work & travel verotus

Aloittaja osq, syyskuu 26, 2003, 00:28

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

osq

Terve ja moikka.
Rytmiryhmä lähdössä Ausseihin pikapuoliin ja olis vähän kysyttävää verotuksesta... Eli. Kaveri kävi verotoimistossa kyseleen verojen maksusta, ja neitokainen kertoi, että pitää maksaa verot Australiaan, ja veroprosenttien erotus Suomeen. Eli jos vero% on Suomessa esim 20% ja Ausseissa maksaa veroa 5%, niin Suomeen palatessaan joutuu maksamaan vielä 15% jälkiveroa Ausseissa tienaamistaan rahoista. Pitääkö paikkansa vai oliko mami vähä sekaSI??? Kuulostaa hurjalta meikäläisen korvaan...

jounij

Muistelen joskus kauan - tosi kauan - sitten kuulleeni, että jos suomalaisen ulkomainen työrupeama kestää yli puoli vuotta, silloin näistä tuloista ei ole enää Suomessa verovelvollinen. Mutta tämä siis on kuulopuhetta - ei tietoa.

Toisekseen, aiemmissa täällä käydyssä keskustelussa kävi ilmi, että Australia verottaa työlomaviisumilla täällä työskenteleviä 29%, eli ei siitä monellekaan jää enää Suomessa verovelkaa maksettavaksi, jos vaikka tuon virkailijan väite paikkansa pitäisikin.

Asia erikseen on sitten, mistä Suomen verottaja saa tietää ulkomailla saadusta tulosta.


Kommentoi
Jouni
Canberra

Jaaks

Autralalialla ja Suomella on tuplaverotuksen estava sopimus ja ainakin taalla se toimii eli jos olen Suomessa toissa ja maksan sinne veroa , niin ei tarvitse taalla maksaa uudestaan.

Siita mika on Suomen verottajan kaytanto sinun taytyisi tiedustella heilta itseltaan.  Ehka se mami ei tiennyt koko tarinaa :??  mutta jos tiedustelet taprpeeksi korkealta verovirastosta saat varmaan oikean vastauksen :D

Se tiedustelu Suomen verovirastosta on huomattavasti helpompi tehda sielta kasin kuin taalta :o

Jaaks

Jouni :D

Oikeilla jaljilla olit :D:D:D

Tassa kuitenkin hieman lisatietoa :

Tietoja ulkomailla työskentelyn verotuksesta    
Suomessa asuva henkilö on Suomessa verovelvollinen myös ulkomaantulosta. Mahdollinen kaksinkertainen verotus estetään verosopimuksella, jollainen Suomella on noin 60 valtion kanssa.


Tulot ulkomailta
Ulkomailta saadut tulot ilmoitetaan veroilmoituksessa kokonaismääräisinä vähentämättä niistä ulkomaille maksettuja veroja. Tulot merkitään tulon laadusta riippuen joko pääomatuloksi tai ansiotuloksi. Ulkomaanpalkka voidaan tarvittaessa selvittää erillisellä lomakkeella (lomake 16).

Kaikki tarvittavat lomakkeet ja lausunnot

http://www.vero.fi/nc/doc/download.asp?id=2746;52942

http://www.vero.fi/nc/doc/download.asp?id=2385;163782

http://www.vero.fi/nc/doc/download.asp?id=646;245224

Ja jos nuo ei riita

http://www.vero.fi/  Ja hakukone kayttoon

Cheers
Jaaks :XXXX

[Edited on 26/9/03 by Jaaks]

osq

jepulis! eiköhän näillä selviä.
Mahti kiitokset.

osq

viltsu

tosta australian verotuksesta.. tanaan mulle sanottiin etta multa lahtis taal bundabergis veroa vaan 13 prosenttia. hostellin vetaja puhu etta kun hostellin kirjautuessani laitoin ruksin kohtaan "en aio hakea veronpalautusta" niin sen takia verottaisivat vain 13 prosenttia. ei haittaa mua yhtaan. mut muitten toitten osalta se voi olla erilainen. ja toi syy miks se sano etta verottavat vaan 13 prosenttia, ei ollu ite taysin varma syysta mutta oli varma etta verottaa 13 prosenttia. alkaa ampuko jos se kaveri on vaaras..:??

