Ruoka-aineita ossilan kaupoissa

Aloittaja Jouko, joulukuu 06, 2004, 10:15

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

Aikis

Mitas siina pihtaat, kerro akkia mika se oli??!! Ja mista sita saa. Kylla me sen verran kasvissyojia ollaan...

Meilla on Hans Knackwursta rankattu parhaimmaksi, mutta enemman se muistuttaa Campingia kuin sinista sellaista...

maailmalla79

:XXXX

Kysymys kaikille pitkäaikasille maan asuttajille.
Olen nyt viettänyt kohta 2 1/2 puol vuotta Perthissä ja suunnilleen päässyt maan tavoille. Tottunut paikalliseen ruokaan, oppinut ymmärtämään paikallisen kielen, päässyt sisään yliopisti-opiskleuun, löytänyt hyvän työpaikan jne. Ainut minkä yli ei ole tullut päästyä on helteiset joulut mutta ainahan  ei voi voittaa.  
Kysymys kuitenkin kuuluu: onko kukaan koskaan tavannut suomalaista bissepulloo missään kaupan hyllyllä? Vaikka onkin tullut miellyttyä Guinnessin samettiseen makuun niin joiskus sitä kaipais sitä nuoruuden pussikaljan makua. ELi tietääkö kukaan jos sitä saa ja mistä? ehkäpäperthistä tai itärannikolta? kaikki paikat jotka mainostaa "over 300 foreign beers" on aina tuottanut tuskallisen pettymyksen. :nuttu:

jounij

Tiedetään, että Australiaan ei yksikään suomalainen panimo tuo olutta. On nääs joskus tiedusteltu asiaa Canberran monikulttuurifestivaalin ruoka- ja juomajuhlaa varten. Yritettiin jopa itse tuottaa olutta maahan, mutta sekin ilmeni suorastaan ylivoimaisen hankalaksi, kun yksikään panimo ei ollut halukas niin pientä yksittäistä erää lähettämään. Täällä päässä olisi sitten täytynyt pistää pulloihin Australian lain vaatimusten mukaiset etiketit ("pullo sisältää niin ja niin monta standardijuoma-annosta") ennen kuin puteleita olisi saanut edes tullista läpi.

Leningrad Cowboys kuitenkin kävi vaaditun ruljanssin läpi ollessaan täällä kiertueella helmikuussa 1995. Silloin heitä sekä Melbournessa että Sydneyssä katsomassa käydessäni tulin juoneeksi jokusen putelin Leningrad Cowboys -koffia.


Muistelee
Jouni
Canberra

Rockola

LainaaOriginally posted by maailmalla79
Olen nyt viettänyt kohta 2 1/2 puol vuotta Perthissä ja suunnilleen päässyt maan tavoille. (...) joiskus sitä kaipais sitä nuoruuden pussikaljan makua.
:? En tieda, mika on WA:n paikallinen perusolut, mutta ainakin taalla itamailla esim. Toohey's New on niin lahella suomalaista perusbissea kuin vain voi olla. Kerro vahan tarkemmin mika on se nuoruuden pussikaljan maku jota metsastat, niin mietitaan vaihtoehtoja.

En kauheasti ihmettele, etta mitaan Lapin Kultaa jne. ei tanne tuoda, peruslageria kun tehdaan joka paikassa ja vaikka niissa onkin vivahde-eroja niin en kylla ihan heti maksaisi esim. tuplahintaa Lapparitolkista. Tuodaanhan tanne tosin muitakin eurooppalaisia lagereita esim. Carlsberg, Heineken, Nastro Azzurro (vai ovatkohan lisenssilla paikan paalla pantuja?) mutta niiden panimoilla lienevat vientiponnistelut muutenkin lahempana toiminta-ajatusta. Perusaussi kun ei ole koskaan mistaan Karjalasta kuullut niin tuskin herkasti bottle shopissa kasi sellaista hamuaa jos vieressa on tuttuja maailmanmerkkeja.

Suomalaiset erikoisoluet ovat asia erikseen, mutta kun niita on oikeastaan vain kaksi: Koffin Portteri ja sahti, joista jalkimmainen tuoretuotteena ei kaytannossa ole rahdattavissa tanne maailman laidalle. Ensinmainitun kylla soisin jonkun paikallisen maahantuojan ottavan valikoimiinsa. Jenkkeihinhan sita viedaankin.

Yllattaen ehka lahimpana suomalaista lageria bottle shopien valikoimissa on venalainen Baltika. Hartwallhan oli mukana nostamassa venalaista panimotoimintaa uuteen kukoistukseen 1990-luvun alussa yhteistoiminnassa norjalaisen Orklan kanssa (omistivat puoliksi BBH:n joka taas omistaa Baltika-panimon).

Mukavaa kun saatiin (taas) keskustelua tasta mun lemppariaiheesta :XXXX
Wovon man nicht sprechen kann, dar?ber mu? man schweigen

jounij

LainaaAlkuperäinen postittaja Rockola
Tuodaanhan tanne tosin muitakin eurooppalaisia lagereita esim. Carlsberg, Heineken, Nastro Azzurro (vai ovatkohan lisenssilla paikan paalla pantuja?)

Ainakin Heineken on lisenssillä täällä päin valmistettua. En ole ihan varma siitä, onko valmistus nimenomaan Australiassa, sillä lisenssin omistajafirma Lion Nathan on japanilais-uusiseelantilais-australialainen panimo. Tekee muun muassa tuota mainitsemaasi Tooheysiä ja taitaapa omistaa "risuaidankin" (XXXX).


Kommentoi
Jouni
Canberra

TiinaA

LainaaAlkuperäinen postittaja Tony
Vai onkohan juustoon mahdollisesti lisätty niitä herkullisia kullankeltaisia sieniä, joita NSW:n ja Queenslandin rajaseudun vehreillä niityillä kasvaa:D
 

Ookko tosissas, että sieniä, keltaisia, siis kantarelleja, vois löytyä metsistä? Nyt meikäläistä vedetetään?
nimim. himosienestäjä Suomen lomilla

Tony

TiinaA:D

Enpä aivan kanttarelleja tarkoittanut, vaan niitä maagisia sieniä, joita monet aussit tunnustavat popsivansa hallusinaatioita hakiessaan ( korjaus tilastotietoon: tämä aiemmin kirjoittamani 8% pitää sisällään kaikki hallusinaatioita aiheuttavat aineet, mukaanlukien sienet) :peukkua.

Eli varokaa vaan liikenteessä jos sattuu sienestäjiä tulemaan vastaan, kun niistä ei juurikaan tiedä minkälaisella "matkalla" ovat.

http://www.cyh.com/HealthTopics/HealthTopicDetails.aspx?p=240&np=158&id=2036

:) Tony

TiinaA

noniinpä tietenkin!!!:itke

Kaapin pohjalla on "noin" 17 vuotta vanhat kuivatut korvasienet. Kenties niistä irtoaa jonkinlaiset hallusinaatiot sienisoosin muodossa ennenko niille pitää jättää hyvästit ikiajoiksi. Äsh, voi ei, muuttomiehet vei eilen kattilat, tais jäädä sienisoosit. :nuttu:

Tarttee sitten tutustua paikalliseen sienisatoon uudessa kotimaassa. :roue

TiinaA

Jaaks

TiinaA,


Lainaa...kuivatut korvasienet...

Arvokasta tavaraa :pepsodent
Ne kun saisit tanne jollain keinoin.  Taalla maksetaan ko tavarasta n $750 - $1000 / kilo :(  riippuen siita kuinka puhtaita (hiekasta) sienet on.

kris

Jos ootte kaivanneet kunnon vastinetta HK:n siniselle lenkille, niin kannattaa kokeilla Hans:in Knackwurstia. Sitä saa puolen kilon paketeissa; sisällä jotain 6 kpl varsin siistin makuisia makkaroita. Suosittelen kylmänä suoraan paketista sinapin (miel. Aura) ja VB:n kanssa. Sitä saapi Colesilta. :cool:
T: Krisse

eevis

Uutinpa nyt sitten kokeiluksi lakritsinjuurta ja aniksensiemeniä kuumaan veteen (ei viinaan tällä kertaa, kun sitähän haihtuis ilmaan hukkaan :o säästölinja...) , ja lisäsin mausteeksi hiukan tabascoa. Sokeria en vielä kaapista löytänyt, että projekti on vielä kesken, mutta tuoksu on ainakin hyvä jo näikseen. Täytynee antaa sen vielä hiukan muhia...värikin tuntuu vaan paranevan. :sormetr
Dees - We will bloody bounce back!!!


Timo

Sillä lailla Eevis :D  Se on tipaton tammikuu (ainakin Suomessa), joten viinan korvaaminen vedellä sopii vallan mainiosti.  
Varo vaan, ettei ala home kasvamaan siinä pinnalla. Tai mistäpä sitä tietää, saattaa tulla hyvinkin mielenkiintoinen tuote, jos home vain ei ole myrkyllistä vaan jotain Aurajuustohometta  :hahhaa

Niin, minä tosiaan uutin huoneenlämpöiseen votkaan noin 10 viikon ajan.

Tuipa

Loysin Colesin hyllysta rahkaa! Quark - creamed cottage cheese, tuotanto firma Blue cow brand, Burra Foods Australia, Korumburra Vic.
Maku ei olllut ihan sama kuin Suomessa, enmman lahella sita soseutettua raejuustomossoa jota olen aiemmin kayttanyt, mutta ihan hyva lopputulos kuitenkin!

eevis

Ja voin todistaa, että tuo rahka oli TOSI maukasta! :P Tai sitten Tuire on vaan niin hyvä kokki... :roue

Timo :D

LainaaAlkuperäinen postittaja Timo
Se on tipaton tammikuu

öh...no ehämmä nyt kehtaa sitten kertoakaan....tai no okei. Tuli eilen nyt testattua se kokeiluerä, ja hyvältä maistui! Tein siis tuon satsin niin, että pari senttiä vettä pienehkön kattilan pohjalle, siihen sitten silleen "kahvinkeitto trangialla"-tyyliin sellainen "juuri ja juuri keko" lakritsijuurta, ja vähän vähemmän aniksensiemeniä. Sitten kiehautin pari kertaa, annoin muhia hiukan, lisäsin hiukan tabascoa ja sitten jätin kattilaan seisomaan ja jäähtymään yön yli. Seuraavana päivänä myöhemmin suodatin seoksen kahvisuodatinpaperin läpi, ja lisäsin litkuun n. puolet volttia. En sitten loppujen lopuksi lisännyt ollenkaan sokeria, kun maku oli ainakin minusta hyvä jo näin. Kovin tummaa ei juomasta tullut, eli taitaisi tuo ajan kanssa uuttaminen olla parempi keino. Mutkun ei vaan ollut 10 vkoa aikaa just nyt... :D No, kokeilut jatkuu myöhemmin... :XXXX
Dees - We will bloody bounce back!!!


Timo

Eevis :D  Ja edelleen on naaman väri entinen  ???
Tipaton tammikuu, joo, eli ei tipoittain vaan kunnon kulauksina  :hahhaa

Ei sokeria tosiaan tarvita välttämättä, koska lakritsijuuri on itsessään hyvin makeaa. Tabascoa kyllä saa panna aika paljon, koska se on niin mietoa. Voisi tulla parempi tulos chilijauheella tai kuivatuilla chilipippureilla, miksei myös tuoreilla.

Kokeilitko ollenkaan lisätä turkkareita?  Niillähän olisi saanut sitä tummuttakin lisää.

eevis

Timo :D

Joo naama on entisellään...nenän väristä en oo varma... :D Juu chilijauhe vois olla hyvä tosiaan kokeilla, en kauheasti meinaan uskaltanut laittaa tabascoa, kun aattelin sen tekevän juomasta epämääräisen sameaa. Ja turkkareita en sekaan laittanut, kun piti saada testattua se puhdas, aito aromi.... :)
Dees - We will bloody bounce back!!!


Tanja74

Näyttää siltä että minun pitäisi muuttaa sinne kauas ja avata kunnon suomalainen ruokapaikka. Siellä voisi olla ruisleipää ja salmiakkia, hernesoppaa ja mummon muussia, lihapullia ja silakoita.. Eihän sitä kokiksi ole turhaan opiskeltu..:pepsodent Sitten vielä kun saisi maahantuonti oikeudet siihen maailman kuuluun Fazerin Siniseen ja vähän muuhunkin herkkuun...


Näitä unelmia vaan...

Jaaks

Tanja,

Hyvä idea, mutta ne silakatkin täytyy tuoda sieltä Itämereltä, koska ne ei muualla elä.  Sama kala kuin silli, mutta alle 10% rasvaa.

Kaikkia Fazerin tuotteita tuodaan jo tänne, joten pelkästään sen Sinisen tuominen tuskin kannattaa.

Lähes kaikkea muuta mitä Suomessa on saa varmasti täältäkin tai sitten voi itse tehdä, kuten ne ruisleivät, mummon muusit ja karjalanpiirakatkin etc...... :pepsodent

Ehkä Perth'ssä ei ole vielä agentuuria Suomalaisille tuonti elintarvikkeille ja/tai Suomalaista leipomoa, joten se voi kannattaa.

Milka

Perthissa ei ehka ole suomalaista leipomoa, mutta huomasin siella kaviessani etta aivan keskustassa on iso ruotsalainen leipomo-konditoria kahvila. Tieda vaikka Tanjan skandinaaviset kokin kyvyt paasevat heti kayttoon...

 :D

Timo

Ongelma tuossa suomalaisessa ruokapaikassa on vain se, että suomalaiset ovat koko maata, jopa suuria suomalaispaikkakuntia (Sydney, Brisbane, Melbourne) ajatellen, liian hajallaan. Tuskin on enää kaupunginosia tai kyliä, joiden suomalaisväestö riittäisi asiakaspohjaksi edes pikku putiikille. Eikä ole missään nimessä niin, että kaikki suomalaiset haluaisivat pidentää ostosmatkaa ja maksaa kalliinpaa hintaa vain saadakseen suomalaisia tuotteita.  Ehkä niin voi tehdä silloin tällöin, juhlapäivinä tai muuten Suomi-nostalgian yllättäessä, mutta sellainen ei tietysti riitä pitämään yritystä hengissä.  Siksipä ei olekaan Suomi-kauppoja tai Suomi-leipomoja vaan Skandinaavinen kauppa ja leipomo. Tuotevalikoimaa kannattaa siis hieman laajentaa, varsinkin kun suomalaisella ja ruotsalaisella ei tässä suhteessa ole juurikaan eroa. Ehkä voisi vielä ottaa mukaan balttilaiset ja venäläisetkin. Heillekin maistuvat ainakin ruisleipä ja piirakat.

Kuten Jaaks sanoo "kaikkea mitä Suomessa on, saa varmasti täältäkin tai sitten voi itse tehdä".  Olen samaa mieltä, ja lisään vielä, että itse tehden saa usein jopa parempaa,  ja vielä, että kaikkea, mitä Suomessa on, ei täällä edes tarvita. Ehkä siirtolaisuuden alkuvaiheessa kun ei vielä ole tottunut uuden maan tavoille eikä ole saanut varmuutta arkirutiineihin, ja koti-ikäväkin kalvaa välillä, on epätoivoinen tarve haalia ympärilleen niin paljon suomalaista kuin mahdollista, ja on valmis maksamaan siitä ylimääräistä rahaa ja vaivaa.

Mutta tilanne onkin toinen sitten  muutaman vuoden kuluttua kun on oppinut uuden maan tavoille ja sen lukuisat ruokakulttuurit ovat tulleet osaksi arkipäivää. Toki silloinkin suomalaisilla tuotteilla on jonkinlainen erityisasema johtuen lapsuuden ja nuoruuden kullatuista muistoista, mutta ei niitä enää tavitse jatkuvasti: ruisleipä, sinappituubi, salmiakkiaski tai suklaalevy silloin tällöin riittää - useimmiten jos sen joku sattuu tuliaisiksi tuomaan tai lahjaksi lähettämään.

Onko tuo Fazerin sininen ihan oikeasti joku superylivertainen maailmankuulu tuote, jota kaikki alkaisivat käyttää jos vain saisivat  sitä kerran maistaa?  Enpä oikein usko. Ihan tavallista suklaatahan se on. Väitän, että suurin osa sen erityisestä mausta on peräisin lapsuuden jouluista ja muista suomalaisen menneisyytemme mielikuvista, Jopa mainonnasta. Mainontahan yrittää liittää tuotteeseen (alitajuisia) positiivisia mielikuvia ja tunteita. Siis nuo Fazerin siniset, turkinpippurit, Turun Sinapit, Koskenkorvat, Finncrispit...  pelkkää tuotemerkkifetisismiä :pepsodent

Ruisleipä taas on eri juttu. Sitä olen ihmetellyt, ettei täysjyvähapanleipä ole lyönyt itseään läpi täälläkään. Täydennettynä pellavan- ja auringonkukan siemenillä sekä soijalla se olisi mainiota terveysruokaa. No, kuivattunahan sitä saa, vaikka Ryvita ja Kavli eivät olekaan hapatettuja, mutta hyvin edullisia ja helposti saatavia kuitenkin.

Ja vielä yksi ajatus: ehkä noiden Suomi-ruokien kaipaaminen ja metsästäminen on hauskempaa kuin niiden nauttiminen. Tuli vaan mieleeni omalta kohdalta kun mielenkiinto näyttää kohdistuvan sellaiseen, mitä ei ole ja se heti lopahtaa kun on löytänyt paikan, josta sitä saa tai keinon tehdä itse (vrt. salmiakkihimoni kuvaukset yllä).

Aikis

Totta turiset, Timo. Olen ehka aiemminkin maininnut omasta kokemuksestani, etta uuden maan ruokiin tottumisen jalkeen on yllatys etta maksalaatikko, siniset suklaat ja lenkki eivat enaa maistukaan niin hyvalle kuin muistin niiden maistuvan!

Minunkin mielestani ainoat poikkeukset tekevat kunnon reissumies ja turun sinappi (minulle tulee jostain syysta paha olo kaikista muista sinapeista mita markkinoilla on ja vissiin kaikkia olen kokeillut).

Tanja74

No joo. Se oli lähinnä vitsinä mukaan heitetty.. Joitakin asioita varmaan jää kaipaamaan, niinkuin mun serkku. Hän on sentään asunut Perthissä jo 26 vuotta, 8 vuotiaasta asti. Hän haikailee karjalanpiirakoiden ja ruisleivän perään, onhan hän saanut maun pysymään muistissa Suomen vierailujen takia.=) Itse olen kyllä sellainen että mielelläni maistelen eri maissa erilaisia ruokia, mutta voihan se olla että jos kauan on poissa kotoa niin ikävä jotain tiettyä tuotetta tulee..
Ja onhan se yleinen sanontakin; maassa maan tavalla.

Timo

LainaaNo joo. Se oli lähinnä vitsinä mukaan heitetty..

Ihan ajattelemisen aihetta antava vitsi, ja joillekin ei vitsi lainkaan. Tuon suuntaisia ajatuksia käy varmasti monen mielessä siinä vaiheessa kun miettii toimeentuloaan ja työkuvioita uudessa maassa. Siksihän minäkin aiheeseen kantaa otin, kun on tullut itsekin samansuuntaisia asioita pohtineeksi - vaikken mikään kokki tai muu elintarvikealan ammattilainen olekaan.  Niinhän se usein menee, varsinkin jos harkitsee työmahdollisuuksiaan laajemmin kuin periaatteella ? vain sitä samaa kuin ennenkin ja palkkatyönä?, että tulee mieleen yrittää hyödyntää suomalaisuuttaan jollain tavalla, ja yksi sellainen tapa on jonkinlainen suomalaisuuteen, suomalaisiin  tai Suomeen liittyvä yrittäminen. Ja kun alkaa tutkia, mitä palveluja suomalaiset täällä kaipaisivat, nousee tuo ruokapuoli esiin kuin itsestään. Se näyttää hyvin houkuttelevalta aluksi, mutta sitten tarkemmin ajatellen tulee esille ongelmia, joita yllä yritin kuvailla. Mutta niin kuin kaikessa yrittämisessä, toiset pärjäävät ja toiset eivät.

LainaaJoitakin asioita varmaan jää kaipaamaan, niinkuin mun serkku.

Nii-in, jotakin me aina kaipaamme lisää elämäämme olimme sitten Suomessa tai Australiassa. Se pieni tyytymättömyys ja parempaan pyrkiminenhän onkin elämäämme eteen päin ajava voima.

LainaaHän on sentään asunut Perthissä jo 26 vuotta, 8 vuotiaasta asti. Hän haikailee karjalanpiirakoiden ja ruisleivän perään, onhan hän saanut maun pysymään muistissa Suomen vierailujen takia.=)

Mitenkähän vakavaa tuo haikailu sitten on? Mitenkään haluamatta vähätellä serkkusi tunteita, ihmettelen vain tuota asiaa yleisemmällä tasolla. Varmasti useimmilta meistä tulee kysymykseen ?mitä kaipaat Suomesta?? juuri tuonkaltainen vastaus, eli  noita standardeja suomalaisuuden symboleja: ?ruisleipä, karjalanpiirakat, salmiakki, sauna ...?.  Välillä tulee ihan mieleen, että niiden haikailu tuntuu olevan jopa jotain, joka kuuluu suomalaisen rooliin: Ilman ruisleivän himoa et kerta kaikkiaan voi olla kunnon suomalainen.

Tulee se sitten roolista tai henkilökohtaisemmista syistä, ei me täällä kuitenkaan mihinkään ruisleivän ja salmiakin  puutteeseen riuduta. Kivoja asioita nuo Suomi-jutut ovat olemassa, mutta ei niiden puute suoranaista kärsimystä aiheuta eikä tee elämästä yhtään huonompaa.

LainaaItse olen kyllä sellainen että mielelläni maistelen eri maissa erilaisia ruokia, mutta voihan se olla että jos kauan on poissa kotoa niin ikävä jotain tiettyä tuotetta tulee..

Tulee varmasti ikävä, jos täällä on ?olen kaukana poissa kotoa?-asenteella. Luulenpa, että kaikki täällä pidempään olleet tuntevat olevansa täällä enemmän tai vähemmän kotonaan. Mutta kuten yllä sanottu, ei se, että joskus kaipaa jotain tiettyä tuotetta tai makua niin vaarallista ole. Sitähän tapahtuu ihan samalla lailla myös Suomessa:  saatat kaivata niitä 10 vuotta sitten tekemälläsi etelänmatkalla maistamiasi herkkuja :D

LainaaJa onhan se yleinen sanontakin; maassa maan tavalla..

Ja täällähän se onnistuu vallan mainiosti kun voi olla maassa useammankin maan tavalla.:D

kris

Mahtaisko löytyä oikeen Kallen Mätitahnaa? Nami!

:cool:
T: Krisse

Milka

Kris,

Matitahnaa loytyy ainakin Victoriassa Safeway / Woolworths supermarketeista. (Ainakin meidan paikallisesta)

Sita myydaan tuubeissa ja se loytyy samasta kylmahyllykosta kuin kylmasavustettu lohi, mati yms.

arixmel

ja jos ei brisbanessa loydy woolworthista, niin luulisi Ikeasta loytyvan (eli eikohan heilla ole samt valikoimat maan laajuisesti)...tjaa, nainkohan joskus Myerin herkku osastolla melbournessa (se hapankorppu paikka(,,,onkohan brisbanessa vastaavaa myerissa?

cheers
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Aikis

Tarama Cod Roe Cream (talla hetkella tumman sininen tuubi) kuuluu ainakin Sydneyssa Wooliksen, Colesin ja IGA:n valikoimiin. Ja tosiaan Ikeasta saa useimmiten myos. Joskus saattaa tulla pitkakin tauko, ettei tahnaa loydy hyllysta mutta enimmakseen sita on jostain aina loytynyt.

Ja melkein yhta hyvaa kuin Kallen Matitahna, vain ekspertti erottaa pienen makuvivahde-eron. Siis en mina.

arixmel

LainaaMeilla on Hans Knackwursta rankattu parhaimmaksi, mutta enemman se muistuttaa Campingia kuin sinista sellaista...

selva peli hans knackwurst on ehdoton atrian karisteen korvike, (makutestaus suoritettu yhden pojan 5 v ja yhden miehen 36 v voimin ja asiantuntemuksella) kylmana maku on aivan sama, eli tulee loytymaan meidan ruokvaliosta jatkossakin jossei poika kerkia niita kylmana napsimaan (hanen suosikkinsa) kuumana maku aavistuksen suolaisempi kuin atrian karisteen, rakenne ja ulkonako aivan sama,,,

Maksamakkaroista sen verran etta Don tekee tuotetta Latvian liverwurst joka on ihan samaa kuin suomi maksamakkara ainakin meidan mielesta,,loytyy ainakin cloesista...

pitasko grillata viikonloppuna vai grillata?
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

sanna77

Hans 97% fat free Hot dogs maistuvat aivan Popsin nakeilta...muut hot dogsit ovat olleet liian suolaisia...Ja sitten minusta Tv Snacks - wafer bits (punainen paketti) maistuu aivan Fani (fasu) paloilta :pepsodent

En ole löytänyt sitä Hans Knackwurstia meidän Coles kaupasta....mutta milenkiinnolla maistaisin...miltä se paketti näyttää?

Timo

Tuossa aamuisella kauppareissulla tuli taas mieleen yksi tuote, jota en ole täältä löytänyt, nimittäin oikeasti hapatetut suolakurkut. En siis nyt puhu mistään etikka-sokeriliemessä säilötyistä, vaan enemmänkin venäläistyylisistä maitohappokäymisellä valmistetuista, jotka maisutvat enemmän suolaiselle kuin makealle. Vielä kun olisi mausteena koivun tai herukan lehtiä. Olen joitakin vähän sinne päin meneviä löytänyt, kuten eräs Meksikosta Woolworthsille päätynyt tuote, mutta sekin on keinotekoisesti hapatettu.

Toinen maitohappotuote, jota käytän usein, on hapankaali. Sitä toki löytyy, mutta hieman vain ihmettyttää, ettei Australiassa valmistettuna vaan Puolasta, Itävallasta tai Saksasta tuotuna. Niissä hinta ja maku ovat kyllä kohdallaan, mutta tekisi mieli suosia paikallista tuotantoa.

Paula_Liina

Minä vihdoinkin löysin sydneystä Vaasan hapankorppuja ja Vaasan pyöreää näkkileipää, olen yrittänyt etsiä Colesilta ja Woollikselta ja joistain muista supermarketeista mutta David Jonesin herkkuosastolta löytyi lopulta :peukkuy

Ruokavalio onkin sitten viimeisen viikon ollut hapankorppuja sinihomejuuston kera ... nam!

Jaaks

Timo,

Helppo tehdä itse.


LainaaVizes uborka (From: The Cuisine of Hungary by George Lang)

Ingredients:
·   30 even-sized cucumbers, each 4-5 inches long
·   1 large bunch of dill
·   3 garlic cloves, crushed
·   6 Tb salt
·   1 scant tsp flour
·   1 slice rye bread

Wash cucumbers thoroughly; sometimes you even have to scrub them with a brush. Dry with toweling. Cut off both ends. Make a lengthwise incision in the center of each cucumber, then make a quarter turn and do the same. This way you have a crosscut so liquid can penetrate the inside. Be sure not to cut closer than 1 inch from the ends so the cucumber will not fall apart. Do this with the rest of the cucumbers.
Place half of the dill in the bottom of a 1-gallon jar. Add 1 garlic clove.
Stand the cucumbers on end in the bottom of the jar. Fit them in as tightly as you can. After you have done one layer, add the rest of the dill and garlic and continue with the tight packing of the cucumbers.
Boil 4 quarts water with the slat. Caution: Stand the pickle jar in hot water to prevent cracking. Pour the hot water and salt over the pickles. Sprinkle flour on top and cover with the slice of bread. Cover the top with a lid, or tightly wrap a moistened cloth around the jar top.
Put the jar in the sun or in a warm place for 4-5 days. Moisten the cloth every morning and every noon. The aroma of the fermenting vegetables is pungent. If you do this inside, use the lid rather than the cloth, but cover the jar loosely. It is better to let the pickle ferment in a sunny place of a yard or garden. By that time the pickles should be what is generally referred to as "semi-sour".
Remove everything from the jar. Strain the pickle juice. Put the pickles in the jar again and pour the strained juice over them. After this, store the pickles under refrigeration.


Kurkkujen ja varsinkin sen "kukintapään" leikkaaminen on salaisuus siihen, että et tarvitse sitä herukan tai muutakaan lehteä sinne purkkiin, sillä siitä kukintapäästä tulee juuri niitä vääränlaisia entsyymejä jotka tekevät kurkut pehmeiksi ja se lehti siellä ollessaan poistaa.

Muista myös, että liuoksen suola pitoisuus täytyy olla jossain 5 - 8 % saadaksesi parhaan käymistuloksen.  Suolahan on siinä liuoksessa edesauttamassa haluttujen käymisagenttien kasvua ja vähentämässä pehmentäviä entsyymejä.

Timo

LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks
Timo,

Helppo tehdä itse.
. . .
 

Kiitos ohjeesta Jaaks :D  
Arvaatkin varmaan, että on tuota itse tekemistä suunniteltu ja kokeiltukin.  On se tuttu ongelma maitohapattamisessa eli liian korkea lämpötila. Tuppaavat väärät bakteerit valtaamaan koko tuotoksen, ainakin kun olen yrittänyt perinteisemmällä menetelmällä. Tuossa sinun ohjeessasihan lämpötila ilmeisesti saakin olla korkeampi kun purkkia kehotetaan pitämään auringossa.  Ja tuo leikkaaminen ilmeisesti sitten lyhentää käymisaikaa.

Tuo ohjeen leipäpala ilmeisesti on aitoa hapanleipää, joka sisältää maitohappobakteereja. Leivän puuttuessa voisi varmaan käyttää vaikka idätettyjä rukiinjyviä, joissa on voimakas bakteerikanta myös.

Täytyypä kokeilla sitten talvella kun ovat kurkut vähän edullisempia.  Tosin eivät ne täällä koskaan niin edullisia ole kuin etelässä.

Jaaks

Timo,


LainaaTuossa sinun ohjeessasihan lämpötila ilmeisesti saakin olla korkeampi kun purkkia kehotetaan pitämään auringossa. Ja tuo leikkaaminen ilmeisesti sitten lyhentää käymisaikaa

Muista, että kyseessä on aito Unkarilais ohje, eli auringon- tai yleensäkään ilman lämpötila ei varmaan ole koskaan samoissa luokissa kuin siellä pohjois Australiassa.

En tiedä jos se leikkaaminen lyhentää sitä käymisaikaa, mutta kuulemma vähentää niiden ei-haluttujen entsyymien määrää.


LainaaLeivän puuttuessa voisi varmaan käyttää vaikka idätettyjä rukiinjyviä, joissa on voimakas bakteerikanta myös

Siinä olet varmaan täysin oikeassa, eli bakteerikantaahan sillä lisätään käymisen aloittamisen nopeuttamiseksi.  Uskoisin, että mikä tahansa oikean bakteerikannan sisältävä aine tekee saman homman.

Timo

LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks

Muista, että kyseessä on aito Unkarilais ohje, eli auringon- tai yleensäkään ilman lämpötila ei varmaan ole koskaan samoissa luokissa kuin siellä pohjois Australiassa.

No joo, tosiaan, jos täällä laittaisi purkin aurinkooon, sisältö alkaisi melkein kiehua niin, että bakteerit kuolisivat heti.

Ainakaan hapanleipätaikina ei täällä oikein onnistu erityisesti nyt sadekautena.  Se alkaa äkkiä haista vähän mädälle eli on niitä vääriä bakteereja. Talvella onnistuu vähän paremmin.  Ja täytyy sitten katsoa tulevassa omassa kodissa, jos saisi jonkinlaisen kylmiön aikaiseksi...  ellei sitten työpaikan konehuoneessa, jossa on jatkuva 22 asteen kylmyys :P

LainaaEn tiedä jos se leikkaaminen lyhentää sitä käymisaikaa, mutta kuulemma vähentää niiden ei-haluttujen entsyymien määrää.

Valmistusaikaa ainakin luulisi lyhentävän kun nesteen ei tarvitse tunkeutua kokonaisen kurkun kuoren läpi. Tosin minä kyllä pidän eniten noista kokonaisista, joita venäläiset suolakurkut juuri ovat.



LainaaUskoisin, että mikä tahansa oikean bakteerikannan sisältävä aine tekee saman homman.

Esim. jugurtti on yksi, tiedoksi vain jos joku haluaa kokeilla.

Mutta takaisin tuohon "Ossilan kaupoissa". Onko tosiaankin niin, ettei koko maan kaupoista löydy yhtään oikeasti hapattamalla valmistettua suolakurkkupurkkia ?

Jaaks

Timo,


LainaaOnko tosiaankin niin, ettei koko maan kaupoista löydy yhtään oikeasti hapattamalla valmistettua suolakurkkupurkkia ?

Tuskin löytyy, paitsi ehkä jostain paikallisesta "delistä" jossa tekevät itse tai sitten paikalliset markets.

Nämä australian nykyiset "health regulations" ei yleensä salli pastöroimattoman tai muuten kemikaalisesti hoitamattoman luonnollisesti käyttämällä valmistetun tuotteen myyntiä kaupoissa ja jos vaikka sallisikin, niin tuotteen vanhenemisen vahtiminen suurille kaupoille on aivan liikaa ja varsinkin kun etikka pohjaisia vastaavia säilökkeitä on saatavilla niin miksi näkisi vaivaa, vaikka ostajia olisikin  :?

Timo

LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks
Nämä australian nykyiset "health regulations" ei yleensä salli pastöroimattoman tai muuten kemikaalisesti hoitamattoman luonnollisesti käyttämällä valmistetun tuotteen myyntiä kaupoissa ja jos vaikka sallisikin, niin tuotteen vanhenemisen vahtiminen suurille kaupoille on aivan liikaa ja varsinkin kun etikka pohjaisia vastaavia säilökkeitä on saatavilla niin miksi näkisi vaivaa, vaikka ostajia olisikin  :?

Huh, toivottavasti edes nuo Sauerkraut-nimikkeellä myytävät tuotteet, jotka minusta maistuvat oikealle hapankaalille ovat myös oikeasti aitoja ???  Ainakaan sisällysluettelo ei kerro muuta kuin valkokaalia, suolaa ja mausteita.

jounij

Canberrassa on ainakin yksi delicatessen, jossa myydään monenlaisia erilaisia suolakurkkuja ja ihan alkuperäismaan teksteillä varustetuissa purkeissa. Olisikohan puolalaiset sellaiset tehty Timon haluamalla tavalla?


Pohtii
Jouni
Canberra

Timo

LainaaAlkuperäinen postittaja jounij
Canberrassa on ainakin yksi delicatessen, jossa myydään monenlaisia erilaisia suolakurkkuja ja ihan alkuperäismaan teksteillä varustetuissa purkeissa. Olisikohan puolalaiset sellaiset tehty Timon haluamalla tavalla?

Luulisin, mutta eihän sitä varmasti tiedä, ennen kuin kysyy. Voi olla, että hekin ovat oikaisseet käyttämällä etikkaa tai muita hapatteita. Näin oli tehty noiden meksikolaisten kurkkujen kohdalla. Purkin etiketti väitti niitä puolalaisiksi, ja ne maistuivatkin hyvin "slaavilaisilta". Tuoteseloste kuitenkin mainitsi niissä käytetyn happoa ("food acid"). Liekö sitten lisätty maitohappokäymisen jälkeen, sitä en tiedä.

Jaaks

LainaaOriginally posted by Timo

Tuoteseloste kuitenkin mainitsi niissä käytetyn happoa ("food acid")


Niinpä niin.  Usein noissa säilykkeissä mainitaan vain, että "Additive 260" tai 331 jota mainostavat olevan esimerkiksi "luonnollisessa" jugurtissa, johon ei ole mitään lisäaineita laitettu :confuse

Tässä muutama esimerkiksi:
LainaaAcids in food

    * Acetic acid: (E260) found in vinegar
    * Adipic acid: (E355)
    * Alginic acid: (E400)
    * Ascorbic acid (vitamin C): (E300) found in fruits
    * Benzoic acid: (E210)
    * Boric acid: (E284)
    * Citric acid: (E330) found in citrus fruits
    * Carbonic acid: (E290) found in carbonated soft drinks
    * Carminic acid: (E120)
    * Cyclamic acid: (E952)
    * Erythorbic acid: (E315)
    * Erythorbin acid: (E317)
    * Formic acid: (E236)
    * Fumaric acid: (E297)
    * Gluconic acid: (E574)
    * Glutamic acid: (E620)
    * Guanylic acid: (E626)
    * Hydrochloric acid: (E507)
    * Inosinic acid: (E630)
    * Lactic acid: (E270) found in dairy products such as yoghurt and sour milk, also is product of cellular fermentation, the reason muscles burn
    * Malic acid: (E296)
    * Metatartaric acid: (E353)
    * Methanethiol: found in cheese and some other fermented foods.
    * Niacin (nicotinic acid): (E375)
    * Oxalic acid: found in spinach and rhubarb
    * Pectic acid: found in fruits and some vegetables
    * Phosphoric acid: (E338)
    * Propionic acid: (E280)
    * Sorbic acid: (E200) found in foods and drinks
    * Stearic acid: (E570), a type of fatty acid.
    * Succinic acid: (E363)
    * Sulfuric acid: (E513)
    * Tannic acid: found in tea
    * Tartaric acid: (E334) found in grapes

Acids In Food