Kaasuhellan säätäminen

Aloittaja RUU, lokakuu 12, 2006, 15:55

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

RUU

Meillä kaasuhella tukee nopeaa kokkaamista: siinä on tehonsäädöt välillä "kiehuu kunnolla" - "kiehuu villisti".
Joskus kuitenkin tekisi mieli erehtyä (tai ruoka tykkäisi) hiljaisemmalle lämmölle eli vaikka hauduttamaan ruokaa kattilassa, tms.

Mitenkäs tuota arvoisaa Westinghousea saisi vähän kuristettua tarvittaessa niin, että liekki olisi nykyistä minimiä pienempi ja kiehuminen olemattomampaa?

Hauska pikkudetalji: hellan on valmistanut firma nimeltään 'Email'. :hahhaa
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Timo

Vähän samoja ongelmia on ollut minulla silloin kun on ollut kaasuhella käytössä. Olen ratkaissut asian ostamalla erikseen sähköllä toimivan haudutuskattilan, joita saa täällä nimellä crockpot ja slow cooker.  Se on oivallinen väline esimerkiksi puurojen tekemiseen.   Vielä parempi voisi olla haudutuslaatikko (esim. Aromipesä), mutta en ole sellaista löytänyt enkä alkanut vielä itse värkkäämään.

Mitä taas kaasuhellaan tulee. Jos asut vuokralla, voit tietysti yrittää saada asunnon omistajaa vaihtamaan tai säätämään hellan tai sitten heidän luvallaan palkata ammattilaisen katsomaan sitä. Varmaan oletkin jo katsonut, onko kaasuletkussa missään hellan ja pullon välissä mitään säätimiä, joilla saisi hillittyä kaasun painetta.

jounij

LainaaAlkuperäinen postittaja RUU
Hauska pikkudetalji: hellan on valmistanut firma nimeltään 'Email'. :hahhaa

Olenko ihan hatelikossa, jos arvaan tuon olevan ranskaa ja tarkoittavan emalia (siis sitä ainetta, jolla päällystetään monenlaista tavaraa - varsinkin ennen vanhaan kattiloitakin - kuumuutta kestäväksi)?


Ranskaa koskaan opiskelematon
Jouni
Canberra

Timo

Ja täällä toinen ranskaa koskaan opiskelematon käyttää wikipediaa ja toteaa jounij:n olevan oikeassa. Ja vielä löytää useammankin merkityksen ranskan sanalle Émail: paitsi metallinpäällystettä, näyttää sana tarkoittavan myös hammaskiillettä, jotain heraldiikkaan liittyvää, ja ... nyt loppuu kielitaito.   Sen olenkin jo jossain aiemmassa yhteydessä oppinut, että sähköposti ei ole "oikeaksi" ranskaksi email vaan courriel. Sanan käytöstä tuli pari vuotta sitten ihan Ranskan viranomaisten ukaasi, minkä tämä artikkeli vahvistaa. Täytyy vain ihailla ranskalaisten  huolta kielestään ja konkreettisia yrityksiä liikojen anglismien karsimiseksi. Joskus sitä kyllä kaipaisi tiukkapipoisempia kielipoliiseja suomenkin kieltä vaalimaan. Aloittaa voisi vaikka tuolta dunderin etusivulta...  No, joo, se näistä kaasuhelloista tällä erää :pepsodent

arixmel

kappas,
ei ole tuota kaasun saatoa tullut enaa vuosiin ajateltua mutta muistan itsekin sen kanssa tapelleeni, kunnes siihen tottui tai oppi kayttamaan,,

en usko etta sita kaasun tuloa varsinaiseti kukaan alkaa kuristamaan sinulle mutta muutama vaihtoehto on,
aiemmin mainittu sahkohella (kaksi levyinen oli jossain aldissa joku 60 kybaa)
meilla voi hellan namikat kaantaa olan yli eli maksimikohdan jakeen tulee hienosaanto joka antaa mahiksen pieneenkin liekkiin.

tuota kun mietin niin tuli mieleen meilla kovassa kaytossa oleva sahkoinen wok pannu, itse en ole tyhmana miehena aiemmin edes miettinyt sen mahdollisuuksia (kun ei oikein kuullosta oikealta hauduttaa riisipuuroa wokissa (mina kun olen santillinen mies) mutta semmoisella nyt voi hauduttaa ihan mita vain,,ja jos se on tarpeeksi syva niin kylla silla vaikka tohtisi lihaliemen jattaa paivaksi muhimaan

ja termostaatti hoitaa saadot,,,arvaa missa seuraava riisipuuro valmistuu,
cheers
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Timo

Ari, voit kokeilla riisipuuron valmistamiseksi myös seuraavaa haudutuskikkaa. Tarvikkeet: kylmälaukku (sellainen vanha styroksinen käy), pino vanhoja Ilkkoja, kansan uutisia  tai mitä tahansa sanomalehtiä sekä kattila, joka hyvin mahtuu tuonne eskiin, ts. sellainen, jossa ei esim. ole liian  pitkää kahvaa.   Valmistus: Kiehauta vesi ja lisää riisit (ja mahd muut tykötarpeet). Pane kansi kattilaan ja kääri kattila sanomalehtiin. Sitten vain panet tuon lehtikattilamytyn kylmälaukkuun, laukun kansi tiiviisti kiinni ja annat hautua muutaman tunnin tai yön yli. Aika tietysti riippuu käyttämästäsi riisilajikkeesta.