Jaaks

Viltsu :D

Sehan on hyvia uutisia :D  Ala ollenkaan ihmettele vaan anna heidan pidattaa 13%.

Tama WH lomalaisuus ja se 29% on viela niin uusia asioita tassa maassa, etta suurin osa tyontajista ei ole edes tietoisia siita :??  Hyva nain.  Heille naes ei ole mitaan eroa kunhan sinulla on tyolupa :D

Tuota samaa kuuluu tapahtuvan joka puolella.  Nauttikaa halvasta verotuksesta niinkauan kun se viela on mahdollista.  Kylla se verokarhukin joku paiva viela heraa talviuniltaan ja keksii jonkin toisenlaisen verotustavan WH lomalaisille :( kuin se sama TFN jota kaikki taalla kayttaa.

Raiwå

Jaaks :??

Niin kauan kun verottaja ei käy laskemassa hedelmiä pellollasi, ei kaikkia 13% veroja makseta edes sisään.


Go figure how they get away with it eh ?


:coolh
Ray Virta
Sydney


It requires wisdom to understand wisdom: the music is nothing if the audience is deaf.

Jaaks

Raiwo :coolh

En edes viitsinyt sanoa tuota aikaisemmin :D:D

Ne farmarit, jotka palkan maksaa ei varmaan edes tieda kaikkien nimia jos kenenkaan:??
Se valitysfirmahan ne keraa:D  Ja niinkuin Lauruski tuolla toisaalla kertoi, etta ottavat $30 bondin :??:??:??  Mitahan varten sekin on ja kuinka moni saa tarpeekseen ja jattaa koko bondin taakseen :??:??:??

Osa farmityosta annetaan ammatti tyonjohtajille urakkapalkalla ja he hankkivat tyontekijat ja maksavat palkat "omasta pussistaan" ja sitten laskuttavat farmin omistajaa tehdysta tyosta :D  Siis mitka verot :??:??  Lomalaisilta.  Ja Aussi lakien mukaan kun ei tarvitse edes pidattaa veroa tietyn rajan alle jaavasta tulosta tilapaistyontekijoilta :o:o:o

Malandro

kävin tässä verotoimistossa (suomessa) kyselemässä verotusasioita ja sieltä tuli selväksi että jos on yli 6kk ulkomailla niin saaduista tuloista ei enää suomessa veroteta mitään. Muuta ne ei oikein osannu sanoakaan:nuttu:, mutta antoivat numeron johonki verotusneuvontapaikkaan missä ovat kuulemma erikoistuneet juuri ulkomaanverotiuksiin ja vastaaviin. Numeroa en just muista, mutta voin ettiä sen jos jotain kiinnostaa.

Jouko

Tässä ote Finlexin Suomen lakisäädöstöistä, kuuden kuukauden sääntö näyttää pitävän paikkansa.

Ote Finlexistä...
Ulkomaantyötulo

Veronalaista tuloa ei ole verovelvollisen saman työnantajan palveluksessa ulkomailla tai samassa valtiossa ulkomailla suorittamasta työstä saama palkka (ulkomaantyötulo), jos tästä työstä aiheutuva oleskelu ulkomailla (ulkomaantyöskentely) on kestänyt tai sen voidaan olettaa kestävän yhtäjaksoisesti vähintään kuusi kuukautta. Palkkatulo on kuitenkin veronalaista, jos se on saatu valtiolta, kunnalta tai muulta suomalaiselta julkisoikeudelliselta yhteisöltä tai Suomen Ulkomaankauppaliitto r.y:ltä taikka jos se on saatu suomalaisessa vesi- tai ilma-aluksessa tehdystä työstä.

Ulkomaantyöskentelyn ei katsota keskeytyvän, vaikka verovelvollinen aloitettuaan työskentelynsä oleskelee Suomessa keskimäärin enintään kuutena päivänä sellaista täyttä kuukautta kohti, jonka hänen ulkomaantyöskentelynsä voidaan olettaa kestävän tai jonka se on kestänyt. Edellytyksenä kuitenkin on, että hän ei näin laskettavasta päivien määrästä oleskele Suomessa enempää kuin 60 päivää etukäteen ja että hän tällaisen Suomessa oleskelun jälkeen palaa työskentelyvaltioon jatkamaan samaa ulkomaantyöskentelyä. Ulkomaantyöskentelyn ei myöskään katsota keskeytyvän, jos verovelvollisen Suomessa oleskelu aiheutuu pakottavasta, hänestä ja hänen työnantajastaan riippumattomasta, odottamattomasta syystä ja jos verovelvollinen tällaisen Suomessa oleskelun jälkeen palaa työskentelyvaltioon jatkamaan kyseistä ulkomaantyöskentelyä.

Ulkomaantyöskentelyn, jota ei enää voida pitää yhtäjaksoisena, katsotaan päättyneen sinä päivänä, jolloin verovelvollinen työskentelynsä lopetettuaan olisi voinut lähteä työskentelyvaltiosta.

Jos ulkomaantyöskentely on päättynyt painavasta, verovelvollisesta ja hänen työnantajastaan riippumattomasta, odottamattomasta syystä, ei ulkomaantyötuloa pidetä veronalaisena tulona sen johdosta, että ulkomaantyöskentely ei ole kestänyt oletettua vähintään kuuden kuukauden aikaa.


Terveisin
Jouko


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

iskater

tota......mites se verottaja sitten verovuoden lopulla suhtautuu siihen kun huomaa etta WH:lainen on maksanut vahemman veroa kun olisi pitanyt?
kun mua sillon alkuun peloteltiin etta jos jattaa ne veropaperit palauttamatta vuoden lopussa niin sittenkin voivat muutamaksi vuodeksi kieltaa paasyn uudelleen ausseihin edes turisti-viisumilla. eli tuleeko matkyja jos maksaa vahemman veroja nyt, vai huomaako verottaja, vai? :??

Raiwå

Iskater.

Se % joka on määrätty sinulle, ja se aikamäärä jota voit tehdä töitä.

Ne on yhteenlaskuja siitä, miten valtio hyötyy ja saa takuurahan töistäsi.

Lueppas uusix se oopus siitä W&H viisumistasi, ja katso paljonko sinun pitäisi tehdä ylitte että Verovähennysten jälkeen joutuisit maksamaan vielä lisää.

Kun koko vyyteen laitetaan kulut: matka, asumis, eläminen, ym ym ym ym

ei tule koira haukkumaan perääsi.

Mutta tämä on Raiwon mielipide, ja velvoittaa & edellyttää keskusteluun & väittelyyn :)
:coolh
Ray Virta
Sydney


It requires wisdom to understand wisdom: the music is nothing if the audience is deaf.

Jaaks

Iskater :D

Jos et koskaan tee veroilmoitusta, niin kuinka ne tietaa paljonko olet ansainnut :??:??

Ala luulekaan, etta kaikki farmarit tilittaa kaikki (tuskin mitaan) Iskaterin maksamista veroista valtiolle :o:o:o

Todella rikkaat ihmiset taalla tekevat veroilmoituksensa, ehka noin joka viides vuosi ja sitten katsovat kuinka menee :o
Jos nayttaa, etta tulee maksettavaa, niin eipas tehdakaan nyt vaan odotetaan ehka pari vuotta lisaa :??

Taalla jai juuri jokin aika sitten kiinni yksi Australian suurimpia veroasian tuntija lakimiehia, joka ei ollut tehnyt veroilmoitusta viimeiseen 25 vuoteen :??:??  Nyt kuulemma on valtiolle velkaa muutaman miljoonan, mutta se rahahan on jo pankissa ja heti maksettu  :o

WH lomalaisena en murehtisi mistaan veroilmoituksen tekemisesta ja silla ei ole mitaan tekemista takaisintulemisen kanssa, ellet sitten ole pyorittanyt isoja bisneksia taalla ja vienyt hirveasti rahaa pois taalta :??:??:??

jounij

Toisaalta veroprosentin ollessa noinkin kova (jos siis on peritty se Sadun toisaalla mainitsema 29%), on melko varmaa, että täyttämällä veroilmoituksen saa jonkin verran palautusta. Veroilmoituksen täyttäminen ei ole edes kovin vaikeaa, sillä ilmoituslomakkeen monisivuisuudesta huolimatta tavallisella työläisellä täytettäviä kohtia ei jää kovinkaan montaa.


Veroilmoituksen täytön hyötypuolta ajattelee
Jouni
Canberra

Jaaks

Valitettavasti Non- Residents ei saa mitaan palautusta tuosta 29%:sta vaikka tekevatkin veroilmoituksen.  Korkeintaan $300 vahennyksia valittomista "work related expenses" joka tarkoitaa esim $20.000 tuloista maksetuista $5.800 veroista  $87 palautusta :o  Jos sinulla on tuo $300 vahennyksia (tai oikeastaan $299 - silla silloin et tarvitse mitaan kuitteja) niin saat tuon $87 takaisin riippumatta tulojesi suuruudesta.  Veroprosentti kun ei muutu :D

Jos olet maksanut vahemman kuin tuon 29% eli jotain 10 - 15%, niin eipa juuri kannata sita ilmoitusta tehda, ettei vaan saa matkyja :(:(:(

Jos joku haluaa viela tarkempia tietoja niin kysykaa pois ja kuten Jounikin sanoi se ilmoituksen teko on tosi helppo. :D:D:D

jounij

Olinpas siis väärässä, pahus. Nytpä minäkin ryhdyn kauhistelemaan tuota työlomaviisumilaisilta perittävää korkeaa veroa!


Reppuselkämatkaajien puolella
Jouni
Canberra

Jaaks

Jouni :D

Onhan se vahan sikamaista, mutta se on kai valtion tapa hankkia osa medicare ym kustannuksista takaisin :??

Se, etta WH lomalaiset joutuu maksamaan tuon 29% johtuu siita, etta heille ei ole ainakaan viela kehitetty omaa veroluokkaa.  He sattuvat ikava kylla kuulumaan siihen "Non Resident" ryhmaan jolle tuo vero prosentti on alunperin tarkoitettu ja kun tama WH loma asia on viela niinkin uusi asiasta ei ole ilmeisesti tehty tarpeeksi melua :mad:

Mutta kuten on huomattu useistakin tarinoista niin monet Aussi tyonantajatkin pitavat sita torkeana ja pidattavat huomattavasti vahemman.  Heille se on helppoa, silla tyonantajan verotilityksissa ei kysella tyontekijan viisumin tyyppia :D

iskater

tamakin hetken kesti mutta kirjoitanpa nyt sen mita omissa papereissa tasta sanoo

Tax Return[/u]

This is a formal document that you are required by law to present to the Australian Taxation Office (ATO) at the end of our Financial Year which runs from July - June.

What must be attached to your tax return when you present this to the ATO is a Group Certificate which is a document that each employer gives you that summarises your time whit that employer - such as the your total Gross Earnings, your total Tax, the companies details, your details including your Tax File Number.

Warning: Failure to lodge a tax return you will recive a fine of $550 and could be denied a holiday visa


eli taas ihmittelen voiko sen jattaa palauttamatta, seurauksia? :??:??:??

Jaaks

Iskater :D

"Warning: Failure to lodge a tax return you will recive a fine of $550 and could be denied a holiday visa "

Toinen warning : jos et ole maksanut 29% WH viisumilla ollessasi, tulee hyvat matkyt :??:??

Jos et koskaan tee veroilmoitusta, niin et jaa siita kiinikkaan :cool:   Asia voi tietysti olla eri jos tulet takaisin lyhyen ajan sisalla, mutta luulen kylla, etta Aussi veroviranomaisilla on tarpeeksi tekemista saada verot pysyvilta asukkailta eika murehtia WH lomalaisista jotka ehka tulee takaisin "once in a blue moon" :??:??

jounij

Joka tapauksessa siinä veroilmoituksen jätössä on joku doltsukkaraja, minkä alle tienanneiden ei ole pakko ilmoitusta tehdä. Olen jo jonkun vuoden tienannut tuon rajan yli ;), joten en tiedä mikä se raja tätä nykyä on.


