Australia, kehitysmaako??

Aloittaja MH, marraskuu 29, 2007, 01:47

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

MH

Olen jo pidempään pistänyt merkille näistä eri viestiketjuista sellaisen seikan että väistämättä tulee mieleen tuo otsikon hieman provosoivakin luonne.

Hirveästi on ollut viimeaikoina kysymyksiä joissa epäillään palveluiden tai ylipäätänsä normaaliin länsimaiseen yhteiskuntaan liittyviä kysymyksiä ja asioiden toimivuutta.

Useimmiten ne koskevat aivan jokapäiväisiä toimintoja joihin suomessakin ollaan totuttu. Vaikka Australian sijaitseekin maailman "laidalla" ei se tarkoita etteikö sivistys olisi sinnekin saapunut. Kaikki tarpeellinen löytyy ja palvelut toimivat kuten suomessakin osa paremmin osa huonommin.

Oman kokemukseni mukaan (joka tosin on vielä pieni) en ole törmännyt mihinkään mikä puuttuisi siihen verrattuna mitä suomessa on totuttu paitsi lunta ja jäätä on ollut vain pakastimessa, sen sijaan olen törmännyt lukuisiin seikkoihin jotka ovat yllättäneet positiivisesti ja kun on avoimella asenteella ja maassa maan tavalla tyylillä liikkeellä niin pärjää hienosti.

Kuvittelenko vai onko joku muu pistänyt merkille saman. Suomessa kuitenkin yleissivistävä koulutus on aika hyvällä tasolla joten ihmetyttää asioiden kyseenalaistaminen vai ovatko ihmiset nyky yhteiskunnassa vain niin epävarmoja itsestään että epäilevät kaikkea.


Ps. Tämä kirjoitus on kirjoitettu osittain kieliposkessa ja sitä ei pidä ymmärtää väärin.  :pepsodent


Haagalainen

Satunnaisena Australian matkaajana - vasta 8 aussilomaa takana - en voi kovin
syvällisiä analyysejä tehdä, mutta kaiken näkemäni ja kokemani perusteella
epäilen, että Australia EI ole kehitysmaa:)

Pientä kehittymättömyyttä on ilmastopolitiikassa kyllä ollut. Ainakin virallinen Australia on CO2 päästöjen rajoittamisessa ajanut viime vuodet ns."käsijarru päällä" :(
Toivon ettei Kevin Rudd nyt sorru "vauhtisokeuteen" Kioton sopimuksen
tiimoilta; (kustannus)hallittu ilmastopolitiikan muutos vie aikansa.


chilifinn

Suomessa on totuttu siihen etta asiat pelaavat ja arki rullaa. Sen lisaksi etta asiat tosiaan rullaavat keskimaarin kohtuullisen hyvin niin sita hoetaan jatkuvasti etta Suomi on maailman paras maa, oli sitten kyse opetuksesta, terveydenhuollosta tai mista vaan. Kaipa siina moni alkaa uskoa todeksi sen ettei muualla osata mitaan. Uskon etta tallaista ajattelua on silti monessa muussakin maassa. Tuntematon pelottaa.

Leokatti

"Sivistys" on niin hankala sana... Kyllä minua vaan aina jaksaa ihmetyttää se, että peruskoulutuksensa juuri päättäneet nuoret eivät tiedä, missä Suomi on  :nuttu: Toistaiseksi en ole törmännyt yhteenkään suomalaiseen, jolla ei ole käsitystä siitä, mistä päin maailmaa Australia löytyy  :confuse

Ehkä nyt ei ihan kehitysmaa, mutta kehitettävää kuitenkin on.
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

R?yh?

Jotenkin sita ihmiset tuntuvat olevan aina kovin varmoja siita, etta se oma maa on se, missa asiat tehdaan oikein. Lisaksi yleensa pidetaan suurempaa metelia siita, mika on toisessa maassa mahdollisesti huonommin. Itsekin on tullut mekkaloitua niista asioista, mitka taalla Australiassa ottavat paahan. Muut sitten kuuntelevat naita negatiivia kommentteja ja alkavat luulla, etta taalla on kaikki asiat huonosti. Pitaisi varmasti muistaa pitaa yhta suurta aanta niista paremmista ja hauskemmista asioista, ettei ala nayttaa silta, etta tama on yksi karsimysnaytelma taalla puolella palloa. Toisaalta pitaa muistaa, etta samalla lailla sita Suomessakin ihmiset valittavat monista asioita, jotka voisivat olla paremmin. Eika silti kukaan pida Suomea kehitysmaana.

Suomessa ollaan kovasti varmoja siita, etta sita ollaan huippumaa vahan alalla kuin alalla. Enka nyt sano, etteiko se varmasti monessa asiassa pidakin paikkaansa. Mutta ehka siita syntyy ihmisille kuva, etta muualla ollaan kaikessa vahan jaljessa, mika taas ei varmasti pida paikkaansa. Mutta kun joka tuutista kerrotaan, etta meilla on paras koulusysteemi ja paras terveydenhoitosysteemi ja paras neuvolasysteemi ja paras herra-ties-mika-systeemi, niin ehka ihmisille syntyy semmoinen kuva, etta muualla ei osata mitaan. Eika tulla ajatelleeksi, etta ehka se toiseksi, kolmanneksi tai kymmenenneksi paraskin systeemi voi olla viela ihan yhta hyva.

Australia on sivistysvaltio siina missa Suomikin. Jotkin asiat ovat minun mielestani huonommin jarjestettyja. Mutta moni asia on myos paremmin. Ja suurin osa asioista on vaan erilaisia, mika aluksi aiheuttaa hammennysta ja paan vaivaa. Tama koetaan varmaan aluksi huonona asiana, koska se on rasittavaa ja vie aikaa ja vaatii selvittelytyota. On niin rasittavaa selvittaa asioita, mitka tahan saakka on vaan tiennyt ja ne ovat olleet itsestaan selvia. Mutta kun ajan myota oppii kuinka systeemi pelaa ja miten asiat hoituu, niin sitten ne lakkaavat arsyttamasta ja muuttuvat normaaleiksi ja positiivisiksi asioiksi. Uuteen maahan muuttaminen on suuri askel ja varsinkin ensimmaisella kerralla se on aika pelottavaakin, tuntematon pelottaa aina. Toisella kertaa sita jo tietaa, etta alku on hankalaa, mutta siita voi selvita. Paras asenne minusta on se, etta asiat eivat ole aina huonompia vaikka ne ovatkin erilaisia.

