Australian Viestitaulu

Viestitaulu => Elämää Australiassa => Asuminen - eläminen => Aiheen aloitti: Timo - Maaliskuu 20, 2006, 10:39

Otsikko: Hirmumyrsky
Kirjoitti: Timo - Maaliskuu 20, 2006, 10:39
Kuten tästä kartasta (http://www.sail-world.com/photos/med_Cyclone_Larry_1700_Sunday.jpg) näkyy, on hirmumyrsky Larry saavuttamassa pohjoisen Queenslandin rannikon. Sateita ja voimakkaita tuulia, jopa 280 km tunnissa puhaltavia, on odotettavissa jo yön aikana.

Paljon noista sykloneista on kuullut puhetta, mutta aina ne ovat menneet ohi, niin ettei niitä ole viime aikoina osannut edes ottaa kovin vakavasti. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että päälle se tulee. Ehkä me Cairnsissa emme ihan myrskyn keskukseen pääse, mutta hyvin lähelle kuitenkin - ellei se nyt sitten ihan viime hetkillä muuta täysin suuntaansa.  

Koko eilinen ja tämä päivä on varauduttu myräkkään. On käyty kaupassa täyttämässä ruokavarastot, hankittu paristoja, taskulamppuja ja laitettu kaasukeittimet toimintavalmiuteen. Juomakelpoista vettä on varastoitu siltä varalta, että hanavesi on poikki tai muuttuu juomakelvottomaksi. Pihalta on siivottu kaikki tuulen riepoteltavissa oleva roina sisälle. Töihin ei olla menossa aamulla, sillä vaikka sinne pääsisikin jollain konstilla menemään, ei illalla pääsisi enää takaisin. Sen verran lähellä merta asutaan, että pahimmassa tapauksessa joudutaan lähtemään evakkoon.

Kyllähän se jollain tavalla jopa pikkupoikamaisen jännittävää tämä ensitapaaminen myrskyn kanssa on, olkoonkin että kysymyksessä on erittäin vakava asia: omaisuutta saattaa tuhoutua valtava määrä ja ihmishenkiäkin voi mennä. Kuitenkin olen myös odottanut tätä. Trooppiset hirmumyrskyt kun kuuluvat elämään tropiikissa, toki sellaisen haluaa kokea, koska tänne on päätetty jäädä ja tänne kotimme perustaa, Ja hyvä kokea juuri nyt kun ollaan hankkimassa täältä ensimmäistä omaa taloa ja punnitsemassa eri alueiden plussia ja miinuksia. Hyvä nähdä ihan käytännössä, että mitkä alueet ne eniten tulvista ja myrskystä kärsivät.

Ensimmäiset sateet tulevat näillä hetkillä ja tuulikin jo tuntuu. Saapa nähdä milloin katkeavat sähköt ja nettiyhteydet ...
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - Maaliskuu 20, 2006, 11:58
Tsemppiä myrskyn odotteluun, Timo! :sormetr

Teillä kuulostaa olevan hyvät varustelut kyllä juomavesineen ja kaasukeittimineen. Pidähän meidät päivitettyinä tilanteen kehityksen suhteen. Tosin jos sähköt menee ja nettiyhteys (hui kauheeta! :o ), niin mitenkäs siihen varaudutaan... Kai teillä on kirjekyyhkyt toimintavalmiudessa? :confuse

Vitsit sikseen, toivottavasti ihmishenkiä ei sentään menetetä.

Lycka till!
Otsikko:
Kirjoitti: zetax - Maaliskuu 20, 2006, 14:05
Jos yhtään muisti pelaa niin Timokohan se tällä palstalla valitteli joskus "myrskyn pettäneen"? Jos näin kävi niin toivotaan kunnon myräkkää tällä kertaa:peukkuy:hahhaa Mutta ei kuitenkaan ihan hirmukatastrofiin yltävää myrskyä:o
Otsikko:
Kirjoitti: Tony - Maaliskuu 20, 2006, 17:18
Mena from Sweden was one of the many foreign tourists sunning themselves at the lagoon on the Cairns esplanade today.

She had no idea a category 4 cyclone was hovering off the coast.

"Is it true? You're not making it up," she said.

Mena says no one at her hostel has told her how to prepare for a cyclone.
ABC NEWS ONLINE.

Hmm, toivottavasti Menalle ja muille reppumatkaajille on jo selvinnyt, että kategoria viittä lähentelevä myrsky ei ole mikään joka päiväinen trooppinen kuuro.

Tsemppiä Timo:peukkuy

Tony:)
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - Maaliskuu 20, 2006, 18:40
S**t, jopas jotain, näyttipä aika rajulta tuo myrsky, pidelkäähän pintanne ja seinät pystyssä, Timo! Toivottavasti selviätte vähillä vaurioilla. :sormetr:sormetr ...Ja toivottavasti ehdit jo hankkia sen polarografin, että on sitten jotain tekemistä, jos myrsky pitkään riehuu...ai mut se taitaakin toimia sähköllä... bummer... :) Tsemppiä! :sormetr:sormetr
Otsikko:
Kirjoitti: Jouko - Maaliskuu 20, 2006, 21:09
Moikka Timo,

Mä tunnustan olevani myös jonkin asteen myrksy-freekki eli ne on musta jotenkin mielenkiintoisia vaikka samaan aikaan ei toivottavia.

Taitaa olla kaupoissa kova varastojen täyttäminen menossa. No toivottavasti ei mene niin pahaksi että muonaa pitää helikopterilla pudotella.

Tsemppiä Timon perheelle!!!!
Otsikko:
Kirjoitti: Heidi - Maaliskuu 21, 2006, 10:59
Mitas Cairnsiin kuuluu, Timo? :?
Otsikko:
Kirjoitti: datapair - Maaliskuu 21, 2006, 14:06
Timo!

Karlstadin toimittajamme Sirkka Jauho haluaisi tehdän puhelinhaastattelun myrskystä. Voisitko lähettää hänelle sähköpostia ja puhelinnumeron, niin hän soittaa huomenna aamupäivällä Ruotsin aikaa? Kiitos jo etukäeen. Sirkan osoite:

sirkka.jauhopoistatama@sr.se (poista osoitteesta osa poistatama)

Terv. Tapio

PS. Tai jos et itse halua kertoa, niin jonkun toisen henkilön yhteystiedot:
Otsikko:
Kirjoitti: zetax - Maaliskuu 21, 2006, 15:26
Oli kyllä ihan kunnollisen näköinen myrsky, olisipa täälläkin edes joskus vähän kovempi myrsky :roue

Siis sehän sai tuhoja aikaan enemmänkin, sääliksi käy tuttua Innisfailia:itke Kuvia tutuista paikoista:o
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Maaliskuu 21, 2006, 23:40
Lainaus
Alkuperäinen postittaja riaapa
... Kai teillä on kirjekyyhkyt toimintavalmiudessa? :confuse
 


Riina :D Ei tarvita kyyhkyjä kun on tuo anoppi kylässä :hahhaa

Tuota lohkaisua olin juuri menossa kirjoittamaan maanantaiaamuna vähän jälkeen neljän kun meni nettiyhteys ja sen jälkeen kohta sähköt.  Sähköt ovat vieläkin poikki kotona, samoin nettiyhteys ja puhelinlinja. Työpaikalle sain netin viritettyä toimintaan vähän aikaa sitten.  Talosta on vielä katto jäljellä, eikä anoppiakaan tarvinnut lähettää uimalla hakemaan juomatäydennystä.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Maaliskuu 22, 2006, 00:15
Lainaus
Alkuperäinen postittaja zetax
Jos yhtään muisti pelaa niin Timokohan se tällä palstalla valitteli joskus "myrskyn pettäneen"? Jos näin kävi niin toivotaan kunnon myräkkää tällä kertaa:peukkuy:hahhaa Mutta ei kuitenkaan ihan hirmukatastrofiin yltävää myrskyä:o


Aika nappiin toivotettu, Zetax, ja oikein muisteltu!  Vaikka tilanne kartalla näyttikin pahalta eli oltiin tuon pahimman myrskyalueen reunalla, ei meidän kokemamme myrsky eronnut kovin paljoa pahasta suomalaisesta syys- tai kesämyrskystä. Itsellä on parhaiten mielessä Mauri-myrsky jostain 80-luvun puolivälistä.  

Sähköt ja puhelinyhteys tosiaankin katkesivat jo ennen kuin itse myrsky alkoi tuntua.  Me asumme vain sadan metrin päässä meren rannalta, joten oli kyllä odotettavissa, että saamme niskaamme pahat tuulet ja tulvat.  Tuulet olivat kyllä aika kovat, mutta vettä ei tullut juuri normaalia sadetta enempää. Kaikki mikä tuli, meni suosiolla viime vuonna uusittuihin sadevesiviemäreihin.  Tuuli repi vain puista oksia ja kaatoi vain muutamia pienempiä.  Meiltä meni pensasaita kahdelta puolelta, ja yhdeltä puolelta harventui naapurin viidakko, puutarhaan kasvatettu sademetsä, jonka kymmenmetriset puut ja liaanit sun muut kasvit ovat tähän asti varjostaneet meidän taloamme niin, että se ei ole lainkaan kuuma kesällä.  Roskaa on siis kaikkialla. Yhtään taloa ei vaurioitunut eikä irtaimistoa näy lennelleen tuulen mukana.

Minäkin oleskelin pahimman myräkän aikana enimmäkseen ulkosalla, kuistilla katon alla kuitenkin. Vain pienen pikkupoikamaisen seikkailuretken tein kotikadulla, mutta palasin takasin kun meidän poikakissat lähtivät auton alta minua seuraamaan. Ne olivat protestoineet niin äänekkäästi sisälle vangitsemistaan vastaan, että päästimme ne ulos.  Ne tutkiskelivat tilannetta hyvin uteiliaina, hiippailivat matalana seinän vieriä kunnes löysivät tarkkailupaikan auton alta.  Siellä ne viettivätkin sitten monta tuntia tuulen tyyntymiseen asti.  Kymmenen aikoihin kun tuuli oli jo selvästi tyyntynyt, lähdin koiran ja kameran kanssa kävelemään rantaan.  Näytti siltä, että pahimmat vauriot olivat meidän kadulla. Muualla ei ollut kuin siellä täällä irronneita puiden oksia ja jokunen runko.  Tuuli oli rantakadulla vieläkin niin kova, että hädin tuskin pystyssä pysyin. Kaksi paloautoa näkyi sammuttamassa eräässä puutalossa syttynyttä paloa. Olivat käsitelleen huolimattomasti kaasukeitintä tai kynttilää, kuultiin jälkeen päin paikallisuutisista.