Lisää
Jouni
Canberra

Jaaks

Tax-free threshold
The tax-free threshold is the amount of income you can earn before tax must be paid. If you are a resident of Australia for tax purposes for the whole of the income year, you are entitled to the full tax-free threshold. The tax-free threshold is $6,000. :D:D:D

Mutta Sorry:

If you are a non-resident for the whole of the income year, you cannot claim the tax-free threshold. You pay tax from the first dollar of taxable income

Lauruski

Vaikka tuo Viltsun kommentti tuolla aika ylhaalla jo komeileekin, niin sen verran haluan itse asiaa kommentoida, etta myos meilla Childersissa ruksattiin verotuskohtaan 13%.  Olimme viela itse ruksanneet sen 29%, mutta ne tadit ystavallisesti sottasivat sen yli ja pistivat ruksin tuohon 13%:een.  En minakaan tieda tuohon syyta, mutta en tietenkaan valita :D  Se on kai sitten joku yleinen juttu noissa heldelmapoimintahommissa. :??

viltsu

Elama taalla bundabergis ei kaikille ole helppoa. ite sain vakituisen tyopaikan yhdelta sweet potato farmilta.5 paivaa viikossa, 8-10 tuntia paivassa, 11.50 verojen jalkeen tunnissa palkkaa. joten ihan hyva. 2 paivaa viidesta on suht rankkaa tyota mutta muuten on aika helppoa. olen huomannut ja kuullut etta taalla meidan hostellissa, ja luulis etta muuallakin, menee noin 2 viikkoo ennen kun pystyy saastaan rahaa. ekat kaks viikkoo menee tosi huonojen toitten paris ja rahatilanne menee miinukselle. mutta itelleni kavi samoin kuin monelle muulle, kahden viikon paasta sain vakituisen tyopaikan hyvalta farmilta.ja nyt rahaa jaa hyvin saastoon. kuulin etta yhdella farmilla oli tyoskennellyt noin 20 meidan hostellilaisa ja farmin omistaja oli maksanu monelle tyontekijalle 11 tunnin tyosta 8-13 dollaria. en puhu tuntipalkasta vaan kokopalkasta paivan jalkeen:) siita kun miinustetaan viela 8 dollaria meno paluu matkasta farmille joka on harvinaisen kaukana(tunnin ajomatkan paassa) niin monet olivat jaaneet jopa miinukselle tyopaivan jalkeen:) olivat siis menettaneet dollarin-pari vaikka olivat tehneet toita 11 tuntia.noh, sellast se oli mullekkin. huonoja toita ja huonoo palkkaa.mut kun jaksaa vaan painaa paalle ja teha sita huonookin tyota niin uskon etta kunnon paikka loytyy ja rahaa jaa saastoon.

Jaaks

Viltsu :D

Hauska kuulla, etta sinulla menee nyt hyvin ja on hyva tyopaikka :D

"matkasta farmille joka on harvinaisen kaukana (tunnin ajomatkan paassa) "

Viltsu :D Tuo on takalaisittain lahella :o

viltsu

mullahan on menny koko reissu hyvin..?

Jaaks

Viltsu  

Hyva, etta on mennyt hyvin :o

Mitas sitten aikaisemmin valitit :??

Quote:
"eka paikka missa mut tyrmattiin oli hotellihuoneiden siivous tyo, ja toinen oli internet kahvilan koneiden yllapito homma"

"Taalla surfferssissa syon aamupalan pari jogurttia 4dollaria,paivalla hungry jacksis 6 dollaria, iltapaival leipa 4 dollaria ja illal pari jogurttia eli 4dollaria. ja toi tekee jo sen 18dollaria  ja toi on jo tosi vahan meikalaiselle.suomessa aamupalaks soin yhtapaljon ruokaa ku taalla paivassa  kyllahan sita vedella ja leivalla parjaa, mutta sitten se elamisen ilo voi olla kaukana  ainakin mulla "
Unquote

Anssi

Onkohan tää 29% sit tasan se mitä enimmillään maksetaan, vai meneekö lisäksi vielä jotain sosiaaliturva- tms. maksuja?

