Ruoka-aineita ossilan kaupoissa

Aloittaja Jouko, joulukuu 06, 2004, 10:15

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Jouko

LainaaAlkuperäinen postittaja MH
Hyvä ruodoton kala, eipä ole tullut kysyttyä mistä ovat tänne saapuneet. Täytyy ensi kerralla haastatella kalaosaston porukkaa tarkemmin.

Current Affair ohjelman mukaan ei paljon kannata kyselläkkään sillä Fish and Chips putiikeissa Aussikalana myytävästä kalasta suuri osa on tuotu ulkomailta. Ohjelmassa esitettiin että kala on suunnilleen kasvatettu house boatin vessanputken alla eli ei niin puhtaissa vesissä kuin kotimainen aussikala.

Vaikka tarinassa on varmaan taas roppakaupalla sensaatio väännätystä niin kyllä pitää myöntää että jotkut syömäni kalat voisivat ainakin maun puolesta olla tuota alkuperää.

Filosofoi Jouko


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Jaaks

LainaaOriginally posted by Jouko
Vaikka tarinassa on varmaan taas roppakaupalla sensaatio väännätystä niin kyllä pitää myöntää että jotkut syömäni kalat voisivat ainakin maun puolesta olla tuota alkuperää.

Juuri sita siina on tosiaan.  Ovathan Australian suosituimmat "fish & chips" kalat edelleen Uusi Seelantilainen Hoki ja Flake eli Gummy Shark tai School Shark

Hai voi joskus olla melkoisen pahan makusta, jos sita ei ole teurastettaessa vuodattetu erittain hyvin ja mielellaan viela pakastettu.  Hailla kun ei ole samanlaisia munuaisia kuten muilla elukoilla, niin sen virtsa sailyy veressa ja huonosti vuodatetussa kalassa sailyy ammoniakin maku :roue

Jurttamuori

Hei,

Vielä heittäisin keskustelua tuonne uunien puolelle täältä kalaosastolta. Väänsin tuossa päivänä muuanna oikein kunnon pullataikinan ja leivoin kolme pellillistä korvapuusteja. Mutta voi surkeutta, uunissani on sähkövastus (?) vain alapuolella, joten pohjan paistuttua päällipuoli oli vielä ihan taikinainen. Ratkaisin asian laittamalla pullat yläpuolella olevaan grilliosioon hetkeksi, mutta ei niistä pullista ihan vierasvaran näköisiä tullut :sorry:sorry

Saako tuollaiseen uuniin jotenkin yläpuolellekkin lämpöä, vai joudunko luopumaan kokonaan kypsistä uuniruuista? Hankala tietysti sanoa näkemättä uunia, mutta ajattelin että kyllä täällä varmaan joku tietää (aina täällä joku tietää)!!!

Lujasti luottaen
Jurttis
On vaikeaa olla puhdas ja aatteellinen, kun maailma on ahdas ja puutteellinen.

Jaaks

Jurttis,

Ei aina tiedä :roue ,
mutta oletko kokeillut paistaa pullasi kannellisessa leivinvuoassa jossa on kansi eli silloin astiassa on tasalämpö sisällä ja tietysti paistat ne ne siellä uunin yläosassa etkä lähellä sitä lämpövastusta.  Tietenkään ei yhtä iso paistos kuin koko pellillinen, mutta kuitenkin ja kuten sanoit vaikeata sanoa näkemättä ja kokeilematta uunia :confuse

Jurttamuori

Jaaks,

enpä tullut ajatelleeksi tuota leivinvuokaa, täytyy yrittää! Itku meinasi päästä kun olin vaivannut taikinaa varmaan tunnin- äiti nääs opetti että taikinan pitää irrota kulhon reunoista, eikä se pentele meinannut millään irrota! Ja sitten uuni teki temppunsa. :(
Voisin kenties koettaa jollain vähemmän suuritöisellä, vaikka kaupan pahvipaketti-muffineilla... Kiitos taas!

Reseptikirjaa pälyillen:eye:,
Jurttis
On vaikeaa olla puhdas ja aatteellinen, kun maailma on ahdas ja puutteellinen.

Merja

LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks
Juuri sita siina on tosiaan.  Ovathan Australian suosituimmat "fish & chips" kalat edelleen Uusi Seelantilainen Hoki ja Flake eli Gummy Shark tai School Shark

Hai voi joskus olla melkoisen pahan makusta, jos sita ei ole teurastettaessa vuodattetu erittain hyvin ja mielellaan viela pakastettu.  Hailla kun ei ole samanlaisia munuaisia kuten muilla elukoilla, niin sen virtsa sailyy veressa ja huonosti vuodatetussa kalassa sailyy ammoniakin maku :roue

Jaaks :D
juuri tuollaista terveysvalistusta me toivomme! Ei tarvii niitakaan roskaruokia enaa syoda, siirrymme Pizzahutin rottapizzaan...

Jurttis,
kuulostaa kovin kovin kummalta uunilta, kay kysymassa naapurilta apua, ehka siella on joku nappula jota et ole huomannut tai sitten ylavastus on rikki (todennakoisinta jos vuokratalosta puhumme:roue).
Meidan Elisa leipoi korvapuusteja tassa paivana eraana kaasu-uunilla ja olivat erinomaisia!
:peukkuy
Merja

Timo

Jurttis,  Kaksi vuotta ennen tätä nykyistä kiertoilmauunia käytin tuollaista alavastuksella lämpiävää.  Ohuisiin leipiin, mm. ruisreikäleivät, pitsat yms. se on ihan mainio.  Pullaa kun en leivo, en voi pullakokemuksia kertoa, mutta vähän paksummissa leivissä ja kakuissa oli tuo sama ongelma eli alapuoli paloi ja yläpuoli jäi raa'aksi. Teoretisoin asiaa niin, että jos olisi sellainen paksuhko, neliskulmainen, melkein uunin kokoinen paistokivi, niin kuin minulla Suomessa oli, sellainen vähän uunia pienempi. Sen kun laittaisi ritilälle johonkin keskikorkeudelle vaakatasossa myös keskelle siten, että alavastuksen lämpö pääsee reunoja pitkin ylös, ja se paistokivi tasaa leivonnaisiin alhaalta tuleva lämpöä. Ikäväkseni en mistään löytänyt sellaista neliskulmaista paistokiveä vaan pelkästään ohuen pyöreän  pitsakiven. Sekin kyllä paransi tulosta jonkin verran.  Paistaa voit ihan sellaisenaan tuon kiven päällä, tosi väliin voi laittaa esim. silikonivuoan tai uunipellin. Mutta se vuoka tai pelti ei saa olla liian iso, vaan reunoille pitää jättää tilaa lämmön nousta ylös.

Vaikket paistokiveä hankkisikaan, voisit minusta kokeilla laittaa ne pullat pienemmälle pellille (niin, että reunoille jää tilaa lämmön nousta ylös)  ja ylemmäs kuin viime kerralla. Tietysti sekin auttaa asiaa, että teet pienempikokoisia ja matalampia korvapuusteja.

jounij

LainaaAlkuperäinen postittaja Merja
kuulostaa kovin kovin kummalta uunilta, kay kysymassa naapurilta apua, ehka siella on joku nappula jota et ole huomannut tai sitten ylavastus on rikki (todennakoisinta jos vuokratalosta puhumme:roue).

Ei vaan kyseessä on aivan tavallinen vanhanaikainen ossiuuni, joita edelleen näkee aika paljon. Niiden kanssa joutuu tosiaan hieman opettelemaan. Tuo Timon paistokivi-idea lienee aika toimiva: jos et löydä sopivaa kiveä, niin ehkä kannattaisi maksaa muutama doltsukka parista keraamisesta laatasta, jotka voi pistää uuniin päällekkäin paistopellin alle. Heh, niitä laattoja saattaa saada ilmaiseksikin joistakin laattakaupoista, kun pyytää pari erilaista mallikappaletta kotiin "tulevan remontin värivertailua varten"...


Ideoi
Jouni
Canberra

Merja

Jouni:D
jotenkin sita vaan hammastelee etta mita keskiaikaa taalla eletaan:hahhaa
Mutta vinkki on erinomainen, taidan heti menna rapsyttelemaan ripsia kivilaattakauppaan, olisin jo Suomessa halunnut sellaisen paistolaatan (kiviarinauunin), mutten raaskinut ostaa. Tuo annatko testilaatan kuulostaa hyvalta idealta...

Rupeaako olemaan aamukamman piikit vahissa?

Merja

Milka

Merja,

Ei se ole mitaan keskiaikaa. Uunit vain ovat suunniteltu taalla eri tarkoitukseen kuin Suomessa.

Minun tuntemat aussilaiset eivat leivo pullaa, eika juuri muitakaan leivonnaisia, no ehka vahan kakkuja, kekseja ja muffinsseja. Leipomot ovat sita varten etta sielta hankitaan kahviherkut.  :pepsodent Joten kokemukseni mukaan taalla uuneja enemmankin kaytetaan uuniruokien tekemiseen kuin leivontaan.

Koskapa olen omaksunut taman Aussi tyylin ostaa leivonnaiset leipomoista, niin ei minulla ole ollut mitaan vaikeuksia kayttaa takalaisia uuneja ruualaittoon.  Olenkin niin naivi etten edes tajunnut etta ne olisivat jotenkin erilaisia kuin Suomalaiset. :itke:itke:itke No oppia ika kaikki.

Jurttamuori

Johan sikisi vilkas uunikeskustelu! Meidän vuokrataloon on juuri laitettu laatat eteisen/keittiön lattiaan, ja autotallissa taisi olla muutama vielä jäljellä... taidan käydä hakemassa ja koettaa. Uuniruuat onnistuu kyllä ihan mainiosti, mutta täytyy säätää tuota pulla- ja piirakkapuolta vielä.

Meille kävi muuten hyvä tuuri tämän talon kanssa, käytyämme katsomassa hirveitä ja vielä kauheampia koteja (yksi oli maalattu sisältä läpeensä vaaleanpunaiseksi:o) löysimme tämän- juuri remontoitu, ja vielä aika "eurooppalaiseen tyyliin", kaikki pinnat on uusia ja ovenpieletkin melkein suorassa :pepsodent Tosin makuuhuoneissa on matot, mutta nekin oli onneksi uudet.
Ja se uunikin on uusi, joten en taida enää valittaa.

HappyHappy JoyJoy,
Jurttis
On vaikeaa olla puhdas ja aatteellinen, kun maailma on ahdas ja puutteellinen.

Timo

Ennen kuin lähtee paistamaan pullia lattialaattojen kanssa samassa uunissa, kannattaa varmistua siitä, ettei noita laattoja ole käsitelty millään aineella, joka kuumentuessaan hajoaa myrkyllisiksi kaasuiksi. En kyllä tiedä laattojen valmistuksesta yhtään mitään, enkä sitä, kestävätkö ne minkälaista kuumuutta.  Minä kuitenkin mieluummin luottaisin johonkin, joka on valmistettu nimenomaan kuumennettavaksi tai uunin pantavaksi, kuten vaikkapa paistokiveen. Yksi vaihtoehto sille voisi olla sopivan matala ja laakea uuninkestävä lasivuoka, jonka voisi laittaa uunipellin alle eristämään liikaa lämpöä.  

Jos joku teistä muuten kyselee noita paistokiviä / kiviarinoita, voisitteko hihkaista täälläkin tuloksista. Olen niistä edelleen kiinnostunut.

Yksi asia, jota pähkäiltiin, muttei koskaan toteutettu, oli ajatus hankkia vuokrataloon oma erillinen paistouuni. Ajateltiin ostaa sellainen uutena tai sitten etsiä käytettynä jonkun alan yrityksen jäämistöstä. Sellainen tulisi  alustavien selvitysteni mukaan  halvemmaksi kuin uunilla varustettu sähköhella. Jos sille ei löydy keittiössä tilaa, sen voisi laittaa vaikka verannalle.

Uuneihin liittyen, yksi toteuttamaton projekti vielä mainittakoon eli aurinkouuni: laite, jossa heijastimella keskitetään auringonsäteet lasilevyn läpi mustasta pellistä tai valuraudasta valmistettuun laatikkoon. Siinä sitä olisikin säätämistä, että sillä saisi pullat paistettua :cool:

arixmel

sateet ovat taalla,,,teko syy istuskella sisalla :)
Itsella oli tuolla etelassa asuessa(kunnes kaveri tipautti lattialle) marmori laatta joka oli jaanyt yli poytatasosta eli siita kohtaa josta ne leikkaa siihen aukon tiskiallasta varten, eli noista paikoista (jossa ne tekee) vois saada katevasti tai jos on tasoja juuri vaihtamassa..,
itte laatta oli erinomainen varsinkin kun meilla oli semmoinen ainoastaan alhaalta lampiava kaasuuuni, pidan henkilokohtaisesti paksuista paistovuoista,,,jotka kylla tasaa lammot minun tarpeisiini.

on muuten janna juttu mutta tuntuu  etta kiertoilma uunin (tieda onko avustettu vai varsinainen)normaali tila on hitaampi kuin normaaliuunin vastaava tahi kaasuuunin,,, ainaskin puoli tuntia hitaampi (niinkuin normaali uuniruoan teossa) taitavat kayttaa pienempia vastuksia,,,mutta mites se sitten toimii kun asteethan siihen valitaan eli riippumatta vastuksen koosta pida se siina lammossa tai vaihdan sut vahemman paistettuun :) pitas opetella kayttamaan tuota kiertoa,,,tahtoo vaan jaada paalle hiukan liian pitkaksi aikaa

yksi kaveri opetti minulle golanilla vesi vuoan kayton kaasuuunin pohjalla. Vuoassa olevan veden hoyrystyminen tasasi lammon, no han oli aikamoinen taikuri keittiossa muutenkin (good on ya jos luet) itse kun sita koetin kun muutin tanne niin se toimi ihan kivasti kunnes hoyrystin hiukan liikaa ja uunissa olleet sahkot (rotisseria ja sytytysta varten) veti herneen nenaansa ja hirmuisen rikinkatkuisen savupilven seasta loytyi kasa mustunutta sahko johtoa ja kauniin kullan ruskeat korvapuustit jotka kokki sai ladata ilmeen varahtamatta kahvi poytaan.   otappas  tuoretta pullaa kun kayn tarkistamassa sulakkeet :)
cheers
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Timo

Hehkutanpa tätä australialaista hapanleipäsivustoa.  Sieltä löytyy heti etusivulta arvio tuosta aurinkouuinsta. Kyllä siinä pullat paistuisivat, koska lämpötilan saa hyvällä säällä jopa 180 asteeseen. Sieltä foorumista löytyi myös juttua paistokivistä: vinkkasivat, että graniittilaatta käy tarkoitukseen ihan hyvin samoin kuin terrakottaiset, savesta tehdyt, ruukut ja astiat, joita myydään puutarhakäyttöön.  Ja Arille siellä on sadepäivän ratoksi uuninteko-vinkkejä. Katso Gallery-nappulan taakse albumia Ovens.   Kyllä munkin täytyy vielä joskus elämäni aikana laittaa myös tuo sisilialainen puu-uuni :D

arixmel

tjaa tais se minunkin kivi olla graniittia, mista noista nyt tietaa,,heh heh,,,mutta mutta, hyvat sivut nuo hapanleipa sivut, surullista kyllakin etta huomasin sielta Gertrude Streetin leipomon lopettaneen Fitzroyssa,,ah tahan asti paras ruislimppu australiassa, eika montaa parempaa suomessakaan ole vastaan tullut.

tuommoinen pizza uuni ok otampa sanani takaisin leivin uuni,  ois kiva laittaa, siina olis kiva istuskella keppana pullo kadessa ja paistella karjalanpiirakkaa leipaa ynna muuta pikku suolaista..ja samaan voisi yhdistaa avotuli grillin toiselle puolen sita jo viime vuonna suunnitelin mutta ei sovi tamanhetkiseen puutarha suunitelmaan, pitaa varata sille paikka seuraavassa puutarhassa,,,paasilinnan tyyliin yhdeksan unelmaa,,,ja se oma jarvi doh paasilinnoja on muuten aanikirjoina paljon liikkeella,,, doh

Timo
mites muuten olet ilmeisesti leiponut ruisleipaa ihan onnistuneesti, itse en ole paassyt viela hyviin tuloksiin (se juuri)
saako udella sinun reseptia alusta lahtien eli miten saa parhaan juuren tehtya ilman poppamista ja poppakonsteja..
tassa lueskelen tammoista aika hyvankuuloista manuaalia asiasta (loysin linkin tuolta sinun linkkisi foorumista, ftp://rtfm.mit.edu/pub/usenet-by-group/news.answers/food/sourdough/starters
cheers
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

arixmel

kommentoin tassa itse itseani

eli innostuin juuren tekoon purnukka desinifiontiin ja ajattelin laittaa desin vetta ja desin ruisjauhoja seka huomenna ajattelin laitella luonnollista jugurttia sekaan tuomaaan hiukan lactoosibakteereja, katotaan miten aijan kay,,,viikon paasta
cheers
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Jurttamuori

Aurinkouunista-

kun minä olin pieni ja asuin Afrikassa, äitini taisi opettaa puskakoulussa aurinkouunin tekoa-

Kaksi sisäkkäin menevää napakkaa pahvilaatikkoa, joiden väliin jää n. 5cm tila (esim. KELAN äitiyspakkauslaatikko olis mainio ulkopinnaksi), siihen välikköön ja pohjaan sanomalehtipaperista rutistettuja tollukoita eristeeksi, sisälaatikko pinnoitetaan foliolla ja sitten päälle lasilevy, joka muistaakseni jesseteipillä (sillä hopeisella) kiinnitettiin tiivisti istuvaan pahvikanteen. Sisään vaan kattila ja einekset- kyllä sillä "uunilla" Afrikan auringon alla saatiin vesi kiehumaan. Pitäis varsin koittaa täälläkin.

Muistelee lapsuuttansa,

Jurttis
On vaikeaa olla puhdas ja aatteellinen, kun maailma on ahdas ja puutteellinen.

arixmel

Kiallan Jauhoja

oli nakojaan Aspleyn Colesin (hypermarket) valikoimissa paljon erilaisia Kiallan jauhoja, loysin sen ohranikin. ruista mannaa jne jne
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Petri

LainaaOriginally posted by arixmel huomasin sielta Gertrude Streetin leipomon lopettaneen Fitzroyssa,,ah tahan asti paras ruislimppu australiassa, eika montaa parempaa suomessakaan ole vastaan tullut.

Vai lopettivat... No, sellaista elämä on. Epäilemättä se, että sekä sinä että minä muutimme muualle, oli melkoinen isku!

Hapanjuuresta: taisin taannoin laittaa ohjeen tänne - jugurttipohjaisen. Jotkut kommentoivat sitä (aivan oikein!) että hapankorpuista saa myös hyvän juuren. Jopa Collingwoodin ilmastosssa onnistumisprosenttini oli aika huono jugurtilla...

arixmel

Kavin tuossa aamulla Chermsiden ostarissa ja siella oli K-martin oven laheisyydessa (20 metria Meyerin suuntaan) semmooinen kaytava kauppa kuin Nutshack
no heilla oli myynnissa ainaskin kymmenta eri sorttia salmiakkia, jopa kutsuivat osaa niista nimella Salmiak (esim Rock Salmiak) lahinna hollantilaista tavaraa ma luulen mutta on hyvinkin suolaista (taitaa olla etta hollannissa sallittu ammoniumkloridin maara on jotain 13% kun se suomessa on alle 10 (8% ??)

kokeeski ostin triple salted salmiak vai olikohan lakritsi,,niin kylla hyvaa on 130 grammaa oli 3.7 taalaa ja kilo lahtis 29 taalalla.

viela kun sais hyttyset ja rantasateet suomesta niin olis kaikkea :roue
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Jouko

The Dutch Companyn "Coin Licorice" nameja osteltu Woolworths eli wolilta, ne menee korvike salmiakkina ihan kun tyhjää vaan...


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Leokatti

Jouko, meidän pieni kyläkauppamme myy saman firman tuotteita. Noita merkkareita myös kilon pussissa ja hinta ei ole paha - $11.
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Silppu

Mielestäni parasta salmiakkia saa kuitenkin Ikeasta eli niitä Malaccon salmiakkikaloja. Ihan tässä tulee vesi kielelle.... $2,5/100g

Silppu

Timo

Ari, vastaan kysymykseesi siitä, mitä käytän hapanjuurena.  Minulla on kaksi hyvää vaihtoehtoa.

1. Probioottinen neste . Kokeilin kerran. Hyvää tuli.  Helppo, joskin hieman hintava keino.

2. Rukiin itujuoma eli  rejuvelac.   Ota n. 3 dl rukiin jyviä (terveyskaupasta kysyt myyjältä "rye kernels for sprouting", tuo "sprouting" on tärkeää).  Otat parin litran lasipurkin, laitat sen pohjalle n. 3 dl rukiin jyviä. Panet huoneenlämpöistä (täällä kylmää) vettä päälle ja sekoitat varovasti. Kaadat likaantuneen veden pois. Sitten panet uudestaan vetta n. 2/3 purkillisen. Peität sideharsokankaalla tai puhtaalla nailonisella hyttysverkon palasella, tai nailonsukalla. tms. ilmaa läpi päästävällä materiaalilla. Annat liota 6 - 8 tuntia. Heität veden pois. Pane edelleen harsolla peitetty purkki ritilälle vinottain niin, että vesi pääsee valumaan purkin seinämää pitkin harsokankaan läpi johonkin. Suomalainen astiakaapin alaritilä olisi tähän tarkoitukseen paras paikka. Jos ei sitä ole, täytyy ritilä värkätä itse johonkin puhtaaseen, varjoiseen tai ihan pimeään paikkaan, jossa vesi ei valuessaan aiheuta vahinkoa.  Sitten n. 8 tunnin välein eli 3 kertaa päivässä lasket purkin täyteen vettä ja annat sen valua pois niin että jyvät huuhtoutuvat. Kaikki menee hyvin, jos jyvät alkavat itää. Jos ne alkavat pehmetä mössöksi ja haista, heitä ne pois ja osta parempia. Kun idut ovat noin senttimetrin mittaisia, huuhtele jyvät vielä pari kertaa ja täytä purkki taas 2/3 täyteen huoneenlämpöisellä vedellä. Anna taas seistä harsolla peitettynä pimeässä ja viileässä paikassan n. vuorokausi. Jauha sauvasekoittimella "maidoksi".  Nesteen pinnalla oleva vaahto on ihan ok. Sen voit loppuvaiheessa lusikoida pois ja kompostoida. Anna seistä toiset vuorokausi-pari. Tuote on valmis, kun se tuoksuu sitruunaisen happamalle. Jos on vähänkin mädän tuoksua tai hometta, niin heitä pois ja aloita uudestaan.   Tuohon nesteeseen sitten alat lisätä jauhoja aluksi desi-pari kerrallaan. Seuraat miten happaminen etenee ja sen mukaan lisäät jauhoja n. vuorokauden ajan. Sitten kun on hyvin muhinut juuri ja "pönttö iloisesti pulputtaa", lisäät loput jauhot niin että taikina on valmis.

Noista Kiallan jauhoista. Suosittelen todellakin, että etsit käsiisi terveyskaupan ja kysyt niiltä jauhoja 5 tai 10 kilon pusseissa. Niillä on niitä joko Kiallan tai jonkun muun valmistamina. Laatu on parempaa ja hinta edullisempaa kuin siinä, mitä nuo Colesin myymät punakeltaiset (?) muovipussit sisältävät.
 

Jurttis :D Hieno juttu tuo aurinkouunitarinasi. Äitisi on/oli suuremmoinen ihminen!  Netissä olen nähnyt ohjeita pahviuuneista. Olen niitä vähän halveksuen katsonut, kun ovat niin yksinkertaisia. Keittää niissä toki voi, mutta paistamiseen ei taida lämpötila ihan riittää, eikä uunin materiaalikaan.

arixmel

Timo,
noyra kiitos juuresi selveittelysta,,,eiko tuossa ole hiukan liikaa poppamies mainen meininki,,,kuullostaa hiukan liian monimutkaiselta, no jos se kerran toimii niin minkas sille sitten, itse kylla kerkesin aloittamaan yksinketaisimman mahdollisen eli vetta ja jauhoja seka karsivallisyytta, siita linkista aiemmin loysin foorumi keskustelun jossa ne teki 3 eri hapan juurta ja laittoi kuvat paivittain foorumiin, tuntui tuo vesi jauho toimivan kohtalaisesti,,,annas kattoo kun aika kuluu,,,tuo oli hyva vinkki etta niita (jauhoja) saa ostettua isommissa sakeissa nuo punavalkoiset on sairaan pienia (o.5 kg)
ko tattista taas
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

hanskie

Kun leivoin aikoinaan ruisleipaa kotona,  niin jauho ostokseni tein aina suoraan myllylta. Siihen aikaan Sydneyssa Ashfieldissa oli mylly. 20 kiloa ruisjauhoja maksoi jotakin $10.- sakki tai sinnepain. :confuse

Timo tuon sinun juuren teko ohje on jo kemiaa, mutta oletan etta juuri toimii hienosti, koska se on niin natural.

Tuolla jossakin aikaisemmin puhuttiin uunien toiminnasta. Jos joillakin ei ole kaytossa paistokivea, niin hyva vaihtoehto on ihan tavallinen tulitiili tai kaksi. Jos tarvit kosteutta uuniisi niin liota YHTA tiilta jonkun aikaa vedessa ennen paistoa.

Jos taas pullat ei paistu ilman ylalampoa hyvin, niin laittakaa kaksi tiilta uunin ylakulmiin, siis pullien paalle. Ja tarkeaa on etta lammitat uunin 10-15 astetta kuumemmaksi kuin ohje sanoo. Ala pista pullia uuniin ennen kuin uunilampo on oikea.

Hyvia paistoksia vaan  :peukkuy:peukkuy:peukkuy
Hannu

Timo

Ari, Hanskie,
Jos ohjeeni kuullosti monimutkaiselta, syy on kyllä minussa. Tai no, ainakin pienellä harjoittelulla siitä tulee rutiini. Rejuvelacin alkuhan on ihan samanlainen kuin idätys eli siement/pavut/jyvät huuhdellaan ja liotetaan ennen idätystä. Ja jotta vielä lisään motivaatiota, tiedoksi, että oluen panon prosessi alkaa ihan samalla tavalla. Mallas nimittäin on itseasiassa kuivattuja ituja, yleensä ohran, mutta myös rukiista voi tehdä olutta. No, oluen mallas on kyllä sitten idätyksen jälkeen vielä lisäkäsitelty.  

Kerro, Ari, miten tuo yksinkertainen taikinasi onnistuu. Kyllä se varmaan ihan menee, jos jauhot ovat hyviä. Rukiissa nimittäin sanotaan olevan luonnostaan paljon hyvänlaatuisia maitohappobakteereja, joten ei niitä välttämättä tarvitse taikinaan lisätä mistään.  Niinhän tuo minunkin mentelmäni numero 2 perustuu rukiinjyvissä oleviin omiin bakteereihin. Kokeile kuitenkin joskus myös tuota konstia. Sillä nimittäin saadaan leipään myös maalaismaista karheutta eikä pelkästään niitä bakteereja.

Niin, ja jos tosiaan oli monimutkaista edellä vaihtoehto 2, niin sitten se vaihtoehto 1 eli probioottinen neste. Siinähän ei tarvitse muuta kuin ostaa pullollinen juomaa ("B.E. Wholegrain Liquid"), kaataa sitä pari desiä kulhoon ja lähteä rakentaamaan taikinaa ihan samalla lailla kuin veteen.

arixmel

do niin tassa on nyt mennyt 3 paivaa tuota juurta juurta jaksain tuijotellessa, muutama kupla on tullut haju on miellyttava semmoinen sahdin haju mutta taitaa olla vain rukiin haju..mutta ei lahde kayntiin,,,ok syina taitaa olla joko kohtuu kylmat ilmat 22 jotain paivisin mutta oisin yha jotain 10 asteen paalle,,,eli purnukka jaahtyy liikaa mahdollisine mikrobineen,,,tai sitten tassa lahiossa ei ole ilmassa mikrobeja....

ok ei sitten yriteta sita suoraan ilmasta vaantaa,,,mutta yritetaan pitaa tama homma yksikertaisena eli kavin jugurtti ostoksilla, no ostin samalla ruisleipaakin, paikallista paahtoleivantyyppista, mutta valitsin orgaanisen ilman hiivaa tehdyn leivan (eikos tassa siihen nyt pyrita) (colesilla oli oma nimikyltti hyllyssa hiivavapaille leiville)

sita sitten murustelin puolikkaa suikaleen ja eikun hiukan sekoitusta,

sitten jugurtiksi valitsin Paulsin natural Greek style (wog style :roue) yougurth...valinta kriteerina taas sen kohtuu lisaaineettomuus (en yleensa ole mitenkaan erityisen tarkka onko ruokani orgaanista vai ei, talla kertaa yritan vain valttaa kemikaaleja jotta saisin tehtya maailman (tai ainakin Wooloowinin) parhaan ruisleivan.)

ja sisallyksessa mainittu L. Acidophilus culture,,,jota luulisin tarvitsevani tuolta mikrobiosastolta...

sita nappasin pari teelusikallista (kukkurallista johtuen viili jugurtin rakenteesta) ja kunnon sekoitus,,,talla kertaa laitoin kannen purnukkaan loyhasti paalle (kun ei enaa tarvi ilmasta taikoa...

Viili, en ole aiemmin kokeillut noita greek style jutskoja vaikka aiemmin mainitsin sen raejuuston nakoisenkin tuotteen, mutta nyt yllatyin kun ensin maistoin tuota jugurttia , hitto se maistuu ihan maustamattomalta viililta...ok mainittakoon etta rakenne on enemman kiintea kun nestemainen ja makuun vaikutti se etta minulla oli juuri fishersmans friend suussa,,,no niin paljon lahella maku oli etta muutama lusikallinen jalkirokakulhoon maidon kanssa ja ylahyllylle (pohjalisesta juroudesta ja "kylla ma sen ittekin osaan tehda" luonteesta johtuen en ole vaivautunut metsastamaan juurta vaikka se pyorii ihan nurkilla :P) ilmoittelen sitten miten tuon kanssa kavi,,,

annas kattoo,,,,:sormetr:sormetr
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Timo

Ari, Älä laita kantta siihen päälle edes löysästi. Huonosti käy, jos niin teet. Bakteerit tarvitsevat ilmaa lisääntyäkseen kuitenkin. Laita mieluummin jokin puuvillaliina vaikka kumilangalla kiristettynä. Asiaan vaikuttaa myös veden laatu. Jos se on liian klooripitoista, se pitää ensin suodattaa tai sitten käyttää hyvälaatuista kaupan pullovettä.

Timo

Ja lisää vinkkejä Arille. Jos kylmyys vaivaa, voit käydä kotiolutkaupassa ja ostaa sellaisen käymispöntön ympärille kiedottavan lämmittimen. Näin sellaisen myös K-martissa.

arixmel

Timo,
kiitos vinkista, kansi lahti pois, mietin itsekin tuota veden klooripitoisuutta, no  ei meilla ihan hirvean klooripitoista ole maun perusteella eli kokeilen miten tassa kay, ensi kerralla pitaa sitten yhdistaa nama kaikki kantapaan kautta opitut jutut.

ootellaan ootellaan,,,hoh hoijaa joko se olis valmis,,,ootellaan ootellaan :)
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

sanni

Ma odotan ihan innolla, etta mita tasta oikein tulee. Lahteeks kaymaan siis, ja millainen on lopputulos. Saan aina kunnon naurut (sori) kun kirjoitatte niin hauskasti. Halvat on huvit siis taalla Melbournen paassa...

Timo

Niin, onhan se, jos ei suurta taidetta, niin ainakin huomattava show, kun miehet kokkaa.  Sillä aikaa kun foorumin naiset röhöttävät sohvalla katsellen jalkapalloa :hahhaa

Milka

Timo,

Se on sita nykyajan tasa-arvoa. :peukkuy

Merja

Voisko täällä Brissyssä vaan marssia Scandinavian bakery cafeeseen ja pyytää nöyrimmästi vähän taikinajuurta? Vai onko se liian helppo ratkaisu kotikemisteille :pepsodent

Merja

arixmel

Merjal,
Joo kyllahan sita juurta palan saisi, (tai nain ma lulen (ma sana kuullostaa mielessa vasenkatiselta ilman  aakkosia) eli kaikkea varmaan saa kun kauniisti osaa pyytaa) mutta ei se olisi sitten sama, sehan tuntuisi jo silta etta ok ma nostan kadet pystyyn ma en osaa tehda sita,,,ei perrr...
helpointahan olisi valmiin 100% ruis limpun ostaminen  lauantaiaamun markkinoilta mutta ei se ole sama,,,,

eli harrastus pohjalla tama menee,,,sama juttu kuin normaali kokkailuissa,,,voishan sita aina ostaa valmis kastikkeita jne,,mutta kun sen bernadisen vispaat kokoon omalla vispilalla niin kylla se itsetuntoakin kohentaa. ja sitten saa olla harhaisessa luulossa etta vaimo arvostaa enemman kun osaa tehda ihmeita keittiossa???

Timo
 vai viela lammitemen,,,mites tuommoinen F1 renkaanlammitin,,
ei vaan viime yo oli hiukan kolea eli jotain taytyy keksia tietenkin voin sita tuijotella niin kauan etta ilmat lampiaa,,,tai ottaa se peiton alle,,,mitahan vaimo sanoo,,ai niin, siina ei saa olla sita kantta, messy, sitois sen koiran kylkeen kiinni,,,vois toimia, paitsi etta mulla ei ole koiraa,,ai niin kyseinen purkki on nescafen 250 g lasinen kahvi purkki,,,no on muutama pari suomimummon kutomia villasukkia, kayttais niita siina oisin niin ei paase RSCPA niskoille.
cheers
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

arixmel

Timo,
ilmeisesti kahvinpuute kun ei tullut mieleen aiemmin, eli tuon juuren saa kivasti pysymaan lampoisena (luulen) eskin sisalla) eli illalla kuumaa vetta eskiin ja purkki keskelle eskin kansi paalle (saakoot mikrobeja haisteltavakseen paivisin), niin luulisi pysyvan suhteelisen lampoisena, ei tuon kylmyyden pitaisi jo syntyneita mikrobeja kovin helposti tappaa, kyllahan perintojuurtakin sailytetaan pakkasessa seka edella mainitussa foorumissa he hillitsivat prosessia laittamalla purkin jaakaappiin yoksi (mitenkohan tuota oman purkin kaymista saisi hillittya heh heh :))

muistin sen Viilin siella ylahyllylla,,,oli kohtuu juoksevassa kunnossa viela,siis ei alkanut juoksemaan mutta ei ollut viiliintyynyt,,,tai hirmuoptimistisesti kun katso reunoja niin nautti etta olisi pieni viili rantu kehittynyt,,,aloitteessa on niin vahan mikrobeja ja tiskikaapin ylahylly on taalla kylmempi kuin pohjanmaalla mielessa risteili,,,no takas hyllylle...voi se viilirantu kylla olla vaan kuivunutta alkuainetta...ootellaan

ja ai niin Merja se bakeryhan on joen etela puolella,,,ei sinne kehtaa ajella se on jo henkinen kynnys vastassa :roue
cheers
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --

Timo

Joo, totta puhut, Ari, tekemisen meininki kärsii, jos liian helpolla pääsee. Mutta, Merja, ok, ehkä viimeisenä keinona voi hakea aloitusjuuren leipomosta. Toimii siinä tapauksessa, että ne todella tekevät hapanleipää aidolla menetelmällä eivätkä vain lisää taikinaan etikkaa niin kuin jotkut tekevät. Jos heillä on aitoa hapanleipää, saa juurenalun tietysti myöskin ostamalla heiltä limpun ja käyttämällä siitä osan (pari viipaletta) juuren luomiseen: eli pannaan vain ne viipaleet veteen likomaan ja odotetaan, josko käyminen alkaisi.  Joo, ei se kylmyys tosiaankaan niitä bakteereja tapa, kuten ei tapa liiallinen kuumuuskaan.  Mistä osoituksena se, että paistetustakin leivästä voi ottaa juuren.

Tuo Hanskien yllä mainostama mylly muuten voisi olla kova sana. Nuo Kiallan jauhot alkavat tuntua riittämättömiltä. Minä haluaisin vähän karheampia ja kokojyväisiä jauhoja. Kerran onnistuin saamaan karheita kokojyväruisjauhoja Inghamin Italia-kaupasta, mutta se oli vain joku vanha jäännöseräpussi eikä kauppias edes tiennyt sen olemassaolosta mitään.  Rieskaakin tulisi parempaa kun saisi kunnolla karkeita ohrajuahoja.

Mulla muuten on tällä hetkellä käymässä tuolla rukiinjyvämenetelmällä aloitettu punahapankaali. Ensimmäinen  hapatuskokeilu uudessa talossa.  Hyvin on lähtenyt käymään, ja valmista tulee pariss-kolmessa viikossa.

hanskie

Hannu

arixmel

mites hanski, voiko noista paikoista tilata yksityis henkilona?

aamulla sita juurta sinne eskiin kuuman veren sekaan laittaessa ajattelin tipauttaa sinne sen viilijuurenkin siina jalkiruokakulhossa, no kerkesin tuossa kaymaan bunningsilla ja tekemaan hiukan suunnitelmia paivanjatkoksi, kun muistin etta se viilin alku kelluu siella eskissa ja ajattelin nostaa sen ikkunalaudalle kun vesi on viilennyt mutta ilma lammenyt,,, ihmetysta kummaa se oli kiinteytynyt,,(siis se viili) nyt sitten tuli mieleen semmoinen kysymys,,,eli ajatuksissa aloin miettimaan tuon ei suomalaisen (vaimo) suhtautumista tuohon viiliin,,,eli mitenkas tuo viili nyt eroaa happamasta maidosta,,,itsekaan en ajatuksissani osannt sanoa siihen suoraa vastausta, maistoin, ja se maistuu fishersmanin friendilta edelleen,,ootas, kavin sita uudelleen maistamassa, kylla se kait viililta hiukan maistuu, kiinteytyminen on niin alkuvaiheessa ettei ollut kovinkaan terava tuo maku, lahinna joku kevyt viili (huomaa etten ole maistanut "kaupan viilia noin 8 vuoteen) mutta nayttais silta etta tuo onnistui,,,pitaa huomenna tarkistaa tilanne,,sitten siita voisi alkaa tehda maustettuja versioita,,,sourcreamin kanssa kerma viilia ??? vai printtaisko vaan viili etiketteja ja pranttais hapantuneiden maitotolkkien (3 litraisten) kylkeen ja syottais perheelle terveysruokana ???

hohhoijaa, kait sita pitas ojaakin kaivaa rukiitoman leipansa eteen
cheers
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --