Ruoka-aineita ossilan kaupoissa

Aloittaja Jouko, joulukuu 06, 2004, 10:15

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

jounij

Tänään tutkailin siellä maitsemassani delissä noiden kurkkupurkkien tuoteselosteita. Löysin yhden tuotteen, joka ei tuoteselosteen mukaan sisältänyt etikkaa eikä "ruokahappoa" (en tosin pannut merkille mitään mahdollisia lisäaineita, joita Jaaks tuossa luettelee). Saattoi hyvinkin olla sellaisia Timon kaipaamia hapatettuja kurkkuja. Maahantuojafirma, jonka nimen jo - harvapää - ehdin unohtaa, näkyi olevan Sydneyssä.


Toivoa herättelee
Jouni
Canberra

Timo

LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks

Niinpä niin.  Usein noissa säilykkeissä mainitaan vain, että "Additive 260" tai 331 jota mainostavat olevan esimerkiksi "luonnollisessa" jugurtissa, johon ei ole mitään lisäaineita laitettu :confuse

No, onneksi nuo e-koodit ovat kansainvälisiä eli Ausseissa samat kuin Suomessa, paitsi täällä ei taideta tuota e-kirjainta merkitä.  Ei tosiaan lisäaine välttämättä ole paha tai "luonnoton" puhumattakaan että olisi myrkyllinen.

Olisikin noissakin kurkuissa mainittu yleisen "food acid":in sijasta kunnon koodi, että olisi nähnyt mitä happoa tarkoitetaan. Olisikohan voinut olla niin, että merkinnän "food acid" olisi aiheuttanut käyttämällä lisätty maitohappo?  Kuitenkaan hapankaalissa ei ole mainittu mitään happoa, vaikka sitä se kuitenkin sisältää.  Pitäisi varmaan tutkia asia itse eli löytää joku mukava kotitesti, jolla voisi todentaa tuotteen maitohappopitoisuuden. Eeeviiis! Apua! Olet varmaan tässä välillä suorittanut lisää elintarvikekemian kursseja ??? :D

Mainiota, että tuossa listassa muuten mainitaan maitohappoa olevan maitotuotteissa kuten jugurtissa ja piimässä. Eihän sitä niissä ole kuin käymisen kautta lisättynä, tuoreessa maidossa sitä tokko on lainkaan?  Eikä maitohappoa sisältäviä tuotteita lueta maitotuotteiksi eikä maitohappo ole (välttämättä)  eläinperäinen lisäaine.  Vain yhden ehdottomasti eläinperäisen tuosta listasta bongasin, karmiini eli eräästä trooppisesta kirvasta saatava punainen väriaine, jota käytetään mm. karkeissa.

Suolakurkkuihin palatakseni. Kyselin asiaa parilta Sydneyn venäläiseltä  ja sain kuulla, että he suosivat puolalaisten sijaan intialaisia suolakurkkuja. Ovat kuulemma lähempänä heidän makuaan kuin puolalaiset. Sitä ei lähteeni kyllä tiennyt valmistavatko intialaiset kurkkunsa hapattamalla vai vain marinoimalla.

eevis

Timo :D

Toki voit itse varmentaa hapon maitohapoksi. Työohje löytyy täältä,  ja tuon differentiaalipulssipolarografin voit ostaa kotiin vaikka täältä.

(har har... :roue )

Ja lisäksenä, että kyllä maidossa maitohappoa on, tosin mitä enemmän niin sen pilaantuneempaa. Diffchambilta saat myös kivan kitin, se on kyllä tehty maitonäytteille mut äkkiikös sen kurkkunäytteillekin optimoi. :confuse:P
Dees - We will bloody bounce back!!!


