apua!

Aloittaja santsu, maaliskuu 30, 2005, 00:36

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

santsu

Moikkis!
Olemme kaverin kanssa lähdössä Ausseihin n.½ vuodeksi töihin ja lomailemaan toukokuussa. Nyt tarttettais kokeneempien apua!!!
Viisumit (working holiday) on netin välityksellä saatu ja lentoliput ostettu. Nyt on alkanu mielessä pyöriä monta muutakin juttua :eye::eye:
- onko järkevintä avata Ausseissa pankkitili rahoille ja miten käytännössä hoituu siirto Suomen tililtä sille tilille?
-mites työpaikkojen palkanmaksu hoituu?
- onko työpaikkoja (esim. sadonkorjuu) helposti saatavilla ja tarviiko työtodistuksia ruveta kääntämään? Ja jos pitää niin pitääkö ihan työpaikalta pyytää aidot todistukset englanniks?
- mitkä on paikkoja joissa kannattaa ehdottomasti käydä?
 suunnitelmissa olis ainakin melbourne-sydney-brisbane.
 ei ois kiva tuhlata aikaa "tylsiin" paikkoihin ja ois kiva nahdä jotain erilaista ja hienoa.
- mikä on fiksuin tapa pitää yhteyttä tänne pohjolaan?
e-mail nyt ainakin, mut esim. pitää suomen kännykkäliittymä ja lähetellä tekstareita ja soittaa vain äärimmäisissä tapauksissa, vai kuinka? Onko soittaminen HIRMU kallista?
- mites noi tullirajoitukset? Omat reseptilääkkeet saa nyt varmaanki tuoda maahan,mut onks jotain erityisrajoituksia?

Auttakaa hyvät ihmiset meitä kun ei tiedetä :confuse.
Kaikkia hyviä vinkkejä otetaan vastaan reissuun liittyen!

Niin ja kun perille päästään niin kiskotaan toisiamme hihasta (vaikka uskon että tunnistamme jo kaukaa):XXXX

1770

Kokeilepas seuraavia:

- tuolta yläreunasta haku-toiminnolla haet vanhoja keskusteluja (kaikki nuo jutut on käyty jo vähintään kertaalleen)
-FAQ-osioon on jo suoraan kerätty useimmin kysyttyjä juttuja

Kysele sitten uudelleen jos noilla ei selviä!

Good luck and have a nice trip!:peukkuy

eevis

santsu :D

Joo noista kaikista on puhuttu ennenkin, joten 1770:n vinkki haun kayttamisesta on ehdottoman suositeltava... :D
muuuutta jos nyt pariin vastais suoraan:

* juu paikallisen pankkitilin tarviitte ja kannattaa ottaa, koska ei ne tyonantajat niita palkkarahoja teidan Suomen tileille laita. tilisiirto Suomeen aussitililta maksaa varmaan halvimmillaakin itse nettipankissa tehtyna jotain 20 doltsua. eli ei kannata hirvean usein tehda. mutta muuten toimii kylla ihan helposti, tarvitset vain Suomen pankkisi SWIFT-koodin ja tilinumerosi. IBANia ei ainakaan westpacin nettipankki kysy, mutta ma laitan sen tiedonantoja-kohtaan aina silti. ja aina on rahat loytaneet perille Suomeen, kerran jopa kahdessa paivassa... :o
niin ja sitten kun teilla on paikallinen pankkitili, voitte tallettaa sinne mahdollisesti saamanne shekit, koska ilmeisesti mikaan pankki ei lunasta shekkeja ilman etta ne laitetaan pankkitilille (?). nain sanottiin ainakin yhdelle suomalaiselle, joten kun hanella ei ollut paikallista tilia, jouduttiin laittamaan shekki mun tililleni. en sitten tieda noista (epamaaraisista?) cash convertereista, jotka mainostaa muuttavansa shekit kateiseksi. :confuse

*fiksuin tapa pitaa yhteytta Suomeen on paikallinen halpispuhelinkortti (mm. Daybreak), jolla soitat jopa 0.5 senttia/min Suomeen. tietty paikallinen kannyliittyma (prepaid) on ainakin mulle tosi ehdoton, koska olen tottunut kannya aina Suomessakin mukana raijjaamaan. soittelu kannysta tosin on sitten about 2-3 kertaa kalliimpaa kuin Suomessa. lankapuhelimesta soittaminen (siis maan sisalla) taas sitten on halpaa, mutta ei varmaan teille sovellu, koska aiotte W&H:lle ja ilmeisestikin kiertelette ympariinsa.

