Vettä tulee

Aloittaja Hannu, elokuu 24, 2007, 11:48

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Hannu

Brisbanessa oli vielä viime viikolla level 5 water restrictions ja jonkun lähteen mukaan vesivarastoissa enää n. 17 % vettä jäljellä.

Lauantaina tapahtui kummallinen luonnonilmiö. Alkoi sataa. Ja tänään 6 päivää myöhemmin sataa edelleen. Bussipysäkkilähteiden mukaan kaakkois-Queenslandissa on kyllä aiemminkin tänä vuonna tullut sateita, mutta jostain syystä sateet eivät ole kartuttaneet Brisbanen juomavesivarastoja.

Osaako joku sanoa mistä Brisbane saa vetensä ja miksi ne eivät ole karttuneet aiemmista sateista? Missä mittakaavassa tämä lähes viikon yhtäjaksoinen sade täyttää vesivarastoja?

Sunshinecoastilla näyttää olevan vettä vyötäröön asti  :o http://www.news.com.au/couriermail/story/0,23739,22296789-952,00.html

Vai onkohan mahdollista, että vettä tulee nyt niin saavista kaatamalla, että kuukausia kuivana ollut maa ei pysty suodattamaan siitä kuin murto-osan, mistä seuraa tulvia, jotka vesivarastojen kartuttamisen sijasta pilaavatkin juomavettä?

h

Jaaks


RUU

Hannu, Brisbanen pääasiallinen vesivarasto on Wivenhoe Dam, joka on osapuilleen Ispwichin pohjoispuolella.

Brisbanetimesin mukaan käytössä olevat kolme patoa ovat saaneet 0.5% täydennystä näistä sateista. Tarvitaan siis enää runsaat 160 samanlaista sadejaksoa (ilman haihtumista välissä) täyttämään varastot...  :pepsodent
Sunshine Coastin pohjoispään 700 mm sateet tuossa patojen valuma-alueella olisivat pop...

Queensland Water Commission tarjoaa linkit graafeihin, yms.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Leokatti

Hannu, sama ilmiö ympäri maan. Vettä tulee niin maan prr...sti, mutta padot ei vaan täyty. Olen tullut siihen tulokseen, että padot ovat aivan täysin väärissä paikoissa. Yksi hyvä paikka olisi tuossa kymmenen metrin päässä työhuoneeni ikkunan ulkopuolella. Siinä pitäisi olla pihanurmikko ja hevoslaidun, mutta miksi ihmeessä siinä uiskentelee sorsia??? ??? :confuse
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Milka

Kati,

Voit aina perustaa "Pelastakaa sorsat" yhdistyksen ja julistaa pihanurmikkosi kaikkien Australian sorsien turvapaikaksi.

Voin yrittaa ystavallisesti puhua meidan lammikossa uiskenteleville sorsille etta mites jos muuttaisitte lanteen leveamman leivan aareen.

:pepsodent

RUU

Lainaus käyttäjältä: Leokatti - elokuu 24, 2007, 13:23
Hannu, sama ilmiö ympäri maan. Vettä tulee niin maan prr...sti, mutta padot ei vaan täyty. Olen tullut siihen tulokseen, että padot ovat aivan täysin väärissä paikoissa. Yksi hyvä paikka olisi tuossa kymmenen metrin päässä työhuoneeni ikkunan ulkopuolella.

Tässä onkin sitten se miljoonan taalan kysymys: ovatko sateet muuttuneet?
Brisbanessakin tuo Wivenhoe on rakennettu 70-luvulla eli pohjana ovat varmaan 60-luvun sadetiedot. Oletan, että pato on aikanaan täyttänyt tehtävänsä ihan hyvin mutta 1) sademäärät ovat vähentyneet (trendi) ja 2) meilläkin Gold Coast ja Sunshine Coast tuntuvat saavan paljon enemmän sadetta kuin Brisbanen kaupunkialue. Onko vähentymisen lisäksi myös runsaimpien sateiden sijainti muuttunut vuosikymmenien kuluessa?
Kun täälläkin kovasti höyrytään vaikka mitä ihmekeinoja vedensaannin turvaamiseksi, ml. uusia patoja, niin kuinkakohan hyvin niiden sijainti on mietitty sadetrendien pohjalta?

Kati tarjonnee vedet lännessä, meilläpäin kukin voi käydä suodattamassa meidän autotallista ja pihasta omat hehtolitransa...  :o
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Leokatti

Milka, eihän noilla muuta olekaan kuin turvapaikkoja... paitsi kesällä kun pihanurmi on taas ajettavassa kunnossa ja tontin perillä oleva patokin rutikuiva. Eihän täällä saa edes sorsametsällä käydä... vaikka niitten haulikonlatien syljeskelyä ei kyllä ole niin ikäväkään...  ;)
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Kaitlin

Lainaus käyttäjältä: RUU - elokuu 24, 2007, 12:34

Queensland Water Commission tarjoaa linkit graafeihin, yms.


Kiitos linkistä! Näitä asioita olemme miettineet kun olemme kuulleet veden olevan vähissä. Suomessa kun on totuttu siihen että sitä on niin monet ei tule ajatelleeksikaan miten sitä voisi säästää.

Silloin kun olimme siellä Lontoon Immi Expossa niin siellä oli Brisbanen esite jossa oli vuoteen 2026 asti (muistaakseni tuo oli vuosiluku) suunniteltu kaikki asiat minusta hyvin. Asioita oli siis mietitty pitkälle ja tuo vesijuttu oli yhtenä siellä tapetilla. Jotenkin Brisbanen esite vakuutti meidät eniten että siellä asioihin halutaan ottaa kantaa etukäteen ennen kuin on myöhäistä ja esitteestä paistoi myös lapsiystävällisyys. Se oli varmaan yksi syy miksi me päädyimme Brisbaneen kun mietittiin näitä vaihtoehtoja minne :) Plussat siis esitteen tekijöille :D

Onkohan kukaan teistä lukassut sitä esitettä? Se oli hieno! =)

Kati ja Salamatkustaja (enää puolet raskautta jäljellä :P)

Hannu

Lainaus käyttäjältä: RUU - elokuu 24, 2007, 13:49
Tässä onkin sitten se miljoonan taalan kysymys: ovatko sateet muuttuneet?
Brisbanessakin tuo Wivenhoe on rakennettu 70-luvulla eli pohjana ovat varmaan 60-luvun sadetiedot.

Kiitos linkeistä. Graafien mukaan siis joskus maaliskussa 2004 on viimeeksi osuneet sellaiset sateet, että padot ovat täyttyneet 15 %. Eli näyttää olevan mahdollista saada kerralla paljonkin vettä talteen. Sivujen mukaan nuo laitokset ovat toimineet hienosti vielä 70-, 80- ja 90-luvuilla, eli se enteilisi sitä, että sateiden paikat olisivat muuttumassa tällä alueella 2000-luvulla. Toisaalta Brisbanen asukaslukukin on kasvanut yhden Helsingin verran sitten 90-luvun alun, joten vettä on alkanut kuluakin inauksen enemmän, mutta se ei selitä sitä, että vettä tulee sikana (edelleenkin), mutta mitään ei heru patoaltaisiin.

Tuon 2004:n jälkeen patojen vesimäärät ovat laskeneet n. 10 % vuodessa. Eli nykyisten Brisbanen alueen patojen vesimäärä riittäisi tällä trendillä n. 2009 kesäkuuhun asti. Onko olemassa joku plan B, jos kummalliset kelit oikeasti jatkuu 2009:ään asti? Joki lienee hieman saastunut, joten sitä taida pystyä ihan pikkurahoilla puhdistamaan juomavedeksi, vai?

Couriermailissa kerrottiin jännittävästä ratkaisusta, joka kantaa hienonkuuloista nimeä Water Harvester. Puistojen alle rakennettaisiin suuria vesisäiliöitä. Puistojen maakerros kuulemma suodattaisi satavan veden lähes puhtaaksi, ja säiliöiden vettä voisi käyttää juomavetenä. Kuulostaa näin äkkiseltään hieman "eksoottiselta".

h

iluvatar

Millon se veden kierrätys alkaa? Onko niillä jos systeemit pystyssä?