Timo

Kiitos Eevis :pepsodent
No, luulin aluksi, että riittäisi joku apteekista haettava raskaustestin tyyppinen paketti, mutta tarkemmin ajatellen ... miten olenkaan voinut tulla toimeen ilman differentiaalipulssipolarografia ???  Pitää laittaa kodin hankintalistalle, ettei pääse elämä liian yksitoikkoiseksi. Ja mitäpä sitä ei ihminen tekisi hyvän ruuan eteen
:XXXX

Edit: No nyt kun katselin tuota "kivaa kittiä" niin sehän se on se raskaustestin tyyppinen.

Raiwå

Timo :roue



LainaaAlkuperäinen postittaja Timo
Kiitos Eevis :pepsodent
No, luulin aluksi, että riittäisi joku apteekista haettava raskaustestin tyyppinen paketti,  

Kerrotkos minkä värisen viivan sait aikaiseksi viimeisestä kokeestasi :kysymys



:coolh
Ray Virta
Sydney


It requires wisdom to understand wisdom: the music is nothing if the audience is deaf.

Timo

LainaaAlkuperäinen postittaja raivo
Timo :roue

Kerrotkos minkä värisen viivan sait aikaiseksi viimeisestä kokeestasi :kysymys
:coolh

Raivo :coolh  
mustan .... silmän. Eiku siis ... siitä on jo aikaa.

nimimerkillä jo neljättä viikkoa kesäleskenä.  :cool:

No, raskaustesti, siis se, jolla mitataan kurkkujen raskasmetallipitoisuuksia :o

Aikis

Olin aivan saletti, etta aiheesta loytyis aikaisempaa keskustelua, mutta en vaan sitten saanut kuuluisaa hakulaatikkoa noyraksi ja etsimaan minulle haluttua tietoa. Ja kysymys kuuluu kaikessa yksinkertaisuudessaan, etta mika maitojuoma lahinna vastaa suomalaista hylamaitoa?

Kiitos vastauksesta jo etukateen kaikille paukuttelusta karsiville, joita ei taalla aikaisempien keskustelujen jalkeen juuri ole koska takalainen maito on soveliaampaa laktoosi-intolerantikoille. Mutta jos kuitenkin saa vaivoja, olisiko jokin maito jota kannattaisi kokeilla?

Paula_Liina

Iskukuumennettua eli hylamaitoa täällä ovat UHT tekstillä varustetut purkit. Niitä löytää kaupasta "long life milk" hyllystä ja valinnanvaraa on paljon skimmeistä rasvaisiin.

Hylajugurttia en ole itsekään vielä löytänyt :itke

Terv eräs paukuttelija :D

Jaaks

LainaaZymil is the only fresh Lactose Free cow?s milk available in Australia, so look out for it in your supermarket now.

Pauls Zymil Milk

Silppu

Täysin laktoositonta jogurttia löytyy kaupan hyllystä, merkkiä en muista, purkit ovat aina kahden pakkauksissa ja niissä on kai lehmän kuva :) Saman firman tuotteena löytyy myös ruokakermaa (harmikseni ei kuitenkaan vaahtoutuvaa kermaa...) Margariinia (esim. Nuttelex, sopii myös leivontaan) löytyy laktoosittomana. Näin siis ainakin Queenslandista. Ja tietenkin soijatuotteita on koko skaala jogurteista alkaen. Erittäin hyvää soijajäätelöä saa "So Good" -merkkistä, erityisesti mansikka ja suklaa ovat kokeilemisen arvoisia!

Hylaa eli Valion tuotemerkillä varustettuja vähälaktoosisia tuotteita ei taida hyllyille olla lähiaikoina tulossa....

Silppu

Ps. Paula_Liina :D Ei kai iskukuumennus poista laktoosia maidosta?? -Säilyy vain vähän paremmin kuin tuore maito.

Paula_Liina

No jopas, olen ollut väärässä uskossa kaikka nämä vuodet! :o
Minä niin kuvittelin että se iskukuumennus pilkkoo laktoosin... varmaan johtuen siitä että Suomessa iskukuumennetut maidot ovat myös vähälaktoosisia.

Aina oppii uutta! :eureka :D

riaapa

LainaaAlkuperäinen postittaja Paula_Liina
... varmaan johtuen siitä että Suomessa iskukuumennetut maidot ovat myös vähälaktoosisia.  