Olemme olleet taalla nyt puoli vuotta, mika on viela aika lyhyt aika. Pikkuhiljaa vasta ollaan kotiuduttu. Yhtaan ei ole kaduttanut. Paljon on hakattu paata seinaan, mutta paljon on nautittukin elamasta. Mutta niinhan se oli Suomessakin. Kaikkea ei voi saada. Missaan ei ole taydellista systeemia tai elamaa. Aina on hyvaa ja huonoa samassa paketissa. Jos haluaa uima-altaan ja palmuja takapihalle, niin luultavasti ei voi saada valkoista joulua.... ;) Kovasti tama on minun mielesta kehityksen puolesta samanlainen maa kuin Suomi. Helppo tanne on kotiutua. Suurempi kulttuurishokki minulle oli muuttaa Etela-Suomesta Pohjanmaalle. Sama maa, mutta ihan eri ihmisrotu. (Alkaa nyt Pohojalaaset kayko kimpppuun....kivaa siellakin oli) Yritan vaan sanoa, etta ei se valimatka valttamatta tarkoita suurta muutosta, lahempaakin voi loytaa ihan erilaisia elinymparistoja.

Ja minusta on hyva, etta kysytaan, jos jokin asia askarruttaa ja tuntuu, etta on vaikea tehda paatosta esim. muuton  suhteen. Taalta foorumista olen itsekin saanut valtavan maaran tietoa seka hyvista etta huonoista puolista. Ja kylla minusta niista negatiivisistakin asioista pitaa puhua, ettei synny sellaista kuvaa, etta elama on yhta linnunlaulua taalla Australiassa. Liian ruusuisissa tunnelmissa kun lahtee uutta maata valloittamaan, niin siina tulee akkia jyrkka pudotus maantasalle. Ja luultavimmin johtaa helpommin kotiinpaluuseen, kuin realistisempiin odotuksiin pohjautuva muutto.

Tammoista pohdiskelee ja aaneen ajattelee,

Rayha




Heidi

Australia ei ole minusta missaan nimessa kehitysmaa. Kehitettavaa tietenkin loytyy, mutta mista ei loytyisi? Huolestuttavaa olisi, jos ei loytyisi. Kuten MH sanoi, jotkut palvelut ja toiminnot toimivat paremmin ja jotkut huonommin (kuin vaikka Suomessa), riippuu kai siita mihin vertaa ja mika on itselle tarkeaa. Monesti aivan peruspalveluiden kohdalla olen miettinyt, miten paljon ystavallisempaa ja tehokkaampaa toiminta on kuin mita muistan sen Suomessa olleen, vai onko aika vain kullannut muistot... Tuntematon pelottaa, kuten sanoi chilifinn edella, etenkin jos ei ole tottunut muuhun kuin siihen, miten vaikka Suomessa asiat ovat.

Saamaani terveydenhuoltoon olen ollut tyytyvainen, vaikka sen tasosta aina valitetaan ja ainoa asia, mika ehka talla hetkella henkilokohtaisella tasolla huolestuttaa tai mietityttaa on peruskoulutuksen taso. Meilla on kaksi ala-astetta 100m paassa kotiportilta, iso julkinen ja pienempi yksityinen, ja alustavasti tekemani tutkimuksen mukaan meidan lapset laitetaan sinne yksityiseen, maksoi mita maksoi. Isompana saavat sitten menna Suomeen vaihto-oppilaiksi sivistymaan oikein kunnolla!  ;)

arixmel

tjaa eriava mielipire

Lainaus käyttäjältä: Leokatti - marraskuu 29, 2007, 10:17
"Sivistys" on niin hankala sana... Kyllä minua vaan aina jaksaa ihmetyttää se, että peruskoulutuksensa juuri päättäneet nuoret eivät tiedä, missä Suomi on  :nuttu: Toistaiseksi en ole törmännyt yhteenkään suomalaiseen, jolla ei ole käsitystä siitä, mistä päin maailmaa Australia löytyy  :confuse

Ehkä nyt ei ihan kehitysmaa, mutta kehitettävää kuitenkin on.

Toivottavasti on ihan normaalia jos ei tieda missa suomi on peruskoulutuksensa jalkeen? (jos ei ole suomessa tai euroopassa koulussa) Eihan se suomi niin hirvean merkittava (muiden kuin suomalaisten mielesta) ole maailman poliitiikassa tai taloudessa ja ei kait enaa hiihdossakaan :pepsodent

toisaalta Australia taasen on jessuksen iso osa maapalloa, joten se kuuluu jo maanosien panttaykseen,,,kun taas en nae syyta opettaa suomen sijantia muutenkuin vahingossa.

Mina ainakaan en osannut kaikkia maailman maita luetella kun tulin koulusta ulos,,enka osaa vielakaan

Itsella voisi tulla ihmetysta vastaan kysyttaessa vanhoista "lahinaapureista", vanhan neuvostoliiton alueen uusista maista kyrkyztan ja mita kaikkea siella on. Puhumattakaan afrikan lukuisista maista. Ilman netin apua Benin ja Burkina Faso olisi ehka unohtuneet. :pepsodent

jaa kuinkahan monta maata siita melkein 200 listasta edes osaisin sanoa puhumattakaan niiden sijainnin tietamisesta.Dijboutista en ole kuullutkaan ja Cape Verdella on hieno nimi,,,missahan sekin on? :pepsodent

En myoskaan osannut osavaltioita ameriikasta (joista moni on jo suurempi vaikutukseltaan kuin suomi) en muista tiesinko australian paakaupunkia (oletan etten) jne jne,,,noh mina olinkin aika hunsvontti oppivuosinani ja keskityin lahinna kalastuksen kaytannon harjoitteluun :pepsodent (kasi ylos jos joku osaa luetella maat ja vaikka maanosan tarkkuudella sijainnin? tai edes puolet,,,sita vois jo yrittaa),,

Luulempa etta jos ihmisilta kysyttaisiin Ruotsista niin vastauksia jo alkaisi tulemaan,,,elikka suurempi osa ihmisita tuntisi ruotsin  johtuen heidan suuremmasta koostaan ja paremmasta media nakyvyydestaan.

notta totta maar pohojalaaset on eri ihmisrotu, moon ylypiana se vasta parreemmanpuolehinen rotu ollahankiin kaet pestaan verella ja haat paatetaan puukko hippasiin

m'oomma oikias, t'ootta vääräs :pepsodent :pepsodent

turhia puhelee




You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Orson

Lainaus käyttäjältä: arixmel - marraskuu 29, 2007, 11:58
tjaa eriava mielipire

Lainaus käyttäjältä: Leokatti - marraskuu 29, 2007, 10:17
"Sivistys" on niin hankala sana... Kyllä minua vaan aina jaksaa ihmetyttää se, että peruskoulutuksensa juuri päättäneet nuoret eivät tiedä, missä Suomi on  :nuttu: Toistaiseksi en ole törmännyt yhteenkään suomalaiseen, jolla ei ole käsitystä siitä, mistä päin maailmaa Australia löytyy  :confuse

Ehkä nyt ei ihan kehitysmaa, mutta kehitettävää kuitenkin on.


