kierrätetään ja shamppoo pullot, ei näin ainakaan Suomessa ollut. Biojätettä taas ei kerätä, mieti mikä lämpö ja torakat. Ötökät on aika ikäviä mutta niihin tottuu. Enkä oikein tykkää myrkytyksistä, huomaa että luonnon tasapaino järkkyy kun joku laji myrkytetään pois ja toinen ottaa valtaa.  Meillä oli joku ihme koppakuoriais ongelma etupihalla ja piti tilata myrkyttäjä. Samoin Australiassa on paljon syöpää, on sitä joo muuallakin.

Meillä ei ole mitään täkäläistä kela korttia vaan joudumme maksamaan itse, paitsi firma kustantaa akuutit jutut ja kaikkien rokotukset, tai osa menee vakuutuksista. Esim. hammashammaslääkäri on itse maksettava jos ei akuuttina mene. Minä ja lapseni olemme käynyt täällä kerran lääkärissä yksityisellä eikä se oikein vakuuttanut minua. Suomessa olisi otettu meiltä automaattisesti nieluviljelmät. Nyt minulle annettiin antibiootit ja sanottiin että syö jos pahenee.

Aiomme olla täällä varmaan sen maksimi kolme vuotta ja sitten taas Suomeen. Suomesta kaipaan sitä miten luonto herää kevääseen, tiettyjä luonnon tuoksuja ja joitain lintujen ääniä.

 Kannattaa kuitenkin lähteä seikkailuun, hienot dyynit odottavat!

Poissa ausseihin!

 • Muriaanien kuninkas
 • ****
 • Viestejä: 310
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #34 : Joulukuu 03, 2007, 10:52 »
Olipa Pirre kiva lukea uuden tulokkaan ja suht samassa elämäntilanteessa olevan kokemuksia. Meillä tosiaan alkaisi muutto näyttää melko todennäköiseltä, en muuten oikein tajua, miksi firma maksaisi meidän matkat sinne, jos eivät vakavissaan olisi. Olemme siis aikatavalla jo asennoituneet, että muutamme. Tipahdus tulee olemaan aikamoinen, jos homma jostain syystä peruuntuu, miehellä varsinkin, joka odottaa siitä työstä erityisen paljon. No aika näyttää kuinka meille käy. Viikon päästä olemme kuitenkin jo lähdössä matkaamaan sinnepäin. On kyllä toisaalta hullunhommaa lentää yli 20 tuntia suuntaansa ja sitten olla paikanpäällä vain muutama päivä, mutta pidempään oleskeluun ei tälläkertaa ole mahdollisuuksia. Töistä oli mahdollista saada lomaa vain viikko ja jouluvalmistelut myös odottavat ja lasten joulujuhla, mitä en mistään hinnasta suostuisi missaamaan. Lapset jäävät luonnollisesti kotiin isovanhempien hellään huomaan reissumme ajaksi.

Kuinka usein te Australiassa asustelevat suomalaiset käytte täällä Suomessa? Meillä olisi unelmana käydä pari kertaa vuodessa (jouluna ja kesällä), mutta mahtaako se olla ihan kuoleena syntynyt idea? Rahastahan se tietysti on paljon kiinni, mutta myös lentomatkojen pituudesta. Lapsille lennon pituus on kyllä ihan hervoton ja tuskin reissu onnistuu järkevästi ilman stop-overia. Lähinnä tämä meidän (mahdollinen) muutto myydään tänne jääville lasten iso-isomummeille sillä, että käymme niin usein kuin mahdollista ja toki meillekin ajatus muutosta tuntuu helpommalta, kun ei tarvitsisi kuitenkaan luopua (edes kolmeksi vuodeksi) suomalaisesta joulusta ja kesästä. Tosin jotta miehen kaikki lomat eivät palaisi Suomessa käymiseen, suunnitelmissa olisi, että mä olen kesällä pidemmän ajan täällä lasten kanssa, miehen ollessa töissä. 

Entä kuinka paljon te reissaatte siellä päin maailmaa: Uudessa-Seelannissa, Tyynenmeren saarilla ja tietysti itse Australiassa?

Poissa Leokatti

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 886
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #35 : Joulukuu 03, 2007, 12:32 »
Kuinka usein te Australiassa asustelevat suomalaiset käytte täällä Suomessa? Meillä olisi unelmana käydä pari kertaa vuodessa (jouluna ja kesällä), mutta mahtaako se olla ihan kuoleena syntynyt idea? Rahastahan se tietysti on paljon kiinni, mutta myös lentomatkojen pituudesta. Lapsille lennon pituus on kyllä ihan hervoton ja tuskin reissu onnistuu järkevästi ilman stop-overia.

Kymmenen vuotta olen ollut, kahdesti olen käynyt Suomessa. Ensin vuosi tuloni jälkeen ja sitten vierähtikin 7 vuotta ennen kuin seuraavan kerran sinne asti ehdin. Nyt olisi tarkoitus käydä vähän useammin, ehkä kahden vuoden välein... Itselläni ei ole ollut mitään hinkua lentokoneeseen istumaan ihan heti yhden reissun jälkeen, mutta lentäähän ne monet jopa FIFO-sopimuksella töitä tehden  :confuse Matkan teen kuitenkin mieluummin yhtäkyytiä kuin pätkissä. Varsinkin ensimmäinen päivä pitkän lennon jälkeen on niin tööt, että mieluummin vietän sen kotona (joko Ausseissa tai Suomessa) kuin edelleen tienpäällä.
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Poissa RUU

 • Global Moderaattorit
 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 1301
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #36 : Joulukuu 03, 2007, 12:34 »
Kuinka usein te Australiassa asustelevat suomalaiset käytte täällä Suomessa? Meillä olisi unelmana käydä pari kertaa vuodessa (jouluna ja kesällä), mutta mahtaako se olla ihan kuoleena syntynyt idea? Rahastahan se tietysti on paljon kiinni, mutta myös lentomatkojen pituudesta.

Entä kuinka paljon te reissaatte siellä päin maailmaa: Uudessa-Seelannissa, Tyynenmeren saarilla ja tietysti itse Australiassa?

No, voin julkisesti paljastaa ostaneeni juuri liput Suomeen hintaan $2200/aikuinen, $1700/lapsi, ja käsitän saaneeni aika hyvän diilin ottaen huomioon, että paluu on eri reittiä ja matkalla tehdään stopover.
Joka perheellä on oma taktiikkansa vierailujen suhteen. Jotkut käyvät Suomessa kymmenen vuoden välein, toisen vuosittain. Vain yhdessä perheessä olen kuullut käyntejä olleen useampia muutaman vuoden kuluessa, tosin siinä on kyse kotiäidistä, joka saa siitä vaihtelua muuten hiljaiseen elämään (mies on usein työmatkoilla). Meillä ajatuksena on ollut käydä parin vuoden välein pohjoisessa, muina aikoina tulkoot sikäläiset tänne.

Paikallinen matkustaminen on tietenkin myös budjetista kiinni mutta ennenkaikkea ajasta: jos mies on töissä niin eipä siinä jää viikonloppuja enempää yleensä aikaa. Siinä ajassa on kiva kierrellä lähiseutuja tai tehdä pikapiipahdus jossain suuremmassa cityssä mutta Tyynenmenen saarille, Uuteen-Seelantiin, ym. on ihan turhan lähteä vain kääntymään. Sitä paitsi, on sitä nähtävää ja nautittavaa omilla kotinurkillakin yllin kyllin.  8)
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Poissa ausseihin!

 • Muriaanien kuninkas
 • ****
 • Viestejä: 310
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #37 : Joulukuu 03, 2007, 12:41 »


Paikallinen matkustaminen on tietenkin myös budjetista kiinni mutta ennenkaikkea ajasta: jos mies on töissä niin eipä siinä jää viikonloppuja enempää yleensä aikaa. Siinä ajassa on kiva kierrellä lähiseutuja tai tehdä pikapiipahdus jossain suuremmassa cityssä mutta Tyynenmenen saarille, Uuteen-Seelantiin, ym. on ihan turhan lähteä vain kääntymään. Sitä paitsi, on sitä nähtävää ja nautittavaa omilla kotinurkillakin yllin kyllin.  8)

Eikös ne lomat ole sielläkin ihan normikäytäntöä ;) Mies on ainakin ymmärtänyt, että kuusi viikkoa lomaa olisi vuodessa (jos pystyy siirtymään uuteen tehtävään vanhana työntekijänä).

Poissa jounij

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 2456
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #38 : Joulukuu 03, 2007, 20:49 »
New South Walesin ja Australiassa muutenkin yleisen käytännön mukaan vuosilomaa saa lakisääteisen 4 viikkoa vuodessa. Kymmenen vuoden palveluksen jälkeen saa pitkän palvelusajan lomaa 8 viikkoa ja sen jälkeen aina 4 viikkoa lisää 5 vuoden välein. Eli Suomeen verrattuna tosi pitkään samassa firmassa työskennelleet lomailevat keskimäärin hieman vajaat 5 viikkoa vuodessa. Mutta mikään laki ei estä firmoja antamasta lomaa enemmänkin palkalla tai palkatta - siitä voi yrittää neuvotella työnantajan kanssa.

Itselläni vierähti 8 vuotta Ossilassa ennen ekaa Suomen vierailua. Niin kauan riitti lomailu Australian ihmeitä tutkaillen. (Enkä toki vieläkään ole kaikkea näkemisen arvoista nähnyt täällä.) Sen jälkeen kävin Suomessa 2 kertaa lisää 3 vuoden aikana. Nyt on menemäisillään taas 6 vuotta umpeen edellisestä vierailusta, eli eipä tuolla myötäänsä tule laukattua. Toki kavereita ja sukulaisia on käynyt vierailulla täälläkin päin, mikä kannattaa huomioida, jos nuo vierailujeni välisten vuosien lukumäärät kuulostavat isoilta.


Kommentoi
Jouni
Canberra

Poissa Jaaks

 • Global Moderaattorit
 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 4386
 • Moderaattori
Vs: Millainen maa Australiaa on olla ja elää?
« Vastaus #39 : Joulukuu 03, 2007, 22:12 »
Lainaus käyttäjältä: Jouni
Kymmenen vuoden palveluksen jälkeen saa pitkän palvelusajan lomaa 8 viikkoa ja sen jälkeen aina 4 viikkoa lisää 5 vuoden välein.

Long Service Leave perustuu tyoalasta ja tyopaikasta riippuen, joko Osavaltion tai Liittovaltion lakeihin ja ne on tietysti alasta ja osavaltiosta riippuen hyvinkin erilaisia.  Aloilla joissa "burn out" riskit ovat suuremmat, kuten sairaanhoito, poliisi etc lomaa saa usein huomattavasti enemman.

Meilla Qld julkisella sektorilla saa 10 vuoden palveluksen jalkeen 13 viikkoa  8)