roskikset australiassa..?

Aloittaja smlvsjck, heinäkuu 06, 2004, 05:02

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

smlvsjck

Hei taas.

Hieman kumma kysymys ehkä, mutta en tuntunut löytävän tuolta hakupaikasta mitään roskistottumuksiin viittaavaa, eikä netistäkään oikein löytynyt.
Irlannissahan jätetään roskikset oven ulkopuolelle kadulle, josta ne haetaan. Onkohan Australiassa tällainen käytäntö, vai onko ihan samanlainen kuin suomessa?
Entä sitten kierrätys? Ovatko australialaiset yhtä laiskoja kierrättämään kuin suomalaiset? (vaiko onko tämä vain omaa kuvitelmaani suomalaisista....pätee ainakin minun tuttavapiiriini)

kiitoskiitos taas
:)

lillerilalleri

Kyllä vaan siellä jätetään kerran viikossa roskikset(siis ne tönikät) kadulle.Normaalijätteiden lisäksi vuoro viikoin pullot ja muut purnukat,sekä lehdet ym.
Ihan kätevä käytäntö mun mielestä.
Toisilla myös biojätteet erikseen.:):)

Heidi

Ma olen aina ollut siina uskossa, etta suomalaiset ovat suunnilleen maailman innokkaimpia kierrattajia?? :peukkuy

Tuipa

Olen kyllä Heidin kanssa ihan samaa mieltä suomalaisesta kierrätyksestä! Maitötökit / lasipurkit / lehdet kaikki omiin laatikkoihinsa! Lisäksi kaikissa uusissa taloissa tulee lain mukaan olla roskien lajittelu. Muistan muuten oman partiolippukuntani järjestäneen paperinkeräyksiä jo yli 20 vuotta sitten - eli taloudet laittoivat sanomalehdet nipussa tien poskeen, josta ne sitten kuskattiin kierrätykseen. Ja lisäksi, monillla on kesämökeillä kompostit ja paperiroskat poltetaan takassa tai saunanuunissa.
Kyllähän suomalaisten kierrätyksesta kertoo myös se, että muovikassit maksaa kaupassa, ja ovat maksaneet melkein aina. Täällä kun tavarat jopa yksittäispakataan omiin pusseihinsa! Onneksi nuo maksulliset pussit ovat tulossa, ja kierrätyskasseja saa ostaa kaupoista.
Eli yhteenvetona voisin sanoa, että suomalainen kierrätys on huippuluokkaa!

sanna77

Me saatiin juuri uusi nk. kierrätys roskis, johon laitetaan paperi, lasi, muovi etc kaikki samaan roskikseen. Jäte firma sitten lajittelee ne myöhemmin. Tämä systeemi on parempi kuin se musta laatikko, johon kerättiin pullot ja tölkit ja se käytiin tyhjentämässä kerran viikossa, mutta eri päivänä kuin tavallinen roskis  :o
Nyt jäte firma tyhjentää kierrätys ja tavallisen roskiksen samana aamuna - eikä roskiksia tarvitse katsella kadulla koko viikkoa!

Meillä on myös oma komposti pihalla, johon laitetaan puutarhajätettä ja joskus ruuan tähteitäkin.

Zende

Selvennykseksi viela smlvsjck:ille, etta roskien kerays ja kierratys kaytannot vaihtelee kaupunginosittain ja kunnittain.  

Esim. meilla Melbournen City of Yarrassa jokaisessa taloudessa on iso kannellinen roskis, musta muovilaatikko lasille ja muoville, ja musta muovikori paperille.  Ne laitetaan itse kadulle, mista julmetun meluisat roskisrekat ne sitten hakee viiden aikaan nain tiistaiaamuisin.  Ja niinkuin Sanna77:llakin, meilla on myos itsehankittu komposti vihannes-ja puutarhajatteita varten.

Sanna77 asuu toisen, ilmeisestikin valveutuneemman ja asukasystavallisemman kaupunginosan alueella - minakin haluaisin tuollaisen 2in1 roskiksen! :)

Zende

Tuipa

Meillä täällä pohjoisessa, siis Hume counicilin alueella, roskiksia on jopa kolme, siis 3 isoa Suloa - yksi yleisroskille, yksi kierrätykselle ja yksi luonnonjätteille. Onni on iso kierrätyslaatikko - siihen pieneen mustaan laatikkoon ei mahtunut juuri mitään. Ja niiden tyhjentämisen jälkeen niitä sai etsiskellä, kun niitä heiteltiin minne sattuu... Eli taitaa olla sama systeemi kuin Sannalla - Zende, toivo elää sinullekin Suloista :) Ja siis samalla huom kaikille ei ausseille - Melbournessa on siis suomalaiset roskikset! Tai niin ainakin luulen... muistaakseni meillä oli sama Sulo Helsingissäkin...

mette

Meillä on Sulo ja Otto .
Itse on hankittu komposti, johon uppoaa puutarhajätteet, kahvinporot suodatinpapereineen päivineen etc.

Paperinkeräyksellä  Suomessa ainakin on pitkät perineet . Kenties jo  60-luvulla, mutta ainakin 70-luvun alussa meillä koulussa oli paperinkeräystempauksia. Luokkahuoneen perälle muodostuivat melkoiset lehtivuoret ja eniten lehtiä, puhelinluetteloita kerännyt luokka palkittiin! Meille tytöille ehdottomasti parhainta noissa päivissä oli lehdistä revityt sivut paperinukkeineen :D

Jaaks

Meilla on kanssa Sulo (saksalainen) ja Otto (englantilainen) maailman suurimmat jatteenkeraajat sulassa sovussa.

http://www.sulo-umwelttechnik.de/home.nsf/ContentByKey/MNIN-4QUL3E-EN.html

http://www.otto.co.uk/

Tuossa jatteenkerayksessa tai jalleenkierratyksessa eniten huolestuttaa nama uudet "double decker" jateautot.
Johan niista on ollut juttuakin lehdistossa, etta vaikka jatteet kerataan kahteen eri osastoon, niin ne viedaan kuitenkin kaikki samalle kaatopaikalle :o

http://www.brisbane.qld.gov.au/BCC:STANDARD:895133094:pp=PC_1272,pc=PC_1275

http://www.brisbane.qld.gov.au/BCC:STANDARD:895133094:pp=PC_1220,pc=PC_1221

Kylla ne ainakin nakyy yrittavan Brisbanessa "recycling"
http://www.brisbane.qld.gov.au/BCC:STANDARD:895133094:pp=PC_1265,pc=PC_1268

Tony

Jos kierrätyksestä puhutaan, niin siinä asiassa Suomi kyllä pesee Australian puhtaasti 100-0, vaikka kyllä Suomessakin on vielä paljon parannettavaa, mutta hyvään suuntaan olemme menossa.

Kuten Jaaks jo mainitsikin tästä Brisbanen jätehuoltoskandaalista, niin samaa olimme itse todistamassa Cairnsissä viiden tähden leirintäalueella, jossa kaikki roskat päätyivät loppujen lopuksi samaan myllyyn. Kierrätysroskikset taisivat olla vain pelkkää harhautusta, jolla eurooppalaiset turistit saatiin tyytyväisiksi:??:??

Juttelin kerran erään vanhemman aussimiehen kanssa kierrätyksestä, ja hän oli vilpittömästi sitä mieltä, että se toimii Australiassa erinomaisesti, koska vanhat autonrenkaatkin murskataan ja käytetään teiden päällysteenä.

Pulloissa ja tölkeissäkin soisi olla pantti muuallakin kuin pelkästään Etelä-Australiassa, jossa sielläkin vaivaiset 5 centtiä, mikä ei välttämättä  "No, worries" asennemaailmaan yhdistettynä erityisemmin kannusta ausseja palauttamaan tölkkejä ja pulloja. Sisämaan maanteiden reunustat kimaltelevat rikkinäisistä pulloista, mikä ei ainakaan meikäläisen mieltä hivele.

Australiaa vaivaa vähän samanlainen tilanne kuin Yhdysvaltojakin, eli kyseessä on iso valtio, jonka naapurimaista ei pahemmin synny paineita ekologisempaan ajatteluun. Siinä missä amerikkalaiset voivat aina sanoa hoitavansa kierrätyksen paremmin kuin meksikolaiset, niin samaa voivat aussit sanoa indonesialaisista. Kanada ja Uusi-Seelanti ovat taasen sivusta katsojia, jotka seuraavat "isojen veljien" toimintaa. Lähialueiden kansainvälistä painetta ei pääse syntymään samalla tavoin kuin esim. Euroopassa. Aussit saavat jenkkien tavoin nauttia "leivästä ja sirkushuveista" vaivaamatta itseään kierrätyksellä , ja riittäähän sitä lääniä, mihin jätteet kärrätä.

