Riippuu kyllä niin monesta tekijästä. Kysy itseltäsi ainakin seuraavat budjettia pähkiessäsi:
A) Viisumiehdoissa mainitaan muistaakseni $5000 summa, joka pitäisi olla matkassa. Se on noin 3500 euroa. Kukaan ei summaa rajalla kysele, mutta se antaa osviittaa siitä, paljonko olisi fiksua ja turvallista olla yhteensä käytettävissä, kun tänne asti lentää. Edellyttäen, että ihan heti ei löydy töitä. Tuo summa ei siis mitenkään riitä koko vuodeksi, vaan on tarkoitettu alkuunpääsemiseen ja hätävaraksi. Hintataso täällä on suht sama kuin Suomen, alkoholin ja vuokrien suhteen on kalliimpaa. Töiden saanti riippuu kaupungista, vuodenajasta, siitä mitä etsit, sekä tuurista. Ja omasta osaamisestasi, ja ennen kaikkea englannin taidoista (mieluummin parempi kuin välttävä).
B) Aiotko matkailla paljon, vai pysyä muutamassa kaupungissa ja samalla puolen maata? Aussilan sisäiset lennot eivät ole erityisen halpoja, tarjouksia toki on. Mutta jos oletat lentäväsi vuoden aikana vaikkapa 5 kertaa, siihen voi hulahtaa helposti tonni (aussidollareita). Greyhound-bussifirma on edullisehko, mutta bussit eivät kai ihan kaikkialle kulje ja kestää suht kauan sytkyttää kaupungista toiseen. Suuri osa backpackereista hankkii auton ja ajelee sillä ja/tai metsästää kyytejä muilta (kulut tietysti jaetaan), niitä näkee tarjottavan esim. hostellien ilmoitustauluilla. Oma auto kustantaa vähintään tonnin-pari ja bensat päälle. Joissain osavaltioissa pitää myös hommata paikallinen ajokortti, eli suomalainen tai EU-kortti ovat voimassa vain rajatun ajan. Välimatkat ovat pitkiä, esimerkiksi Perthistä Melbourneen ajaa kuulemma kolme vuorokautta, jos ei pidä juuri lainkaan taukoja.
C) Majoitus maksaa väistämättä, ja Aussilassa on suht kallista asua. Hostellit maksavat $20-50/yö, riippuen, suostutko nukkumaan dormissa eli makuusalissa vai haluatko oman huoneen. Motelli- tai hotellihuone voi irrota halvimmillaan $80:lla. Yleensä ei sisällä aamiaista tai muitakaan ruokia, eli kokkailuun menee jokunen raha. Itse tekemällä säästät tietysti ulkona syömiseen verrattuna. Pidemmäksi aikaa ihmiset yleensä hommaavat oman asunnon tai vielä yleisemmin huoneen jaetusta talosta, huoneen vuokra riippuu kaupungista ja alueesta, mutta voi helposti olla $150-200/vko. Oma asunto harvoin lähtee halvemmalla kuin $300/vko. Päälle tietysti netti, puhelin, kaasu, sähkö ja vesi: yhteissumma mutamassa kympissä/vko. Ai juu, farmitöissä kuulemma majoitus saattaa sisältyä palkkaan, eli jos olet jossain syrjemmällä töissä, asuminen voi kuulua "luontaisetuihin". Joskus farmilla asumisesta kuitenkin veloitetaan eli menetät palkastasi saman tien jonkun osuuden asuinkuluihin.
Working holidayn idea on nimensä mukaisesti lomailu ja työnteko. Backpackerit rahoittavat lomakaudet työnteolla, eli esim. 1kk töissä ja 1kk vapaata. Tai viikonloput töitä ja viikot vapaata, miten kellekin sopii ja miten löytää hommia. Jos aikoisit koko vuoden oleilun kattaa pelkillä säästöillä, saattaa tulla turhan kalliiksi - etenkin, kun moni intoutuu käymään myös Uudessa-Seelannissa, Balilla tai Aasian reissulla täälläpäin ollessaan.
En missään tapauksessa yritä kettuilla, mutta kelan/sosiaalituen perusidea on tukea väliaikaisesti pulassa tai puutteessa olevia ihmisiä. Asumistuki asumiseen, opintotuki opiskeluun, työttömyyskorvaus töiden etsimisen ajalle (koska sitä työttömien oletetaan tekevän). Matkailu ulkomailla ei oikein osu mihinkään noista kategorioista. Eli kela tuskin on se rahanlähde tässä tapauksessa.
Niin ja joku matkavakuutus kannattaa olla, koska esim. huippukalliit ambulanssikulut eivät kuulu perusensiapuun, jota suomalaiset saavat Aussilan ja Suomen yhteistyösopimuksen nojalla. Mutta mitään muuta sairaanhoitoa (esim. hammashoito jos hammas katkeaa tai tulee äkkireikä) ei yhteistyösopimus kata myöskään.