Kirjoittaja Aihe: Muutto Australiaan: aluesuosituksia etc?  (Luettu 5051 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Haspeli

 • Piltti
 • *
 • Viestejä: 3
Muutto Australiaan: aluesuosituksia etc?
« : Marraskuu 27, 2010, 19:46 »
Hello!

Olen harkitsemassa siirtolaisuutta Ausseihin.
En ole käynyt, enkä tiedä paljoakaan maasta.
Ennen kuin aloitan työnhaun, ajattelin helpottaa urakkaa kysymällä vinkkejä seuraavilla spekseillä:

- ikää 42 v. ja talouspuolen akat. mies --> töihin päästävä

- haluaisin asua lähellä rannikkoa, mutten kuumimmassa osissa maata --> mitä kaupunkeja / aluetta suosittelette?

- kaupungin koolla ei väliä, mutta hirveät (työmatka]ruuhkat eivät kiinnosta, ja omakotitalo on haaveena.

- kuinka talon osto n. 100 - 150 m2 onnistuu juuri tulleelta? Saako ostaa heti? Jos tarvii pankkilainaa lisäksi, onko helppo saada?

Ja muitakin vinkkejä otetaan kiitoksella vastaan.


Poissa jounij

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 2456
Vs: Muutto Australiaan: aluesuosituksia etc?
« Vastaus #1 : Marraskuu 27, 2010, 21:34 »
Ennen asuinpaikan valintaa kannattaa aloittaa prosessi selvittämällä, löytyykö sinulle sopiva viisumi, jolla muutto ensinkään onnistuu. Tutkipa asiaa täältä:

http://www.immi.gov.au/

Kuvauksesi perusteella kuulostaa siltä, että viihtyisit jossakin Australian eteläisellä tai kaakkoisella rannikolla. Esimerkiksi n. 300 tuhannen asukkaan Wollongong Sydneyn eteläpuolella saattaisi olla hyvä lähtökohta: ei valtavan suuri, mutta kuitenkin riittävän suuri, että työpaikoissa olisi jonkin verran valinnanvaraa.Ehdottaa
Jouni
Canberra

Poissa Achtu

 • Piltti
 • *
 • Viestejä: 20
Vs: Muutto Australiaan: aluesuosituksia etc?
« Vastaus #2 : Marraskuu 29, 2010, 02:34 »
Hatunnoston arvoinen aikomus, rohkea!!

Kuitenkin, tietämättä taustojasi, ehdottaisin tulemaan ensin lomalle Australiaan vaikka noin 1-2kk ajaksi. Näin saisit hieman osviittaa siitä, millaista 'joka päiväinen elämä' olisi ja ehtisit nähdä eri kaupunkeja ja vaikka etsiä niitä mahdollisia asettumisalueita tai -paikkoja jos se oikeanlainen viisumi löytyy. Ehkä ehtisit jopa järjestää muutaman työhaastattelun vaikka vain nähdäksesi millainen työtilanne ja tarjonta alallasi on.

Ilmeisesti rahatilanteesi on vakaa jos suunnittelet ostavasi asunnon samantien, tämänkin suhteen ehdottaisin tutustumista eri alueisiin ja asumismuotoihin ajan kanssa. Itse olen huomannut että viihdyn aivan erilaisissa ympäristöissä täällä kuin ennakolta olisin kuvitellut ja taas ne alueet jotka paperilla tuntuivat ehdottoman parhailta ovatkin olleet pettymyksiä. Ja vaikka muiden neuvot usein ovat arvokkaita on meillä jokaisella ihan omat mieltymykset -> tekemällä ja kokemalla löytyy ne omat.

'Omakotitaloissa' on valinnanvaraa, tarjontaa on paljon mutta hinnat ovat mielestäni tällä hetkellä erittäin korkeat ainakin täällä länsirannikolla, en ole toisaalta juuri hintoja ja kysyntää/tarjontaa viimeaikoina seuraillut.. Itse asustelen täällä hetkellä vuokralla 2 muun kanssa townhousessa (n150m2) joka on myynnissä noin A€1M, jota itse en suostuisi maksamaan vaikka lottovoitto pamahtaisikin.

Tsemiä harkintaprosessin kanssa!


Poissa sim

 • Knihti
 • ***
 • Viestejä: 188
  • Blogi
Vs: Muutto Australiaan: aluesuosituksia etc?
« Vastaus #3 : Marraskuu 29, 2010, 03:05 »
Tuodaan nyt aluevalintaa ajatellen esille vielä sellainen itsestäänselvyys, että aluetta tai edes kaupunkia on kovin vaikea suositella tuntematta toista hyvin. Sen lisäksi että voi viihtyä erilaisella alueella kuin kuvitteli - kuten Achtu totesi - on saman kaupungin sisällä usein niin erilaisia alueita että on mahdoton sanoa tyyliin "viihdyt varmasti Sydneyssä" - ehkä viihdyt alueella X, mutta koet 2km:n päässä olevan alueen Y kamalaksi. Tästäkin syystä kannattaa olla varovainen sen suhteen että ostaisi heti talon tutustumatta kunnolla alueeseen - ja kunnolla tutustuminen väistämättä tarkoittaa siellä asumista pidempään.

(Ja ehkä on syytä myös mainita että kansainvälisestä lähteestä riippuen, Australiassa asuntojen hinnat ovat 15-60% yliarvostettuja, ts asuntokupla päällä. En lähde arvioimaan milloin korjausliike tapahtuu, mutta harvalla on niin paljon rahaa että vaikka 25% tiputus asunnon arvossa ei kukkarossa tuntuisi).

Poissa Mesi

 • Knihti
 • ***
 • Viestejä: 228
Vs: Muutto Australiaan: aluesuosituksia etc?
« Vastaus #4 : Marraskuu 29, 2010, 12:21 »
Suosittelen myös ensin matkustamista maahan ja tutustumaan eri kaupunkeihin. Itse ennakkotietojen perusteella luulin pitäväni kaupungista X ja kun sinne saavuimme, se jätti minut aivan kylmäksi enkä koe tarvetta mennä sinne edes käymään uudelleen.

Poissa Haspeli

 • Piltti
 • *
 • Viestejä: 3
Vs: Muutto Australiaan: aluesuosituksia etc?
« Vastaus #5 : Marraskuu 29, 2010, 14:49 »
Kiitos, alkoihan niitä näkemyksiä tulla.

Tosin kaipaisin lisää konkreettisia ehdotuksia Wollongongin tyyliin.
Myös esim. alue- tai osavaltiotasolla.

Vaihtoehtoisesti kertokaa, miksi jotain osaa maasta tulisi välttää ja miksi.

Tietystikään en olisi ryntäämässä heti vain tämän perusteella asuntokaupoille, mutta on helpompaa ja miellyttävämpää tutkia yksittäisen kaupungin tai alueen työ- ja asuntomarkkinatilannetta sekä yleistä luonnetta, kuin koko maata yhdellä kertaa.

Wollongong NÄYTTÄÄ potentiaaliselta, rannikko hieno, Sydney ja vuoret lähellä, asuntoja "löytyy", työpaikat hieman kysymysmerkki näin pikatutustumisella.

Olen kuullut Australian asuntokuplasta jo aiemmin.
Osaatteko sanoa, onko se koko maan kattava, vai koskeeko etupäässä suurakaupunkeja?
Onhan Suomessakin kuplaa pk-seudulla ja muissa isoimmissa kaupungeissa, mutta sitten taas esim. Turku, Pori, Lahti jne. ei niin pahaa.

Ehkä sitä tutustumismatkaa on syytä harkita...Poissa jounij

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 2456
Vs: Muutto Australiaan: aluesuosituksia etc?
« Vastaus #6 : Marraskuu 29, 2010, 21:05 »
Väitetyn "asuntokuplan" puhkeamisen ennustajia on yhtä paljon kuin kuplan olemattomuuden todistelijoita, eli mene ja tiedä siitä sitten. Syynä kalliisiin hintoihin, mikä on siis suurinpiirtein koko maan kattava juttu, on lähinnä kysynnän ja tarjonnan laki. Australiaan on jo pitkän aikaa saapunut huomattavasti enemmän uusia asukkaita kuin on rakennettu asuntoja. Eli jonkinasteista asuntopulaa on kaikissa kasvavissa kaupungeissa. Mielestäni on vaikea nähdä suurta asuntojen hintojen romahdusta niin kauan kuin ihmisillä on töitä ja kunnes asunnoista tulee ylitarjontaa.


Tuumaa
Jouni
Canberra

Poissa sim

 • Knihti
 • ***
 • Viestejä: 188
  • Blogi
Vs: Muutto Australiaan: aluesuosituksia etc?
« Vastaus #7 : Marraskuu 29, 2010, 21:22 »
Tämä menee nyt vähän ohi aiheen mutta jatketaan silti asuntojen hinnoista.

Aivan totta tuo mitä jounij sanoi - asuntojen hintoja ovat Australiassa ruokkineet erityyppiset asiat kuin esim. Yhdysvaltojen kuplaa. Toisaalta työllisyystilanne ja muuttovirrat voivat muuttua nopeastikin (enkä nyt tarkoita että merkkejä tästä olisi nähtävillä) eivätkä ne ole ainoita tähän vaikuttavia tekijöitä, joten tilanne ei välttämättä ole aivan niin stabiili kuin voisi kuvitella. Toisekseen, kun vertaa asuntojen hintojen nousutahtia palkkojen nousutahtiin vaikkapa viimeisen 10v ajalta, on melkolailla selvää että trendi on pidemmän päälle kestämätön.

Pelkkä kuplan olemassaolo ei toki tarkoita että sen puhkeaminen olisi jotenkin välittömän lähitulevaisuuden asia. Jo Keynes totesi että "Markets can remain irrational longer than you can remain solvent".

On kuitenkin huomattavaa että kuplan olemattomuuden todistajia on merkittävästi enemmän joukoissa joiden intresseihin ei kuulu hintojen lasku. Toki myös toisin päin, mutta moni kohtalaisen arvostettu instituutio joiden pääasiallinen intressi on tietää mitä tapahtuu - ja joiden oletan kollektiivisesti tietävän asiasta enemmän kuin minä tai kukaan muukaan yksityishenkilö - kuten EIU, IMF, GMO & Morgan Stanley ovat kaikki varoittaneet Australian asuntokuplasta.

Poissa Leokatti

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 886
Vs: Muutto Australiaan: aluesuosituksia etc?
« Vastaus #8 : Marraskuu 29, 2010, 21:45 »
On kuitenkin huomattavaa että kuplan olemattomuuden todistajia on merkittävästi enemmän joukoissa joiden intresseihin ei kuulu hintojen lasku.

No ihan varmasti on. Luonnollisesti 100% meistä, jotka oman asunnon omistamme. Yksityishenkilöt ne asunnot kuitenkin loppujen lopuksi myyvät, eivät EIU, IMF, GMO tai Morgan Stanley. Mutta kaikin mokomin - saahan sitä jäädä odottelemaan hintojen laskua...  :confuse

Varsinaiseen aiheeseen sen verran, että melko mahdotonta mennä suosittelemaan. Yksi tykkää äidistä, toinen tyttärestä. Onhan tuota rantaviivaa, mistä valita... Jos ei kuumasta ja kosteasta tykkää niin kaikki pikkukaupungit Sydneystä etelään ja rannikkoa pitkin melkeinpä WA:n Busseltoniin asti täyttävät kriteerit.

ps. Noin pienen talon löytäminen voi kyllä olla vaikeaa... :pepsodent
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Poissa Haspeli

 • Piltti
 • *
 • Viestejä: 3
Vs: Muutto Australiaan: aluesuosituksia etc?
« Vastaus #9 : Marraskuu 29, 2010, 22:04 »
Australiaan on jo pitkän aikaa saapunut huomattavasti enemmän uusia asukkaita kuin on rakennettu asuntoja.

Pitikin muuten kysyä, että mikä on valtaenemmistön fiilis uusin tulijoihin tätä nykyä?
Toivotetaanko tervetulleeksi vai joko on ilmassa nenän nyrpistelyä?

Siitä olen lukenut, että joidenkin mielestä aasialaisia alkaa olla jo liikaa...

Laittakaapa muuten linkkejä joihinkin hyviin keskustelupalstoihin, joista voi seurata aiheita:
- talous
- asunnot
- työmarkkinat

Jotain semmoista kuin Kauppalehden foorumi täällä Suomessa.

Poissa jounij

 • Herootes
 • *****
 • Viestejä: 2456
Vs: Muutto Australiaan: aluesuosituksia etc?
« Vastaus #10 : Marraskuu 29, 2010, 22:22 »
ps. Noin pienen talon löytäminen voi kyllä olla vaikeaa... :pepsodent

Ainakin jokseenkin kaikki Canberrassa 1990-luvulla rakennetut 3 makuuhuoneen talot ja varsinkin paritalon puolikkaat, joita joillakin alueilla rakennettiin silloin paljonkin, osuvat hyvin tuohon 100 - 150m2:n haarukkaan. Eka oma 1994 valmistunut talomme oli esimerkiksi 112 m2. Tosin pienenähän ne paikalliset täällä kauan asuneet suomalaiset sitä silloin pitivät...

Lainaus käyttäjältä: Haspeli
Pitikin muuten kysyä, että mikä on valtaenemmistön fiilis uusin tulijoihin tätä nykyä?

Mielestäni suurin osa väestöstä ainakin isommilla paikkakunnilla, joissa siirtolaisiin on totuttu, suhtautuu uuteen väestöön neutraalisti. Jos jotain ennakkoluuloja esiintyy, niin ne suuntautunevat lähinnä mainitsemiisi aasialaisiin ja ennen kaikkea lähi-idän ongelma-alueilta saapuneisiin muslimeihin.


Arvelee
Jouni
Canberra

Milka

 • Vieras
Vs: Muutto Australiaan: aluesuosituksia etc?
« Vastaus #11 : Marraskuu 29, 2010, 23:33 »
Jos viisumiasiat ovat jo kunnossa aloittaisin uuden kotikaupungin hakemisen vastaamalla kysymykseen etta mista pain maata loytyy sinun ammatin harjoittajille toita, siis jos valttamatta haluat harjoittaa nykyista ammattiasi.  >:D

Mainitsit olevasi talouspuolella toissa, mika on erittain laaja kasite. Kaikissa pienemmissa kaupungeissa ei valttamatta ole paljoa tyopaikkoja ko. ammatin harjoittajille, varsinkin jos et ole erikoistunut Australian vero- ja yrityslakeihin tai Australian lakeihin ja asetuksiin perustuvaan yksityishenkiloiden elake- ja rahoitussuunnitteluun. Niihin on erittain vaikea erikoistua Suomesta kasin joten kaytannossa sinulla ei saata olla paljoa vaihtoehtoja asuinpaikan suhteen jos siis haluat heti alasi hommiin ja et halua aloittaa uraasi aivan alusta, eli ita-rannikolla ei niin 'kuumia ja kosteita' kaupunkeja ovat Sydney, Melbourne tai ehka Canberrastakin saattaa loytya toita yrityselaman tai julkisen sektorin palveluksesta.  :D

Mutta kuten sanoin eli jos olet todella joustava toiden suhteen niin sitten loytyy paljon mukavia pikkukaupunkeja noiden paakaupunkien lahistolta. Victoriassa Geelong ja Ballarat tulevat nyt ensimmaisena mieleen.