Vai oliskohan sittenkin niin että vähälaktoosiset maidot ovat iskukuumennettuja...? :P
Riina

Jaaks

LainaaIskukuumennettua eli hylamaitoa

Kaksi eri asiaa HYLA ja Iskukuumennettu.


LainaaSuomessa iskukuumennetut maidot ovat myös vähälaktoosisia.

HYLA maidot ovat vähälaktoosisia, ei toki kaikki iskukuumennetut maidot ?

HYLA, kuten Silppu jo totesikin on Valion omistama tuotemerkki ja tulee sanoista "Hydrolysoitu Laktoosi", koska tuotteisiin valmistuksen aikana lisättävän laktaasin vaikutuksesta laktoosi hajoaa vähintään 80-prosenttisesti kahdeksi osakseen - glukoosiksi ja galaktoosiksi.

Euroopassahan ei edes saa "Laktoositonta Maitoa". Sitä kutsutaan maitojuomaksi eikä maidoksi, koska lainsäädäntö ei tunne tuotteen valmistuksessa käytettävää tekniikkaa. Jos maidosta poistetaan jotain muuta kuin rasvaa, sitä ei voida nykyisen EU-lainsäädännön mukaan kutsua maidoksi ( EY:n juotavia maitoja koskeva asetus no 2597/97).

Laktoosin poistoon käytetään Valion patentoimaa kromatografista menetelmää. (Kromatografinen erotus on fysikaalinen menetelmä, jolla laktoosi saadaan erotetuksi maidosta. Menetelmällä saadaan rasvattomasta maidosta esiin jae, joka sisältää laktoosin ja vettä.)

Paula_Liina

LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks
LainaaIskukuumennettua eli hylamaitoa

Kaksi eri asiaa HYLA ja Iskukuumennettu.

Kuten sanottu, olin väärässä. Pahoittelen etten varmistanut asiaa mistään ennen postitustani :sorry

LainaaSuomessa iskukuumennetut maidot ovat myös vähälaktoosisia.
LainaaHYLA maidot ovat vähälaktoosisia, ei toki kaikki iskukuumennetut maidot ?
Korjaus: Olin väärässä uskossa sen takia että en ole HENKILÖKOHTAISESTI törmännyt Suomessa UHT-maitoon joka ei olisi myös vähälaktoosista. Tosin olen käyttänyt vain Valion ja Pirkan UHT-maitoja.

Opin läksyni, enää en kirjoittele tänne omia uskomuksiani faktana.

Jaaks

Paula_Liina :D

Eihän tuo nyt mikään noin vakava synti ole.  Eiköhan meistä jokainen ole joskus väärässä tai ainakin väärässä uskossa eri asioiden suhteen, eikä siitä mitään raippaa tule rangaistukseksi.

:XXXX

Timo

Sainpa juuri neuvoja Queenslandin ilmastossa tapahtuvaa maitohappokäyttämistä varten, sopivat siis hapanleivälle, suolakurkuille ja hapankaalille. Brisbanessa on firma, joka käyttää tuotteisiinsa bakteerikantaa, joka on nimenomaan näihin oloihin kehitetty, ja toimii jopa tropiikissakin. Heillä on tuote nimeltään B E Wholegrain Liquid, jota lisätään hapanleipätaikinaan, kurkkuihin tai hapankaaliin juureksi.

Yrityksen nettikauppa on osoitteessa http://www.agmfoods.com/
(sieltä liquids ja B E wholegrain liquid)

Itse en ole vielä kokeillut, mutta laitoin tilauksen vetämään.

P.S. Niin, ja tuohon Paula_Liinan kommenttiin yllä:
"Opin läksyni, enää en kirjoittele tänne omia uskomuksiani faktana."

Olen Jaaksin kanssa samaa mieltä ja lisään, että olisi melkein kaikilla nettipalstoillakin hiljaista ja keskustelu erittäin tylsää jos kukaan ei kirjoittelisi uskomuksiaan faktoina.  Eli pelko ja turha kainous pois ... :D

arixmel

terve kaikille ja hyvia jusseja,
makkarat ja sinapit (hah turkulaista hah) seka juoma puolet ovat jussia varten jarjestyksessa, mutta tuli yhtaakkia himo perunarieskaan.

kavin sita googlettamassa mutta en ole ihan varma milla reseptilla sen teen, eli tarkoituksena on tehda semmoista joka maistuu samalle kun kaupasta ostettava suomessa, eli reseptiin heitan puolet vehnaa ja puolet ohraa (tulihan opittua ohrakin englanniksi kun ei se ihan jokapaivanen rehu meidan talossa ole = barley vai oliko se barfly :)  sitten yksi muna saman verran muusia kuin jauhoja ja eikun paistamaan ajattelin sen viella avotulilla paistella.
onkos kenellakaan kokemusta tammoisen tekemisesta?

sateetkin nayttaa jarjestyvan,(joka hiton nuoruuden jussina satoi) ,tjaa musiikki naapureiden iloksi joko jamppaa tahi timo rautiaista,,,,jaaa pysytaan rautiaisessa .

:XXXX
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

arixmel

oops sorry moderaatorit tama tipahti vaarraan paikkaan, voisitteko ystavallisesti siirtaa sen tuonne ruokaaineita ossilan kaupoissa ketjuun
cheers
ari
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Merja

Ari,
reseptipankkivinkkinä www.pirkka.fi
olen sitä Suomessa käyttänyt todella paljon, sieltä löytyy perusreseptejä ja minulla ainakin aina ovat onnistuneet. Siellä on myös perunarieskojen ohje, olen sen mukaan kerran tehnyt, mutta en kyllä muista miltä maistuivat :confuse
Merja

arixmel

no jotta tottiinsa
kah olipas pirkka muuttunut nykyaikaisemmaksi, en ole kyseista julkaisua nahnyt varmaan 10 vuoteen (niksi pirkan top ten sukkahousujen uudelleen kaytosta saa vielakin hymyn aikaiseksi) mutta oli ihan kivat uudet sivut ja perusreseptit helposti loytyvia, joo samalainen oli rieskan resepti, ei kai auta muu kuin kokeilla ja testata ensin vaimolla sen maku (han ihastui perunarieskan makuun suomessa) ja jos ei miellyta niin lisata "4 x" reseptiin tahi jos ei useampikin "4x" kyytipojaksi:)

juhannus ja Aldissa on lasketteluvaaatteet myynnissa,,hohhoijaa, mitahan viela.

ai niin kokeilin semmoista valurautaista ulkotuli chimneyta savustamiseen, eli ostin omani Big W:sta ja heitin sen (siis chimneyssa poltettujen puiden) hiilloksille kosteaa tallowood (sita kun sattu olemaan) purua seka sen grilli ritilalle laitoin uunivuoassa "kaupan """niin sanotusti""" savustetun kinkun""  svupiipun hatun laitoin nurin niskoin joten savu pysyi kivasti pontossa,,huolimatta kinkun kypsyydesta lammitelin  sita 1.5 tuntia ja voila maku muuttui aivan taivaaliseksi,,,myos paikallisten makutottumusten mukaan,,, seuraavalla kerralla teen siita ohuempia siivuja (2cm?) saadakseni lisaa erittain herkullista ulko kerrosta))
vois sen ritilaoven viella jollain peittaa...
tadaa
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Timo

Minäpä satuin tuossa viime viikolla tekemään perunarieskoja ihan itse keitetyistä perunoista. Taikinaan lisäsin jauhoina noin puolet ohraa, lopuiksi tattaria ja tempura-jauhoa, jossa on vehnää ja riisiä.  Mitään munia ja maitoja en tapani mukaan tietystikään käyttänyt.  Hyviä lättyjä tuli, erityisesti  intialaisten lisukkeiden kanssa nautittuna.  Tempura-jauhoa käytin yksinkertaisesti siitä syystä, ettei ollut "tavallista" venhää (joka minulle on yleensä atta-jauhoa, koska se touksuu minusta viljaisemmalle) .  

Savustusvälineistä satuin huomaamaan, että Kultarannikolla oleva Lapland saunas myy joitakin. Sen tarkemmin en tiedä, mutta tuosta linkistä löytyvät firman yhteystiedot sille, joka haluaa tarkemmin kysellä.

arixmel

Timo,
Joo loysin aiemmin haulla tuon tattari rieskasi mutta vierastan hiukan tuon tattarin kayttoa?? ainut muistikuvani siita on etta sita kaytettiin jonkinlaiseen puuroon pohjanmaalla kun mina olin poika,,ja siitahan on jo 20 vai oliko se 30 vuotta,,mites muuten kasitin etta paistat ne pannulla?? (taisit mainita aiemmassa postauksessa ja kun kerran kutsutkin niita latyiksi), itse aion kokeilla enemman semmoista pitaleivan tapaista (hiukan paksumpaa ja kuohkeampaa tosin) ja pita leivathan ne paistelee tuolla itamailla kiviuuneissa (luullakseni) ja taisin nahda jonkun dokkarin jossa niita kuumilla kivilla paisteltiin (tai sitten se oli jotain ihan muuta :))
 itse ajattelin napata avotulille hiilloksille tuommoisen pyorean marmoripalan ja siihen lattyni laitan,,,tarvis varmaan veistella pizza lapio tahi kinuta perikunnalta mummon karjalan piirakka lapio poies...no muutaman oluen jalkeen kehtaa sormensakin poltaa kun rieskaa tulesta yrittaa pelastaa :)
ja muusiin pitaa maitoa ja voita laittaa,,,munan kaytosta rieskass en viela tieda??/
cheers
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Timo

Ari,
Joo, olen paistellut ohuita leipiä sekä pannulla että uunissa. Viime viikkoiset uunissa (sähköuuni, jossa sellainen hehkuva grillivastus alapuolella).
Tattaria tosiaankin yleensä käytetään puuroon tai sitten venäläisiin pannukakkuihin (blinit). Tosin täällä myytävä tattari on eri lajiketta kuin se Suomessa myytävä useimmiten venäläinen. Täkäläinen ei ole niin voimakkaan makuista.  Ei sitä tattaria ole pakko laittaa. Minä laitan sitä vain kohottamaan proteiinipitoisuutta.   En kyllä tiedä, millä nimillä niitä leipiäni kutsun, koska kokeilen ja muuttelen aina tekotapaa enkä viitsi seurata reseptejä.

Eikös noita pizza- leipälapioita ole saatavina grillaustarvikekaupoista tms?

Oo kuitenkin varovainen sen tulen kanssa, on nimittäin kuumat ne kivet, joilla kunnon leivät paistuu :D

arixmel

Ettei jaa rieskat ihan ilmaan roikkumaan niin paivitan tassa sen miten kavi.

Ohraisesti kavi ohrajauhon kanssa, ei sitten loytynyt mistaan, uskoisin kyseessa olevan vain minun saamattomuuteni, kun jo vaimokin muisti sedallaan nuorena ohraa kasvaneen?

no nappasin tehden sen rieskan sitten ruisjauhoista ensimmaisesta tuli nakkileipaa, eli kuumat oli kivet, toisesta tuli jo ihan mukvan kuohkeaa, mutta maku oli enemman ruisrieskaa kuin perunarieskaa,,,no hyvaa se oli eritoten kuumana, voin seka juuston kanssa.

kavin sitten katsastamassa tuon Northey streetin orgaanisen marketin,,,semmoinen hippi jutskahan se oli, ihan kiva ilmpiiri ja kiva kaveleskella aamutuimaan, joka hetkella odotin joko haistavani semmoisen imelan savun tuoksun tahi jokun kahlitsevan itsensa puuhun, do minulla oli parempaakin tekemista kuin odotella ilmaista sirkushuvia toisinajattelijoiden parista (doh,,jos on riitavan paljon toisinajattelijoita niin muututko itse toisinajattelijoiksi ja toisinajattelijat saman ajattelijoiksi??? bugger tota joutuu miettimaan :))

eli sen ruisleivan haku, no sieltahan se loytyy takanurkasta , taytelaista kunnon vuokalimppuahan se ja erinomaista lampoisena,,,

siita tuli sitten mieleen asiaakin etta mites tuommoiselle Aussi limpulle kavis jos sita lammittelisi jalkilammossa jonkun aikaa....eli olettaisin sen kuivuvan ehka hiukan ruskistuvan... Aussi (Oulu) laisenJalkiuuni leipaa...

doh, jos jollakulla on tuon Ohra jauhon tuotenimea tahi vinkkia pls laita tulemaan
Cheers
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Jaaks

Ari,

Ainakin Kialla Pure Foods tekee ja myy Barley jauhoja Brisbanen lahistolla voit myos tilata netin kautta.

arixmel

Jaaks,
kiitoksia tiedosta
taas tuli hyva linkki bookmarkkeihin,,,niilla nayttais olevan mannaakin,,,hmmm mitenkohan aussi maku suhtautuu manna velliin,,,
Cheers
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Timo

Noita Kiallan jauhoja ja ryynejä ne myyvät täällä meilläkin. Aika turha niitä on tavallisista ruokakaupoista etsiä, vaan Arin täytyy suunnistaa terveyskauppaan eli  täkäläisittäin "Health food store" ja kysyä sieltä.  Niitä on varmaan Brisbanessakin joka toisessa ostoskeskuksessa.

Ja tuosta ruisleivän uudelleen paistamisesta. Minäkin aikanaan sain vinkin Townsvillen suomalaisemänniltä, että osta Rigan (nykyään Helga) ruislimppu, kääri se folioon ja paista tunti 220 asteessa. Sitten ota folio pois ja paista vielä 10 minuuttia että kuori rapenee.  Kerran kokeilin, ja paremmaksihan se kaupan ruislimppu siitä tuli, vaikkei tuo jälkipaisto tietysti korvaa sitä putetta, että jauhoista vain osa on ruisjauhoa (ehkä 20%) ja hapatus on korvattu lisäämällä etikkaa.  Vaan saattaapa nuo luomutorien leivät olla vähän aidompia - kannattaa tarkistaa myyjältä.

Mutta ihan mukavia vaihtoehtoelämyksiä Arille. On se hyvä ajatella ainakin toisinaan vaikkei toisin ajattelisikaan :peukkuy

Ja minultakin päivitystä tuohon suolakurkku/hapatuskyselyyn -keskusteluun yllä. Onnistuin kehittämään hyvän menetelmän kurkkujen hapattamiseksi. Kävi vain ilmi, että täällä myytävät kurkut ovat liian pehmeitä tarkoitukseen. Ne pehmenevät liikaa jo alle viikossa. Sen sijaan kaalin hapatus onnistuu mainiosti.

Petri

Timo,

Hapantaikinan teko siellä eteläisessä Meksikossa voi olla vaikeaa (tapasi homehtua minulta Melbournessakin muulloin kuin talvella), mutta jos on ylimääräinen jääkaappi, jonka saa pysymään n. 20 asteessa, kannattaa ehkä yrittää. Juurena voi kokeilla joko jogurttipohjaa tai liotettuja hapankorppuja.

Timo

Petri,   kyllä minulta onnistuu nykyään sekä hapanleipätaikina sekä hapatuetut vihannekset (kaali etupäässä) kuten yllä kertoilen. Kiitos antamasi ohjeen 2 vuotta sitten ryhdyin kokeilemaan hapanleivän tekoa. Aluksi otin juuren jugurtista. Tulos oli parhaimmillaan tyydyttävä, useimmiten homesienten ja mätäbakteerien juhlaa. Nykyään otan juuren idätetyistä ja hapatetuista rukiinjyvistä.  Laitan niitä  jauhettuina leipään, ja laitan   hyvinkin paljon sillä ne myös antavat lisäkarheutta ja maalaisleivän makua. Toinen keino, jos haluaa pelata varman päälle, on ostaa valmiina paikallista bakteerikantaa. Annan yllä linkin Brisbanelaiseen tuotteeseen.
Sen avulla onnistuin tekemään satsin valkosipulisuolakurkkuja, jotka olivat melkein yhtä hyviä kuin ne Myrttisen kurkut, joita aikanaan ostelin Helsingin asematunnelin S-marketista. Seuraavan satsin liemeen lisäsin korianterinsiemeniä ja sain aikaan makuvivahteen, joka tuo mieleen kiinalaiset säilötyt bambun versot.

Nuo kaikki tuossa edellisessä asunnossa, jossa oli sopiva viileä nurkkakaappi käyttämistä varten. Tässä uudessa asunnossa näyttää olevan vastaava paikka, joten täytyy kokeilla kunhan saa loputkin tavarat purettua.  Meillä on kyllä ihan käyttämiseen sopiva sää nyt talviaikaan: lämpötila ainakin puoli vuorokautta alle 25 asteen eikä se päivälläkään nouse siitä paljoa yli.

arixmel

tuossa Colesista lasgne juustoja hakiessani sattui silmaan (ihan pikkuisen vaan :)) "Crumbled Greek Style Feta Cheese" oli meinaan ihan sitten rae juuston nakoista tavaraa..en nyt alkanut sita kokeilemaan tahi maistelemaan, mutta vihjeena jollekin joka raejuustoa kaipaa VOI olla samaa tavaraa,,greek style doh,,,onneksi en osaa aussi slangia doh:P
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

tljoki

Viela se verran ruisleipa-aiheesta... Kuulin jostakin etta myos ruisleipaa saisi tilattua netin kautta? Onko kenellakaan tietoa minkakohanlaisesta osoitteesta sita saisi? Taalla Perthissa en ole loytanyt suomen ruisleipaa vastaavaa leipaa mistaan :( Mutta kaikille teille tiedoksi jotka olette Cairnsissa tai sinne menossa, siella kahvila nimelta Beethoven myy aivan suomen vertaista ruisleipaa!!

jounij

Täältä ne muut ovat ruisleipää tilanneet:

Scandinavian Bakery Cafe


Vanhaan ketjuun tietä neuvoo
Jouni
Canberra

Merja

Nyt taytyy kysya kokeneemmilta neuvoa,
voiko silikonisia vuokia kayttaa kaasu-uunissa?:?

Toinen kysymys koskee kalaa nimelta basa, onko sille joku suomenkielinen nimi? Hyvaa se ainakin oli...

Niin juu, ja kalastuksesta pitikin myos kysya, pitaako taalla hankkia kalastuslupa? Naas olisi jo aika miehen ansaita sarvinta poytaan :hahhaa
Merja

Timo

LainaaAlkuperäinen postittaja tljoki
Mutta kaikille teille tiedoksi jotka olette Cairnsissa tai sinne menossa, siella kahvila nimelta Beethoven myy aivan suomen vertaista ruisleipaa!!

Joo, ihan kelvollisia keski-eurooppalaisia ruislimppuja kuitenkin, vaikka eivät olekaan kokojyvää, eivät täysjyvää eikä kunnolla hapatettuja. Leipuri on kuulemma sveitsiläinen.  Paikan osoite on 105 Grafton st.  Se on ihan Rustyn hedelmä- ja vihannesbasaarin ja Gilligan's Backpackers -hostellin takana, aasiakaupan vieressä.   Cairns Central-nimisen ostoskeskuksen ylätasanteella on terveyskauppa, josta saa kokojyväistä hapanleipää, mutta tuoreena vain hyvin harvoin eli niinä päivinä kun kuorma Brisbanesta, Healthy Baker-nimiseltä valmistajalta saapuu. Ne leivät, joita eivät heti myy, pannaan pakkaseen ja myydään sieltä.  Myös Neill's Organic -nimimen paikka hieman kauempana keskustasta nykyään, myy hapanleipää, joka on tehty ruis- ja spelttijauhoista. Ihan tuhtia tavaraa, joka käy ihan hyvin balttilaisesta tai saksalaisesta limpusta. Samaan sarjaan menevät vielä Cairns Centralin BiLo:ssa ilmatiiviisti pakattuna myytävä Hollannissa tehty pumpernickel-leipä.

Jaaks

Merja,

Kylla niita silikonisia voi kayttaa myoskin kaasu uunissa, mutta niilla on yleensa eri lammonsietokyvyt.
Toiset kestavat jopa 250 astetta, mutta toiset vain 180.
tarkista tuoteselostuksesta tai valmistajalta.

Basa on "Cat fish"  .  Suomalaista nimea en kylla tieda :confuse

Queenslandissa et tarvitse mitaan kalastuslupia, joten ukko vaan onkikauppaan ja sitten rannalle :D
Useilla kalalajeilla ja muilla merenelavilla on kyllakin rajoituksia koon ja maaran suhteen Recreational fishing rules in QLD

Timo

LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks
Basa on "Cat fish"  .  Suomalaista nimea en kylla tieda :confuse

Ei kissakala, eikä piikkimonnikaan, vaan Pangasius ?

arixmel

onkohan K-martin kalastustarvike ale viela voimassa...viime viikolla 25% tjaa huomenna loppuu (26.7) suosittelen lampimasti jos vahankaan tulee mieleen etta joskus vois vaikka siiman veteen heittaa....samaan kauppaan viela eski, kalastus tuoli (kupin kannatamilla tietysti) ah alkaa tuo kesa ja lomat lahestymaan, pitasko menna vieheet setvimaan, vai matofarmi perustamaan
:) :peukkuy
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Merja

Sekä Jaaks että Timo ovat varmaan oikeassa, Pangasius kuulostaa juuri siltä mitä syötiin ja muistan että siinä kalatiskillä oli lappu jossa mainittiin sana vietnam. Timon artikkelissa sanottiin että:
----
Englantilaiset kutsuvat tämän suvun kaloja nimellä cat-fish eli kissakala ja lähisukulaisia Pangasiuksella on yli 20. Vain 2 lajia on kuitenkin saavuttanut suurempaa suosiota. Ne ovat Pangasius hypothalamus ja Pangasius bocourti, joista jälkimmäinen on rasvaisempi ja käytetään suurimmaksi osaksi Aasian markkinoilla. Kaloja syötetään etupäässä kasvisruoalla eli riisin kiillotusjätteillä ja banaaneilla. Kala on nopeakasvuinen ja tulee jo 8 kuukaudessa 1 kg painoiseksi, jolloin se tapetaan ja fileroidaan.
------
Fileet olivat aika pieniä, sellaisia ahvenfileen kokoisia. Suosittelen.

Merja

Petri

Ei taida Pangasius olla ihan sama kuin 'varsinainen' kissakala eli monni. Ei kaukanakaan, tosin, ja kuuluu 'Siluriformes' -ryhmään, jossa on yli 20 sukua.

Epäilemättä sitä voi käyttää samaan tapaan - vaikkapa cajun-tyyliin eli hyvin kuumassa voissa & mausteissa paistaen. Tai, kuten Huckleberry Finn (ei sukua), joen rannalla tikussa nuotiolla kärventäen.

MH

Pangasius fileitä on ollut ainakin pääkaupunkiseudun kaupoissa. Hyvä ruodoton kala, eipä ole tullut kysyttyä mistä ovat tänne saapuneet. Täytyy ensi kerralla haastatella kalaosaston porukkaa tarkemmin. Ollaan paistettu ihan perinteiseen tapaan pannulla sekä myöskin uunissa. Hyvää tulee molemmilla tavoilla.