Onko suomalaisella opettajalla mahista saaha Australiassa oman alan töitä?

Aloittaja Sartsa10, tammikuu 27, 2010, 05:47

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Sartsa10

Hei!

Neuvoa kaipailen.

Olen kohta valmis luokanopettaja (tutkinto suoritettu englanniksi mut muuten suomen stantardien mukaan) ja olen tulossa sinne Australiaan toukokuun alussa, viralliset maisterin paperit saan kouraani kai kesäkuun lopussa enkä niitä jaksa jäädä tänne odotteleen joten aattelin kai sillä WH viisumilla tulla ainakin aluksi. Mutta kysymys kuuluu et onko mulla mahista saaha sieltä oman alan töitä tai ees jotain mun alaan liittyvää?Koska mielelläni tekisin jotain aina lastenhoito, kouluavustajan pestistä sinne luokanopettajan hommiin.  Työkomusta omalta alalta ei ole muuta kuin harjottelut ulkomailta ja Suomesta, sekä satunnaisia sijaisuuksia. Toiseksi onko jotain papereit jota tartten Suomesta et voin tehä lasten kans siellä töitä, ainakin kai rikosrekisteriote ym.? Et tietäis valmiiksi hommaa ennen täältä lähtöä.

Kiitos paljon neuvoista paremmin tietäville!

- Sari

Silppu

Hei,

Ihan ekaksi sinun pitää saada viisumi. Vielä ennen talouskriisiä luokanopettajat saivat pysyvän viisumin maahan ilman jonotuslistalle joutumista. Sinun kohdallasi kannattaisi hankkia työkokemusta 1 tai 3 vuotta Suomessa (riippuen PR-viisumitestin pistemäärästä), jonka jälkeen voit laittaa paperit sisään. Luokanopettajien (ei aineenopettajien) viisumit joutuvat jonotuslistalle, ja voi mennä pitempään ennenkuin saat viisumin.  Kun sinulla on viisumi, on vuorossa opettajaksi rekisteröityminen, joka taidetaan vaatia jo jokaisessa osavaltiossa nykyään. Myös IELTS kielitesti täytyy uusia. Se on aluksi vain kaksi vuotta voimassa. Rekisteröintiin sisältyy blue card (QLD) tms. joka oikeuttaa lasten kanssa työskentelyyn. Ainakin Queenslandissa myös opettajansijaiseksi päästäkseen täytyy olla rekisteröitynyt pätevä opettaja.

Sitten kannattaa mennä kouluihin vapaaehtoiseksi avustajaksi jotta pääset tutuksi, ja edelleen sen jälkeen kärkkymään sijaisuuksia. Julkisissa ja itsenäisissä kouluissa on suuria koulukohtaisia eroja. Osavaltioittain työtilanne vaihtelee suuresti. Mahdollisesti voisit saada myös sponsoroidun viisumin esim. johonkin periferiaan, jolloin viisumprosessi nopeutuu. Vähintään vuosi työkokemusta opettajan työstä Suomessa tarvitaan kuitenkin viisumia varten.

Käytä myös hakua, aiheesta on kirjoitettu aikaisemmin tällä palstalla.

Jos kysymyksesi koski lähinnä WH-matkaasi, niin edes vapaaehtoiseksi kouluavustajaksi pääseminen saattaa olla hankalaa ellei ole rekisteröitynyt. Entä jos tulet tänne vain turistina tutustumaan, ja sitten kun viisumihakemus on sisässä niin käytät WH-viisumin ja tulet tänne odottelemaan ja tutustumaan paremmin maahan. Käsittelyyn menee helpolla vuosi, ja enemmänkin jos tuo jonotuslista on vielä voimassa tuolloin.

