Secondary Teacher :inä Australiassa?

Aloittaja Glocal, maaliskuu 17, 2008, 03:03

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Glocal

Moi :)

tiedustelisin sattuisiko joku teistä olemaan opettajana siellä Ausseissa? Olen pätevä aineen opettaja Suomessa yläkoulussa sekä lukiossa ja mietin mahdollisuutta hakea työpaikkaa esim. lukuvuodeksi sieltä?

Mistä kannattaisi aloittaa saadakseen työviisumin etc.?

Satu

Aikis

Viisumeista saat varmaan kohta raudanlujaa faktatietoa, mutta ennen sitä jo kehotan ottamaan huomioon, että vaikka oletkin pätevä lehtori Suomessa, valitettavasti et ole sitä välttämättä Australiassa. Idea sinällään on kiva, ja kuka tietää vaikka joku koulu olisi kiinnostunut vierailevasta tähdestä...mutta.

Glocal

Moi ja kiitos viestistä.

tottahan toki pätevyydet täytyy hankkia myös Ausseista, kuten lääkärit tms.- mutta suomalainen koulusysteemi kaikkine Pisa-voittoineen ei ole niin huono, etteikö sillä olisi kysyntää myös muualla. Täällä ne juoksee pitkin maailmaa ottamassa mallia meiltä. Olen ollut vierailevana opena Venäjällä, Keniassa ja Eestissä, joten ei se niin kuin käytännössä pitäisi olla ihan mahdotonta.

Onhan meillä tietysti opettajanvaihto järjestelmiäkin jos joku teistä olisi sen kautta ....

Odottellaan - ei tässä niin kiirettä



RUU

Lainaus käyttäjältä: Glocal - maaliskuu 17, 2008, 06:00
tottahan toki pätevyydet täytyy hankkia myös Ausseista, kuten lääkärit tms.- mutta suomalainen koulusysteemi kaikkine Pisa-voittoineen ei ole niin huono, etteikö sillä olisi kysyntää myös muualla. Täällä ne juoksee pitkin maailmaa ottamassa mallia meiltä.

Tähän pitää heit todeta, että koulu Australiassa painottaa hyvin erilaista lähetysmistapaa. Suomessa koulu on 96% akateemista, tietojen opettelua. Täällä primary on 96% sosiaalisuutta, high schoolissa pästään sitten jo lähemmäksi sitä tiedonkin opettelua mutta missään vaiheessa ei taideta päästä siihen tietomassaan mitä Suomessa tulee.
Toisekseen, jos vertaan omaa lukiotani siihen mitä nyt näen 'middle schoolissa' vastaan tulevan niin kovasti relevanttia käytännön elämän kannalta se opetus näyttää olevan. Asioita lähestytään kokonaisuuksina ja montaa oppiainetta yhdistelemällä.

Suomalainen Pisa-huippumalli -opetus saattaa toki kiinnostaa jopa aussejakin (ainakin virallisesti ja korkealla tasolla) mutta täällä koulun lähtökohta ja mentaliteetti on kovasti erilainen - eikä mitenkään hassumpi viihtymisen (mites suomalaislapset sijoittuvat tässä?) ja myöhemmän pärjäämisen kannalta.
Jos haluat opettaa samalla tavalla kuin Suomessa, niin katselisin kussakin osavaltiossa top-30 -koulun suuntaan. Siellä pääset venyttämään sekä lasten että omia tietojasi & taitoja.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Aikis

Clocal, en minäkään sitä tarkoittanut, että et olisi RIITTÄVÄN pätevä Australian lapsosia opettamaan, vaan sitä vain että heillä on omat standardinsa tässäkin. Olen kuullut tarinoita joissa englantilainen pätevä erityisopettaja ei ole saanut koulutustaan vastaavaa työtä ilman lisäkoulutusta sekä tarinoita, joissa skandinaavinen auskultoimaton kasv.maist. on otettu innolla vastaan outbackin kouluun opettajaksi tosta noin vaan, pari kurssia saksaa suomalaisessa yliopistossa opettanut saksan opettajaksi yläkouluun jne jne...Että variaatiota löytyy. Tottakai siksi kannattaa yrittää, jos vaikka juuri sinulle sopiva kohde löytyy. Mutta vähän kuten Ruu totesi, ehkä ei kannata olettaa että suomalaistakaan opettajaa minään messiaana otetaan vastaan  :D

Kyllä täällä foorumilla joskus opettajiakin on pyörinyt, toivottavasti joku osaa auttaa tarkemmin kokemusten jakamisessa ja vinkkien antamisessa. Hakulaatikostakin löytyy muistaakseni jokunen keskustelu.

Jos Australian sivistyksen kehtoa haet, neuvoisin suuntaamaan katseet Victoriaan ja Melbournen suunnalle. Jos taas extremeä, ehkä sittten noita outback-kouluja.

Silppu

En osaa suoraan sanoa Secondary puolesta, mutta eiköhän se töihin pääsy ole vähän samanlaista kuin Primary, eli suhteet ratkaisee. Tilanne vaihtelee siis osavaltioittain ja osavaltion sisälläkin, sitten on vielä jako julkisiin ja yksityisiin kouluihin. Lisäksi riippuu siitä mitä ainetta opetat. Olen kuullut että matematiikan ja japanin kielen opettajista on erityisesti pulaa. Lisäksi kuvittelisin että liikunnan ja musiikin opettajat löytäisivät melko helposti töitä. Kokemus jostakin kansainvälisesti tunnetusta standardista nopeuttaisi asiaa myös (IB-lukio tms.)

Melkeinpä suosittelisin tänne tuloa vähän pitemmän kautta, eli paperit sisään PR-viisumia varten, ja muutto maahan vaikka kesäkuussa 2009, vapaaehtoiseksi johonkin mielenkiintoiseen kouluun, jonka jälkeen on jalka oven välissä, sitten sijaisuuksia (ja paikallista kokemusta) ja edelleen siitä vakinaiseen paikkaan. Vuosi täällä ja katsot sitten, että kannattaako luopua virasta Suomessa (jos sellainen on). Kyllä se varmaan on minustakin niin, että Sydney ja Melbourne on enemmän sivistyksen kehtoja. Täällä Queenslandissa otetaan sitten vähän rennommin, kun on mukavan lämmintä ja biitsit lähellä. Puolensa silläkin.


Leokatti

Australia nyt sitten ei kuitenkaan rajoitu Brisbaneen, Sydneyyn ja Melbourneen, kuten täältä jatkuvasti saa lukea. Opettajille on kysyntää koko maassa, joten eipä luulisi kovinkaan vaikeaa työnhaun olevan.

Tässä yksi linkki: Teachers.on.net
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

jounij

Lainaus käyttäjältä: Silppu - maaliskuu 17, 2008, 09:50
...varmaan on minustakin niin, että Sydney ja Melbourne on enemmän sivistyksen kehtoja.

Laskettakoon sivistyneiden mestojen mukaan myös Canberra. Esimerkiksi monet yliopistoja keskenään vertailevat tahot pitävät Canberrassa sijaitsevaa Australian National Universityä maan parhaana yliopistona. En tosin ole tutustunut ACT:n alemman asteen koulujen laatuluokituksiin, mutta kuvittelisin niidenkin sijoittuvan vertailussa hyvin. ACT:ssä on maan suurimmat keskimääräiset tulot, mikä näkynee myös siinä, että lapset pistetään keskimääräistä useammin opiskelemaan laadukkaisiin yksityiskouluihin.


Huomauttaa
Jouni
Canberra

Leokatti

Lainaus käyttäjältä: jounij - maaliskuu 17, 2008, 10:50
ACT:ssä on maan suurimmat keskimääräiset tulot

Näinköhän enää? Täällä väittävät sen siirtyneen länteen...
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

jounij

Noh, näin oli viimeksi näkemieni tilastojen mukaan. Onpa toki tilanne saattanut muuttuakin Länsi-Australian hyväksi? Onko siellä siis tulotaso kasvanut kovaa vauhtia muuallakin kuin vain Perthissä ja kaivosalueilla?


Tiedustelee
Jouni
Canberra

Leokatti

Eihän täällä ole muuta kuin Perth and kaivosalueet... ;)
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Glocal

Moi taas ja kiitos näin suuresta kommentoinnista;)

Ensimmäisesksi kyselisin, mitä se outback koulu oikein tarkoittaa?

Olen kuvataiteen opettaja eli luonnollisestikin monialaisesti taiteen avulla integroitunut. Olen tehnyt museopedagogisia projekteja ja "edustanut" Suomea  esimerkiksi http://www.alvaraalto.fi/info/press/07studioleikki.htm
http://www.festivaldellacreativita.it/index.jsp?id=128618&id_sottocategoria=1429&language=it

Se sosiaalinen puoli on juuri sitä mitä haen, kun täällä aineen opettajat ovat niin kiinni tiedollisissa opetussuunnitelmissaan, ettei aineiden välisistä projekteista meinaa tulla mitään ja oppilaita väsyttää. Luovuutta pitäisi suomalaisessa koulussa olla enemmän.