Vokki voi olla ihan hyvä haudutusväline, mutta epäilen onko paras. Yksi sen varjopuoli voi olla, että lämpöä ei saa säädettyä riittävän tarkasti sopivaksi (vai saako? riippuu tietysti mallista). Toinen voi olla se, että vokki ei varastoi lämpöä vaan päästää kaiken harakoille. Energiankulutus voi haudutuksessa olla suuri. Mutta tämäkin kait riippuu mallista. Kokeilla ainakin kannattaa.

arixmel

Timo,
nyt tuli ongelma tehdako riisipuuroa vokissa vai eskissa, pitasko soittaa aitille suomeen ja kysya mielipidetta,,,(joutuisi ehka selittelemaan hetken aikaa ettei taalla mitaan pilvea viljella) :) tuosta riisinkeitosta meilla tuli aikoinaan melkein perheriita, kun mina tietamattomyyttani keittelin riisia taydella kympilla, ja siita tuli aina hiukan tahmeaa, ja parempipuolisko aina valittamaan etta eikun kerran kiehautat, ja sammutat tulet ja haudutat sen valmiiksi,,,jota minun taas huonona soppamiehena ja tehokkuuden seka nopeuden tavoittelijana oli vaikea omaksua.

kylla meikalaisen vokissa toimii tuo termostaatti tosi hyvin eli pystyn saatamaan pelkan kuumana pidon, muutaman kuplan,hiukan enemman kuplia jne eri kiehumisateiden valilla hyvinkin helposti (tulee normaalisti hauduteltua jotain spagetti kastikkeita tahi stir fry juttuja siina) en nyt ala asteita sanomaan kun en ole mitannut ja noiden omista asteikoista nyt tieda.,,,kylla sita lampoa haasjautuu harakoille, en nakisi sita isona haittana, kyllahan siina on kansi paalla, vaikkakin pintaala on isompi kuin kattilassa, mikahan olisi paras haudutusvaline,,,mitas meidan ammatiihmiset sanoisi tahan...itse arvailisin etta paksuin mahdollinen valurauta pata kannella, sen kun ensin hyvin rasvapolttaa niin paha sita on piesta.
ei ole enaa paljoa valurauta pannuja myynnissa tosin, paitsi camping kayttoon

kansan uutiset,,,kuulemma maku tulee paremmaksi jos kayttaa uusi suomi lehtea....niimpa nain narbeque galorin mainoksessa savustus puruja joihin oli lyoty Jack Danielsin pussi paalle,,,se on sita brandaamista.
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

arixmel

Parempi myohaan kuin ei milloinkaan,
eli tuli suora vastaus tuohon kaasuhellan saatamis kysymykseen.
jarjestelin vanhoja manuaaleja ja kuitteja ja tuli Smegin kaasuhella manuaali vastaan,

siita vapaasti lainaten:

to obtain small but stable simmer flame onthe low setting, light burners and turn down to the low flame setting.
Should flame go out or not reduce in size just beyond the edge of the burner cap adjust as follows

1. re-light burner, remove burner control knob

2. insert a small straight screwdriver (2.5 mm dia) down the middle of control valve

3, turn screwdriver clockwise to decrease flame anti-clockwise to increase.

replace knob and test.

NB. flame must not go out in the low position.

etta kaikkea sita oppii
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

RUU

Haa, kiitos Arixmel! Arvasinhan, että insinörttiin voi luottaa...  ;)
Kokeilin tuota säätämistä aikanaan suoraan siitä venttiilistä, joka on kaasuletkun ja hellan välissä, vähentämällä kaasun virtausta hitusen. Tulos oli juuri haluttu tehon pienenemisen suhteen mutta samalla menetettiin suurin teho eli keitosten kuumeneminen kesti liian kauan.

Mutta tästähän voisi sorvata kompromissin: koska tuo keinosi vaikuttaa vain yhteen polttimoon, säädetään yksi tai kaksi polttimoa pienitehoisiksi ja pidetään loput suuritehoisina. Juuh, siitähän saadaan takariviin hauduttamo ja eturiviin paistamo. Kyllä nyt kelpaa...  ::)
Ja arvatkaapa, muistanko säätää niitä takaisin sitten joskus pois muutettaessa. Siinä on seuraavilla asukeilla ihmettelemistä...  :o
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates