Mielestäni tärkeintä on että nuorelle löytyy kotoa löytyy tukea, kannustusta ja rakkautta. Niillä evällä sitten kyllä pärjää koulumaailmassa ja elämässä jo aika pitkälle.
Silppu osuu tässä naulan kantaan!

Koulu ja sen antamat eväät tulevaisuuteen on tärkeä asia, mutta eniten lasta muovaa ja elämässä auttaa perhe ja sen antama tuki, asuinmaasta riippumatta. Tämä toimii niin Suomessa kuin Ruandassa, jopa Australiassa.
Kun 'ausseihin!' vähän aiemmin kysyit, niin piti oikein laskea kuinka monta "miestyövuotta" näitä täkäläisiä kouluja on meidän perheessä katseltu. Koossa on yhteensä 21 vuotta kolmella lapsella neljässä eri julkisessa koulussa, ja vanhin on nyt paikallisessa yliopistossa. Meillä kaksi lapsista kävivät Suomessa koulua, toinen kakkosluokan ja toinen nelosluokan läpi. Sitä ennen se tavanomainen tarharumba muutaman vuoden ajan. Kolmas on käynyt tarhassa myös täällä, prepin ja sen jälkeen alakoulua erinäisiä vuosia.
Kun vanhin lapsista meni high schooliin, valitsimme koulun oman asuinalueen ulkopuolelta, jotta hän saisi paremman opetuksen ja paremmat mahdollisuudet päästä yliopistoon haluamalleen linjalle. Myöhemmin tuli muutettua kotikin perässä samalle alueelle, ja toinenkin lapsi on mennyt samaan kouluun. Juniori todennäköisesti menee eri kouluun high schooliin, joten siitä tulee sitten viides koulu listalle.
Alakouluista kaksi olivat oikein hyviä ja olemme olleet tyytyväisiä, yksi oli aika vaihteleva. Harmillisen paljon taso tuntuu riippuvan kulloinkin kohdalle osuvasta opettajasta - niistä on löytynyt sekä helmiä että turhia tekijöitä, kuten millä tahansa alalla - tosin toivon että National Curriculum saadaan kunnolla toimimaan ja se tasaisi vähän vaihtelua.
Aiemmin meilläkin oli varsin suomalainen lähestymistapa kouluuun, akateemisuutta kaipaava ja täkäläistä lähestymistapaa tuli katsottua pitkin nenänvartta. Mutta kun katsoo noita meidän lapsia nyt, täkäläinen koulu on tehnyt niille todella hyvää! Vaikka rinnakkaista elämää ei voi viettää ja kokeilla minkälaisia he olisivat suomalaisen koulujärjestelmän piirissä, uskon vahvasti että meille lasten vieminen koulun läpi täällä on ollut hyvä päätös. He ovat saaneet viettää rauhallisen, turhia paineita sisältämättömän lapsuuden / nuoruuden, ilman sitä koheltamista, mistä kuulee valitettavan monen suomalaisen murrosikäisen kohdalta. Tulokseksi näyttää tulevan selväjärkisiä yksilöitä, joilla on hyvät edellytykset rakentaa itselleen mieleinen aikuisen ihmisen elämä. Ja siinä koulusta saadut valmiudet tulevat auttamaan paljon.
Tiedollisesti katsottuna tilanne on hyvin samankaltainen kuin esim yhdysvaltalaisissa high schooleissa: opiskeltavia aineita on vähemmän mutta niissä edetään pidemmälle kuin mitä muistan suomalaisesta lukiosta. Esim meidän lasten Year 11 ja Year 12 matematiikka sisälsi aiheita ja vaikeustasoa, jota minä opiskelin Suomessa yliopistossa. Sama pätee muihinkin aineisiin, eli niissä syvennytään enemmän. Meidän juniorikin on muutaman kerran väläyttänyt kertomalla mitä he ovat opetelleet ja joitain niistä asioista minä opin aikanaan vasta paljon myöhemmin.
Kapea-alaisuus on toisaalta samalla myös rajoittava tekijä. Suomalainen koulu on yleissivistävä, ja se on iso arvo itsessään. Maailmaa pystyy hahmottamaan ja ymmärtämään paljon paremmin kun tietää monesta asiasta edes jotain. Australiassa se tarkoittaa sitä, että jos lapsista haluaa kasvattaa monipuolisin tiedoin varustettuja, perheen pitää täyttää koulun jättämät aukot.
Me emme ole lähteneet erityisesti "täydentämään" lasten saamaa opetusta, etenkin kun näyttää siltä että hyvä elämä niillä on edessä näinkin. Mutta niille jotka haluavat antaa lapsilleen enemmän ovat kirjastot & netti täynnä hyvää materiaalia, kaupallisia tarjoajia löytyy tiettyja aineita opettamaan, ja suomalainen Kulkurikoulu yksi loistava vaihtoehto. Perheen omaa vastuuta on enemmän mutta mahdollisuuksia vastaavasti myös paljon.