Vesi viemäriin

Aloittaja headwind, joulukuu 31, 2002, 20:34

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

outback girl

Headwind,

Kiitos vastauksesta viisumi-asiaani! Testasin noin viisi kertaa tuota veden kiertosuuntaa ja tulokset olivat epämääräisiä. Ensimmäisellä kerralla näytti, että se voisi mennä jopa vastapäivään. Sen jälkeen näytti joko selvästi kellon kulkusuuntaan tai jotain sekalaista ryöpsähtelyä. Eli ota tuosta nyt sitten selvää. Ehkä joku toinen voi auttaa sinua paremmin.
:)

Outback girl

Jouko

Tämän artikkelin mukaan maankiertosuunnalla ei ole merkitystä, veden pyörimis-suuntaan allasta tyhjennettäessä. ;)

http://www.bnl.gov/scied/mste/res/spin.html


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Jouko

Nasa se varmaa on, mutta täytyy myöntää että, olen itsekin ollut siinä uskossa että, vesi pyörii täällä toiseen suuntaa kun allas tyhjennetään. Tämä johtui televisiossa esitetystä ohjelmasta, jossa asia esitettiin täytenä totena ja täytyihän se uskoa kun kerran telkkarissa oli :D (nyt ne tiedä mitä uskoa ;) ). Onkohan asiaa tutkittu Fox Mulderin toimesta heidän omassa fakta ohjelmassa...


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Milka

Lapsen uskoani on horjutettu pahalla tavalla :-). Minulle jopa koulussa Suomessa opetettiin, etta vesi pyorii erisuuntaan viemarissa etelaisella pallonpuoliskolla ja taytyyhan sita uskoa, jos opettaja kerran sanoo :-)...

Voinko enaa uskoa siihenkaan, etta etelaisella pallonpuoliskolla nakyy eri tahdet kuin pohjoisessa... Jospa se onkin vain kosminen harha?

Hyvaa alkanutta vuotta 2003 kaikille!


Raiwå

Nyt sain sitten virallista tietoa :)

Oltuani hereillä koko yön, ja kokeiltuani asiaa sillä mielellä että ehkä aurinko tai kuu vaikuttaa asiaan?
Kolme kertaa kokeilin asiaa kaikissa hanoissa talossani.

Myötäpäivään meni 9/10
Naapuria en uskaltanut herättää 3 aamulla, kokeillakseni hänen pyörimissuuntaa:cool:
Voi olla että olisin pyörinyt vastapäivään kunnes olisin osunut omaan porttiini.:D
Ray Virta
Sydney


It requires wisdom to understand wisdom: the music is nothing if the audience is deaf.

riaapa

Vuosi on näköjään vaihtunut ihan hilpeissä tunnelmissa teilläkin... :D

Saavuttiin Milduran (Vic) +42 asteesta Helsinki-Vantaan -22 asteeseen juuri ennen uutta vuotta. Henki salpautui, eikä ainoastaan kauniiden lumisten maisemien vuoksi...

Riina.
Riina

headwind

Olen ilahtunut tämän arkisen mutta triviaalin asian saamasta huomiosta. Pitihän minunkin sitten kokeilla. Ensimmäisellä kolmella kerralla en saanut selvää kumpaan suuntaan se pyörii, koska vesi oli niin kirkasta, kuten sillä Suomessa on tapana, ja toiseksi koska jouluna allas oli hinkattu niin puhtaaksi. Hain siis kaurahiutaleita ja ripottelin niitä killumaan veden pinnalle. Annoin veden myös seistä pitkään ennenkuin varovasti nykäisin tulpan pois välttääkseni "biasoimasta" pyörimissuuntaa.

Tulokset: 4/5 pyöri vastapäivään ja 1/5 myötäpäivään. Lopetin kokeilun epäuskoisena. Minullehan kävi kuten New Yorkin pojalle Joukon lähettämän linkin mukaan. Onko minulle syötetty pajunköyttä? Soitin veljelleni asiasta. Tämä on kiinnostunut aseista ja sanoi, eteläisellä pallonpuoliskolla aseissakin on rihlat toiseen suuntaan kuin täällä meillä, juuri Coriolis-voimasta johtuen. Näin asia opetetaan jopa Suomen Puolustusvoimain Maasotakoulussakin. Veljeni on turhaan yrittänyt saada mm. etelä-afrikkalaisen tykinvalmistajan spesifikaatioita varmentaakseen asian.

Looks like I've opened a can of worms.

Viimeinen toivoni on nyt kirjoittaa Sunnuntai-Helsingin Sanomain Kirstille ja kysyä Kirstiltä. Jos Kirsti tähän vastaa, ilmoittelen.

-hw
Riku Aho

Raiwå

No nyt mä hiffasin miks meikä ei koskaan osunut hirvitauluun kun oli hirvimerkkiä ampumassa !!!:D

Mulla oli Ausseista mukana viety Winchester 44mag, ja Jenkeistä tuotetut skodet.

Eihän se voi millään pohjoisella pallonpuoliskolla tauluun osua vaikka seisoisi metrin päässä.

Onkos kukaan katsonut ruohonleikkurin alle että pyöriikö ne terät samoinpäin kuin suomessa ???? ;) Tai annetaanpa sittenkin olla , en halua tietää.:cool::cool:
Ray Virta
Sydney


It requires wisdom to understand wisdom: the music is nothing if the audience is deaf.

Milka

No paastiinpas sujuvasti viemareista aseisiin. Kysaisin asehullulta mieheltani ?rihloista? ja han purskahti nauruun. Han ei ole koskaan moisesta kuullut, mutta onhan sita tehty hullumpiakin juttuja puolustusvoimissa. Eikos sita KGB:ssa joskus kuviteltu etta USA:lla on kaikki Bond elokuvien vempeleet kaytossa. Joten valitettavasti Raivo sinun taytyy kylla keksia parempi perustelu hirvimerkittomyydelle.

Mieheni mukaan ampumista harrastaville on kunnia asia omistaa Valmetin Suomessa valimistama ase. Ne kuulemma kuuluvat luokkaan ?maailman parhaat aseet? ja niita ei kuulemma muuteta Coriolis tms. voiman takia etelaiselle pallonpuoliskolle sopiviksi vaan ne tulevat tanne suoraan tehtaalta. Vai oisko NASA:lla sormensa pelissa tassakin jutussa?
:D

Jouko

SIINÄ SE!! Miksen saannut sillä intin rynsesterillä tarpeeksi osumia siihen tauluun... mulla oli väärän kätisiä paukkuja tai ne rihalta oli vinot..:D

Nyt täytyy lähteä hakeen muutama pullo XXXX juomaa ja tarkistaa mihin suuntaan pullossa oleva neste meneen kun sitä kaadetaan kurkkuun


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Repe

Kyseinen asia on testattu, mutta tulokset ovat vielä hämärän verhossa.
Repe

Raiwå

Meikäläinen sai kuntsarit ammunnassa kun kaveri vieressä ampui vahingossa sarjansa meikäläisen tauluun :D
Tosin hänenkin taulussa oli 4 reikää ?:cool:
Mene ja tiedä, en kyllä nähnyt ampumaradalla rihloja ;)
Siitä kaljan kierresuunnasta voitte kysyä vanhoilta Canberran seuran jäseniltä.
V 86 kaksi kaveria päätti kokeilla että montako midiä pystyy juomaan, ennekuin tulee lähtö rännille.
Olin kyseisessä kisassa tarjoilijana, virallinen lopputulos oli 19 per nenä.

Sitten vihellettiin kisa tasapeliksi :D

Ray Virta
Sydney


It requires wisdom to understand wisdom: the music is nothing if the audience is deaf.

headwind

Suomessa vesi muodostaa myötäpäivään pyörivän pyörteen mennessään viemäristä alas. Eikös se "siellä alhaalla" pyöri vastapäivään? Jos näin on, päiväntasaajalla sen luulisi menevän kumpaankaan suuntaan pyörimättä suoraan alas. En ole koskaan muistanut testata tuota pyörimisasiaa eteläisellä pallonpuoliskolla, joten asia kiinnostaa.

- headwind
Riku Aho

headwind

Yhdeksän vuotta sitten kyselin veden kiertosuunnasta, ja pakkohan tämä on tänne postata kun tuli vastaan
http://www.askmen.com/top_10/entertainment/unknown-facts_2.html

- HW
Riku Aho

TeroH

Kylla se vesi teoriassa pyorii eri suuntiin. Kaytannossa muut voimat vaikuttavat enemman.

Onko se sitten myota- vai vastapaivaan riippuu siita miten myotapaiva maaritellaan.

Ajatteleppa seisovasi Helsingissa katsoen suoraan etelaan (tarkemmin sanoen kohden paivantasaajaa).
Aurinko nousee idasta (vasemmalta) ja laskee lanteen (oikealle) ja tama on se pohjoisen pallonpuoliskon myotapaiva (clockwise).

Siirrytaanpa Sydneyhyn ja katsotaan suoraan pohjoiseen (jalleen kohden paivantasaajaa).
Aurinko nousee idasta (oikealta) ja laskee lanteen (vasemmalle) ja tama on se etelaisen pallonpuoliskon myotapaiva (counterclockwise).

Suomalaiselle, ja kaikille pohjoisen pallonpuoliskon kulttuureille (myos Australian nykyasukkaille) myotapaiva tarkoittaa samaa kuin kellon viisareiden kulkusuunta kun termi kehittyi silloin kuin viela asuivat pohjoisessa.
Olisikin mielenkiintoista tietaa mihin suuntaan kellon viisarit liikkuisivat, jos aboriginaalit olisivat kehittaneet kellon :)

Eli lyhyesti pyorimissuunta 'clockwise' pohjoisessa, 'counterclockwise' etelassa ja paivantasaajalla ei pyorretta ollenkaan. Mutta voiman merkitys on niin pieni, etta sita on lahes mahdoton havainnoida.
 
"The terms clockwise and counterclockwise can only be applied to a rotational motion once a side of the rotational plane is specified, from which the rotation is observed. For example, the daily rotation of the Earth is counterclockwise when viewed from above the North Pole, and clockwise when viewed from above the South Pole.

Clocks traditionally follow this sense of rotation because of the clock's predecessor: the sundial.
Clocks with hands were first built in the Northern Hemisphere, and they were made to work like sundials. In order for a horizontal sundial to work (in the Northern Hemisphere), it must be placed looking southward. Then, when the Sun moves in the sky (east to south to west), the shadow cast on the opposite side of the sundial moves with the same sense of rotation (west to north to east). This is why hours were drawn in sundials in that manner, and why modern clocks have their numbers set in the same way.

Before clocks were commonplace, the terms "sunwise" and "deiseil" and even "doecil" from the Scottish Gaelic language and from the same root as the Latin "dexter" ("right") were used for clockwise."


Asiasta kiinnostuneille on alla lyhyt kuvaus myos fysiikan ilmiosta "Coriolisvoima".

Coriolisvoima
Kappaleiden Newtonin lakien mukaiset liikkeet ovat yksinkertaisia vain koordinaatistoissa, jotka eivät ole kiihtyvässä liikkeessä. Nopeus on vektorisuure, jolla on tietty suuruus ja suunta. Fysiikassa kiihtyvyys tarkoittaa nopeusvektorin mitä tahansa muutosta. Liike on siten kiihtyvää, vaikka kappaleen vauhti eli nopeusvektorin pituus pysyisikin samana, jos sen suunta muuttuu. Maapallon pyörimisen vuoksi kaikkien maapallon pinnalla olevien kappaleiden liikkeen suunta muuttuu jatkuvasti, joten niiden liike on kiihtyvää.
Pyörivässä systeemissä näyttää esiintyvän voimia, jotka mutkistavat kappaleiden liikkeitä. Tunnetuin tällainen näennäisvoima on keskipakoisvoima. Toinen on coriolisvoima, jolla on huomattava vaikutus ilmakehän liikkeisiin. Coriolisvoiman vaikutuksen esitti 1835 ranskalainen insinööri ja matemaatikko Gustave-Gaspard Coriolis (1792-1843).

Tarkastellaan esimerkkinä rakettia, joka ammutaan Kiirunasta kohti pohjoisnapaa. Pohjoiseen suuntautuvan liikkeen (musta nuoli) lisäksi raketti liikkuu myös itään (punainen nuoli) samalla nopeudella kuin laukaisupaikka. Kiirunan leveydellä maanpinnan nopeus on 174 m/s eli lähes 630 km/h. Huippuvuorten seuduilla, leveydellä 80°, maan nopeus on enää 81 m/s (290 km/h). Raketilla on siis suurempi nopeus itäänpäin kuin maapallolla, joten sen rata kaartuu itään. Lentorata näyttää siltä kuin rakettiin kohdistuisi nopeusvektoria vastaan kohtisuora sivullepäin vaikuttava voima. Maan pohjoisella pallonpuoliskolla liike kaartuu tämän voiman vuoksi oikealle. Eteläisellä pallonpuoliskolla tilanne on päinvastainen, ja liike kaartuu vasemmalle.

Coriolisvoiman suuruus riippuu kappaleen liikenopeudesta ja leveyspiiristä. Se on suurimmillaan navoilla ja häviää päiväntasaajalla. Suomessa coriolisvoima on noin 0.0001 s-1. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa 100 km/h = 28 m/s liikkuva kappale kaartaa oikealle kiihtyvyydellä 0.0001 × 28 m/s2=2.8 mm/s2. Vakuutusyhtiölle on siten aivan turha selitellä, että auto kaartoi ojaan coriolisvoiman vuoksi.

Tilannetta on hieman vaikeampi hahmottaa, jos raketti liikkuu johonkin mielivaltaiseen suuntaan. Kun avuksi otetaan hieman matematiikkaa, voidaan kuitenkin osoittaa, että pohjoisella pallonpuoliskolla liike kiertyy coriolisvoiman vaikutuksesta aina myötäpäivään. Päiväntasaajan eteläpuolella kiertosuunta on vastapäivään.

Usein on esitetty, että pesualtaasta poistuvan veden pyörimisestä voisi päätellä, ollaanko eteläisellä vai pohjoisella pallonpuoliskolla. Teoriassa näin on, mutta käytännössä menetelmä ei toimi, koska monenlaiset häiriöt vaikuttavat virtaukseen paljon enemmän kuin heikko coriolisvoima. Esimerkiksi altaan tulpan avaaminen aiheuttaa helposti pyörteitä, joiden vaikutusta coriolisvoima ei riitä kumoamaan. Coriolisvoima tulee selvästi näkyviin vasta ilmiöissä, jotka ulottuvat satojen kilometrien alueelle ja kestävät useita tunteja.

TeroH

Mita tulee aseiden rihloitukseen, niin silla ei ole mitaan tekemista corioliscoiman eika sen kanssa missa asetta kaytetaan.

Pelkastaan Suomessa ammuskellessa luodin radan kiertosuunta coriolisvoiman vaikutuksesta kaartuisi oikealle jos ammutaan kohden pohjoista ja vasemmalle jos ammutaan kohden etelaa. Itaan (Venaja) tai lanteen (Ruotsi) ammuttaessa coriolisvoima ei aiheuta poikkeamaa. Kaytannossa coriolisvoiman vaikutus on niin pieni, ettei sita voi havainnoida.

Rihloituksen tarkoitus aseissa on saada luoti pyorivaan liikkeeseen oman kulkusuuntaan olevan akselinsa ympari.
Taman tarkoitus on vahentaa ilmanvastuksen vaikutusta luodin kulkusuuntaan ja nopeuteen (luoti ikaankuin porautuu ilman lapi).

Joku asevalmistaja saattaa hyvinkin valmistaa aseita toisen suuntaisella rihloituksella, koska silla ei periaatteessa ole mitaan merkitysta kumpaan suuntaan rihloitus on.