Kaitlin

Lainaus käyttäjältä: iluvatar - elokuu 26, 2007, 20:43
Millon se veden kierrätys alkaa? Onko niillä jos systeemit pystyssä?

Esitteessä luvataan että vuoteen 2026 mennessä 100% vesi kierrätettäisi? Iso lupaus, tosin aikaakin on vielä  ;)

K

Kaitlin

Hassua. Tänään oli juuri taas Hesarissa juttua nimenomaan Brisbanen vesiongelmista ja että parin vuoden päästä vesi loppuu ja ihmisiä muuttaa kuitenkin koko ajan noin 1500 viikossa lisää :o

Jätevettä olisi tarkoitus kierrättää ja kauppoihin ehkä tulee kuulemma merivedestä suodatettua juomavettä jossain vaiheessa. Tilanne on kuulemma todella hälyttävä  :(

Miten muualla Ausseissa? Onko vesitilanne yhtä huono?

Kati

MH

Mitäänhän tästä en ymmärrä mutta jutun luettuani ajattelin että onkohan arvoisa toimittaja nyt ihan ajan tasalla tai vaivautunut tarkistamaan faktat. Keruualtaista varmaan voi loppuakkin mutta on australialla esim suuret pohjavesi varannot, kun vaan päättäjät saisivat aikaiseksi ruveta rakentamaan pumppaamoja joilla pohjavettä saataisiin käyttöön.


Viime aikoina on ollut useita juttuja Australiasta suomen päivälehdissä ja suurimmassa osassa niin alkeellisia virheitä että jos edes kerran on käynyt Australiassa niin ne olisi pitänyt tietää.

Hannu

Harmi ettei noihin kahteen Brisbanen vettä koskevaan juttuun 28. ja 27.8. pääse ilmaiseksi käsiksi Hesarin nettisivuilta. Onko niissä toimittajan nimeä?

Leokatti

Pohjavesivarantojen käyttö ei ole ihan noin yksinkertainen juttu, että sitä vain aletaan pumppaamaan. Ei sitä vettä sielläkään ole loputtomiin ja vauhti, jolla uutta vettä käytetyn tilalle suodattuu, ei päätä huimaa. Koko vuoden sademäärästä, paikasta riippuen, pohjavesivarantoihin asti ehtii 0-50%.

60% Perthin käyttövedestä tulee jo nyt pohjavesivarannoista. Tämän talven sateet ovat auttaneet nostamaan patojen vesitason 35.03% kapasiteetista. Enemmänkin tietysti voisi olla... Meillä on tankki täysi, joten ensi kesän vedet on turvassa. Viime talvena ei tankkiin saatu kuin 1/3 sen kapasiteetista ja syksyllä pumpattiin jo viimeisiä senttejä, ennen kuin alkoi sataa.
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

MH

En tietenkään tarkoita että kaikki pitäisi ottaa pohjavedestä mutta jos sitä olisi jo vuosia sitten ruvettu käyttämään nykyisen järjestelmän rinnalla olisi tilanne vesivarastojen suhteen aivan toinen.

Kaitlin

Lainaus käyttäjältä: Hannu - elokuu 29, 2007, 07:34
Harmi ettei noihin kahteen Brisbanen vettä koskevaan juttuun 28. ja 27.8. pääse ilmaiseksi käsiksi Hesarin nettisivuilta. Onko niissä toimittajan nimeä?


Skannasin ne tässä töissä. Pistän linkit tänne kun saan ne kotoa käsin yhdelle palvelimelle.

Edit: Jahas ja joku oli jo "lainannut" sunnuntain hesarin joten toista juttua en nyt saanut :/

Kati

MH

Lainaus käyttäjältä: Kaitlin - elokuu 29, 2007, 16:54


Skannasin ne tässä töissä. Pistän linkit tänne kun saan ne kotoa käsin yhdelle palvelimelle.



Kannattaa olla aika varovainen kun scannailee tekijäoikeuden alaisia juttuja ja laittaa niitä julkiseen jakeluun.

Silppu

Lainaus käyttäjältä: Kaitlin - elokuu 29, 2007, 05:03
Tilanne on kuulemma todella hälyttävä  :(

Miten muualla Ausseissa? Onko vesitilanne yhtä huono?

Kati


Ei tarvitse mennä kuin Brisbanesta pohjoiseen Sunshine Coastille (n. 80km) niin mitään rajoituksia ei ole veden käytölle. Lake Baroon pocket dam on täynnä, eli vettä 100%. Brisbanen ongelma on se, että ne "dammit" sijaitsee liikaa sisämaassa, jossa ei sada riittävästi.

Niin että tervetuloa vaan Sunshine Coastille lotraamaan veden kanssa  8)

Silppu

Kaitlin

Lainaus käyttäjältä: MH - elokuu 29, 2007, 17:06

Kannattaa olla aika varovainen kun scannailee tekijäoikeuden alaisia juttuja ja laittaa niitä julkiseen jakeluun.


Hmm hyvä huomio... Saankohan laittaa tekstit siitä kuitenkin? jos kopioin? Kai se on sallittua?

Kaitlin

Kaitlin

Mä nyt laitan tän tekstin tähän. Sori kirjoitusvirheet kymmensormi järjestelmä ei ole aina niin hyvä. Dellataan sitten jos ei ole sallittua.

*********************

"Miksi teillä on ämpäri suihkussa, suomalainen vieras ihmettelee.

Ämpäriin kerätään se, mikä hanasta valuu kun vesi lämpenee suihkua varten. Sitten ämpäri tyhjennetään kukkapenkkiin tai vessanpöntön säiliöön.

Pesukoneen huuhteluvesi johdetaan sekin pihalle. Tosi kitsastelijat eivät huuhtele käytyään pissalla.

Australian itärannikolla vesipihiydestä on pakon edessä tullut tapa. Vedenkäyttöä on tiukasti rajoitettu auton saa pestä vain autopesulassa. Suihkussa saisi olla vian neljä minuuttia kerrallaan.

Monelle omakotitalossa asuvalle puutarha ja nurmikko ovat muisto vain sillä kastelua on rajoitettu. Kuivuus on kovettanut urheilunkenttiä niin että osa kouluista on kieltänyt jalkapallon pelaamisen.

Kuiva kausi on maan itäosassa jatkunut vuodesta 2002. Pahimpia alueita ovat Brisbanen ympäristö Queesnlandin valtiossa."  Helsingin sanomat 28.8.2007

Juttu luettavissa hesarista

Joukon lisäys:
Huom! Tarkasti ottaen, jutun kirjoittajalta ja sen tekijänoikeuksien omistajalta tulisi saada lupa tekstin kokonaiseen lainaamiseen. Joten jouduin raskain mielin poistamaan kovan työn tuloksen. Sorry ei ole kiva olla ilon pilaaja. >:(

MH

lainausta saa kait käyttää jos alkuperäinen lähde mainitaan. :D

Hannu

Lainaus käyttäjältä: Kaitlin - elokuu 30, 2007, 01:12
Mä nyt laitan tän tekstin tähän. Sori kirjoitusvirheet kymmensormi järjestelmä ei ole aina niin hyvä. Dellataan sitten jos ei ole sallittua.

Ah, kiitoksia! Toivottavasti sait käyttää kirjoittamiseen työaikaa :D
En tiedä detaljeista, mutta en mitään mullistavia asiavirheitä tosta äkkiseltään ainakaan bongannut. Hyvä juttu, ei siinä mitään.

Kaitlin

Lainaus käyttäjältä: Kaitlin - elokuu 30, 2007, 01:12

Joukon lisäys:
Huom! Tarkasti ottaen, jutun kirjoittajalta ja sen tekijänoikeuksien omistajalta tulisi saada lupa tekstin kokonaiseen lainaamiseen. Joten jouduin raskain mielin poistamaan kovan työn tuloksen. Sorry ei ole kiva olla ilon pilaaja. >:(

No hätä =) ei tuossa menny ees 10 minsaa kun ton näpyttelin :)

Kati

arsu

ja taas tulee vettä... sunshine statessä ei oo paljoo sinshinee näkyny kyl sinä aikana ku oon ollu täällä.. oletettavasti tää kuitenki taas kohtaa muuttuu kuivuudeks eikä tarvii vaivautuu sateenvarjoo ostamaan :). tai jos sen ostais nyt, ni sit ainaki sateet loppuis...