Entä mikä mahtaa olla se PR-viisumi?

Olen hakenut työskentelemään Parramatta Artis Studion ( Sydney) taiteilija residenssiin ja siellä ympäristö - ja yhteisötaideprojektin tekemiseen juuri koulujen ja museoiden kanssa. Olisiko tämä oikea strategia, vaikka ne viralliset open paperitkin on kohta takataskussa?

Kiitos kaikille kommentoinnista - arvokasta tietoa;)

Aikis

Lainaus käyttäjältä: Glocal - maaliskuu 17, 2008, 19:06
Olen hakenut työskentelemään Parramatta Artis Studion ( Sydney) taiteilija residenssiin ja siellä ympäristö - ja yhteisötaideprojektin tekemiseen juuri koulujen ja museoiden kanssa. Olisiko tämä oikea strategia, vaikka ne viralliset open paperitkin on kohta takataskussa?



Ainakin uskoisin tuon option olevan itsellesi huomattavasti helpompi ja yksinkertaisempi...ja mikäli satut innostumaan Australiasta, tuollaisen työrupeaman jälkeen sinulla on ihan eri mahdollisuudet hakea kaikkea mahdollista; PR eli pysyvää Permanent Resident viisumia, lisä/täydennyskoulutusta ja työpaikkaa kouluista!

Outback on Australian maaseutua, harvemmin asuttua sellaista, puskaa.

Silppu

Millaisella viisumilla olet suunnitellut työskentelyä täällä? Australiaan on todella vaikea saada viisumia jos on alalta jolla ei ole työvoimapulaa. Onneksesi tuo Secondary teacher löytyy tuolta listalta ja siitä saa hyvät 60 pistettä.

Kun käytät tuota hakunappulaa, niin pääset vähän perille noihin viisumikysymyksiin. Käy myös virallisilla sivuilla: http://www.immi.gov.au/

Hienoa jos saat esim. Temporary työviisumin tuon ehdottamasi option kautta! Jos et, niin sitten ehdotan että olet töissä yhden vuoden Suomessa, jonka jälkeen laitat skilled viisumiprosessin aluilleen. Jos olet alle kolmekymppinen ja hyvä englanninkielentaito (IELTS taso 7) niin homma näyttää sen tarkempaa tutkimatta että saisit tarvittavat pisteet kasaan melko pian viisumiprosessin ekaa vaihetta ajatellen. Ilman oman alan työkokemusta et saa opettajan papereista tarvittavia pisteitä PR-viisumia varten, ja se sitten on vähän huonompi juttu.

Pelkään vähän että et saa viisumia tuohon hakemaasi hommaan, ja että tuo "helpompi ja yksinkertaisempi" reitti ei välttämättä ole tie PR-viisumiin.

Silppu

Leokatti

"Jalka ovenvälissä", kuten Aikis viittasi, on aika hyvä strategia Australian oloissa. Sehän ei ota muuta kuin yhden työnantajan, joka on valmis sponsoroimaan ja homma on hanskassa.  :peukkuy
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Silppu

Lainaus käyttäjältä: Leokatti - maaliskuu 18, 2008, 06:57
".... Sehän ei ota muuta kuin yhden työnantajan, joka on valmis sponsoroimaan ja homma on hanskassa.  :peukkuy

Niin ja tunnetusti sponsoroijan löytäminen on helppoa, varsinkin kun työ ei ole mainittu MODL :issa eli kaikkein halutuimpien työntekijöiden listalla  ;)

PR-viisumin haltija ei ole sidottu tekemään niitä hommia joista viisumia anottaessa sai pisteitä. Sponsorisopimuksissa sitoudut johonkin tiettyyn työtehtävään kyseiselle työnantajalle joksikin aikaa ja ehkä jollekin alueelle. Tässä tapauksessa erityisesti, jos on mahdollista jättää sisään PR-viisumihakemus noin vuoden kuluttua, niin en kyllä ainakaan itse jättäisi mahdollisuutta käyttämättä jos vähänkin muutto Australiaan kiinnostaa. Ja ainahan sitä saa palata Suomeen jos siltä tuntuu.

Tiedän monia jotka harmittelevat että eivät aikoinaan hakeneet viisumia silloin kun sen olisivat vielä saaneet. Ehdot muuttuvat koko ajan kireämpään suuntaan, ja pisteet vähenevät sitä myöden kun ikää tulee lisää, ja ne pitää silloin korvata jollain muulla tapaa, esim. työskentelemällä kolme vuotta yhden vuoden sijaan alalla joka ei välttämättä edes enää silloin kiinnosta. Niinpä viisumianomus kannattaa laittaa sisään heti kun tarvittavat pisteet ovat kasassa.

Silppu

Merja

Satu,

työviisumin saaminen ei ole vaikeaa jos olet pätevä ja hyvä siihen työhön, jota haet ja sinulla on referenssiä osoittaa se. Omasta ja työkavereiden kokemuksesta oppineena voin sanoa seuraavaa. Täällä tuntuu resumella ja etenkin haastattelulla olevan tosi iso merkitys, suhteilla ei pääse töihin ellet ole oikeasti ole hyvä (parempi kuin muut haastateltavat). Ja taas jos olet hyvä jossain, suhteita et tarvitse. Mutta sen ensimmäisen työkokemuksen tarvitset, jotta tuleva työnantaja voi kysyä joltain täällä asuvalta sinusta.

Pysyvällä viisumilla ei kannata stressata ennenkuin olet asunut täällä jonkun aikaa ja päättänyt tykkäätkö vai et. Täällä käy asumassa paljon ihmisiä, joitka tulevat siihen lopputulokseen että tämä ei ole heidän paikkansa ja jotak ovat onnellisempia muualla. Mutta sitä ei voi tietää ennenkuin kokeilee...   

Silppu

Satu :)

Paikalliset valmistuvat opeiksi paljon nuorempina, ja tekevät yleensä sijaisuuksia muutaman vuoden alkuun. He ovat siis vähän eri asemissa kuin vastavalmistuneet iältään vanhemmat suomalaiset maisterit. Siksi päteväkin opettaja voi joutua aloittamaan vapaaehtoisena kouluavustajana tms. Se on sitä suhteiden luomista ja paikallisen työkokemuksen hankkimista! Tosin en tiedä mikä on alasi työtilanne alueella johon olet hakeutumassa, voihan olla että pääset nopeutettua reittiä vaikka heti pitempään sijaisuuteen kiinni. Tämä riippuu myös koulusta mihin olet hakeutumassa.

Opettajana kouluissa työskentelyyn, myös sijaisena, tarvitaan opettajaksi rekisteröityminen (näin on kai jo monessa osavaltiossa). IELTS kielikokeesta tulee olla vähintään taso 7 academic tasolla, ja sen pitää olla alle vuoden vanha. Alle 18-v. lasten kanssa työskentelyyn tarvitaan erityinen todistus jos ei ole rekisteröitynyt opettaja ("blue card" tms.). Nämä tiedot saattavat vaihdella hieman osavaltioittain. Näin siis QLD:ssä.

Ensiksi kuitenkin pitää hommata joku sopiva viisumi, jolla pääsee maahan. Jos vain saat muun varsinaisen työviisumin kuin PR-viisumin nopeammin, niin tartu ilman muuta siihen, ja tule tänne hakemaan työkokemusta, ja maistelemaan että miltä Australia tuntuu. Vastavalmistuneen ulkomaalaisen on kuitenkin usein vaikea perustella omaa pätevyyttään Suomesta käsin, vaikka olisikin pätevä ja osaava. Tilanne on toinen kun on uraa takana muutamia vuosia.

Lainaus käyttäjältä: Merja - maaliskuu 20, 2008, 06:28
Pysyvällä viisumilla ei kannata stressata ennenkuin olet asunut täällä jonkun aikaa ja päättänyt tykkäätkö vai et. Täällä käy asumassa paljon ihmisiä, joitka tulevat siihen lopputulokseen että tämä ei ole heidän paikkansa ja jotak ovat onnellisempia muualla. Mutta sitä ei voi tietää ennenkuin kokeilee...   


Merja :)  Makuasioista ei voi kiistellä. Ei kai siitä PR-viisumista mitään haittaa ole, vaikka sellainen Suomeen palatessakin olisi taskussa. Onpahan vielä aikaa harkita paluuta Australiaan siihen asti kunnes viisumi menee vanhaksi. Tiedä vaikka mieli muutuisi Suomeen palaamisen jälkeen.

Elin F.

Oho, kuulostaapa hankalalta. Mäkin olen tässä haaveillut, että jos olisi päässyt kurkistamaan aussikouluihin, mutta hmmhmm. WH-viisumikin varmasti vaikeuttaa asioita ja tietenkin se, että 4-5 kuukautta kauempaa tuskin olen samassa paikassa. Ehkä pääsisin vapaaehtoiseksi kouluavustajaksi vähäksi aikaa jonnekin, vai pitääköhän niihin sitoutua koko vuodeksi? Siitä en edes haaveile, että omia aineita pääsisin opettamaan, koska ne on englanti ja ruotsi  :nuttu:  :D
Glocal: kerro sitten, miten kävi!

Silppu

Luulenpa että vapaaehtoiseksi avustajaksi pääsyn edellytyksenä on ns. blue cardin tai vastaavan hankkiminen. http://www.ccypcg.qld.gov.au/employment/bluecard/categories.html#Volunteers En kuitenkaan usko että lyhyet viipymiset koulussa olisi ongelma. Kyllä koulut pätevän opettajan mielellään ottavat ilmaiseksi avustajaksi.

Hyvää tilanteessasi on se, että jos innostut joskus hakemaan PR-viisumia, niin näyttäisi siltä että pisteesi riittävät, vaikka opetusalallesi ei olisi maassa tarvetta.

Silppu


Glocal

Moi;)

luin taas pitkästä aikaa tätä saittia ja ilokseni huomasin, että täällähän on pohdittu opettajantilannetta ja pitkään. Minulla on 10 vuoden kokemus kuvataiteen / teknisen käsityön / IT :n opettajana - täällä Suomessa siihen kuuluu arkkitehtuuri, muotoilukasvatus, media: animaatiot ja elokuvat, www-sivut ym. muu graafinen suunnittelu, taidehistoria ja koko visuaalinen kulttuuri, joka kattaa ihmisen rakennetun ympäristön. Lisäksi olen tehnyt museopedagogisia näyttelyitä muotoilijana.

Kuullostaa aika " vajoamiselta" jos täytyisi 10 vuoden opettajakokemuksen jälkeen mennä kouluavustajaksi - enpä tiedä osaisiko kun on tottunut tekemään isojen tyttöjen ja poikien  projekteja. Ja olemaan vastuussa myös ammattikorkeakoulun EU-koulutus projektista. ( referenssit löytyy )  Mutta voisihan sitä kokeilla... nöyrtyä....taantua...

Mitähän miun kannattaisi nyt sitten tehdä vai tulla vain turistina ihmettelemään? Onko todellakin noin vaikeaa osoittaa pätevyyttänsä esim. elokuvana, cv:nä, kuvina, teksteinä, suosituksina esim. Suomen valtion muotoilutoimikunnalta, Kulttuurirahastolta, Taidetoimikunnalta , Taideteolliselta korkeakoululta? Voihan jessus sentää...kun olen katsellut Aussien IT-maailmaa erilaisten saittien kautta niin  norminopeudet ovat niin hitaita, ettei normikouluissa varmaankaan tehdä paljoakaan oppilaiden itsensä animaatioita tai elokuvia koulun www.sivuille....vai mitä siellä tehdään ... tietääkö kukaan?

miettii Satu 40v.


Silppu

Moi Satu,

Tää Aussila on melkoinen takapajula IT-asioissa, mutta sitä suuremmalla syyllä suomalaista osaamista tarvitaan tänne. Luulisin kuitenkin, että löydät töitä aika pian tänne saapumisen jälkeen. Tiedä vaikka pääsisit Tafe:iin tai yliopistoon opettajaksi. Sen verran päteviltä nuo referenssisi vaikuttivat. Ja aina on hyvä muistaa että kunhan vain pääsee maahan niin voi kokeilla muitakin ammatteja jos viisumi oikeuttaa siihen.

Opettajan paikkoja voi katsella osoitteesta: http://teachers.on.net

Toivottavasti sinä saat riittävästi pisteitä viisumia varten. Täältä löytyy pistetestiin tarvittavat tiedot:
http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/175/eligibility-applicant.htm
Kun ikää on yli 40 niin yleensä tarvitaan että puolisokin on "eligible" tai jotain muita pisteitä jotta tuo maaginen 120 pisteen raja rikkoutuu. Viisumeja on kuitenkin paljon ja erilaisilla ehdoilla.

Silppu