Australian Viestitaulu

Viestitaulu => Elämää Australiassa => Työelämä - työnteko => Aiheen aloitti: Milka - syyskuu 02, 2005, 08:08

Otsikko: Tyopaikkoja avoinna Joulun seutuun
Kirjoitti: Milka - syyskuu 02, 2005, 08:08
Tyolomaviisumilaiset Hoi!

Coles Myer etsii extra tyovoimaa Joulun ajan kiireisiin. Kyseessa on siis kaikenlaiset tyot vahittaiskaupan alalla.

Linkista loytyy lisatietoja.

http://careers.colesmyer.com/jobDetails.asp?sJobIDs=25741&sReferrer=home

:P
Otsikko:
Kirjoitti: Andreasyan - syyskuu 03, 2005, 18:58
Et nyt Serkku hyvä viittis tulla tänne meille kylään, ihan tässä vaan aiheesta poiketen teitä kyläilemään kutsuvat:
Anne&siippa
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - syyskuu 13, 2005, 18:31
Tulenhan mina toki jahka eksyn sinne pohjolaan! Mutta jos teita etela kutsuu niin aina loytyy serkulle tilaa perakammarista.


Kylaan kutsuu: Milka & siippa & lapset

P.S.  Laitoin sinulle U2U-viestilla enempikin asiaa
Otsikko:
Kirjoitti: meikalainen - syyskuu 15, 2005, 13:16
Kiitos työpaikka vinkistä!!Ja lisäys tuohon, myös David Jones etsii jouluapulaisia...Minulla on haastattelut bookattuna molempiin.Mutta ongelma on siinä että nuo on ryhmähaastatteluja ja kaikki hakijat on teinejä.Ja suomalaisia pidetään tylsinä, tosikkoina.Eikä meitä edes huomata!!!Tilanne alkaa olla jo tuttu,mutta meen taas sinne mököttämään....heheheh.
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - syyskuu 16, 2005, 15:07
Heti alkuun myonnan etta en ole ryhmahaastattelussa koskaan ollut, mutta tassa muutamia yleispatevia neuvoja haastattelutilanteeseen:

1. Harjoittele jonkun englantia aidinkielenaan puhuvan kanssa ennen varsinaista haastattelua.

Kay lapi kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin haastattelukysymykset niin hyvin, etta osaat vastata itsevarmasti unissasikin. Kirjoita vaikka vastaus paperille, jos se helpottaa muistamista. Mutta jos teet niin mielellaan kirjoita vastaukset puhekielimuotoon ja kayta sanoja jotka luontevasti 'istuvat' suuhusi.

2. Hymyile ja ole suomalaisen mittapuun mukaan 'aarimmaisen' yli-kohtelias koko haastattelun ajan. Taalla kohteliaisuus on suuressa kunniassa ja mika suomalaisittain tuntuu ehka liioittelulta ja imelalta ei ole sita taalla. Erityisesti palvelualoilla painottaisin tata kohteliasuusvaatimusta.

Tsemppia haastatteluun!

:peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: meikalainen - syyskuu 16, 2005, 17:56
Kiitos vaan,muttei se silti vaan noinkaan helppoa ole.Englantia olen harjoitellut 4 viimeiset vuotta aussimieheni kanssa!
Ja vastauksienkaan ennakoimisesta ei ole apua, sillä ongelmana on se ettei kysytä tarpeeksi...pitäisi vaan osata pälättää niitä noita jatkuvalla syötöllä, ja olla iloinen , rempsee, hihhuli. Ja ryhmähaastatteluissa, on aina esiteltävä joku muu ryhmästä! Ja miltä tuntuu kuulla: ongelmana on sinun persoonallisuus!?että persoonallisuuttani pitäisi sitten muuttaa , jaahas....siinä saattaa mennä pari vuotta. t-kyllästynyt,vihainen työnhakija, joka yrittää esittää pelleä joka kerta....
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - syyskuu 16, 2005, 20:14
Meikäläinen, tunnen suurta myötätuntoa - suorastaan ahdistun puolestasi!

Kyllähän one-to-one tilanteissa pärjää, mutta ryhmäkeskustelut, niissä jää meikäläinenkin (siis Aikis) jalkoihin... vaikka kuinka tietäisi olevansa oikeassa... ja vaikka olisi luonteeltaan kuinka sosiaalinen ja puhelias. Mut kun on suomalainen mörökölli niin on.

Mitäs jos kerrankin yrittäisit olla ihan sitä mitä olet ja kertoa sille joka sinua esittelee, että SUOMALAINEN ON SELLANEN ETTÄ SE EI TURHIA PUHU VAAN TEKEE . ja mainitsisit esimerkkinä vaikka Raikkosen (jonka ainakin joku aussi tuntee)... Suomen kuuluisin stone face. Ja champion.

Suomessa on nykyisin koulukunta, joka yrittää boostia suomalaista mentaliteettia ilman että yritettäisiin muuttua joksikin muuksi mitä ollaan... että taito olla hiljaa on jotain mitä muut eivät osaa...ettei small talk olisikaan mikään ihanne ylitse muiden... Saatko Meikäläinen kiiinni pointtini?

Vai onko sittenkin niin, että pysy poissa ryhmähaastatteluista ja pyri sellaisisiin duuneihin missä olet kahden kesken haastattelijan kanssa ja varmasti pärjäät hyvin!!!!

kannustavin terveisin Aikis
Otsikko:
Kirjoitti: meikalainen - syyskuu 16, 2005, 22:39
Kiitos oli mukava kuulla vähän positiivista palautetta....juuri tuota tarvitsin. Ihanaa että joku jaksaa vaivautua lukemaan ja vastaamaan.Lämmitti sydäntä!Hyvää jatkoa, ja varmasti otan noista neuvoista oppia.
Otsikko:
Kirjoitti: Hennu - syyskuu 17, 2005, 11:19
Olen huomannut, etta vaikka kuinka suomessa olin puhelias ja erittain ulospainsuuntautunut niin taalla en osaa olla sita... ainakaan oikeissa kohdissa, ainakaan tyonhaussa. Olen hakenut pitkaan toita ja viela on epaselvaa mita teen vaarin kun paikkoja ei vain putoile taivaasta. Siis tiedanhan ettei niita putoillut Suomessakaan mutta taalla teen varmasti jotain perustavanlaatua vaarin. Koska CV:ni ei puhu puolestaan (tutkintoni ei ole taalla tunnettu, kouluni ei ole tunnettu, paikat jossa olen ollut toissa ei sano mitaan takalaisille... tietenkaan) niin olen miettinyt milla keinolla saisin jalkani edes jonkun oven rakoon. En vaan osaa olla tarpeeksi "agressiivinen" tyopaikan haun suhteen. Pitaisi kait olla soittamassa joka paiva hakemuksensa peraan, kayda tyrkyttamassa itseaan... suomalaisena ajattelisin etta sellainen olisi vain arsyttavaa ja tyonantajalle pitaa antaa ns.rauha valita.

Olen huomannut, etta paikallisilla saannoilla pelaaminen on hirmuisen ahdistava kokemus meikalaiselle. Mutta ehka sita oppii pikku hiljaa... toivottavasti. En tieda miten muut taalla kokee tyonhaun mutta tama on minun oma henk.koht kokemukseni. :sorry
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - syyskuu 17, 2005, 19:27
Meikalainen,

Otan osaa. Onpas aika rajusti haastattelijalta sanottu, etta pitaisi persoonallisuutta muuttaa. :sorry.

Tiedan etta se on vaikeaa, mutta yrita ajatella positiivisesti. Sina edes paaset haastatteluihin! CV:si siis on kunnossa.  Jokaisesta haastattelukerrasta sina opit jotain uutta ja haastattelut menevat kerta kerralta paremmina ja joustavammin. Ns. opit 'oikeat' vastaukset ja 'vastaustyylin', tulet itsevarmemmaksi ja lopulta tulet varmasti onnistumaan.

Olen muuten huomannut saman kuin Hennu. Suomessa minua pidettiin ulospainsuuntautuneena ja puheliaana, ehkapa rasittavuuteen asti mutta takalaisen mittapuun mukaan en sita ole. Minua jopa pidetaan tasaisena, introverttina ja hiljaisena.

Hennu ja Meikalainen miten olisi, jos hakeutuisitte ns. alanne tyonhakukurssille. Voi kuulostaa alkuun oudolta, mutta useat firmat taalla tarjoavat ns. tyonhakukoulutusta: Auttavat myyvan CV:n teossa, preppaavat erilaisiin haastatteluihin ja jopa persoonallisuustesteihin jne. Yksi tallainen  firma on Lee Hecht Harrison, mutta en tieda onko se teidan aloille sopiva.