Ainoa yhteys ulkomaailmaan oli pieni taskuradio, josta kuunneltiin paikallisuutisia. Kännykkäkin toimi jo puolen päivän aikoihin.  Innisfailista saatiin viesti tutulta, että hänen talonsa oli säilynyt ehjänä. Tuhokuvia en ole vielä kerinnyt katselemaan, mutta radiosta kuultujen raporttien perusteella pahaa jälkeä on syntynyt.  Jo eilen alettiin mm. paikallisissa kaupoissa keräämään avustustarvikkeita Innisfailiin vietäviksi.  Lähinnä vitsiksi luokittelivat osavaltion pääministerin suurieleisen ilmoituksen, että hän on osoittanut satatuhatta dollaria tuhojen korjaamiseen. Sillähän saa kuntoon pari-kolme vaurioitunutta peltikattoa :o
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Maaliskuu 22, 2006, 00:24
Lainaus
Alkuperäinen postittaja Tony
Mena says no one at her hostel has told her how to prepare for a cyclone.
ABC NEWS ONLINE.

Hmm, toivottavasti Menalle ja muille reppumatkaajille on jo selvinnyt, että kategoria viittä lähentelevä myrsky ei ole mikään joka päiväinen trooppinen kuuro.

Tsemppiä Timo:peukkuy

Tony:)


Tony :D Luulisin, että tuolla keskustan biletyspaikoissa on generaattorit ja musikki niin lujalla. Voipi olla, että tällä kertaa saattoi moni matkaaja bailata tai nukkua myrskyn ohi.  Kertoi keskustassa osakkeessa asuva  työkaveri, ettei hänenkään untaan myrsky juuri häirinnyt.

Ehkäpä ne hostelleissa pelkäävät pelottelevansa ihmisiä turhaan tai lietsovansa tarpeetonta hysteriaa tiedottamalla asiasta. Meitä paikallisia asukkaita ainakin on informoitu ihan riittävästi ja asiallisesti.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Maaliskuu 22, 2006, 00:27
Lainaus
Alkuperäinen postittaja datapair
Karlstadin toimittajamme Sirkka Jauho haluaisi tehdän puhelinhaastattelun myrskystä. Voisitko lähettää hänelle sähköpostia ja puhelinnumeron, niin hän soittaa huomenna aamupäivällä Ruotsin aikaa?


Tapio,  laitoin Sirkalle sähköpostia. Varmuuden vuoksi laitan myös sinulle.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Maaliskuu 22, 2006, 00:47
Timo,

Mukava kuulla, etta selvisitte pienin vahingoin :peukkuy

Tuho varsinkin Innisfailin alueella on kylla melkoista.  Onhan nuo pyorremyrskyt jotenkin jannittavia, mutta muutaman niita kokeneena (viimeksi Brisbanessa 1990) niin mieluimmin en uutta enaan kokisi, jos voin valita.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Maaliskuu 22, 2006, 01:37
Jaaks, noinhan se varmaan on, mutta toisaalta minä kyllä "valitsen" mieluummin myrskyt kuin muuttaisin pois tropiikista.  Täydellistä paikkaahan ei ole, vaan joka paikassa on omat ongelmansa ja riskinsä (suurinpana niistä kaikkialla kuitenkin autoliikenne eikä luonto).

Voipa muuten olla, että saadaan toinen myrsky heti perään: http://www.bom.gov.au/products/IDQ65004.shtml
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Maaliskuu 22, 2006, 02:56
Timo,

Enpa ole minakaan taalta pois muuttanut enka muuttamassakaan pelosta noita myrskyja kohtaan.  Ei ne pysayttaneet Tyynen Valtameren ylitse purjehtimistanikaan, vaikka kaksi pyorremyrskya tuli siellakin koettua aavalla merella.

Tarkoitinpa vaan, etta jos on vaihtoehtoina myrsky tai ei, niin mieluimmin valitsen sen ei :D
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Maaliskuu 22, 2006, 03:14
Jaaks,
No, en minäkään edes pienenpientä myrskyä kyllä kohtaisi aavalla merellä pienessä veneessä. Ja pelkkä normaali aaltojen keinutuskin alkaa etomaan parin tunnin kuluttua. En taida olla veneilyihmisiä sitten alkuunkaan.

Mitä myrskyihin ja omituisiin sääilmiöihin tulee, välillä kyllä tuntuu, että teillä Brisbanessa on niitä paljon enemmän kuin meillä tropiikissa.  Meillä kun esimerkiksi harvoin satelee nyrkinkokoisia rakeita.   No, jos ilmaston lämpenemisteoriat paikkansa pitävät, niin kohta ovat syklonitkin teidän riesana ja me asumme kuivassa autiomaassa :).
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Maaliskuu 22, 2006, 04:03
CM Slideshow Cyclone Larry (http://www.thecouriermail.news.com.au/swf/pictures.html)

ps.  turn your sound on
Otsikko:
Kirjoitti: Tony - Maaliskuu 22, 2006, 06:15
Timo:peukkuy, hienoa kuulla, ettei myrsky riepotellut teidän asuinaluetta sen pahemmin. Kun katselee Innisfailistä otettuja kuvia, niin olitte kyllä onnekkaita, ettei myrsky sattunut kulkemaan sataa kilometria pohjoisempana. Pienestähän se on kiinni, niin kuin moni muukin asia tässä maailmassa.
 
Meillä on tuttu maanviljelijäperhe Tullyssa, ja heidän tilansa kohtaloa tässä jännätään. Ja voipi kestää vielä pitkäänkin ennen kuin mitään kuullaan, kun luulisi heillä olevan joka tapauksessa melkoisesti työsarkaa myrskyn jäljiltä. No, onneksi ihmisuhreilta vältyttiin, ja sehän on tietenkin pääasia.

Terveisiä Nancylle ja tietenkin myös Blueille (etenkin Tuomakselta)

:)Tony
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - Maaliskuu 22, 2006, 09:13
Kiva kuulla että Timon perhe selvisi vähällä. :peukkuy Aika hurjilta tosiaan näyttävät nuo kuvat tuossa slideshowssa. Varsinkin se tyyppi joka on lähtenyt olutpullo kourassa myrskyn silmään... :confuse
Otsikko:
Kirjoitti: datapair - Maaliskuu 22, 2006, 09:45
Kiitos Timo:

Haasttelusi on kuultavissa tämän illan lähetyksessä(tiistai) jota voit kuunella seuraavasta osoitteesta:  http://www.sr.se/cgi-bin/Sisuradio/programsidor/index.asp?ProgramID=1024  

On tallessa viikon verran.

Terv. Tapio
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Maaliskuu 23, 2006, 01:54
No niin, eilen iltapäivällä saatiin sitten sähköt ja päästiin taas katselemaan tv:stäkin raportteja Innisfailin suunnalta. Maanviljelijöiden kannalta tilanne on varmasti paha pidemmälläkin tähtäimellä. Ei riitä että menee pelkästää yksi sato, saattaa mennä myös koko elinkeino, jos käy niin kuin pelätään, että nyt syntynyttä banaanipulaa aletaan täyttää DelMonteilla ja Chiqitoilla eli halvoilla tuontibanaaneilla. Kun ne ovat kerran vallanneet kaupat, voi olla vaikea palata enää paikalliseen tuotantoon. Paitsi viljelijöille, olisi tilanne kuolinisku myös paikallisille poimijoille. Täytyy muistaa, että reppumatkaajat eivät ole ainoa poimintatyövoima vaan monille maaseudun asukkaille poimintatyöt ovat tärkeä  tulon lisä tai jopa välttämätön pääelinkeino.

Yksi mielenkiintoinen asia on se, miten myrsky vaikuttaa kiinteistöjen hintoihin alueella. Viime kuukausina kiinteistöjen hinnat ovat nousseet aika tavalla myös pohjoisen maaseudulla, myös Innisfailissa. Syynä on olllut etelän sijoittajien kasvanut aktiivisuus. Moni talo Innisfailissakin on kuulemma siirtynyt ei-paikalliseen omistukseen. Paikallisilla, joiden tulotaso on selvästi alhaisempi kuin etelän kaupunkilaisten, ei ole enää mahdollista saada edes rahoitusta talon ostoon nykyhinnoilla.
Tiedä sitten miten  tuhoutuneet kiinteistöt oli vakuutettu tällaisten tapahtumien varalle. Vai jääneekö päävastuu asioiden korjaamisesta hallituksen tukipaketeille.

Kiitos, Tapio jutusta!. Pieni huomautus kuitenkin sukunimeni lausumisesta. Ei mennyt kummallakaan kertaa oikein :D.

Kiitos, Tony, terveisistä. Bluey-koira muuten oli yksi onnellisista myrskyn keskellä. Aluksi ajateltiin viedä se sisälle turvaan, mutta ei raskittu koska se ei viihdy sisällä vaan hermostuu. Niinpä keksittiin ajaa auto kuistille/autokatokseen, joka on suojaisessa kulmassa katon alla. Koiraa ei tarvinnut edes käskeä hyppäämään takapenkille, koska se on ihan hulluna autoajeluiden perään. Ei sitä tuntunut häiritsevän edes se, ettei liikuttu mihinkään, vaan se nukkui tyytyväisenä autossa  koko aamun.

Se on muuten tuo toinen myrsky muuten kääntynyt tulemaan meitä kohti.
Otsikko:
Kirjoitti: Disturbance - Maaliskuu 23, 2006, 08:57
Tanaan radiossa vannottiin etta banaanien tuontimaarayksiin ei kosketa - eli kun ei ole oman maan banaaneja, niin ei ole banaaneja lainkaan. :peukkuy

Ja kuulemma suuret on noi vakuutuskorvausvaatimusten maarat yhta lailla...

Tsemppia viimeiseen koitokseen, Timo! Ja toivottavasti ei eksy tanne Brisbaneen tuo... :sormetr
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Maaliskuu 24, 2006, 01:10
Lainaus
Alkuperäinen postittaja Disturbance

Tsemppia viimeiseen koitokseen, Timo! Ja toivottavasti ei eksy tanne Brisbaneen tuo... :sormetr


Kiitos :D  Teille päin tuo näkyi yöllä kääntyneen, mutta nyt enemmän kaakkoon. Taitaa vaan jäädä merelle pyöriskelemään...  

Näinhän (http://www.abc.net.au/news/newsitems/200603/s1598543.htm) se hallitus sanoi banaanien tuontisäädöksistä. Tosin pääsyynä ei taida olla myötätunto banaaninviljelijöitä kohtaan vaan uusien kasvitautien ja tuholaisten leviämisen pelko. :?
Otsikko:
Kirjoitti: Silppu - Maaliskuu 24, 2006, 01:47
Kavin juuri ostamassa viimeiset kohtuuhintaiset banaanit...

Silppu
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Maaliskuu 24, 2006, 02:06
Lainaus
Alkuperäinen postittaja Silppu
Kavin juuri ostamassa viimeiset kohtuuhintaiset banaanit...
Silppu


Meillä onneksi voi käydä naapurissa banaanivarkaissa :pyhimys

... ellei naapuri sitten ala vartioimaan puutarhaansa tarkemmin nyt kun banaaneista on tulossa kullanarvoista herkkua.
Otsikko:
Kirjoitti: Silppu - Maaliskuu 24, 2006, 05:04
Timo :D

Meilla kun kasvaa banaanipuut omalla pihalla. :o Harmi vaan kun satokauteen on viela kuukausia.

Kasvaa niita trooppisia hedelmia taalla etelammassakin....
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - Maaliskuu 27, 2006, 23:29
Ja ällös huoliko. Kasvatetaan banaaneja täällä lännessäkin joten tuskinpa niistä puutetta tulee :sormetr.
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - Maaliskuu 28, 2006, 05:19
Onko teistä muut päässeet lehteen tämän myrskyn takia...? Minulle serkku laittoi tekstaria, että olin erään pikkukaupungin paikallislehdessä kuulemma ollut esillä vähän tyyliin 'Australian kirjeenvaihtajamme' jne.

Vähän aikaa piti kellojen tikittää ennekuin rupesivat soimaan...Jonain noista myrskypäivistä tuli email yhdeltä tutulta joka toimii eläkepäivinään toimittajana. Kyseli kuulumisiani ja onko myrskyä näkynyt meillä päin. Kirjoitin pari riviä jossa kerroin asuvani monta tuhatta km etelämpänä myrskyn silmästä ja referoin muutamalla sanalla telkkarista kuulemiani uutisia ja mm Timon tarinaa ruuan hamstrauksesta ja sähkökatkoksista.

Koska dunderilaiset olivat osallisena tässä julkisuuden valokeilassa paistattelussa, jaan myös tämän tiedon teille kaikille!
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Maaliskuu 30, 2006, 08:42
Lainaus
Alkuperäinen postittaja Leokatti
Ja ällös huoliko. Kasvatetaan banaaneja täällä lännessäkin joten tuskinpa niistä puutetta tulee :sormetr.


Näinkö arvelet, Kati ? :D Entäs kun tämä Glenda  (http://www.bom.gov.au/products/IDW60279.shtml) tulee ja iskee.  Vai missä päin ne teidän banaanit kasvaa?


Näin jälkikaneettina tuohon minun myrskytarinaani. Vaikkei oltukaan pahimmalla alueella, meni silti kaksi päivää pihan siivoamiseen. Tosin ei ihan kaikki myrskyn jäljiltä, mutta suuri osa kuitenkin.
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - Maaliskuu 30, 2006, 10:56
Lainaus
Alkuperäinen postittaja Timo
Näinkö arvelet, Kati ? :D Entäs kun tämä Glenda  (http://www.bom.gov.au/products/IDW60279.shtml) tulee ja iskee.  Vai missä päin ne teidän banaanit kasvaa?


Juu, nyt alkaa olla WA banaanitkin vaarassa :itke.... nooh... Carnarvonissahan ne kuulema kasvavat ja se on jotakuinkin Glendan vaara-alueen laitamilla joten saattaa olla että ei tartte itkeä :sormetr ... ja katotaan nyt miten Glendan loppujen lopuksi käy. Niin usein on paljon melua tyhjästä että ei kannata menettää yöunia vielä. Toistaiseksi ne vain varoittelee puuskaisesta tuulesta ("vain" 100 km/h) Carnarvonissa. Vaikka osaa se tuollainenkin tuuli jo tehdä tuhojaan... viime vuonna meidän alueen läpi meni minitornado - paikallisesta pubista lähti katto ja meilläkin kaatui puu talon päälle. Naapurin vaja löytyi sievästi viikattuna tienvarresta aidan päältä ja minä keräilin pikkupyykkiä laitumilta kun selvisin järkytyksestä seurattuani pyykinkuivaustelineen ensilentoa ikkunan ohi...:D
Otsikko:
Kirjoitti: concept- - Maaliskuu 31, 2006, 02:24
Ehka olen jotenkin erikoinen, mutta ensvuonna kylla tulen pohjoseen taalta Newcastlesta kun myrskyt saapuvat. Ja annan kamerani laulaa, aina on jotenkin kiinnostanut luonnon katastrooffit ja oliskin tarkoitus lahtea jenkkeihin kuvaamaan sitten kun yliopistosta joskus toivottavasti valmistun.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Huhtikuu 21, 2006, 10:15
Tulipa sitten kuukausi Larryn jälkeen Monica. Tällä kertaa ei oltu lainkaan sen tuulten vaikutusalueella, mutta ... Monika toikin mukanaan Esterin eli kaatosateet sekä meille että erityisesti tuonne ylemmäksi vuorille, josta ne vedet ovat sitten valuneet meille jokia pitkin ja yhtyneet meidän sadevesiimme. Eilen tultiin töistä etuajassa kotiin tulvavaroitusten takia. Illalla jo tuli tv:stä ja radiosta kehotuksia varautua evakuointiin. Me emme varautuneet, koska nukutti, ja meidän talo on niin korkealla, ettei toisin kuin muutaman naapurin, tarvinnut käyttää hiekkasäkkejä, lapioita ja pumppuja veden pitämikseksi ulkona.  Evakuointi oli lähellä, mutta siihen ei ryhdytty, koska viime hetkillä sateet laantuivat. Tänään torstaina aamulla satoi sen verran vähän, että minä päätin tavalliseen tapaani pyöräillä töihin. Eipä siitä mitään tullutkaan kun tie ja sitä ympäröivät sokeriruokopellot olivat muuttuneet suureksi järveksi. Sen reunalle oli kerääntynyt suuri joukko kyläläisiä katselemaan autoa, joka oli yrittänyt yli, mutta jounutnut veden huuhtomaksi ja paiskautunut ulos tieltä niin että vain pieni kaistale kattoa näkyi veden alta. Silti monet, erityisesti maasto- ja lava-autojen omistajat kokeilivat vesiä ajamalla ainakin jonkin matkaa ja peruuttivat sitten takaisin. Tunnelma tiellä  oli varsin hilpeä.  Joku tokaisinkin, että mikäs tässä kun me emme pääse sinne eivätkä ne pääse tänne, eivät edes poliisit, niin eiköhän pistetä juhlat pystyyn.  Takaisin kotiin siis.  Kylän taloista kuului aika monesta musiikki ja iloinen puheen sorina ja lasten kiljunta. Sekä lapset että aikuiset kiertelivät pyörillä, autoilla ja jalkaisin pitkin kylää katselemassa näkymiä. Jälleen piti parempien autojen omistajien kokeilla ajokkiensa ominaisuuksia ajamalla tulvavesiin. Sitä näkyi todella paljon. Joen rannassa oli suorastaan ruuhka, vaikkei siellä ollut mitään mihin kenelläkään olisi ollut oikeasti asiaa.

Päivän mittaan vedet ovat vähän laskeneet, mutta nyt illalla ovat sateet taas voimistuneet. Tokkopa vielä huomenna päästään pois saarroksista. Mutta eipä mitään hätää niin kauan kuin on sähköt ja nettiyhteys toiminnassa.  Tosin huomenna minä kyllä heitän hiiteen luterilaisen työmoraalini enkä ryhdy enää etätyöhön nettiä pitkin vaan taidan liittyä täysillä ilonpitoon.
 
Jälleen positiivisia myrskykokemuksia raportoiden.
Otsikko:
Kirjoitti: RUU - Huhtikuu 21, 2006, 10:30
Lainaus
Alkuperäinen postittaja Timo
Tunnelma tiellä  oli varsin hilpeä.  Joku tokaisinkin, että mikäs tässä kun me emme pääse sinne eivätkä ne pääse tänne, eivät edes poliisit, niin eiköhän pistetä juhlat pystyyn.


Jos noin pitkälle pitää ajatella, mielessä taitaa olla aika villit partyt... :pyhimys

Lainaus
Sekä lapset että aikuiset kiertelivät pyörillä, autoilla ja jalkaisin pitkin kylää katselemassa näkymiä. Jälleen piti parempien autojen omistajien kokeilla ajokkiensa ominaisuuksia ajamalla tulvavesiin.


Kiitos vaan turismivinkistä. Pitääkin olla hollilla kun ensi kesänä tulee potentiaalisia tuulahduksia mereltä, jos vaikka sattumoisin pääsisi näkemään luonnonihmeitä tuoltakin kantilta.

Suomessahan on talvisin aurauskepit tien poskessa. Pitäisikö teillä päin olla tulvakepit? :pepsodent
Olikos niillä uskalikoilla muuten Land Roverit vai vain juppimaastureita, tms nätimpää?
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Huhtikuu 21, 2006, 11:39
Lainaus
Alkuperäinen postittaja RUU
Jos noin pitkälle pitää ajatella, mielessä taitaa olla aika villit partyt... :pyhimys


Joka tapauksessa hyvin sanottu, vaikka todellisuus saattoi olla tarua latteampaa. Tuskin edes seesteisiä naurunorttipippaloita oli sanojalla mielessä :D

Lainaus

Kiitos vaan turismivinkistä. Pitääkin olla hollilla kun ensi kesänä tulee potentiaalisia tuulahduksia mereltä, jos vaikka sattumoisin pääsisi näkemään luonnonihmeitä tuoltakin kantilta.


Kovin australialaista meininkiä ihailla luontoa autosta.

Lainaus

Suomessahan on talvisin aurauskepit tien poskessa. Pitäisikö teillä päin olla tulvakepit? :pepsodent


Meillähän on. Ne valkoiset paalut, joissa on mitta-asteikko metriin tai kahteen saakka, että näkee veden korkeuden.

Lainaus
Olikos niillä uskalikoilla muuten Land Roverit vai vain juppimaastureita, tms nätimpää?


Enimmäkseen niitä valkoisia lava-autoja, mutta kyllä siellä näkyi  landroverienkin tapaisia ja jotain halpoja japsimaastureita. En tiedä noista juppimaastureista. Ei niitä taida meidän kylällä olla kuin yksi tai kaksi, onneksi.
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - Huhtikuu 21, 2006, 18:19
Lainaus
Alkuperäinen postittaja Timo
Tosin huomenna minä kyllä heitän hiiteen luterilaisen työmoraalini enkä ryhdy enää etätyöhön nettiä pitkin vaan taidan liittyä täysillä ilonpitoon.
 
