Kouluasia on nyt kovasti mielessä, ihan vain tarve hahmottaa tarkemmin, miten koulu ylipäänsä täällä Australiassa toimii. Prep, lieneekö se sama kuin täällä New south Walesissa Kindergarten vai onko se lähempänä preschoolia? Kindi on pakollinen, preschool ei, eikä kaikille halukkaille välttämättä ole edes paikkaa sellaiseen. Näin tuntuisi ainakin olevan täällä Newcastlessa.
Samaa mieltä olen Merjan kanssa, että koulukypsyys ja lapsuuden menetys ovat kyllä tosi hassuja fraaseja. Meidän esikoinen aloitti koulussa Kindergartenissa (se on siis kaikille pakollinen so. koulu alkaa siitä luokasta) kuukausi ennen kuin täytti kuusi. Tyttö ja fiksu sellainen, olisi voinut aloittaa samaan aikaan kuin suurin osa eli about viisi vuotiaana, mutta halusimme että hän oppii ensin kieltä kevyemmässä ohjelmassa preschoolissa. Ja mielestämme päätös oli hyvä, joskin likka olisi varmasti pärjännyt loistavasti myös koulussa. Mutta hyvä preschool oli pehmeämpi ehkä. Nyt meidän toinen, villikko poika aloitti kindergartenissa koulun juuri viisi täytettyään. Sitä ennen hän oli lähes kaksi vuotta preschoolissa. Toki pitkät päivät (kuusi tuntia) ja koulutyön vaativuus (paikoillaan olo, kuunteleminen jne) poikaa kovasti väsyttävät ja tuleva koululoma on tarpeen, mutta koulu on tehnyt pojalle paljon hyvää. Tätä nykyään hän jopa istuu alas pöydän ääreen ja piirtelee taikka värittelee ihan omasta aloitteestaan. Tätä ei ennen koulun aloitusta tapahtunut. Anyway tämä nyt vain lätinää. Olen kovin tyytyväinen lasten kouluun (on ihan julkinen koulu, Australian vanhin kauimmin yhtajaksoisesti toiminut koulu ja oikein hyvä sellainen, olemme onnekkaita).
Mistä haluaisin erityisesti tietää tarkemmin on vanhempien roolista koulussa. Se on selvästi isompi kuin Suomessa mutta ihan en ole vielä hahmottanut kuinka oleellinen se on. Meidän lasten koulussa vanhemmat pyörittävät esim. kantiinia ja koulu-unofrmuista vastaa myös vanhemmat. Onko P and C (Parent and Citizens Accociation) osa jokaista koulua vaiko onko se alueen vanhempien aktiivisuudesta riippuvainen? Keitä kuuluu school counciliin?
Vanhempien aktiivinen osallistuminen koulun toimintaan on mielestäni äärettömän hieno asia ja selvästi se on lapsille iso juttu myös, ainakin vielä alakoulussa.
Sitten kiinostaa, että miten opetusta säädetään. Siihen lienee ihan samalla tavalla lainsäädäntö kuin Suomessa? Mistä suuret tasoerot johtuvat? Onko Suomessa yhtä suuria eroja? Entä rahoitus? Julkista rahaa ei ilmeisesti ole riittävästi tarjolla, koska koulujen yksi tärkeimmistä tehtävistä opettamisen ohella on varainkeruu koululle. Ilmeisesti julkista rahaa annetaan myös yksityisille kouluille?