Jaaks

Anssi :D

Ei ole mitaan muita maksuja, mutta tuo 29% on $20,000 asti ja sen jalkeen se nousee tulojen mukaan asteittain:

Non-residents
If you are a non-resident for the full year, the following rates apply:
Tax rates 2001-02 and 2002-03
Taxable income Tax on this income
$0 ? $20,000 29c for each $1
$20,001 - $50,000 $5,800 plus 30c for each $1 over $20,000
$50,001 ? $60,000 $14,800 plus 42c for each $1 over $50,000
Over $60,000 $19,000 plus 47c for each $1 over $60,000

viltsu

Jaaks

Sehan riippuu ihan lukijasta etta ottaako mun jutut negatiivisesti vai positiivisesti. Ite oon aika positiivisel meiningil liikkeel..

Jaaks

Viltsu :D:D:D

Good on You then... keep the good spirits up :cool::cool::cool:

mette


Jaaks

Mette:D

Varsinkin :"

officially for no more than three months at a time ? there are plenty of possibilities for finding work.

Itsellanikin on ollut toissa WH lomalaisia paljon yli tuon kolmen kuukauden rajan, mutta he on kaikki tulleet valitystoimistoston kautta eli eivat ole olleet meidan palveluksessa yli kolmea kuukautta kerrallaan (mark the magic word - :??)

Lasse

LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks
Mette:D

Varsinkin :"

officially for no more than three months at a time ? there are plenty of possibilities for finding work.

Itsellanikin on ollut toissa WH lomalaisia paljon yli tuon kolmen kuukauden rajan, mutta he on kaikki tulleet valitystoimistoston kautta eli eivat ole olleet meidan palveluksessa yli kolmea kuukautta kerrallaan (mark the magic word - :??)

Tämä asia mulla on ollu vähän aikaa jo mielessä.. Jos työskentelee aluksi firmassa A kolme kuukautta ja menee firmaan B joksikin aikaa, niin voiko sen jälkeen mennä takaisin työskentelemään A:han? Vai vaaditaanko siinä työnvälitystoimisto väliin?

TJ 12

Jouko

Työnvälitystoimistoa ei vaadita missään vaiheessa, hommia saa on parempinkin hakea ihan omatoimisesti. Yleensä työnvälitystoimistojen palvelut on tarkoitettu maassa vakituisesti asuville. Tästä aiheutuu myös se että toimistossa esillä oleviin hommiin usein vaaditaan centrelinkin "Job Network Card" kortti. Tämä tarkoittaa nimen omaan maan työnvälitystoimistoa Centrelinkkiä http://www.centrelink.gov.au  jonka sivuilta löytyy linkki http://jobsearch.gov.au/ sivuille.

Maassa on Suomen tapaan pilvin pimein yksityisiä Agentteja, jotka välittävät avoimia työpaikkoja. Näiden palvelut ovat kaikille avoimia joskin usein näissäkin ilmoituksissa vaaditaan että pitää olla "Australian Citizen or Permanent Resident" mitä WH viisumi ei ole.


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Jaaks

Laalaa,


LainaaJos työskentelee aluksi firmassa A kolme kuukautta ja menee firmaan B joksikin aikaa, niin voiko sen jälkeen mennä takaisin työskentelemään A:han?

Et voi, vaan sitten sinun tulee mennä firmaan C.

Käyttämälläni yksityisellä Agentuurilla on useita firmoja saman omistuksen alla.  Jos kolme kuukautta tulee täyteen, niin palkan maksaja vain vaihtuu vaikka työpaikka sinänsä pysyykin samana :)

Lasse

Kiitokset taas!

Joku tuollainen systeemi minullakin tulee olemaan. Mutta ilman välitystoimistoa. Olen töissä yhdessä firmassa sen 3 kk ja sen jälkeen paperit vaihdetaan ensimmäisen firman omistajan veljen firmaan, joka maksaa sen jälkeen palkan. Työpaikka pysyy kuitenkin samana nyt ainakin sen 6 kk.