Australian herkut

Aloittaja ausseihin!, elokuu 06, 2008, 17:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

MH

Lainaus käyttäjältä: Haagalainen - syyskuu 10, 2008, 14:58
Omat makutuntemukset kengurunlihasta (ja barramundistakin) perustuu vain ravintoloiden antiin.



Kengrua olen syönyt kahdesti, mieleen tuli lähinnä kuivahko naudanliha. Mitään riistan makua en havainnut.

Barramundi kuuluu minunkin suosikkeihin olkoonkin että se tulee lähes aina vietnamista tai thaimaasta.

Haagalainen


Lainaus käyttäjältä: Jaaks - syyskuu 10, 2008, 22:22
Koko juttu madoista kengurunlihassa on ihan "urbaani legenda" ja leviää juuri Haagalaisen linkin kaltaisten kirjoitusten kautta.  Senhän oli julkaissut "Australian Wildlife Protection Council", joka tietysti haluaa ettei kukaan söisi kengurunlihaa jotta sille ei olisi kaupallista kysyntää ja siten niitä ei metsästettäisi ainakaan ihmisten syötäväksi 8)
Jep, johdatteleva ja tarkoitushakuinenhan tuo linkin "matojuttu" tietysti oli.
Myös kasvissyöjät näkyy löytävän matoja helposti 8)

Vaan eipä tuo matokeskustelu näköjään ole uusi asia. Netistä osui silmään NSW'n osavaltioparlamentin kengurunlihakeskustelun pöytäkirja loppuvuodesta 1992, jossa kengurunlihan kaupallista käyttöä pähkäiltiin. Ja siellä oli "pöydällä" kaikki mahdollinen mitä lihaan nyt voi edes kuvitella tulevan, madot, loiset, bakteerit, salmonella jne.
Koska kengurua tuli kauppoihin, varmaan sitten tuli näyttöä, ettei kenguru ole ole tuossa suhteessa sen kummenpaa kun nauta, sika yms.

Lainaus käyttäjältä: MH - syyskuu 11, 2008, 03:53
Barramundi kuuluu minunkin suosikkeihin olkoonkin että se tulee lähes aina vietnamista tai thaimaasta.

Onkos Queenslandin barramundilla hyvä maine, koska ravintolat aika usein ehdottaa, että kala olisi Queenslandistä kotoisin, vaikka ei varmaan sitten aina olekaan?

MH

Ravintoloista en osaa sanoa koska eivät mainitse alkuperää. Kaupasta ostettaessa olen huomannut alkuperämaaksi ilmoitetun nuo yleensä.


http://www.fishcafe.com.au/home.htm tuossa esim yksi hyvä "paikallinen" Kalaravintola.

Jaaks

Lainaus käyttäjältä: HaagalainenOnkos Queenslandin barramundilla hyvä maine, koska ravintolat aika usein ehdottaa, että kala olisi Queenslandistä kotoisin, vaikka ei varmaan sitten aina olekaan?

Suurin osa Australian barramundista tulee Queenslandista ja loput WA'sta, silla barramundihan elaa luonnonvaraisena vain lampimissa vesissa.
Ravintoloissa saamasi barra on lahes 100% altaissa ja/ tai tankeissa kasvatettua ja sita nykyaan jo kasvatetaan myos NSW, SA ja NT'ssa. 

Barramundi on hyvin yleinen myos Kiinassa, Thaimaassa, Indonesiassa, PNG etc... ja varsinkin Thaimaassa barran kasvatus on hyvin pitkalle kehitettya. Sielta Aussitkin kavivat hakemassa oppia omaan barran kasvatukseensa. 
Aasian maista tuleva barra on ihan sama kala, mutta valitettavan usein nakee myos muita samankaltaisia kaloja kuten Nile Pearch myytavan barramundina ja kilohinta on noin kolmasosa oikeasta tuotteesta jolloin tiedat ettei se ole aito Barramundi.

heizqu

- cool mints karkit
- darrel lean omenalakritsi
- katkaravut
- ski jugurtti
- uncle toby's myslipatukat
- lounaskokoiset maustetut tonnikalapurnukat, etenkin sweet chili

fyysio

No niin, nyt on maisteltu niin barramundia kuin kenguruakin, ja täytyy sanoa että molemmat ovat olleet kokeilemisen arvoisia. Kengurua ollaan syöty valmiiksi marinoituna (herb&garlic), ja ainoa miinuspuoli on lihapalojen ihmetystä herättävä koko- ja muotoero samassakin paketissa. Paketissa kun oli kaksi sellaista nyrkin kokoista lihakimpaletta ja joitakin lihasuikaleita (peukalonvahvuinen noin 10cm pitkä), tämä tuotti hieman ihmetystä paistettaessa :)

Barramundi on aivan mahtava kala. Me paistoimme fileet ja laitoimme ainoastaan suolaa, ja kieli livahti persiiseen ;)
Loheen täysin rinnastettava laadultaan tuo kala, ehdottomasti kannattaa kokeilla! Me ajattelimme tehdä siitä suolakalan jouluksi, saas nähdä mitä tulee  :o

Niin ja kengurusta vielä sen verran, että sellaisia kengururullia ei kannata ostaa, se liha on tosi jänteistä. Näin siis ainakin meidän ostamassamme paketissa :(

Jaaks

Lainaus käyttäjältä: fyysioMe ajattelimme tehdä siitä suolakalan jouluksi, saas nähdä mitä tulee 

On tehty ja hyvää tulee  :XXXX  Kannattaa olla hieman varovainen suolan kanssa ja käyttää enemmän yrttejä kun se Barra on melko vähä rasvainen.  Siitä tulee vähän samantapaista kuin siiasta suolattuna.

Achtu

-kanga bangas ja muu kengurun liha -> bbq
-lammas -> bbq
-Woolies:in valmiiks maustetut raaat katkaravut -> vartaaseen ja bbq
-Woolies:in delistä öljyttömät, puoliaurinkokuivatut tomaatit
-mango
-Pipsqueak

Kaloista pitää sanoo sen verran että jotenki Suomesta saa parempaa ja halvempaa. Barramundi ja muut ei oo pahoja ollenkaan, älkää käsittäkö väärin, lohi vain on NIIIIIN hyvä ja helposti saatavilla (ja halpa) siellä Suomessa. Viinit on tietty kans aika luksusta täällä, mut mikä yllätti; hinta! Ei lainkaan halvempaa vaikka tuotettaisiinkin aivan nurkan takana.

Ainii, Vegemite on ihan kamalaa!!

Jutta

Hitto kun nyt muistais sen jäätelön merkin/nimen, mutta sellanen musta litran pahvipurkki, Cookies&cream, oijoi!!! Parempaa saa hakea!  :god:

Vegemitea uskalsin jopa maistaa, Ritz-keksien ja juuston kera, oli aikas hyvää kunhan ei liikaa laita kerralla.

MH

Lainaus käyttäjältä: Achtu - marraskuu 15, 2008, 16:25
lohi vain on NIIIIIN hyvä ja helposti saatavilla (ja halpa) siellä Suomessa.

Meinaat ilmeisesti tällä tehokasvatettua norjalaista kirjolohta, ihan rehellisesti sanottuna huonompaa kalaa saa hakea enkä nyt tarkoita pelkästään makuasioita. Mikäli taas tarkoitat aitoa merilohta vedän sanani takaisin, tosin merilohen kohdalla ei enää voida puhua halvasta.

Milka

Lohesta viela. Tehdaan pieni hintavertailu. Paljonko on Suomessa merilohen kilohinta talla hetkella? Tanaan nimittain ostin taalta ja Mellun osalta voin sanoa etta hinta oli $29,- kilo. Halvemallakin varmaan saa jos jaksaa shoppailla, mutta minulla on talla hetkella vapaa-aika kortilla ja sita vahaa ei viitsi kayttaa kaupasta toiseen ravaamiseen.

Haagalainen

Lainaus käyttäjältä: Milka - marraskuu 15, 2008, 19:46
Lohesta viela. Tehdaan pieni hintavertailu. Paljonko on Suomessa merilohen kilohinta talla hetkella? Tanaan nimittain ostin taalta ja Mellun osalta voin sanoa etta hinta oli $29,- kilo. Halvemallakin varmaan saa jos jaksaa shoppailla, mutta minulla on talla hetkella vapaa-aika kortilla ja sita vahaa ei viitsi kayttaa kaupasta toiseen ravaamiseen.

Pari vk sitten kun lohien hintoja osui silmään, niin oli norjalainen merilohi palana € 4 / kg ja sama fileinä € 10 / kg.
Se on sitten eri tarina, mitä tarkoittaa termi "norjalainen merilohi" 8)

arixmel


Mites sattui kun heitin juuri postit laatikosta toiseen (jatin latva postit  :pepsodent)(eli mainospostit suoraan kierratykseen) niin jouduin sen verran mainoksen uhriksi etta nain lohen kuvan wooliesin mainoksessa, "Tasmanian Atlantic Salomon 29 taalaa kilo".

Aloin miettimaan etta onko se nyt niin erilaista kuin se "norjalainen kasvatti lohi" siis eikos nama samaten kasvateta kuin siellakin, molemmat kylla mielestani (ja muistaakseni) maistuvat ihan yhta hyvilta, tietenkin se itse pyydystetty villina raivoava lohi tai mika muu tahansa kala maistuu aina paremmalle.  :pepsodent

ja tassa lisa tietoa siita mista melkein kaikki meidan etelan ihmisten lohet luullakseni tulee?
http://www.tasmaniansalmon.com.au/consumer/index.html
hmmm jos juuri nyt saisin valita niin paistaisinko suoraan pannussa voin kera itse rannalta pyydystettya Sand Whitingia vai kauppa lohta,,,hmmm aika paha :)
xcv
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Milka

Unohdin tuosta edellisesta postauksesta etta kyseessa oli juuri nuo Arixmelin mainitseman 'Tasmanian atlantic salmon' fileet ja hintana siis $29,- kilo.

jounij

Lainaus käyttäjältä: Achtu - marraskuu 15, 2008, 16:25
Viinit on tietty kans aika luksusta täällä, mut mikä yllätti; hinta! Ei lainkaan halvempaa vaikka tuotettaisiinkin aivan nurkan takana.