Ei siis mikään ihme, että Aussit ovat teollistuneen maailman ykkösiä niin roskaamisessa kuin polttoaineenkäytössäkin.
Useat kansainväliset aurinkoenergia-asiantuntijat ovatkin kritisoineet sitä, ettei Australia rikkaana teollisuusmaana panosta enempää aurinkoenergian kehittämiseen, vaikka sillä olisi siihen mahtavat mahdollisuudet. Pelkkä vuotuinen ralli halki Australian käyttäen aurinkoenergiaa kun ei vielä riitä.



:)Tony

mette

Jaaks  :D

:?? Ei voi olla totta! Ihan turhaanko olen virutellut maitotölkkejä, jos lajitellut jätteet päätyvätkin samaan kasaan?
Eihän tästä ole kuin pari vuotta, kun  täällä Brisbanessa uhattiin parinsadan sakoilla kotitalousjätteiden vääränlaisesta lajittelusta , josta myrsky nousi. Siis jotkut roskisliisat olisivat alkaneet kyttäämään talouksien roskiksia onko recycle tapahtunut oikein. Sitten jostain syystä asiasta vaiettiin - varmaankin siksi kun ihmiset olivat tästä touhusta tuohtuneita ja alkoivat vaatimaan lukollisia roskalaatikoita:??

Jaaks

Mette :(

Ikava kylla totta.  Tassa vahan tarinaa:

"The Brisbane City Council (BCC) contracted SITA Environmental Solutions (July 2002) to provide the collection service
and deliver the recyclables to VISY Recycling, and the solid waste to landfill.

?Rather than send the truck for a second trip, drivers were asked to dump the recyclables into the waste compartment,
after the space allocated for recycling was filled up,? Mr Williams says."

Koko juttu taalla:
 http://www.sjc.uq.edu.au/insite/edition_7/Lifestyle/RECYCLING.html

smlvsjck

Jaa joo kiitoksia vastauksista! Niitä tulikin runsaanpuoleisesti. :peukkuy

Jos joku sattuu vielä katsomaan tätä alapuolta tässä viestiketjussa, niin kysyisin vielä, että onko kerrostaloissa sama käytäntö kuin omakotitaloissa?

Jaaks

smlvs....:D

Oli sitten omakotitalo, kerrostalo, rivitalo tai teltta niin kaytanto on sama :D

Kerrostalossa sinulla on omat "Otto" ja "Sulo" pontot jossain siella alhaalla :o

MH

Niinhän se toimii täällä suomessakin tuo kierrätys, kansa kierrättää ja kaatopaikalla kaikki kaadetaan samaan kasaan. Näin siis ainakin joku vuosi sitten en tiedä onko käytäntö muuttunut siitä.

Urul

Suomessa tietääkseni jätepaperin keräyslaatikot ovat ilmaisia taloyhtiöille ja yrityksille.Täällä taas tyhjennyksestä veloitetaan.Sanoin tuosta joskus VISY Recycling edustajalle,että Euroopassa tuo hoidetaan ilmaiseksi johon hän totesi,että onneksi se on noin Euroopassa :??

Tony

Eikös kukaan ole vielä Australiassa aloittanut järjestelmällistä metalliromujen keräämistä esim. maaseudulta, josta löytyisi valtavasti kaikenlaisia vanhoja ruostuneita koneita, auton raatoja ja ties vaikka ruostunutta aaltopeltiä?

Nyt kun romumetallin maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet pilviin, niin ainakin Suomessa yksityiset keräysfirmat tappelevat "aarteistaan". Veloituksetta hakevat kaiken metalliromun vaikka mistä peräkylästä. Ja sitten metallirouhe kuskataankin Kiinaan, jonka kasvavilla markkinoilla on valtava pula kyseisestä raaka-aineesta.

:)Tony

mette

Jaaks :D

Hyvin ikävää ja valitettavaa :itke

Siirtolaisuuspäätöstä vielä odotellessa televisiosta tuolloin  katselimme edesmenneen Steve Milliganin ohjelman Australiasta.Tuo "From Woy Woy To Wagga Wagga" olikin meille ensimmäinen ohjelma Australiasta.Kaunistelematta siinä kerrottiin  miten Euroopalla saastumiseen kului 2000 vuotta Australian selvitessä 200 vuodella. Nestemäiset jätteet dumpataan mereen ja tuulten ja vuorovetten sopivasti pelatessa yhteen ne ajelehtivat takaisin rantaan :itke

How Australia Compares
Glass and paper recycling

Percentage of quantity collected for recycling to apparent total consumption

Australia
Vuonna 1985 lasinkierrätystä ei , vuonna 2000 luku  40.