Veikkaisin että Leokatti käytti tuota esimerkkinä tietynlaisen yleissivistyksen puutteesta. Itse olen samaa mieltä, maailman tapahtumat tuntuvat olevan vähän hakusessa. Ei tietysti ole kovinkaan suuri ihme jos katsoo channel ninen tai tenin uutisia.
Ausseilla ja suomalaisilla on yhteistä ainakin kova usko oman maansa ylivertaisuuteen.

Niin ja ei ole kehitysmaa.

Leokatti

Njaa... no kun näille onnettomille sitten selittää, että siellä Ruotsin ja Venäjän välissä ja naamataulusta edelleen näkee, että jossain lyö tyhjää niin meinaa loppua usko! Kyseessä nyt kuitenkin on yksi alueeltaan Euroopan suurimmista maista, ystävät hyvät. Pitäkää nyt edes huolta siitä, että oma jälkikasvunne tietää maailmasta muutakin kun Australian capital cities (jos siis niitäkään...).

Niin ja käsi on pystyssä. Kyllä maantietotunnilla joutui opettelemaan maita ja mantuja. Merkonomin aluille iskettiin sitten vielä opistossa eteen maailmankartta, jossa pelkät maitten rajat, ja käskettiin kirjoittamaan nimet niiden rajojen sisään. Niin paljon on maailma kyllä siitä muuttunut, että noinkohan enää onnistuisi...  ;)
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Rockola

Lainaus käyttäjältä: Leokatti - marraskuu 29, 2007, 12:42
Kyseessä nyt kuitenkin on yksi alueeltaan Euroopan suurimmista maista, ystävät hyvät.

Ja siellä asuu pirusti susia ja karhuja, hirvistä nyt puhumattakaan. Kuinka paljon keskivertosuomalainen tietää Queenslandista? Kyseessä nyt kuitenkin on yli viisi kertaa suurempi alue kuin Suomi.

Viimeksi parturissa käydessäni parturin täti tiesi Suomesta, että siellä on jääkarhuja ja että sieltä tulevat ne Duudsonit.

Lainaus käyttäjältä: Leokatti
Niin ja käsi on pystyssä. Kyllä maantietotunnilla joutui opettelemaan maita ja mantuja.

Tähän sopii mielestäni hyvin lainaus Richard P. Feynmanilta:

Lainaa
One Sunday kids were walking in little parties with their fathers in the woods. The next monday we were playing in a field, and a kid said to me, "What's that bird? Do you know the name of that bird?" I said, "I haven't the slightest idea". He said, "Well, it is a brown-throated thrush. Your father doesn't teach you anything."

But my father had already taught me about the names of birds. Once we walked, and he said, "That is a brown-throated thrush. In German it is called the Pfleegelflügel. In Chinese it is called Keewontong. In Japanese a Towhatowharra, and so on. And when you know all the names of that bird in every language, you know nothing, but absolutely nothing, about the bird."

So I had learned already that names don't constitute knowledge.

nimim. Myöskin maantiedon tunnilla istunut
Wovon man nicht sprechen kann, dar?ber mu? man schweigen

Leokatti

Lainaus käyttäjältä: Rockola - marraskuu 29, 2007, 14:16
Kuinka paljon keskivertosuomalainen tietää Queenslandista? Kyseessä nyt kuitenkin on yli viisi kertaa suurempi alue kuin Suomi.

Kysymys kuuluu: kuinka paljon keskivertoaussi tietää Queenslandista (jos ei siellä satu asumaan - tai wth - vaikka siellä asuisikin  >:D)??
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Rockola

Lainaus käyttäjältä: Leokatti - marraskuu 29, 2007, 14:20
Kysymys kuuluu: kuinka paljon keskivertoaussi tietää Queenslandista (jos ei siellä satu asumaan - tai wth - vaikka siellä asuisikin  >:D)??

Varmaan suunnilleen saman verran kuin keskivertosuomalainen Lapista.
Wovon man nicht sprechen kann, dar?ber mu? man schweigen

R?yh?

Mutta mutta...tassahan aletaan paasta tunnelmaan! :pepsodent Olen kylla vahan samaa mielta siina Rockolan kanssa, etta ei se tiettyjen asioiden ulkoa opettelu viela sita takaa, etta asiasta jotain oikeasti ymmartaisi. Suomalainen kouluhan ainakin viela silloin minun kouluaikoinani kovasti painottui siihen kirjaviisauteen ja ulkolukuun. Tietyt asiat pitaa osata luetella ulkomuistista koska vaan, niin johan olet varsin viisas ja kouluja kaynyt. Kaytannon taidot ja ymmarrys voikin sitten olla hakusassa. Tasta paastaan nyt siihen ikuisuuskysymykseen, etta mika on tarkeaa? Minulla ei siihen vastausta ole... :confuse

Ja Arixmel moon sita mielta notta moon oikias  :D

Rayha

Leokatti

Lainaus käyttäjältä: Räyhä - marraskuu 29, 2007, 15:03
ei se tiettyjen asioiden ulkoa opettelu viela sita takaa, etta asiasta jotain oikeasti ymmartaisi

Kiitos...
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Rockola

Lainaus käyttäjältä: Räyhä - marraskuu 29, 2007, 15:03
Tasta paastaan nyt siihen ikuisuuskysymykseen, etta mika on tarkeaa? Minulla ei siihen vastausta ole... :confuse

Veikko Huovinen totesi novellikokoelmassaan "Mikäpä tässä", että tärkeää on, ettei kummittele kuoltuaan. Allekirjoitan.
Wovon man nicht sprechen kann, dar?ber mu? man schweigen

MH

Lainaus käyttäjältä: chilifinn - marraskuu 29, 2007, 10:08
Sen lisaksi etta asiat tosiaan rullaavat keskimaarin kohtuullisen hyvin niin sita hoetaan jatkuvasti etta Suomi on maailman paras maa, 


Just valmistu YK:n tekemä tutkimus missä on paras elää niin Australia oli listalla sijalla 3 ja Suomi 11 eli se siitä paremmuudesta. Tähän toteamukseen ei liity mitään kaunaa Suomea kohtaan, itselle vaan Australia tuntuu paremmalta vaihtoehdolta.

http://hdr.undp.org/en/media/hdr_20072008_presskit.pdf

Tuo pitää myöskin paikkansa mitä joku tuolla sivusi, että suomessa koulutustaso on korkealla tasolla, väitän myös että ulkoa opettelu on se mikä on on hyvällä tasolla mutta se että oikeasti tietää asioita on vielä kaukana siitä.

