Originally posted by sanna77
Onko jollain muita vinkkejä mistä saisin ostettua ruisleipää vaikka täältä Melbournen citystä tai lähimaastosta. Finncrispit tulle kyllä ostettua lähikaupasta, mutta ne eivät ihan tyydytä tuota ruisleivän himoa...
Tuossa juuri vähän ylempänä annoin kaksi paikkaa. Halpaa - kallista: no, hot bread shoppiin tai suurleipomoiden ns. leipiin verrattuna varmaankin kallista, mutta se on sitten toinen juttu. Ruisjauho on täällä kallista.
Sitäpaitsi, ei ruishapanleivän tekeminen kotonakaan ole suinkaan mahdotonta. Hapanjuuren voi tehdä jopa kuivahiivaherätteellä, 3-4 päivän kuluttua se on valmista ja ei kun leipomaan! Jogurttipohjainen on toinen (paremman makuinen ja 'oikeampi') mahdollisuus, mutta minun kokemukseni mukaan hiukan herkempi pilaantumaan aloitusvaiheessa.
"HAPAN RUISLEIPÄ HÄMÄLÄISEEN TAPAAN
Hapanjuuri
1-2 rkl luonnonjogurttia
2 dl vettä (kädenlämpöistä)
1,5 dl ruisjauhoja
Ainekset sekoitetaan ilmavasti. Juurivellikulho pidetään huoneenlämmössä liinan tai leivinpaperin alla piilossa . Sekoitetaan alkuvaiheessa, jotta kupliminen käynnistyy. Kun kupliminen tapahtuu itsestään, ei sekoiteta. Hapanjuuri on valmista 2-3 vrk kuluttua. Hajusta sen huomaa.
Taikinajuuri
300-500 g hapanjuurta (nyrkinkok.pala)
tai edellä neuvottu juurivelli
1 l kädenlämpöistä vettä
0,6 kg ruisjauhoja
Ainekset sekoitetaan ilmavasti. Hapatetaan 1/2vrk:sta 1 vrk
Taikinan valmistus
Juureen lisätään lämmin suolavesi:
1/2 l kädenlämmintä vettä 2 rkl merisuolaa
1,2 - 1,4 kg ruisjauhoja
Sekoitetaan ja vaivataan kunnolla. - Saa kohota liinalla peitettynä 1/2 - 1 vrk.
Taikinasta erotetaan nyrkinkokoinen pala seuraavaa kertaa varten. Juuri säilyy n. 2 viikkoa. Pakastimessa pidempään.
Taikinasta tulee 4 limppua - nostetaan pellille. Saavat kohota liinan alla pari tuntia.
Limput pistellään haarukalla ja
paistetaan
ensin 225 asteessa 35' ja
lopuksi 175 asteessa 60'.
Jälkikypsytystä varten limput kääritään pellavaliinoihin."
Kiertoilmauunissa lämpötilat 200° ja 150° tuntuvat sopivan. Taikinan (vaan ei juuren) hapatusta voi nopeuttaa jos uunissa on 'nostatuskaappilämpö' tai talvella jos laittaa taikinan lämmittimen viereen. Hmm - nythän Melbournessa saman saisi aikaan jos laittaisi taikinan ulos...
Kun hapanjuuren on kerran tehnyt, se säilyy loputtomiin ja vain paranee. Tätini hapanjuuri on aloitettu v. 1944 ja hänen limppunsa ovat Maailman Parasta Leipää. Sääli että en pääse Orivedelle kuin kerran 5 vuodessa enintään.