Silppu

Sartsa10

Kiitos neuvosta Silppu,

eli saanen heittää haaveet sikseen oman alan töistä, koska en aion tänne jäädä edes 1 vuodeks tekeen töitä kun hellu on siellä ja toiseks on vähän pakko hakee tota WH viisumia nyt kun tulee toi ikä muutaman kk päästä vastaan ja se on ainut mahis olla siellä vähän pidempään.

Olin miettinykin tota vaihtoehtoo et menis kouluihin vapaaehtoseksi ja ehkä sen teenkin jos se onnistuu mitenkään tolla WH:lla.

Btw voiko sen kielitestin tehä siellä vai kandeeko mun tehä se täällä ennen lähtöö?

Sari

Silppu

En ole ihan varma että onnistuuko tuo vapaaehtoisena oleminen koulussa WH-viisumilla... ainakin pitää olla blue card tai vastaava voimassa. Sen hankkimisessa on myös oma proseduurinsa. Toivottavasti joku koulu haluaa satsata sinuun niin paljon että saat edes sen kortin. Siinä anomuksessa kun pitää olla pitkät sepustukset ja puollot työnantajan puolelta. Saat työskennellä samalla työnantajalla vain 6 kk kerrallaan.

Se kielitesti kuuluu permanent viisumihakemukseen sekä opettajien rekisteröitymiseen kun sen viisumin on saanut. Koska se on voimassa vain vuoden, niin IELTS testi pitää tehdä kahdesti parin vuoden sisään.

Eräs vaihtoehto olisi opiskella täällä Ausseissa esim. aineenopettajaksi (halutuimpien ammattien listalla), ja lukea nykyiset maisterin opinnot siihen. Sitten pitäisi saada viisumi nopeutetussa järjestyksessä. Työmahdollisuudetkin ovat silloin paremmat kun on täkäläinen tutkinto pohjalla. Tosin rahaa siihen saa palamaan aika hyvin, sillä lukukausimaksut ovat korkeammat jos ei ole permanent viisumia. Toisaalta täällä on opettajilla paremmat palkat kuin Suomessa.

hmclehto

Vapaa ehtoisena tyoskentelu koulussa kylla sujuu, kunhan on police clearance ja esim. Perhissa working with children check (mika on sama tavallaan kuin police clearance ;) joka osavaltiolla on vahan eri saannot ja lait). En ole ikina edes kuullut Blue Cardista?! Olen duunia tehnyt monissa kouluissa taalla Sydneyssa ja myos Perthissa siis palkallista sellaista. Yleensa koulut ihan mielellaan ottavat vapaaehtoisia. Ehkapa saat siita jalan oven valiin ja esim. kouluavustajan tai toimisto hommaa who knows ?!

MH

Blue card on QLD:ssä pakollinen jos työskentelet lapsien kanssa, vastaa varmaan noita em. koska poliisilta se haetaan.

Anna11

SIIS MITÄ IHMETTÄ täällä höpistään!!?? Australiassa saa opettaa jo kandin papereilla! Ei siis vaadita maisterin arvoa kuten Suomessa. (Hyvä tietty jos on.) Ja riippuu toki koulusta/ luokasta.
Voit ihan hyvin kuule opettaa tuolla WH -visalla. Et vain saa pysyvää asukaslupaa heti kättelyssä, kuten ennen. Mutta todennäköisesti saat sponssi sopparin jos hoidat homman hyvin. Mulla on kaveri joka teki kandiin asti Saksassa. Tuli WH:lla Sydneyn. Hyvin meni.
-Voi tosin olla että sun pitää läpäistä jolin paikallinen kieli tai muu tasotesti ennen työn alkua. Aika tarkat vaatimukset niillä on kuten suomessakin. Ja röntgen kuva on pakollinen sekä verikokeet.

Silppu

Lainaus käyttäjältä: Anna11 - tammikuu 31, 2010, 08:51
SIIS MITÄ IHMETTÄ täällä höpistään!!?? Australiassa saa opettaa jo kandin papereilla! Ei siis vaadita maisterin arvoa kuten Suomessa.
-ei kai kukaan tätä vastaan ole väittänytkään. Ollaan puhuttu rekisteröitymisprosessista ja luvasta työskennellä lasten kanssa.