Jälleen positiivisia myrskykokemuksia raportoiden.


Timo :D

Niin, mikäs sen helpompaa, kuin että netti ei toimi...en voinut tehdä töitä... :roue Mukava kuulla, että te sikäläiset ottatte noinkin rauhallisella mielellä nämä myrskyt, positiivista no worries -asennetta parhaimmillaan! :peukkuy:peukkuy Mukavia bileilyjä, ja toivottavasti selviätte kuivin jaloin! Siis myrskystä... :D
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Huhtikuu 21, 2006, 22:18
Eevis :D
Lainaus
Alkuperäinen postittaja eevisNiin, mikäs sen helpompaa, kuin että netti ei toimi...en voinut tehdä töitä...


Eipä toimi tässä tapauksessa tuo selitys koska sillä samalla todistaisin oman ammattitaidottomuuteni.  Mutta eipä tarvi tänään selitellä kun se perhanan tulva oli laskenut ja päästiin töihin :nuttu:

Kyllä kaikki, jotka täällä asuvat, varmaan suhtautuvat myrskyihin aika realistisesti ja yrittävät etsiä niistä parhaat puolet. Niitä kun esiintyy melkein joka vuosi, vaikka tuollaisia pahoja tuhoja kuten Innisfailissa sattuu onneksi vain muutaman kerran vuosisadassa.
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - Huhtikuu 22, 2006, 07:45
Timo :D

Miten niin ammattitaidottomuutesi? Jos vesi peittää tietokoneen tai koira syö äikän aineen, eihän sille mitään voi. :confuse:)
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Huhtikuu 22, 2006, 08:47
Eevis :D
Ne, joille minun pitää selittää, tietävät kyllä tilanteen, koska asuvat melkein samalla alueella,  joten vain totuus menee läpi. Ja  sitä paitsi minun työnkuvaani kuuluu myös hätäratkaisujen keksiminen vikatilanteissa ... seli seli, eli taitaa se protestanttinen moraali istua vähän liian tiukassa :(

Mutta toisaalta,  ei noina myrskypäivinä ole kukaan kysynyt, että paljonko tein ja mitä.
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - Huhtikuu 22, 2006, 17:02
Timo :D

Juu lujassa on luterilainen työmoraali, nimim. Melbournesta töistä lähtiessä jotain 30h ylitöitä sisällä (omassa päässä kirjanpito mut kuiteskin), ja pyysin maksun jostain 15:sta... i diootti... mut minkäs teet luonteellesi... :D:confuse:D Muuten ihan näin ketjun aiheesta jatkaakseni :roue, sinun lakritsijuuresi taisivat pelastaa tämänpäiväisen tenttini... Muun höpinäni sekaan sain ladattua vähän ekstraa makeudesta, juuren kuorimisen tärkeydestä, litkun väristä jne. jne. Eiköhän siitä säälipisteitä napsahda. Toivottavasti. Heh :XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Huhtikuu 23, 2006, 22:33
Eevis, Niin se matkailu avartaa ja elämä opettaa :D

Se lakritsijuuri olikin poikkeuksellisen hyvää. Se oli Victoriasta netin kautta ostettua, eikä sama toimittaja enää sitä myy. Paikallisissa luontaistuotekaupoissa oleva on kalliimpaa, mutta näyttää vain kuivalta sahanpurulta. Onneksi on tuota vanhaa vielä jäljellä nesteeseen sekoitettuna.  Lisää aiheesta eli kemiallisista prosesseista: nyt kuluvalla viikolla tehty hapanleipätaikina muuten onnistui vallan mainiosti. Johtunee osittain myrskystä, sillä aurinko ei ole juuri näyttäytynyt vaan on ollut sateista ja kylmää,  ts. lämpötila alimmillaan jopa 22, ja päivisinkin alle 30:n.  Huomasin, ettei sitä polarografia oikeastaan tarvita, vaan se omassa naamataulussa törröttävä kaksipiippuinen riittää. Kyllä sen oikean maitohappokäymisen tuntee jo hajusta ja mausta.  Hyviä ruishapanleipiä tuli. Ensimmäinen tosin hieman paloi, mutta eksotiikan piikkiin voi laittaa sen kovan puolihiiltyneen leivänkuoren järsimisen.  Toinen tuolla vielä paistuu punaisessa silikonivuoassa, enkä ai unohtaa ...

Suolakurkkuja en tullut nyt kokeilleeksi siitä syystä, että noin kuukauden takainen kokeilu kääntyi lupaavan alun jälkeen siihen, että kurkut pehmenivät ihan mössöksi ja mukaan tuli outo sivuhaju. Pieni maistaminenkin johti ankariin yöllisiin kylpyuonesulkeisiin.

Ja myrskyyn mennäkseni. Viimeinen kuukausi on tosiaankin tuonut ihan uutta näkökulmaa ostettavan kodin katseluun. Nyt kiinnitetään ensimmäisenä  huomiota talon ja pihan tulvansietokykyyn. Myrskyn kestävyyskin tietysti huomioidaan, katsellaan mm. katon rakenteita ja arvioidaan tuulen pääsyä sen alle.  Mutta kyllä tuo tulvankestävyys on tärkeämpi. Myrskytuulia on huomattavasti harvemmin, ja sanovat, että niiden korvaaminen vakuutuksesta on varsin yksiselitteistä kun taas tulvatuhoja on vaikea saada korvatuksi. Se, että alue parina päivänä vuodessa jää saarroksiin, ei ole meille mikään ongelma, melkeinpä päin vastoin.

Ai niin, se leipä ...
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - Huhtikuu 24, 2006, 09:15
Timo :D

Toivottavasti tuli hyvät leivät, kuulosti aika herkulta! Mut voi harmi, meillä jo loppui rohdostyöt, muuten oisin voinut tarkistaa meidän lakritsijuuren kunnon... :roue (diileri... :D) Ihailtavaa aistinvaraista arviointia muuten nuo maitohappokäymiskokeilusi.

Mut niin niistä myrskyistä tosiaan, jos kerran tuulivahingoista saa helpommin vakuutuskorvaukset, eikö kannattaisi valita talo joltain kukkulalta, johon ei tulvavesi yletä? Vaikka sitten tuuli vetäisi sen matalaksi, korvaukset saisi helpommin? Vaikka mitenköhän sitten ukkoset, mäellä oleva talo kai vetäisi sitten taas niitä enemmän puoleensa? :confuse

Nämä on jostain syystä aina kiehtoneet nämä luonnonilmiöt, Te Papasta Wellingtonista oli pakko ottaa mukaan ohjekirja "How to quake-proof your home" :confuse:)

Edit: DEEEEEEEEEEEEEESSSS!!!! (http://www.addis-welt.de/smilie/smilie/lachen/rotfl.gif)
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Huhtikuu 24, 2006, 22:35
Eevis :D
Tuli hyviä leipiä, tosi happamia ja tummia. Täytyy vain toivoa, että osaan toistaa prosessin tässä talven kuluessa.

Kyllä täällä meillä päin riittäisi periaatteesa mäkiä, joille rakentaa talonsa. Mutta suurin osa niistä mäistä on luonnonsuojelualueita tai muuten asuinkäyttöön kaavoittamattomia. Ja mitä mäkisiä asuinalueita on, ne ovat sellaisia kalliita ja yläluokkaisia, eivät sovi meidän kukkarolle eivätkä elämäntyyliimme.  Sitä paitsi kukkuloilla voivat olla riesana maanvyörymät, jotka saattavat viedä koko talon jos sitä ei ole oikein perustettu.

Yksi "kukkula" kyllä olisi ihanteellinen asuinpaikka, nimittäin kylä nimeltään
Kuranda (http://www.kuranda.org/) ylhäällä vuorilla sademetiesn  peitossa vajaat 20 km Cairnsista. Minä olisin sinne valmis muuttamaan, mutta perheen autokuski ei. Tie kun on suhteellisen kapea vuoristotie, jossa ei paikoin ole edes kaiteita. Onnettomuuksia sattuu aina silloin tällöin, ja niissä yleensä joku syöksyy alas jyrkänteeltä.  Tuonne Kurarantaan pääsee myös köysiradalla ja turistirautatietä pitkin. Paikallinen henkilöliikenne on valitettavasti lopetettu jo ajat sitten. Päivisin paikka on täynnä turisteja, mutta iltaisin siitä tulee omaan elämäänsä eristynyt yhteisö. Tie kun on niin huono ja valaisematon, ettei sitä pimeällä kukaan mielellään aja.

P.S. Monica-myrsky on nyt pohjoisessa, ja sen odotetaan iskevän huomenna Darwiniin.
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - Huhtikuu 25, 2006, 10:41
Timo :D

Vai Kuraranta... :D Tosi hehkeän näköinen paikka kyllä, ja ilmeisesti sopii tyyliin, kun "In the late 1960s Kuranda was the place to be, spectacular scenery, a wonderful climate, cheap living, grow your own food, do your own thing. [...] ...a pharmacy and therapists using traditional and alternative treatments." Oispa kiva käydä heidän apteekkiinsa tutustumassa. Mutta ymmärrän kyllä autokuskisi :) asenteen päivittäiseen alas-ylös turistibussien seassa ajelemiseen. Ja pyörällä polkaisten vois olla hiukan haastavaa, varsinkin se 20 km takaisin ylämäkeen illalla. Kaipa teidän täytyy vaan koittaa löytää se oma sademetsäkylä jostain tasaisemmalta maalta, niin emäntäkin on tyytyväinen!

Ai niin. Myrsky. :)
Otsikko: Vs: Hirmumyrsky
Kirjoitti: Timo - Maaliskuu 26, 2017, 11:43
Koin ison hirmumyrskyn Australiassa vuonna 2006, noin 11 vuotta sitten. En onneksi ollut myrskyn silmässä vaan siinä vieressä.  Kävin ottamassa täältä muutaman kuvakaappauksen uudelleen julkaisemaani äänitiedostoa varten.  Nyt voin jo tunnustaan, että tallensin ja julkaisin muualla Sveriges Sisuraion tekemän ja lähettämän haastattelun.  Heittelin siihen muutamia kuvia, koska youtube vaatii niin.

Laitanpa sen linkin tähänkin, jos joku haluaa muistella vanhoja nyt kun hirmumyrsky on taas lähestymässä Pohjoisen Queenslandin rannikkoa, Townsvillea ja Woodstockia, jossa olen myös asunut.


https://youtu.be/OGwWzDODs4wTerveisiä vain Ukrainasta, jossa asun silloin kun en asu Vietnamissa tai jossain muualla :)