Muutama kodinhoidollinen pulma

Aloittaja sannas., helmikuu 16, 2011, 15:02

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

sannas.

Osaisikohan joku auttaa ulkomaan ihmeiden kanssa painivaa väliaikaista kotirouvaa.

1) Mihin sellaisessa amerikkalaistyylisessä päältätäytettävässä koneessa tulisi laittaa pesuaine? Siihen rummun keskitötterön sisälle, suoraan pyykkien päälle vai mihin?

2) Ja miten ihmeessä tuolla koneella saa puhdasta pyykkiä? Vaikka pesen pisimmällä ohjelmalla, eivät pyykit peseydy yhtä puhtaiksi kuin omalla kotikoneella Suomessa. Mellä on vielä kestopeppuinen lapsi ja vaippapyykkiin tuntuu aina jäävän vieno tuoksu. :-X Tällaista ongelmaa ei ole ollut millään muulla koneella pestessä. Kylmemmillä pesulämpötiloilla taas pesuaine ei huuhtoudu pyykeistä pois ja ne jäävät pesuaineraitaisiksi, vaikka käytän ainetta minimaalisen vähän. Pesuaine on päältätäytettäville koneille tarkoitettu.

3) Miten kokolattiamatto pidetään puhtaana ja miten siitä saa tahrat pois? Joudun imuroimaan sen ainakin pari kertaa viikossa edes siedettävän siisteystason ylläpitämiseksi mutta mitä ihmettä pitäisi tehdä tahroille. Asunnossa on vaalea matto lähes kaikkialla, myös ruokailutilassa, ja siihen on tähän mennessä erään nimeltä mainitsemattoman taaperoisen toimesta kaadettu mm. muutama lasi maitoa, heitelty tomaattikastiketta ja lirautettu pissat ainakin kerran... 8)


Jos joku osaa auttaa, niin olisi todella kiitollinen vinkeistä.

RUU

Lainaus käyttäjältä: sannas. - helmikuu 16, 2011, 15:02
1) Mihin sellaisessa amerikkalaistyylisessä päältätäytettävässä koneessa tulisi laittaa pesuaine?
Oma muistikuvani on, etta suoraan vaatteiden paalle. Tosin siita on 25 vuotta kun olen tuollaista kayttanyt useammin kuin kahdesti.

Lainaa2) Ja miten ihmeessä tuolla koneella saa puhdasta pyykkiä?
Ei mitenkaan. Se on valitettavasti tunnettu tosiasia. Konehan on osapuilleen yhta kateva kuin markien vaatteiden pyorittely amparissa. Ampari tosin on paljon nopeampi.   :pepsodent

Lainaa3) Miten kokolattiamatto pidetään puhtaana ja miten siitä saa tahrat pois? Joudun imuroimaan sen ainakin pari kertaa viikossa edes siedettävän siisteystason ylläpitämiseksi mutta mitä ihmettä pitäisi tehdä tahroille.
Imuroinnissa kannattaa kayttaa kunnollista mattoimuria, jos haluaa kelvollista jalkea.
Tahroilta pitaa suojautua etukateen. Ehka pari lakanaa / kylpypyyhetta lapsen ruokapaikan alla toimisi.
Metkaa, etta teilla on mattoa ruokatilassa, yleensa ne ovat laatoitettuja.
Poismuuttaessanne vuokralaiset yleensa joutuvat kuitenkin pesettamaan matot, joten suuri osa liasta lahtee siina. Tilatkaa firma, joka seka imuroi matot (kaikki eivat tee) ja pesevat ne kunnolla hoyrylla (eika kuivapesua).

Tervetuloa vaan tahan ihmeelliseen maahan! Kylla taalta kertyy muisteltavaa tulevilla vuosille.  :coolh
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

jounij

Lainaus käyttäjältä: sannas. - helmikuu 16, 2011, 15:02
2) Ja miten ihmeessä tuolla koneella saa puhdasta pyykkiä?

100% samaa mieltä Ruun kanssa: moottoriämpärillä ei mitenkään.

Lainaus käyttäjältä: RUU - helmikuu 16, 2011, 15:23
Metkaa, etta teilla on mattoa ruokatilassa, yleensa ne ovat laatoitettuja.

Itse asiassa kokemukseni mukaan sekä Canberrassa että Brisbanessa jokseenkin kaikissa vähänkään vanhemmissa taloissa on aina kokolattiamatto myös ruokailutilassa. Laatoitus on nykyajan (vajaan 20 viime vuoden) mukanaan tuomaa hömpötystä.


Tuumailee
Jouni
Canberra

Aikis

Scotchgardin Oxy Spot&Stain Remover!! Minulta löytyi vieläkin hyllystä puoli pullollista tuota ihmeainetta, jota ostin Suomeen lähtiessäni varoiksi - vaikka en täällä kokolattiamattojen kanssa joudukaan painiskelemaan.

sim

Edelleen samaa mieltä päältätäytettävistä pesukoneista. Paitsi että niillä ei tule puhdasta pyykkiä, ne kokemukseni mukaan rikkovat pyykkiä - suosittelen välttämään. Pesukoneitahan pystyy kyllä myös vuokraamaan jos ei halua lyhyttä aikaa varten ostamaan sellaista...

Kokolattiamattojen tahrojen putsaamiseen löytyy vimpeleitä joka lähtöön, alkaen sellaisesta parin kympin käsikäyttöisestä vaahtojutusta joka putsaa auttavasti tuoreita tahroja. Yleisesti ottaen kokolattiamatto joka paikassa ja pienet ihmiset eivät tosiaan ole paras mahdollinen yhdistelmä.

makar

Paaltataytettavan pesukoneen aine kaadetaan vaatteiden paalle mutta kannattaa antaa rummun tayttya vedella ensin vahan ennenkuin laitat pesuaineen sinne etta aine ei pilaa vaatteita. Sinne totteron sisalle menee huuhteluaine. Kokeile laittaa rumpuun pesuaineen kanssa Napisan oxyaction ainetta- se yleensa poistaa kylla pesussa tahroja ja muita viiruja. Kestovaippojen kanssa ehdotan niiden ripustamista auringon paisteeseen vahaksi aikaa pesun jalkeen koska aurinko nostaa varit vaaleaksi taas ja raikastaa hajun....

Me poistamme tahrat kokolattiamatolta heti kun ne tapahtuu... pissat/maidot  kannattaa painella ( huom. painele ala pyyhi) ensin talouspaperilla kunnes paperiin ei jaa enaa kosteutta ja sitten voi pyyhkia/painella  joko baby wipeseilla tai vahasen kostealla ratilla ja sitten taas kuivalla. Muuta varillliset ruokatahrat: nosta nakyvat ensin pois sormin, sitten painele taas kuivalla ja kostealla talouspaperilla vuorotellen kunnes tahra lahtee... Yleensa se tahra kylla lahtee heti kun samantien sita painelet kuivalla paperilla. Jos ei auta niin voit laittaa paalle vauvatalkkia tai suolaa imemaan myos tahraa ja sitten imuroida kun on vahan kuiva. sen jalkeen jos on viela jaljella niin kokeile kaupasta ostettavia kokolattiamaton puhdistus aineita.

Me kuivapestaan kokolattiamatot kerran vuodessa koska ovat tummat mutta vaaleiden kanssa saattaa tarvita useammin..

toivottavasti auttaa...

sannas.

Kiitos vastauksista, niistä oli paljon apua ja iloa. Puoliso on pitänyt minua hieman vainoharhaisena, kun olen nitkuttanut pesukoneen olemattomasta pesukyvystä. Mutta, hahaa, saatankin olla ihan täysjärkinen ainakin tässä asiassa. :pepsodent Ei nyt sitten auta muu kuin elää tämän asian kanssa, koska kone kuuluu vuokra-asunnon kalustoon eikä reiluksi kuukaudeksi kannata hankkia toista konetta. Pyykkejä olen kuivaillut mahdollisuuksien mukaan ja sään salliessa parvekkeella, vaikka taloyhtiön virallisten ohjeiden mukaan näin ei saisikaan tehdä, koska kuivuva pyykki saattaisi olla naapureille häiriöksi.

Olen tässä muutenkin lämmöllä ajatellut asunnon omistajan kodinkonevalintoja, koska meillä on myös pyykinkuivauskone, joka ei juurikaan kuivaa pyykkejä, mikroaaltouuni, joka lämmittää lähinnä lautasen ruoan sijasta ja astianpesukone, jonka pesuteho on suoraan verrannollinen pyykinpesukoneen pesutehoon...

Ruu: Meillä on itseasiassa viltti lapsen ruokapaikan suojana mutta lapsemme hämmästyttäviin taitoihin kuuluu kyky säheltää ruoka aina muutaman sentin viltin reunan ulkopuolelle. Ei kai vaan muu auta, kuin pitää poismuuttaessa tahrasulkeiset jonkun tehomyrkyn kanssa ja siihen asti pyrkiä iskemään tuoreisiin ruokapommeihin mahdollisimman nopeasti.


Enpä olisi uskonut ikävöiväni Suomesta eniten muovimattoa ja omaa ihanaa pyykinpesukonettamme.


MH

Pieni vastalause edellisiin  ;)

http://www.lg.com/au/laundry-floorcare-appliances/washing-machines/LG-top-loader-washing-machine-WT-R107.jsp

Meillä on linkin kone ollut noin 2v enkä ainakaan vielä ole havainnut etteikö se pesisi pyykkiä puhtaaksi myös pyykin tuoksu on kuten puhtaassa pyykissä kuuluukin. Suosittelisin tarkistamaan onko pesutavoissa jotakin väärin. Ainoa oikeastaan normaalista poikkeava asia on jos me pestään esim joku isompi sängynpeitto tai iso kasa lakanoita samalla kerralla niin esikastellaan pyykki altaassa valmiiksi. Huonoon pesutulokseen on usein syynä väärä pesuohjelma tai jos koneessa ei ole tunnistus automatiikkaa ja sen lataa täyteen kuivaa pyykkiä saattaa olla että vesimäärä ei enää riitä varsinaiseen pesuun koska pyykki imee kaiken veden. Siksi esikastelu on eduksi. Toinen on sitten ylitäyttö eli yritetään pestä liian suuri määrä kerralla.

Kuivaajasta voi sanoa että Australian ilmankosteudessa kondensoiva kuivaaja on ainoa joka toimii, sellaisella joka puhaltaa vain lämmintä huoneilmaa pyykin läpi ei tee täällä mitään.

sim

Lainaus käyttäjältä: MH - helmikuu 17, 2011, 09:27Suosittelisin tarkistamaan onko pesutavoissa jotakin väärin.

Toki eri pesutapoja kannattaa koittaa, näillä tulosta voi hyvinkin pystyä parantamaan. Kenties todennäköisempi pääasiallinen syy on että ko. asunnossa oleva kone nyt vaan on huono. On selvää että näitäkin malleja löytyy toimivia, mutta oletettavasti kyseessä on hiukan vanhempi vuokra-asunto joten - tilannetta toki tietämättä - en usko että sinne on hankittu viimeisen päälle hyviä ja uusia kodinkoneita.

Lainaus käyttäjältä: MH - helmikuu 17, 2011, 09:27Kuivaajasta voi sanoa että Australian ilmankosteudessa kondensoiva kuivaaja on ainoa joka toimii, sellaisella joka puhaltaa vain lämmintä huoneilmaa pyykin läpi ei tee täällä mitään.

Tämä taas riippuu täysin asuinpaikasta. Esim. Brisbanessa, jossa ilman keskimääärinen kosteusprosentti pyörii 65-75% tienoilla varmasti näin, mutta Canberran keskimääräisessä ilmankosteudessa (40-50%) puhaltavatkin kuivaajat toimivat jo paremmin, vielä kuivemmista ilmastoista puhumattakaan.

Hosuli

Esim. Bunningsilta saa myös vuokrata carpet cleanereitä, hinta muistaakseni suuruusluokkaa viitisenkymppiä. Jos siis on aikaa, virtaa ja halua säästää kustannuksissa.

Meiltä lähti (omasta) ensimmäisenä kokolattiamatot hemmettihin. Talvisaikaan matto on toki lämmin tassun alla, mutta mielummin käytän irrallaan olevia "normimattoja", jotka voi pestä ja vaihtaa vaivatta ja/tai villasukkia.