Lainaus käyttäjältä: Anna11 - tammikuu 31, 2010, 08:51
Voit ihan hyvin kuule opettaa tuolla WH -visalla.
-tarvitaan rekisteröinti, poikkeuksena NSW, jolla ei ole opettajien rekisteröintiä vaan eri tyyppinen testaus. Police check tai blue card tms. vaaditaan joka tapauksessa.

Googlasin vähän. Alla oleva on lainattu tästä linkistä: joka koskee ACT:n rekisteröinnin pätevyyttä muualla Australiassa. NSW:n osalta tietoa voi etsiä täältä.

An experienced teacher applying for work in
a jurisdiction that requires registration – all other
Australian States and Territories except New South
Wales – would have to go through a standard
registration process to determine that they are a
qualified and experienced teacher.
New South Wales is different in that it has an
accreditation system that grades teachers
according to their demonstrated competence on
the job against its own professional standards.

Aikis

Joo taitaa tosiaan NSW:ssa sitten olla vähän leveämmät ovet ja katto korkealla näissä opettajakriteereissä. Siitä päätellen, että minullekin tarjottiin kahteen eri otteeseen opettajan sijaisuutta - virallinen red tape kuulemma olisi hoitunut siinä sivussa. Eikä minulta kovin suuria meriittejä kyselty...riitti kun oli korkeakoulututkinto  :god:. Niin ja tietysti työntekoon oikeuttava viisumi.

No, sen verran oli itsekritiikkiä etten ruvennut edes kokeilemaan kun en kerran sen alan ammattilainen ole. Kukahan siinä olis ekana kuollut nauruun...

Mutta Sartsalle vielä, että jos sulla kerran on aussi-hellu, niin oletko siihen liittyvää viisumiprosduuria tsekannu? Niistähän löytyy myös paljon keskustelua foorumin arkistojen uumenista.

Silppu

Toi vinkkini aineenopettajaksi opiskelusta on mielestäni harkitsemisen arvoinen myös. Opintoja tarvitaan vain yksi vuosi lisää jos on jokin perustutkinto (kandin paperit riittää alasta riippumatta) ja homma on sillä selvä (kurssit voi suorittaa myös netin välityksellä). Sitten aussityökokemusta lisää jollain viisumilla ja PR-viisumi sisään.

Mahtaisiko tässä olla olla melko helppo ja nopea reitti päästä maahan monelle muullekin? Ammattikorkeakoulututkintokin luetaan bacchelor tasoiseksi, ja sen päivittäminen aineenopettajaksi on siis vain vuosi, ja sitten ollaankin jo critical skills listalla. :pepsodent Tietty rekisteröitymisvaiheessa pitää hallita englanti IELTS 7 academic tasolla. Opettajaksi valmistumisen jälkeen voi saada jonkun temporary viisumin, jotta saa kerrytettyä tarvittavan yhden vuoden työkokemuksen PR-viisumia varten. Sitä en tiedä mitä vuoden opiskelu maksaa ilman PR-viisumia, mutta olen kuullut että maassa pysyvästi asuvat saavat sen hintaan 450 x 8 kurssia eli alle 4000 AUD.

Mitä mieltä Dunderin viisumiekspertit ovat tästä? Tämä reittihän avaisi esim. tradenomeille tien Australian aurinkoon nopeasti ja suht. pienellä vaivalla.

Silppu


Sartsa10

KIITOS neuvoista  :)

Pelastitte mun viikonlopun!

Pieni kivi putos sydämmeltä ko tässä kamppailen et saanko gradun valmiiksi vai en ennen lähtöä eli se et kandinpaperitki riittäis auttaa paljon ko tää Suomen kylmä, pitkä talvi alkaa ottaan jo voimille, toki yritän parhaani repiä sen kasaan, mut maisterin papereita en kuitenkaan enne kesän loppua saa käteeni. Tajusin et onhan mulla yks Maisteri suoritettu Ruotsista, tosin in African studies, sen vaan tahtoo unohtaa ko toi vuodessa tehty Ruotsin maisteri ei tääl meillä merkkaa juuri mitään.

Ehkä se on turvallisinta tulla sinne eka tolla WH viisumilla ja kattoa kuinka kauon siellä viihtyy ;) Opiskelut on nimmittäin meikän osalta ohi muutamaksi vuodeks!

En usko kielikokeen olevan ongelma ko oon kuiten opiskellu 6 vuotta englanniks ja sen gradunki englanniks väännän, kun sen sais vaan jossakin tehtyä halvalla...ehkä suuntaan sinne Thaimaan suuntaan enne Aussilaan tuloa hoitaan lääkärit ja kielikokeen!

Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille täältä viiman ja pakkasen keskeltä!
Silppu

Vielä pari pointtia...

Oletko tietoinen siitä onko sinun ehkä mahdollista saada Kelalta opintorahaa Ausseihin (jos sitä on vielä jäljellä) kun kerran olet graduvaiheessa. Ja sitten niistä lääkärintesteistä. Australian viranomaisilla saattaa olla tarkat ohjeet siitä ketkä saavat antaa lääkärintodistuksen. Ota siis tarkkaan selvää ensin mitä vaaditaan. Toivottavasti tutkintotodistuksesi on englanniksi, muuten joudut käännättämään sen virallisella kääntäjällä.

eevis

Lainaus käyttäjältä: Sartsa10 - tammikuu 27, 2010, 18:32
... ja toiseks on vähän pakko hakee tota WH viisumia nyt kun tulee toi ikä muutaman kk päästä vastaan ja se on ainut mahis olla siellä vähän pidempään.

Ihan vaan varmistan, että tiedäthän että WH:n maaginen ikäraja kun tulee vastaan, sinun pitää hakea WH:ta viimeistään päivää ennen kun täytät 31. Eli niin kauan kuin olet vielä 30-vuotias (etkä Ausseihin aikaeron takia ole vielä heidän mukaansa 31 :D ), riittää että loggaat hakemuksesi sisään. Viisumin myöntämispäivästä on sitten vuosi aikaa saapua maahan, ja siitä ekasta maahantulosta vuosi aikaa olla WH:lla. Että voi sitä vielä 32-vuotiaanakin WH:lla olla. :)

Lainaus käyttäjältä: Sartsa10 - tammikuu 27, 2010, 18:32
Btw voiko sen kielitestin tehä siellä vai kandeeko mun tehä se täällä ennen lähtöö?

Tein ite IELTSin Brissyssä, hyvin järjestetty, kaikki toimi, tosin ainoa potentiaalinen ongelma on, että täällä sitä väkeä riittää, jotka testiä haluavat tehdä... Oman testini varasin kai kolme viikkoa ennen testiä, ja täyttä oli... Mellusta ja Adelaidesta vai Sydneystä tuli populaa Brissyyn asti vain testiä tekemään, kun eivät mahtuneet omien kaupunkiensa testeihin sillä hetkellä. Eli massatapahtuma oli, Brissyn exhibition centressä oltiin vaaaaaaaltavassa salissa, ja hatunnosto British Councilille, kun saivat järkättyä kaikki suulliset testit yhteen hotelliin edellisellä viikolla koko lössille. Sinne annettiin siis aika, jolloin piti tulla puheosioon, jouduin ite olemaan töistä pois silloin, koska niitä aikoja ei saanut vaihtaa lainkaan, tiettykään sen massan takia. :) Että melkein sanoisin, että jos sulla on aikaa etkä pelkää testin vanhenevan tarkoituksiasi varten (sehän on vain sen 2 vuotta voimassa), tee testi Suomessa... muistaakseni Suomessa joskus testiä tehdessä meitä oli kai jotain 30... täällä kai tuhat! :D
Dees - We will bloody bounce back!!!