Voit saada hyvän numeron todistuksiin sillä että osaat asiat ulkoa, mutta ei se tarkoita että ymmärtäisi tai osaisi ko. asian.


Keskustelun avauksen pointti oli siinä että mistä ihmisille syntyy kuva että mikään ei toimi ja kaikkea pitää epäillä. Edelleenkin epäilen että syynä on suomalaisten "perisynti" eli epävarmuus omasta olemisestaan. Se taitaa olla niin syvällä juurissa ettei sitä tämä sukupolvi pysty korjaamaan.



Haagalainen

Mikä on kehitysmaa? Täyttääkö Australia "viralliset kriteerit"? :pepsodent
Onko oleellisin asiako maantiedon hallitseminen? :o

Wikipediasta.
"Kehitysmaa ei ole saavuttanut tiettyä yhteiskunnallista ja taloudellista kehitystasoa, joka olisi tuonut mukanaan materiaalisesti korkean elintason. Tunnusomaisia piirteitä ovat alhainen bruttokansantuote, kansalaisten enemmistön vähäinen varallisuus, puutteellinen koulutustaso, etenkin heikko lukutaito, ja terveydenhuollon pulmat, erityisesti korkea lapsi- ja tautikuolleisuus sekä matala elinajanodote, ja siitä seuraava suuri syntyvyys. Demokratiaa sekä siihen liittyvää vakaata poliittista ja oikeudellista yksilönoikeuksien, vapauden, tasa-arvon ja yhteiskuntaluottamuksen ilmapiiriä ei ole usein ole, tai se on varsin vakiintumatonta."

Määritelmä lähtee - tietysti - valtaosin ihmisten olosuhteista. Ihmisten elin-olosuhteiden erot ovat useimmissa maissa suuret. Australiassa erittäin suuret.
Kokonaisuutena Australia on minusta teollistuneen maailman keskikastia, parantamisen varaa löytyy osin rankastikin, mutta enpä ole noiden n. 50 maan joukosta joissa olen käväissyt, vielä mitään ihanneyhteiskuntaa löytänyt. Enkä tule semmoista löytämäänkään.
Energian tuotannossakin itse toimivana pidän Australian suurinpana miinuksena tosiasiaa, että per asukas Australian CO2 päästöt on teollistuneen maailman korkeimmat :o. 226 miljoonaa tonnia/v. >:(, esim. englanti 212 miljoonaa tonnia, Suomi vajaa 32 miljoona tonnia/v.

Vaan mitä vitsin väliä sillä on, mitä toiset ajattelee jonkun maan hyvyydestä tai
huonoudesta? Tärkeintä on miten itse kokee maan jossa asuu :XXXX

Haagalainen

Täsmennetään nyt noita CO2 lukuja, että ei ne ole per asukas, vaan
ko maan kokonaispäästöt.

Lähde

http://carma.org/

Jaaks

LainaaFor several thousand power plants within the U.S., CARMA relies upon data reported to the Environmental Protection Agency by the plant operators themselves as required by the Clean Air Act. CARMA also includes many official emissions reports for plants in Canada, the European Union, and India. For non-reporting plants, CARMA estimates emissions using a statistical model that has been fitted to data for thousands of reporting plants in the U.S., Canada, the EU, and India. The model utilizes detailed data on plant-level engineering and fuel specifications.


Eli niin tarkkaa ja luotettavaa tietoa  :D

No, oli miten oli, niin Australia on silti tosi hyvä paikka asua ja ne "saastuttavat" energian tuottolaitokset ovat hiilivoimaloita, koska meillä on niin paljon hiiltä (tarpeeksi ehkä n 200 vuodeksi on kuulemma varovainen arvio  Black Coal Resources in Australia) ja vaikka on myöskin yksi maailman suurimmista uraanivaroista (ja kaikkea ei ole edes vielä löydetty), niin ei silti ole yhtään ydinvoimalaa eikä myöskään yhtään ydin jätettä  8)

Öljyä löydetään koko ajan lisää ja tietysti kaasua joka on ilmainen sivutuote.




Haagalainen

öljyn ja kaasun käytön lisääminen ei ole oikea lääke Australian ympäristöpolitiikkaan. Ne on fossiilisia polttoaineita >:(

Odotan mielenkiinnolla miten Australia aikoo selviytyä Kioton sopimuksen
tulevista velvotteista. Lisäämällä öljyn ja kaasun käyttöä? :D Sama kun sammuttaisi
tulta bensalla.

No, hyviä yrityksiä parempaan suuntaan on jo tekeillä, mutta ratkaisu on monen
asian summa.
Olen käynyt WA'n kohtalaisen kokoisessa tuulimyllypuistossa, auringon energiaa
voi hyödyntää, kaikki vaan perinteiseen nähden kallista energiaa.

Vanhat rakennukset Aussilassa on harakanpesiä, kokemusta on. ilmastointiin
kesällä ja lämmitykseen talvella menee useamman kivihiilivoimalan koko teho.
Rakennuskannan uudistuminen korjaa tilannetta ajan kanssa.

Aika näyttää, mutta olen aikas varma, että alle 20 v. kuluttua ensimmäinen
australialainen ydinvoimalaitos - muu kun Sydney'n jo toimiva koereaktori -
on toiminnassa.

Kyllä Australia on kiistatta jäänyt m.m. Yhdysvaltain kanssa energia-asioissa
jälkijunaan, mutta kirivaihde on jo ainakin melkein menossa päälle :)


R?yh?

Lainaus käyttäjältä: Leokatti - marraskuu 29, 2007, 15:29
Lainaus käyttäjältä: Räyhä - marraskuu 29, 2007, 15:03
ei se tiettyjen asioiden ulkoa opettelu viela sita takaa, etta asiasta jotain oikeasti ymmartaisi

Kiitos...

Enkä tarkoittanut tällä ketään henkilökohtaisesti!!! Enkä tarkoittanut myöskään, että se ulkoa opettelu olisi itsessään huono asia. Itse olen pärjännyt ulkoluvulla aivan loistavasti koulussa...Yritin vaan sanoa, etta oppia voi monella tavalla. Myös esim. kielten opettelu perustuu aika suuresti sanojen ulkoa opetteluun, ja on siinä jopa välttämätöntä. Mutta oppimiseen ja sivistykseen nyt varsinkin kuuluu niin paljon muutakin!! Älkää nyt vetäkö kovin suuria herneitä nenään tästä.

Väärinymmärretty,

Räyhä

Jaaks

Lainaus käyttäjältä: MHHirveästi on ollut viimeaikoina kysymyksiä joissa epäillään palveluiden tai ylipäätänsä normaaliin länsimaiseen yhteiskuntaan liittyviä kysymyksiä ja asioiden toimivuutta.

Ihan nyt vaan takaisin tuohon alkuperäiseen MH'n kommenttiin palatakseni, niin johtuukohan uusien tänne tulokkaiden epäilyt ja joidenkin "huonot kokemukset" palveluksista huonosta kielitaidosta ja/tai epävarmuudesta sekä tiedonpuutteesta täkäläisistä palveluista eli ei olla osattu kysyä oikeaa asiaa, kun se ei olekaan sama suomeksi tai sillä suomessa opitulla "koulu englanilla" ?

Itse en tiedä ainoatakaan julkista palvelua mitä saisit Suomessa, mutta et täällä.  Joistakin julkisista palveluista joudut täällä maksamaan, mutta niin joudut Suomessakin ja jos et muuten niin ainakin veroissa   :pepsodent

Aikis

Hienoa ja onneksi olkoon! 'Kehitysmaa' Australia on OECD:n PISA-tutkimuksessa parantanut asemiaan edellisestä mittauksesta muutaman pykälän - ja alkaa uhkaavasti saavuttaa ykkössijaa pitävää piskuista Suomea! Pitää vissiin tarkistaa noita lausuntojaan opetuksen tehokkuudesta...

Enpä nyt tästä selityksestä tiedä...

Lainaus käyttäjältä: Jaaks - marraskuu 29, 2007, 22:19

Ihan nyt vaan takaisin tuohon alkuperäiseen MH'n kommenttiin palatakseni, niin johtuukohan uusien tänne tulokkaiden epäilyt ja joidenkin "huonot kokemukset" palveluksista huonosta kielitaidosta ja/tai epävarmuudesta sekä tiedonpuutteesta täkäläisistä palveluista eli ei olla osattu kysyä oikeaa asiaa, kun se ei olekaan sama suomeksi tai sillä suomessa opitulla "koulu englanilla" ?


Eiväthän monen teidän Suomeen tympääntyneidenkään 'huonot kokemukset' entisestä kotimaasta kai johdu mistään kielitaidosta...

Eiköhän se epävarmuus ole juuri tuota yleistä tiedonpuutetta - joka koskee ihan kaikkia kansoja kun on kyseessä vieras maa ja kulttuuri.

Ja sitten siitä, että ihmisillä on erilaisia oppimistyylejä uusissa kulttuureissa; yksi havainnoi ja reflektoi, toinen suojautuu ja etenee hitaasti, kolmas sopeutuu helposti ja neljäs on seikkailunhaluinen, ennakoiva ja aktiviinen uuden suhteen. Sanoo mm.http://www.pico-global.com/

Leokatti

No se maantieto nyt oli vain yksi esimerkki, kuten joku oli jo ymmärtänytkin. Kyllä se minusta kuuluu yleissivistykseen, että tietää vähän mistä päin palloa mikin maa löytyy... ja kun pääsee geologian tohtorismiehet päihittämään niinkin yksinkertaisessa tehtävässä niin ei voi kuin ihmetellä... >:D Toinen hyvä on englannin kielioppi, josta paikallisilla ei tunnu olevan hajuakaan. Puhua ja kirjoittaa kyllä osataan ja lukeminenkin sujuu, mutta kysypäs heiltä, MIKSI joku asia menee juuri niin. Aussit kai opettelee sitten kielenkin ulkoa... :pepsodent

Eipä silti, on tässä tullut törmättyä suomalaisiin ylioppilaisiinkin, jotka eivät osaa jakaa 140 neljällä ilman laskinta... :nuttu:

Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

jounij

Lainaus käyttäjältä: Leokatti - marraskuu 30, 2007, 06:54
Toinen hyvä on englannin kielioppi, josta paikallisilla ei tunnu olevan hajuakaan.

Niinpä! Mainitsepa täkäläisille kieltä koskevassa keskustelussa vaikkapa kieliopin perustermistöön kuuluvat sanat "verb" tai "noun", niin tavallisesti saat vastineeksi varsin tyhjiä katseita.

Aikoinani ekoja Canberran Suomi-Seuran Uutukaisia toimittaessani (tai ehkä se olikin Uutukaista edeltäneen Canberran Suomalaisen klubin uutislehti Tervetuloa) käänsin minulle yleensä vain suomeksi toimitettua tekstiä enkuksi, minkä jälkeen vein tuloksen naapurini tarkistettavaksi. Jos tämä naapuri ensinkään löysi minkäänlaisia virheitä tekstistäni, niin ei hänellä kyllä ollut mitään aavistusta, miksi kyseiset kohdat eivät olleet oikein. Aika pian luovuin tekstien ennakkotarkistuksesta, koska mutu toimii ihan hyvin itsellänikin. Eikäpähän niitä mahdollisia virheitä ole kukaan tullut jälkikäteenkään kommentoimaan.


Leokattia säestäen
Jouni
Canberra

Haagalainen

Lainaus käyttäjältä: MH - marraskuu 29, 2007, 16:47
Just valmistu YK:n tekemä tutkimus missä on paras elää niin Australia oli listalla sijalla 3 ja Suomi 11 eli se siitä paremmuudesta. Tähän toteamukseen ei liity mitään kaunaa Suomea kohtaan, itselle vaan Australia tuntuu paremmalta vaihtoehdolta.

http://hdr.undp.org/en/media/hdr_20072008_presskit.pdf

Paras paikka elää ISLANTI :o ?

