Siirtolaisuusinstituutti 30 vuotta

Aloittaja Jouko, elokuu 06, 2004, 18:25

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jouko

Siirtolaisuusinstituutin 30 toimintavuotta

Siirtolaisuusinstituutti aloitti toimintansa Turussa 1.8.1974, eli nyt on instituutin 30-vuotisjuhlavuosi. Instituutti perustettiin, koska Suomeen tarvittiin muuttoliikkeiden tutkimus- ja dokumentointilaitos.
Yhteiskunnassamme oli jo tuolloin suuri tiedontarve siirtolaisuuden syistä ja seurauksista. Tämän aiheutti erityisesti Ruotsiin suuntautunut muuttoliike, joka oli vilkkaimmillaan 1970-luvun alussa.

Myöhemmin muuttoliike on saanut uusia muotoja, ja instituutti on tutkimustoiminnassaan seurannut aikaansa ja vastannut uusiin haasteisiin kehittyen monipuoliseksi muuttoliikkeiden dokumentointi- ja tutkimuslaitokseksi. Siirtolaisuusinstituutissa tehty tutkimus on monitieteistä ja kohdistuu maastamuuttoon, maassamuuttoon, maahanmuuttoon ja etnisiin kysymyksiin. Viime vuosina tutkimustoiminnan painopiste on siirtynyt kahdelle jälkimmäiselle sektorille, kun Suomen muuttotase on kääntynyt positiiviseksi.

Instituutti on vuodesta 1975 lähtien joka viides vuosi järjestänyt laajan maassamuutto-symposiumin. Seuraava on vuorossa marraskuussa 2005 ja sen teemana on pian eläkkeelle jäävien suurten ikäluokkien mahdollinen maallemuutto ja paluu juurilleen.

Siirtolaisuusinstituuttiin kuuluu myös Pohjanmaan aluekeskus Peräseinäjoella. Se toimii instituutin alueellisena toimipisteenä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien alueella.
Aluekeskuksen yhteyteen on suunnitteilla valtakunnallinen siirtolaisuuden museo, jonka perustan muodostavat Siirtolaisuusinstituutin kokoelmat. Tavoitteena on siirtolaisten ja muuttajien elämään ja itse muuttotapahtumaan liittyvän aineiston kerääminen ja tallentaminen tuleville sukupolville, myös Suomesta kiinnostuneille siirtolaisten jälkeläisille.

Muita Siirtolaisuusinstituutin palvelumuotoja ovat laaja siirtolaisuuteen ja muihin muuttoliikkeisiin keskittyvä kirjasto, näyttelytoiminta sekä siirtolaisrekisteri, joka tarjoaa tietoja siirtolaisista, erityisesti sukututkimusta varten.

Siirtolaisuusinstituutti on 30 toimintavuotensa aikana julkaissut 80 nimikettä omissa julkaisusarjoissa. Lisäksi instituutin tutkijoiden tekemiä tutkimuksia on julkaistu muissa tieteellisissä foorumeissa.
Siirtolaisuus-Migration lehti on ilmestynyt neljällä numerolla vuodessa alusta saakka. Arkisto karttuu vuosittain sadoilla lahjoituksena tai muulla tavoin hankituilla esineillä, asiakirjoilla ja valokuvilla.
Pienestä kahden työntekijän tutkimuslaitoksesta on vuosien mittaan kehittynyt kansallisesti ja kansainvälisesti tärkeä muuttoliikkeiden
tutkimus- ja dokumentointikeskus.

Tervetuloa juhlimaan kanssamme

Tiistaina 10.8. klo 16

Siirtolaisuusinstituutti
Linnankatu 61, 4 krs
Turku
Puh. 02-2840440

Ystävällisin terveisin

Krister Björklund
tiedottaja


Lisätiedot:

http://www.migrationinstitute.fi


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org