Millainen maa Australiaa on olla ja elää?

Aloittaja ausseihin!, marraskuu 06, 2007, 21:46

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

RUU

Olut ja viinihan ovat juomia, eivat mitaan erikoisuuksia. Siina se. Ei tarvinne suurempia selityksia. Juovat monet mehujakin, limsaa, vetta, merkillisimmat jopa maitoakin...

Juuh, ei ne juomatavat vaan asenne ja suhtautuminen ovat erilaisia. Hiukan Suomessa tuppasi naurattamaan ravintoloiden tarjoilijat kun viinia tilatessani aina erikseen kysyivat "12 vai 16 cl". Mita eroa niilla on? Yhta hyvaa se viini on, oli sita 1/2 tai 2/3 lasillista.  :XXXX Taalla sita saa sopivasti, joka yleensa tarkoittaa riittavasti.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Merja

Lainaus käyttäjältä: Ella - syyskuu 05, 2008, 14:56
Joo toi juomakulttuuri on kylla tullut mullekkin ihmetyksena vaikka tiesin etta se olis taalla er ilainen, mutta ei nyt ihan nain erilainen... tosiaan klo 14 kavelen pitkin katuja ja naan ihmiset juomassa viinia baarissa ja mun perhe myos juo joka ilta viinia tai kaljaa ihan kunnolla.mutta ei kukaan naa siina mitaan vaaraa eika kukaan retteloi, se vaan on niille ihan selva juttu etta alkoholia kaytetaan paivisin...

Toisaalta täällä on myös paljon ihmisiä, jotka eivät juo ollenkaan (ilman että taustalla olisi mitään vakaumuksellista syytä) ja sitä pidetään ihan normaalina. Bileissä on ihan okei juoda limua ja työpaikan juhlat ovat siistimpiä. Kuitenkin alkoholin ongelmakäyttöä on täälläkin paljon enkä pidä sitä ihan normaalina että perhe juo joka ilta viiniä/olutta "ihan kunnolla" joka tarkoittanee useampaa kuin yhtä pulloa tai lasillista. Muista että moni joka juo viiniä kuppilassa päivällä, saattaa olla turisti tai juhlistamassa jotain erityistä ;)   

jounij

Lainaus käyttäjältä: Merja - syyskuu 05, 2008, 18:01
Muista että moni joka juo viiniä kuppilassa päivällä, saattaa olla turisti tai juhlistamassa jotain erityistä ;)   

Merjan osuvan kommentin lisäksi mainittakoon, että omien havaintojeni mukaan keskiverto-australialaisten suhtautuminen alkoholiin ei ole yhtä mustavalkoinen kuin suomalaisten. Suomessahan on varsin tavallista ajatella, että kun aletaan "ottaa", niin päädytään enemmän tai vähemmän humalaan. Australiassa juominen ei välttämättä ole yhtä humalahakuista. Täällähän on aivan normaalia, että jos lähdetään työkavereiden kesken ulos lounaalle, niin ruokajuomaksi sopii nauttia vaikkapa lasi viiniä tai pullollinen olutta. Joskus - varsinkin perjantaisin - nämä "työlounaat" saattavat hieman venyäkin. Yleensä näiltä lounailta kuitenkin päädytään takaisin "kustannuspaikalle". Mahdolliset alkoholihöyryt haihtuvat iltapäivän mittaan ja illan sarastaessa ajellaan kotiin ihan laillisesti täysin selvinpäin.

Veikkaanpa että Suomessa vielä nykyäänkin työkaverit katselisivat hieman kieroon sitä, joka tilaa lounasjuomaksi yhden tolpan olutta vahvempaa. Vai olenko väärässä?


Miettii
Jouni
Canberra

Jaaks

Merjaa, RUU'ta ja Jounia myötäillen olen enemmän tämän maan alkoholi kulttuurin puolesta  :XXXX

Vaikka siitä nyt onkin jo joitakin vuosia kun viimeksi kävin Suomessa, niin siellä katsottiin hyvin kieroon, jos halusin juoda olutta tai viiniä arkilounaalla kotona tai ravintolassakin ja sanottiin "et kai sinä nyt jo aloita ?".
Suomalaiset aloittaa juomisen perjantai iltana kello 6'n jälkeen muutamalla oluella (ihan ok sauna oluet) ja sitten tuodaan kossut ja muut tax free tuliaiset pöytään ja möristään aina jonnekin aamu kuuteen asti ja seuraava päivä menee kokonaan "Punaiselle Ristille" eli herätään joskus puolenpäivän aikoihin jos sittenkään.