Pieni saari keskellä jääkylmää ja usein myrskyisää Pohjois-Atlantia. Kesällä voi sentään
mennä ulos ilman turkishaalareita :pepsodent, pitkänä talvena päivänvaloa joku tunti, lumimyrskyjä yhtenään, ja hyytävän kylmää. No, lumesta ei pulaa.
JA PARAS PAIKKA ELÄÄ :D OMG!

Kuka tämmöisiin "tutkimuksiin" uskoo, uskoo myös joulupukkiin >:(

Esimerkki, että todellinen elämisen laatu ei valkene YK'ssa kirjoituspöydän takana.

Leokatti

Islanti isännän kanssa ykkösenä lomakohteeksi - ollut jo vuosia...
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Silppu

Lainaus käyttäjältä: Räyhä - marraskuu 29, 2007, 15:03
Tietyt asiat pitaa osata luetella ulkomuistista koska vaan, niin johan olet varsin viisas ja kouluja kaynyt. Kaytannon taidot ja ymmarrys voikin sitten olla hakusassa. Tasta paastaan nyt siihen ikuisuuskysymykseen, etta mika on tarkeaa?
Rayha

Mielestäni Suomessa opiskellaan siksi, että meille on opetettu että koulutus ja oppiarvot ovat kaiken a ja o jotta voisi menestyä. Australiassa opiskellaan siksi ja vain sen verran että päästään töihin ja tienaamaan että saisi unelmat toteutettua.

Toisin sanoen Suomessa tutkinto ja ura (mielekäs työ) ovat opiskelijoille itse tarkoitus, kun taas Australiassa opiskellaan ja tehdään töitä unelmia varten (oma koti), jolloin työ ja opiskelu ovat vain välineitä unelmien toteuttamiseksi.

Seurauksena on, että Suomessa on maistereita niin että päät kolisee, kun taas Ausseissa maisterin tutkinnon suorittanut on harvinaisuus. Niinpä Tall poppy syndroomasta kärsivät Aussit katsovat maistereita nenän vartta pitkin tyyliin "Mikähän toikin luulee olevansa?".

http://en.wikipedia.org/wiki/Tall_poppy_syndrome





Leokatti

Lainaus käyttäjältä: Silppu - marraskuu 30, 2007, 11:32
Seurauksena on, että Suomessa on maistereita niin että päät kolisee, kun taas Ausseissa maisterin tutkinnon suorittanut on harvinaisuus. Niinpä Tall poppy syndroomasta kärsivät Aussit katsovat maistereita nenän vartta pitkin tyyliin "Mikähän toikin luulee olevansa?".

Jaa, näinkö? Minä olen elänyt siinä uskossa, että täällä on helpompi lukea pitemmälle eivätkä tutkinnot vaadi aivan yhtä paljon kuin esim. Suomessa. Ettei vaan olisi kysymys siitä, että Aussit ajattelevat tyyliin "maisteri - so what??"  ??? Ainakin PhD tuntuu olevan melko lailla yleinen meidän teollisuudessamme...
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

arixmel

hmmm, aloin miettimaan tall poppy termille suomalaista vastinetta ..."pappa betala" oli paras mika tuli mieleen  :pepsodent
vai onkos sille klassiselle naapurien auton vertailulle ja paremmaksi pistamiselle mitaan termia. Periaatteessahan siina on kyse samasta asiasta.

Silppu en mina usko Aussien maistereita nenanvartta pitkin katsovan, painvastoin olen huomannut ihmisten vahattelevan saavutuksiaan ja olevan hyvinkin (humble) leppoisia mahdollisesta menestyksestaan (vai johtuuko se juuri leimautumisen pelosta??)  tuossa wikin linkissa tall poppy oli mielestani hyvin sanottu.

"Apparent cases of tall poppy syndrome can often be explained as resentment not of success but of snobbery and arrogance; many Australasians have achieved success and wealth without attracting such hostility, such as Dick Smith and Stephen Tindall"

eli lahinna se on mielestani syvien rivien harrastamaa tuomitsemista ylimielisesti kayttaytyville kasnssaihmisille

:pepsodent teoreettista  :pepsodent

Edit: aloin miettimaan etta kuka tuo Tindall on,,,han on the warehousen perustaja mutta kasittaakseni kiwi,,,eli tuossa wikissa toisena esimerkkina sopisi paremmin ehka vaikka Gordon Merchant (billabongin perustaja) joka tuntuu kylla tosi mukavalta hemmolta...tai jaa no ei ehka sittenkaan siinahan puhutaan "Australasians" eli sopii kiwitkin sekaan no jatan tan turhana tietona tahan
???
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Silppu

Lainaus käyttäjältä: arixmel - marraskuu 30, 2007, 12:00

...eli lahinna se on mielestani syvien rivien tuomitseminen ylimielisesti kayttaytyville kasnssaihmisille

Arixmel  :pepsodent Itsekin pohjanmaalla asuneena tuo kuvauksesi kyllä muistuttaa minua pohjalaisten  suhtautumisesta "pappa betalar, bättre folk" -suomenruotsalaisiin, ja saattaa olla muuten juuri samasta ilmiöstä kyse. Lisäksi ainakin historia tuntee "herravihan", eli sen kuinka "herrat" oli niitä joita kadehdittiin ja vihattiin. Eniten tällaisesta käytöksestä kuitenkin kärsii tuomitseva ihminen itse, ja vastaus ongelmiin löytyy peilistä.

Tjaa, niin paljon kuin pidänkin tästä maasta ja sen ihmisistä, niin olen joskus törmännyt outoihin tilanteisiin.

Ehkä tuo syndrooma tulee parhaiten esiin silloin kun haet töitä ja olet monin verroin koulutetumpi kuin vaikkapa tuleva esimiehesi (huom! et ole välttämättä pätevämpi). Ei siinä ole mistään ylimielisyydestä kyse, vaan että jotkut vain alitajuisesti kokevat huonommuutta jos alainen tai kanssatyöntekijä on pätevämpi. Voi olla että tällaiset ihmiset tulkitsevat asiat ylimielisyytenä, mutta tosiasiassa kyseessä lähes aina henkilön oma ongelma. Kuitenkin tilanteita tulee esiin harvoin, ja asian kanssa oppii kyllä elämään (  ;) kun laittaa työhakemukseen bachelorin maisterin sijaan  ;) ).

Tämä sama tilanne on joskus myös Suomessa. Syyksi voi löytää jonkun yleisesti hyväksyttävän koulutuksen puutteen (esim. eivät ole "kuin vain" ylioppilaita). Mutta tällaiset ihmiset keksivät kilpailtavaa ihan mistä vaan, ja siksi toista pitää painaa alas.

Tiedättekö muuten mikä on savolaisen ja pohjalaisen kateuden ero. Savolainen sanoo, että jos naapuri menestyy, niin teen kaikkeni että hän ei menestyisi. Pohjalainen sanoo, että jos naapuri menestyy, niin minä menestyn vielä paremmin. En tiedä sopiiko tämä tähän, mutta pohdittavaksi heitän kuitenkin. Niin ja lisäksi luulen että kaikilla narsistisen luonnehäiriön omaavilla ihmisillä on myös tämä Tall Poppy syndrooma.

Silppu

Ps. En muuten sanonut että kaikki aussit katsoisivat kieroon, vaan ainoastaan syndroomasta kärsivät.

Haagalainen

Lainaus käyttäjältä: Leokatti - marraskuu 30, 2007, 08:06
Islanti isännän kanssa ykkösenä lomakohteeksi - ollut jo vuosia...

Islanti, Suomen Lappi, Färsaaret, Grönlanti, Huippuvuoret, Lofootit tms on sopivaan aikaan vuodesta tosiaan upeita lomakohteita 8)

Vaan kuinka monessa niistä haluaisit pysyvästi asua? :D
Todennäköisesti yhtä halukkaasti jokaisessa kun mitä perussuomalainen haluu asua Kreetalla :pepsodent

Vaan eihän tuolla YK'n tutkimuksella tietenkään ollut mitään tekemistä sen kanssa, mikä on "paras maa". Se rankkasi maat muutaman hassun kriteerin pohjalta. "Paras maa asua" on pikkuisen monitahoisempi juttu, ja moni Suomestakin lähtenyt on ihan vilpittömästi todennut jonkin kehitysmaan - jollainen Australia ei ole - tai maan jossa asioiden hoituminen ei aina ole niitä juoheimpia - jollainen Australiakin on, hänelle parhaaksi maaksi asua...

jounij

Lainaus käyttäjältä: Silppu - marraskuu 30, 2007, 12:56
Tiedättekö muuten mikä on savolaisen ja pohjalaisen kateuden ero.

Samaa vertailua kerrottiin joskus kauan(?) sitten aivan yleisesti suomalaisen ja amerikkalaisen kateuden erona. Kuulemissani vertauksissa amerikkalaisilla oli Silpun mainitsemia pohjalaisia ja suomalaisilla savolaisia ominaisuuksia. Mene ja tiedä!


Haukotellen (kello 0:50)
Jouni
Canberra

Tony

Lainaus käyttäjältä: Rockola - marraskuu 29, 2007, 14:16


Ja siellä asuu pirusti susia ja karhuja, hirvistä nyt puhumattakaan. Kuinka paljon keskivertosuomalainen tietää Queenslandista? Kyseessä nyt kuitenkin on yli viisi kertaa suurempi alue kuin Suomi.



Onneksi olkoon Rockola  :pepsodent :pepsodent! Olet esimerkillisellä tavalla sisäistänyt australialaisuuden syvimmän olemuksen. Sinä siis ymmärrät, että maan ulkopoliittista painoarvoa ja paremmuutta mitataan neliökilometreissä. Jos et vielä ole hakenut Australian kansalaisuutta, mutta aiot sen tehdä, niin muistathan mainita näkökantasi haastattelussa, koska siitä saat runsaasti lisäpisteitä. Parastahan tietysti olisi, jos pystyisit todistamaan lähettäneesi Suomeen, Euroopan perimmäiseen kolkkaan, useita postikortteja, joissa Australian kartta symbolisesti peittää alleen koko Yhdysvallat ja toisessa kuvassa Euroopan. Tosin Euroopan kartasta puuttuvat kaikki pohjoismaat, mutta eihän niistä kukaan mitään tiedä.

Olenkin suuresti ihmetellyt miksei alemmuuskompleksista kärsivät suomalaiset ole keksineet painattaa aussien tapaan vastaavanlaisia postikortteja ja myydä niitä kaikissa turistimyymälöissä. Kyllä siinä itsetunto kummasti kohoaisi, kun Suomi-neidon rajojen sisäpuolelle jäisivät niin mitättömän Pieni-Britannia kuin onneton Italiakin,  kääpiövaltio Hollannista puhumattakaan.

Mitä eroa on Australialla ja Sudanilla? No, australialaisilla on tietenkin suurempi hiekkalaatikko missä leikkiä, ja niistä miljardeista kuutioista hiekkaa kannattaakin olla ylpeä, koska ne kasvattavat kansallista itsetuntoa.

Jouni ja Silppu,

Itse olen kuullut ja kokenut varsinkin etelä-pohjalaisten kateuden niin, että he ryhtyvät heti tekemään tismalleen samaa tuotetta kuin naapuri, mutta vain halvemmalla. Olen aikanaan ollut Jurvassa veistämässä perinnehuonekaluja, ja nähnyt kuinka lukuisat pienet verstaat vääntävät samoja tuotteita vain ja ainoastaan hinnalla kilpaillen. Etelä-Pohjanmaata ei voi varsinaiseksi innovaatiokeskukseksi kutsua.

  ;)Tony

Haagalainen

jos et muusta tiedä oletko tullut kehitysmaahan, tiedät sen aika varmasti, kun olet ajanut siellä autoa muutaman kilometrin. :pepsodent

Omat autoilukokemukseni Australiassa rajoittuvat Tasmaniaan, ja ainoa mikä pisti silmään oli, että aika raskaalla jalalla moni autoaan käskytti. Sen muutaman päivän aikana kun siellä olin, 2 ihmistä kuoli liikenteessä, ja auton karkaaminen käsistä oli lehtien mukaan syynä molemmissa tapauksissa.
Autoilijoiden asenteissa on kehittämisen varaa sekä Suomessa että Australiassa, Australiassa tilastojen valossa kuitenkin hieman enemmän. ;)

Australian liikenneonnettomuustilastotkaan ei täytä autoistuneen kehitysmaan tunnusmerkkejä, mutta TIETYSTI ne on huonommat kun Suomen, kuolleita 1601 v. 2006, Suomi 336. Per 100 000 asukasta Australia 7,8 , Suomi 6,3.
Mutta positiiviseen suuntaan on kehitys Australiassakin kulkemassa :peukkuy

http://www.atsb.gov.au/publications/2007/mrf_2006.aspx

Australiassako siis turistille riittää autovuokraamoissa normaali suomalainen ajokortti, jossa ei ole yhtä englannin sanaa, vaikka onkin EU-formaatin mukainen? Muistaakseni tälläkin foorumilla on muuta väitetty? Riitti ainakin Hobartissa.