Hennu, mina ratkaisin ns. kouluni tunnettavuus ongelman mainitsemalla CV:ssa etta kouluni partner koulu on University of New South Wales ja London School of Economics. Tutkintonimikkeeni peraan laitoin takalaisen lahes vastaavan tutkinnon. Edellisista tyonantajistani mainitsin toimialan, tuotteet, koon ja laitoin linkin firmojen webbi-sivuille. Jos haluat lisaa vinkkeja tai keskutella privaatisti CV:sta, niin laheta vaikka U2U.

:peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: meikalainen - syyskuu 17, 2005, 23:09
Kiitos taas vinkeistä, aina mukava kuulla!!Totta: kerta kerralta tulee tavallaan varmempi olo itse haastattelu tilanteeseen, mutta myös joka kerta alan epäröidä, että pystynkö  tähän sittenkään, jotenkin vaan ne saa mieleni alas...ja tulee kurjempi olo. Kun tiedän että pystyisin niin paljon parempaan, ja joudun alentumaan työhön johon olisin pystynyt 10 vuotta sitten suomessa.Olen miettinyt omaa firmaakin jo niin monta kertaa....osaako siihen kukaan antaa vinkkejä, tai kommentteja: sekä hyviä että huonoja!Pikku vaateputiikkia olen miettinyt.Ollut haaveena jo pitkään.Avustaako valtio täällä yhtään yrittäjää??Mistä saisi neuvoja....kiitos taas, yritetään taas päivä kerrallaan. tsemppiä muillekin samassa tikanteessa oleville!!
Otsikko:
Kirjoitti: Hennu - syyskuu 19, 2005, 17:36
Juu on tassa varmaan jollekin kurssille mentava. Uskon, etta vikaa on CV:ssa mika tuntuu ihan toimivalta mutta ei ehka anna oikeaa kuvaa minusta tyontekijana paikallisille.

Humanistisella ammattikorkeakoululla ei varmasti ole ns. partner koulua Ausseissa joten siina mielessa olen vahan pulassa... eika tutkintoni ole taalla millaan tavalla tunnettu. Muuten tekisin kylla viivana kuten sanoit... Ehka pitaa viela tarkemmin selvittaa asiaa.

Meikalainen minuakin kiinnostaa vinkit tuohon oman firman perustamiseen... on myoskin kaynyt monta kertaa mielessa. Eli jos jollakin olisi vinkki tai pari niin otetaan vastaan. Esim. voinko edes harkita asiaa temporary resident viisumilla (milla olen maassa seuraavat kaksi vuotta)?

Pidetaan paat pystyssa eika lannistuta!!! :peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - syyskuu 19, 2005, 17:59
Hennu, ootko tsekannu TAFE:n tutkinnot, luulenpa etta sielta loytyy ihan vastaavia esim nuorisotyon koulutuksia (siis mika tutkintosi humakista on?)... vaikka ei partner koulua olisikaan. Sita paitsi oletko aivan varma, ettei ole - juuri ammattikorkeakouluillahan on valtavat maarat yhteyksia ulkomaille (ei nyt tietenkaan juuri Australiaan sattuneesta syysta).. Mutta kuten Milka  ehdotti, niin jos partnerkoulu on jossakin muussa Euroopan maassa, saattaisi se parantaa asemiasi sekin.

Ja netista kannattaa tutustua juuri noihin cv ja resumetyyleihin, ne eroavat tosiaan melko paljon vaikkapa EU-maiden suosituksista. Niiden ohjeiden mukaan sen saa kylla sorvattua ihan 'mukiinmenevaksi' .
Otsikko:
Kirjoitti: Hennu - marraskuu 01, 2005, 16:50
Hei.... hyvia uutisia tyonhaun kannalta etta olen saanut kutsun haastatteluun.... LOPULTAKIN!! No mutta kyseessa on ryhmahaastattelu joten olisko jollakin enemman tietoa siita mita ne sisaltaa. Mihin niilla pyritaan? Millaisia kysymyksia? Mittaako ne enemman ryhmahaastatteluilla sosiaalisuutta vai minka takia niita suositaan.

Kaikesta tiedosta kiitollinen...
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - marraskuu 01, 2005, 17:24
Hennu,

Onneksi olkoon haastattelusta :peukkuy  se on jo askel eteenpäin.

En ole itse moisissa ollut haastateltavana, mutta pitänyt kyllä.
Sen tarkoitus riippuu vähän alasta ja työtehtävästä mistä siinä on kysymys.
Sillä voidaan aivan oikein hakea sosiaalisempia yksilöitä tai sitten vastaavasti karsia "liian sosiaaliset" pois :roue
Kysymykset voivat olla ihan mitä vaan ja voi myös sisältää ryhmätöitä, joilla haetaan inspiroivia "johtaja tyyppejä", jotka saavat muut mukaansa etc, etc...

Minkäalan työpaikasta on siis kyse ????
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - marraskuu 01, 2005, 19:14
Jee!!! Onneks olkoon haastattelusta Hennu!! Jokos viisumi on tullut? :D

Työnhaussa ja haastatteluissa on se hyvä puoli, että mitä enemmän niitä tekee, niin sitä paremmaksi niissä tulee (vaikka se pitkään jatkuvana olotilana voikin olla masentavaa). Eli selvästi CV:si ja saatekirjeesi on nyt sellaisessa kuosissa että se alkaa työantajia kiinnostaa sen verran että pääset haastatteluihin. :peukkuy Sitten vaan ottamaan jokainen haastattelu oppimisen kannalta, ja vielä se jossain vaiheessa löytyy se ensimmäinen työpaikkakin.

Ryhmähaastattelussa en ole Australiassa ollut. Dunderin Sanni oli muistaakseni äskettäin ryhmähaastattelussa tuloksekkaasti, joten olisikohan hänellä jotain vinkkejä...? Huhuu, Saaaanniiiiiiii.... :)
Otsikko:
Kirjoitti: sanni - marraskuu 02, 2005, 20:33
Moikkamoi Riina ja muut,

Oon ollut niin kiireessa toissa (kahdessa paikassa), etten ole ehtinyt seurata tatakaan keskustelua vahaan aikaan... Kuudessa eri maassa toita tehneena voisi sanoa ainakin sen, etta aina kannattaa valmistautua kunnolla haastatteluihin sen jalkeen kun on kasannut CV:n kuntoon maan tapaisesti. Kirjastosta ja netista (agencyjen sivuilta) loytyy ohjeita siihen, milta hyvan CV:n pitaisi nayttaa ja mita siella pitaisi olla. Samoin haastattelujen suhteen.

Taalla korostetaan haastatteluissa mielestani selvasti sita, etta tietaa oikeasti jotain siita tyopaikasta, mita on hakemassa ja tuo myoskin todella selvasti ja kainostelematta esille kaikki ne asiat, mita on aikaisemmin tehnyt ja mista voisi olla hyotya tyon kannalta. Joku sanoikin jo aikaisemmin, etta ujous nurkkaan taman suhteen. Monissa oppaissa on tastakin asiasta mainittu, vaikka niissa se otetaan itsestaanselvyytena, mutta suomalaiselle on hyva selailla naita ja oppia, etta kuinka kaikki voidaan esittaa eri tavoin... Kannattaa myos ehdottomasti kayda etukateen lapi 'usein kysytyt kysymykset' ja miettia niihin vastauksia. Taalla ollaan aika konservatiivisia niiden suhteen ainakin oman kokemuksen perusteella. Suomessa olen monesti mennyt haastatteluihin kylmiltani ja kaikki on ollut ok. Jotenkin on kai sisaistanyt ne kysymykset ja vastaukset, mita siella yleensa vaaditaan ja ehka siella on myoskin enemman vapautta noiden vastausten suhteen, eli ei haittaa jos yllattaa haastattelijan, jos voi perustella vastauksensa. Myoskin hitaampi kommunikaatiotahti antaa vahan enemman miettimisaikaa kuin esimerkiksi taalla.  
Niille, jotka kokevat itsensa haastatteluissa hiljaisiksi tai kankeiksi, vinkiksi seuraava: ehka voisi kokeilla sen tuomista esiin haastatteluissa, eli sanoa, etta vaikka saatan vaikuttaa hiljaiselta/ujolta tms, niin kuitenkin bla bla bla selittaa kuinka hyva tyyppi olisi nimenomaan tahan tyohon. Mainostustilaisuuksia nuo haastattelut ovat kuitenkin ja haastatteluissa annettu vaikutelma ja info on ainoat, mitka siina valinnassa vaikuttavat.

Ryhmahaastatteluissa olen ollut muutamaan kertaan eri maissa ja ne ovat olleet aika erilaisia, koska tyotehtavatkin ovat olleet erilaisia. Taalla siina haastattelussa haettiin selvasti sellaisia perinteisia 'reiluja Aussi-arvoja'. Taytyy olla toiset huomioonottava, reilu, reipas ja oma-aloitteinen. Ja hyva huumorintaju on tarpeen. Mielestani ne tyonantajat kuitenkin tietavat, mita haluavat ja esimerkiksi asiakaspalveluun taalla otetaan selvasti ulospainsuuntautuneempia tyyppeja kuin Suomessa. Senhan huomaa heti kun kavelee kauppaan tai kahvilaan ja siihenkin tottuu (ja se jopa tarttuu, kun tanne alkaa 'sulautua').

Kannattaa myos rohkeasti ottaa yhteytta suoraan tyonantajiin eika aina menna jonkun agencyn kautta. Olen pari kertaa kirjoittanut aivan suoria, rehellisia (ja epatoivoisia?) kirjeita CV:n kanssa tyonantajille ja paassyt sita kautta eteenpain omalla alalla.

Onnea matkaan!

Sanna (Toivottavasti tassa oli jotain jarkea, oon ihan poikki ja nyt nukkumaan)
Otsikko:
Kirjoitti: Hennu - marraskuu 02, 2005, 20:53
Sorry! Joo olisin tietenkin voinut olla vahan informatiivisempi. Eli kyse on Telstra Domen jokapaikan hoylista. Laitoin ns. avoimen hakemuksen menemaan jonkun paikan toivossa noin kolme kuukautta sitten. Silloin tuli vastaus ettei ole tarvetta uudelle tyovoimalle... mutta nyt sitten yhta akkia soittivat. Hassua sinansa koska sain juuri toisenkin tyopaikan. Joku mulle jossakin vaiheessa sanoi etta kerran kun saat yhden paikan niin muita alkaa sataa ovista ja ikkunoista. Nain nayttaakin tapahtuvan. En kuitenkaan valita :hahhaa

Eli siis kyse on ns. casual paikasta mutta edes jollakin tavalla "omalta" alaltani eli tapatuman jarjestamista (jossakin muodossa kuitenkin). Saa nyt nahda.

Kiitos vinkeista!!!! Kerron sitten kuinka kavi. Kokemus tuokin. Onneksi ei ole kovasti paineita kun yksi paikka on jo takataskussa.... joskin ei ihan omalta alalta. Mutta mitapa se haittaa. Paaasia on etta saa tehda toita!! JIHAA!!! :pepsodent Australia alkaa nayttaa paremmalta paikalta kun vahan aikaa sitten... tyontekemiselle on suuri merkitys viihtymisen kannalta.

Niin ja Riina... viisumiasia edistyy... ehka paasen haastatteluun "jo" ensi viikolla. Peukut pystyyn!! :peukkuy:peukkuy:peukkuy:peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - marraskuu 02, 2005, 21:07
Hennu, tarkoitukseni ei ole halkoa hiuksia eika toimia minaan oikolukijana, mutta en vaan millaan malta olla kysymatta tuosta mainitsemastasi

         tapatuman jarjestamista

Siis jarkkaatko tapahtumia vai tapaturmia??

Joka tapauksessa onnea matkaan seka ryhmahaastatteluun etta tyohon. Ja tuohon Sannin hyvaan ohjeistukseen viitaten, harjoittele vastaamaan HETI, mita tahansa mihin tahansa kysymykseen - suomalaiselle (en tieda sinusta) varsin tyypillinen tapa miettia ja harkita tovi vastaustaan on taalla usein kauhistus ja tyhmyyden osoitus.
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - marraskuu 02, 2005, 22:35
Hehheh... Kyllä se Hennu tietääkseni järjestää tapaHtumia, tosin eivätpä taida tapatuRmatkaan ihan vieraita olla. :hahhaa

Sannin kanssa olen ihan samaa mieltä tuosta usein kysyttyjen kysymyksien harjoittelusta. Sekä minä että puoliskoni töitä hakiessamme listattiin kaikkein yleisimmät haastattelukysymykset sekä joitain oman alan kysymyksiä paperille, mietittiin hyvät & perustellut vastaukset niihin (taisipa mies jopa kirjoittaa ne sanasta sanaan paperilleen) ja sitten harjoiteltiin keskenämme. Toinen leikki haastattelijaa ja toinen haastateltavaa. Ensin tuntui vähän hassulta, mutta äkkiä siitä noloudesta pääsi yli ja saimme molemmat palautetta että pärjäsimme todella hyvin haastatteluissa. Niin, ja molemmat saatiin haluamamme työpaikat tokasta haastattelusta, joten ensimmäinen haastattelu meni "kenraaliharjoituksesta". Ja jos sattuu sellainen kysymys johon ei tiedä vastausta, niin sen sijaan että istuu tuppisuuna vastausta miettien, kannattaa "ajatella ääneen", koska haastattelijaa voi kiinnostaa myös ongelmanratkaisukykysi ja se, miten lähestyt esitettyä kysymystä/ongelmaa.

Hyvä Hennu!! Jee!! :peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - marraskuu 03, 2005, 06:31
Just noin Riina, kiitos. Puit mielekkaiksi sanoiksi sen mita tarkoitin tuosta 'vastauksen harkitsemisesta'... Ja tama on yllattavan merkittava pointti kommunikoinnissa aussien kanssa. Sita joutuvat opettelemaan isot pomotkin (suomalaiset), ei vain nuoret tyonhakijat!
Otsikko:
Kirjoitti: sanni - marraskuu 03, 2005, 08:05
Ehdottomasti samaa mielta edellisten kanssa: aina pitaa vastata JOTAIN ja mieluiten juuri heti. Sellaiset kysymyksen kuulemisen jalkeiset miettimistauot taalla tarkoittavat, etta olet hiukan hidas, olet epasosiaalinen, tai menit aivan lukkoon, etka tajua mistaan mitaan! Ja siksi juuri se valmistautuminen on tarkeaa, etta on jonkinlainen kasitys siita, mita kysytaan ja mita kannattaa vastata. Tuo kulttuurien valinen kommunikaatioero, tulee siina hyvin esille, niin kuin aikis jo sanoikin: haastattelu- tai kokoustilanteisiin ei taalla mielestani sovi minkaanlainen paansisainen pohdiskeluasenne (siis yleisesti), vaan sinne mennaan esittamaan 'faktat' ja vakuuttamaan toinen. Miettimiset tehdaan sitten muualla. Paaasia kuitenkin on se, etta jotain tulee suusta ulos ja sen aikana voi sitten miettia jotain jarkevaa sanottavaa. Vaikka sitten ajattelisi aaneen, niin kuin Riina ehdotti. Monesti noissa haastatteluissa tuntui silta, etta se, etta sita puhetta tuli, oli PALJON tarkeampaa kuin se, mita tuli sanottua, tamakin erona Suomeen, missa monesti tuntuu, etta kaiken sanottavan tarvii olla enemman perusteltua ja jarkevaa.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - marraskuu 03, 2005, 10:33
Lainaa... suomalaiselle (en tieda sinusta) varsin tyypillinen tapa miettia ja harkita tovi vastaustaan on taalla usein kauhistus ja tyhmyyden osoitus...

...aina pitaa vastata JOTAIN ja mieluiten juuri heti. Sellaiset kysymyksen kuulemisen jalkeiset miettimistauot taalla tarkoittavat, etta olet hiukan hidas, olet epasosiaalinen, tai menit aivan lukkoon, etka tajua mistaan mitaan!

Nyt kylla Ehdottomasti taysin eri mielta noista kommenteista :mad:
Voisiko kommentit laittaneet hieman perustella mihin perustatte noin ehdottoman varmana esittamat tietonne ? - ilmeisesti kokemukseen haastattelutilanteissa haastattelijana ????

Jos haastattelette sirkuspellen hommaan, niin voi pitaakin paikkaansa, mutta enpahan yleistaisi etta Australiassa on aina nain.

Tulipahan itsekin viimeinkin palkattua Suomalainen kokki pari viikkoa sitten ja kaikki ovat erittain tyytyvaisia ja oikeastaan ihmettelevat kun han tekee vaan tyonsa ja tekee sen erittain hyvin eika turhaan juttele vaan ainoastaan silloin kun on asiaa - samanlaisia tyontekijoita lisaa, please.

Jos kysymyksia ei anneta luettavaksi ennen haastattelua, niin ei ole mitaan pahaa miettia tai harkita vastaustasi, kunhan siihen nyt ei mene tolkuttomasti aikaa.  Paljon mieluimmin haluan haastateltavalta jarkevan vastauksen jota voi kayttaa sitten kriteerien yhteenvedossa kuin ihan harkitsemattoman bla, bla, bla jutun jolla ei tee yhtaan mitaan.  

Muutenkaan neuvoja haastattelu tilanteisiin ei voi yleistaa.  Riippuu hyvin paljon haettavasta tyosta, yrityksesta ja jopa haastattelijasta.  Kaksi saman alan yritysta voivat olla taysin erilaisia vaatimuksiltaan.

Ei Australiassa toiden saanti mitaan vaikeata ole.  On vain oltava oikeaan aikaan oikeassa paikassa - ihan niinkuin missa tahansa maailmassa :pepsodent
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - marraskuu 03, 2005, 11:36
LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks
Paljon mieluimmin haluan haastateltavalta jarkevan vastauksen jota voi kayttaa sitten kriteerien yhteenvedossa kuin ihan harkitsemattoman bla, bla, bla jutun jolla ei tee yhtaan mitaan.

Jaaks :D

Hmm, tuleekohan tassa ilmi sinun suomalainen taustasi? Tuota bla blaata kun tuntuvat odottavan aika monessa paikassa, kun haetaan asiakaspalvelutoihin tms. Mutta koska tama on toisenkaden tietoa (tyokavereideni kokemuksia) eika omia kokemuksiani, niin en tietty vannoa voi etta nain olisi, eika varmasti tosiaan joka paikkaan voi yleistaa.

Tuo oikeassa paikassa oikeaan aikaan oleminen tuntuu taalla Aussilassa toimivan tosiaan hyvin. Ihmiset auttavat mielellaan, tuntuvat suorastaan nauttivan siita, etta heilla on kontakteja muualle, ja etta joku niita heidan kontaktejaan kayttaa. Ja aina parempi, jos seurauksena on tyopaikka tai yhteistyota tms. positiivista. Luulen sen johtuvan auttamisen halun lisaksi myos minusta aussikulttuuriin liittyvasta halusta nahda onnistumista. Tasta esimerkkina esim. tana vuonna Sydneyn eka AFL grand final -voitto 73:een vuoteen...toivoiko joku muu kuin ma oikeesti West Coastin voittavan? :D ...enpa usko. Tai tiistainen Makybe Divan kolmas perakkainen Melbourne Cup -voitto. Hmm menee hiukka sekavan filosofiseksi :D mutta tuntuu, etta taalla oikeasti halutaan nahda onnistumisia ja etta asiat rullaa. Mut nyt takas toihin, mars mars! :XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - marraskuu 03, 2005, 12:43
Eevis,


LainaaHmm, tuleekohan tassa ilmi sinun suomalainen taustasi?

Tottakai se tulee ja jokaisen haastatteluja tekevan etninen tai kotikasvatuksen ja tyokoemuksen antama tausta tulee varmasti jollain tavalla esille myoskin.
Mina olen kuitenkin Australialainen ja haastattelen Australialaiselle tyonantajalle tyontekijoita silloin kun tarvitsee.  
Teen myoskin konsultti hommina muille ravintoloille ja klubeille esimies tason henkilokunnan ja ravintoloitsijoiden valinta haastatteluita ja taustatietojen/suositusten tarkistuksia.

Minun Executive Chef, joka on yleensa kaikissa
haastatteluissa mukana on Sri Lankasta ja silti meilla on hyvin yhtenainen linja eika mitaan bla, bla, bla juttuja kuunnella kovinkaan kauaa.
Tuleeko tassa sitten ilmi meidan molempien Eurooppalainen (ei suomalainen) tausta seka koulutus ja kokemus ???

Meilla esimerkiksi kaikki tiettya palkkatasoa ylempana olevat tyohaastattelut tehdaan valtaosin etukateen tehtyyn "Selection Criteria" ja valmiiksi paatettyihin kysymyksiin perustuen.  Haastattelun suorittaa paneeli, jossa on ihmisia myoskin muilta osastoilta kuin vain siita johon tyontekijaa haetaan.
Meilta loytyy varmaan toistakymmenta eri kansalaisuutta olevia esimiehia, joten yhdessa paneelissa voi olla viisi haastattelijaa viidesta eri kansalaisuudesta.  Vaikuttaako se sitten tulokseen vai ei ??????

Asiakaspalvelu toitakin on niin monenlaisia ja aina ei liika ulospainsuuntautuvuus ja liika sosiaalisuus olekaan hyvasta.

Itse olen joutunut laittamaan toista pois ihmisia, jotka ovat olleet teknisesti erittain hyvia tyontekijoita, mutta eivat ymmarra "tietyssa asemassa" olevien asiakkaiden yksityisyytta (privacy) tilanteen niin vaatiessa vaan kayvat liian tuttavallisiksi vaaraan aikaan ja vaarassa paikassa.
Jossain McDonaldsissa se on taas ihan toinen asia.

Tuosta ihmisten vilpittomasta auttamisen halusta olet aivan oikeassa ja se toimii juuri naissa tyonsaanti asioissa erittain hyvin.  

Oikeassa paikassa oikeaan aikaan olo ei kuitenkaan aina auta jos ei ole oikea ihminen kyseiseen tyohon.
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - marraskuu 03, 2005, 15:53
Kumpaakohan hommaa Hennun saama casual tyotarjous on lahempana, Makkaria vai esimiestason henkilostoa??? Lienevat valintakriteerit seka rekrytointimenetelmat vahan erilaisia...

Jaaks, koeta taas please muistaa etta muutkin saattavat olla oikeassa ja omata jonkin pienen tiedon murusen.
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - marraskuu 03, 2005, 16:44
No, eipa tassa tosiaan mitaan yleiskattavaa haastattelu- ja valintakriteerikuvausta saada, nuo ylla mainitut "Selection criteria" kuitenkin ratkaisee aika lailla millaisia juttuja haastattelussa tulee vastaan, jos kyseisesta tyosta sellaiset on olemassa. Itse en tiennyt sellaisista holkasen polaysta ennen hiihtoreissua Hothamille, siella sain paljon hyvia vinkkeja ja tietoa Jounin Arjalta, :god::god: ja kiitoksia, Arja! (hei Jouni, nyt kylla raahaat sen Arjan Dunderin aareen ku kiitellaankin kerran... :D ) Nyt on tullut huvikseen Agen tyopaikkailmoituksia lauantaisin lueskellessa niita enemman syynattya, siinapa sita sitten hyvin aina kyseiseen paikkaan vinkkeja, mita kannattaa miettia ja harjoitella etukateen haastattelua (ja sita ennen jo tietty CV:n raatalointia) varten. Mulle nuo olivat uusi juttu kokonaan, mutta eikohan Suomessakin varmaan siihen suuntaan vahitellen menna, tai voi olla etta ollaan jo mentykin jollain aloilla?
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - marraskuu 03, 2005, 18:03
Aikaihminen,

Palkkaan ja haastattelen itse myöskin tiskaajat ja siivoojat ja menetelmä sekä vaatimukset työntekoon ovat aivan samat kuin mihinkä tahansa asemaan.  Haluamme työntekijöitä eikä mitään koomikkoja tai viihdyttäjiä.

Siis vertaat Telstra Dome'a lähinnä Mäkkäriin :?

Jos näin on, niin se kyllä kertoo ainakin sinun siitä tietämisestä ihan tarpeeksi.


LainaaTelstra Dome is Australia's newest sport and entertainment venue. It has everything you want: close-to-the-action seats, comfort and convenience, quality food and beverage choices, high-tech sound and lighting and an electric atmosphere.

An array of innovations places Telstra Dome among the most technologically advanced sports and entertainment venues in the world.

Telstra Dome (http://www.telstradome.com.au/page/default.asp?site=1&page=&id)

Et kuitenkaan vastannut millä perusteella puhumattomuus on "täällä usein kauhistus ja tyhmyyden osoitus" :?  Oma kokemus vai :?


Hennu,

Tosi hieno työpaikka ja mahdollisuuksia ihan vaikka mihinkä tuollaisessa paikassa.  Toivottavasti kaikki menee hyvin ja saat sen :peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: Hennu - marraskuu 03, 2005, 20:04
Kiitos Jaaks!! Sitahan tassa minakin toivon. Koulutukseltani kun olen kulttuurituottaja (ns. jokapaikanhoyla) ja siis jarjestan tapahtumia en tapaturmia... ihan vaan tarkentaakseni :P Eli siis olen hyvinkin kiinnostunut Telstra Domen tarjoamasta mahdollisuudesta. Vaikka kyse nyt ei olekaan esimiestason paikasta (ei mulla sellaista Suomessakaan ollut).

Jostakin sita on alettava joten olen tyytyvainen jos vaikka paasen myymaan lippuja eri tilaisuuksiin. Pikku hiljaa voi sitten ujuttaa jalan suuremmankin oven valiin. Olen huomannut, etta taalla taidot merkkaa hyvin paljon ja tyopaikalla on helppo paasta "ylenemaan" jos vaan osoittaa olevansa luottamuksen arvoinen kun erilaisia tehtavia lyodaan eteen. En tassa tamanhetkisessa tyopaikassanikaan kovin kauaa pelkastaan papereita mapittanut vaikka sita tyota sinne menin tekemaan.

Kiitos kaikille neuvoista.. otan niista vaarin ja valmistaudun huolella. Nahtavaksi jaa kuin kay.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - marraskuu 03, 2005, 21:24
Hennu,

Ei muutakuin parhaat peliin ja olet ihan oma itsesi siellä haastattelussa.
On ihan turha yrittää olla jotain muuta, sillä se kostautuu sitten joskus myöhemmin vaikka hetkellisesti voisi onni käydäkin.

Kun olet siinä ryhmähaastattelussa, niin ole vain oma itsesi ja luottavainen omiin kykyihisi ja taitoihisi.  Myy vaan vähän yli, mutta ei mitään mitä et tosipaikan tullen pystyisi tekemään.
Ei ole mitään tarvetta olla eniten esille tuleva tai joukon "huvittaja" sillä niitä löytyy muutenkin aivan tarpeeksi ja ehkä liikaakin.  Niitä "huvittajiakin" kyllä aina tarvitaan näissä raskaissa hospitality hommissa, mutta he todellakin hakevat  enemmänkin niitä raskaan työn "hiljaisia" raatajia, jotka loppujen lopuksi kantavat koko homman kotiin.

Best of Luck ja pidetään :sormetr
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - marraskuu 03, 2005, 23:45
LainaaAlkuperäinen postittaja eevis
(hei Jouni, nyt kylla raahaat sen Arjan Dunderin aareen ku kiitellaankin kerran... :D )

Raahattu on ja kiitokset on menneet perille ihan Arjan itse lukien! Saapa nähdä, milloin Arja itse innostuu "raahaamatta" lukemaan näitä viestejä.


Kiitoksista Arjan puolesta kiitellen
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - marraskuu 03, 2005, 23:54
LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks
Aikaihminen,

...

Siis vertaat Telstra Dome'a lähinnä Mäkkäriin :?

Relaa vähän, Jaakko! Eihän tuo viittaamasi Aikiksen viesti suinkaan - ainakaan minun mielestäni - tuollaista vertausta sisältänyt! Telstra Domellakaan ei varmaan kaikki työt ole "mäkkärin" duuneja ihmeellisempiä. Ainakin minun tulkintani mukaan Aikis kysyi Hennulta vain tarkennusta, että kumpaan päähän skaalaa Hennun tuleva työhaastattelu osuu.


Onnea Hennulle osaltaan toivottaen
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - marraskuu 04, 2005, 07:27
Hennu, ainakin olet hyvalla asenteella liikkeella ja oikeilla jaljilla...eikohan sekin auta sinua eteenpain naissa tulevissa koitoksissa!

Nimittain tuo mainitsemasi mahdollisuus edeta nopeasti haasteellisempiin tehtaviin on ainakin suomalaisille naisille tyypillista - tuli yhtena paatuloksena esille, kun haastattelin yhta raporttia varten Australiassa tyoskentelevia suomalaisia naisia. Ja sinullahan on hyva pohjakoulutus takana Humakista, sen tulevat huomaamaan. Etta onnea matkaan viela kerran!

Jaaks, vertasinko mina jotain johonkin? En itse huomannutkaan...Ja kuka puhuu koomikoista? Mitas sanoitkaan itse hiljan rivien valista lukemisesta? En myoskaan yleistanyt mitaan, oikein yritin valttaa sita. Yleistyksista puheenollen, muistathan, etta Australiassa on muitakin tyopaikkoja ja tyonantajia ja organisaatioita kuin Queenslandin parlamentti!
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - marraskuu 04, 2005, 07:48
Aikis ja Jaaks :D

joo kumpikin olette aivan loistavia loytamaan faktoja vaitteidenne ja mielipiteidenne tueksi, ja kumpikin naette vaivaa kantanne todistaaksenne, voisiko jopa sanoa, etta olette aika samanlaisia loppujen lopuksi?!?! :o:o:o (...nyt tulee turpaan... :D ) Laittakaa nyt jo riita poikki ja voita valiin... vaarinkasityksiahan tulee aina kun taalla kasvottomina kirjoitellaan, vaikka hymiot ois mukanakin, joten turha olettaa kaikki kommentit hyokkayksiksi. Peace... :pyhimys


Henna :D

Tsemppia tosiaan haastatteluun (molempiin toivottavasti!!! :P:peukkuy ) ja ma soittelen...ois pieni pyynto... :D
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - marraskuu 04, 2005, 07:52
Eevis, kiitos kohteliaisuudesta!!! (en laita hymiota koska en tykkaa kayttaa niita, mutta NAURUA...)
Tai maanmainiota Raiwoa mukaillen harharharhar...
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - marraskuu 04, 2005, 23:14
LainaaAlkuperäinen postittaja aikaihminen
Nimittain tuo mainitsemasi mahdollisuus edeta nopeasti haasteellisempiin tehtaviin on ainakin suomalaisille naisille tyypillista ...

:sorry *huokaus* ...ja minä kun kuvittelin olevani jotenkin ainutlaatuinen... :hahhaa :hahhaa Henkilökohtaisesti sain kyllä jo siinä vaiheessa kun tein matikan- ja enkunkokeet sekä osallistuin kolmeen eri haastatteluun nykyistä työpaikkaani varten sen kuvan että kyllä minua haastatellaan jo seuraavaa ylennystä ja sitäkin seuraavaa askelta varten, ja sain sellaisen kuvan että se olisi täällä jotenkin yleisempää kuin Suomessa. Toisaalta voihan se olla että täällä täytyy työnantajan myydä itsensä työntekijälle ihan eri suhteessa kuin Suomessa, joten siksi tuo "potential career path" tuli niin selkeästi jo haastatteluvaiheessa esiin. Mutta kyllä pomo teki jo ensimmäisenä työpäivänä selväksi sen, että jos todistan kykyni siinä pestissä, niin ylennyksen mahdollisuus on suuri, jota ei minulle Suomessa koskaan tapahtunut.

Kiva kuulla että onni potkii, Hennu!! Toivottavasti sama meno jatkuu!

Hajanaisia ajatuksiaan jakaa,
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - marraskuu 05, 2005, 06:17
Huomenta Rinnukka! Totta kai sina olet ainutlaatuinen! Olethan suomalainen nainen!!!!!!!
Otsikko:
Kirjoitti: sanni - marraskuu 07, 2005, 19:41
Moro vain taas,

Pakko on pikaisesti vastata, vaikkei olis aikaa. Ensinnakin, minusta niita neuvoja voi nimenomaan yleistaa eri haastattelutilanteisiin. Nuo aikaisemmin mainitut oppaat ja agencyjen ohjeet ovat nimenomaan sellaisia yleistyksia. Ja taytyy sanoa, etta niista on ollut paljon apua, tama omiin kokemuksiin tyonhakijana perustuen. Lisaksi monessa eri maassa toissa olleena ja toita hakeneena voin jalleen omaan kokemukseeni perustuen sanoa, etta niissa on myos mielenkiintoisia eroja maitten valilla siina, mita painotetaan ja miten asiat esitetaan. Ne usein kysytyt kysymykset, joita Riinakin miehensa kanssa treenaili, ovat olleet taalla erityisen hyodyllisia, silla eipa ole tullut haastattelua vastaan, joissa suurin osa kysymyksista, ellei kaikki, olisi loytyneet niista listoista.

Sitten niihin suomalaisiin ja australialaisiin kommunikaatioeroihin: ne kommentit perustuivat ihan omiin kokemuksiin, ystavien (joilla on kokemusta seka suomalaisesta etta australiaisesta elamasta/ihmisista) kokemuksiin seka sitten viela alan tutkimustietoon, jota on tullut oman alan puolesta kaytya lapi. Vahan aikaa sitten on ilmestynyt mm. Finland ? Cultural Lone Wolf, jossa viimeksi tuollaisia kulttuurieroja tutkiskeltiin. Tarvii vain kysya kenelta tahansa Suomessa vaikka luentoa pitaneelta tyypilta, jolla ei ole aikaisempaa kokemusta suomalaisesta kulttuurista ja kommunikaatiotavoista, etta milta heista tuntui varahtamattoman ja hiljaisen pokerinaamajoukon edessa. Samoin pari kaveria ovat taalla vitsailleet tekevansa valokuvanayttelyn suomalaisista haista ja hautajaisista (ja sitten katsojat voivat arvaamalla aanestaa, etta kumpaan kategoriaan kuva kuuluu!). Nyt ei siis sitten ole myoskaan tarkoitus antaa mitaan arvoasetelmia, vaan paaasia siis on, etta eroja loytyy, ja jos niista eroista ei tieda, eika toisen tapoja osaa lukea, vaarinkasityksen mahdollisuus on aika iso.

Pelleksi ei kai kukaan jarkeva tyyppi tyohaastattelussa heittaydy, vaan kylla ne jutut mita siella tyohon liittyvissa asioissa pysyy. Tarkoitus oli siis kiinnittaa huomiota siihen, etta taalla tuo kommunikaatiotahti on nopeampi (ja siksi kannattaa valmistauta hyvin haastatteluihin). Mina ainakin huomaan sen heti, kun puhun suomalaisten kanssa verrattuna sitten vaikka britteihin tai intialaisiin kavereihin. Ja sitten tein viela pika-gallupin paljon reissanneiden kollegoiden parissa, jotka siis noihin kulttuuri- ja kommunikaatioasioihin ovat erikoistuneet (ja haastatteluja tehneet), ja kylla naiden aussien mukaan kannattaa aika ripakasti vastata ? tuo kuulemma esille valmistuneisuuden ja sen, etta leikkaa pikaisesti. Nama hommat, joihin olin taalla hakenut ovat siis olleet asiakaspalveluhommia, joten luonnollisesti tarvii olla aika sosiaalinen tyyppi tyon saadakseen. Eri asia sitten, jos hakee jotain sellaista hommaa, jossa ei pahemmin tarvitse olla ihmisten kanssa tekemisissa.

Jaaks, mainitsit, etta tyokaverit ihmettelevat, kuinka se suomalainen, joka ei liikoja juttele, kuitenkin tekee hyvin tyonsa. Ihmeteltaisiinko tata Suomessa? Veikkaan, etta ei. Luulenpa, etta kulttuuritaustasi ansiosta osasit haastattelutilanteessa lukea myos tata suomalaista kommunikaatiota, joka olisi jollekin muulle ehka voinut nayttaytya erilaisena? Mehan ollaan taalla kaksikielisia (tai vaikka kuinka monikielisia) paitsi kielen, myos muiden kulttuurin alueiden suhteen, mika on aivan loistavaa!

Ja kaikkiin yleistyksiin patee tietenkin seuraava: poikkeuksia loytyy aina, kaikki suomalaiset eivat ole samanlaisia niinkuin ei aussitkaan.

Onnea kaikille tyonmetsastajille!
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - marraskuu 07, 2005, 20:58
Sanni,

Kiitos erittäin hyvästä ja hyvin perustellusta vastauksestasi :god:

Kun minun Exec Chef kertoi suomalaisesta kokista kieltäydyin haastattelusta ja en edes tavannut häntä tarkoituksella kuin vasta ensimmäisen työpäivän lopussa.  En halunnut olla "bias" siksi, että hän oli suomalainen vaan hän todisti itsensä ja omat kykynsä.


LainaaSitten niihin suomalaisiin ja australialaisiin kommunikaatioeroihin... etc ...

Yes, oikein hyvin sanottu - jos vaan kaikki suomesta ja muualtakin tänne tulleet ymmärtäisi ja sopeutuisi niihin, eikä yrittäisi selittää miten jossain (siellä tai täällä) on opetettu tai opittu, ellei se sitten ole kokemuksen kautta ... :D
Otsikko:
Kirjoitti: Andreasyan - marraskuu 08, 2005, 19:01
Krhm...
itselläni ei ole kokemusta suomalaisista työhaastatteluista sillä minut "poimittiin"  suoraan työharjoittelusta Huutoniemen (kyllä, totta on tää nimi) Psykiatrisen Sairaalan hoitajakuntaan, mutta Ruotsissa ja Australiassa olen läpikäynyt työnhaku/haastattelu prosessin, useammalla eri tasolla...yllätys yllätys, mielestäni näiden kahden maan haastattelu tekniikoissa ei ole suurtakaan eroa vaan molemmat keskittyvät ongelman ratkaisu kyvyn ja kliinisen taidon todistamiseen, joskus kovin nopeatempoisestikin. Australian "Selection Criteria" malli on mielestäni hyvä, sillä jo hakuprosessin alkuvaiheessa työnantajan on helpompi löytää mieleisensä hakijat jotka kutsutaan sitten haastatteluun..näin ollen koko prosessi on selkeämpi  sekä hakijalle että haastattelijalle. Kysymykset pohjautuvat useimmiten juuri tähän em. kriteeriin, ja siltä pohjaltahan sitä juttuakin pitäisi sitten syntyä, kun sen on itse väsännyt. (tosin on olemassa firmoja jotka kirjoittavat SC:n edustavampaan ulkoasuun jos ei oma rohkeus/luovuus riitä)

Näin minä olen kokenut:
AA
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - marraskuu 08, 2005, 22:30
Puoliskon työpaikalla etsitään juuri lisää it-alan osaajia, ja yksi valintakriteereistä on unix/linux-tuntemus. Puhelinhaastatelluilla viidellä oli kaikilla tuo maininta CV:ssään, mutta heistä ei yksikään (!) osannut vastata kysymykseen "mainitse jokin linux-komento". Neljä ei osannut mainita ainuttakaan, yksi sanoi "dir". :itke

Kyllä näin rehellisenä suomalaisena ihmetyttää miten jollain voi olla pokkaa laittaa CV:hen jotain sellaista mistä ei selvästi ole harmainta haisuakaan!! :o

Mitä tulee tuohon pelleksi heittäytymiseen, niin toivottavasti sillä ei viitattu minun viestiini, sillä sitä en todellakaan tarkoittanut. Esimerkiksi tuosta "ääneen ajattelemisesta" sai nimittäin juuri puoliskoni erittäin hyvää palautetta reilu vuosi sitten. Tosin hänen hakemassaan ja saamassaan pestissä (it-alan esimiestehtävä) nimenomaan analysointikyky on tärkeää, jos vaikkei ihan absoluuttista vastausta/ratkaisua hatusta löytyisikään.

Itsekin olen ollut mukana haastatteluprosessissa kun omalle työpaikalleni on etsitty lisää väkeä. CV:eiden plärääminenkin voi olla... hmm... mielenkiintoista, kun osa on selkeästi sellaisia, joita työnhakija on lähettänyt vähän joka puolelle vaivautumatta räätälöimään hakemustaan / CV:tään valintakriteereihin. Joskus mukaan on unohtunut jopa ihan väärää tietoa tyyliin "viitaten ilmoitukseenne Sunday Heraldissa", kun ilmoitus on ollut Age-lehdessä tms. Eipä sellaisia hakijoita voi kovin tosissaan ottaa... Meidän haastatteluprosessi on pitkänlainen (CV:eiden perusteella karsiminen - puhelinhaastattelu - 1. haastattelu + enkun ja matikan kokeet - vierailu opetuskeskukseen - 2. haastattelu) ja hakijoita karsiutuu jokaisella kierroksella. Monesti on esim. joku joka on haastattelussa pärjännyt hyvin, ollutkin aivan lukossa opetuskeskuksella osaamatta lainkaan kommunikoida oppilaiden kanssa jne., joten kyllä jokainen vaihe tuntuu tärkeältä. Tämä ehkä siksi, että meidän firmassa ei tosiaan kenenkään oleteta jumahtavan yhteen rooliin, vaan jatkuvaa kehittymistä, oppimista ja uusiin haasteisiin siirtymistä rohkaistaan kovasti.

Näin minä olen kokenut... :)
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - marraskuu 09, 2005, 10:07
LainaaAlkuperäinen postittaja riaapa
Puoliskon työpaikalla etsitään juuri lisää it-alan osaajia, ja yksi valintakriteereistä on unix/linux-tuntemus.

...

Kyllä näin rehellisenä suomalaisena ihmetyttää miten jollain voi olla pokkaa laittaa CV:hen jotain sellaista mistä ei selvästi ole harmainta haisuakaan!! :o

Samoissa puuhissa ollaan täälläkin. Meillä on viimeiset pari kuukautta ollut haussa sellainen katoava luonnonvara kuin C-ohjelmoija eli henkilö, jonka tehtävänä on kirjoittaa ohjelmakoodia C-ohjelmointikielellä ja testata sitä Unix- tai Linux järjestelmässä.  Vaatimuksena on Unix-komentojen lisäksi jonkinlainen ohjelmoinnin tekniikoiden hallinta, looginen ajattelu, ongelmanratkaisukyky ja  tietysti kyky tuottaa kelvollista ja toimivaa C-koodia.  Minä olen ollut valintaprosessina yhtenä haastattelijana ja sitä myötä on tullut luettua vino pino erilaisia cv:eitä ja hakemuskirjeitä. Aika tavalla tuntuvat tutulta nuo Riinan kommentit. Totta puhuen hakijoiden taso kautta linjan on ollut järkyttävän matala.  Haastattelua varten laaditut vaikeat  kysymykset on täytynyt vaihtaa tuollaisiin alakoulutasoisiin kysymyksiin kuten tuo "mainitse yksi linux-komento". Mitä taas sitten tulee C-kielen taitoon, siinä on täytynyt antaa eniten periksi. Koulutettuja C-ohjelmoijia kun ei kerta kaikkiaan kuljeskele vapaana. Ainoat, joita on saatavilla ovat yli 40-vuotiaat itseoppineet php-ohjelmoijat (jotka vielä nuoruudestaan muistavat c:n alkeiden lisäksi Unix-komennot).  

Samoin kuin Riina olen huomannut CV:eiden ja hakemuskirjeiden kohdalla. Niissä on aika paljon kirjoitus- ja kielioppivirheiden lisäksi myös suoria asiavirheitä -  ja niin väritetysti esitettyjä totuuksia, että minä pidän niitä jo  valheina.  Hyvin harva on vaivautunut muokkaamaan kirjallista tuotostaan siten että se vastaisi ilmoituksessa esittämiämme tehtävänkuvausta ja pääsyvaatimuksia.  Mieleenjäävin tapaus oli hakija, joka lähetti hakemuksen liitteenä ylilavertelevan CV:n, joka kertoi, että hakija on soittanut 1970-luvulla banjoa kyläorkesterissa ja hän on erityisen hyvä työskentelemään korkeilla paikoilla kuten puiden trimmauksessa, josta hänellä on pitkä kokemus. IT-asiat olivat vain yhtenä juonteena tämän monilahjakkaan tuhattaiturin uralla. Lähes kaikki ohjelmointikielet ja -tekniikat olivat tulleet mainituksi useiden eri työnantajien yhteydessä.  Suosittelijoita oli yli 20, joukossa myös hakijan oma äiti ! Muut olivat hotmail- ja yahoo-sähköpostiosoitteen takana piileksiviä entisiä  kollegoita maailmalta.  Google-testiä tehdessäni huomasin, että verkosta löytyy tuon CV:n pidempi versio, ilmeisesti se raakaversio, josta olisi tarkoitus muokata kuhunkin tapaukseen sopiva lyhyempi CV.  Meidän paikkaamme hakija ei lmeisesti suhtautunut niinkään vakavasti että olisi edes käyttänyt 5 minuuttia kunnollisen CV-version muokkaamiseen.

Syystä, jota en tiedä enkä arvaa, tämä hakija kutsuttiin ohjelmointikokeeseen ja kolmeen eri haastatteluun.  Minä olin yksi haastattelijoista.  Minulle haastattelu vahvisti CV:n antamat mielikuvat. Ohjelmointikokeesta hakija luikerteli irti puhumalla, eikä tuo puhe lainkaan vakuuttanut hänen ohjelmointitaidoistaan.

Arviointipalaverissa minä olin jyrkimmin tyypin valintaa vastaan. Kerroin, että mielestäni hän on lörppö tuuliviiri, joka  ei osaa pitää ajatuksiaan kurissa edes sitä vertaa, että pystyisi istumaan hiljaa paikallaan ja opettelemaan koodaamista. Arvelin hänen vain kulkevan ympäriinsä teekuppi kädessä ja esittävän mielipiteitään mitä erilaisimmista maailman asioista.  Muut kaksi, australialaisia mutta laajalti maailmaa nähneitä, olivat kyllä huomanneet, että tyyppi ei osaa ohjelmoida kuin hädin tuskin nimeksi,  mutta silti pitivät häntä jollain lailla ansioituneena. Yhtyivät näkemykseeni tyypin tehtävään ja työyhteisöön soveltumattomasta luonteesta vasta sitten kun olin pitänyt pienen  palopuheen.  Ilman minua tämä tyyppi olisi luultavasti palkattu, mutta nyt jäi ilman pestiä.  Muissakin hakemuksiin liittyvissä keskusteluissa on tullut ilmi, että minä pidän hakijan tärkeänä ominaisuutena tyyneyttä ja rauhallisuutta, kykyä olla yksikseenn ja hiljaa. Minusta ne ovat oleellisia ominaisuuksia ohjelmoijan työssä, muiden mielestä eivät niin. Tottahan tuo analysointikyky on erityisen tärkeä  ohjelmoijalle. Tuskin kukaan meistä haastattelijoista olisi pannut pahakseen jos tyyppi olisi miettinyt asiaa hetken tai jopa ajatellut ääneen. Tuo ääneen ajattelu erityisesti olisi kertonut hänestä paljon ohjelmointiyön kannalta.

Tuosta yhteen tehtävään jumiutumisesta. Tässä C-ohjelmoijan tapauksessa toivottaisiin nimenomaan tyyppiä, joka olisi niin nörtti, että jumahtaisi mielellään tuohon yhteen rooliin vaikka kymmeneksi vuodeksi. On ollut jopa häiritsevää se, miten CV:eissä ja haastatteluissa jokainen yrittää tuoda esiin esimieshistoriaansa ja -ominaisuuksiaan. Eikä siinä mitään pahaa ole sinänsä, mutta silloin on kun varsinaisen tehtävän asettamat vaatimukset on sivuutettu lyhyillä huomautuksilla tai niitä ei ole edes ymmärretty. Ei ohjelmointitaidoksi todellakaan riitä se, että on ollut päällikkönä työryhmässä, johon on kuulunut ohjelmoija. No, IT-alallahan on ihan liikaa päälliköitä mutta liian vähän likaisen perustyön tekijöitä.  Heitä ei näköjään saa muualta kuin Intiasta.
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - marraskuu 09, 2005, 16:53
Tuosta ylilavertelusta (mainio sana) mulle tuli mieleen etta mita isot edella sita pienet perassa, eli sellainenhan se tyyli on usein muuallakin. Tassa paivana muutamana lueskelin eraalla laakariasemalla laakareiden esitetta...olihan siina toki mainittu koulutus ja erikoistumisetkin, mutta aika paljon oli tilaa myos mm. sille millaisia tanssi-, shakki - ja ties mita harrastuksia lekureille olikaan vapaa-aikanaan seka mita heidan lapsensa opiskelivat! Tallainen on tyyli, ei siina mitaan, mutta kyllahan se tietysti meikalaista vahan huvittaa...tai ehka jossain tilanteessa narastaakin - kun on kipea niin silloin ei kiinnosta, osaako laakari modernia tanssia vaan paremminkin tietaako se mika mua vaivaa!!!

No naita samankaltaisia ylilavertelevia esitteitahan on paljonkin; kirja-arvosteluissa, konferenssiesitteissa, lehtimainoksissa... Reilua ja rempseaa vakea, joilla totuuren raja on vahan valjempi kuin usein taas ylivaatimattomien suomalaisten - jotka puolestaan voisivat jossain kohden ottaa tasta aussityylista oppiakin, ei sen puoleen.
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - marraskuu 09, 2005, 22:11
LainaaAlkuperäinen postittaja Timo
Mitä taas sitten tulee C-kielen taitoon, siinä on täytynyt antaa eniten periksi. Koulutettuja C-ohjelmoijia kun ei kerta kaikkiaan kuljeskele vapaana. Ainoat, joita on saatavilla ovat yli 40-vuotiaat itseoppineet php-ohjelmoijat (jotka vielä nuoruudestaan muistavat c:n alkeiden lisäksi Unix-komennot).

Kerropa, Timo, miksi tämänkaltaiset hakijat sitten (ilmeisesti) sivuutettiin? Varsinkin, kun haluatte tällaista tyyppiä:

LainaaTässä C-ohjelmoijan tapauksessa toivottaisiin nimenomaan tyyppiä, joka olisi niin nörtti, että jumahtaisi mielellään tuohon yhteen rooliin vaikka kymmeneksi vuodeksi.

Meinaan, että ne mainitsemasi 40-vuotiaat edelleen ohjelmointialalla "pyörivät" mitä todennäköisimmin eivät ole lähiaikoina havittelemassa (isompaa) esimiesasemaa, vaan nimenomaan pitävät ohjelmointityöstä.

Saanko kysäistä, paljonko ehdotitte palkkaa työpaikkailmoituksessanne? Tuskinpa kovinkaan paljoa, jos hakijoiden laatu oli kuvatunlainen!


Arvelee
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - marraskuu 10, 2005, 11:17
LainaaAlkuperäinen postittaja jounij
Kerropa, Timo, miksi tämänkaltaiset hakijat sitten (ilmeisesti) sivuutettiin? Varsinkin, kun haluatte tällaista tyyppiä:

Ei niitä sivuutettu, vaan kaksi sellaista kuitenkin sitten lopulta palkattiin. Palkattiin siitäkin huolimatta, että itseoppinut php-ohjelmoija ei korvaa (korkea)koulutettua c-ohjelmoijaa kuin poikkeustapauksessa. Nyt sitten täytyy hieman rukata työmenetelmiä ja -välineitä uudelleen vastaamaan tekijöiden taitoa ja kokemusta.  

LainaaSaanko kysäistä, paljonko ehdotitte palkkaa työpaikkailmoituksessanne? Tuskinpa kovinkaan paljoa, jos hakijoiden laatu oli kuvatunlainen!

Ei ollut suoraan ilmoitettu palkan määrää, mutta tuskinpa tällainen aloitteleva pohjoisen pienyritys pystyy kilpailemaan palkoilla etelän firmojen kanssa.  Työpaikan sijainti myös varmasti vaikuttaa hakijoiden laatuun ja määrään. Pohjoisessa ei ole paljon hyviä paikkoja, ja siitä johtuen valmistuneet lähtevät etelään, joten ei ole sitten enää työntekijöitäkään.  

Ikärasismiin en muuten ole törmännyt täkäläisillä työmarkkinoilla niin kuin Suomessa. Moni meidänkin haastatelluista oli yli nelikymppinen, eikä valintakokouksissa kukaan tuonut negatiivisena asiana esille hakijan ikää.  Suomessa muistan palavereissa julistetun 35-vuotiaita liian vanhoiksi ohjelmointitöihin.

Minä kun en nähnyt kaikkia hakupapereita vaan enimmäkseen vain haastatteluun saakka päässeiden, niin en voi sanoa, karsittiinko liian nuoret sitten jo alkuvaiheessa pois.  Sekin oli aika yllätys, että kaikki haastatellut olivat valkoisia miehiä. Yhtään naista tai aasialaista ei ollut joukossa. Minä kun olisin niin mielelläni nähnyt täällä toimistossa heitä kumpiakin :)
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - marraskuu 10, 2005, 17:41
Paatin kantaa korteni kekoon ja kertoa omista kokemuksista tyopaikkahaastatteluista seka Suomessa etta talla puolen maapalloa. Ehka niist on apua jollekin. Ja heti kateen kaikille tiedoksi, etta kirjoituksen tarkoitus ei ole yleistaa ja etta kyseessa on melkoisen konservatiivinen taloushallinnan alan tyosarka, jossa ei ole ns. asiakaskontakteja. Keskustelin tasta aiheesta myos mieheni kanssa, joka on palkannut melkoisen paljon tekniikan alan ihmisia seka julkisella etta yksityisella sektorilla ja Australian kokemukset meilla molemmilla olivat varsin samanlaiset.

Kokemukseni ovat samansuuntaisia kuin Sannin ja Riinan siina mielessa, etta taalla on parempi vastata varsin ripeasti edes jotain, muuten pidetaan vahan hitaana ja tyhmana. Haastattelijoihin uppoaa myos tilannehuumori toisin kuin Suomessa. Huumorin kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, silla liika on liikaa ja en nyt siis puhu mistaan pellena kayttaytymisesta tai loputtomasta vitsien kerronnasta, mutta muutama huumorintajuinen heitto keventaa haastattelutilannetta ja haastateltavasta jaa mieleen ulospain suuntautunut nopea-alyinen vaikutelma. Haastattelutilanteessa kannattaa myos tietaa milloin lopettaa puhuminen. Jos alkaa toistaa itseaan, niin on parasta lopettaa.

Taalla en ole myoskaan joutunut niin moniin psykologisiin testeihin kuin Suomessa. Jostain syysta omalla alallani Suomessa tyonantajat rakastivat niita. Taalla on enemman painotettu ihan perinteisia kahden keskisia haastatteluja. Yhtena suurena erona mainitsisin, etta taalla haastattelukysymykset ovat usein olleet ns. kayttaytymisperusteisia, esimerkiksi miten vaikutat ihmisiin, jotta saat halutun tuloksen aikaiseksi? Tai kerro minulle esimerkki vaikeimmasta paatoksesta, jonka olet joutunut tekemaan tyopaikallasi. Kerro taustat, ratkaisu ja tulos. Suomessa kysymykset painottuivat enemman edellisten tyopaikkojen ja tyotehtavien kertomiselle. Eipa silla kylla taallakin tietysti niita kysytaan, mutta niita ei painoteta niin paljoa.  Ehka nama ?kayttaytymis? kysymykset korvavat psykologiset testit.

Taalla myoskin saa varautua useampaan haastattelukierrokseen. Ensin ns.agentin kanssa, sitten ehka tulevan esimiehen ja henkilosto puolen ihmisen kanssa ja viela usein seuraava kierros ehka tulevan esimiehen pomon kanssa.  

Yhtena vinkkina sanoisin, etta kysykaa kysymyksia yrityksesta ja sen kulttuurista. Sita oikein odotetaan ja se osoittaa etta olette oikeasti kiinnostuneet firmasta ja sen tarjoamasta tyopaikasta. Mita enemman kysytte sen parempi ja aikaa kuluu. Mutta muistakaa etta ette kysy mitaan mita voitte erittain helposti lukea firman webbisivuilta, silla silloin kysymykset kaantyvat kysyjaa vastaan ja osoittaa etta ei ole edes vaivautunut etukateen lukemaan perustietoja firmasta. Miettikaa vaikka laja kysymyksia etukateen, jotta niita ei tarvitse keksia itse haastattelutilanteessa.

Minun kokemukset Suomen tyomarkkinoilta ovat 1990-luvun loppupuolelta, joten Suomessakin on varmaan haastattelumenetelmat muuttuneet sataan kertaan sen jalkeen. Mainittakoon myos sekin etta en ole Suomessa hakenut ?saman tasoisia? paikkoja kuten taalla, joten sekin huonontaa vertailua.
Otsikko:
Kirjoitti: Hennu - marraskuu 28, 2005, 11:38
No lupasin mielessani etta jossakin vaiheessa laitan kuulumiset tahan ketjuun kun kerran tuosta Telstra Domen tyopaikasta oli puhe.

Kavin haastattelussa ja sain paikan. Mielenkiintoinen kokemus kaikin puolin. Kysymykset kaikkea muuta kuin mihin olin Suomessa tottunut. Omat kokemukset ja ongelman ratkaisut olivat paallimmaisena kysymyslistalla. Ryhmahaastattelusta en oikein tieda kun oma "ryhmani" koostui vai itsestani ja toisesta tyypista (kaksi oli jattanyt tulematta). Mutta huomasin, etta itse olin tyytyvainen saatuani valilla tauon vastaamisesta (kun kysymyksia kysyttiin toiselta).

Eli nyt on sitten tilanne, etta on kaksi tyopaikkaa takataskussa ja vapaus valita kumpaan menee. Hassua kuinka yhta akkia vuoden jalkeen toita tulee ovista ja ikkunoista. Ei siina etta valittaisin!
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - marraskuu 28, 2005, 15:25
Onneksi olkoon Hennu! Siitä vaan sitten pitkää tikkua vetämään. Kiva kun kerroit kokemuksesi ja menestyksesi!! Kun tässä siihen prosessiin on porukalla sekaannuttu.

terv. Aikis