Lapsilisästä ja perhe-etuuksista

Aloittaja Merja, heinäkuu 13, 2004, 01:08

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Merja

Maksaako Australia kansalaisilleen mitään lapsilisään verrattavaa perhe-etuutta?

Löytyykö jostain Australian "Kela"-sivuja, josta kyseisen asian voisi tarkistaa? En ainakaan haulla löytänyt täällä asiaa käsitellyn - tai sitten en osannut etsiä :??

Me tulemme olemaan ilmeisimminkin asumisperusteisen sosiaaliturvan piirissä, mutta jostain luin että perhe voi saada myös kohdemaan sosiaalietuuksia (ja tietysti suomalaiset etuudet vähenevät sitä mukaa...)

Merja

Tuipa

Ei nitään lapsilisään verrattavaa, mutta kuitenkin jotain.
Family assistance, www.familyassist.gov.au , maksaa vanhempien yhteistulojen mukaan jotain lähelle olematonta... ja lähinnä tämä näkyy tarhamaksujen alennuksena, eli rahat menee suoraan tarhaan, ja itse et niitä näe.
Meillä nuo summat ovat olleet lähes olemattomia, ja monet kaverit eivät koskaan ole saaneet penniäkään. Periatteessa aussimieli toimii siten, että äiti jää kotiin ja iskä painaa töitä ja elättää perheen, tai toinen vaihtoehto - eletään kokonaan yhteiskunnan varoilla... Tarkoitus ei ollut kuulostaa kapitalistilta, tässä asiassa vaan Suomessa asiat on paremmin. Täällä suht. hyväpalkkaisten miesten vaimot äitiyslomalla saavat sitä omaa rahaa vaan miehiltään.

Heidi

Samaa mielta Tuipa! Sita en myoskaan ymmarra, etta kuinka Suomessa lahes kaikki kehtaavat valittaa, etta saavat niin vahan rahaa ja muita etuisuuksia, kun ovat kotona lapsen kanssa. :peukkua

Mina jain aitiyslomalle tammikuun lopussa ja vauva syntyi neljan viikon kuluttua - koska olin toissa yli puolet viime verovuodesta sain avustusta huikeat $42/ fortnight. Uuden verovuoden alettua summa onneksi nousi jonkin verran, kun ilmoitin taman vuoden tuloikseni 0 (en siis suunnittele toihin paluuta nailla nakymin). Tiedoksi myos, etta en ole hyvapalkkaisen miehen vaimo, vaan olemme molemmat sielta pienituloisesta paasta. Aitiyslomani kestaa vuoden ja on taysin palkaton. Vuokralla asuvat saavat jonkinlaista asumistukea, mutta me asuntolainaiset emme. Se on totta, etta tyottomat vuokralla asuvat tuntuvat parjaavan taloudellisesti suhteellisen hyvin, kuten Tuipakin vihjaili...:?

mette

Korkea verotus on hyvinvointiyhteiskunnan  tae
Olihan Suomessa asiat  tällä saralla paljon paremmin. Korkea verotus siellä  tekee mahdolliseksi  monia asioita kuten lapsilisät, kotihoidontuet , kouluruokailut etc. Australiassahan  lapsilisät ovat tulosidonnaisia , joten maksettavat lapsilisät vaihtelevat niin, että toiset saavat vähemmän, toiset enemmän ja rikkaitten lapsille ei makseta lainkaan lapsilisää.
En ole koskaan kuullut kenenkään Suomessa  valittavan näistä etuisuuksista , mutta eihän tuollainenkaan yllätä. Ainahan heitä löytyy, jotka niin ajattelevat että yhteiskunnan tulisi auttaa kaikessa. Meillä oltiin kyllä aina iloisia tuosta lisästä.
Suomessa saadut lapsilisät olivat todella suuri helpotus meidän perheen talousrahoissa. Ja niitä joskus oikein odotettiin kuukausikaupalla, sillä  80-luvulla meidänkin esikoisen ja toisenkin syntymän aikoihin lapsilisät maksettiin neljännesvuosittain. Onneksi lapsilisiä sitten jossain vaiheessa alettiin maksamaan säännöllisesti kuukausittain menotkin kun olivat kuitenkin säännölliset.  Kotihoidontuki teki myös mahdolliseksi saada hoitaa lapsiaan kotona tai pitää lapset kotihoidossa, sillä töihinkin sai mennä, kun lapsilla  hoitaja kotona. Jonkun mielestä ehkä väärin, mutta tuo maksettu kotihoidontuki oli kuitenkin paljon paljon pienempi verrattuna mitä maksaa yhden lapsen tarhapaikka/kk.
Australia ja Amerikka taitavat olla ainoita sivistysmaita, joissa ei äitiysavustuksia makseta :(

Uusin äitiyspakkaus Suomessa
http://193.209.217.5/in/internet/suomi/Suomi.nsf/NET/100502155308EH?openDocument
Uutta paketissa on ainakin aerobic-sukat :D

Jaaks

Heidi :D

Se $42/ fortnight on Tax benefit A, mutta jos et kerran ole toissa sinun tulisi myos saada Tax benefit B.  Tuo benefit B on riipuvainen ainoastaan vahemman ansaitsevan puolison tuloista.
Esimerkiksi:
"Your Family Tax Benefit Part B payments will stop if the partner earning the lesser amount earns above:

$18 947 a year if your youngest child is under five;
$14 421 a year if your youngest child is between five and 18."


http://www.familyassist.gov.au/internet/fao/fao1.nsf/content/payments

Heidi

Jaaks :)

Joo siis nyt taman uuden vuoden alettua saan myos tuon Tax Benefit Part B:n, mutta en sita saanut viime vuoden puolella, vaikka olinkin toissa vain 7 kk. Tulot sen ensimmaisen viiden kuukauden ajalta olivat siis (juuri ja juuri) enemman kuin $18 947.

Mette :)

Olen viime aikoina lueskellut erasta vauva-aiheista suomalaista keskustelupalstaa ja siella kaikki valittavat, kuinka avustukset ovat niin surkeat. Mina kirjoitin sinne omasta tilanteestani esimerkin vuoksi, mutta kukaan ei kommentoinut... Ei tainnut ketaan kiinnostaa, etta muualla pain maailmaa voi olla tilanne huonommin, mutta silti ollaan onnellisia ja parjataan ihan hyvin eika valiteta koko aikaa! ;)

mette

Heidi :D

Nuo valittajat  eivät tietenkään edes ole kuulleet ajoista, kun ei lapsilisiä tunnettu ja silti toimeen tultiin. Noihin aikoihin oli vielä paljon suurperheitä, kun ei ollut tietoa syntyvyyden säännöstelystäkään.
Lapsilisät oli alun alkaenkin tarkoitettu ns. "kulukorvaukseksi" lapsiperheille.
Kuten aiemmin sanoin olen kiitollisena ottanut vastaan kaiken yhteiskunnan tuen. Mutta eräät ainakin noista  valituksista päätellen luulevat, että yhteiskunnan pitäisi maksaa kaikki lapsista aiheutuvat kulut :o

headwind

Merja

Viitaten Heidin lausumaan "nyt tämän uuden vuoden alettua", jos et jo tiennyt, tässä maassa tilikausi (fiscal year) on 1.7.-30.6.

Ainakin NSW:ssä - ehkä koko maassa - 1.7. jälkeen synnyttäneet perheet saa muiden family assistance officen maksamien avustusten lisäksi könttäsumman $3000 joka on käsittääkseni tuloista riippumaton. Tietääkseni näin, en ole ihan varma.

t: HW
Riku Aho

Merja

Eipä meille ole tullut mieleenkään valittaa lapsilisistä, meille se on iso summa (kolmesta lapsesta 340 euroa/kk), mutta ehkä valitsisin pitkällä tähtäimellä alhaisemman verotuksen ja pienemmät sosiaalietuudet...

"Periatteessa aussimieli toimii siten, että äiti jää kotiin ja iskä painaa töitä ja elättää perheen"

Tämä vähän panee miettimään että mitenkä kahden työssäkäyvän elämä käytännössä hoituu kun lapsia on monta ja he ovat pieniä :o
Eli onko meidän suunnitelmamme molempien työssäkäymisestä tuhoon tuomittu :??