Jouko

NoJooo, noi tilastot Suomen ja Aussilan onnettomuuksien suhteen on täyttä puppua. Jokainen täkäläisen ajokortti-autokoulusysteemin tunteva osaisi ennustaa miltä tilastot näyttäisivät, jos keliolosuhteet täällä olisivat vaikkapa vain yhden vuoden samat mitkä ne ovat suomessa. Eli räntää, jäätä, sohjoa, lunta jne... Eli fraasi emävale, vale, tilasto

Tilastoista on muuten ihan konkreettistakin hyötyä. Nimittäin ennen tänne muuttoa vertasimme keskilämpötiloja Helsingin ja Brisbanen välillä ja vuoden keskilämpötila Helsingissä tais olla jossain +6 paikkeilla ja Brizpleasant +20. Eli noi emävaleet on ilmeisesti vaikuttaneen päätöksiin koska nyt ollaan Brisbanessa.

Mutta ihan vakavasti, ei tämä nyt mikään täydellinen paikka ole, mutta jokainen täällä asuva on mitä ilmeisemmin löytänyt maasta jotain mikä täällä pitää. Oli se sitten noi tosimakeet biitsit, ilmasto tai elämänmeno ihan sellaisenaan. Niin ja sit tietysti jos noi puutteet vaivaavat niin sitähän voi aina mennä suomeen. :D

Haagalainen,
Jos sulla toisiaan on ajokortti jossa ei ole englannin sanaakaan niin siitä pitää olla käännös eli kansainvälinen ajokortti.

Budgetin säännöt:
Q. Can I rent a car with an International drivers license?
A. If you have a valid International Drivers Licence or a Licence which is in English then you are able to drive in Australia. You are unable to drive in Australia if your Driver's licence is in another language other than English. Your international drivers license must include a photo of yourself and you will be required to present your passport with your license.


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Haagalainen

Jouko,

Jos nuo Australian ja Suomen tilastokeskusten liikennekuolemaluvut 1601 / 336 v. 2006 on emävale, niin kerropa oikeat luvut >:(
Ja faktat mihin "lukusi" perustuvat :pepsodent

Itse kuulun siihen vähemmistöön, joka ei koskaan väitä jotain tietoa valheeksi, jos ei pysty perustelemaan väitettään - muullakin kun lumisohjolla :D

Jos Australiassa olisi - eräiden vuoristoalueiden lisäksi - osan vuotta ns. talviset olosuhteet, oppisi aussit niissä ajamaan siinä kun suomalaisetkin on oppineet.

KOKEMUSTENI mukaan auton saa vuokrattua Australiassa - virallisesta autovuokraamosta - ajokortilla jossa ei ole yhtään englannin sanaa. Sanoi säännöt mitä tahansa. Tai ainakin minä olen saanut. Tai jos ollaan oikein tarkkoja, niin suomalaisen ajokortin kääntöpuolella on sanat "Vehicle Administration"
Jos kerran virallinen tulkinta kuitenkin on toinen, en yllytä muita yrittämään.

Muuten, paljonko on Helsingin ja Brisbanen vuoden keskilämpötilojen "oikeat arvot" ilmaistuna tavalla, kuten ne meteorologian säännöin ilmoitetaan?
Tilastot harvemmin on vääriä, mutta tilastojen tulkinta onkin taitolaji :pepsodent

Jouko


NoDiiin,

En antanut minkäänlaisia lukuja joten en voi kommentoida niitä sen enempää, ja en ole hetkeäkään väittänyt etteivätkö esittämäsi luvut ole tilastokeskuksen ilmoittamia lukuja, eli matemaattisesti ne ovat varmaan ihan ok... :peukkuy

Et ole tainnut käydä tuolla vuoristoalueella kun siellä sataa lunta?  :pepsodent


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Haagalainen

OK. Puhumme samasta asiasta vain hieman eri termein :)

Tilasto ei valehtele, mutta tilasto ei kerro useinkaan riittävästi asioiden taustoja, ja siksi tulkinnat samastakin tilastosta saattavat olla hyvin erilaiset.

Valitettavasti en ole Australian Alpeille vielä kerinnyt, mutta olosuhteiden lumisuutta ja tiekelien hankaluutta siellä en epäile hetkeäkään. Siis yritin edellisessä mailissani sanoa, että siellä esiintyy talvisia (=lumisia) olosuhteita.
Oliko se Australiassa vaiko NZ'ssa kun oli lumisille vuorille menoon jotain extra vaatimuksiakin, lumiketjua, 4-vetoa tms?

Rockola

Lainaus käyttäjältä: Tony - joulukuu 01, 2007, 22:38
Lainaus käyttäjältä: Rockola - marraskuu 29, 2007, 14:16
Ja siellä asuu pirusti susia ja karhuja, hirvistä nyt puhumattakaan. Kuinka paljon keskivertosuomalainen tietää Queenslandista? Kyseessä nyt kuitenkin on yli viisi kertaa suurempi alue kuin Suomi.

Onneksi olkoon Rockola  :pepsodent :pepsodent! Olet esimerkillisellä tavalla sisäistänyt australialaisuuden syvimmän olemuksen. Sinä siis ymmärrät, että maan ulkopoliittista painoarvoa ja paremmuutta mitataan neliökilometreissä.

Sarkasmi on vaikea kommunikoinnin laji, ja sitä valitettavasti opetetaan peruskoulussa aivan liian vähän. Kuten lukutaitoakin.

LainaaJos et vielä ole hakenut Australian kansalaisuutta, mutta aiot sen tehdä, niin muistathan mainita näkökantasi haastattelussa, koska siitä saat runsaasti lisäpisteitä.

Kiitos vinkistä, pidetään mielessä. Ilmeisesti sinulla on paljonkin kokemusta Australian kansalaisuuden hakemisesta?

LainaaItse olen kuullut ja kokenut varsinkin etelä-pohjalaisten kateuden niin, että he ryhtyvät heti tekemään tismalleen samaa tuotetta kuin naapuri, mutta vain halvemmalla.

Olet ymmärtänyt väärin. Ei halvemmalla kuin naapuri, vaan paremmin.
Wovon man nicht sprechen kann, dar?ber mu? man schweigen