Uusiutuvaa energiaa

Aloittaja Timo, heinäkuu 16, 2006, 10:43

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Timo

Nyt kun on ensimmäinen oma (no, melkein) talo hankittu, on tullut ajankohtaiseksi sen varustaminen. Ensimmäisenä listalla on tietysti aitaaminen eläinten kannalta sopivammaksi, toki myös  yksityisyyden lisäämiseksi.  Sitten jossain kauempana tulee myös saunan laittaminen, mutta se saa jonkin aikaa odottaa, vaikka sainkin kiukaan ilmaiseksi purettavasta saunasta. Komposti tietysti on laitettu, ja se matofarmikin ihan kohta. Chilipensaat, tomaatit ja itse siemenistä kasvatetut durianintaimet sekä monet muut syötävät puutarhakasvit  odottavat vielä istutustaan. Ensi viikolla teetämme muutaman uusiutuvan energian käyttöön liittyvän parannuksen. Aloitetaan kuuman veden lämmitysvastuun siirtämisellä sähköyhtiöltä auringolle. Asentaja käy laittamssa Solahart -nimisen auringolla toimivan kuumavesilämmittimen.  Samalla hän laittaa kylpyhuoneen ja vessan edessä olevan pimeän käytävän kattoon pienet päivänvaloa sisälle päästävät  kattoikkunat.  Hänellä on mukanaan myös päivänvaloa välikatolle päästävät tuuletusturbiinit. Sellaisten asentamista ainakin peltisen puutarhavajan katolle harkitsemme. Ehkä myös talon katolle, sillä välikatolle pääsevä päivänvalo aiheuttaa suurta mielipahaa sinne mahdollisesti eksyvissä termiiteissä, niin että ne saattavat hylätä pesänrakennusaikeensa.  

Varsinaiset sähköä tuottavat aurinkopaneelit olisivat tietysti hieno juttu, mutta ne ovat aika kalliita eikä niiden huoltoa taitavia ammattilaisia tahdo täältä löytyä.  Ehkä sellaiset 12 volttia tuottavat pikkupaneelit joskus laitetaan tuottamaan virtaa vaikka halogeenivalaisimille tai kalalammikon pumpulle.


Onkos kellään kokemusta näistä tai muista aurinkoenergiaa hyödyntävistä ratkaisuista taloissaan?   Entä muita vinkkejä?

Jouko

Kokemuksia on Solar Hot vesi lämppäristä, joka ei nyt näillä pilvisillä päivillä ole niitä parhaimpia mutta muuten pelaa kyllä hyvin. Tosin kesällä ei ainakaan suihkussa tarvitse lämmintä vettä paljon päälle laittaa, joten kuuman veden tarve on pienimmillään silloin kun sitä olisi tarjolla eniten. Mutta kyllähän sillä säästyy sähköä pitkällä aikavälillä joka varmasti kompensoi kalliimman hankinta hinnan. Niin ja siihen saa noita "Government rebates" en tosin tiedä miten paljon.

Pilvisinä päivänä kuten nyt, vettä joutuu lämmittämään sähköllä, systeemissä on myös sähkövastus jolla vesi lämpiää jos aurinkoa ei riitä. Uudemmissa se taitaa olla termostaattilla varustettu niin ettei sähkölämmitystä joudu manuaalisesti kääntelemään päälle ja pois.

http://greenhouse.gov.au/yourhome/technical/fs43.htm

Yhdellä ystävällämme oli parikymmentä vuotta talo aurinkosähköllä mutta kun he vanhenivat niin päättivät ottaa "oikeat" sähköt. Hyvin näytti pelaavan tosin akkujen ikä oli muutama vuosi, he käyttivät tavallisia lyijyakkuja joiden hankinta hinta oli huomattavasti halvempi mutta vaihtoväli taasen tiheämpi.

Varalla oli generaattori jota joutui pitämään päällä jos pilvistä jatkui pidempään. Asuimme talossa kuukauden päivät


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

riaapa

Riina

Jaaks

LainaaOriginally posted by Riina
Mitenkäs olisi Savonius wind turbine?

No tuostakin voidaan olla eri mieltä: Wind farm industry a fraud:  Minister McGauran :?



Timo,

LainaaHänellä on mukanaan myös päivänvaloa välikatolle päästävät tuuletusturbiinit.


Minulla on kolme niitä perinteisiä metallisia Whirly Birds talon katolla ja tekevät kyllä valtavan eron talon sisälämpötiloihin kesäaikaan :peukkuy
Täytyypä katsoa noita valoa sisäänpäästäviä, vaikka tuskin ne termiittejä estävät, koska ne liikkuvat sen puun sisällä tai sitten rakentavat oman "savi tunnelinsa" kun valo häiritsee, mutta ehkä meidänkin katon sisällä silloin tällöin talvisaikaan asustelevat possumit voisivat harkita muuttoa muualle :D

riaapa

Niin, no... lähinnä ajattelin esitellä tuon Savoniuksen kuriositeettinä, se kun on erilainen kuin nuo muut "tuuliturbiinit". Ja sitä paitsi suomalaisen kehittämä. Tehokashan se ei ole, mutta olen joskus netissä törmännyt tarinoihin ihmisistä jotka sillä kuitenkin tarpeeksi ovat virtaa saaneet esimerkiksi kalalammikon pumpulle, tms. Tuulifarmit ovat sitten asia aivan erikseen, enkä usko että Timolla oli ajatuksena sellaista perustaakaan.

Hyi-yäk, kun teillä on noita ötököitä siellä pohjoisessa... :sorry

Timolle paljon onnea uuteen kotiin!! :pepsodent
Riina

arixmel

Riiapa,
tjaa on kai niita otokoita taalla kun ei niita ranta tapa,,,mutta itsekin aloin miettimaan etta miltahan se termiitti nayttaa kun muutin tanne ja aloin koputtelemaan talon runkoa etta onko hata vai ei,(ei ollut),no siina netista kun asiasta selkoa otin niin tulin vastaan tammoiseen tietoon etta 11% Qld:ssa myytavista taloista  on termiitti ongelmaisia ja yllatys yllatys kannattaa sita siella etelanavan lahellakin katsoa silla taman lahteen ? mukaan 8% taloista on siella (Victoria) aikeissa kadota puruna ilmaan???

(toi on kylla jonkun kaupallisen firman mainos)
http://www.archicentre.com.au/media/archinews18012003.htm
cheers
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Milka

Termiitit eivat todellakaan ole pohjoisen "etuoikeus". Olen itsekin nahnyt termiitteja "itse teossa" eli tekemassa tuhojaan kosteaan puuhun taalla Mellunmaella. Meidankin talossa ovat joskus vierailleet. Tosin edellinen omistaja oli saanut ne kuriin aivan alkuvaiheessa, kun olivat syomassa terassin pilaria. Mutta suosittelen jokaisen Melbournessa asuvan teettamaan niin sanotun "pest controllin" vuosittain.

Timo

Jouko, kyllä tässä meidän systeemissä on tosiaan automaattisesti päälle kytkeytyvä sähkövastus, joka tarjoaa kuumaa vettä myös pilvisinä päivinä. Siinä on myös lain vaatima turvajärjestelmä, joka sekoittaa ulos tulevaan veteen automaattisesti kylmää vettä niin, ettei hanasta tulevan "kuuman" veden lämpötila ylitä 55 astetta. Myyjä sanoi, että tuollainen on pakko laittaa, mutta kertoi myös että järjestelmä on helppo kiertää jos haluaa. Ja minä haluan, sillä minä tykkään lotrata kuumassa suihkussa oli sitten ulkolämpötila mitä oli.  En nyt muista, paljonko tuo hallituksen avustus oli, voin sen tarkistaa myöhemmin, mutta muistaakseni 800 dollaria. Vanhasta varaajasta asentajafirma hyvittää 500, joten loppukustannukseksi tuli 3200 taalaa.

Jaaks,  Valmistaja ei todellakaan takaa noiden valoapäästävien turbiineiden pitävän termiittejä poissa eikä tietystikään hävittävän mahdollisesti olemassa olevia. Kysyin asiaa tuholaisasiantuntijalta, ja hänen mukaansa niillä on jonkinlainen ehkäisevä vaikutus joihinkin termiittilajeihin siinä vaiheessa kun ne siirtyvät kiviseinää pitkin välikatolle. Meillä on nimittäin tiilitalo, jonka ainoat puuosat ovat kattotuolit.

