Kirjoittaja Aihe: Budjettinne working holidaylla?  (Luettu 7547 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa surfdude

 • Piltti
 • *
 • Viestejä: 27
Budjettinne working holidaylla?
« : Tammikuu 11, 2012, 19:52 »
Paljonko rahaa te ihmiset olette ylipäätään ottaneet working holidaylle? Ja miten olette tulleet budjetillanne toimeen siellä? Onko pitänyt elää hyvin tiukasti?

 Mikä olisi sopiva budjetti vuoden reissulle, olettaen että jää ihan mukavasti rahaa kaikennäköselle aktiviteetillekin?

Saako kelalta mitään tukia, jos menee working holidaylle?

Poissa fatamorgana

 • Knihti
 • ***
 • Viestejä: 136
Vs: Budjettinne working holidaylla?
« Vastaus #1 : Tammikuu 12, 2012, 14:25 »
Riippuu kyllä niin monesta tekijästä. Kysy itseltäsi ainakin seuraavat budjettia pähkiessäsi:

A) Viisumiehdoissa mainitaan muistaakseni $5000 summa, joka pitäisi olla matkassa. Se on noin 3500 euroa. Kukaan ei summaa rajalla kysele, mutta se antaa osviittaa siitä, paljonko olisi fiksua ja turvallista olla yhteensä käytettävissä, kun tänne asti lentää. Edellyttäen, että ihan heti ei löydy töitä. Tuo summa ei siis mitenkään riitä koko vuodeksi, vaan on tarkoitettu alkuunpääsemiseen ja hätävaraksi. Hintataso täällä on suht sama kuin Suomen, alkoholin ja vuokrien suhteen on kalliimpaa. Töiden saanti riippuu kaupungista, vuodenajasta, siitä mitä etsit, sekä tuurista. Ja omasta osaamisestasi, ja ennen kaikkea englannin taidoista (mieluummin parempi kuin välttävä).

B) Aiotko matkailla paljon, vai pysyä muutamassa kaupungissa ja samalla puolen maata? Aussilan sisäiset lennot eivät ole erityisen halpoja, tarjouksia toki on. Mutta jos oletat lentäväsi vuoden aikana vaikkapa 5 kertaa, siihen voi hulahtaa helposti tonni (aussidollareita). Greyhound-bussifirma on edullisehko, mutta bussit eivät kai ihan kaikkialle kulje ja kestää suht kauan sytkyttää kaupungista toiseen. Suuri osa backpackereista hankkii auton ja ajelee sillä ja/tai metsästää kyytejä muilta (kulut tietysti jaetaan), niitä näkee tarjottavan esim. hostellien ilmoitustauluilla. Oma auto kustantaa vähintään tonnin-pari ja bensat päälle. Joissain osavaltioissa pitää myös hommata paikallinen ajokortti, eli suomalainen tai EU-kortti ovat voimassa vain rajatun ajan. Välimatkat ovat pitkiä, esimerkiksi Perthistä Melbourneen ajaa kuulemma kolme vuorokautta, jos ei pidä juuri lainkaan taukoja.

C) Majoitus maksaa väistämättä, ja Aussilassa on suht kallista asua. Hostellit maksavat $20-50/yö, riippuen, suostutko nukkumaan dormissa eli makuusalissa vai haluatko oman huoneen. Motelli- tai hotellihuone voi irrota halvimmillaan $80:lla. Yleensä ei sisällä aamiaista tai muitakaan ruokia, eli kokkailuun menee jokunen raha. Itse tekemällä säästät tietysti ulkona syömiseen verrattuna. Pidemmäksi aikaa ihmiset yleensä hommaavat oman asunnon tai vielä yleisemmin huoneen jaetusta talosta, huoneen vuokra riippuu kaupungista ja alueesta, mutta voi helposti olla $150-200/vko. Oma asunto harvoin lähtee halvemmalla kuin $300/vko. Päälle tietysti netti, puhelin, kaasu, sähkö ja vesi: yhteissumma mutamassa kympissä/vko.  Ai juu, farmitöissä kuulemma majoitus saattaa sisältyä palkkaan, eli jos olet jossain syrjemmällä töissä, asuminen voi kuulua "luontaisetuihin". Joskus farmilla asumisesta kuitenkin veloitetaan eli menetät palkastasi saman tien jonkun osuuden asuinkuluihin.

Working holidayn idea on nimensä mukaisesti lomailu ja työnteko. Backpackerit rahoittavat lomakaudet työnteolla, eli esim. 1kk töissä ja 1kk vapaata. Tai viikonloput töitä ja viikot vapaata, miten kellekin sopii ja miten löytää hommia. Jos aikoisit koko vuoden oleilun kattaa pelkillä säästöillä, saattaa tulla turhan kalliiksi - etenkin, kun moni intoutuu käymään myös Uudessa-Seelannissa, Balilla tai Aasian reissulla täälläpäin ollessaan.

En missään tapauksessa yritä kettuilla, mutta kelan/sosiaalituen perusidea on tukea väliaikaisesti pulassa tai puutteessa olevia ihmisiä.  Asumistuki asumiseen, opintotuki opiskeluun, työttömyyskorvaus töiden etsimisen ajalle (koska sitä työttömien oletetaan tekevän). Matkailu ulkomailla ei oikein osu mihinkään noista kategorioista. Eli kela tuskin on se rahanlähde tässä tapauksessa.

Niin ja joku matkavakuutus kannattaa olla, koska esim. huippukalliit ambulanssikulut eivät kuulu perusensiapuun, jota suomalaiset saavat Aussilan ja Suomen yhteistyösopimuksen nojalla. Mutta mitään muuta sairaanhoitoa (esim. hammashoito jos hammas katkeaa tai tulee äkkireikä) ei yhteistyösopimus kata myöskään.

Poissa Pete83

 • Piltti
 • *
 • Viestejä: 6
Vs: Budjettinne working holidaylla?
« Vastaus #2 : Heinäkuu 22, 2012, 07:11 »
Itsellä tulee budjetti olemaan ainakin 4000€ ja saan veronpalautuksia sitten ausseissa ollessani tai ennen sitä riippuen lähdenkä marras vai joulukuussa 1000-1500€. Todennäkisesti budjettini on 1000-2000€ isompi. Minun kielitaitoni ei ole hyvä eikä ole aikasempaa kokemusta ulkomailla työskentelystä niin tuntuu että tämä on aivan minimi millä viitsii lähteä.

Poissa Hoyryjyra

 • Mänkki
 • **
 • Viestejä: 73
Vs: Budjettinne working holidaylla?
« Vastaus #3 : Heinäkuu 22, 2012, 12:16 »
Minulla oli aikoinaan 10500 euroa, riitti kivasti ekat 9 kuukautta, toita tuli tehtya siina 9 viikkoa ja pari autoakin tuli hankittua ja australia kierrettya ympari... riippuu ihan miten paljon juhlii ja missa kay. ei siella working holidaylla ole kovin kivaa jos ei ole rahaa. kattelet vaan vieresta kun muut tekee kaikkee siistia ja nauttii elamastaan. autossa asuminen ja luonnopuistoissa seikkailu sita kautta jakaen elamyksen kaverien tai matkalla tavattujen ystavien kanssa tulee kohtuullisen halvaksi, mut 4000euron budjetista ei kovin paljoa riita auton ostoon, jos haluaa vahankin luotettavamman menopelin :)
4000 eurolla kylla paasee jo aika hyvin alkuun kuitenkin, suosittelisin etta hoitais tolla budjetilla sen 3kk farmworking heti alta pois niin oppii samalla maan tavoille, saa paljon vinkkeja muilta reissaajilta ja matkakassakin karttuu mukavasti. sit onkin kivampi kierrella kun ei tartte pihtailla joka centtia ;)

Poissa Pete83

 • Piltti
 • *
 • Viestejä: 6
Vs: Budjettinne working holidaylla?
« Vastaus #4 : Heinäkuu 22, 2012, 13:13 »
4000 eurolla kylla paasee jo aika hyvin alkuun kuitenkin, suosittelisin etta hoitais tolla budjetilla sen 3kk farmworking heti alta pois niin oppii samalla maan tavoille, saa paljon vinkkeja muilta reissaajilta ja matkakassakin karttuu mukavasti. sit onkin kivampi kierrella kun ei tartte pihtailla joka centtia ;)

Juu olisi takroitus heti kun mahdollista mennä tekemään vähintään 3kk maatilahommia :) Niistä on jonkunverran lapsuudesta/varhaisesta nuoruudesta kokemusta niin edes vähän osaa odottaa mitä tuleman pitää. Olisi tarkoitus tehdä töitä ensimmäinen vuosi itseasiassa jaksamisen ja työn saannin mukaan mutta saa nähdä miten menee kun asiat monesti muuttuu. Tulee todennäköisesti jäämään farmilla enemmän säästöön kun nykyään suomessa turvallisuusalalla :D

Poissa surfdude

 • Piltti
 • *
 • Viestejä: 27
Vs: Budjettinne working holidaylla?
« Vastaus #5 : Heinäkuu 23, 2012, 11:48 »
Itellähän taitaa parhaillaan kerääntyä tässä sellaset 9000 € käyttörahaa ennen reissua Kait sillä luulis pärjäävän?

Poissa b9leto00

 • Piltti
 • *
 • Viestejä: 43
Vs: Budjettinne working holidaylla?
« Vastaus #6 : Elokuu 03, 2012, 11:16 »
Mulla tulee olemaan lentojen jälkeen 6-7 tuhatta euroa mukana kun 8.10 lähden Australian mantereelle. Töitä olis tarkotus etsiä piakkoin ettei käy niin että jouluna loppuu rahat kokonaan :)

Poissa sonjaomena

 • Piltti
 • *
 • Viestejä: 2
Vs: Budjettinne working holidaylla?
« Vastaus #7 : Elokuu 03, 2012, 18:17 »
Huimia summia tuntuu väellä olevan mukana.. Melkeen alkaa hävettää kun joudun toteamaan että mulle jää noin 1400e elokuun asumismenojen jälkeen käteen.. Siihen tietysti lisätään vielä palkka heinäkuulta. Näillä rahoilla en kuitenkaan selviä työttömänä kovin kauaa ja tiedostan sen oikein hyvin. Mulla siis lähtö koittaa jo ensi viikolla, eli 8.8.! Brisbanesta aloitan. Jotenkin toi 3kk sadonkorjuutyötä alkaa houkuttelemaan.. ;D

Mulla tosin on ravintola-alan koulutus ja puhun hyvää englantia. Josko suomalaisella sinnikkyydellä ja positiivisella asenteella jotakin irtoaisi? :)

Poissa Goon

 • Piltti
 • *
 • Viestejä: 11
Vs: Budjettinne working holidaylla?
« Vastaus #8 : Syyskuu 10, 2012, 16:55 »
Itselläni meni alussa noin 2000 euroa säästöjä ensimmäiseen kuukauteen ennenkuin aloitin ensimmäisen duunini. Vuoden päästä maasta lähtiessäni aussitilillä oli noin 20 000 euroa, eli ihan hyvin jäin plussalle, vaikka toki töitä tuli tehtyä melkein 9 kk tuosta vuodesta.

Eli kaikki riippuu tosiaan siitä kuinka paljon haluat tehdä töitä, kuinka "ankeasti" haluat elää ja kuinka raskaat huvit on. Ja että kuinka paljon löytyy munaa lähteä pienellä budjetilla. :) Tuli siellä vastaan irlantilaisia ja englantilaisia, jotka käytännössä nollabudjetilla tulivat maahan, eli ei juurikaan rahaa mukana, mutta toki heillä työnsaanti on hieman helpompaa.