Australian Viestitaulu

Viestitaulu => Elämää Australiassa => Sekalaiset aiheet => Aiheen aloitti: Timo - Elokuu 27, 2003, 05:36

Otsikko: Sienet, mustikat, herneet ja muut herkut
Kirjoitti: Timo - Elokuu 27, 2003, 05:36
Lainaus
Originally posted by Jaaks
Timo :D

That's no good service :mad:

Soitan Sue'lle huomenna ja kysyn jos han on saanut e-mailisi :?? ja jos on, miksi ei ole vastattu :??

It's the reputation, you know :D:D:D
Jos mina lupasin sinulle palvelua, se tulee
 tapahtua:mad:

Ps. toisaalta = typical Queensland :??:??


Jaaks :D  :D  
No nyt tuli vastaus Suelta. Saattaapa kuulemma järjestyäkin mustikoita ja sieniä toimitettuna täkäläiselle vihanneskauppiaalle. Hän kyseli, mitä tarkalleen ottaen haluan. No, kysyn tietysti, onko luetteloa ja luettelen kaikki englanniksi tietämäni sienet ... vai pitäisköhän latinaksi mieluummin :?? :D :D


Jospa muuten tällä viikolla noudattaisi perinteitä ja pistäisi herneet likoamaan jo huomisaaamuna niin ois soppa valmiina  Suomen  torstain aamiaiseksi. :D
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Elokuu 27, 2003, 05:44
Good news Timo :D:D

En saanut hanta edes itse eilen kiinni.  Jatin vain viestin tiedustellen Townsvillen toimituksia :??  Onneksi alkoi tapahtumaan :D:D:D

Juu, laita ne herneet likoon ajoissa :D:D:D
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Elokuu 28, 2003, 05:48
Mette :)
Joo, kyllä ne on herneet likoamassa.  Tosin tuli tässä mieleen, että voisihan vuorokauden lionneet herneet myös idättää ja versottaa, jolloin saisi vähän uudenlaista ja terveellisempää  herneruokaa :D  

Oletkos, Mette, jo tehnyt jotain niistä kik-herneistä?  Niistäkin vois kait kokeilla soppaa, vaikka sienihernekeittoa kookoskeramlla ja korianterilla höystettynä....

:D
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Elokuu 28, 2003, 12:16
Mette :)

Sehän sattui sopivasti. Täytyypä munkin käydä ostamassa kokonaisia kik-herneitä ja tehdä ensi-viikon "papusoppa" niistä (niin kysy turkulaiselta mikä ero on herneellä ja pavulla :??, hernekeittohan on turuksi papusoppa.
Kookoskerman sijasta olen joskus kokeillut keitoissa ja curryissa jopa tavallisia kookoshiutaleita liotettuina.  Ei kyllä niin hyvää kuin kookoskerma.

Xango-mehua en ole maistanut, mutta kuullut kehuja paitsi mausta myös sen terveysvaikutuksista. Sisältää kuulemma valtavasti antioksidantteja.  Meillä terveysmehu on kuitenkin kombuchaa eli volgansieniteetä. :D
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Elokuu 28, 2003, 12:55
Mette :D

No joo, onhan tuo aika arvokasta, mutta toisaalta samaa hintaluokkaa kuin 40% etanolijuomat täällä. :??  Voishan tuota joksus kokeeksi ostaa perjantaipullon asemesta :D
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Elokuu 29, 2003, 09:00
Timo:D

Tuo Kombucha tee oli kovin suosittua taalla joskus 10 vuotta sitten, kunnes sen myynti kiellettiin ainakin Queenslandissa.


Johtui tietysti suuresta maarasta tuntemattomia bakteereita joita sienen mukana kulki kotikasvatusten aiheuttamana.  Se sienihan aina vahintaan tuplaa kokonsa teen valmistuksessa ja sitten se uusi puolikas annettiin tai myytiin jollekin toiselle :cool:


En tieda mika on terveyslainsaadannon asenne tanapaivana :??

Cheers
Jaaks
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Elokuu 29, 2003, 12:27
Jaaks :D

Joo, kyllä mäkin olisin aika tiukka sen kombuchan kanssa jos olisin viranomainen. Ei ainakaan kotivalmistusmentelmä kovin hygeinisltä tunnu ja uskoa saattaa, että ylimääräisiä pöpjäkin eksyy helpolla sekaan. Mutta ... kun vaan itselle tekee, niin sehän muuta kuin vahvistaa jos ei tapa ;).

 Tuo kombucha, volgansieni, manchurian tee, sienitee ... pulpahtaa aina silloin tällöin hitiksi, taikajuomaksi, joka parantaa kaikki vaivat. Sitten tulee joku ja yrittää lyödä sillä rahoiksi. Positiivinen puoli kombuchassa kuitenkin on juuri tuo, että sen myyminen ei ole joko sallittua, helppoa tai muuten kannattavaa, ja suurin osa käyttäjistä ympäri maailmaa valmistaa sitä itse kun on saanut sienenpalan ja tilkan valmista teetä joltain tuttavalta. Netistäkin löytyy verkostoja, joiden kautta tarvitseva saa ensimmäisen sienenpalansa ja usein myös neuvot kaupan päälle.  täkäläinen löytyy osoitteesta
 
http://www.geocities.com/kombucha_au/
 (http://www.geocities.com/kombucha_au/)
[/url]. Yleensä palvelun saa omakustannushintaan, minä esim. NSW:stä viiden taalan postimerkkeinä.  Ja itse käyttäminen tuleekin sitten vielä halvemmaksi. Isossa lasiastiassa liinalla peitettynä käytetään sokeroitua teetä n. viikon ajan. Pysyy litrahinta muutamissa senteissä. Ja jokaisen valmistuserän yhteydessä tosiaankin jää käteen vähintään kaksinkertaiseksi kasvanut sieni. Sillekin on keksitty varsin mielenkiintoisia  käyttötapoja. Sehän on rakenteeltaan kuin pehmennyttä nahkaa ja sitten kun sen kuivaa,  tulee kuin kovaa nahkaa. Väittävät, että siitä  tulee hyviä "puruluita" koiralle. En ole kyllä kokeillut. Sen sijaan kokeilin Suomessa  paistaa sitä marinoituna. Elämäni sitkein ja mauttomin pihvi !!!
 Myös sauasienenä sitä voi käyttää, tekee kuulemma hyvää iholle :D

Tuolta täkäläisltä kombucha-sivuilta huomasin, että monet alan harrastajat valmistavat myös kefiiriä.  Sehän on myös bakteerikäymisen tuote.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Syyskuu 11, 2003, 13:16
Timo :D

Oletko jo tilannut /saanut sienia ja mustikoita ym Brisbanesta :??:??
Kerro ihmeessa jos palvelu toimii tai sitten ei :??
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Syyskuu 11, 2003, 13:23
Jaaks :)

Katkesipa taas yhteys Suehen. Ei tullut vastausta lähettämääni sähköpostiin - vielä. Mutta antaa olla toistaiseksi, on nyt runsaasti muutakin ajateltavaa. Ja hyvää syötävää riittää :D
Otsikko: Mustikoista
Kirjoitti: Timo - Syyskuu 23, 2003, 01:59
Mette :)
On nyt vähän levossa tuo projekti kun ei sähköpostikommunikaatio ole oikein pelannut - ainakaan kovin nopeasti. Ja mullakin kun on ollut runsaasti muuta ajateltavaa viime aikoina, niin en ole vaivautunut hätistelemään.

Parhaat mustikat, mitä olen löytänyt ovat säilöttyjä, mutta sinisiä ja värjääviä. Niitä saa varmaan joka Actionista, Colesilta, Woolworthsilta.  Se on sellainen parin desin lasitölkki, joka sanoo "St. Dalfour, France, Rhapsodie de Fruits,  All Natural Ingredients, Wild Blueberry, No cane sugar, An old french recipe of delicious wild blueberries sweetened only with fruit juice concentrate".  Vähän liian makea ja elegantti maku minulle, mutta mustikat sinänsä ovat hyviä, maistuvat ja värjäävät.  Tuo vajaan 300g:n erä maksaa reilut kolme taalaa.

Hmmm... Mette, miltähän maistuisivat mustikat xangomehussa ?  :D


[Edited on 22/9/03 by Timo]
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Syyskuu 24, 2003, 12:23
Timo :D

Mitka on sailonta- tai lisa-aineet ko tuotteessa :??:??

Sitapaitsi, oletko varma, etta ne on ainoastaan mustikoita :??
"Rhapsodie de Fruits" , jonka ehka varmaan tiedatkin tarkoittaa "hedelmien sekoitus" ja sitten taas "Fruit juice concentrate" on tiivistettya (eli hyvin sokeripitoista) hedelmamehua - ja mista hedelmista:??:??
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Syyskuu 24, 2003, 22:01
Jaaks :D
Purkki sanoo "No preservatives, No artificial flavor or colour. Incredients wild blueberries (55%), Grape juice concentrate, fruit pectin"   Eli mustikoita vain reilu puolet ja muu on käytännössä sokeria, hyvin makeaa, kuten sanoit. Rypälemehun sokeri on mössön ainoa säiöntäaine. Silti ihan kelvollista esim. mustikkamaitoon tai  mysliin silmäksi.
Mustikkapiirakkaan tai -soppaan ehkä liian makeata, totta, mutta ehkä siihen tarkoitukseen voisin sekoittaa noita isoja "haaleita" pakastemustikoita ja tuota rhapsodieta  :??
No, joka tapauksessa olen suht tyytyväinen toistaiseksi. Mutta toki siinäkin asiassa parempaan pyritään kunhan keretään :D
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Syyskuu 25, 2003, 12:51
Timo :D

Sain tanaan kunnon varvuissa kasvaneita tuoreita mustikoita :D:D:D

Tuottaja: OZ Berries, 9 Bosworth Rd Woolgoolga NSW 2456

Brisbanessa kauppias Simon & George Fruit Markets.

Makukin on melkein oikea, ja variakin lahtee :D:D
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Syyskuu 25, 2003, 22:26
Kiitti Jaaks :D  
Juuri eilen törmättiin vihanneskauppiaaseen, joka oli kiinnostunut kuulemaan halustani ostaa sieniä ja mustikoita ja lupasi ottaa tarjonnasta selvää.  Kerronpa hänelle tuon tuottajan yhteystiedot, jospa vaikka saisivat sopimusta aikaan. Kyseinen kauppias kokeilee täällä uutta eli ottaa tilaukset vastaan sähköpostilla (myös puhelimitse ja faksilla) ja sitten toimittaa tavarat kotiin, tosin vain kerran viikossa, mutta todella kilpailukykyiseen hintaan.
Ja jos ei tuo, niin sitten täytyy kosiskella jotakuta muuta lähiseudulla.

[Edited on 24/9/03 by Timo]
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Syyskuu 26, 2003, 06:10
Timo :D

Jouko juuri kavi iltapaiva :XXXX ja maistoi mustikoita :P  Makutestin tulos oli positiivinen:o  vai mita JOUKooooo......:??

Hinta on kylla vahan hirvittava :( $2.50/150g (eli $16.60/kg)

No, hyvastahan kannattaa aina maksaa:??   Taytyis vaan ehka saada muutama noita takalaisia mustikan varpuja takapihalle kasvamaan.  Tai voipahan olla, etta ne tarvitsee ilmastointi kontrolloidun kasvihuoneen naissa oloissa :??  Muutenhan ne kasvaa aivan liian nopeasti ja silloin makua ei tule:??


Let's think about it :D

Cheers
Jaaks
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Syyskuu 26, 2003, 23:09
Jaaks :D
Totta kai, hintaahan hyvillä metsämarjoilla takuulla on, vaan eivätpä ne Suomessakaan kovin edullisia ole muuta kuin itse poimien.  

Olen minäkin pohdiskellut tuota kylmää kasvihuonetta.  Jos oikein pistäisi mielikuviuksen laukkaamaan ja rahaa likoon, niin voisi tietysti rakentaa sinne kasvihuoneeseen keskelle suuren keinoavannon, jota jäähdytettäisiin aurinkopaneelin avulla ja sinne reunoille mustikanvarpuja :D :D  

No, taipaapa tulla halvemmaksi kuitenkin ostaa tuohon mainitsemaasi kilohintaan.
Tai sitten voisi vietää joskus eksoottisen loman Tasmaniassa tai muualla etelän mustikkametsissä :D

Mette :D  Mainitsit makoisiset mansikat. En ole sellaisia vielä täällä nähnyt, vaan pelkästään noita suuria puoliraakoja, kitkeriä mollukoita. Mitä niille pitää tehdä, että niistä saa kunnollisia?
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Syyskuu 27, 2003, 07:54
Timo :D

Eipa niille voi juurikaan mitaan tehda :??

Marjat eivat ole ihan niinkuin jotkut hedelmat jotka voi poimia lahes raakoina ja ne sitten vaan kypsyvat ajan kanssa.

Yksi vanhan kansan "kypsyttamiskeinoja" on laittaa raa'at tuotteet tavalliseen ruskeaan paperipussiin banaanin kuorien kanssa, jolloin ne jostain syysta kypsyvat hyvin nopeasti.  Avocadoja, ananaksia, tomaattia ja muutamaa muuta etelan hetelmaa olen nain kypsyttanyt, mutta mansikoista ei ole kokemusta viela.  Voisihan sita kokeilla viikonloppuna, jos nyt jostain loytaisi raakoja mansikoita :??:??:??

ps.  Ja vaikka nain saisitkin ne kypsymaan, niin sita makeutta et niihin saa :(:(:(  ikava kylla :(

[Edited on 26/9/03 by Jaaks]
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - Syyskuu 27, 2003, 08:29
Biologian tunnilta muistan myös että eritoten omenasta lähtee jotain hedelmähormonia (en nyt sattumoisin enää muista nimeä, e:llä se muistaakseni alkoi...) joka aiheuttaa hedelmissä kypsymistä. Siksi kannattaa omenat säilyttää erillään muista hedelmistä, jos ei halua muiden hedelmien kypsyvän liiaksi tai jopa mätänevän. Toisaalta olen käyttänyt tätä keinoa juuri tälläkin viikolla, eli ostin nektariineja jotka olivat vielä aivan raakoja, mutta pari päivää samassa kulhossa yhden omenan kanssa, ja nam!

Varmaan se on sama kasvihormoni mitä lähtee siitä banaaninkuorestakin.

Riina.

p.s. Siippani ei ole ilmeisesti maistellut tarpeeksi suomalaisia mustikoita, kun ei yhtään ymmärrä mitä vikaa australialaisissa pensasmustikoissa muka on... mansikoiden suhteen hän kyllä on samaa mieltä, että Suomessa maistuvat parhaalta, vaikka pieniä ovatkin.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Syyskuu 28, 2003, 05:16
ETHYLENE,  Dear Riina :D:D:D

Ei hormooni vaan Hydrocarbon kaasu (H2C=CH2)  :)

Tassa pieni tarina:

http://koning.ecsu.ctstateu.edu/Plants_Human/fruitgrowripe.html

Cheers
Jaaks :XXXX

[Edited on 27/9/03 by Jaaks]
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - Syyskuu 28, 2003, 08:16
Kiitos Jaaks!

Arvasin että kyllä se vastaus joltain tulee... En flunssassani jaksanut alkaa etsimään oikeaa totuutta, sori.

Mutta aika hyvin se aivo kuitenkin muisti että E:llä alkoi :)

Riina.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Syyskuu 28, 2003, 08:52
Riina :D

Hoida vaan se flunssasi pois ensin ja sitten murehdit muita asioita :D
Sita vartenhan "oikea kasi on jos vasen ei enaan yleta" :D:D:D

Hyvin muistettu se E :D:D:D
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Lokakuu 02, 2003, 23:37
Timo :D

Satuin tormaamaan tallaisiin web sivuihin toissa resepteja ja ideoita etsiessani:

http://www.cookingwithmushrooms.com

Tosi hyvan nakoisia juttuja varsinkin siella Aasialaisten ja Vege aterioiden joukossa ja suurin osa kaikissa noissa eri luokissa on pelkastaan kasvis-mushroom ruokia kuitenkin.  reseptit on tosi hyvin selitetty ja helppo seurata vaikka ei niin kauhean kokenut kokki olisikaan :)
Kannattaa katsoa. :P

Cheers
Jaaks
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 03, 2003, 23:35
Kiitos Jaaks :D :D
Joo, todella hyvän näköisiä ainakin eikä lukemisen perusteella hullumpaa lainkaan. Täytyypä laittaa muistiin ja kokeilla joskus.

Mansikoista. Otin tässä eräänä päivänä kokeeksi Woolworthsin poistokorista paketin "tuoreita" mansikoita poistokorista. Valitsin kaikkein kypsimmän näköiset eli pinnaltaan hyvin tummanpunaiset. Päättelin, että ne varmaan on poimittu puoliraakoina, mutta kypsyneet täällä kaupassa. Kotona kun sitten leikkasin tuollaisen mansikan kahtia, näkyi tuota kypsää punaista kerrosta pari milliä, mutta muu osa oli edelleen ihan valkoista ja kovaa.  Siinäpä tuli mieleen, että ehkäpä täkäläinen mansikka onkin bioinsinööritaidon mestariteos:  ei liiskaannu poimiessa ... eikä päälle astuessa ;) :D
Täytyy vielä kokeilla kokonaisia pakastettuja ja sen jälkeen hyväksyä tosiasiat ... aivan kuten mustikoidenkin kohdalla, että joskus saa hyvää varsinkin jos maksaa, mutta standardituotteet ovat sitä mitä ovat.

Niin sitä makeutta mansikoihin :??  Saahan sitä jollain ... sokeirlla?  ehkä tuolla samalla rypälemehulla, jota rhapsodie de fruits käyttää  :??
Joo, myönnän, vähän turhan kauas mennään aidosta nautinnosta.
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Lokakuu 04, 2003, 02:56
Lainaus
Alkuperäinen postittaja TimoMette :D  Mainitsit makoisiset mansikat. En ole sellaisia vielä täällä nähnyt, vaan pelkästään noita suuria puoliraakoja, kitkeriä mollukoita. Mitä niille pitää tehdä, että niistä saa kunnollisia?


Timo:)

Joskus, vaikkakin harvoin onnaa ja saa  makeita mansikoita. Vuosi takaperin ostimme Woolikselta todella ihania mansikoita pariin otteeseen, niissä oli merkintä Heart -jotain ja sitten niitä ei sen koommin enää saanutkaan. Pojan synttärikakkuun viikolla ostetut mansikat oli aika hyviä! Parhaimmat mansikat olemme saaneet kyllä farmeilta-täytyykin taas ostaa. Omia mansikoitakin varten on lavat valmiina. Kaupan mansikoitten jättikoot myöskin saavat kyseenalaistamaan niiden kasvatusmetodeita? Sen sijaan mansikkaesansseissa mansikan maku on mansikkaisempi mitä itse mansikoissa (kahvilassa pirtelöihin käytimme)???
Suomen marjoja kaipaa :) Hyvin vähän ostettiin kaupan appelsiinimehuja, kun meillä oli omassa pihassa ja mökillä marjapuskia kymm enittäin. Mehumaija on saanut hyvin pölyttyä viime vuosina.
Viikonloppuna voisi keitelläkin rosellasta mehua ja tehdä vispipuuroa. Maku on aivan suomalaisen puolukan:P

Volgansienivauvan haluaville
http://www.geocities.com/ninalaaksonen/volgansieni.html
Otsikko: Volgansienivauvan haluaville
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 04, 2003, 03:29
Mette :D
Eipä taida olla järkevää yrittää postittaa tai tuoda volgansienivauvaa Suomesta Australiaan.

Kannattaa katsoa  esim. sivuja  Kombucha Australia (http://www.geocities.com/kombucha_au/) tai maailmanlaajuista Kombucha Exchange (http://kombu.de/suche2.htm)

Ja multa kyllä myös saa postikulujen hinnalla.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Lokakuu 04, 2003, 09:22
Volgansienta postissa Suomesta :o:o:o

Varmaan pysahtyisi huomattavasti nopeammin kuin Xylitoli Quaranttiiniin  :??:??:??
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Lokakuu 04, 2003, 09:56
Timo :D

"Otin tässä eräänä päivänä kokeeksi Woolworthsin poistokorista paketin "tuoreita" mansikoita"

Poistokorista saat mita tahansa mista he haluavat paasta eroon :o:o:o

You should know that by now :??:??:??
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Lokakuu 04, 2003, 10:07
Jaaks :)

Enpä sanoisi, että hintakaan aina takaisi laatua-noissa mansikoissa. Nuo punnetit on pakattu ovelasti niin, että pohjalle piilottavat ne kaikista raaimmat, jotka sisältä valkoisia ja päälle parhaimman näköiset. Siis rasiassa kuin rasiassa on aina joukossa raakoja.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Lokakuu 04, 2003, 10:09
Mette :D

Paitsi jos menet tahan aikaan vuodesta mihinka tahansa, vaikka pikkufarmille Redland Bay, niin saat todella hyvia ja maukkaita mansikoita :P:P:P

ja puoleen hintaan supermarketteihin verrattuna :D:D:D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Lokakuu 04, 2003, 10:27
Jaaks :D

Mansikkafarmarit ovat muuttaneet sankoin joukoin pohjoispuolelle ja Redland Bayssa ei ole enää montaakaan mansikkafarmaria. Siitä syystä Strawberry Festivals tunnetaan nykyään nimellä Spring Festivals. Olimme pari vuotta sitten tuolla mansikkafestareilla Joukon perheen kanssa ja vaikka festarit silloin vielä olivat mansikkafestarit, mansikoita siellä ei ollut.
Monet entiset mansikkafarmarit kasvattavatkin  nykyään kukkia niiden helppohoitoisuuden takia .

Kananmunat mekin ostamme tilalta suoraan ja paljon halvemmalla mitä marketista, 30kpl extra jumbo large hintaan $7.00
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 04, 2003, 11:45
:D Jaaks
"Poistokorista saat mita tahansa mista he haluavat paasta eroon :o:o:o"

Juuri niin, haeskelin niit? poistokorista juuri sen takia, ett? haeskelin sielt? ylikyps?n n?k?isi? mansikoita, sellaisia jotka ovat lojuneet hedelm?tiskill? pitk??n. Siis kypsyneet siell?. Ei ainakaan noin toimi kypsyminen. Sit? banaannkuori-paperipussikypsytyst? t?ytyy kokeilla ihan tieteellisest? mielenkiinnosta :D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Lokakuu 04, 2003, 12:30
Mitä luinkaan? Sanotaan,että volgansientä ei saisikaan ostaa, sillä vain lahjaksi saatuna sillä on vaikutusta :o
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Lokakuu 04, 2003, 13:15
Mette

Ja kuulin myos, etta se toimii parhaiten, jos se lahjasieni on annettu taydenkuun iltana :o
Otsikko: Kombucha myytit, hype ...
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 05, 2003, 02:29
:D  Mette  :D  Jaaks,

Joo, niinhän se on. Kombucha on yksi niistä lukuisista asioista, jotka ovat keränneet ympärilleen kaikenlaisia myyttejä ja uskomuksia sun muuta  turhaa roskaa. Osittain tarkoituksella tämä "hype"n luominen tiestysti tapahtuu Silloin kun asiasta yritetään tehdä muoti-ilmiötä. Monet kombucha-sivut ja julkaisut mielestäni sortuva liikaa ruokkimaan tuollaisia piirteitä. Ja kun on riittävästi luotu myyttiä ja salamyhkäisyyttä, sen jälkeen on helpompi asettautua guruksi ja aloittaa rahastus tyyliin jenkkiuskonnot.

Tässä vähän tarinaa noista kombuchaan liittyvistä myyteistä ja hypestä (http://w3.trib.com/~kombu/konnection/myths.html)

:D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Lokakuu 05, 2003, 03:42
Timo :D

Monia vuosia sitten ystäviemme myydessä taloaan kauppa eräitten talonkatsojien kohdalta kaatui siihen, että ystävien talon edustalla oleva katulyhty oli väärässä paikassa talon muuten kyllä miellyttäessä. Feng Shui or what ?
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 05, 2003, 13:28
:D  Mette,
jaa-a, taitaapa uskomuksilla ja irrationaalisilla tuntemuksilla, intuitiolla olevan paljon suurempi osuus päätöksissämme ja  elämämme hallinnassa kuin haluamme myöntää.

Toivottavasti ystäville ei kuitenkaan tullut tuon takia ihan elämän moka eli varmaan löytyi toinen, yhtä hyvä talo vähän paremmin sijoitetulla katulampulla :D
Otsikko:
Kirjoitti: Tony - Lokakuu 05, 2003, 23:45
Mette ja Timo:(

Kun erilaiset uskomukset alkavat ohjata ihmisen jokapäiväistä elämää, niin ollaan erittäin vaarallisella tiellä kohti sokeutta, joka tuo mukanaan tiedostamatonta itsekeskeisyyttä ja välinpitämättömyyttä muita kohtaan. Maailman todelliset ongelmat unohtuvat näppärästi, kun on muutakin ajateltavaa kuten lyhtypylvään paikkaa talon edustalla. En tarkoita tällä sitä, että ihmisen pitäisi kantaa jatkuvasti raskasta taakkaa ja huolta ympäröivästä maailmasta ja unohtaa oma elämä, päinvastoin.

Tällainen uskomuksiin perustuva elämänkatsomus on lähellä fatalismiä, jota esiintyy lähes kaikissa pääuskonnoissa, varsinkin niiden äärimuodoissa.

Ajatus siitä, että ulkopuoliset voimat ovat määritelleet ihmisen elämän jo ennakkon, on ihmiskunnan tulevaisuutta ajatellen kaikkein vaarallisin asia.

Minä ainakin haluan olla loppuun asti oman elämäni herra, määritellä itse tulevaisuuteni niinkuin se vain on realistisesti mahdollista ja asua siellä missä huvittaa vaikka se olisikin jonkin uskomuksen mukaan väärä paikka.

Maailma on täynnä enemmän tai vähemmän kaupallisiä intressejä sisältäviä uskomuksia, aina uskonnoista erilaisiin horoskooppeihin. Ken niihin haluaa uskoa on täysin jokaisen oma asia, mutta kuten sanoin, ne voivat helposti johdattaa vaaralliselle tielle  :(

:)Skeptikoksi syntynyt, Tony
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Lokakuu 06, 2003, 00:27
Tony :)

Kuin myös haluan olla oman elämäni nainen :D

Mikään Feng Shui ei ohjaa elämäämme sen  enempää kuin ystäviemmekään.


Tony,milloin ennätittekään Adelaideen?
http://www.sacentral.sa.gov.au/
If you ´ve ever needed an excuse to visit beautiful Adelaide...
Otsikko:
Kirjoitti: Tony - Lokakuu 06, 2003, 11:19
Mette:)

Adelaideen saavumme 19. päivä kuluvaa kuuta jaloiteltuamme ensin neljä päivää Singaporessa. Sitten parin viikon sisällä pitäisikin pikaisesti suunnata auton nokka kohti pohjoista Queenslandia ja sieltä pikkuhiljaa valuen kohti etelää. Että näin!

:)Tony
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Lokakuu 13, 2003, 13:32
Tutunmaa-asiaa
Loistavasti osattu gourmetnurkka laittaa  tänne viisuimeihin! Onko kukaan ostanut/nähnyt turunmaan juustoa kaupassa täällä Ausseissa?
http://www.bhg.com.au/food.nsf/Content/What+food+is+that+-+Cheeses+of+Scandinavia+-+hfffe0280
Otsikko:
Kirjoitti: Sheila - Lokakuu 14, 2003, 09:57
Tony and family :D

Lähdön hetki taitaa olla pian !!

Loistavaa matkaa koko perheelle ja jaksakaa raportoida asunto-autolla kiertämisestä ja onko mitään juurikaan muuttunut 10 vuoden takaisesta reissustanne ...

:XXXX:XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Lokakuu 14, 2003, 11:32
Jo on marjat hinnoissaan! 120g vadelmia $8.98 ja 150g mustikoita $6.98, mansikat 500g homeisia hintaan$4.98.

Quarkia ei meidän Wooliksella ollut :( Olisin valmistanut marjaisan rahkajälkkärin.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Lokakuu 15, 2003, 01:09
Mette :D

http://www.bdfarmpariscreek.com.au/products/quark.htm

Queensland :
   
Health Food Shops & Speciality Shops   Selected products, including Quark, Yogurt & Butter

Wholesale:
   
Suncoast Healthfoods, Forest Glen   Phone: 07 5445 5213
Fax: 07 5445 5842

He pystyvat kertomaan mista voit ostaa teidan lahelta :D:D
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Lokakuu 15, 2003, 02:01
Mette :D

Huomasin tuossa juuri tuon viestin kirjoitettuani, etta me ostamme toihin melko paljon tavaraa tuolta Suncoast Health Foodista :D:D joten soitin heille.

Brisbanesta loytyy tuota German Style Quark (99,8% fat free) lahinna sinua:

MRS FLANNERY'S NATURAL FOOD STORE      
 52 Annerley Rd Woolloongabba 4102   (07) 3891 7199                
 Fax   (07) 3891 7299


450 g:n purkki $6.95 :D:D:D

(talla hetkella out of stock, mutta huomenna kuulemma pitaisi tulla lisaa - eli kannattaa soittaa ensin )

Jos tilaat sen wholesale (vaikka Urul'n toihin) hinta on $4.95 /450g :D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Lokakuu 15, 2003, 02:08
Jaaks :D

Kiitos :D Eero soitti aamulla kysyäkseen sitä nimeä(quark), kun heille tuli maitomies, siis tiedä vaikka meillä olisi jo quark-tilaus sisällä :D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Lokakuu 15, 2003, 12:25
Päätinpä ostaa noita "punapäisiä"banaaneita ja kokeilla miltä maistuvat. Ai, että miltäkö :P  Makealta! Kipin kapin Timo K-kauppaan, ei kun Colesille ostamaan eco-banaaneita :P:P

http://www.eco-banana.com.au/
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 15, 2003, 14:07
Mette :D  
Enpä muista nähneeni niitä colesilla enkä muuallakaan, mutta täytyypä kysyä. Tosin me ostetaan yleensä banaanit suoraan pientuottajilta sunnuntaitoreilla.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Lokakuu 16, 2003, 13:49
Timo :D

Siella sivuilla kylla ihan selvasti sanotaan:
"Townsville:
Coles"          

:??:??

http://www.eco-banana.com.au/wherebuy.html

Eikun sinne kauppaan vaan tiedustelemaan mainostettua tuotetta :cool:
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 16, 2003, 14:52
Jaaks :D

No, sitten täytyy kyllä olla kaikissa Townvillen Coleseissa. Niitä lienee täällä aika monta. Minäkin tiedän 5.  Ja täytyypä sanoa, että tänään en edes kulkenut banaanien läheltä, kun en muistanut.

No, joka tapauksessa ennen kuin ryntään ekobanaanien ostoon, täytyy tietysti selvittää sisältääkö tuo käytetty vaha "food grade wax" eläinrasvoja ja tietysti  se, miten suuren ylimääräisen ympäristökuormituksen sen valmistaminen ja banaanien vahakäsittely aiheuttaa. Ekologisuudenkin kanssa pitää olla kriittinen. :D  

Sen sijaan koin iloisen yllätyksen. Ovat ottaneet uuden luomu-tueteperheen valikoimiinsa: Kialla Pure Foodsin viljatuotteita. Oli ohrajauhoa, hirssihiutaleita ja -jauhoja sekä ruissuurimoita "kibble rye". Voihan noita lisätä vaikka leipäänkin, mutta itse käytän haudutettuun tai uunipuuroon. Kuuluu tuohon sarjaan myös ruisjauhot, mutta niitä ei tällä kertaa näkynyt.
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Lokakuu 17, 2003, 00:35
Timo :D

Olen jättänyt soittopyynnön kyseisille ecobanaanien tuottajille.Tuo punainen vaha sai minutkin mietteliääksi heidän ekologisuudestaan. Kompostiin emme ole arvanneet niitä laittaa.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 17, 2003, 01:45
Mette :D Hyvä hyvä! On niillä sisällä munkin kysymys asiasta ja sitten on kysymys myös eräässä vegaaniryhmässä.

Toki voi spekuloida, että käytetty vaha on samaa kuin omenoiden säilönnässä eli vesiliukoisia (synteettisiä) rasvahappoja?  

Kun lukee noita sivuja, huomaa, että banaanien eko-imago on todella voimakas, mutta mitä se on sitten käytännössä?  Sanovat että "Minimal Use of Agrichemical"... "Reduced Input of Synthetic fertilisers" ... "Significantly reduced use of fertilisers "  

Kyse siis ei ole mistään luomu (organic) banaaneista, koska kemikaaleja ja synteettisiä lannoitteita on käytetty, mutta vahemmän ... vähemmän kuin ?? .. vähemmän kuin ovat käyttäneet aikaisemmin?  Toki on käytössä myös luontoystävällisemmät viljelytekniikat ja taloudellinen vedenkäyttö, joten ainakin suunta on ihan hyvä.
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Lokakuu 17, 2003, 11:53
Timo :)Soittelin uudelleen sinne banaaniplantaaseille, kun ei soittoa kuulunut (soittaessa olivat tietenkin juuri aikeissa soittaa mulle...). Eco-banaaneissa käytetty vaha on sitä samaa mitä esim. joissakin juustoissa (Edam). Vastaukseksi sen kompostiystävällisyydestä sain sellaisen joo-ei-vastauksen. Well, it breaks down but slowly :??:??:??Se siitä ekoisuudesta:(
Neuvoi laittamaan nuo red tip bananas aurinkoon sen nopeuttaessa hajoamisprosessia :?? Revittiin nuo punaiset päät irti ja seurataan pihalabrassa niiden hajoamista. Pitiköhän se mua ihan dillenä kertoessa tuota ja samaan hengenvetoon vakuuttaessa niiden olevan sopivia kompostointiin. Kompostiin kun ei aurinko paljon porota.
Mitähän seuraavaksi ? Kai jotain vahallisia eco-appelsiineja :??
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Lokakuu 17, 2003, 12:35
Mette :D

Siita juustovahasta on vahan vaikea loytaa mitaan tarkempaa tietoa kuin, etta se sisaltaa "acetoglyceride" ja siita on sitten viela vaikeampi saada yhtaan mitaan tietoa jonka ymmartaisi :o koska sita kutsutaan maailman kemistipiireissa yli kymmenella eri nimella :??  Se on olevinaan "food additive", mutta ei ole listattuna missaan kansainvalisissa listoissa :??

Taidanpa huomenna toissa laittaa DPI:n pojat tiedustelemaan :D:D:D

Ps

Muutamia synonyymeja ko. kamalle:

   -Glycerin monoacetate
   -1,2,3 - Propanetriol, monoacetate (9CI)
   -Mono - acetin
   -Glyceryl monoacetate
-Glyceryl acetate
   -Glycerol acetate
   -Acetyl monoglyceride   
-Acetin
-Glycerol monoacetate

Johonkin niista kylla loytyy selitys kun vaan jaksaa hakea :??
Otsikko: kuin mustaherukoita
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 21, 2003, 22:28
Ostettiin sunnuntaitorilta kirsikan kokoisia mustia marjoja, jotka maistuivat ihan Suomen mustaherukoille, niille joita lapsena syötiin puoliraakoina suoraan pensaista. Myyjäkään ei tiennyt marjan nimeä. Tullyssa olivat kuitenkin kasvaneet pensaissa hänen kotipihallaan. Marjoja tulee vain kerran vuodessa. Marja on siis isompi kuin mustaherukka, ja tuota tummanpunaista väriainetta oli vain kuoressa ja sen alla. Muuten sisusta oli valkoista ja pehmeää, pari isoa siementäkin sisällä. Ostin niitä niitä pari kiloa ja söin raakana  mahani täyteen.

Osako kukaan kertoa, mitä ne olivat?
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Lokakuu 22, 2003, 00:07
Timo :D

Vaikea sanoa noin kuvauksestasi :o

Missa on digikuva :??:??
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 22, 2003, 05:22
Jaaks :D
Ahmin ne marjat ennen kuin kerkisin edes kameraa kaivaa esille. Mustia, pyöreitä, peukalon pään kokoisia. Täytyy siis vain toivoa, että niitä joskus vielä kävelee vastaan nimilaput kaulassa :D :D :D
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - Lokakuu 22, 2003, 06:37
Timo :)

Meillä Villagessa on kuvailemasi marjapuska ,olisiko kenties sapotecarpaa tai oliko sabotecarpaa olleet nuo   ahmimasi marjat?Ovat muuten todella hyviä!
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Lokakuu 22, 2003, 09:19
Urul :D

On se vaan melkoinen "Botanical Gardens" se Finlandia Village :o

Pida nyt vaan huoli ettei ne pojat hakkaa sitakin pensasta nurin, niinkuin kavi viimeiksi sen Duranin kanssa :??
:D:D:D
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Lokakuu 22, 2003, 09:26
Timo :D

Eipa loydy tuolla Urulin antamalla nimella marjoja - joku omenan sukulainen kyllakin, mutta katso jos loytyisi taalta:

http://www.tradewindsfruit.com/pictureindex.htm
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 22, 2003, 22:50
Urul :D  Jaaks :D
Eipä tosiaan löydy vielä noilla tiedoilla. Yritän vielä ensi sunnuntaina saada uuden satsin niiden viljelijältä ja ottaa marjasta kuvan.
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Lokakuu 25, 2003, 07:12
Finland in my eyes Suomen  Silta 5/01

Sopisiko tänne aiheeseen marjat ja sienet?Olen tämän kivan ylistys-tarinan Suomen marjoista joskus laittanut talteen ja nyt kun sen sattumoisin löysin,en malttanut olla sitä tänne laittamatta.Toivottavasti ei vie kauheasti tilaa ?

Praise for BerriesIt was the beginning of August. We had returned to Helsinki from our vacation in the USA a few days earlier. I was just starting to get over my jet-lag and travel fatigue when my wife, Pia, offered the following suggestion: "Let's go visit my parents."

"I don't feel like driving all the way to Lappeenranta. Let's relax at home for awhile," I replied.
"The kids would enjoy playing in the countryside. Besides, my parents could baby-sit and we could go to the movies, or have a drink in a restaurant," she continued.

"There are plenty of things for the kids to do around here. Anyway, you know we can never agree on a movie. Especially with the limited choice they have in Lappeenranta. And as for a restaurant, you refuse to have a drink where there's smoke, which basically excludes every watering hole in the city,"

"But did you know that the berries are ripe and...."

"Well ...why didn't you say so. Let's get packing and get over there." During the late summer, a variety of berries ripen around in the gardens and forests of Finland. I just love them. When we arrived at Pia's parents' house, we wasted no time. In their garden were loads of black and red currents. We got plastic containers from the house and started picking. At first I immediately put every berry I picked into my mouth. The black currents taste sweet with an earthy flavor, and the red ones have a pleasant, tangy flavor. Not until my stomach was full, and my mouth, hands and pants were stained with juice, did I start putting the luscious bounty into the containers.

After we relieved the bushes of most of their currents, we moved over to the gooseberry bushes and filled up the rest of the containers with these succulent, green spheres which I would describe as an exquisite balance of sweet and tart flavor.

The next day, we put on rubber boots and wandered along the forest paths surrounding the house. We walked over pine needles, branches and soft grasses; and around a medley of plants and bushes. Above us stood pines, birches, spruces and well as other sturdy trees. The weather was clear and mild. Strips of sunlight broke through the trees and illuminated our way. The fresh forest scents filled our lungs and invigorated us.

Fortunately most of the mosquitoes had already died off. There were, however, plenty of flies, gnats and spiders to annoy us. We could see that an elk had passed by recently because of the droppings and tracks. We kept our eyes wide open because these big mammals can be rather hostile if surprised, and I didn't want to end up hanging from its antlers. We also hoped to avoid encounters with bears, which have recently been spotted around this area. And it goes without saying that I didn't want to step on a viper. As it turned out, we only spotted the neighbor, a man who kept his distance to avoid any vocal encounters (calling him shy would be an understatement).

Blueberries were everywhere. We simply walked off the path through the spongy moss to get to them. The blueberry is commended for its nutrients, vitamins, minerals and fibers. But I didn't need any encouragement. It is my favorite berry and I greedily consumed more than I should have. We filled up a bucketful of these, then a bucketful of lingonberries and lastly we went in search of raspberries. These were more difficult to find. I checked each one for worms (which were in about half of the raspberries) before putting it in my mouth. I suppose these creatures are harmless, but I'm basically a city person and somewhat squeamish about what I eat.

Anyway it was a successful berry picking excursion. Pia's mother was able to put lots of berries away in her giant freezer that would last over the winter. During the next days, she served blueberry pie, black current juice, red current jelly, gooseberry jam, and lingonberry sauce to complement her meatballs. I suggested she could try to make some berry wine, too, and she promised to look into the matter for next time.

As we packed the car and prepared to leave Lappeenranta, Pia's mother made sure we had plenty of berry products and concoctions to take home. I had to admit, that I was about "berried out" for the season.

"I guess we'll be coming back in a couple of weeks," Pia said.

"I don't think so. Not so soon, anyway."

"The kids would love it and my parents could baby-sit while we go..." "There's a lot to do at home now and...."

"...and we could go mushroom picking and...."

"Mushrooms! Well, why didn't you say so!...."


Russell Snyder
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - Lokakuu 25, 2003, 08:28
Timo :P

Tuli harrastettua työn ohessa hieman luontokuvausta tänään.

Sapotecarpa? Muistuttaako Timo niitä ostamiasi torimarjoja? Voin kertoa,että näiden  marjojen maku on mustaherukkainen. Kerrottaneen, että  nämä kuvien marjat ovat vielä raakileita.

Kuvat löytyvät alla olevista linkeistä.

Klikkaa tästä nähdäksesi: Sapotecarpa puu>> (http://www.dundernews.com/kuvat/data/media/2/sapotecarpa004.jpg)

Klikkaa tästä nähdäksesi: Sapotecarpa Hedelmät>> (http://www.dundernews.com/kuvat/data/media/2/sapotecarpa001.jpg)
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 25, 2003, 11:41
Mette :D

Kiva tarina kunnianosoituksena suomen luonnon antimille. Kyllä itse poimittu maistuu ihan erilaiselta kuin ostettu. Pätee myös täkäläisiin hedelmiin. On nimittäin mangosesonki ja joen rannalla kasvaa muutama puu, jonka juurelta on kiva käydä iltahämärissä poimimassa muutama. No, eihän se ihan samaa ole kuin lapsuuden omenavarkausreissut, mutta läheltä liippaa ;)

Urul :D
Kyllähän ne vähän siltä näyttävät nuo marjat, mutta kun viljelijä sanoi, että ne eivät kasva puussa (tree) vaan pensaassa (bush).  Varmistan asian sunnuntaina :D
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - Lokakuu 25, 2003, 11:50
Timo :)

Mitä veikkaat tuon sapotacarpan olevan korkea?
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 25, 2003, 13:49
Urul :D
Kyllä se näyttäisi olevan vähintään 3 metriä korkea,  yli viisikin varmaan :??
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - Lokakuu 25, 2003, 14:07
Timo :D

Veikkaan maksimissaan 2,5 m.

Mittaan huomenna :D
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - Lokakuu 26, 2003, 11:47
Timo :D

Sen kaksi ja puoli metriä se on .En osaa sanoa onko pensas tai puu,vaikka minusta se pensaalta näyttää.

Maanantaina pitäisi kuulla lisää tuosta hedelmästä tuttavan tutkaillessa viikonloppuna alan kirjallisuutta.

Ja sinultahan kai voimme odottaa niitä digikuvia huomenna :??
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 27, 2003, 04:51
Urul :D

Läheltäpä taas haarukoitiin, kunnes kävin myyjän luona uudestaan ja hän oli saanut selville kasvin nimen....

Gardening Australia kertoo:
"The Brazilian Jaboticaba Myrciaria cauliflora will grow to about 3 to 5 metres. It bears fruit on the inside of the tree on the branches. It is possible to get up to five or six crops a year. The dark-skinned fruit are similar in appearance and taste to grapes, but with a large seed. They can be eaten raw or can be used to make wine. Eating too many can cause gout."  


Tässä  minun ottama kuva ehjistä ja rikotuista marjoista POISTETTU.


Lisää kuvia löytyy tästä Googlen avustuksella (http://images.google.com.au/images?hl=en&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=%22jaboticaba%22&sa=N&tab=wi&meta=)

Suomalainen linkki löytyi Ahvenanmaan hotelli- ja ravintolakoulun ruokalistalta, jossa oli tehty jaboticaba-kastiketta pihvin seuraksi  (http://www.google.com.au/search?q=cache:6h0TzwMsyE8J:www.ahrs.aland.fi/omskolan/alacartenuevolatino.htm+%22jaboticaba%22++site:.fi&hl=en&ie=UTF-8)


Niin, sattuuko kukaan tietämään parannuskeinoa kihtiin (gout) :D :D :D
No, enhän minä kuin kaksi kiloa ostin tänään ( $5 / kilo).


Ja toinen marjaherkku, jota ostin olivat mulperimarjat eli silkkiäismarjat (mulberry)
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - Lokakuu 27, 2003, 05:00
Timo :D

Sapotecarpan oikea nimi on Jaboticaba(Myrciaria  cauliflora)

Jaboticaba on puu ja tässä lisää tietoa siitä

For slow growing trees,the jaboticabas had done suprisingly well.

Jaboticabas are Brazilian natives,which grow slowly to around 4m.They produce large,grape-like fruit on the main stem.Plants grown from seed take about 8 years to fruit,so it is best to buy a grafted plant.This fruit tree is best in the subtropics or tropics.

Jaboticaba '125mm(5") pot$20,300mm(12")pot$56
Burke`s Backyard 13/2003
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 27, 2003, 05:52
Urul :D
Tuosta sapote-alusta tuli mieleeni yksi hedelmä, jota myös ostettiin tänään. Se on nimeltään Black Sapote eli Chocolate Pudding Fruit. Ensinäkemältä mielleyhtymät ovat samoja kuin mämmiä katsoessa, mutta maku ei ole lainkaan hullumpi. Hedelmän sisus on todellakin pehmeän suklainen.

Paljon näyttää olevan eksoottisia hedelmiä ja marjoja nyt torilla. Vielä elättelen toivoa, että joku toisi tuoretta duriania   tarjolle :D :D
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Lokakuu 27, 2003, 06:03
Timo :D

No Offence, mutta kuvasta paatellen puinen leikkuulautasi on pahasti hiomisen ja uuden pintakasittelyn tarpeessa :o
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Lokakuu 27, 2003, 06:10
Mista ostamasi hedelmat, vihannekset ja marjat tulevat ???

Tassa artikkeli paivan Sunday Mailista:

Selling the farm
DANIEL KNOWLES
26oct03

FROM asparagus to tomatoes, Queensland shoppers are picking up imported produce without knowing it.

Queensland Fruit and Vegetable Growers chief executive officer Jan Davis said imported fruit was common in supermarkets and fruit-and-vegetable shops but was usually not labelled with its country of origin.
She said imported produce was brought in by retailers to top up supply during peak demand or slow Australian growing periods.

But retailers should be forced to label imported produce.

"Consumers are often not aware the fruit or vegetables they are buying come from another country," Ms Davis said.

"The packaging is labelled, but not the individual produce that is taken out of the box."

Imports include asparagus, avocados, beans, beetroot, berries, cabbage, capsicum, carrots, citrus, cucumbers, kiwi fruit, mangoes, melons, mushrooms, onions, pears, shallots, apricots, cherries, peaches, plums, table grapes and tomatoes.

Queensland Retail Traders and Shopkeepers Association executive director Ian Baldock said most traders were not opposed to country-of-origin labels on fruit and vegetables but there was no legal requirement to do so.

"First and foremost we should be promoting Australian products," he said.

Some customers considered buying Australian as their priority but others went for price alone.

Ms Davis said consumers should ask their supplier where the produce was grown.

"Our standards are among the highest in the world," she said.

"Consumers can be guaranteed that Australian produce complies with all these standards.

"Standards are different in other countries and often practices acceptable there would not meet our high regulatory requirements.

"In some countries, animal manures are used as a major source of fertiliser and environmental standards are minimal or even non-existent.

"If consumers want to be sure the fruit and vegetables they buy are safe, fresh and have been produced with minimal environmental impact, then they should be ensuring their produce is grown in Australia."

Ms Davis said growers were fighting against pest threats from imports every week.

She said applications had been received to import bananas from the Philippines, pineapples from Thailand, tomatoes from Holland, lychees and longans from China, mangosteens from Thailand and limes from New Caledonia.

"Potential outbreak of pest and disease from imported produce is the biggest worry for fruit and vegetable growers".

"We have spent two years eradicating an outbreak of black sigatoka that threatened the $300 million north Queensland banana industry.

"The papaya fruit-fly outbreak in far north Queensland several years ago took almost four years to eradicate at a cost of $100 million."

Australia imports more than $80 million of produce a year. The greatest share of the market was more than $20 million worth of kiwi fruit brought in from NZ. The next greatest was $16 million worth of oranges, $10 million of avocados, $7 million garlic. Last year, Queensland produced $1.46 billion of fruit and vegetables.
privacy            © Queensland Newspapers
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - Lokakuu 27, 2003, 06:18
Timo :D
Satuttiinpa samaan aikaan tuomaan tuota tietoa julki,mitä nyt sinä vähän minua ennemmin ja minä kun kauhealla kiireellä tulin  töistä Clevelandista jaboticaba-monisteen kanssa.Samassa hedelmässä ollaan mitä nyt nimi ei ollut ihan oikea,mutta aika lähelle liippasi sapotecarpa lausuttuna,eikö?
Sinun ansiostasi torikauppiaskin tietää ko.hedelmän nimen-oikeastaan ihmettelinkin,jos jotain myy eikä nimeä tiedä :??
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 27, 2003, 09:34
Urul :D
Tosi, koimme Jaboticaba-valaistuksen suurin piirtein samoihin aikoihin :D Viime kertainen "kauppias" ei ollut itse marjan viljelijä kuten tällä kertaa. Oli se nimilappu kuulemma ollut viime kerrallakin jossain, mutta ei vaan osunut kenenkään silmään ;)
Otsikko: Eko-banaanien punainen vaha
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 27, 2003, 23:09
Mette :D
Nyt tuli vastaus banaaniplantaasilta parin viikon takaiseen sähköpostiviestiini jossa kysyin banaaneiden punaisesta vahansta


"
(i) The wax is a food grade material that has been used for waxing cheese
for many decades.
(ii) The colours are derived from food dyes.
(iii) Being a 'paraffin' it is inert and does not easily hold a film so will
break up and become inert particulate matter after the banana skin has
decomposed.
(iv) Under perfect composting conditions, where high temperatures (60+) can
be experienced the wax will soften or even melt into the compost and
disperse even easier.
(v) We have found from our own trail worm farm over the past two years that
the worms are not harmed as they do not digest the wax in its present form
but as the enzemyes in the soil break it down it is then worked by the
worm.  Our worm trials are conducted in a very intensive situation or worst
case sceniaro.

It really depends on the compost temperature?  The wax will biodegrade at
the same rate as leaf litter when left to the sun.  It you are not
comfortable, cut the wax tip off first, or try a few until you are happy.
"
.
Vaha on siis parafiinia, öljypohjaista (petroleum) synteettistä vahaa. Ei kovinkaan luontoystävällistä ainakaan valmistuksen puolesta. Ei eläinperäistä, mutta vegaaniaatteen kannalta kuitenkin kyseenalaista, vegaanikynttilöissä käytetään mieluummin jotain orgaanista, kasviperäistä vahaa.
Otsikko:
Kirjoitti: datapair - Lokakuu 28, 2003, 13:57
Timo!

Kysyit lievitystä kihtiin. Sain lääkäriltäni reseptin "Brufen 600 mg" .

Kolme neljä kertaa päivässä ja se on ainakin auttanut minua.

Toivottavsti myös sinua jos siellä kyseistä lääkettä tällä nimikkeellä on.

terveisin Tapio
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Lokakuu 28, 2003, 14:38
Timo :)

Kiitos tuosta vastauskirjeestä!

Kompostin lämpötila  :??

Me ei sitten noita parafiinibanaaneita laitettu kompostiin, vaikka puhelimessa banana-man  vakuutteli niitten olevan täysin kompostointikelvollisia vahasta huolimatta, vaan laitoimme nuo vahabanaanin kuoret tuonne pihan perälle, jossa nyt olleet kohta kaksi viikkoa auringossa ja kuorista jäljellä yhä punaiset vahat :??:??:??

Arvannet kai,että olen kiertänyt kaukaa nuo vahabanaanit,enkä osta vaikka miten halvalla lähtisi ...
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Lokakuu 28, 2003, 21:58
Tapio :D  
Kiitos vinkistä!  Tosin ei ole vielä jaboticaban syömisestä kihtiä aiheutunut, vaikka yksi tietolähde niin uhkailee :D

Mette :D
Minä jatkan vielä keskustelua banaanimiehen kanssa, mutta toistaiseksi nuo hänen banaaninsa ovat kiertäneet minut kaukaa ;)  Katsotaan sitten uudestaan, kun olen maanitellut hänet käyttämään soija- tai muuta vahaa parafiinin sijasta :D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Marraskuu 02, 2003, 03:48
Timo :)

Juuri syötiin kesän ekat  puutarhamansikat-väri oikea, vaan se tärkein, maku - ei  kovin hyvä.

Meillä on kaksi rasiallista jaboticabaa pakastimessa, että ovat hyviä! :D Mitä muuten nuo jaboticabat maksaa teillä siellä Townsvillen toreilla? Vanhemmat suomalaiset muuten tuntevat hedelmän nimellä Jaacobin hedelmä.

Ostettiin lantut joulua varten ja  lanttuhaude on jo valmistumassa. Meillä kun on  nuorison kavereita yökylässä,  niin katsottiin parhaaksi  varoitella tulevista lanttutuoksuista.

Nyt alan alustamaan pullataikinaa Urulin valmistaessa meille raparperipiirakan.

Illalla kaaviloidaan pipareita ....mikä se muuten sellainen ihannepaino on :??
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Marraskuu 02, 2003, 07:46
Mette :D

"Jaacobin-hedelmä"

Jos muutetaan suomalaisempaan  kirjoitusasuun "Jaacob - Jaakob), niin löytyy netistä yksi linkki Jaakobin hedelmään (http://www.saunalahti.fi/ao374/jasenet.htm), mutta se on ihan eri kuin tämä meidän Jaboticaba.  

Meidän torilla Jaboticaba maksoi viisi taalaa kilolta. Sitä on ollut vain yhdellä myyjällä.

Lanttua ei ole tullut vielä ostettua, vaikka nähnyt olen. niitä "myytävän  "ruotsalaisina" ;)   tosin olen kuullut, etä monet tekevät lanttulaatikon miluummin kurpitsasta.

Jokos teillä joulupipareita tehdään?

Ihannepaino :??
Onkohan se se joku painonnostossa käytettävä ihanneväline  :??  

Mutta parempi tuolla toisaalla esitetty  neuvo keskittyä mieluummin pituudesta kuin painosta murehtimiseen :D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Marraskuu 02, 2003, 07:54
Timo :)

Minä taas olen kuullut joidenkin valmistavan lanttulaatikon turnipseista eli nauriista.
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Marraskuu 02, 2003, 08:10
Timo :)

Tiesin, että hedelmän suomenkielinen nimi ei ole  Jaacobin hedelmä, onko sillä edes suomenkielistä nimeä (jaboticaballa)?Mutta täällä asuvat suomalaiset ovat sen vain suomentaneet tuohon muotoon sen ollessa  helpommin sanottavissa-luulisin :)

Piparitaikina on jääkaapissa odottamassa, illalla paistelen kun on hieman viileämpää - toivottavasti olisi. Tämä on vasta ensimmäinen satsi ,ekat syödään aina ...mutta pipareitten leipomisen on oppinut  vuosien varrella tekemään ajoissa, nyt kun vielä saa  taikinan irti leivinlaudalta.

Kolmea kiloa lanttua maksoi muuten $15.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Marraskuu 02, 2003, 14:42
Timo :D

Siis tarkoitat swede = a form of turnip :??
joka on sitten nauris eli lantun sukulainen ja voidan kait myyda lanttuakin silla nimella :??
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Marraskuu 02, 2003, 15:07
Olkoon  vaikkakin sukulaisia, mutta lanttu ja nauris ovat väriltään ja maultaan erilaisia.Täällä Australiassa lisäksi niissä on huomattava muotoerokin nauriin ollessa pyöreä ja lantun hiukan soikeahkon.
Nauris on väriltään valkoinen kun taas lanttu on keltainen.
Täällä kaupoissakaan eivät aina tiedä kumpi juureksista  on kysymyksessä tänään viimeksi :D
Rocklean fruit marketillakaan ei tunnuta tietävän  lantun ja nauriin eroa.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Marraskuu 02, 2003, 15:14
Jaaks :D  
Täytyypä ottaa seuraavan kerran tarkempaanö tutkintaan mitä nuo "Swede"-nimellä myytävät mötikät ovat. Lantuiksi aika pieniä, enemmänkin nauriin kokoisia. joskin minusta kuitenkin enemmän lantun  näkiöisiä :??

tänään muuten sitten törmäsin Colesilla noihin vahakärkibanaaneihin. Hinta oli $2.60 kilolta kun vahattomat olivat 92 c. Ostin noita jälkimmäisiä ;)


Mette :D
Joko tuntuu piparin tuoksu talossa?  :)
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Marraskuu 02, 2003, 15:15
Mette :D

Juuri sita tarkoitin. Ehka he ovat myyneet Timolle nauriita lanttuina :?? koska eivat itsekaan tieda eroa.  Nehan ovat kuitenkin molemmat euroopasta tuotuja kasviksia.

Et uskoisi kuinka monta kertaa meille toihin tuodaan sita vaaraa tavaraa :o

Johan niissa on maku aivan erilainen :o
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Marraskuu 04, 2003, 09:52
Timo :D

Lanttuja ovat nuo swedet. Mitä lähemmäksi joulua mennään sitä vaikeampi niitä on enää saada .Siksi lanttuhauteen valmistus näin aikaisin. Nuo lauantaina ostamamme kolme kiloa lanttuakin täytyi ostaa kahdesta kaupasta.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Marraskuu 04, 2003, 10:05
Mette :D
Kiitos lanttuvalistuksesta. Kyllä kaikki näkemäni täkäläiset lantut ovat olleet epäilemättä nauriita.

Naurishan lienee yksi vanhimmista suomalaisista ruoka-aineista. Eli täytyypä joskus tehdä naurishaudikkaita apposjauhojen kera :D

Lanttua toki voin ostaa jos vastaan tulee, mutta ei siihen mitään erikoista hinkua ole, samoin kuin ei  suomalaisiin jouluruokiinkaan, ei ainakaan vielä ole iskenyt :D
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - Marraskuu 04, 2003, 13:45
Erreyksessä tuli kerran tehtyä lanttulaatikkoa nauriista..., ööö, siis naurislaatikkoa. Oli aika hirveän makuista evästä. Mutta kun lanttujakaan ei enää siinä vaiheessa saanut (ja jos joulun alla saa lanttuja ensinkään, ne ovat kovin kuituisia eikä niistä saa keinollakaan ihan pehmeitä), niin mausteita vaan sekaan ja kyllä siitä jotakuinkin syötävää saatiin aikaiseksi.

Onnistuupa noissa swedeissä ja turnipseissa erehtymään suomalainenkin, varsinkin kun niitä usein löytyy samasta läjästä,


tunnustaa
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Marraskuu 04, 2003, 14:11
Jouni, oiva kotikokin  hätäohje  tuo "mausteita vaan sekaan ..."   Silloin kun sitä on meillä pakko soveltaa vieraiden aikana, niin laitetaan paljon currya ja vähän kookoskermaa ja sitten kerotaan, että tää on intialaista ;) :D :D

Minä olen tosiaankin saanut sen neuvon, että kannattaa tehdä lanttulaatikko tuosta sisältä oranssin ja päältä vihertävän värisestä kurpitsasta. Tulee kuulemma "ihan räätikkälooran makuista" eikä niin vaikeasti sulavaa kuin aito (juuri tuon kuitupitoisuuden ansiosta).
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Marraskuu 09, 2003, 04:14
Jaaks :D

On tuo quark niin vaikeasti saatavissa,että antaa olla - huumetta taitaisi saada helpommin :??

Mutta hyvältä maistui äsken leipomani suklaabanaanikääretorttu kermavaahdollakin :P
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Marraskuu 09, 2003, 08:53
Mette :D

Siis etko saanut sita ollenkaan :??

Jos et, niin hoidetaan viikolla :D:D:D

Jos sita on Australiassa, niin saat sen :D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Marraskuu 11, 2003, 02:31
Jaaks :D

Milkman ei pystynyt quarkia toimittamaan, joten ei kiinnosta lähteä varta vasten ajamaan Woolloongabbaan rahkan vuoksi... tuoreita mustikoita lähtisin hakemaan vaikka Sunshine Coastilta...:D

Hyvä valinta marjojen ystäville on kaupan  pakastealtaan Mixed Berries by Creative Gourmet (raspberries, blackberries, red currants, black currants & blueberries). Tuosta marjasekoituksesta ja kermavaahdosta tein eilen isänpäiväkakun :P
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Marraskuu 14, 2003, 11:19
Timo :)

Keitin eilen jaboticabasta kiiseliä,mikähän kiisseli mahtaa englanniksi olla?Ollaan tuota aiemminkin funtsittu,pudding ei kuulosta oikealta.Vaan hyvää oli :P Lisukkeeksi laitoin vielä pakastemarjoja.Ostapa ensi torireissulla hieman ekstra jaboticabaa kiisseliä varten ja ylläty.

Tänään ostimme uuden crepepannun ja että maistuivat ohukaiset  ihanilta ja nyt meillä on  jo toinen taikina turpoamassa  ja taidetaan olla mekin kohta  ihan turvoksissa :??
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Marraskuu 14, 2003, 11:21
Mette :D

"kiisseli mahtaa englanniksi olla" : so basic as "jelly" :D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Marraskuu 14, 2003, 11:32
Jaaks :)

Minusta jelly on hyytelöä :??
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Marraskuu 14, 2003, 11:55
Mette :D

Jelly on hyyteloa, mutta myoskin :

"semitransparent food made with gelatin or any thickening substance, becoming softly stiff as it cools or anything of the consistency of this"  "??

Onkos kiisseli kaukana tuosta kuvauksesta :??
Otsikko:
Kirjoitti: Reija - Marraskuu 14, 2003, 12:23
Entäs sitten " thickened fruit juice" :??

ei ehkä castronomisesti oikea nimi, mutta yhden sanakirjan käännös.... tietenkään nimeä ei voisi käyttää missään ruokalistoilla jo ensinnäkin sen vuoksi että se kuulostaa tosi tökeröltä :D

kommentoi hän....
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Marraskuu 14, 2003, 12:30
Reija :D

No siina meni se kuuluisa Satku rikki :D
Good on you :D:D:D

Takaisin asiaan:

Kaikkia asioitahan ei voida sanasta sanaan kaantaa ja jos nyt kiisselille ei loydy englanninkielessa vastakohtaa niin -so what :??  Joku sanoo ehka pudding joku jelly ja joku jotain muuta eika kukaan ole vaarassa :D :D
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Marraskuu 14, 2003, 12:31
Mette :D Jaaks :D
Kerrotaan Kiisselin tulevan alkujaan venäjän hapanta merkitsevästä sanasta kislyi..  Alunperin kiisseli onkin kuulemma ollut hapanta jauhopuuroa.

Mutta näihin marjakiisseleihin, minulle tulisi mieleen kutsua niitä myös "berry soup"  

Kiinalaisessa pitopöydässä jälkiruokakiisseli on useammin pavuista kuin marjoista tehty, vaikka makeaa onkin.

Joka tapauksessa, kiitos, mette vinkistä. Täytyypä kokeilla, joskin epäröin, raskinko niitä marjoja kiisseliin laittaa :D :D
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Marraskuu 14, 2003, 12:40
Vielä löyty tämä linkki suomi-englanti ruokailusanastoon (http://www.suliscommunication.com/language/food/finnfood.htm). Sen mukaan kiisseli olisi frui/berry compote.  Eli menee taas aika sakeaksi :D
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Marraskuu 14, 2003, 12:45
Suomen Kansanterveys Laitos:

"Marjakeitto / -kiisseli
Elintarvikkeen numero: 4410
Englanninkielinen nimi: Berry soup
Valmistustapa: keitetty
Elintarvikkeen tyyppi: ruokalaji
Ruokalajiryhmä: marjaruoat "

http://www.ktl.fi/fineli/c4410.html
Otsikko:
Kirjoitti: Reija - Marraskuu 14, 2003, 12:58
Kiitti Jaaks :D

niin se satanen meni rikki että poksahti :D

Ja niinpä tietenkin se kotoisampi nimi eli berry soup!!!

Marjoista tulikin mieleen että meillä on mökillä Tyrni-puskia metrikaupalla ja riittäisi tyydyttämään varmaan koko pitäjän c-vitamiini tarpeen. Harmi vain että ne useasti jää sinne puskaan syksyisin. Kerran isä kyllä teki tyrnilikööriä ja ai että oli muuten hyvää !!! :D

Reija
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - Marraskuu 14, 2003, 13:50
Reija,

tyrnilikööriä! Hyvä idea! Omalla isukillani on pihassaan muiden muassa kolme tyrnipuskaa, ja kovasti tykkää mausta ja haluaisi niistä jotain tehdä, mutta ikuinen ongelma että miten ne hyödyntää, kun ne siemenet on niin isoja ja kovia...

Mites tuon tyrniliköörin isäsi teki? Oisko ohjetta? Entä muita ideoita?

Riina.
Otsikko:
Kirjoitti: Reija - Marraskuu 14, 2003, 14:18
Joo eli resepti on seuraava:

Eli esim. iso tyhjä lasipullo (1 litra).
Pullo täytetään kokonaisilla marjoilla (ei survottu) 2/3 osaa ja päälle kaadetaan hienoasokeria niin paljon että pullo täyttyy. Tähän päälle kaadetaan varovasti ihan mitä vain kirkasta viinaa. Säilytetään pullossa 5- 6 viikkoa ja käännellään joka päivä että maku marjoista lähtee paremmin. Sitten ei muuta kuin siivilöidään ja voilá !!!

Suosittelen, kieli meinas mennä mennessä :D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Marraskuu 15, 2003, 02:31
Lainaus
Originally posted by Jaaks

Takaisin asiaan:

Kaikkia asioitahan ei voida sanasta sanaan kaantaa ja jos nyt kiisselille ei loydy englanninkielessa vastakohtaa niin - so what :??  Joku sanoo ehka pudding joku jelly ja joku jotain muuta eika kukaan ole vaarassa :D :D


Jaaks :)

Hotelli-ja Ravintola-alan sanasto, Lea Saarikoski
kiisseli = juice pudding

Jellystä tosiaan tulee mieleen sellainen liisterimäinen, venyvä, gelatiinilla aikaansaatu hyytelö. Myös ne koululaisten suosimat vihreät ja punaiset väriaineilla kyllästetyt jellyt. Voihan kiisselistäkin tehdä jellyä, jos liikaa laittaa suurustetta :oMarjakeitosta voin sanoa soup,mutta että marjakiisselistä?Vaniljakiisselistä taas käytetään sanaa custard.

Meillä on Chymoksen tyrnilikööriä(lahjaksi saatu,eikä tykätä),vaan olisipa mesimarjalikööriä :P:P:P
Otsikko:
Kirjoitti: Reija - Marraskuu 15, 2003, 14:36
Mette :D

Vielä tuosta tyrnilikööristä.... oma tekemä oli ainakin todella makeaa, ehkä siksi juuri olikin niin hyvää ja makeus peitti tuon tyrnimarjalle ominaisen "katkeran" maun. Kaupan likööreissä ei ehkä ole niin paljon sokeria, en tiedä :?? :?? :??
Otsikko: Rosella?
Kirjoitti: Tribe - Marraskuu 16, 2003, 11:36
Hei..
Onko kukaan kuullut mahdollisuudesta tehda "marjapuuroa" kyseisesta kasvista??
Itse en ole tehnyt, mutta olen aikoinaan kuullut etta vispipuuroa ausseissa voi tehda rosellasta ilman puolukoita??
Polenta saattaisi olla taas vastine mannaryyneille...
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - Marraskuu 16, 2003, 12:00
Hei Tribe :) Minä olen keitellyt puuron semoliinaan.
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - Marraskuu 17, 2003, 21:21
Eikös semolina = mannaryynit? Ja sitten samaan asiaan voi varmaan ajatella käytettäväksi vaikkapa couscousta, jos mannaryynejä ei löydy.


Kommentoi osa-aikainen kotikokki
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - Marraskuu 18, 2003, 07:21
Jouni :D
Semolina =mannaryynit.Huomaamatta sitä tulee vaan  joissakin nimissä käytettyä noita englanninkielisiä nimiä kuten nyt tuossa semolinassa.Osaksi myös johtuu varmaan siitä kun tulee tilauslistat töissä tehtyä englanniksi ja sitten ajan myötä kotona alettiin toimia samoin.

Semolinaa saa ihan marketista ostaa kuten polentaa.Eivät ole terveyskauppa-tuotteita kuten peruna-ja ruisjauhot.

Savustuspusseja saa muuten  Scandinavian Bakerysta jos keta kiinnostaa.Ostin viikonloppuna.

Couscousia olen käyttänyt vain salaateissa,ei ole kokemusta puuronkeitossa siitä.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Marraskuu 18, 2003, 12:24
Urul & Jouni :D

Siis nythan puhutaan ihan samasta asiasta eli couscous = semolina :D
Eli vehna tuote :D

[KOOS-koos]
A staple of North African cuisine, couscous is granular SEMOLINA. Cooked, it may be served with milk as porridge, with a dressing as a salad or sweetened and mixed with fruits for dessert. Packaged precooked couscous is available in Middle Eastern markets and large supermarkets. The name couscous also refers to the famous Maghreb dish in which semolina or cracked WHEAT is steamed in the perforated top part of a special pot called a couscoussière , while chunks of meat (usually lamb or chicken), various vegetables, chickpeas and raisins simmer in the bottom part. In lieu of a couscoussière , a colander set over a large pot will do. The cooked semolina is heaped onto a platter, with the meats and vegetables placed on top. All diners use chunks of bread to scoop the couscous from this central platter. Couscous varies from country to country ? Moroccans include saffron, Algerians like to add tomatoes and Tunisians spice theirs up with the hot-pepper-based HARISSA SAUCE.


Cheers
Jaaks :XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - Marraskuu 18, 2003, 13:29
No niin, eipä mennyt tämäkään päivä hukkaan, kun tuokin selvisi. Olin joskus ihmetellytkin, että mikähän niillä on erona, kun en ole niitä koskaan vierekkäin verrannut ja siten aivan samaksi evääksi todennut.


Taas sivistyi
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Marraskuu 19, 2003, 01:24
CouscousCouscous on alunperin hirssistä tehty ryynimäinen ruoka-aine. Nykyään se valmistetaan useimmiten durumvehnäjauhoista, toisinaan myös kaurasta tai jopa maissista. Couscous on pohjoisafrikkalaiselle sama kuin suomalaiselle peruna.

Couscous ei siis välttämättä  aina ole vehnästä valmistettu.

Couscous "Kuskus" karkeita mannaryynien tapaisia suurimoita.

Semolina =vehnästä valmistettuja mannaryynejä


Täytyisi kai kokeilla jotain exoottista sorminsyötävää puuroa valmistaa tuosta couscousista:P  Pakkauksessa  :An ideal substitute for rice, it is quick and easy to prepare and is perfect with meat, fish and vegetables.
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - Marraskuu 19, 2003, 05:55
Arja-vaimo aina silloin tällöin tekee kuskuksesta pika-aterian tai aterian lisukkeen. Pitääpä jossain välissä pyytää häneltä resepti tänne.

Mitenkäs siellä Brissyssä oli tarkoitus niitä BBQ:ita järjestellä. Olemme tulossa sinne tulevana viikonloppuna ja saapunemme perille joskus lauantai-iltana. Myös Anne (Andreasyan) innostui miehensä kanssa, että jospa lähtisivät mukaan vajaan viikon pikavisiitille. Loma alkaa Annellekin jo maistua.


Turisee
Otsikko:
Kirjoitti: Jouko - Marraskuu 19, 2003, 08:33
Hei Jouni,

Jouni, mulle passaa vaikka täällä Sunnybank Hillsissä, tosin tuosta BBQ en uskalla mennä viellä lupaamaan kun meillä ei ole kunnossa olevaa BBQ systeemiä. :D
 
Jouni voisitko U2U sun mobile numeron olen laittanut sen johonkin tosi hyvään talteen kun ei löydy, laitan sulle tulemaan omani.

Terveisin
Jouko
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - Marraskuu 19, 2003, 21:32
Ei sen tapaamisen tarvitse välttämättä olla barbecue tai muukaan ruokatilaisuus... Kännykkäni numero on 0407 067 409  (olen varmaan laittanut sen näkyviin näille sivuille aiemminkin ilman, että siitä olisi ollut mitään haittaa, joten uskallanpa sen laittaa tähän uudestaankin).

Enää kolme päivää duunia ja sitten 6 viikon loma!


Mielissään
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Marraskuu 23, 2003, 10:01
Semolina ja Couscous

Ostin tänään semolinaa ja nyt verratessa näitä kahta ryyniä; semolinaa ja couscousia, niin sokkonakin ne erotan toisistaan :o

Entäs tämä :?? Siksi miksi-lehdestä luin, että Mansikka ei ole marja. Se muodostuu mansikankukan turvonneesta pohjasta. Mansikan pinnalla olevat pienet ruskeat jyvät ovat sen varsinaisia hedelmiä, jyväset ovat todellisuudessa pienen pieniä pähkinöitä :??

Myös luin Australiassa kasvavan Billygoat-luumupuun hedelmän olevan erittäin C-vitamiinipitoista. Puun hedelmä, jota maan alkuasukkaat ovat syöneet jo tuhansia vuosia, sisältää 100 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Marraskuu 23, 2003, 10:25
Mette :D

Eihan banaanikaan ole oikeastaan hedelma ? tai ananas, tai moni muu :??
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Joulukuu 01, 2003, 09:28
Eilen tuli naurislaatikkoa maistettua ja olen taysin samaa mielta Jounin kanssa sen mausta- aivan hirveaa!!! Luultavasti tekijalla oli tarkoitus ollut ostaa lanttuja, mutta olikin ostanut nauriita  :o Tassa kerran marketissa  vertaillessa lanttua ja naurista, minusta ne ovat kovastikin erilaisia :??

Tietaako kukaan sanoa milla nimella sweet potato tunnetaan Suomessa?
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Joulukuu 01, 2003, 09:46
Mette :D

"Tietaako kukaan sanoa milla nimella sweet potato tunnetaan Suomessa? "

Seet potato, Ipomoea batatas, tunnetaan suomessa nimellä bataatti. Myös nimeä  makeaperuna näkee joskus.

Meillä on edelleen mangojenahmintakausi meneillään. Niitä kun löytyy kaikkialta, sen kun menet ja poimit :D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Joulukuu 01, 2003, 10:03
Timo :) Siis bataatti? Urul tuossa muisteli jotain kumaraa?

Me ostettiin just tray mangoja $10 (Bowen). Meista tuli lopulta mangon ystavia, vaikka se veikin useita vuosia ennen kuin opimme sen mausta pitamaan johtuen varmasti siita, etta meille sita ensimmaisen kerran tarjottiin huoneenlampoisena (salaattina) saunan jalkeen kera oluen(se oli kylmaa) ja oli aika allottavaa :??
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Joulukuu 01, 2003, 10:23
Mette, Urul :D

Aivan oikeilla jaljilla olette :  Kumera (tai kumara) on maori kielta ja tarkoittaa juuri sweet potato  :D
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Joulukuu 01, 2003, 10:27
Mette, Urul :D

Aivan oikeilla jaljilla olette :  Kumera (tai kumara) on maori kielta from NZ ja tarkoittaa juuri sweet potato  :D
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Joulukuu 01, 2003, 10:31
Mette :D

Minä ihastuin mangoihin jo Singaporessa ollessani. Olen minäkin syönyt niitä salaatissa huoneenlämpöisenä, ihan ok niinkin, lisäksi etikkaan säilöttynä chilillä maustettuna, chilikastikkeessa ...

Bowenin mangot tosiaan maistuvat makeilta ja ovat pehmeitä. Niitä kasvavien puiden alla käy puistoissa kovin trafiikki. Ihmiset tietävät ne puut ja mangot viedään jo puoliraakoina.
Ovat hyviä pakastettuina kuutioina jäätelön kanssa.

Minulle kyllä maistuvat myös nämä karvaamman makuiset ja kuituisemmat muut mangot. Niitä käytän juuri salaatteihin ja chilisäilykkeisiin.


Urul :D

Taas tunnistustehtävä.  Mikähän on tämä takapihallamme rösyilevä marja tai hedelmä?  

Tässä Kuva (http://users.bigpond.com/sippala/townsville/tunnistamarja.jpg)

Se lähti "itsestään" rönsyilemään takapihan pylvästä pitkin nousten parin metrin korkeuteen katon rajaan ja leviten pari-kolmen metrin päähän.  Kasvaa todella köynnöstäen eli ottaen tukea kaikesta mikä tielle sattuu. Lehdet ovat samettipintaiset melko ohuet ja isokokoiset. Tekee oransseja n. peukalonpäänkokoisia hedelmiä (marjoja?), joissa on sisällä muutama siemen hyytelömäisessä aineessa. Täytettä on kuoressa vain n. puolet ja loput on ilmaa.

Sen verran olen saanut kuulla, että kyseessä olisi joku alkuperäinen australialainen kasvi, jota abot syövät ja käyttävät lääkkeenä. Nimeä en ole kuitenkaan saanut puristettua ;)
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Joulukuu 01, 2003, 10:52
Timo :D

Vastaan nyt Urulin puolesta, mutta kyseessa on Passion Fruit :D

http://www.fandvforme.com.au/pas_index.htm  

Ja katso sielta sivun alempaa, niin loytyy myoskin keltainen :D
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - Joulukuu 01, 2003, 11:14
Timo :D

Hedelma erehdyttavasti nayttaa minustakin passionfruitilta(Golden Yellow),mutta kuvauksesi lehdista eroaa passionfruitin lehdista samoin mainitsit hedelmien olevan peukalonpaan kokoisia passionfruitin ollessa enemmankin tennispallon kokoa :??:??:?? Enpa tosiaankaan tieda.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Joulukuu 01, 2003, 11:22
Jaaks :D

Kyllä tosiaan hedelmä näyttää paljon  passionhedelmältä - siis marjalta, kuten tuo linkkisi opettaa :D  mutta tämä meidän versio tosiaankin tekee  peukalonpään kokoisia marjoja.

Ja löytyypä viitteitä siihenkin, että abot ovat ainakin syöneet villiä passionhedelmää (native passionfruit), ensimmäisenä Tämä (http://www.rbgsyd.gov.au/information_about_plants/botanical_info/aboriginal_bush_foods)

Ehkä tuo meidän passion on todellakin joku abolajike?  Täytyypä tutkia lisää.

Mistä tuleekin mieleeni, että on alkanut kiehtoa täälläkin tuo käsite "bush food" eli luonnosta saatava ruoka. Suomessa kun sienestyksen ja marjastuksen lisäksi käytin paljon nokkosta, koivunlehteä, mahlaa, voikukkaa ym. luonnosta saatavia ruoka-aineita.  Täällä se tietysti on hankalampaa siksi, ettei luonnosta periaatteessa saisi kerätä mitään (?)  ja tietysti siksi, että en vielä tunne edes kotipihan kasveja.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Joulukuu 01, 2003, 11:27
Timo :D

Ehka se sinun koti versiosi onkin niita "wild passion fruits" eli ei jalostettu kasvattamaan suurempaa marjaa :??
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Joulukuu 01, 2003, 11:59
Joo, jaaks :D  Siltäpä se näyttää. Yritin itse tehdä siitä "native passionfruit", mutta wild sopii paremmin kuvaan. Eli kasvi on tieteelliseltä nimeltään Passiflora foetida. Sillä hakusanalla sitten löytyykin googlesta oikeanlaiset lehdet ja kukat (valkoiset, joissa punainen keskusta).
On sukua passionkukalle (stinking passion flower), tosin tuon minun versioni lehdet eivät haise pahalle, kuten passionkukasta väitetään.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Joulukuu 01, 2003, 12:08
Thanks Timo :D

Aina opitaan jotain uutta :D:D:D

Jaaks :XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Joulukuu 04, 2003, 00:41
Bid to end shopping squeeze

Courier Mail 28.11.2003

SCIENTISTS have developed a type of packaging which reveals the ripeness of fruit.
The method, which works by a label changing colour as the fruit matures, is designed to avoid  the bruising of produce caused by repeated handling by shoppers.
Now they will be able to judge the ripeness of fruit by a quick glance at the label, which will change shade from red through to yellow.
The system involves a sealed punnet which traps the aromas given off by the fruit. As the fruit ripens, the chemical make-up of the aromas is altered.
A label inside the punnet reacts to these changes and moves through an array of shades.
A colour-coded chart shows shoppers what each colour indicates.
Dark red means the fruit is crisp and will not be ready to eat for several days. Orange means it is firm and ready to eat in a day or two, while yellow means it is ripe. Tests of the labelling have been successfully carried out on pears.
The invention, revealed in the  New Scientist magazine, has been taken up in New Zealand and its inventors hope it will be used around the world in two years.

Miten paljon tama kaikki sitten vaikuttaa hintoihin onkin taas jo toinen mietityttava seikka :??
Otsikko:
Kirjoitti: no-worries - Joulukuu 04, 2003, 15:52
Voi että on hassuja hedelmiä ja marjoja! Katselen vaan silmät ymmyrkäisinä, mitä kaikkea kaupan tiskistä voikaan löytyä. Pitää varmaan ruveta vihannespuotien kanta-asiakkaaksi, jahka kesällä Aussiin asti pääsen.

Mikään ei voi täysin kompensoida ruisleivän puutetta kuidun antajana, mutta hedelmät varmasti auttavat puutokseen.

Syömisestä puheen ollen, saako Australiasta makaroonia vai onko se spagettimaa? Ei kai opiskelijaparan täydy varustautua totaaliseen ruokavalion muutokseen? :)
Otsikko:
Kirjoitti: iskater - Joulukuu 05, 2003, 00:12
Lainaus
Alkuperäinen postittaja no-worries
Syömisestä puheen ollen, saako Australiasta makaroonia vai onko se spagettimaa? Ei kai opiskelijaparan täydy varustautua totaaliseen ruokavalion muutokseen? :)


no-worries :D
saa makaroonia, ja nuudeleita, ja tonnikalaa purkeissa, ja pakastepitsoja. eli ei tarvitse muuttaa opiskelijaruokavaliota 'liikaa' :D
kylla niita nopeita, helppoja, tuttuja saa taallakin kaupasta ja nopeasti kokattua. mutta ne kasvikset ja vihannekset ovat taalla omasta mielesta (ainakin) suhteessa muihin elintarvikkeisiin halvempia mita suomessa. etta kylla niilla saa helposti ne ruisleivan kuidut korvattua :D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Joulukuu 05, 2003, 12:30
no-worries :)

No worries, kaikkea loytyy ja enemmankin :):):)

Kuiduista taalla:
http://www.ryeheart.com/ravintokuitu_laske.htm
Otsikko:
Kirjoitti: Reija - Joulukuu 11, 2003, 16:31
Nyt heitän ihan uutta aihetta.... muistaako kukaan nuoruudessaan tämmöstä vanhojen mummojen tarjoamaa " Hopeateetä "..... puhuttiin siitä tänään työporukalla ja alettiin miettimään mikä tällä juomalla voisi olla historiana..... olisiko kenties kummunnut jostain sota ajoilta jolloin oikea tee oli kortilla???  Kyseessähän on siis kuuma vesi ja maito/kerma + sokeri......

Kiinnostuneena kyselee :eye: :eye:
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Joulukuu 13, 2003, 08:28
Reija :D

Hopeatee loytyy mainintana jossain vanhoissa (1800 luvun) englantilais -irlantilais historioissa as "tea anglais", mutta ihan varmaa historiikkia ei ole viela loytynyt :D

Will keep on searching :D
Otsikko:
Kirjoitti: Reija - Joulukuu 13, 2003, 09:29
Ai se on ihan niin vanhaa perua :o :o :o
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Joulukuu 13, 2003, 11:09
Reija :D

Niin se vaan on, ja historiaakin kylla tulee loytymaan :D

You just Love to challenge us here, don't you :D
Otsikko:
Kirjoitti: Reija - Joulukuu 14, 2003, 13:04
Heh, do I :roue :roue :roue

R :cool:
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Joulukuu 18, 2003, 00:53
Reija :D Hopeateeta ja sokerikorppuja, muistan kylla lapsuudesta :D Oikeasta teesta en tykannyt ja siksi join isan kanssa hopeateeta.Ensimmaisen oikean teeni join diakonissa-tadin luona ja etta se maistui pahalta silloin! Voisi ajatella,etta hopeateeta olisi nautittu oikean teen puuttuessa :?? niinkuin jonkinlaista korviketta. Twiningsin Earl Grey on suosikkiteeni :D Myos Java Green on makuuni.

Huvittaa, kun meille eilen tuli puhelinsoitto, jossa  ilmoitettiin  meidan lipeakala-tilauksemme olevan valmiina??? Poika oli heti arvaillut kuka langan toisessa paassa on..Eras ruotsalainen tuttu, jolla hirveat traumat lipeakalasta lapsuudesta...:D:D:D
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Joulukuu 26, 2003, 13:10
"Joulupukin Herkkua"

As Courier Mail Reports

Santa's favourite beer

IF SANTA was to decide that delivering billions of presents simultaneously across international boundaries was too stressful and that instead of dispensing goodwill he would spend this festive season on the drink, what beer do you think he would choose?


It's a fair question and Michael Jackson, world renowned beer writer, thinks he has the answer.

Without being disrespectful, Santa is so overweight he'd look very much at home in the local cardiac ward.

Any GP worth his stethoscope would peg him as a beer man at 50 paces.

He also is a robust sort with all that ho-ho-hoing, so he's probably a quaffer rather than a sipper, who wouldn't miss a beat over a six-pack of full-strength along with a plate of smoked reindeer.

And the cold weather has never been a deterrent to beer drinkers in northern climes.

Beer will be drunk on Thursday all over a frozen Europe, possibly more so than in Australia.

The Belgians serve an extra-strong Scottish ale for Christmas while the Dutch bring out their Bock beer in October and November.

The Danes have two Christmas beer traditions. Children are given a very sweet, malty, high-gravity but low-alcohol beer to have with a savoury rice dish before the Christmas goose, while the adults get a malty Jule Brug (Yule Brew).

So beer is doubtless part of Santa's festive nutritional plan.

But what beer?

Jackson, author of the 1977 classic, World Guide to Beer, has pondered long and hard on this issue.

Known as the Beer Hunter in America, Jackson is so devoted to the brew he even has his own television show.

He also hosts one of the best beer websites in the world on which he gives seriously considered answers to questions such as: "Should I be pouring the sediment in my Delirium Tremens into the glass?"

This year Jackson actually went to the North Pole to find out what beer Santa would drink, and it was a difficult assignment ? because despite an annual frenzy of concentrated media attention and a direct mail campaign, which sometimes threatens to overwhelm the US postal service, no one knows where this bloke lives.

People who say "Santa lives in Lapland" are useless.

Lapland is a frozen wasteland embracing Norway, Sweden, Finland and parts of Russia. It's like an Australian giving his address as the "Asia Pacific region".

But those simple souls still blessed with optimism and ignorance continue to write letters addressed to "Santa Clause, Lapland". And those letters are delivered to a post office sitting astride the Arctic Circle just north of the town of Rovaniemi in Finnish Lapland.

Using that as a guide, Jackson began his journey in the Finnish capital, Helsinki.

He then flew more than 600km north to the lumber town and port of Kemi, just inside Lapland. From Kemi airport it's just a 24km drive to the fur-trading and gold-panning town of Tornio, home of the Lapin Kulta brewery.

And it's from there that Santa, if we believe he exists, gets his beer.

The brewery, which takes its water from the icy Tornio river, has helped Lapin Kulta become the biggest beer in the Finnish market.

Jackson describes Kulta lager, which has now entered the British market but is not widely available in Australia, as "a pleasant enough lager".

"Soft and fresh (it is unpasteurised but sterile-filtered), but by no means distinctive," he says. "I prefer the lightly malty, tawny-coloured Lapin Kulta Joulu. This 'yule' lager would be what Santa drinks."

privacy            © Queensland Newspapers
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Tammikuu 31, 2004, 02:54
Eilen illalla Wooliksen kassalla

Valmistin eilen illalla Maltan riisiä ja huomasin vaniljasokerin olevan loppu ja  ei kun lähimarkettiin sitä ostamaan. Kassalla tyttö sitten ilahtuneena toteaa;"että, tällaista on siis vaniljasokeri, en edes tiennyt että meillä sitä on myynnissä". Sitten kertoo miten noin puolisen vuotta sitten eräs asiakas halusi ostaa vaniljasokeria ja heillä  sitä ei ollut, saati että olisivat ikinä kuullutkaan :okertoi vielä, että ei heidän store managerikaan ollut koskaan kuullut :o Kotiin ajelin hymyssä suin ja kotona ensimmäiseksi kysyin meidän 16-vuotiaalta pojalta tietääkö hän mitä on vaniljasokeri ja kyllä tiesi...Muistan hänen viime vuonna high schoolissa valmistaneen oppilastyönä tuon Maltan riisin, josta opettajakin oli kovasti tykännyt. Minulle äitinä nuo täkäläiset köksätunnit olivat kamala rasite, kun kaikki raaka-aineet pitää viedä kouluun, kyllästytti pakkailla hyppysellistä suolaa ,ja puolta desiä kermaa etc.. .Siis jos oppilas valmistaa vaikkapa quichen, niin  kaikki raaka-aineet vaan koulureppuun ja meidänkin poika matkustaa koulubussilla (ei nyt ihan  heti koulun jääkaappiin ehdi).Tarjosimme koululle ehdotusta, että jos kerättäisiin tarvittavat rahat aineksiin ja vuoroin oppilaista kukin ostaisi  raaka-aineet, mutta ei sytyttänyt maikkaa.