Working holiday -viisumista FAQ

Aloittaja Jouko, elokuu 21, 2003, 10:33

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jouko

Täällä on ollut asiasta tiedusteluja, joten selvennän hieman tietoja;


http://www.immi.gov.au/media/fact-sheets/49whm.htm


1. Yksinkertaisin ja helpoin tapa saada ko viisumi (koodinumero 417) on hakea sitä intenetin kautta, (http://www.germany.embassy.gov.au/ --> visa) tuolloin hakemus käsitellään nopeasti, itselläni myöntävä vastaus tuli seuraavana päivänä hakemuksen lähettämisestä. (tammikuu/2003) Hakemiseen vaaditaan luottokortti.

Lääkärintodistuksia ym. erikoissälää vaaditaan ainostaan, mikäli aioit työskennellä lasten/sairaiden parissa (opettaja/sairaanhoitaja tms.) perushakijan on ainoastaan täytettävä lomake ja käytännössä vakuuteltava olevansa varakas, ongelmia aiheuttamaton lomailija.

Lisää aiheesta lue viestiketju...
http://www.dundernews.com/viestitaulu/index.php?topic=218.0


Mulle ei annettu passiin mitään viisumia suomessa?
Working Holiday viisumi on sähköinen ja tästä syystä passiin ei tule mitään merkintää ennen lähtöä. Saat ainoastaan ilmoituksen (e-maili) siitä että sinulle on myönnetty WH viisumi. Tulosta hyväksyntä e-maili mukaan. Viisumisi tarkistetaan ennen koneeseen astumista ja maahan saapuessasi. (Lentoyhtiöt saavat sakkoa jos ottavat koneeseen henkilöitä joilla ei ole viisumia). HUOM! Viisumi on voimassa myöntämispäivästä alkaen, josta eteenpäin sinulla on vuosi aikaa saapua maahan. Saapumispäivästäsi alkaa juosta viisumin vuoden voimassaolo.

Ennen kun aloitat työt Australiassa pitää WH viisumin haltijan vierailla lähimmässä siirtolaisviraston toimistossa (Sydneyssä tämä löytyy suoraan lentokentältä) hakemassa työhön oikeuttava WH viisumi merkintä/tarra passiisi. Sydneyssä ohjaavat sinne suoraan passintarkastuksesta muissa kaupungeissa pitää vierailla passin ja muiden dokkareiden kanssa immin (immi = Immigration = (Department of Immigration and Multicultural and Indigenous Affairs)) toimistossa.

Siirtolaisvirastojen  toimipisteiden osoitetiedot löytyvät täältä.
http://www.immi.gov.au/contacts/index.htm

Pitääkö palauttaa kelakortti
Tassa suoraan KELA'n sivuilta: "Suomessa asuvana ja sosiaaliturvan piiriin kuuluvana pidetään ulkomailla tilapäisesti oleskelevaa henkilöä. Tällöin ulkomailla oleskelu kestää enintään yhden vuoden ajan."


HUOM! Vakuutusturvasta (tai sen mahdollisesta puutteesta) WH-tyoelamassa

"Australiassa ei ole olemassa koko valtion kattavaa tyotapaturmalakia..."

"Tunnetusti hyvin monet WH lomalaisia tyollistavista hostelleista maasedulla ja farmeista ei koskaan maksa valtiolle taysia veronpidatyksia tai yleensa pidata oikeaa veroa, niin miksi he sitten maksaisivat taydet vakuutukset "tyontekijoistaan" joita heilla ei ole oikeasti kirjojen mukaan ollutkaan..."

"Mainittakoon varoituksen sanana sellainenkin seikka, että olipa Australiasta hankittu tapaturmavakuutus suuri tai pieni, niin on varsin todennäköistä, ettei vakuutusyhtiö maksa mitään korvauksia, ennen kuin asia on käsitelty oikeudessa ja mahdollisesti useammassakin."

Kannattaa siis tarkistaa vakuutusturvansa (mahdollisten tyotapaturmatilanteiden varalta) hyvin jo ennen WH:lle lahtoa, ettei tule ikavia yllatyksia!

Lisaa tarkeaa tietoa aiheesta:
http://www.dundernews.com/viestitaulu/index.php?topic=2384.0


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

eevis

"suunnitelmat olis sellaiset et töissä 24/7 1-2kk ja sit nokka kohti australiaa. ajattelin tulla pidemmäks aikaa ja etsiä töitä joten se on sit viissiin se WH-visuumi. yksin olisin tulossa joten kaikki mahdollinen apu ja vinkit on tervetulleita! mielessä pyörii miljoona kysymystä mut täs niistä muutama näin ens alkuun:"

1) mikä järjestys (pähkinänkuoressa)? ts viisumi -> etsin majapaikan -> ku majapaikka hallussa varaan lentoliput -> paikan päällä oletan löytäväni ystävällistä ja avuliasta jengiä joka auttaa hieman työn hankkimisessa ja paikkojen löytämisessä -> asiat lutviutuu pikku hiljaa ja voin taas hengittää normaalisti.

Ensin kannattaa tosiaan tuo viisumi hommata nettihakemuksella, helppoa kuin mika. Asumuksen hankkiminen etukateen on ihan oma valinta, mutta yleensa helpointa on vasta paikan paalla ensin majoittua hostelliin ja sitten vaikka etsia vuokrakamppa, jos sellaisen haluaa. Erittain todennakoisesti ystavallista porukkaa loytyy paikan paalta, mutta miten paljon tama jengi voi auttaa tyonsaannissa on ihan tuurista kiinni. Useissa hostelleissa on tyonvalitysta, mutta mitaan takuita ei siis ole. Edes takuita lupailevilla jarjestoilla. Asiat kylla yleensa lutviutuvat. :)

2) WH-viisumin kohdalla ei siis saa työskennellä 6kk pidempää samas työpaikassa. miten tarkkaa tää ajan noudattaminen on ja miten sitä valvotaan?

Ajan noudattaminen on selvasti sanottu viisumin saannoissa, ja kun teet veroilmoituksen, voipi olla etta ne ihmettelevat hiukan, jos ilmoituksesi on koko vuodelta samasta firmasta. Tai sitten eivat.

kuinka paljon W&h viisumilla saa tehdä töitä?

3) miten tarkkaa se on et tilillä on just se 5000aussi dollaria?

Ei kovin tarkkaa.

Viisumin vaatima pohjakassa?
pohjakassa

4) WH-viisumin voi siis saada kerta/elämä. eli mitäs ku saavun sinne ja sit yllättäen käyki niin et töitä ei löydy (onko miten tod.näköistä?) ja rahat loppuu jossain vaihees, onko sit vaan tultava takas tänne murheellisten laulujen maahan ja that's it? ei toista mahdollisuutta palata tulevaisuudessa sinne pidemmäks aikaa laillisesti hommiin?

Toiden perassa voi hyvinkin joutua siirtymaan paikasta toiseen, valttamatta isossa kaupungissa ei koko ajan loydy toita, kun kilpailu on kovaa. Jos rahat loppuu, taytyy siirtya sinne missa on toita, eli joko muualle Australiassa tai sitten aaritapauksessa vaikka kotiin Suomeen. Riippuu tilanteesta ja ihmisesta. :confuse :) Yksi mahdollisuus palata laillisesti on esim. olla ensimmaisella WH:llaan 3kk regional Australiassa (eli isoimpien kaupunkien ulkopuolella) toissa kausiluontoisessa farmityossa (mm. hedelmienpoiminta), jolloin voi saada toisen vuoden WH-viisumin. Eika mikaan esta myohemmin hakemasta jotain muuta viisumityyppia, kunhan on noudattanut viisumisaantoja ja muutenkin ollut kunnon kansalainen :) , ettei DIMIA:lla tms. instansseilla ole sinusta valittamista.

Toisen WH-viisumin haku FAQ

Tyopaikoista FAQWH:laisen opas

1770 on tehnyt loistavan oppaan WH:laiselle, ja se loytyy taalta.

Timniksen loistava WH:laisen check list loytyy taalta: Muistettavat asiat ennen lähtöä ja perille päästäessä.
Dees - We will bloody bounce back!!!


eevis

Tuossa linkkejä päivitellessä tuli vastaan, että DIMAn sivuilla nimenomaan nyt kielletään yrittämästä junailla pidempiä kuin 6 kk työrupeamia WH:lla.

"You are allowed to work with each employer for up to 6 months and cannot work for longer than 6 months in the same position, in the same location, doing the same work. The 6 month work limitation applies to full-time, part-time, casual or shift work.

You cannot stay in the same job beyond 6 months by using different employment agencies, business affiliates or sub-contracting arrangements.

Working for longer than six months with the same organisation, regardless of whether the duties or location of the employee change, is generally not allowed. A Working Holiday visa holder may, work for independently owned franchises located in different areas for up to six months at each, as long as the franchisees are different employers with different Australian Business Numbers."

MUTTA:

"If you hold a second Working Holiday visa, you may return to work for a further six months for an employer with whom you worked on your first Working Holiday visa."Viisumin hakeminen netissä Visa Electronin kanssa: onnistuu kyllä. WH-viisumihakemus ja Visa Electron

Hostellien varailu Visa Electronilla: onnistuu yleensä. Hostelli/luottokortti
Dees - We will bloody bounce back!!!


eevis

Viime lokakuun lopulla on tullut muutos WH-viisumiin ja vanhemmuuteen. Jos lapset eivät lähde mukaan Aussilaan, voi hakea WH-viisumia, jos täyttää muuten sen ehdot. Tässä tilanteessa tulee kuitenkin käyttää paperista viisumihakemuslomaketta, jolloin käsittely kestää pidempään kuin evisan, joten ei kannata jättää viisumin hakemista ihan viime tinkaan ennen aiottua lähtöajankohtaa.

27 October 2008

Applicants who will not be accompanied by dependent children during their stay in Australia will be eligible to apply for the Working Holiday visa from 27 October 2008.

Previously, if you had dependent children you were not eligible to apply for this visa. From 27 October, providing your dependent children will not be accompanying you during your stay in Australia, you are eligible to apply, however you will need to apply using the paper application.
Dees - We will bloody bounce back!!!


eevis

Hmmm... immin sivuilla on nyt kunnolla auki kirjoitettuna, miten voi yrittää rimpuilla WH:n 6kk työrajoituksesta eroon:


Extending the work limitation

Requests to extend the employment period beyond 6 months are only granted in exceptional circumstances. An extension may be allowed for a very short period of time (less than one month) and only if there is very strong justification to grant it.

Exceptional circumstances must be extraordinary and unforeseeable, and relate to an Australian permanent resident, citizen or business.

Exceptional circumstances might include remaining in your current job:

    * for a very short time (less than one month) as you are critical to the completion of a specialised project that has unexpectedly gone over time. This generally only relates to highly skilled activities, for example, a lawyer in the middle of a trial.
    * remaining in your current job while a decision is being made on an application for a visa which would allow you to continue full time work with your employer without leaving Australia.
      Example: Subclass 457 – Temporary Business (Long Stay) Visa, Subclass 820 – Spouse Visa
      Note: If you intend to apply for such a visa, you must lodge the visa application before it can be considered as the basis for an employment extension on your Working Holiday visa.

Exceptional circumstances do not include remaining in your current job because you:

    * have the required skills or because of labour shortages
    * are required to complete a project in a job that is not highly skilled
      Example: retail or administration
    * you have applied or intend to apply for a visa which requires you to leave Australia at the time of grant
      Example: Skilled Visa subclasses 175, 176 and 475
    * are not able to apply for another kind of visa.

Submit your completed form 'Request permission to work with an employer beyond six months on a Working Holiday or Work and Holiday visa' to the department, at least two weeks before the expiry of the six month employment limitation.
See: Request Permission to Work with an Employer Beyond Six Months on a Working Holiday or Work and Holiday Visa (101KB Word file)

Note: You will be requested to provide a letter of support from your employer.

Visa holders who work for more than six months with an employer without prior written permission from the Department are in breach of their visa condition and their visa may be cancelled.


Oleellista kumminkin on, ettei lykkäystä voi saada kuin vähäksi aikaa.
Dees - We will bloody bounce back!!!