* tullikysymykseen vastaa parhaiten tulli itse: http://www.customs.gov.au/site/page.cfm (hmm, mielenkiintoinen Da Vinci -koodi salakuljetusyritys etusivulla :) )

Good luck matkaan! :peukkuy
Dees - We will bloody bounce back!!!


eevis

Yks juttu viela tuli mieleen: eikos ne sadonkorjuupaikat ole aika lailla jarjestaen sitten niita "tylsia" paikkoja... :) ...correct me if I'm wrong, kokeneemmat... :)
Dees - We will bloody bounce back!!!


jounij

Pankkiasioitakin on täällä puitu melkein kyllästymiseen asti, mutta vastattakoon tässä vielä, että Suomesta käsin täkäläisen pankkitilin avaaminen voi olla hankalaa ellei nykyään peräti mahdotonta. Kun sen pankkitilin sitten saa auki, niin Suomesta tänne varojen siirtäminen kannattaa jotenkin sopia oman suomalaisen pankin kanssa mahdollisuuksien mukaan jo etukäteen, että he lähettävät rahat, kun sinne toimittaa täkäläisestä pankista tilitiedot. Asian hoitaminen täysin Australiasta käsin voi olla hankalaa ja/tai kallista, ellei pankki Suomen päässä hyväksy kansainvälisiä rahansiirtomääräyksiä internetitse. (Täkäläisistä  pankeista ainakin ANZ hyväksyy kansainväliset maksumääräykset internetin välityksellä, mutta kyseinen tilin ominaisuus täytyy erikseen anoa.)

Australiassa vieläkin maksuvälineenä paljon käytettävää shekkiä ei siis saa vaihdettua käteiseksi, jos siihen on kirjoitettu "not negotiable". Silloin se on pakko tallettaa omalle tilille rahat saadakseen. Jos shekki taas on kirjoitettu omalle nimelle (ilman "not negotiable" merkintää) tai käteismääräyksenä "cash", niin sen voi käydä vaihtamassa käteiseksi sen pankin siinä konttorissa, jossa shekin kirjoittajan tili sijaitsee.


Täydentää
Jouni
Canberra

eevis

Jouni :D

Kiitos tiedosta, se oli sitten varmasti tuollainen "not negotiable" -shekki.

Ja oho, luin nakojaan vahan miten sattuu tuota alkuperaista postitusta, koska selvastihan siina on etta halutaan siirtaa rahaa Suomesta Ausseihin eika toisinpain niinkuin vastasin...oops...
No mutta jos sitten toisinpainkin siis vastaisin, niin ainakin Saastopankeilla nettipankin ulkomaanmaksuja varten ei tarvinnut mitaan erityista jarjestelya ennen kuin niita pystyi tekemaan. Mutta Jounin vinkki on kylla hyva, eli kannattaa varmistaa viela omasta pankista ennen kuin lahtee Suomesta, jossei sitten anna tiliensa kayttöoikeuksia jollekin Suomeen jaavalle, joka voi sitten hoitaa jutun myohemminkin Suomesta kasin. Kunhan taalla paassa saa tilin auki, saa sille pankin SWIFT-koodin ja tilinumeron niin pitaisi netin kautta hoitua rahojen siirto Ausseihin kivuttomasti. Suomen pankkien kyselemia IBAN-koodeja ei ainakaan Westpacin kassaneidit tunteneet, joten kannattaa varmaan kysya sekin Suomessa jo, tarvitaanko sellaista Suomesta Ausseihin rahaa lahettaessa. Etta voivat sitten taalla paassa taas pankissa ihmetella... :)
Dees - We will bloody bounce back!!!


jounij

Suomen päässä ei pitäisi tarvita muuta kuin Australialaisen pankin
- SWIFT-koodi
- BSB-tunnus (suurinpiirtein sama kuin suomalainen konttoritunnus)
- Tilinumero

Lisäksi varmaankin kysytään (vaikkei teknisesti olisikaan aivan välttämätöntä):
- Australialaisen pankin nimi ja konttorin postiosoite


Edelleen täydentää
Jouni
Canberra

jounij

LainaaAlkuperäinen postittaja eevis
Kiitos tiedosta, se oli sitten varmasti tuollainen "not negotiable" -shekki.

Joko niin, tai sitten et ollut käteistämässä kyseistä shekkiä sen kirjoittaneen henkilön/firman käyttämän pankin oikeassa konttorissa (siinä, jossa tili on avattu, ja jossa näin ollen säilytetään tilinomistajan allekirjoituksia shekin oikeellisuuden välitöntä tarkistamista varten).


Toisenkin mahdollisuuden esittää
Jouni
Canberra

mette

LainaaAlkuperäinen postittaja jounij


Joko niin, tai sitten et ollut käteistämässä kyseistä shekkiä sen kirjoittaneen henkilön/firman käyttämän pankin oikeassa konttorissa (siinä, jossa tili on avattu, ja jossa näin ollen säilytetään tilinomistajan allekirjoituksia shekin oikeellisuuden välitöntä tarkistamista varten).


Toisenkin mahdollisuuden esittää

APuuvaa, mutta tosiaan  mahdollista ja meille tapahtunutta kuusi vuotta sitten! Olimme lunastamassa lähimmässä pankissa (henkilön shekin osoittamassa), mutta käteistä ei tippunut syystä, että shekin meille antaneen henkilön tili oli avattu  550 kilometrin päässä olevassa konttorissa Brisbanesta ...Ja tuossa meidän tapauksessa shekin clearance sekin vei vieläpä yli viikon , kun oli pääsiäinen alkamassa :nuttu:

Uskoo ken tahtoo tuohon kolmen päivän clearanceen. Tämän päivän tekniikalla  shekit voitaisiin aivan varmasti  lunastaa heti samana päivänä, vaan  pankit ovat kehittäneet tällaisen clearance-jakson että saavat hyvän syyn käyttää asiakkaitten rahoja...Wau, siinä vasta mahdollisuus!!

eevis

Jouni :D

Juu varmasti ei ollut oikea konttori ainakaan, koska kyseinen shekki oli jostain kamerasta tms. saatu hyvitys, eli varmaan jonkun kameraliikkeen shekki.

Hmm, mielenkiintoista, siis jos menee oikean pankin oikeaan konttoriin oikeanlaisen shekin kanssa, shekin voi siis saada heti kateisena? Enpa tiennytkaan, luulin etta aina on tuo kolmen paivan odotus, ja rahat tulee tilille. Nama shekit on kokonaan uutta mulle, vaikka oikeastaan tuntuvat aika vanhanaikaiselta tavalta siirrella rahaa. Ilmeisesti ovat taalla kuitenkin paljon kaytossa, koska mm. nettipankit tuntuvat viela hiukan keskeneraisilta. Olin tosi ihmeissani, kun en saanut mitaan tunnuslukuja tai avainlukukortteja, joilla pankki varmistaisi, etta nettipankin kayttaja olen tosiaan mina eika joku joka on saanut jostain paasalasanani tietoonsa. :confuse Sama konttorissa asioidessa, kukaan ei kysy henkkareita, kunhan tiedat pankkitiliin kuuluvan kortin tunnusluvun. :confuse Tuntuu vaan oudolta suomalaisesta, joka Suomessa joutuu kayttamaan kayttajatunnusta, salasanaa ja viela sita avainlukukorttia nettipankissa, ja vahintaan ajokorttia henkkarina pankissa.


Ai niin ja ettei taas alkuperainen aihe unohdu niin santsu tassa linkki Joukon tekemaan sadonkorjuuajoista kertovaan FAQ:iin (jonka ehka jo haulla loysitkin):
http://www.dundernews.com/viestitaulu/viewthread.php?tid=598
Dees - We will bloody bounce back!!!


Jukka

1. Suomesta Nordeasta rahansiirto Commonwealth pankkiin onnistuu internetissä ilman mitään ongelmia, SWIFT coodi vain pitää tietää.

2. IBAN on käytossa vain euroopan maiden välisessä maksuliikenteessä.

3. Australiasta Commonwealth pankista rahansiirto muualle pitää tehdä konttorissa (siis internet rahansiirto onnistuu vain maan sisällä).

Jukka

kravattimies

Edellä 30/3/05 08:09

*fiksuin tapa pitaa yhteytta Suomeen on paikallinen halpispuhelinkortti (mm. Daybreak), jolla soitat jopa 0.5 senttia/min Suomeen

Tätä eivät monet Australian siirtolaisetkaan ole vielä oppineet, vaan soittavat kalliimpia vaikkapa Telstran puheluja ulkomaille vanhaan tapaan, joten kerrotaan tarkemmin.

Vaimoni ja minä soitimme Suomeen ekan "halpispuheluni" vasta eilen. Tässä tarkempia ohjeita, kuinka se käy. Muut vanhat, kokeilkaa tätä...

Ensin menimme Newspower-ketjuun kuuluvaan lehtikauppaan, jonka ulkoseinät olivat täynnä mainoksia näistä puheluista. Ystävä oli suositellut OzCall'ia, joka oli yksi niistä mainoksista. Mainoksessa sanottiin niiden maksavan joko 30 tai 50 dollaria, mutta ystävä oli ehdottanut kympin hintaista, joten sellaisen sitten ostimme, vaikkei siitä ollut mainosta. Kympin hintaisella lapulla yhden puhelun hinta ei ole ihan niin halpa kuin kalliimmissa, mutta kun halusimme aluksi kokeilla, niin tuntui uhkarohkealta uhrata siihen enemmän, kun ei tiedä, miten se toimii.

Kauppias tulosti kuitin, sellaisen rullalta tulevan paperilappusen. Kuitissa on käyttöohjeet ja lista Australian isojen kaupunkien puhelinnumeroita. Me kun asumme Brisbanessa, niin tietysti soitimme siihen Brisbanen numeroon. Toisessa päässä tietokone latelee sitten eri kielivaihtoehtoja, ykkösenä englanti, sitten Aasian kieliä vaikka kuinka monta. Siitä voi valita. No me valitsimme tietenkin englannin painamalla ykköstä. Thank you, rupesi puhumaan englantia ja sanoi jäljellä olevan vielä kymmenen dollaria. Sitten piti näppäillä kuitissa ollut isoilla numeroilla painettu Voucher Number elikkä PIN. Sen loppuun hash eli # (risuaita) merkkinä siitä, että PIN loppuu siihen. Sitten normaali ulkomaan puhelun numerosarja, mikä tavallisesti alkaa 0011 plus maakoodi jne. Sitten piti odottaa jonkin aikaa ennen kuin puhelu yhdistyi. Olipa helppoa ja halpaa. Yli 20 minuuttia pitkän puhelun jälkeen lapulle jäi vielä lähes yhdeksän dollaria. Lappu on voimassa ensimmäisestä soitosta määrämäärän kuukausia, tällä kertaa puoli vuotta. Viimeinen käyttöpäivä printattuna lappuun on ensi vuoden viimeinen päivä. Kannattaa ostaa sellainen halpispuhelukortti, jota kukaan ei voi käyttää ennen sinua ja tämä on juuri sellainen, koska se printataan ostohetkellä.

jirvinen

http://www.phonecardselector.com.au/store/customer/home.php

tuoltapa löytyy halvimmat puhelin kortit, itse tilasin kortin jolla soittaa 4 senttiä/min suomeen.

eevis

Hyva linkki, jirvinen! :peukkuy Siella ei nayttanyt tuota Daybreakia olevan, tassa linkki sen hintoihin, off-peak rate Suomeen 0.5 senttia minuutti (vai oliko se nyt puol minuuttia)...tai niin ne ainakin vaittaa... :) Kylla mun niitten kympin kortti on kylla aika kauan kestanyt :confuse
Dees - We will bloody bounce back!!!


Ice

Tuohon rahan siirtoon suomalaiselta tililta ulkomaiselle suosittelen Visa Electronia. Kun itse asuin vuoden Hollannissa, nostin kerran kuussa tarvittavan määrän suomalaiselta tililtä ja kävin sitten tallettamassa sen hollantilaiselle tililleni. Tietty silloinkin joudut maksamaan ne palkkiot, mutta ainakin itse totesin vaivattomimmaksi ja halvimmaksi vaihtoehdoksi.

Hauskaa reissua!

shallowlittlebitch

citibank tarjoaa travellers.com.au sivujen kautta tällaista palvelua, jotta voisi avata australialaisen pankkitilin jo suomesta käsin, rahatkin voi siirtää jo valmiiksi ja sitten maahan saapuessa käytäisiin vain näyttämässä henkkaria ja saa tilin käyttöön ja kortin käteen, ei ole minimitalletusta, kuukausimaksuja jne. onko kukaan kokeillut kyseistä palvelua??

http://www.travellers.com.au/default.asp?action=article&ID=194

olisihan se kiva kun tällaiset asiat saisi jo valmiiksi hoidettua täällä kotosuomessa, ettei sitten tarvitse stressata paikanpäällä moisista pikkuasioista ja samalla yrittää toipua jetlgista ja kulttuurishokista

hyvää kesää/talvea kaikille dunderilaisille!

jenni

Jouko

Joo katselin kanssa tuota jokin aika sitten, Citibankin varjopuolena on toimistojen vähyys. Brisbanessa on tietääkseni vain yksi, Sydnyssä kolme jne... Tiestysti rahaa saa nostettua muistakin automaateista mutta siinä menee pankkimaksuja joka kerta...


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

eevis

Ja jos yhtaan samanlaiset maksut kuin muilla pankeilla niin pari doltsua menee joka kerta kun nostat vihollispankin automaatilla rahaa. Ja enpa sanoisi etta siita pankkitilin avaamisesta mitaan stressia tulee, ainoa ongelma mulla itsella oli etta mihis pankkiin sita menis... :D
Dees - We will bloody bounce back!!!


susuli

SLB kirjoitti: "olisihan se kiva kun tällaiset asiat saisi jo valmiiksi hoidettua täällä kotosuomessa, ettei sitten tarvitse stressata paikanpäällä moisista pikkuasioista ja samalla yrittää toipua jetlgista ja kulttuurishokista"

?? Siis se pankkitili aukeaa nopeammin kuin Mc Donaldsin tyttö tuo aterian tiskille. Kävelet pankkiin, otat kassa vuoronumero lapun, vuorollasi tiskille ja sanot että haluat tilin, näytät passin ja That´s it. Viikon päästä tulee pankkikortti postissa. Jos Suomesta käsin rupeaa fiksailemaan pankiitiliä Ausseissa, saa luultavasti maksaa rahaa ja vaivaa jo pelkästään faksailemalla tietoja tois puolen palloa..??
-LIFE IS LIKE A CIGARETTE, SMOKE IT TO THE BUTT-

shallowlittlebitch

ei siihen muuta tarvittu kun yksi lomake täyttää, tili oli käytössä n. kahdessa minuutissa. mutta saas nähä sitten paikan päällä otanko tuon tilin käyttöön vai tuleeko joku toinen pankki ensin vastaan... ;-) mutta enpä taida uskaltaa valmiiksi tallettaa rahaa sinne, oma säästöpossu tuntuu tässä vaiheessa turvallisemmalta kun elktronisen rahan lähettäminen bittiavaruuteen....

Qatar

Vielä noista puheluhinnoista: suosittelen nettipuhelinta Skypeä jos vaan on tietokone + netti + mikki + kuulokkeet. Soittelen täältä Suomesta Skypestä  poikaystävälleni Melbourneen kiinteään puhelimeen 2 sentillä per minsa! Kunhan hänkin saa netin, niin sitten soitellaan Skypellä ilmaiseksi! Ikävä helpottaa kummasti, kun voi huoletta puhua vaikka muutaman tunnin puhelimessa :) Jos kiinnostaa niin käykääpä katsomassa:  www.skype.com

Itselläni noin 10 viikkoa lähtöön, tuntuu tuhottoman pitkältä ajalta...

eevis

Kun tuosta tilin avaamisesta jo Suomesta kasin on niin monta kertaa jutskattu, niin tulipa ihan muuta hakiessa vastaan Westpacin sivuilla tallainen mahdollisuus avata tili jo ennen Australiaan tuloa. Pikaisesti en loytanyt ANZ:lta vastaavaa, Commonwealthilla lupailevat kylla kovasti auttaa, mutta mitaan konkreettista ei ole mainittu tilin avaamisesta. Mutta siis ainakin Westpacilla pitaisi onnistua, jos sen tilin nyt valttamatta haluaa etukateen avata. :) :confuse Eli taas yksi syy olla kayttamatta mitaan jarjestoja matkaan lahtiessaan...heh :D
Dees - We will bloody bounce back!!!


Jaaks

Helpottaahan tuo kait jonkun asioiden hoitoa, mutta meiltä lopetettiin Westpac tili juuri, sillä Lokakuusta 2005 lähtien heiltä poistui "ilmaiset" tilit paitsi eläkkeen saajilta.
Eihän se $5/ kuukausi mikään iso raha ole, mutta jos muista pankeista saa ilmaiseksi niin miksi maksaa.

Sekin tili siirtyi Suncorp'iin, jossa ei ole mitään kuukausimaksua tai  maksua siirroista, otoista eikä muustakaan.  Sitäpaitsi vieraasta valuutasta ei peritä vaihtomaksua kun sen laittaa omalle Suncorp tilille :pepsodent

Retski

Seuraava menee varmasti hyvin otsikon alla, sillä tarvitsen apua tietämättömyyteeni :pyhimys

Voinko pyytää työnantajaa maksamaan minulle palkan suoraan käteen niin, että siitä olisi jo vähennetty verot? Pyytäisin toki palkkakuitin myös.
Onko tällainen rikollista, tahi muuten mahdotonta?

Kuten aiemmin olen jo vinkunut, ole ihan pöpö pankkiasioiden kanssa ja sain tällaisen älynväläyksen, jolla yrittäisin kiertää kyseisen inhotuksen.

Jaaks

LainaaVoinko pyytää työnantajaa maksamaan minulle palkan suoraan käteen niin, että siitä olisi jo vähennetty verot? Pyytäisin toki palkkakuitin myös.


Retski,

Työnantajan on pakko pidättää verot, ellet anna hänelle ABN.

Haluatko siis rahat käteisenä ???  Jos sitä tarkoitat, niin riippu tietysti työnantajasta, mutta luulisin olevan melkoisen harvinaista nykyaikana. Usein on vaatimuksena olla pankkitili johon palkka maksetaan tai sitten saat palkan shekkinä, jonka lunastamiseen tarvitset pankkitilin.

Ja mitäs sitten tekisit palkkapäivänä ?  Viet ne saamasi rahat sinne saman patjan alle missä aikaisemmatkin palkat on vai ? ja kauppoihin mennessäsi kannat hirveät määrät käteistä mukanasi :confuse

MK

04-05 vuosina Australiassa tyoskennellessani muutamat tyonantajat maksoivat palkan kateisena, joka oli aikamoinen paansarky valilla. Jos vaan oli mahdollista niin aina vietiin toi rahasumma mahdollisimman nopeesti tilillle pankin tiskin kautta tai sit ATM:n kautta. Ihan ehdoton oli kyl olla pankkitili avattuna, jossa sit sailyttaa omat rahansa. Ei kyl tulis mieleenkaa pitaa isoi rahanippuja matkatavaroide joukussa kateisena :pepsodent

Hmm, pari kertaa minulle maksettii tyonteosta myos shekkina ja muistaakseni sen shekin lunastamiseen ei mitaan pankkitilia tarvinnut. :? Mielestani suht useat tyonantajat pyydettaessa maksaa palkan myos shekkina.  (tyoantajinani oli lahes poikkeuksetta farmarit)

eevis

LainaaAlkuperäinen postittaja MK
 muistaakseni sen shekin lunastamiseen ei mitaan pankkitilia tarvinnut.

Tietääkseni shekissä täytyy sitten olla merkintä, että sen saa lunastaa käteisenä? Muuten ei ilmeisesti onnaa.
Dees - We will bloody bounce back!!!


Retski

Hmm, tuossa kanniskelussa on pointtinsa, vaikka se aika mohevaa olisikin tuuletella setelinipulla.
 Voi kun maksettaisi viikkopalkkaa, jonka voisi sitten heti käyttää vuokraan ja ruokaan.

Noh, ehkäpä sieltä paikan päältä löytyy joku ystävällinen, joka jaksaa vaikka enemmän ymmärtävänä tulla pankkiin mukaan.

Tai sit en tee töitä! :pepsodent

Kiitoksia avuista!

RUU

LainaaAlkuperäinen postittaja Retski
Noh, ehkäpä sieltä paikan päältä löytyy joku ystävällinen, joka jaksaa vaikka enemmän ymmärtävänä tulla pankkiin mukaan.

Tilin avaaminen on täällä yhtä yksinkertaista kuin Suomessakin. Marssit konttoriin ja kerrot aina ystävälliselle pankkineidille "I need a bank account". Loppu sujuu itsestään, kun neiti ojentaa sopivat lomakkeet täytettäväksi, antaa kotiin luettavaa (ehdot, yms) ja kertoilee, milloin saat pankkikorttisi.
Pankkikortti tuli ainakin meillä postissa 1 vk kuluttua, joten jokin osoite on käytännöllistä omata (ja huomaa 1. viikon rahoittaminen jollain muulla konstilla).

Kun käyt avaamassa tilin lähiaikoina saapumisen jälkeen, ID:ksi riittää passi (ota varoiksi esim Visa/MC-kortti mukaan, niin yhteisymmärryksen syntyminen on vielä varmempaa).

Koita junailla itsellesi käyttöön tili, jossa on 6% korko, niin rahasi edes säilyttävät arvoaan. Monessa pankissa se tarkoittaa kahta tiliä: 0% käyttötili, johon kytketään erillinen 6% tili (meillä siihen on pääsy verkko- ja puhelinpankkien kautta ja sieltä sitten siirrellään sopivia summia käyttötilille tuhlattavaksi).

Yksi huomioitava seikka: pankkineidit eivät välttämättä pysty käsittelemään tilejäsi (esim siirtämään rahaa tilien välillä, kuten Suomessa onnistuu kätevästi), joten tunnusluvut, tms. on syytä pitää hyvin hallussa, sillä joudut operoimaan tilejäsi ainoastaan ja vain itse.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Jaaks

Retski


LainaaVoi kun maksettaisi viikkopalkkaa...

Suurin osa työnantajista täälä juuri maksaa palkan joko viikoittain tai kahden viikon välein. Varsinkin casual hommissa se on nimenomaan juuri viikottain.  Kuukausittain maksettavat palkat ovat harvinaisuus :D

Milka

Jaaks,

Tassa on nyt sitten varmaan kyse osavaltioiden valisesta erosta, tai sitten minun perhe ja suurin osa ystavapiiristani olemme harvinaisuuksia :D, silla en montaa ihmista tunne jolle maksetaan palkka viikoittain, vaan suurimmalle osalla kuten Suomessa, kerran kuussa. :god:

Aikis

Tai olisko ero enemmankin organisaatioalasta johtuva; yritysmaailmassa kerran kuussa ja esim julkishallinnossa useammin. Mitenkahan lienee esim rakennusala? Ja opetusala?

riaapa

Opetusalalla mutta yksityisellä sektorilla olen minä, ja palkkani on aina maksettu kahdesti kuussa, 10. ja 25. pvä. Puoliskolle maksettiin aiemmin myös kahdesti kuussa (15. ja 30.), mutta äskettäin vaihtoivat kerran kuussa maksettavaksi. Hän on IT-alalla. Ja Melbournessa ollaan, joten ei ole kyseessä osavaltiokohtainen juttu (tällä kertaa), Milka. :eureka
Riina

MK

Mulla ei ole tietoa kuin hedelmanpoiminta- ja maatila toista (wa, nsw, qld, vic), joista palkka maksettiin lahes poikkeuksetta viikottain :)

Leokatti

Juu, casual hommista yleensä maksetaan viikottain ja vielä cash in hand. Yritysmaailma ja pysyvät hommat on sitten asia erikseen...
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Retski

LainaaAlkuperäinen postittaja MK
Mulla ei ole tietoa kuin hedelmanpoiminta- ja maatila toista (wa, nsw, qld, vic), joista palkka maksettiin lahes poikkeuksetta viikottain :)



Wohoo! :god: