Kirjoittaja Aihe: Pink peppercorn  (Luettu 2835 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Aikis

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 943
  • awailable
Pink peppercorn
« : Joulukuu 13, 2004, 07:26 »
Onko kukaan törmännyt rosepippuriin eli pink peppercorniin? Ei sitten mistään löydy, paitsi etikkaliemessä ja se ei mulle passaa.

Graavi lohi rosepippurilla maustettuna olisi ehtaa joulua joulupöydässä, mutta pippurista on uupelo...

Joka paikan olen tonkinut, mutta josko joku teistä tietäisi oikean paikan - onhan se kumma mauste, jos sitä ei lainkaan tänne maailman kolkkaan tuotaisi!

Poissa Jaaks

 • Global Moderaattorit
 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 4386
 • Moderaattori
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #1 : Joulukuu 13, 2004, 07:42 »
Pink Peppercorns :?

Eihan ne ole edes oikeita pippureita, vaan ruusun sukuisen kasvin marjoja :D
Valtavan hyvia kuitenkin monenkinlaisiin ruokiin kuten esim "Vaniljajaateloa ja mansikoita ja lamminta rosepippuri-voikastiketta" :P


Lainaus

Pink Peppercorns (Schinus Terebinthifolius) are not true Peppercorns but are the dried fruit of the Baies Rose Plant. These berries are cultivated in Madagascar and highly prized by the French for their delicious, peppery flavor. Pink Peppercorns have a delicate pepper flavor and impart a light rose color to food.

The pink peppercorn began to be distributed as a commercial product in 1992. The small tree that produces it (Schinus) grows wild throughout the coastal regions of Brazil, where it is a native species. The Brazilian state of Espirito Santo was the first state to export pink peppercorns throughout the world and remains the largest supplier.


Sydneyssahan sina olit :?
Taalta pitaisi loytya: http://www.harrisfarm.com.au/shops.htm

Poissa Aikis

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 943
  • awailable
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #2 : Joulukuu 13, 2004, 08:55 »
I'm impressed! Thanks Jaaks, sulta voi näköjään kysyä mitä tahansa ja vastaus tulee kuin turkin hihasta... että voikin ihminen olla tuollainen tietovarasto. Oikein rupesi ihmissuhdetyöläistä kiinnostamaan, että miten mahdatkaan hyödyntää sitä... en tiedä onko täällä tapana mennä henkilökohtaisuuksiin, mutta silti kysyn että mitäs sinä muuten teet muuta kuin kirjoittelet dundernewsiin? Vastaa jos haluat.

Poissa Urul

 • Muriaanien kuninkas
 • ****
 • Viestejä: 332
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #3 : Joulukuu 13, 2004, 13:33 »
Lisää tietoa rose tai ruusupippurista.

    Viime vuosikymmeninä on Eurooppaan levinnyt uusi mauste, josta useimmiten käytetään nimeä rosépippuri tai roseepippuri. Se on Ranskan jo nykyisin lähes unohdetun uuden keittiön muotimausteita, ruusunpunaisia marjoja, joita poimitaan kahdesta keskenään läheistä sukua olevasta puusta. Toinen on Brasiliasta kotoisin oleva paksurunkoinen, noin 12 metrin korkuinen, mm. Floridassa, Havaijilla ja Ranskan Rivieralla koristepuuna viljelty Schinus terebinthifolius ja toinen on Perusta kotoisin oleva pienempi, usein rikkaruohovarpuna leviävä Schinus molle. Ne ovat mm. mangon, cashew-pähkinän, pistaasimantelin ja myrkkymuratin sukulaisia.

    Ruusupippuri on mieto, hiukan tärpätiltä tai katajanpihkalta maistuva mauste. Gourmet-ravintolat käyttävät sitä karkeasti muserrettuna riistaruokien, kastikkeiden ja jälkiruokien koristeena enemmänkin kuin mausteena. Itse olen tullut varsin hyvin toimeen ilman sitä - maustehyllyssäni lienee vieläkin jäljellä 1960-luvun lopun Pariisin matkoilta tuotuja pakkauksia. Mutta täytyy myöntää, että sain kerran helsinkiläisessä ravintolassa villisorsaa, jonka päälle siroteltu ruusupippuri todella sopi hyvin riistan makuun.

    Tässä kieliasioihin usein puuttuvassa teoksessa on syytä hiukan moittia tyylittömiä pohjoismaalaisia - Ruotsissa, ja tietenkin saman mallin mukaan myös Suomessa, on mausteen nimeksi pantu hienostelevasti rosépippuri, kirjoitettuna samoin kuin roséviini joko kahdella eellä tai painomerkkieellä. Kuitenkin mausteen ranskankielinen nimi kirjoitetaan poivre rose tai baies roses ilman painomerkkiä. Nythän on niin, että ranskan sanat rosé ja rose tarkoittavat eri värejä - viini on punertavaa, jolloin sanassa on painomerkki, ja ruusut ovat ruusunpunaisia, ilman painomerkkiä. Mausteen oikeampi nimi on siis ruusupippuri eikä mikään tylsä rosépippuri! Maustekauppa Franska kryddboden Tukholmassa Östermalmin hallin pääoven vasemmalla puolella on oivaltanut asian ja myy ainoastaan ruusupippuria - rosenpeppar. Aateluus, tai tässä tapauksessa liikkeen hieno nimi, velvoittaa!

    Ruusupippurin mahdollisesta myrkyllisyydestä on julkaistu suuri määrä tutkimuksia. Amerikassa mauste onkin ollut kielletty, koska on todettu mm. että marjoja paljon syöneet lintuparvet ovat kohdanneet joukkokuoleman. Hevoset saavat marjoista koliikkia ja puiden lähellä oleskelevilla ihmisillä esiintyy kukkimisaikana hengityselinten ja silmien ärsyyntymistä. Mausteen syömisen on sanottu aiheuttaneen astmakohtauksia ja jopa peräpukamia. Puun rungon kosketteleminen aiheuttaa ihmisille ja eläimille ihon ärsytystä, joten puun kasvatus on joissakin osissa Floridaa kielletty. Mutta huhtikuussa 1983 kumottiin mausteen käyttökielto Yhdysvalloissa, kun Ranskasta oli saatu todisteita, joiden mukaan marjat eivät ole ihmiselle vaarallisia.

    Ruusupippurista käytetään useita nimiä, kuten brasilianpippuri, joulumarja, guam, aroeira, Florida holly eli Floridan orjanlaakeri jne. Ranskassa siitä on käytetty nimeä faux poivre eli väärä pippuri. Saksan kaupoissa ruusupippuria saa nimellä rosa Beeren eli ruusunpunaiset marjat. Eräässä komeassa suomenkielisessä yrtti- ja maustekirjassa on ruusupippurioksan kuva ja alla oleva teksti sanoo sen olevan punapippuria.
Poikkeappa maustekauppaan.

Poissa Jaaks

 • Global Moderaattorit
 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 4386
 • Moderaattori
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #4 : Joulukuu 14, 2004, 03:46 »
Aikaihminen :D


Lainaus

...mitäs sinä muuten teet muuta kuin kirjoittelet dundernewsiin?


Onks muutakin kuin Dundernews :o :hahhaa

No tokihan voit kysya ja tyopaikkani loydat taalta:

http://www.parliament.qld.gov.au/ seka
http://www.parliament.qld.gov.au/Services/anualReport04.pdf