Vuonna 1985 paperi 36,vuonna 2000 47.

Suomi
Vuonna 1985 lasinkierrätys 21,vuonna 2000 89.

Vuonna 1985 paperi 39,vuonna 2000 67.

Uusi-Seelanti
Vuonna 1985 lasinkierrätystä ei  ,vuonna 2000 42.

Vuonna 1985 paperin uusiokäyttöä ei ole ollut,vuonna 2000 65.

Saksa
Vuonna 1985 lasinkierrätys 43,vuonna 2000 83.

Vuonna 1985 paperi 43,vuonna 2000 70.

Sveitsi
Vuonna 1985 lasi 46,vuonna 2000 91.

Vuonna 1985 paperi 39,vuonna 2000 63.

Japani

Vuonna 1985 lasi 47,vuonna 2000 78.

Vuonna 1985 paperi 50,vuonna 2000 59.


Vertailussa 18 maan kanssa Suomi olisi näin paperinkierrätyksen kakkosmaa Saksan ollessa ensimmäisenä.Myös lasinkierrätyksessä Suomi  kakkosena Sveitsin ollessa ykkösenä.

riaapa

smlvsjck...

Juu kyllä minunkin mielestäni suomalaiset pesevät aussit ihan mennen tullen näissä kierrätysasioissa. Yksi mahtava esimerkki on mielestäni se, että suomalaisista virvoitusjuomapulloista jotain 95% muistaakseni uudelleen käytetään. Eli ei ainoastaan kierrätetä lasi-/muovijätteenä, vaan pestään ja uudelleenkäytetään. Ja tämä on ollut käytäntönä niin kauan aikaa, että tuskin kukaan juuri kahta kertaa miettii että palauttaako palautuspullot kauppareissulla vai laittaako roskikseen. Samoin kiusaus on huomattavasti pienempi rikkoa pullo luontoon. Ja mikä mahtavinta, jos joku päättää mieluummin jättää pullonsa ojan pohjalle (ehjänä), niin kyllä sen joku mummo tai pikkupoika sieltä löytää ja siitä sen parikymmentä senttiä hakee. Muistan kyllä itsekin pienenä tyttönä kesäisin etsineeni palautuspulloja uimarannan läheisyydestä ja sitten kioskille nallekarkkeja ostamaan (äidiltä salaa, koska ei ollut tietenkään karkkipäivä... :D )

Monissa Suomen kunnissa voi nykyään saada sakkoja, jos ei lajittele jätteitään. Jyväskylä oli muistaakseni yksi ensimmäisiä tällaisia kaupunkeja. Ja ainakin Jyväskylän opiskelijapiireissä biojätteen, paperin, kartonkipakkausten, metallitölkkien ja lasin lajittelu on aivan arkipäivää. Ja mikäs siinä, kun se on tehty niin helpoksi kun roskiskatoksesta löytyy jokaiselle jäteryhmälle oma astiansa. Tätähän on nyt Suomessa tutkittukin, kuinka talonyhtiöt voivat säästää huomattavia summia hoitamalla lajitteluasiat kuntoon, sillä kun esim. biojätteet eivät ole viemässä tilaa ja haisemassa sekajätteen seassa, niin sekajäteastiat eivät täyty yhtä nopeasti kuin ennen, ja niiden tyhjennysväliä voidaan pidentää. Syy miksi monet eivät erottele biojätteitä, on se että biojäteastia muka haisee pahalle ja sitä joutuu tyhjentämään niin usein. Pyh, sanon minä. Hyvin hoidettuna biojäteastia haisee mielestäni vähemmän kuin normaaliroskis jonka seassa on biojätteetkin. Biojäteastiaan on hyvä laittaa sekaan esim. kahvinsuodatinpussit ja pieniä määriä pehmeää talouspaperia, sillä nämä sitovat biojätteen kosteutta, jolloin hajuhaitat pienenevät merkittävästi. Ja biojätepussin pohjalle kerros sanomalehteä tai puolikas munakenno, niin kosteus ei tule pussin pohjasta läpi. Biojäteastia on toki hyvä tyhjentää vähintään noin 4 päivän välein, mutta vastaavasti normaaliroskiksessa on vähemmän tavaraa, eikä se haise.

