Vaellusseuraa outbackiin!

Aloittaja Tania, lokakuu 17, 2004, 13:46

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Tania

Hei!

30-v naisenalku kaipaa vaellusseuraa outbackiin joskus ajalla marraskuu 2004 - lokakuu 2005.
Olen ollut nyt Ozissa vajaat 2 viikkoa ja melkein taysi vuosi edessa WH-viisumilla.

Kohteita eri puolilla Ozia olisivat ainakin Larapinta trail, Tasmanian vaellusreitit, Kakadu national park ja Koscieczkun kansallispuito (tuo nimi ei tainnut tulla ihan oikein - Ozin korkeimman vuoren sijaintipaikka kuitenkin).

Vaelluskokemusta on pitkilta Lapin vaelluksilta ja ulkomailtakin, mutta taalla vieraalla maaperalla ei taida olla jarkevaa lahtea soolo-vaellukselle...

maria-74@suomi24.fi

@rto

Moi Tania ja muut vaeltajat,

Meikalaista kiinnostaa myos kovasti vaellustyyppiset harrastukset taalla Ausseissa. Tasmanian Overland Track ja Kosciuszkon kaynti ovat jo buukattu tammikuulle, nuo muut kohteet kutittelevat myos jalkapohjia. Helmikuusta eteenpain suunnitelmat ovat ihan auki.

Osaako kukaan neuvoa minkalaista "kyypakkausta" tuolla outbackissa kannattaa pitaa mukana? Eli minkalaisten otokoiden ja kaarmeiden puremiin voi ja kannattaa varautua?

 - Artsi

hanskie

Tietoa ja kokemusta on sen verran asiasta, etta Sinulla on aikaa tasan kaksikymmenta minuuttia hakeutua laakariin ja/tai sairaalaan, jos joku Australian myrkkykaarmeista puraisee.  

:peukkuy    :roue  :XXXX

Mutta tasta linkista selviaa kaikki varmuudella.


http://www.usyd.edu.au/anaes/venom/snakebite.html

Ja tassa lisaa:

http://www.avru.unimelb.edu.au/avruweb/doctors.htm#Venom%20Detection%20Kits
Hannu

Tuipa

En katsonut Hanskin lähettämiä linkkejä, mutta tässä omakohtaisia kokemuksia.
Käärmeiden ja muiden ötököiden kanssa ei todella pidä leikkiä - Ausseistahan löytyy maailman 10 myrkyllisimmästä käärmeestä 6. Myöskään hämähäkit ei aina ole niitä turvallisimpia...
Ensiapu käärmeen puremaan on kiristysside, eli myrkky kulkee lymfa pumppuja pitkin. Kiristysside päälle, sitten immobilisaatio (eli ei saa liikuttaa) ja hoitoon vaan!
Paras lääke tietysti on varovaisuus, eli kannattaa vältellä pusikkoja. Ja jos niitä käärmeitä näkee, niin rauhassa vaan, käärmeet tunnistelee ympäristöään maanpinnnan tärähtelyn mukaan. Itse olen törmännyt pariinkin käärmeeseen, ja ihan rauhassa ovat meidät ohittaneet!
Sitten Tasmanian vaelluksesta - jos suuntana on Cradle Mountain niin kannattaa varautua erittäin nopeisiin säänmuutoksiin ja kylmemmällä yllättäviinkin lumisateisiin!
Ja samalla täytyy vielä markkinoida Victorian vaelluspaikkja - Victorian alpit, erityisest Mt.Hotham ja siellä esim Mt. Feathertop, ja tietysti Wilson's prom, Victorian eteläisin paikka, josta tosin täytyy varata telttapaikat jopa vuotta aikaisemmin kiire sesongin aikana!
Ai niin, kannatta myös huomioida että kaikki vedet täytyy kantaa mukana päivän ajan, ja illalla sitten keitellä. Toki apteekista saa ostaa pillereitä jolla veden voi puhdistaa.
Eli vähän vaellusvinkkejä!

Heidi

Tuipan mainitsemalla Mt. Feathertopilla mekin kaytiin kavelemassa ja piknikilla, kun oltiin honeymoonilla. Upeat maisemat, voin suositella! Ainoa haittapuoli on mutkainen tie vuoren huipulle, erityisesti alas tullessa mulle tuli tosi huono olo autossa ja piti pysahtya valilla hengittelemaan raitista ulkoilmaa... Grampians on kanssa tosi hyva kohde, jos tykkaa kiipeilla ja muuten vain kavella luonnossa ja sielta loytyy reitteja jokaiseen makuun ja erilaisia vaikeusasteita seka tietenkin upeat maisemat. Majoitustakin loytyy Halls Gapista ja lahistolta hostelleista motelleihin ja me esimerkiksi vuokrattiin talo pitkaksi viikonlopuksi porukalla, jos ei siis valttamatta halua telttailla.

Koskaan (koputtaa puuta) ei ole luonnossa liikkuessa tullut vaaratilanteita vastaan kaarmeiden tai muiden kanssa eika olla kannettu mitaan erikoisvarustuksia mukana "kaiken varalta". Me kaydaan kesalla uimassa joessa ihan tassa lahella ja poikkeuksetta jokainen suomalainen turisti, keta ollaan viety sinne, ovat sanoneet, etta ei kai taalla vain ole krokotiileja?? Mieheni siihen aina sanoo, etta ei ole kun hait soivat ne kaikki... :hahhaa

jounij

Tosi hyvä juttu, Heidi! Pitääpä pitää mielessä.

Grampiansille on ollut tarkoitus mennä jo vuosikausia, muttei olla vielä ehditty. Pitää vain yrittää löytää sillekin reissulle aikansa.

Käärmeiden puremiin ei olla koskaan varauduttu mitenkään, vaikka aika synkkiinkin korpiin on toisinaan vaellettu. Kärmeksiä on toki nähty, mutta aina ne ovat karkuun lähteneet. Kerrankin syksyisellä puskavaelluksella etummainen kulkija herätti huomaamattaan tuon tuostakin yli kävelemällä polulle paistattelemaan tulleita ruskeakäärmeen poikasia (pienestä koosta päätellen). Minä sitten toisena kävelijänä väistelin näitä sinne sun tänne hätääntyneenä säntäileviä käärmeitä miten parhaiten taisin. Kaikki ne onneksi päättivät lähteä karkuun polun sivuun päälle hyökkäämisen asemesta. Kyllä minä kuitenkin hieman manailin kehottaen edessäkulkijaa katsomaan askeltensa paikkaa hieman tarkemmin.

On tosiasia, että käärmeet pelkäävät paljon enemmän ihmistä kuin ihminen niitä. Poikkeuksena ehkä piileksien saalistava Death Adder ja poikasiaan suojeleva Taipan, jotka siis saattavat hyökätä ihmisen kimppuun ilman ärsytystäkin. Muut käärmeet hyökkäävät vain, jos ne eivät näe mitään pakokeinoa.

Kannattaa muistaa, että käärmeiden myrkky on sitä vaarallisempaa, mitä enemmän sitä pääsee elimistöön. Pureman sattuessa on ensisijaisesti pyrittävä välttämään, ettei käärme pääse puremaan useampia kertoja. Käärmettä ei kannata ryhtyä jahtaamaan edes sen tunnistamiseksi. Sairaalat pystyvät yleensä tunnistamaan myrkyn puremahaavan ulkopuolelta otetusta näytteestä (haavaa ei siis kannata puhdistaa eikä missään tapauksessa pidä alkaa ryhtyä imemään myrkkyä pois haavasta). Ja vaikkei sairaala saisikaan käärmeen myrkystä näytettä, yleisseerumista on silti apua. Side haavan päälle on ok. Puristusside puremakohdan ja sydämen välille on tärkein ensiapu. Puristussiteen lisäksi uhrin mahdollisimman vähäinen liikkuminen yleensä lisää eloonjääntimahdollisuuksia niin, että aikaa hoidon saamiseen on hyvinkin pari tuntia tuon mainitun 20 minuutin sijaan.


Ohjeita antaa
Jouni
Canberra

eevis

16.10.2005 sunnuntaina on ympari Australiaa mahdollista kiertaa ohjatusti ilmaiseksi pienia valmiita vaellusreitteja, max taisi olla 24km Alice springsissa Larapinta trail, ai etta kun sinne paasiskin! Reitteja on joka osavaltiossa puistoissa ja kansallispuistoissa tms.

Kiinnostuneet voivat lukea lisaa aiheesta:
Great Australian Bushwalk 2005
Dees - We will bloody bounce back!!!