Pepsa

Asiasta kaivoon: Mitenhän ton WAssa tietyissä hommissa näemmä vaadittavan "Working With Children Check"in voisi sitten saada, ja missä vaiheessa? Ja onko suomalaisesta rikosrekisteriotteesta niin mitään hyötyä?

Sosionomi tässä, englanninkielinen tutkinto täältä Suomesta. Varmaankaan eivät siellä käsitä mikä se Bachelor of Social Services on, mutta kuvittelisin silti (oikean rakosen oikeaan aikaan löytäessäni) ehkäpä saavani jotain omaan alaan viittaavaa hommaa. :confuse Töitä Perthin suunnalta etsiskellyt (jåå å WH näin alkuun, myös paikka 3kk "regional australia" töihin WHIIn mahdollistamiseksi sovittuna) ja näyttäisivät vaativan tuon "Working With Children Check"in aika monessa minua kiinnostavassa paikassa, lähinnä päiväkoteja, after school, tai jotain assistantseja.

Hmm. Mitähän kaikkia papereita tässä pitäisi lähteä metsästämään täältä Suomesta käsin? Vai josko se riittäisi että panikoisin asiaa sitten siellä paikan päällä... :o Jos ne työt ei sitten ole sellasia että ko.Check vaaditaan, vaan jotain ihan muuta, niin ei sen väliä! Onhan se TOINEN WH-vuosi johon mennessä voi ottaa lisää selvää.  :pepsodent

Informaatiotulvaan hukkuen,Elena87

Olen vähää vaille valmis kandi aineenopettajaopiskelija Suomessa (luultavasti saan kandintutkinnon kasaan syksyyn mennessä). Miehelläni olisi työmahdollisuus Australiassa tarjolla, ja mietin, onko realistista minun haaveilla siitä, että olisin ensin kotiäitinä Ausseissa miehen mukana (2 pientä lasta) ja myöhemmin hankkisin oman alan työpaikan jostain australialaisesta koulusta tai taidekoulusta (alkuun vaikka osa-aikaisenkin)? Ilmeisesti töitä ei välttämättä edes saa hakea, ellei itsellä ole työskentelyviisumia? Vaikka miehen työn takia asuisikin jo maassa? Vai miten asia oikein on? Olisin siis n. 1-2 vuotta kotiäitinä, jos Ausseihin muuttaisimme... (työluvan miehelle järjestäisi miehen mahd. työnantaja, varmaan perhe saisi jonkin viisumin myös sitä kautta, jos olisi esim. vuoden työsopimus Ausseihin miehellä? Naimisissa olemme siis.)

Pikaisen haun perusteella alani työpaikkoja on kyllä Australiassa tarjolla ihan mukavasti. Useimmissa vain sanotaan vaatimuksena työskentelyviisumi Australiaan.

Aine, jota voisin opettaa on siis kuvataide. Onneksi se on varsin universaali oppiaine ympäri maailman. :) Lumiveistoa tosin tuskin pääsisin Ausseissa opettamaan... :D

Olisin kiitollinen, jos joku viitsii vastata näihin ehkä tyhmiinkin kysymyksiini.  :peukkuy

RUU

Elena, tarvitset rekisteröinnin Australiassa ennenkuin voit olla opettajana. Tosin kouluavustajana tai vapaaehtoisena voit toimia ilmankin. Kussakin osavaltiossa on hiukan omat kuvionsa, joten jos teillä on jo paikka tiedossa, niin sen osavaltion asioista paremmin tietävät voivat sitten opastaa eteenpäin.

Miehesi todennäköisesti saa ns 457-viisumin. Sinä saat sen myötä automaattisesti työluvan, joten sen osalta asia on kunnossa.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates