Australian Viestitaulu

Viestitaulu => Elämää Australiassa => Sekalaiset aiheet => Aiheen aloitti: marinamak - Elokuu 24, 2009, 20:29

Otsikko: Lapsilisä tai jotain vastaava Auseissa?
Kirjoitti: marinamak - Elokuu 24, 2009, 20:29
Ymmärsinkö oikein, että suomen Kela ei maksa enää lapsilisää, kun olemme muuttaneet Australiaan? Onko sitten Australiassa sielä asuville lapsille jotain vastaava?
Otsikko: Vs: Lapsilisä tai jotain vastaava Auseissa?
Kirjoitti: RUU - Elokuu 25, 2009, 02:47
Marinamak, tietyissa tapauksissa Kela maksaa, toisissa ei. Riippuu siita kuulutko Suomen sosiaaliturvaan vai et. Vastaavasti Centrelink (http://www.centrelink.gov.au/internet/internet.nsf/individuals/pg_index.htm) maksaa omien kriteeriensa mukaan mutta joissain eduissa on 2 v karenssi.

Hakusanalla 'Centrelink' saat taltakin foorumilta paljon lisaa tietoa.
Otsikko: Vs: Lapsilisä tai jotain vastaava Auseissa?
Kirjoitti: Reijo - Elokuu 25, 2009, 10:47
siis miks ihmeessä Suomen pitäis maksaa mitään henkilölle kuka on muuttanut maasta pois, herätkää nyt hyvät ihmiset  :nuttu:

Dole bludgers etc...pysykää poissa


Otsikko: Vs: Lapsilisä tai jotain vastaava Auseissa?
Kirjoitti: MH - Elokuu 25, 2009, 11:40
Suomalainen yhteiskuntahan perustuu siihen että tukiaiset on osa toimeentuloa. Täällä verotus on puolta pienempi ja jokainen tulee omillaan toimeen. Australian systeemi on mielestäni paljon reilumpi, maksat niistä palveluista joita käytät. Eli ne "tukiaiset" on huomioitu käteen jäävässä palkassa.
Otsikko: Vs: Lapsilisä tai jotain vastaava Auseissa?
Kirjoitti: Merja - Elokuu 25, 2009, 12:02
Centrelinkin lapsilisä on tulosidonnainen ja sen saavat vain PR-viisumin omaavat tai kansalaiset. Tuloraja on todella alhainen, muistaakseni pelkästään puolisoni tulot yksinään ylittivät rajan. Verotuksessa on sitten toinen kategoria lapsiperheille, jossa voi hakea verohelpotuksia lasten koulunkäyntiin liittyvissä asioissa, mutta siinäkin tuloraja on aika alhainen, meidän keskituloinen kahden palkansaajan perheemme ei ainakaan ole mihinkään avustuksiin oikeutettu. 

Suomesta saa lapsilisää, jos muuttaa pois väliaikaisesti, esim komennukselle. Tällöin haetaan Kelalta Suomen sosiaaliturvassa pysymistä. Useimmat ulkomaille pysyvämmin muuttajat (PR-viisumilaiset) ovat tietääkseni ilmoittaneet Kelalle muuttopäivän jonka jälkeen sosiaaliturva katkaistaan. Sen saa hakemuksella takaisin jos palaa Suomeen.

Olen MH:n kanssa samaa mieltä, täkäläinen systeemi on reilumpi (ETENKIN lapsiperheettömille) ja verotus todellakin keveämpää.   
Otsikko: Vs: Lapsilisä tai jotain vastaava Auseissa?
Kirjoitti: Silppu - Elokuu 25, 2009, 15:29
Sen verran tarkentaisin Merjan kirjoitusta, että Centrelinkin lapsilisää vastaava tuki on nimeltään Family tax benefit, joka ei kuulu varsinaisesti sosiaaliturvaan, vaan on kuten nimikin sanoo veroetuuteen verrattava tukimuoto. Sitä on A ja B-etuuksina joista A-etuuden tuloraja on paljon korkeampi (olikohan niin, että rikkaimmilta nyk. hallitus poisti kokonaan etuuden?), mutta B-etuus on vahvasti tulosidonnainen. A-etuuden saa myös ulkomaille väliaikaisesti muutettaessa. Mutta Suomen lapsilisää ei saa, jos saa etuutta Australiasta. Köyhimmille centrelink myöntää ns. concession cardin, jota näyttämällä saa esim. ilmaisen perusterveydenhuollon, edulliset lääkkeet ja alennusta lasten koulunkäyntiin liittyvistä kuluista yms. Tämä koskee myös kahden vuoden sosiaaliturvakarenssin omaavia siirtolaisia (PR-viisumi).

Mitä noihin tukiaisiin tulee, niin vielä vähemmän ymmärrän sitä, että hallitus jakoi ilman hakemusta "stimulus" rahaa useita tonneja/perhe. Mutta en kyllä kieltäydy moisesta jatkossakaan, varsinkin jos sitä minulle tuputetaan. Reilumpi systeemi siis tässäkin mielessä Australiassa :D