Onko työpaikoilla liukumaa työajoissa kuten Suomessa ja miten pitkiä ovat alakoululaisten koulupäivät? Eli onnistuuko ollenkaan suunnitelma siitä että vähän työaikoja limittämällä saadan kahden työssäkäyvän voimin hoidettua lapset? Varmaankaan mitään iltapäiväkerhoja ei ole? Onhan sielläkin varmaan paljon perheitä, joissa molemmat ovat palkansaajia ja on pieniä lapsia, vai onko :o:o

No, me otetaan sitten joku komea aussinuorukainen iltapäivähoitajaksi, vapaaehtoisia? :hahhaa

Merja


RUU

LainaaAlkuperäinen postittaja Heidi
Samaa mielta Tuipa! Sita en myoskaan ymmarra, etta kuinka Suomessa lahes kaikki kehtaavat valittaa, etta saavat niin vahan rahaa ja muita etuisuuksia, kun ovat kotona lapsen kanssa.

Kävimme 1996 Tsekissä ja sikäläisen kollegan kanssa tuli juttua myös perhe-etuuksista. Hän oli juuri muuttanut pois kotoaan ja vaihtanut työpaikaansa valtion sairaalasta kansainväliseen suuryritykseen ja mm. palkka oli moninkertaistunut (olisikohan ollut luokkaa 1200 kr/kk --> 7000 kr/kk).

Tsekin tasavaltahan noudatti aiemmin "perinteistä" sosialistista taloussysteemiä, jossa mm. sosiaaliedut olivat aikamoisen hyvät (tai ainakin riittivät hyvin elättämään kansalaiset).
90-luvun puolessa välissä, sosialismin romahdettua myös Tsekissä, valtio joutui niin ankaraan rahapulaan, että kaikki perustoiminnotkin olivat uhattuina. Tässä kohdassa valtio teki mielestäni aivan oikeat johtopäätökset ja priorisoinnin: mm. lapsiin liittyvät perhe-etuudet poistettiin kokonaan, jotta rahat olisivat säästyneet sairaaloiden ylläpitoon.

Toki tämän priorisoinnin seurauksena syntyvyys romahti ja lasten teosta tuli varakkaiden etuoikeus. Mutta mikäli muutos oli vain väliaikainen, niin kansan ikärakennetta se ei vielä pahasti heilauta.

Kokeilkaapaas ehdottaa suomalaisille nettipalstojen intomielille lapsietuuksien poistamista kokonaan. Voi olla että kaikki eivät edes ymmärtäisi lukemaansa... :?
Nimimerkillä "kokemusta on eräältä palstalta"
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Tuipa

Suurin osa ystävistämme on työssä käyviä pariskuntia, ja tarhamaksut maksetaan sen mukaan. Eli meillä kolme päivää viikossa on $100 valtion avun jälkeen, kun siis saimme paikan melkein vuoden jonotuksen jälkeen... Eli toki molemmat vanhemmat voivat käydä töissä, kunhan sen tarhapaikan vain saa. Jos haluaa lapsensa Kinder ohjelmaan tilanne on toinen... Eli kinderit on kolme kertaa vko:ssa klo 8-12, jonka jälkeen vanhemmat kuskaavat lapset joko kotiin tai muualle. Jos lapset vie tarhaan tämän jälkeen, niin silti joudut maksamaan koko päivästä.
Ja jos tarhoja vertaa Suomeen, jossa opettajat ovat koulutuksen saaneita lastentarhan opettajia... Täällä riittää kun on yksi kunnon ope, ja muut ovat vähemmän kurssitettuja hoitajia.
Toisinaan, varsinkin alkuaikoina, ajattelin noita juttuja enemmänkin ja yritin kysellä opeilta lapseni "kognitiivista ja hienomotorista kehitystä" taikka sitten panoittaa  lapsen kaksikielisyyttä, saadakseni ne opet edes ymmärtämään että äiti tarkoittaa mummya, jos lapselle tulee ikävä... Tuntui kun olisin puhunut kuuroille korville, ja vähitellen tyydyin kohtalooni, ja annoin lapsen syödä valkoista leipää lounaaksi, ja juoda mehua ruuan kanssa...
Ystävä piirissä on myös muutama kotirouva, ja tuntuu että heillä menee kaikki aika lasten kuskaamiseen, sillä ainakaan meillpäin ei harrasteta itsenäisyyttä, vaan lapset kuskataan joka paikkaan vaikka pyörällä pääsisi hienosti. Olen tavannut muutaman ihmisen, joilla ädin taksipalvelu kesti kaikki 12 kouluvuotta! Kun tässä vaiheessa manitsen että kiisin kymmenvuotiaana ympäri Helsinkiä bussilla, eri harrastuksiin päivittäin, toisinaan mukanani sekä viulukotelo että jääpallomaila... Tämä on taas näitä kulttuurieroja  :(:)

Heidi

Mina laskeskelin, etta jos laittaisin lapsen hoitoon ja palaisin toihin aitiysloman loputtua (helmikuun alussa, lapsi silloin 11 kk vanha) hoitomaksujen jalkeen palkasta jaisi kateen suunnilleen sen verran, mita saan valtiolta kotona lapsen kanssa ollessani. Ei ole siis varmaan vaikea arvata, kumman vaihtoehdon aion valita! En ole muutenkaan mikaan uraihminen, vaan kotiaitiys tuntuu toimistotoita mieluisammalta vaihtoehdolta. Olen tosin siina mielessa hyvassa asemassa, etta jos paattaisinkin palata toihin seka tyopaikka etta lastentarha ovat parin sadan metrin paassa kotoa! Tarhaan on noin vuoden jonotuslista ja laitoimme nimemme listaan vauvan ollessa viikon ikainen, toivoa siis on jos paatankin palata toihin...

Tuipan mainitsema lasten kuskaaminen joka paikkaan onkin sitten sellainen juttu, joka saa mulla aina pinnan kirealle... Minkahan takia uutisissakin koko ajan kuulee lasten kasvavasta ylipaino-ongelmasta???? Kylla minun lapsuudessani ainakin kaveltiin tai pyorailtiin (valilla jopa hiihdettiin tai ajettiin potkukelkalla) kouluun ja harrastuksiin satoi tai paistoi tai vaikka  -30C pakkasella ja taalla naapuri joskus ajaa lapset kulman taakse kouluun, jonne matkaa noin 200 m... :o

Elina

Heippa!

Merja kyseli noista iltapäiväkerhoista, niitä löytyy ainakin Sydenystä.

Limittäin töiden teko ehkä saattaisi onnistuakin, kouluajat kuulemani mukaan kun ovat säännölliset ja noin ysistä kolmeen kaikille. En tiedä onko tähän eroja?

t. Elina

mette

Koulupäivät ovat täällä pitkiä Suomeen verrattuna ,  klo 9.00-15.00 ja joissakin kouluissa 8.45-2.45. Mitään pehmeitä laskuja ei tunneta. Tuskin tullaan koskaan tuntemaankaan. Vanhemmat voisivat vierastaa jo pelkkää ajatusta laittaa lapsensa kouluun tipoitellen. Koulubussikyydityksiä ajatellenkin olisi  hankalaa. Nykyisellä systeemillä toimii, kun koulussa yhtenäiset  aikataulut. Saadaan koulubussit mahdollisimman täyteen! Täällä vanhemmilla totisesti riittää räknäämistä miten järjestää lastenhoidon esim.koululomien aikaan, joita niitäkin on lukuvuoden aikana useita. Menikö se niin, että jokaisen 11 kouluviikon jälkeen seuraa loma (viikko, kaksi ja kesäloma, joka sitten  onkin pitempi). Iltapäiväkerhoja on joissakin kouluissa.

Milka

Ainakin Melbournessa on jarjestetty ns. kerhotoimintaa ennen koulujen alkua tai koulupaivan jalkeen (before school care, after school care). Muistaakseni ne ovat maksullisia.

Koulujen loma-aikoinakin koulut jarjestaa toimintaa lapsille paivasaikaan (holiday program). Niin ikaan maksullisia ja koulupaivat ovat kuten Mette jo kertoikin 9-15.00.

Mutta tassakin asiassa taitaa olla eroja osavalitioiden valilla. Queenslandiinko olit Merja muuttamassa?

Jaaks

Queenslandissa on myos maksullisia "Before - and After School Care", mutta talla hetkella se hoituu meilla hyvin naapurin ja muiden ystavien kanssa joilla on saman ikaisia lapsia.

Vuoropaivina kukin vie ja hakee toisten lapset koulusta tai tarhasta ja tuo kotiinsa leikkimaan ja vanhemmat sitten hakee pois joskus kello viiden jalkeen tai sopimuksesta myohemminkin :D
Toimii tosi hyvin ainakin meilla.

Merja

Juu, suuntana olisi meillä näillä näkymin Brisbane.

Kiva kuulla että homma ei kuulosta ihan tuhoon tuomitulta, täällä Suomessa tottuu niin helposti sellaiseen ylellisyyteen että molemmilla vanhemmilla on mahdollisuus (ja ehkä vähän pakkokin:D) olla työelämässä ilman hankalia järjestelyjä.

Toivon että akateeminen maailma on sielläkin yhtä joustava kuin täällä Suomessa, jolloin on mahdollisuus säädellä työaikoja mielensä mukaan ja olla vaikka yöllä töissä ja tehdä osittain työtä kotona :peukkuy.

Meidän porukka lähtee nyt mansikkapellolle keräämään satoa talteen - tulen muuten kaipaamaan yhtä asiaa Suomesta kovasti, nimittäin mustikoita ;)

Merja

Jaaks

Merja :D

Kylla se tyoelama on taalla (ainakin omalla kohdalla) hyvinkin joustavaa ja ns. "flexi time" on hyvin yleista.  Se tarkoittaa, ettei juurikaan ole valia milloin tuntisi teet, kunhan saat viikko- tai kuukausi tuntisi tayteen :D

Meilla ollaan myoskin molemmat toissa ja molempien tyonantajat ovat erittain joustavia aikojen suhteen.  Minulla se ei oikeastaan ole niinkaan vaikeata kun itse suurinpiirtein sanon koska olen toissa ja toinen sitten voi sovitella sen mukaan tai painvastoin.  Olemme kait myoskin sen verran hyvassa asemassa, etta partnerini tyonantaja hyvaksyy hanen tekevan suuren osan toistaan kotoa kasin - se on niin helppoa nykyaan kunhan vain on puhelin, mobile, fax ja e-mail - kukaan ei valttamatta tieda missa olet ja hommat hoituu :D

ps. mustikoita saat kylla taallakin, mutta niista oikean makuisista maksat ikava kylla maltaita :(

Jouko

Jaakko,

Noita mustokoita on tullut kaivattua, nuo marmorikuulan kokoiset pensasmustikat eivät ainakaan ole maistuneet yhtään mustikoille. Mistä muuten olet hankkinut noita Suomalaisen makuisia mustikoita?


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Jaaks

Jouko :D

Ne tulee muistaakseni Tasmaniasta ja Victoriasta eika ikava kylla ole aina saatavilla :P

Sellainen pieni 150g punnet on yleensa jotain $5 - $6, etta tulee kylla kunnolla kilohintaa :o

Tiedustelen mika on tilanne tahan aikaan vuodesta ja palaan asiaan.

ausseihin!

Onko lapsilisä ja perhe-etuuksiin tullut sitten vuonde 2004 muutoksia? Ilmeisesti viisumi 457 ei oikeuta tuohon baby bonukseen? Eli lapsilisä Suomesta olisi melkoisen mukava lisä. Ilmeisesti sen saa vuodeksi, kun ilmoittaa että muutto on tilapäinen?

tiedusteleepi mira

hardflip

Lainaus käyttäjältä: ausseihin! - tammikuu 29, 2008, 18:02
Onko lapsilisä ja perhe-etuuksiin tullut sitten vuonde 2004 muutoksia? Ilmeisesti viisumi 457 ei oikeuta tuohon baby bonukseen? Eli lapsilisä Suomesta olisi melkoisen mukava lisä. Ilmeisesti sen saa vuodeksi, kun ilmoittaa että muutto on tilapäinen?

tiedusteleepi mira

Jos nyt olen oikein ymmärtänyt, lapsilisän saa sen vuoden loppuun kun on muuttanut ulkomaille.
Hit the body...head will follow
-Trevor Gillies

Aikis

Lapsilisä kyllä päsähtää poikki samantein, jos on päsähtääkseen...sehän kuuluu näihin harkinnanvaraisiin etuuksiin joita joissakin tapauksissa maksetaan myös ulkomaille, kelantätihän sen kaiken kertoo. Semmosta ei ehkä kannata, että sanoo lähtiessään olevansa alle vuoden (vaikka on työsopimus esim neljäksi) ja sitten kuittaa nuo vuoden sosiaalietuudet. Olen kuullut että niitä on jopa joutunut maksamaan takaisin pahimmassa tapauksessa...

Sen sijaan sopimusta tehdessä kannattaa nämä huomioida, jos vain mahdollista ja jos kerta on noita lapsukaisia etenkin useampia jolloin on ihan aimo summasta kyse.

ausseihin!

Lainaus käyttäjältä: Aikis - tammikuu 29, 2008, 18:31
Semmosta ei ehkä kannata, että sanoo lähtiessään olevansa alle vuoden (vaikka on työsopimus esim neljäksi) ja sitten kuittaa nuo vuoden sosiaalietuudet. Olen kuullut että niitä on jopa joutunut maksamaan takaisin pahimmassa tapauksessa...


Sikäli jännä juttu, että meitä neuvottiin Kelassa juuri näin tekemään. On mukamas yleinen käytäntö. Täytyy tiedustella asiasta vielä toistamiseen.

Jurttamuori

Minulta ainakin koitettiin periä takaisin lapsilisää- tosin kyseessä oli vain yhden kuukauden lapsilisä joka kerkisi mennä maksuun ennen kuin ilmoitin että pysyvä muutto on kyseessä. VAIKKA Kelantäti oli sanonut, että anna maksella vaan, ja vuoden päästä sitten ilmoitat, että muutatkin pysyvästi. Kun kuitenkin saan PR-viisumilla paikallisetkin lisät, ja kahdesta maasta ei saa tukia nostella, niin ilmoitin muutosta heti. Kun yrittivät periä takaisin, kerroin kuinka minua oli "opastettu" ja tuo 1 kuukausi annettiin sitten anteeksi...

Sellaista byrokratiaa,
Jurttis
On vaikeaa olla puhdas ja aatteellinen, kun maailma on ahdas ja puutteellinen.

RUU

Mira, ellet muuta ilmoita, pysyt Suomen sosiaaliturvassa vuoden ajan muutostasi ja tiput turvasta pois sen jälkeen. Anomuksesta poikkeuksen saavat tietyt erityisryhmät, kuten lähetetyt työntekijät, tieteilijät, yms.
Toisaalta, jos menet Kelaan ilmoittamaan muuttavasi nyt yli vuoden ajaksi pois Suomesta, taidat päästä heti pois sosiaaliturvasta (mutta et taatusti verotuksesta  >:D ).

Vallitseva käytäntö tuntuu olevan ilmoittaa vasta vuoden kuluttua muutosta että "ups, ollaankin täällä pidempään". Ei ole lain hengen mukaista mutta lain kirjain taitaa sallia moisen porsaanreiän, etenkin jos pystyt osoittamaan, että alussa on asetuttu kohteeseen vain tilapäisesti (alle 12 kk). Reaalielämässähän jotkut muuttavat vain lyhyeksi ajaksi mutta jäävät samantien aloilleen ja pitää lain tietenkin sallia suunnitelmien muuttumisen.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

hardflip

Kelan sivuiltahan tuohon löytyi vastaus, eli jos olet sen ylivuoden (muutat pysyvästi) niin et kuulu sosiaaliturvan piiriin. En kyllä löytänyt tuolta nyt sitten varmistusta siihen, että saako esim. tältä yhden vuoden ajalta etuudet ja "tiputtautuu" sitten pois...

LainaaPääsääntö on, että jos asut ulkomailla tilapäisesti eli alle vuoden kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin ja sinulla on oikeus Kelan etuuksiin aivan kuin asuisit Suomessa. Maksussa olevien etuuksien maksamista siis jatketaan ulkomaille, ja uusia etuuksia voidaan myöntää hakemuksesta. Jos taas asut ulkomailla vakinaisesti eli yli vuoden, et pääsääntöisesti voi saada Kelan etuuksia. Etuuksien saaminen lakkaa siihen hetkeen, kun muutat ulkomaille.
Hit the body...head will follow
-Trevor Gillies

ausseihin!

Lainaus käyttäjältä: hardflip - tammikuu 29, 2008, 23:05
Kelan sivuiltahan tuohon löytyi vastaus, eli jos olet sen ylivuoden (muutat pysyvästi) niin et kuulu sosiaaliturvan piiriin. En kyllä löytänyt tuolta nyt sitten varmistusta siihen, että saako esim. tältä yhden vuoden ajalta etuudet ja "tiputtautuu" sitten pois...

Kyseessä olikin suullinen neuvo, kun soitimme Kelaan. Täti sanoi, että ilmoitamme vain muuttavamme ulkomaille tilapäisesti (vaikka tarkoitus onkin olla pidempää) ja tilanne tarkastetaan vuoden päästä ja tuet loppuvat sitten. On muka yleinen käytäntö. Mutta on tosiaan aika hassua, että Kelasta itse suosittelevat tällaista laissa olevaa porsaan reikää, josta saattaa sitten kuitenkin tulla etuudensaajalle ongelmia. ???

Merja

Vuoden sääntöön on poikkeus, nimittäin jos olet suomalaisen työnantajan lähettämä tai jollain muulla tavalla rahaa tulee Suomesta (kuten apurahat). Meidän perheemme kuuluu 2 vuotta Suomen sosiaaliturvan piiriin, ksoka rahoitukseni tulee Suomesta. Tämä oli ilmoitettu KELAlle jo ennen lähtöä ja muistaakseni ulkomaan yksiköstä saimme paperinkin joka tämän kuittasi.

Kannattaa muutenkin kääntyä sen ulkomaan yksikön puoleen, jos on jotain kysyttävää, ne osaavat neuvoa asian oikean laidan.

Milka

Muistakaa myos etta suullinen neuvo on yhta hyva kuin paperi mille se on kirjoitettu.   >:D

Sen olen Aussilassa oppinut etta kannattaa pyytaa neuvot aina kirjallisina, etta jos tulee ongelmia myohemmin on jotain mihin vedota. Neuvo patenee myos Suomessa.  :nuttu:

Aikis

Ja vielä yksi huomio: jos haluaa sinnikkäästi kuulua Suomen sosiaaliturvaan, ei sitten samaan aikaan voi kuulua esim. Australian systeemiin. Siellä medicaressa ne viimeistään rupeaa karhuamaan niitä kelakortteja...Jos lapsilisät Suomesta kilahtavatkin tilille, ok, mutta mitä ongelmia sitten saattaakaan käytännössä seurata jos medicaren etuja ei voi hyödyntää...

Nyt tietysti tullaankin sitten myös periaatetasolle. En oikein ymmärrä, että miksi pitää ketkutella näillä tuilla - selvä peli on selvä peli. Jos lähtee ulkomaille, saa ne edut jotka joko siihen komennukseen tai sitten uuteen yhteiskuntaan kuuluvat. Vähän tässä veronmaksajankin  >:D nostaa päätään. Itse ainakin koin, että on kaikinpuolin selkeämpää sanoutua irti entisestä ja ottaa sitten mitä vastaan tulee.

Mutta tietysti jokainen tekee itse ratkaisunsa ja vastaa niistä.

Leokatti

Samaa mieltä Aikiksen kanssa. Ei minuakaan kyllä huvita maksella veroja niin, että joku saa sitten elellä tukiaisia monesta maasta vedellen.  :peukkua
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Merja

Samaa mieltä LeoKatin ja Aikiksen kanssa.  >:(

Tosin aussisosiaalietuuksia saa VAIN PR-viisumilla, ei millään muulla. Tietääkseni.

Suomen KELA on myös ilmeisesti kiristänyt linjaansa ja tsekkaa nykyään vähän tarkemmin ihmisiä, juuri väärinkäytösten vuoksi. Ulkomailla asuva ystäväperhe sai yllärinä KELAlta kyselyn kesken ulkomaankomennuksen. Tämä on varmaan ultraharvinaista.

ausseihin!

Ei tarvitse alkaa keuhkoo ;) tässä viattomasti pohjattiin käsitykseen, joka meille annettiin Kelasta. Ja kun kerta Australiasta ei mitään tukia ole tarjolla, niin tottahan toki sitä on valmis ottamaan kaikki, mihin on oikeutettu. Ei ne palkat siellä Australiassa kuitenkaan niin huimia ole, etteikö kaikki taloudellinen tuki olisi tervetullutta. Ja ainoa virhe, mihin tässä nyt koen syyllistyneeni, oli että uskoimme, mitä meille Kelasta sanottiin.  :) Niin ikään veronmaksaja.

Merja

Keuhkoamiset ovat yleensä tällä palstalla vaan sitä että haluamme tuoda painokkaasti oman painavan, oleellisen ja tärkeän mielipiteemme keskusteluun, ei kenellekään erityisesti suunnaten, sillä kuten varmaan tiedät tätä palstaa lukevat ziljoonat ihmiset  :pepsodent

Tiedän että suurin osa käyttää tuota vuoden etuutta hyväkseen. Ja teknisesti, harva tietää ihan varmasti olevansa pitkään, on niitäkin jotka lähtevät Suomeen alle vuoden kuluttua vaikka olisi pidempi kontrakti, kaikki vaan eivät sopeudu tai tulee sietämätön koti-ikävä. Mutta se vuodenkin sosiaaliturvassa pysyminen raukeaa samassa kun menee töihin (siis molemmat perheestä). Eli jos perheestänne on molemmat vanhemmat töissä, tipahdatte samantien maasta poistuessanne sosiaaliturvasta.

Leokatti

Lainaus käyttäjältä: ausseihin! - tammikuu 29, 2008, 18:02
Ilmeisesti viisumi 457 ei oikeuta tuohon baby bonukseen? Eli lapsilisä Suomesta olisi melkoisen mukava lisä. Ilmeisesti sen saa vuodeksi, kun ilmoittaa että muutto on tilapäinen?

tiedusteleepi mira

Ei millään pahalla, mutta tätä voisi kutsua jopa petoksen suunnitteluksi, oli käytäntö sitten kuinka yleinen tahansa... Kannattaa harkita kaksi kertaa ennen kuin tällaisia kirjoittelee yleisille foorumeille. :confuse
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

usia

Minakin tieteilijana tanne tullessa kuuluin pari vuotta Suomen sosiaaliturvaan. Me taytimme lahtiessamme paperit Kelalla ja perassa tuli sitten viela tarkempia tiedusteluja tilanteesta. Lopulta saatiin postissa kirjallinen paatos sos turvaan kuulumisesta.

Asuin myos aikaisemmin vuoden Amerikassa ja silloin en lahtokiirressa muistanut kelalle ilmoittaa ja reilun puolen vuoden jalkeen tuli kirje Kelalta: "Olemme saaneet tietoomme, etta olet muuttanut ulkomaille". Eli selvityksia olivat vailla. Halusivat tarkistaa milloin olen tulossa takaisin ja olenko alle vuoden. Muutama paiva ilmoitetun paluupaivan jalkeen tulikin Kelalta soitto (Suomessa siis). Tarkistivat, etta olen tosiaankin palannut. Eli kylla jollakin siella on aikaa ihmisten menoja seurata - tai sitten olen vain muuten epailyttava 8).

ausseihin!

Lainaus käyttäjältä: Leokatti - tammikuu 30, 2008, 18:51
Lainaus käyttäjältä: ausseihin! - tammikuu 29, 2008, 18:02
Ilmeisesti viisumi 457 ei oikeuta tuohon baby bonukseen? Eli lapsilisä Suomesta olisi melkoisen mukava lisä. Ilmeisesti sen saa vuodeksi, kun ilmoittaa että muutto on tilapäinen?

tiedusteleepi mira

Ei millään pahalla, mutta tätä voisi kutsua jopa petoksen suunnitteluksi, oli käytäntö sitten kuinka yleinen tahansa... Kannattaa harkita kaksi kertaa ennen kuin tällaisia kirjoittelee yleisille foorumeille. :confuse

No olkoon sitten vaikka petoksen suunnittelua. Tähän suunnitteluun vain saimme valtionviraston taholta apua. Mutta on sitten näemmä oma moka, että on liian naivi ja uskoo sen, mitä etuuden tarjoaja neuvoo.


Jaaks

Lainaus käyttäjältä: ausseihinEi ne palkat siellä Australiassa kuitenkaan niin huimia ole, etteikö kaikki taloudellinen tuki olisi tervetullutta.

Tulikohan sittenkin tehtyä huono sopimus työnantajan kanssa, jos ei palkka edes elätä kunnolla  ???

Kannattaako edes lähteä maapallon toiselle puolelle koko perheen kanssa, jos jo ennen lähtöä tietää, ettei toimeentulo ole taattu ilman sosiaaliavustuksia ja varsinkin kun viisumi on sidottu työnantajaan eli et voi sitäkään ihan noin vain vaihtaa ?

Tokihan sitä taloudellista tukea olisi mukava saada itse kunkin, mutta ei kait sentään hinnalla millä hyvänsä ja kenen tahansa kustannuksella ?