Canberraan perheen kanssa

Aloittaja Moby, joulukuu 30, 2011, 08:43

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Moby

Tervehdys kaikki,
täällä uusi palstalainen ilmoittautuu.

Lyhyt esittely: olemme perhe, 2 aikuista ja 11-v. ja tulossa Canberraan, vaihtoon ANUun helmikuun alussa. Itse tulen opiskelemaan ja viisumin mukaan työtäkin on molempien aikuisten lupa tehdä 20 tuntia/viikko (itse asiassa 11-vuotiaan viisumissakin oli mainittu sama työlupa :D). Australiassa  olemme kyllä vierailleet ennen, mutta nyt olemme tulossa ensimmäistä kertaa muulla kuin turistiviisumilla, ja Canberraan, joka on meille tyystin tuntematon kaupunki.
Olen käynyt palstan haku-palvelulla läpi jo kaiken Canberraa sivuavan. Kysyn nyt lisävinkkejä, jotta asettuminen kaupunkiin sujuisi mukavasti.

A) KOULU: ACT government primary school – onko palstalaisilla omia tai tuttavien suosituksia tai vinkkejä mukavasta ja pätevästä koulusta? (Tiedän "koulupiirit", mutta ymmärsin, että olisi kuitenkin mahdollista hakea alueen ulkopuoleltakin.)
-tietääkö joku, millä luokalla aloitetaan kielen opiskelu (muu kuin englanti)? Miten nopeatahtista opiskelu on esim. suomessa opetettaviin A-kieliin verrattuna (jos jollain on molemmista maista tietoa/kokemusta)?

B) ASUNTO: etsimme kalustettua asuntoa vuokrattavaksi, ainakin alkuun muutamaksi kuukaudeksi. 2 mh olisi mukava, mutta olemme erittäin joustavia ja huomioimme kaikki tarjoukset. Saa vinkata, jos tiedät tuttavallasi olevan asunnon jossain päin Canberraa tarjolla. Asuntopalstoja on netissä jo kartoitettu, mutta kyselen nyt tälläkin foorumilla.

-Mahdollista olisi myös home-swap (tarjolla vaihtoasunto kerrostalossa Helsingin keskustassa, 1.5 km Stockmannille, erittäin hyvät julkiset kulkuyhteydet, kalustettu, 2 mh, 73 m2). Olemme kaksi kertaa tehneet home-swapin Helsinki-Sydney ja kokemus on ollut erittäin myönteinen.

-vaikka asunnon otamme tarjonnan mukaan, kyselen kuitenkin suosituksia Canberran kaupunginosista (joissa vielä sitten sattuisi olemaan se mukava koulu  :) ) Olen valmis itse käyttämään joukkoliikennettä ANUun kulkemiseen.

C) Onko Canberrassa tilapäis- tai keikkatöitä välittäviä toimistoja tms.?


D) Muita vinkkejä tavalliseen perhe-elämään Canberrassa tai vinkkejä koulunkäyntiin?


Kaikista tiedoista erittäin kiitollisena jo etukäteen!

jounij

A) Minulla on muistikuva, että ACT:ssä voi olla vaikeaa saada väliaikaisella viisumille lapsia julkiseen (= ilmaiseen) kouluun. Voin olla väärässäkin ja/tai tämä voi riippua viisumin luokasta. Yritän löytää lisätietoja.

B) Ei ole juuri nyt tiedossa, mutta voin pitää "korvia auki". Onko budjettia?

C) On varmaan. Esim yksinkertainen google-haku fraasilla "temporary work canberra" tuo jotain esimerkkejä. Nykyään kuitenkin aika suuri osa töistä välitetään online-palvelujen kautta. Katselepa esimerkiksi sivustoja

http://mycareer.com.au/
http://www.seek.com.au/

D) Ostakaa auto - vaikkapa kuinka halpa. Canberrassa tulee olemaan vaikeaa viihtyä ilman autoa. Julkinen liikenne pelaa, mutta erittäin harvakseltaan normityöaikojen ulkopuolella. Viikonloppuisin viimeiset bussit kulkevat joillekin suunnille jo noin ilta-kahdeksalta. Canberran valtteja muihin Australian suuriin kaupunkeihin verrattuna ovat autoilun (ml. pysäköinnin) helppous ja luonnonläheisyys. Luontoa kuitenkin pääsee kokemaan oikeastaan vain omalla autolla (olkoonkin, ettei ole vaikeaa nähdä kenguruja illan hämärtyessä jo 20 minuutin KÄVELYmatkan päässä ydinkeskustasta).

Lasta kannattaa viedä Suomi-kouluun, jossa myös opitte tuntemaan muita suomalaisia lapsiperheitä. Yhteystiedot tietysti täältä Dundernewsistä.


Tervetuloa Canberraan toivottaen

Jouni
Canberra

Moby

Kiitos nopeasta vastauksestasi!


A) Totta puhut, kouluasia olikin mutkikas! ACT:n koulutoimiston kanssa meilitse olemme jo sopineet yleisesti koulupaikasta ACT public schooliin, joten sen puolesta asia on kunnossa. Meidän pitäisi vain valita koulu ja asuinalue..

Koko muutto konkretisoituu vasta nyt, koska saimme lopullisen vahvistuksen tulollemme ja viisumin vasta reilu viikko sitten.

B) ASUNTO: netissä näytti olevan tarjolla kalustettuja asuntoja Canberrassa noin 300-500 /viikko, joten ko. hintahaarukka lienee ok.

D) kiitos auto-vinkistä, näin vähän epäilimmekin. Ympäröivä luonto jäisi näkemättä ilman sitä – ja patikkaretket tulevat varmaan olemaan yksi harrastuksistamme (mukana on yksi pieni partiolainen ja Tyrone Thomasin kirjat :)).

Kiitos vielä vinkeistäsi!

raisol


Hei!
Lapsenlapseni käyvät yksityistä katolista koulua Canberrassa. Aloittivat 0-luokalla ja menevät helmikuussa 2-luokalle. Alusta alkaen on ollut myös italiankieltä 1t viikossa.
Kielivalikoima vaihtelee kouluittain. Temporary visalla koulutuksesta joutuu maksamaan todelliset kulut (useampi tuhat AUD). Tuntuu hassulta, mutta yksityisen koulun koulumaksut olivat huomattavasti alhaisemmat kuin public schoolin. Niin ainakin tässä tapauksessa. Mukavia asuinalueita löytyy varmasti ja sen myötä myös koulu. Suomi-kouluun kannattaa tosiaan olla yhteydessä, sieltäkin saa vinkkejä ja leikkikavereita sitten kun olette paikan päällä. :)

Hanna-Mari

Tervetuloa Canberraan, myös Suomi-koulun puolesta!

Suomi-koulu kokoontuu maanantaisin 16.30-18.00 Suomen luterilaisen kirkon tiloissa, 22 Watson St., Turner ACT 2612. Ensimmäinen koulukerta on 13.2., mutta mukaan voi tulla pitkin vuotta. Kannattaa tulla tutustumaan toimintaan ja toisiin Canberran-suomalaisiin!

Yhteystietomme: canberrask(miukumauku)hotmail(piste)com