Nyt kun olen pitänyt palopuheeni biojäteastian puolesta, pääsenkin siihen, kuinka sydäntäni särkee kun joudun nykyään laittamaan biojätteeni normaaliroskikseen. :itke Asun nimittäin pienkerrostalossa, eikä minulla siis ole takapihaa jossa pitää omaa kompostia. Meidän jätehuoneessamme on ainoastaan normaaliroskikset, kierrätysroskikset (joihin saa laittaa lasia, kirkasta muovia ja alumiinia) sekä mustat pöntöt kierrätyspaperille. Häpeäkseni täytyy sanoa että naapurini ovat idiootteja. :? Ohjeet ovat selkeät ja hyvin näkyvillä, mutta silti kierrätysastioihin eksyy jos jonkinlaista tavaraa. Josta seuraa, että kierrätysastioitamme ei ole tyhjennetty kahteen viikkoon, vaan roskakuskit ovat jättäneet lapun joka sanoo etteivät he voi tyhjentää roskista jossa on tavaraa joka ei sinne kuulu. Nyt monet ovat vain jättäneet kierrätysroskansa siihen täyden roskiksen viereen. Viimeinen pisara oli kun eilen illalla näin kuinka joku oli jättänyt puolikkaan pullon maitoa siihen lattialle. Siis hän "kierrättää" muovisen maitopullonsa, mutta ei kaada hapanta maitoa ensin pois??!?? :nuttu: Homma pitäisi olla hoidossa, sillä soitimme tänään isännöitsijäfirmalle (body corporate) ja he lupasivat tulla selvittämään sotkun, sekä kirjoittaa kirjeen jokaiselle asukkaalle jossa selvitetään kierrätyksen salat... saas nähdä kuin käy.

Muuten olemme kotiutuneet oikein hyvin. :) :) :) :)

Riina.
Riina

Milka

Kuten joku jo mainitsikin roskikset ja kierratys on kunta kohtaista. Muiden viesteja lukiessa tulee mieleen etta meidan 'viherpipertajien' kunta nakojaan hoitaa taman asian paremmin kuin moni muu.

Meilla on nimittain kunnan puolesta kolme roskista. Ns. biojatteille tarkoitettu vihrea roskis, joka tyhjennetaan joka viikko. Biojatteet viedaan kuulemma laitokseen, jossa ne kompostoidaan mullaksi ja myydaan kuluttajille.

Valtavan kokoinen kierratysroskis tyhjennetaan joka toinen viikko. Kuten myos muille jatteille tarkoitettu roskis.

Kierratysroskikset tyhjennetaan ns. kierratyskeskuksessa, jossa tyontekijat sitten (kasin :o) lajittelevat pullot, paperin yms. materiaalin eriosastoihin, joista ne loytavat tiensa uusiokayttoon tai kaatopaikalle. Suurinosa kuulemma todellakin kierratetaan. Ystavani tyoskentelee firmalle, joka hoitaa kierratyskeskuksen tyonvalityksen. Hanen mukaansa esim. kierratyspaperia ei tule niin paljoa kuin paperifirmat ostaisivat :?.

sanna77

"kierratyspaperia ei tule niin paljoa kuin paperifirmat ostaisivat "

Mielenkiintoista...aloin juuri miettimään, että meillä ei töissä kerätä paperi jätettä erikseen, mutta ostetaan 50% kierrätys paperista tehtyä tulostin paperia :nuttu: Oliskohan aika alkaa käyttämään noita paperinkeräys roskiksia töissäkin niin saatais enemmän sitä kierrätyspaperia :D :D

mette

Tuli mieleen tällainen, kun aina silloin tällöin aikakausilehtien välissä näkee  erilaisia näytepakkauksia, kasvovoiteita , värivoiteita etc...että kuinkahan  paljon niitäkin joutuu tuonne paperinkeräykseen :??

riaapa

Mette,

Ainakin Suomessa olen ymmärtänyt, että pienet määrät muovia ei haittaa, eli esimerkiksi "ikkunallisista" kirjekuorista ei tarvitse repiä sitä läpinäkyvää muoviosaa irti, samoin jos joku lehti on muovikääreessä, niin se ei vielä haittaa. Pelkistettynä perusajatuksena siis se, että mitä postiluukusta tulee, sen saa laittaa paperinkeräykseen. En tosin tiedä mikä täällä on periaate.

Meidän kierrätyslaatikkoon olivat ainakin roskakuskit jättäneet viestin, että kierrätyspaperi ei saa olla muovipusseissa. (mutta kuten sanoin, meidän naapureilla ei selvästikään ole mitään tajua kierrätysasioista, joten lähes kaikki olivat tuoneet paperinsa muovipusseissa, eivätkä vaivautuneet tyhjentämään pelkkiä papereita kierrätyslootaan...)
Riina

mette

Riaapa :D

Minä olen taas ymmärtänyt, että noita ikkunallisia kirjekuoria ei saa jätepaperiin laittaa :??

Noista mainitsemistani näytetuotteista. Luulisihan sitä, että tuollaiset kosmetiikkanäytteet eivät jätepaperiin kuuluisi.

riaapa

Mette,

tosiaan noista näytepakkauksista en tiedä, mutta muistan nimenomaan nuo ikkunalliset kirjekuoret mainitun "sallittuna tavarana" Suomessa. :??

Kirjekuoret mainitaan tässä linkissä, muttei ikkunallisia erikseen: http://www.ytv.fi/jateh/kodin/pap.html

Muita hyviä jäte- ja kierrätyssaitteja:
http://www.fiksu.net/#
http://www.kuluttajavirasto.fi/user/loadFile.asp?id=4453

Riina.
Riina

Jaaks

Mette :D

Kauniita ajatuksia, mutta onko silla niin valia kun kaikki paatyy sinne samaan "landfill" anyway :o

"Ehka hieman sarkastisesti ajatellen"...

arixmel

pitaa myos muistaa olla aina varovainen heittamasta naita aussi seteleita kierratyspaperin sekaan. :hahhaa:hahhaa
mikahan siina on ideana etta maalla pitaa olla isommat roskikset kuin taalla kaupungissa, asuin joskus bendigossa ja ne oli kaksinkertaiset melbourneen verrattuna,,,tammosena kotikutosena remonttireiskana tuppaa tulemaan joskus enemmankin sita roskaa (lue: epaonnistuneita projekteja :hahhaa)
ari
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

wendolene

Jaaks :)

Ikävä kyllä tuota samaa olen ollut todistamassa myös Suomessa :( Sinne vaan samaan roska-autoon kaikki ihmisten vaivalla kierrättämät roskat. Tämä nyt ei tiettävästi ole mikään yleinen tapa, mutta näin ainakin jossain päin...

Jurttamuori

Kompostista kyselisin..

Hirvittää, kuten edellisiäkin kirjoittajia, tämä kaiken jätteen mättäminen samaan astiaan! :itke

Taidan olla kadultamme ainoa, joka kiskoo paperinkeräys- ja muovi/kartonkikeräyslaatikon viikoittain tontin reunamille.

Ajattelin hankkia kompostin, että biojätteet voisi nakkoa sinne. Talvella ei varmaan synny haju- eikä kärpäshaittoja, mutta mitenkäs kesällä? K-martissa näin kannellisen muovipönikän jota kompostiksi kutsuttiin, pärjäisiköhän sillä? Riittääkö, että väliin lastaa ruohoa yms.puutarhajätettä, vai pitäisiköhän hankkia jotain muutakin kuiviketta, puunlastuja tai muuta?

Tunnustan, aikuisikäni olen asunut kerrostaloissa enkä ikinä ole hoitanut kompostia, ja lapsuudessani Afrikassa kaikki jäte heitettiin valtavaan, katettuun, maan sisään kaivettuun kuoppaan... mutta josko koettaisin pelastaa palasen maailmaa tällä kulmalla palloa! :D  

Jurttis

(edit: löysinkin jo netistä kaikenlaisia ohjeita kompostin hoitoon. Mutta jos jollakulla -Timo?- on Australiakohtaisia :roue ohjeita kompostointiin niin olisi kiva kuulla. En haluaisi uusia naapureita suututtaa haisevalla muovitynnyrillä heti alkuun...)
On vaikeaa olla puhdas ja aatteellinen, kun maailma on ahdas ja puutteellinen.

Timo

Jup, Jurttis, kolmisen vuotta on kompostoitu talousjätteet  sellaisella mustalla muovipänikällä. Hyvin sujuu ilman tuholais- ja hajuhaittoja kun käärii haisevimmat jätteet paperiin, vaikkapa sanomalehteen, ja sitten peittelee puutarhajätteellä, esim. hakkeeksi tehdyllä tai ihan käsipelillä pienityllä. Netin ohjeilla ja kokeilemalla selviää. Toki tontin on hyvä olla sen verran iso, ettei komposti tökötä ihan naapurin tai oman ikkunan alla. Minä olen sijoittanut pänikän varjoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan, esim. puutarhaan puskien keskelle niin ettei se paljoa näy eikä kukaan (koirat) pääse tönimään sitä kumoon. Ehkä sinäkin panet omasi piiloon naapureilta?  Niin, ja riittävän iso pänikkä kannattaa hankkia, että sinne mahtuu puutarhajätettäkin reilusti. Meillä on sellainen noin metrin korkea ja puolisen metriä kanttiinsa leveä neliskulmainen,

Ja sitten kun olet perustanut kompostin ja saanut sen hvyin toimivaan, voit laittaa sen rinnalle matofarmin. Sen hoito onkin sitten vähän haastavampaa kuin kompostin, mutta onnistuu hyvin kaupungissakin.

Jurttamuori

Kiitoksia Timo, tiesin että sä tietäisit näistä asioista! Meillä odottaa kaapissa pienoinen kasa siemenpusseja hallojen haihtumista.

Tonttia riittää, tosin se ei ole oma vaan vuokralla. Sain kuitenkin isännältä luvan pistää pienen kasvimaan johonkin nurkkaan, joten se komposti voisi olla hyväksi... Luulen kuitenkin että asustellaan tässä aika tovi. Kauankos se kestää niitten jätteiden maatuminen?

Hakkeesta... Pihalla ei ole kyllä mandariinipuuta lukuunottamatta mitään muuta kuin ruohoa, joten ei varmaan  tule muuta "puutarha"jätettä kuin ruohoa sinne pönikkään. Laittaisin sen varmaan autotallin taakse tontin nurkkaan, ettei häiritse kenenkään herkkää, visuaalis-esteettistä sielua :hahhaa

Jaa matofarmi. Mikäs siinä! Kyselen sitten neuvoa, kun saan biojäteaseman ensin toimimaan...

Jurttis
On vaikeaa olla puhdas ja aatteellinen, kun maailma on ahdas ja puutteellinen.

Timo

Jurttis,  Se jätteiden maatuminen kestää yleensä pari-kolme kuukautta. Jos sinulla ei ole muuta "haketta" lisätä kuin ruohoa mandariinipuun lehtiä, ehkä joudut hankkimaan sitä muualta. En tiedä, miten teillä päin, mutta meillä sitä saa joskus ilmaiseksikin kaupungeilta, siis tuota silputtua puutarhajätettä nimellä "mulch".  Varmaan sielläkin kesäkuumalla kasvimaa saattaa palaa, jos ei maata peitä tuolla hakkeella tai silpulla tai ruoholla?  Meillä Cairnsissa ei kierrätetä vielä paperia ja pahvia, joten minä olen tehnyt niistäkin haketta, esim. repinyt vedessä pehmitetyt pahvilaatikot pieniksi paloiksi ja laittanut kompostiin. Mutta silti kannattaa laittaa ainakin muutama ripaus multaa ja luonnollista jätettä sekaan.

Onnea vaan kasvimaan pidolle :D

Jouko

Ei muuten kannata käyttää eukalyptuspuusta tehtyä haketta, sillä tämä kyllästyttää maan puusta peräisin olevalla öljyllä, ja siihen ei sen jälkeen saa vettä imeytettyä millään ilveellä. Elikä maa kastuu vaan ihan pinnasta muutaman kymmen millin alueelta ja siitä eteenpäin multa on ruutikuivaa vaikka vettä kuinka uittaisi.


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Timo

Kiitti, Jouko, tuosta vihjeestä. Sitä en ollutkaan kuullut, varmaan osittain siksi, etten ole asunut koskaan alueella, jolla eukalyptus olisi mitenkään hallitseva puulaji. Mutta nyt muistan, että ainakin Sydneyssä niitä oli joka paikassa.  Siitä minua kyllä on varoitettu, että tamarindipuun lehtiä ei pitäisi levittää puutarhaan eikä kompostiin, koska ne pilaavat maan.