Miten teit tämän vertailun? Oma kokemukseni on toisenlainen: esimerkiksi sama Brown Brothersien viini Alkosta ostettuna maksaa edellisen kokemukseni mukaan euroina saman summan kuin täällä aussidoltsukoina. Eli valuuttakurssista riippuen hintaero voi nykyään olla jopa kaksinkertainen Australian hyväksi. Tuskinpa Alko on alentanut aussiviinien hintoja, vaikka saattaa niitä saadakin juuri nyt halvemmalla kuin vaikkapa heinäkuussa (riippuen siitä, millä valuutalla Alko nuo viinikaupat tekee).


Pohtii
Jouni
Canberra

MH

Alko ostaa kait pääasiassa uuden maailman tuotteet yksityisten maahantuojien kautta, joko kotimaisten tai eurooppalaisten.

Haagalainen


Lainaus käyttäjältä: jounij - marraskuu 16, 2008, 18:07
Eli valuuttakurssista riippuen hintaero voi nykyään olla jopa kaksinkertainen Australian hyväksi. Tuskinpa Alko on alentanut aussiviinien hintoja, vaikka saattaa niitä saadakin juuri nyt halvemmalla kuin vaikkapa heinäkuussa (riippuen siitä, millä valuutalla Alko nuo viinikaupat tekee).

Sama viinilaatu tapaa olla Suomessa ainakin muutamia kymmeniä % kalliimpaa kun alkuperämaassaan Australiassa.
Alkon valikoiman hintoineen näkee oheisen linkin takaa. Valitsemalla esim. "punaviinit" ja "Australia", saa n. 60 viinin listauksen.
http://www.alko.fi/tuotehaku

Australiassa kun viinienkin hinnottelu on vähän erilaista, löytyy samalle tuotteelle monta hintaa. Satunnaninen matkaaja ei halvimpia hintoja ehkä löydä.
Itse ostan viinitkin ihan muiden kriteerien mukaan, hinta on merkityksetön tekijä siihen asti, kun se on alle € 50,- / pullo :)
Liekö tuo oheisen linkin aussikauppias kallis vaiko halpa, en ota kantaa.
http://www.liquorhomedelivery.com.au/wineDisplay

Aussitaala tosiaan rojahti yhtäkkiä aika reilusti euroon nähden, mutta oma arvaukseni on, että AUD tulee lähiaikoina mielummin vahvistumaan kun heikkenemään euroon nähden.
EKP laskee kohta ohjauskorkoa, ja Euroopan taloudellinen turmoili pahenee Australiaa enemmän.
http://www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-aud.en.html

ausseihin!

Nostelen hieman vanhaa ketjua.

Yksi uusi suosikkiherkku on turkish rasin toast! Slurps.

Hosuli

No minä kans.


  • Tuoreet alkukesän avokadot on ehdoton juttu! Sopii voileivän väliin naudanpaistin tai savukinkun kanssa, tai savulohen (siis vakuumissa myytävän ja kypsentämättömän). Tai katkarapujen tai vihreän salaatin kanssa, pizzaan, soseutettuna salaatinkastikkeen pohjaksi...

    Ginger beer. Alkuun vähän poltteli, mutta nyt yksi parhaista kesäjuomista.

    Leivonnassa ja ruuanlaitossa aito vaniljauute ja ruusuvesi. Oi!

    Rusinapaahtis vetoaa tunteisiin täälläkin.

    Cookies & cream jäätelö (Bulla, tosin Uudessa Seelannissa TipTop tekee vielä parempaa)

(muuta en nyt keksi kun ei ole nälkä)

Barbeque on jäänyt vähän latteaksi elämykseksi, kun nykyään joka taloudessa on kaasugrilli ja valurautataso. Sama kuin paistinpannussa kypsentäisi. Samaa mieltä kanssani (mikä helpotus!) on olleet muutamat vanhemman polven aussitkin.

Minusta täkäläinen lohi on parempaa kuin Suomesta ostettava kassilohi - rasvapitoisuus on ihan eri luokkaa, eli normi sisäilmaihmisen energiankulutusta vastaavalla tasolla. Olen tosin ostanut tasan yhden kalan Pattonilta, taitaapa pala olla vieläkin pakkasessa.

Sitten taas ihmettelen oikein isolla i:llä että miten joku (aiemmin ketjussa) voi kaivata täältä mansikoita ja kermavaahtoa? Siis oliko todella kyse ihan vaan marjoista ja kermasta? Vaikka omalla pihalla olen montaa eri lajiketta koettanut kasvattaa, niin maku on köyhä. Sentään rapsakkuus häviää, kun antaa niiden rauhassa kypsyä. Ymmärrän nyt, miksi (aussi)mies suhtautui Suomessa marjojen syömiseen sillä hartaudella kuin suhtautui. Litran tuoreita, makeita mansikoita  piti muka riittää kahdelle ihmiselle moneksi päivää! :D Kerma (Paul's natural ilman lisättyä liivatetta) on kyllä täällä parempaa.

Leokatti

Lainaus käyttäjältä: Hosuli - syyskuu 24, 2011, 17:04
Minusta täkäläinen lohi on parempaa kuin Suomesta ostettava kassilohi

No pitää kyllä ollakin, kun vertaa hintaeroa  :o. Vietin juuri 6 vkoa kotomaassa mättäen kalaa naamaani. Lohen hinta alimmillaan €5/kg eli alle $7...
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

ausseihin!

Lainaus käyttäjältä: Hosuli - syyskuu 24, 2011, 17:04


Sitten taas ihmettelen oikein isolla i:llä että miten joku (aiemmin ketjussa) voi kaivata täältä mansikoita ja kermavaahtoa? Siis oliko todella kyse ihan vaan marjoista ja kermasta? Vaikka omalla pihalla olen montaa eri lajiketta koettanut kasvattaa, niin maku on köyhä. Sentään rapsakkuus häviää, kun antaa niiden rauhassa kypsyä. Ymmärrän nyt, miksi (aussi)mies suhtautui Suomessa marjojen syömiseen sillä hartaudella kuin suhtautui. Litran tuoreita, makeita mansikoita  piti muka riittää kahdelle ihmiselle moneksi päivää! :D Kerma (Paul's natural ilman lisättyä liivatetta) on kyllä täällä parempaa.

Marjat ovat täällä kyllä munkin mielestä todella huonoja Suomeen verrattuna. Mansikat ovat parhaimmillaankin juuri ja juuri mansikoilta maistuvia. Eikös täällä marjaviljelyssä myös käytetä ihan älysti torjunta-aineita ja mansikoissa on joidenkin tutkimusten mukaan ollut vaarallisia jäämiä vielä marjan pesemisen jälkeenkin. Eli power foodista tuleekin yllättäen terveydelle vaarallinen tuote. Todella harmillista! Blackberryt ovat mielestäni varsin maukkaita, mutta suomalainen metsämarja on kyllä kovasti kaivattu tuote täällä.

fatamorgana

Todellakin komppaan teita marjojen ystavia! Oi onnea, kun saisi kunnollisia eli suomalaisia mansikoita, mustikoita, vadelmia, karviaisia... you name it.

Taalla parhautta ovat olleet yleisesti ottaen tuoreet hedelmat seka erilaiset pahkinat kohtuuhinnalla - vaikka paivan lehdessa olikin juuri tanaan, etta hedelmien hinta on rajusti noussut viimeisen vuosikymmenen aikana. Suomessa kuitenkin olisi turha kuvitellakaan ostavansa kauppakassillista cantaloupe- ja hunajameloneja, vesimelonia, mansikoita, omenoita ja avokadoja yhteishintaan $15, kuten juuri eilen tein. Ja kun miettii, etten ole asunut taalla viela yhtaan kesaa, odottelen innolla varsinaista satokautta ja toivottavasti/oletettavasti putoavia hintoja ja laajenevaa valikoimaa.

Avokadot ovat minunkin juttuni! Slurps. Myos erilaiset kotimaiset homejuustot ovat taalla maistuvia, vaikkakin hintavia.

Grillipihvien ystavana sen sijaan pettymys on ollut, etta taalla nakojaan ravintolassa medium-pihvi tuodaan aina lautaselle pinnalta mustuneena. En tieda, onko tavoite saada pihviin hiilen makua (kun kerran charcoal grilled on), mutta itselleni hyvan lihan pilaaminen polttamalla on kylla jarkytys ja pettymys. Ei voi olla virhekaan kyseessa joka kerta, koska samanlaiset pinnalta mustat moykyt tuodaan eteen eri paikoissa, koko poytaseurueelle.

Nyt varmaan tulee tukistusta, mutta ihan rehellisesti sanoen pidan Mocconan mausta. Inhosin ennen pikakahveja (Nestle), mutta Mocconaa kokeiltuani olen alkanut pitamaan siita jopa enemman kuin suomalaisesta suodatinkahvista. Jaiks.

ausseihin!

Lainaus käyttäjältä: fatamorgana - syyskuu 28, 2011, 18:45


inhosin ennen pikakahveja (Nestle), mutta Mocconaa kokeiltuani olen alkanut pitamaan siita jopa enemman kuin suomalaisesta suodatinkahvista. Jaiks.

suomalainen suodatinkahvi onkin kyllä jotain suhteellisen karseeta nyt kun on espressokahvin makuun tottunut.