Meillä aloitetaan aikaisemmin ja lopetetaan myöskin aikaisemmin.  Vakio juttu on "late lunch - early dinner" ja ollaan ylhäällä ihan normaali aikaan aamulla.

Jopa meidän työpaikan "code of conduct" ei sano, että alkoholin juominen on kiellettyä vaan sanoo, että alkoholin juominen työaikana ei saa vaikuttaa normaaliin työtehoosi  :pepsodent

Jounin ohella miettii......

Haagalainen

Lainaus käyttäjältä: Jaaks - syyskuu 05, 2008, 20:23
Suomalaiset aloittaa juomisen perjantai iltana kello 6'n jälkeen muutamalla oluella (ihan ok sauna oluet) ja sitten tuodaan kossut ja muut tax free tuliaiset pöytään ja möristään aina jonnekin aamu kuuteen asti ja seuraava päivä menee kokonaan "Punaiselle Ristille" eli herätään joskus puolenpäivän aikoihin jos sittenkään.

Oletpa Jaaks hakeutunut Suomessa tosi huonoon seuraan 8)

3 l hanapakkaus aussiviiniä riittää meillä parille hengelle pariksi viikoksi, ja siinä kaikki. Pakko juoda noinkin nopeasti, koska pidempään ei avattu pakkaus säily :)

Australiassakin näkyy muuten olevan kovasti kauluksen väristä kiinni, kuinka hyvin juoma maistuu.
http://www.uq.edu.au/research/index.html?page=67824&pid=0

MH

Lainaus käyttäjältä: Haagalainen - syyskuu 06, 2008, 00:11
Oletpa Jaaks hakeutunut Suomessa tosi huonoon seuraan 8)

Tuskin tarvii hakeutua, riittää kun menee viikonloppuna kuppilaan niin näkee tosiasiat.

Mielestäni myös Suomessa humalahakuisuus on suurempaa.

Australiassa tulee nautittua sivistyneesti vai mitä Jaska :D :D :D

Haagalainen

Lainaus käyttäjältä: MH - syyskuu 06, 2008, 03:54
Lainaus käyttäjältä: Haagalainen - syyskuu 06, 2008, 00:11
Oletpa Jaaks hakeutunut Suomessa tosi huonoon seuraan 8)

Tuskin tarvii hakeutua, riittää kun menee viikonloppuna kuppilaan niin näkee tosiasiat.
Ongelmakäyttäjien osuus Suomessa ei ole suuri, mutta eihän ne piilossa pysy
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/KTL+Alkoholin+riskikulutus+yleist%C3%A4+Suomessa/1135239119945

Lainaus käyttäjältä: MH - syyskuu 06, 2008, 03:54
Mielestäni myös Suomessa humalahakuisuus on suurempaa.
Turhan monien kohdalla se Suomessa sitä on ???

Lainaus käyttäjältä: MH - syyskuu 06, 2008, 03:54
Australiassa tulee nautittua sivistyneesti vai mitä Jaska :D :D :D
Sivistyneestipä tietysti, mutta Ossilassakin sivistyksen rajat vaihtelee. Nähty on.

Alkoholista työaikana on joissain maileissa ollut juttua. Arvioimatta mikä on oikein ja mikä väärin, omaan arvomaailmaani alkoholi normaalina työaikana ei mahdu, työhön liittyvät iltatilaisuudet tms on toinen juttu.
Huippu-urheilukin on täyttä työtä, ja ohessa vähän harvinaisempi esimerkkitapaus työmaajuopottelusta.
http://www.hs.fi/urheilu/artikkeli/IAAF+vaatii+juovuksissa+hyp%C3%A4nneelt%C3%A4+Uhovilta+selvityksen/1135239204121

Tazza


Veikkaanpa että Suomessa vielä nykyäänkin työkaverit katselisivat hieman kieroon sitä, joka tilaa lounasjuomaksi yhden tolpan olutta vahvempaa. Vai olenko väärässä?

Kyllähän näin on, nimittäin työnantajalla on oikeus antaa potkut alkoholin vaikutuksen alaisena olemisesta työajalla. Riippuu paljon työnantakasta ja toimen Tietysti sellaisilla aloilla joilla on yleistä jutustella työasioista lounaan ohella, kyllä lasi olutta tai viiniä kuluu aterialla. Työmaaruokaloissa sitä kyllä katsottaisiin kieroon ja varmaan joku menisi vinkkaamaan ylemmälle tasolle että nyt...  >:D

Tottakai potkujen uhatessa varmasti kävisi keskustelu onko yksi annos alkoholia nyt sitten niin vaikuttavaa työkykyyn,
mutta itse en lähtisi leikkimään, kerkeää sitä sitten omalla ajalla.

Haagalainen

Lainaus käyttäjältä: Tazza - syyskuu 06, 2008, 11:03

Kyllähän näin on, nimittäin työnantajalla on oikeus antaa potkut alkoholin vaikutuksen alaisena olemisesta työajalla.

Näin on, mutta ei ne potkut tuosta syystä tapaa ihan "puun takaa" tulla. Ensin keskustellaan ja tavataan jakaa myös varoituksia, ennen kun annetaan kenkää.

Joillakin työmailla, esim. TVO, tulee puhallutuksessa kärynneelle laitetoimittajan tms palveluksessa olevalle henkilölle kyllä kerralla pitkä porttikielto ko työmaalle.

MH

Lainaus käyttäjältä: Tazza - syyskuu 06, 2008, 11:03


Kyllähän näin on, nimittäin työnantajalla on oikeus antaa potkut alkoholin vaikutuksen alaisena olemisesta työajalla.

Ei muuten ole, työantajan pitää järjestää alkoholiongelmaiselle hoitoon ohjaus. Vasta epäonnistuneen hoitoon ohjauksen jälkeen syntyy peruste irtisanomiselle. Työlainsäädäntö on suomessa aina työntekijän puolella. Virkatehtävissäkin taitaa olla niin että menetät virkasi mutta silti laitos ei saa irtisanoa vaan ohjataan muihin töihin.

ausseihin!

Lainaus käyttäjältä: Jaaks - syyskuu 05, 2008, 20:23

Meillä aloitetaan aikaisemmin ja lopetetaan myöskin aikaisemmin.  Vakio juttu on "late lunch - early dinner" ja ollaan ylhäällä ihan normaali aikaan aamulla.



Olisiko syynä se, että ravintolat menee täällä aikaisemmin kiinni? ;) Täällä Newcastlessa ei ainakaan pääse juottoloihin enää klo 1 jälkeen sisään. On järjestely sama muualla maassa? Täällä alkoholin liikakäyttö on ainakin Ongelma.

jounij

Noh, noudatetaanko niissä työmaapuhallutuksissa sitten ihan nollalinjaa, vai saako olla promilleja esimerkiksi alle autolla-ajorajan (0.5 promillea)? Meinaan, että jos esimerkiksi Ossilassa työntekijä ottaa lounaalla sen yhden oluen, niin ei siitä vielä tule edes sitä puolta promillea alkoholia vereen.

Australian eri osavaltioissa on erilaisia säännöksiä anniskelun suhteen ja myös saman osavaltion sisällä on olemassa erilaisia anniskelulupia, jotka oikeuttavat alkoholin tarjoiluun erilaisina aikoina. Ainakin "ennen vanhaan" (eli siis 1990-luvulla) oli sekä NSW:ssä sekä ACT:ssä mahdollista hankkia anniskelulupa, joka oikeutti myymään alkoholia 24 tuntia vuorokaudessa. Jossain vaiheessa kuitenkin ainakin ACT:ssä rajoitettiin anniskelua: vaikka monet kapakat saavat edelleenkin olla auki 24 tuntia vuorokaudessa, on johonkin aikaan aamusta (olisiko noin kello 5 - 9?) alkoholin anniskelu kiellettyä.


Aprikoi
Jouni
Canberra

Leokatti

Lainaus käyttäjältä: Tazza - syyskuu 06, 2008, 11:03
kerkeää sitä sitten omalla ajalla.

Kerkeää mitä? Juoda lounaan ruokajuoman viisi tuntia lounaan jälkeen??

Taitolaji, taitolaji... ;)

Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Andreasyan

Hmm...

enpa ole muuten koskaan tullut katsoneeksi oman nykyisen tyopaikkani saannoksista kieltavatko kokonaan alkoholin nauttimisen esim. lounaalla. Pitaapa tarkistaa, tai ehka voisin maanataina kokeilla miten CEO suhtautuu jos korkkaan ruokatunnilla bissen palan painikkeeksi ;)

Jatkoa seuraa...

Merja

Virallisesta protokollasta en tiedä, mutta yleisesti meidän lafkassa sanotaan ettei soluviljelyä saa harrastaa jos on nauttinut lounasolusen, legenda kertoo että muuten tulee soluparoille hiivainfektio. :o

Joten sitten pirttiviljelyä vaan oluiden jälkeen...

MH

Sydneyssa ainakin Pyrmont bridge hotelli on 24h paikka. Joskus pitkän dinnerin jälkeen aamulla 6 aikaan katellu kun aurinko nousee kaupungin ylle :)


Haagalainen

Lainaus käyttäjältä: jounij - syyskuu 06, 2008, 19:28
Noh, noudatetaanko niissä työmaapuhallutuksissa sitten ihan nollalinjaa, vai saako olla promilleja esimerkiksi alle autolla-ajorajan (0.5 promillea)? Meinaan, että jos esimerkiksi Ossilassa työntekijä ottaa lounaalla sen yhden oluen, niin ei siitä vielä tule edes sitä puolta promillea alkoholia vereen.

Ei ole nollatoleranssi ainakaan meillä. Jos jää "riittävästi" alle 0,05%, ja ei ole kyse toistuvasta jutusta, ei anna yleensä aihetta enempään.
Ja vaikka olisi yksittäistapauksessa ylikin, ei ole aina tarpeen laittaa rulettia pyörimään.
Rakentava keskustelu auttaa jos joku. Hoitoonohjauksessa  on se ongelma, että sinne ohjattavat harvoin katsoo olevansa hoidon tarpeessa, ja tulos on sen mukainen.
Mutta kuten MH kertoikin, hoitoonohjaus on ohjelmassa ennen potkuja.

Ihmisiltä ei pidä viedä työpaikkaa kevein perustein, ja yrittämättä ensin auttaa, mutta toisaalta esim. meidän kaltaisessa teollisuudessa on kyse joko asianomaisen tai työkaverien telomisriskin kasvusta.

Nollatoleranssiammattejakin Suomessa on, vaikkapa veturinkuljettajat.
Eikös Ossilassa osavaltiosta riippuen myös rekkojen, bussien, ja sen semmoisten kuskien kohdalla raja ole 0 ...0,02%, eli tiukempaa kun Suomessa?

Andreasyan

Niin,

kylla mina kannatan(ja toivon) nolla toleranssia ainakin talla terveydenhoidon- ja laaketieteen alalla. Ei olisi mitenkaan mukavaa jos esim. kirurgi suorittaa sydamen siirtoa tms "vain" 0.03 promillea puhaltaneena. Kohtullista myos on mielestani ettei minkaan sortin ajoneuvoa "operoida' jos on vahankin alkoholia nauttinut.

AA

Haagalainen

Lainaus käyttäjältä: Andreasyan - syyskuu 07, 2008, 10:16
Niin,

kylla mina kannatan(ja toivon) nolla toleranssia ainakin talla terveydenhoidon- ja laaketieteen alalla. Ei olisi mitenkaan mukavaa jos esim. kirurgi suorittaa sydamen siirtoa tms "vain" 0.03 promillea puhaltaneena. Kohtullista myos on mielestani ettei minkaan sortin ajoneuvoa "operoida' jos on vahankin alkoholia nauttinut.

AA

Kyllä minä tuolle 0,03 promillelle ehkä näyttäisin vihreää valoa, mutta jos minua operoisi 0,03 prosenttia puhaltanut lääkäri, saattaisin olla huolestunut 8)
Minulla on ainakin takavuosina myös poliisin käyttämä huipputarkka alkometri Alco-Sensor III, ja sillekin tuottaa jo tuskaa edes havaita tuo 0,03 promillea, eli se on käytännössä "0".

Muuten olen kyllä Andreasyanin kanssa samoilla linjoilla alkoholista terveydenhuollonkin työtehtävien yhteydessä.

Tazza


mutta ei ne potkut tuosta syystä tapaa ihan "puun takaa" tulla. Ensin keskustellaan ja tavataan jakaa myös varoituksia, ennen kun annetaan kenkää.
[/quote]

Esitin asian kärjistetysti, tottahan ennen potkuja varoituksia annetaan ja hoitoon ohjaus on työnantajan velvoite. Mutta tietysti jos työntekijä ei heti ota varoitusta onkeensa niin kolmesta varoituksesta on jo oikeus sitten irtisanominen antaa.

Ja toiset työnantajat antaa varoituksia vähemmästäkin, joskus aikoinaan patterit väsähti kellosta yön aikana ja herätys jäi pärisemättä, niinpä pari tuntia myöhästyin ennen kuin 'herätys' tuli kautta rantain. Ja siitä sain varoituksen. Se oli kyllä yleinen käytäntö siinä firmassa, en ollut ainut. Eri asia bussien myöhästely tms kuitenkin.

- kerkee sitä omalla ajallakin - puhuin itsestäni, en kritisoinut muiden juomatottumuksia.  ;)  Ja siinä uskossa olen että siellä taitaa olla tarjolla yleisesti myöskin sellaista olutta jossa vähemmän alkoholia kuin suomalaisittain kolmosessa (vanhan ajan tyyliin II-oluessa?) jota joku aina esittää tasaisin väliajoin josko palautettaisiin taas Suomeenkin panimoille tuotantoon.

Haagalainen

Lainaus käyttäjältä: Tazza - syyskuu 08, 2008, 01:29

..., tottahan ennen potkuja varoituksia annetaan ja hoitoon ohjaus on työnantajan velvoite.

Ei aina. Peli on joskus aikaa raakaa.

http://www.oikeus.fi/tyotuomioistuin/tulostus/33610.htm

Tazza

LainaaPeli on joskus aikaa raakaa.

Niinpä, olihan siitä aikasemmin puhetta että on näitä tiettyä aloja joissa kannattaa pohtia tarkkaan näiden virvokkeiden käyttöä.

Ja nyt tulee ärrrrrpurrr  :nuttu: jos en saa(siis opi) käyttää tuota lainausta oikein.. Näin se tietokonepiltillä vaatii aikaa omaksua nää jutut, sorge..

Annabelle

En aiemmin välittänyt ottaa kantaa alkoholin käyttöön puolesta enkä vastaan, sillä mulla on aina ollut sellainen tunne, että Aussilassa alkoholin käyttöön on suhtauduttu rennommin ja luonnollisemmin, eikä niinkään viha-rakkaus suhteella, kuten Suomessa.
Kuitenkin löysin aiheeseen liittyvän artikkelin Herald Sunista (netistä) päivän parin takaa. Juttu koskee ensi kuun Bathurst 1000 -autokisan yleisön alkoholirajoituksia. Juttu lyhykäisuudessään kuuluu:
"PETROL heads will have to survive on a slab of beer a day at next month's Bathurst 1000 car race.Adults can take one case (24 cans) of full-strength beer or one block (36 cans) of light beer each day.Restrictions also apply to one case (24 cans) of pre-mixed drinks or one cask of wine, up to four litres. Combinations are not allowed, and no glass containers are permitted in camping areas or within the race precinct.
Police said the limits were fair and would reduce the risk of alcohol-fuelled violence and anti-social behaviour..."

Onkohan siis suhtautuminen vähän liiankin leväperäistä=rentoa? Hurjalta ainakin tuntuu tuo sallittu alkomäärä per päivä/hlö... :o