Aidit on luotu ihan sita varten, etta huolehtivat ja murehtivat. Mina ainakin olen kantanut korteni kekoon murehtimalla syysta ja ilman syyta.

Taytyy tosiaan muistaa, etta kaikki lapset ovat erilaisia ja oppivat eri tahdissa, oli kielia sitten yksi tai kaksi. Jollekin yhdenkin kielen oppiminen on haastavaa, joku toinen handlaa kaksi tai useammankin kielen tuosta vaan. Meilla nuorimmainen oli kuusi ja puoli vuotias, kun tulimme tanne Melbourneen. Olisi mennyt Suomessa vasta syksylla eskariin. Taalla kuului ikansa puolesta ekalle luokalle ja sinne hanet laitettiin puoleen valiin vuotta, vaikkei osannut sanaakaan englantia. Paatos tehtiin silla perusteella, etta minusta rahkeet riitti talla lapsella. Ja lisaksi tuumattiin, etta jos ei puolessa vuodessa opi riittavasti, niin aina voi kayda ekan luokan uudestaan. Ei tarvinnut, puolessa vuodessa oppi lukemaan ja kirjoittamaan englantia riittavasti siirtyakseen muiden mukana tokalle. Toki taman eteen tehtiin paljon toita ja koulussa jarjestettiin paljon tukiopetusta, josta olen muissa viestiketjuissa kertonutkin. Nyt lapsi on kolmannella, eika tukiopetusta enaa tarvita.
Se suomen oppiminen sitten. Vaikka me emme ole nailla nakyminen palaamassa Suomeen, minusta on tarkeaa, etta lapset oppivat aidinkielensa kunnolla. Siksi panostin alusta saakka siihen, etta nuorimmainen oppii lukemaan ja kirjoittamaan myos suomeksi. Suomi-koulu on oiva paikka tahan ja myos kotona luetaan ja kirjoitetaan suomeksi, esimerkiksi kirjeita Mummille ja muille sukulaisille. Kuinka paljon lasta voi kuormittaa uuden oppimisella on paljon lapsesta kiinni. Maalaisjarjella tassa parjaa aika pitkalle, silloin kun lapsi jaksaa ja haluaa, silloin kaydaan asioita lapi. Sitten kun vasyttaa, eika huvita, annetaan asiaan olla.
Toisena esimerkkina isompi tytoista, joka olisi ikansa puolesta kuulunut puoleen valiin kutosluokkaa taalla. Minusta kielitaito ei kuitenkaan ollut kovin vahva ja tama lapsi on muutenkin joutuu pinnistelemaan enemman koulun kanssa. Olisi ollut aika hurjaa siirtaa yla-asteen puolelle jo puolen vuoden paasta, koska kuten Merja mainitsi, siella se vakavampi opiskelu vasta alkaakin ja silloin pitaa olla kielitaito kohdallaan. Niinpa tama lapsi laitettiin vitoselle puoleksi vuoksi (vaikka juuri oli sen luokan Suomessa saanut loppuun) ja puolentoista vuoden paasta tilanne oli jo ihan toinen. Silla yhden vuoden lisa-ajalla voi olla ihan ratkaiseva merkitys jatkon kannalta. Jos laitetaan liian heikoilla kantimilla liian isoihin haasteisiin, ei siita tule kuin pahaa mielta.
Mutta jokainen on oman lapsensa paras asiantuntija. Lapsen ian ja kykyjen perusteella lahtisin hommaa arvioimaan. Pienemmat YLEENSA sopeutuvat nopeammin muutoksiin. Ehka sen perusteella laittaisin kielet jarjestykseen, milla on tarkoitus koulua kayda. Mutta en kylla jattaisi toista kielta kokonaan opettelematta, siis lukemista ja kirjoittamista.
Tammoisia pohdiskelee,
Rayha