Termiittien ansiosta me emme sitten ostaneet vanhaa puutaloa sieltä rannan hippikylästä, vaikka kauppakirjakin oli jo allekirjoitettu. Rakenne- ja tuholaistarkastuksessa nimittäin paljastui laajoja termiittivaurioita seinien ja kattorakenteiden sisällä. Kun myyjä ei niiden paljastuttua suostunut neuvottelemaan uutta hintaa, päätettiin käyttää lain suomaa oikeutta ja peruttiin kauppa.  Siellä ei ollut enää eläviä termiittejä, koska niitä oli muutama vuosi sitten alettu myrkyttämään. Tässä nykyisessä talossa sen sijaan ei ole suoritettu myrkytyksiä, ja eläviä termittejä on puutarhassa, myös ihan talon ympärillä.  Tuholaisasiantuntijan mukaan kaikki istutukset pitäisi kaivaa ylös talon ympäriltä ja puiden juuret repiä maasta. Naapurit sen sijaan eivät pidä asiaa mitenkään vakavana: termiittejä nyt on täällä aina ja joka paikassa, eikä niistä heidän mukaansa ole merkittävää vaaraa etenkään kivitalolle.  Tuo "pest control" eli tuholaisten myrkytys on vähän kaksipiippuinen juttu. Arveluttava puoli siinä on se, että joutuu elämään hyvin vahvojen ja  pitkävaikuitteistan myrkkyjen keskellä. No, joutuu kait sitä elämään muutenkin, ja sanovathan ne, ettei niistä  termiittimyrkyistä ole vaaraa ihmisille.  Mutta niinhän ne aina sanovat kunnes uusi tutkimus ...

Minusta tuntuu, että taidan tässäkin asiassa liittyä paikallisten huolettomien joukkoon, enkä stressaa termiiteistä sen enempää kuin sykloneista tai krokotiileistäkään.

Timo

Kiitos onnitteluista, Riina :D   Ja  tuosta tuuliturbiinivinkistä myös. Valitettavasti sellainen ei sovi tähän meidän kaupunkiasuntoon. Ei nimittäin ostettu, vielä, unelmataloa vaan tällainen pieni kaupunki"yksiö" eli tonttia vain 800 neliömetriä (ja taloakin vain ehkä 80).  Tähän päädyttiin johtuen viime aikaisesta  huimasta asuntojen hintojen noususta sekä työmatkojen pitämiseksi lyhyinä. Tuossa jälkimmäisessä eli "nurmijärvistymisen" * välttämisessä varmaan saimme aikaan suuremman energian säästön kuin voimme koskaan saada asentamalla mitään aurinkovimputtimia.

Noita tuuliturbiineja ja -myllyjä oli Woodstockissa aika paljonkin, aiemmin kuulemma vieläkin enemmän. Ne olivat juuri tuollaisia pieniä, tilakohtaisia, usein omia viritelmiä, joita käytettiin mm. pumppaamaan vettä kaivosta   lehmien juomakaukaloihin tai sitten korkealla sijaitseviin kastelujärjestelmien säiliöihin.  Woodstockissa nimittäin oli runsaasti pohjavettä, niin myös tuulta ja aurinkoa.

Tuosta Jaaksin laittamasta linkistä artikkeliin, jossa Australian maatalousministeri arvostelee hallituksensa tuulivoimapolitiikkaa. Hallitus on tukenut kaiken kaikkiaan 600 tuulivoimalan pystyttämistä.  Tämä ministeri taas väittää, etteivät tuulivoimalat ole puhtaampia tai ekologisempia siksi, etteivät ne tuota tarpeeksi sähköä ja siksi, että ne ovat ympäristölleen epäesteettisiä ja häiritseivä, ja siksi, että niiden läsnäolo  alentaa lähettyvillä olevien kiinteistöjen arvoa! :o   Ohan tuulivoimassa omat ongelmansa, kuten melu ja esteettiset seikat, mutta vähän kaukaa haetulta tuntuu, että niiden takia pitäisi hylätä koko tuulivoiman käyttö, tutkimus ja kehittäminen.  Mitä enemmän luodaan kysyntää tuuliturbiineille, sitä enemmän myös motivoidaan kehittämään meluttomampia ja tehokkaampia turbiineja.

* Nurmijärvistyminen on Osmo Soininvaaran keksimä termi:
"Asia mistä olen ehdottomasti eri mieltä pääministerin kanssa, on tämmöinen "nurmijärvistyminen". Asutaan keskellä savipeltoa ja liitytään joka aamu loputtomaan autoletkaan, joka ajaa kaupunkiin. Lapset pitää viedä autolla kouluun ja harrasteisiin. Kaupassa käydään autolla. Semmoinen elämänmuoto kuluttaa hirveästi energiaa ja tulee jatkossa kalliiksi. " (Iltalehti 10.8. 2004).