Haagalainen

Lainaus käyttäjältä: Hosuli - syyskuu 24, 2011, 17:04
Minusta täkäläinen lohi on parempaa kuin Suomesta ostettava kassilohi

Tuskin Australiassakaan marketeissa paljon muuta kun kassilohta myydään? Australiassa viljellyt lohikalalajitkin on - alan artikkelien mukaan - ainakin valtaosin samat mitä Suomessa kalatiskeiltä saa, eli Atlantic salmon ja rainbow trout, eli suomalaisittain "norjalainen merilohi" ja kirjolohi.
Ruokapellettien koostumuksella voi tietty säätää kalan rasvapitoisuutta ja rasvakoostumusta, mutta minusta paras lohi on semmoinen, joka ei kuivu savustettaessa, ja silloin siinä on oltava paljon kalan omaa rasvaa. Ja kaupan päälle tulee reilu annos Omega 3.

Silloin kun Australiaan asti tulee raahauduttua, ja kalaruokaa tekee mieli, valintani on kyllä barramundi, jos sitä vain on tarjolla. Kalanviljelylaitoksiltahan sekin on valtaosin peräisin.
Jos ei kalaa halua, hyviä liharuokia riittää. Mutta kenguru ei kuulu niihin, koska sen maku ei minua miellytä. Kuulemma venäläisten herkkua.

sim

Laitetaanpa pari linkkivinkkiä mikäli nämä eivät ole vielä kaikkien tiedossa..

Ensinnäkin kalastusalueista saa tietoa AFMA:lta (The Australian Fisheries Management Authority), jossa myös tietoa mistä mitäkin - luonnonvaraista - kalaa pyydetään: http://www.afma.gov.au/managing-our-fisheries/fisheries-a-to-z-index/

Marjoista; Sydneyn seudulla asuvat pääsevät nauttimaan Berry Man:in hyvästä tarjonnasta: http://www.berryman.com.au/

Kolmannekseen Seasonal Food Guidesta on kätevä tarkistaa mikä milloinkin ja missäkin on yleensä sesongissa (eli hyvää ja halpaa): http://seasonalfoodguide.com/

Aikis

Kalakeskusteluun täytyy osallistua, jos ei muun tähden niin siksi että makuasioista voi kiistellä  >:D 

Minusta paras kala Australiassa (siis joita olen saanut nauttia) on ehdottomasti snapper. Ja voi sitä riemua, kun viime talvena Koivukylän uuden  Citymarketin tuoretavara-altaaseen oli jollain kyydillä raahattu sitä muutama kipale...ja sitten sain lesona esitellä sen makua itse kauppiaalle, muista asiakkaista puhumattakaan.

Jotkut paikalliset kehuivat flatheadia, mutta ei se minusta erikoinen ollut.

Haagalainen

Tuo sim'in kalalinkki ei suostunut antamaan ainakaan minulle mitään tietoa luonnonvaraisen lohen kalastuksesta Australiassa. Eli onko kaupallinen lohibisnes yksinomaan kasvatetun lohen varassa? Kuluttajallehan se on yksi ja sama(?) mistä se on tullut ruokapöytään, kunhan vaan on terveellistä ja maistuvaa, eikä ole uhanalainen laji, kuten esim. bluefin tuna. Hinta on toisarvoinen tekijä.

Täytyy painaa mieleeen tuo Aikisin snapper suositus seuraavaa reissua varten.






MH

Barramundi on enenevässä määrin pakasteena Vietnamista tuotua. Aika harvassa paikassa törmää Aussi Barraan, Snapper on kyllä hyvänmakuinen kala suosittelen.


Mansikoista olen hiukan erimieltä kun aiemmat. Täältä saa myös hyviä mansikoita jotka maistuvat. Suomalaisen mansikan maun salaisuus on pääosin siinä että se kypsyy hitaasti. Eli kun yöllä on kylmä ja päivällä lämmin. Pellon pinnassa on kunnollä lämmintä hyvin lyhyen aikaa ja siksi kypsyminen hidasta. Myös lajikkeet vaikuttavat makuun jonkin verran sekä sateet. Sateinen kesä niin Suomalainen mansikka maistuu ihan yhtä vetiseltä kun kaikki muutkin. Mansikka kun kuitenkin on suurimmaksi osaksi vettä, samoiten vesi nopeuttaa marjan kasvua ja maku kärsii.

ausseihin!

Mansikan heikkoa makua enemmän mua pohdituttaa nuo torjunta-aineet. Onko tavallisesta marketista ostetut marjat turvallisia syötäväksi edes pesun jälkeen? Mistä sen voi tietää? Entä miten lopulta on, mahtaako Suomessakaan torilta ostettu marja olla oikeasti turvallinen heti syötäväksi, vai pitäisikö nekin pestä. Sitä vain on tottunut Suomessa siihen, että marjat voi syödä suoraan torilta ostettuna, mutta onko sekin harhaa?

sim

Lainaus käyttäjältä: ausseihin! - syyskuu 29, 2011, 14:12Mansikan heikkoa makua enemmän mua pohdituttaa nuo torjunta-aineet. Onko tavallisesta marketista ostetut marjat turvallisia syötäväksi edes pesun jälkeen? Mistä sen voi tietää? Entä miten lopulta on, mahtaako Suomessakaan torilta ostettu marja olla oikeasti turvallinen heti syötäväksi, vai pitäisikö nekin pestä. Sitä vain on tottunut Suomessa siihen, että marjat voi syödä suoraan torilta ostettuna, mutta onko sekin harhaa?

Veikkaan että eivät normaalit mansikat Suomessakaan mitenkään torjunta-ainevapaita ole. Sitä vain kuvitellaan että kaikki ruoka Suomessa on niin puhdasta..

Varsinaista tilastotietoa minulla ei ole torjunta-aineiden yms käytöstä Suomessa vs Australiassa, mutta mikäli sellaiset epäilyttävät suosittelen ostamaan luomu (organic)-mansikoita. Ovat todistetusti paremman makuisiakin!

ausseihin!

No ei mulla nyt varsinaisesti ole käsitystä, että Suomessa teollisesti viljellyt ja tuotetut tuotteet olisi sen puhtaampia kuin täälläkään, mutta sitten siellä on kuitenkin metsät pullollaan luonnollisesti orgaanisia tuotteita: marjoja ja sieniä. Mulla on nyt tosi hatarat tiedot, joten joudun kysymään kasvaako täällä mitään ilman, että sitä erikseen tuotetaan ihmisille ravinnoksi.  Meren antimet ovat tietysti asia ihan erikseen.

MH

Voin vakuuttaa että suomalaisten mansikoiden viljelyssä käytetään torjunta aineita vähintään yhtä paljon kuin täälläkin.

Myös Luomu sekä biodynaamisesti viljellyissä, jostakin syystä ihmisillä on kuva ettei niissä käytetä lannotteita tai torjunta aineita. Kyllä niissä käytetään, erona se että synteettiset lannoitteet ja torjunta aineet on kielletty eli kaikki pitää olla luontoperäisiä.

Oon reilun 20v aikana jokusen miljoona kiloa mansikoita käsitellyt et joku haju on asiasta vaikka en niitä ole itse viljellytkään.

sim

Lainaus käyttäjältä: ausseihin! - syyskuu 29, 2011, 19:58Mulla on nyt tosi hatarat tiedot, joten joudun kysymään kasvaako täällä mitään ilman, että sitä erikseen tuotetaan ihmisille ravinnoksi.

Kasvaa toki. Näistä on olemassa useampi kirjakin, esim. Tim Low:n "Wild Food Plants of Australia" tai Vic Cherikoff:in "The Bushfood Handbook: How to Gather, Grow, Process & Cook Australian Wild Native Bush Foods"

Sitäpaitsi jollainhan aboriginaalienkin on pitänyt elää ennen maanviljelyn "keksimistä" ;)

Hosuli

Lainaus käyttäjältä: MH - syyskuu 29, 2011, 06:40
Mansikoista olen hiukan erimieltä kun aiemmat. Täältä saa myös hyviä mansikoita jotka maistuvat. Suomalaisen mansikan maun salaisuus on pääosin siinä että se kypsyy hitaasti. Eli kun yöllä on kylmä ja päivällä lämmin. Pellon pinnassa on kunnollä lämmintä hyvin lyhyen aikaa ja siksi kypsyminen hidasta. Myös lajikkeet vaikuttavat makuun jonkin verran sekä sateet. Sateinen kesä niin Suomalainen mansikka maistuu ihan yhtä vetiseltä kun kaikki muutkin. Mansikka kun kuitenkin on suurimmaksi osaksi vettä, samoiten vesi nopeuttaa marjan kasvua ja maku kärsii.

Tänä vuonna mansikat ovat olleet minusta parempia kuin viime vuonna, niin kaupasta kuin omalta pihalta haettuina. Pohdin tuota lämpötilan vaikutusta kypsymiseen, sillä täällä aurinko nousee vasta kuuden - seitsemän tienoilla ja laskee jo viiden - kuuden kieppeillä mansikka-aikaan (Gold Coast, QLD). Lämpötila laskee illalla nopeasti, yöllä jopa alle kymmeneen, eikä omassa pihassa (suurimman osan päivästä puolivarjossa) talvella kypsyneiden marjojen maku ole yhtään sen parempi kuin marraskuulla kypsyneiden. Liika märkyys ei ole meidän mansikoita juuri haitannut, suuret sateet tulevat yleensä mansikattomaan aikaan. Jään miettimään lämpötilaa, ja josko sille voisi jotakin tehdä kokeilumielessä.

Jos sinulla on vinkkiä, mitkä lajikkeet täällä olisivat hyvänmakuisia, otan kiitoksella vastaan! Kolmea lajiketta olen tähän mennessä kokeillut. Bunningsin asiantuntijoilla ei ollut mitään hajua, ovat kuulemma kaikki aivan ihania... Ja aina pitää aussin sanoa mansikoiden olevan aivan ihania, koska mansikoiden kuuluu olla ihania vaikkeivät ne olisikaan :D

Puutarhavadelmat ja pensasmustikat täällä ovat mielestäni samanlaisia kuin Suomessakin, mutta niin julmetun kalliita että ovat jääneet kauppaan. Fatamorganan kanssa olen samoilla linjoilla, trooppisemmat hedelmät ovat niitä, joita täällä kannattaa suosia.

Suomessa elintarvikkeille on asetettu torjunta-ainemäärien suhteen rajat, joiden alittuessa tuotteen syöminen sellaisenaan on turvallista. Torilta ostettuja mansikoita ei siis tarvitse pestä. Joskus muistelen lukeneeni, että kotimaisen mansikan torjunta-ainepitoisuus oli tuontiomenan luokkaa, eli myös tuontiomenat voisi vetää kuorineen. En tiedä miten täällä tuotevalvonta menee, mutta epäilen että Suomea heikommin.

Mangokauden huippua odotellessa...

Hosuli

Lainaus käyttäjältä: pikkuapina - syyskuu 10, 2008, 06:16
Kokeilin kengurua pari kuukautta sitten, mun makuhermoja ei hivellyt sen maku. Jostain syysta tuli mieleen naudanmaksa, vaikka koostumus erilainen onkin

Itse tykkään riistan mausta, myös kengurusta. Olisiko tuohon maksan makuun syynä liika kypsentäminen? Esim. peuran liha on maukasta, mutta hyvin herkkä liialle kypsentämiselle. Lopputuloksena juurikin maksamainen maku, ja liha kuivuu = pilalla hyvä liha. Kenties sama pätee kenguruunkin?

Itse olen kypsentänyt stake-paloja nopeasti pannulla mediumiksi ja valellut hiukan soijakastiketta päälle, ja hyvää on ollut. Odotin olevan sitkeää, mutta eipä vaan ollut. Filettä en ole pihiyttäni edes ostanut, jauhelihasta tulee ihan tolkun bolognese mutta lihapulliin vähän kuivaa. Sellainen valmiiksi marinoitu paistirulla oli kyllä vähän pureksittavampaa tavaraa.

sim

Lainaus käyttäjältä: Hosuli - syyskuu 30, 2011, 13:47Suomessa elintarvikkeille on asetettu torjunta-ainemäärien suhteen rajat, joiden alittuessa tuotteen syöminen sellaisenaan on turvallista. Torilta ostettuja mansikoita ei siis tarvitse pestä. Joskus muistelen lukeneeni, että kotimaisen mansikan torjunta-ainepitoisuus oli tuontiomenan luokkaa, eli myös tuontiomenat voisi vetää kuorineen. En tiedä miten täällä tuotevalvonta menee, mutta epäilen että Suomea heikommin.

Ihan mielenkiinnosta kyselen miksi oletat että tuotevalvonta on täällä jotenkin heikompaa kuin Suomessa?

Australiassa sallitut ruokien torjunta-ainejäämät yms löytyvät APVMA:n (Australian Pesticides and Veterinary Medicines Authority) sivuilta osoitteesta http://www.apvma.gov.au/residues/standard.php. Vastaavat Suomessa käytössä olevat EU:n säädökset löytyvät EU:n pesticide databasesta osoitteesta http://ec.europa.eu/sanco_pesticides/public/index.cfm. Ei kun MRL-lukuja vertailemaan.

Jos mansikoiden tilanne kiinnostaa jotenkin tarkemmin, CHOICE muutama vuosi sitten testasi torjunta-ainejäämiä mansikoista; artikkeli löytyy täältä: http://www.choice.com.au/reviews-and-tests/food-and-health/food-and-drink/safety/strawberries.aspx

Joku kuitenkin miettii että mitenkäs Suomessa; Tullilaboratorio on tehnyt vuosien varrella useampiakin mansikkatestejä joista voi lukea vaikkapa aiheesta "Kotimaisten ja maahantuotujen elintarvikkeiden kemiallinen turvallisuus" tehdystä gradusta. [PDF] Tätä lainatakseni "Tutkituista 20 kotimaisesta mansikkanäytteestä 17 (85 %) löytyi jäämiä yhdestä tai useammasta torjunta-aineesta. Ulkomaisen mansikan kohdalla jäämiä löytyi 78 % näytteistä. Havaittujen jäämien pitoisuudet olivat pieniä ja samaa luokkaa sekä kotimaisissa että ulkomaisissa mansikoissa. Ainostaan yksi määräysten vastainen erä mansikkaa löytyi. Erä oli tuotu Italiasta."

Ja vielä tähän:

Lainaus käyttäjältä: Hosuli - syyskuu 30, 2011, 13:47Pohdin tuota lämpötilan vaikutusta kypsymiseen, sillä täällä aurinko nousee vasta kuuden - seitsemän tienoilla ja laskee jo viiden - kuuden kieppeillä mansikka-aikaan (Gold Coast, QLD). Lämpötila laskee illalla nopeasti, yöllä jopa alle kymmeneen, eikä omassa pihassa (suurimman osan päivästä puolivarjossa) talvella kypsyneiden marjojen maku ole yhtään sen parempi kuin marraskuulla kypsyneiden.

Teoria minkä olen tästä kuullut menee niin että pitkät valoisat päivät saavat aikaan mansikoiden makeuden Suomessa ja muissa pohjoismaissa. Tästä ei minulla ole mitään faktatietoa, mutta teoria kuulostaa ihan toimivalta..

Mainitaan vielä tässäkin ketjussa sellainen pieni yksityiskohta mitä kaikki eivät välttämättä tiedä; Australiassa on koko maailman luomutuotannosta pinta-alalla mitattuna peräti 38%. Väkilukuun suhteutettuna tämä on 57 kertaa enemmän kuin Euroopassa ja valtava tarjonta luomutuotteita onkin mielestäni yksi Australian parhaita puolia.

Haagalainen

Oheisen linkin takana faktatietoa(?) mansikan makuun vaikuttavista jutuista. Eihän kaikki Suomessa kasvatetut mansikkalajikkeetkaan ole kovin makeita.
http://satamarja.net/lajikkeet.html
Välimeren maista ennen Suomen sadon kypsymistä tuotavat mansikat ei ole herkkuani, ne on kauniita ja hyväntuoksuisia, ei makeita.
Australiassa on tullut sen verran vähän mansikoita syötyä, että paha sanoa tarkemmin, mutta lähinnä ne noilta espanjalaisilta masikoilta on maistuneet. Ei pahoja mutta...
Mitä makeampi mansikka, sen lyhyemmän aikaa sen sanotaan tuoreena hyvässä kunnossa säilyvän. Eli se varmaan ohjaa kaupallisia tuottajia.

Tuon valoisuusteorian perusteella eteläisen Australian alueillako sitten kasvaa sikäläiseen kesäaikaan makeimmat mansikat?

Hosuli

Lainaus käyttäjältä: sim - syyskuu 30, 2011, 14:27
Ihan mielenkiinnosta kyselen miksi oletat että tuotevalvonta on täällä jotenkin heikompaa kuin Suomessa?

Kiitokset linkeistä ja taustatiedoista!

Ihan perstuntumalta heitin väitteeni. Se perustuu useisiin pikkujuttuihin, mm. siihen, että huoltoasemat ovat luopuneet polttoaineen myynnistä oktaaniluvun perusteella sen jälkeen, kun kuluttajaorganisaatiot vuosia sitten toistuvasti julkistivat tutkimustuloksia, jotka osoittivat polttoaineen laadun olevan heikompaa, kuin minä sitä asiakkaille myytiin. Laatuongelman ratkaisemisen sijaan muutettiin lopulta tuotteen nimi, jottei yritystä voitu syyttää huijaamisesta. Kaupasta on useasti tullut kotiin esim. jäätelöä, joka on jo kertaalleen kuljetusketjun aikana sulanut ja sitten jäätynyt kiteiseksi, ja delistä ostetut leikkeleet tai salaattipussin salaatti on ollut pilalla, kun paketin on kotona aukaissut. Yhtä lailla Woolworths:sta ja IGA:sta ostettuna. Kaupan tai kauppaketjun sisäinen laadunvalvonta on tietysti eri asia kuin viranomaisten suorittama valvonta, mutta tuntuu "no worries" mentaliteetti olevan aika laajalle levinnyt, ja toisaalta resurssit esim. kuluttaja-asioissa tuntuvat olevan varsin vähäiset. Aika paljon olen kuullut/nähnyt muutakin juttua, joita en tähän hätään muista, mutta rakentavat tätä tuntumaa.

Säädöksiin en ole tähän mennessä perehtynyt, mutta uskon niiden olevan ihan tolkullisia. Perehdynkin seuraavaksi niihin. :)

sim

Lainaus käyttäjältä: Haagalainen - syyskuu 30, 2011, 19:03Tuon valoisuusteorian perusteella eteläisen Australian alueillako sitten kasvaa sikäläiseen kesäaikaan makeimmat mansikat?

Näinhän se tuon teorian mukaan menee, pitäen tietysti mielessä että parhaimmillaankin aurinko paistaa täällä yli 4h vähemmän päivässä kuin etelä-Suomessakin kesällä.


sim

Menee pahasti off topic, mutta menköön..

Lainaus käyttäjältä: Hosuli - lokakuu 01, 2011, 10:21Ihan perstuntumalta heitin väitteeni. Se perustuu useisiin pikkujuttuihin, mm. siihen, että huoltoasemat ovat luopuneet polttoaineen myynnistä oktaaniluvun perusteella sen jälkeen, kun kuluttajaorganisaatiot vuosia sitten toistuvasti julkistivat tutkimustuloksia, jotka osoittivat polttoaineen laadun olevan heikompaa, kuin minä sitä asiakkaille myytiin. Laatuongelman ratkaisemisen sijaan muutettiin lopulta tuotteen nimi, jottei yritystä voitu syyttää huijaamisesta.

En voi väittää etteikö itseänikin välillä ärsytä "no worries"-asenne paikoissa joihin se ei mielestäni kuulu, mutta tuon oktaaniluvun takia pitää kysyä että missä osavaltiossa olet? Ainakin täällä Victoriassa oktaaniluku nimittäin on kyllä selvästi esillä. Vaikea uskoa että ainakaan ns. Top Tier-asemat olisivat kovin pahaa sutta muutenkaan myyneet ..