Ja mitä muuta sitten ei pitäisi laittaa kompostiin?  Erästä kaupunkilaisystävääni piti oikaista, ettei kaikkia keittiöjätteitä kuten muovipulloja saa kompostoida. Paperia voi, mutta muovitettua paperia tai pahvia ei, kuten "pahvisia" mehutölkkejä.  Suurin osa meistä kait tajuaa sen, että vain orgaanista (eloperäistä) ainetta voi kompostoida. Täkäläisissä "virallisissa"  kompostointiohjeissa usein kielletään lihan, kalan ja  maitotuotteiden kompostointi vedoten hajuhaittoihin ja siihen etteivät ne lahoa kompostissa.  No, kyllä ne lahoavat mutta ne pitää taiten kätkeä kasviperäisen jätten joukkoon, etteivät kärpäset, rotat ja muut pääse käsiksi niihin. Eikä niitä saa olla liian paljoa, vaan valtaosa kompostoitavasta aineksesta pitää olla kasvijätettä (kuten haketta).  Myöskään liian suuri määrä sitrusperäistä jätettä (esim. appelsiinin kuoret) ei ole hyväksi kompostille.

Niin, vaikka tässäkin nyt kompostikeskustellaan roskisotsikon alla, ei komposti ole mikään roskis :D

Jurttamuori

Hyvä tietää tosiaan tuosta eukalyptus-hakkeesta, sitä olisin varmaan ostanut...
Mutta maitotölkkejä en olisi ehkä sekaan tunkenut kuitenkaan :D

Toisilla on tuo kierrätys tarkempaa kuin meillä tavan talliaisilla; muistan elävästi kuinka ympäristö-orientoitunut ystäväni kerran jyrähti kun oli laittanut ilmaislehden roskikseen- vaikka se onkin ilmaislehti niin voi sen silti kierrättää!:hahhaa:hahhaa

Jurttis (pelastamassa maailmaa, suunnittelemassa auton ostoa- ristiriitaa?)
On vaikeaa olla puhdas ja aatteellinen, kun maailma on ahdas ja puutteellinen.

Merja

Joku voisi kylla keksia noille maitotolkeille (muovisille 3l) patevan niksipirkkavinkin, meilla tulee niita paivittain ja on inhaa laittaa niita sinne kierratysroskikseen kun ne kuitenkin menee sinne sekajatekaatopaikalle...
Ehka rakennamme ponttoniveneen, jolla matkaamme sitten Straddielle lomailemaan?:pepsodent
Merja

Jurttamuori

Hei Merja,

meill? k?ytet??n tyhji? 2l:n mehupulloja kuumavesipulloina- sen kun suhauttaa t?yteen kuumaa vett? ja sujauttaa peiton alle ennen nukkumaan menoa- onpa kiva menn? l?mpim??n petiin nukkumaan! Ja sittenh?n veden voi juoda aamulla kun se on taas j??hileist? ja ah niin virkist?v??!

Tuli nimitt?in s?hk?lasku ja en?? ei noita ?ljypattereita l?mmitet? tuntikausia. Tosin maksaahan se vesikin... Mutta todentotta, mehupullot on hyvi? s?ngynl?mmitt?ji?.

Jurttis
On vaikeaa olla puhdas ja aatteellinen, kun maailma on ahdas ja puutteellinen.

nuutja

tervehdys!

oli pakko ottaa kantaa roskis asiaan! tosiaan täällä härmässä ajetaan suurin osa esim.biojätteistä
samalle kaatopaikalle mihin menee sekajätekin!

toteaa "roskakuski"

Merja

Jurttis :D

kateva idea, meilla on vain ollut ongelmana etta jos ne laittaa jaakaappiinkin lappeellaan niin jo kohta joku vuotaa. En millaan haluaisi herata aamulla luistinradalta...
Pitaisi varmaan kayttaa sita teippia (mikahan sen nimi on?), jota niin moni suositteli kun pesukoneen hanat vuoti :pepsodent

Ollaan vahan mietitty lamppareiden ostamista, vaikka taa talvi tasta kohta loppuneekin (pliis sanokaa etta se loppuu pian), mutta sahkolaskua on kylla mietitty taallakin. Meilla olisi sellainen ylellisyys kuin takka, mutta mistaan ei tunnu loytyvan edullista polttopuuta. Siis en millaan viittis ostaa torkean kallista muovikassillista joltain caltexilta.

Mites teilla muuten, joko kuldyyrishokki on iskenyt?

Merja

Georgk

Merja,

Ehka teilla siella ylhaalla on eri systeemit, mutta meilla Australian syvassa etelassa edullisimmin polttopuuta saa kun tilaa tonni kerrallaan kotiin kuljetettuna...? Ei tarvi maksaa Caltexin natista muovipusseista.

Mietiskelee,

Georgk
The ships hung in the sky in much the same way that bricks don\'t.