Canberra - Toivotaan kokemuksia ja kommentteja!

Aloittaja Stuja, lokakuu 04, 2018, 18:37

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Stuja

Hei!

Tarkoituksena olisi lähteä ensi vuoden alusta Canberraan yliopistoon tutkimusvierailulle kolmeksi kuukaudeksi. Toivoisin kokemuksia ja vinkkejä kyseisestä kaupungista, koska en ole aiemmin koskaan käynyt Australiassa. Onko asuntoa helppo saada? Pärjääkö siellä apurahan turvin vai onko eläminen kovin kallista?

Sitten vielä, onko kenelläkään vinkkejä, mitä parempi puolisko voisi kolme kuukautta tehdä, jos hän pääsee lähtemään mukaan? Onko Canberrassa esimerkiksi Suomi-yhteisössä jotain puuhaa, josta saisi hieman korvaustakin? Tai onko siellä esimerkiksi kielikoulua tai vastaavaa, jossa voisi parantaa englanninkielen taitoja?

Nöyrät kiitokset kaikista kommenteista! :) 8)

- Stuja

jounij

Moi!

Ilmeisesti puolisosi viisumi sallii työnteon? Suomi-yhteisön puuhat taitavat olla Suomi-koulun opettajia lukuunottamatta täysin vapaaehtoisuuteen perustuvaa. Ainakin baari- ja kahvilatöitä voi löytää lyhyemmäksikin aikaa. Muita lyhytaikaisia ns. ammattitöitä saattaa löytää seek.comista, mutta helppoa se ei ole, kun ei ole paikallista kokemusta.

Asuinpaikan kanssa on hieman sama, että lyhyeksi aikaa ei ole ihan helppo löytää, mutta jos lyö kerralla koko ajan vuokran vuokranantajan käteen lisäten siihen hieman lyhyen sopimuksen lisää, niin ehkä on helpompaa. Vuokranantajat (kuten minä itse) suosivat pidempiä sopimuksia, koska ei mene mainostamiseen kuluja. Vinkkinä mainittakoon, että vuokralle annetaan -mainos maksaa noin $250 (yksityiselle vuokranantajalle) tai vuokra-agentti veloittaa uudesta vuokrasopimuksesta yhden viikon vuokran, eli ainakin sen verran kannattaa tarjota ylimääräistä pyydetyn vuokran lisäksi, niin ei ole ainakaan sitä kulua. Huomaa, että lain mukaan vuokran antaja ei saa pyytää kuin maksimissaan 4 viikon vuokran etukäteen, mutta kukaan ei estä sinua vuokraajana tarjoamaan enemmän. Airbnbstä saattaa löytää helpommalla, mutta koska siellä yleensä keskitytään lyhyempään lomavuokraukseen, niin siellä pyyntihinnatkin saattavat olla kalliimpia. Kaikkein helpointa lienee vain kalustetun huoneen vuokraaminen. Jos sellainen riittää, niin minäkin voin sinua auttaa. Siitä lähemmin keskustellaksesi lähetä minulle spostia jouniju miu gmail piste comiin.

Jos yliopistosi on ANU, sinne pääsee julkisella liikenteellä melko helposti joka puolelta kaupunkia. Uni of Canberraan pääsee helposti Belconnenin alueelta. Muualta UC:hen kulkeminen on hieman vaivalloisempaa, koska joutuu vaihtelemaan kulkuneuvoja. Yleisesti ottaen Canberra julkinen liikenne ei ole kovin kehuttava, mutta paikallishallinto on luvannut parantaa kulkuyhteyksiä huomattavasti ensi vuoden alusta lähtien. Esim nykyään bussien välit päivällä ovat monin paikoin tunnin mittaisia ja kulkeminen illalla loppuu lyhyeen. Ensi vuonna kulkuvälejä ja ilta- sekä viikonloppuliikennöintiä lisätään, mutta verkostoa vastaavasti supistetaan siten, että pysäkeille voi joutua kävelemään pidemmän matkan.

Canberra on hieno paikka asustella, varsinkin suunnittelemaasi aikaan, kun täällä on kuumaa ja kuivaa. Luonto on aina lähellä, "minnekään" ei ole erityisen pitkä matka, jos haluaa muuallakin käydä, eikä kaupunki ole yhtä ruuhkainen kuin isommat kaupungit. Aika ei siis tuhlaudu liikenteessä istuskeluun. Mutta enemmän saat kaikista mahdollisuuksista irti, jos hankit (vaikkapa vuokraamalla) auton. Siinäkin asiassa saatan ehkä voida olla avuksi. kirjoittelepa spostia.


Ehdottaa
Jouni
Canberra