Kansainvälinen ajokortti?

Aloittaja Kripe, heinäkuu 31, 2008, 23:26

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Kripe

Hei,

Olen saanut niin ristiriitaista tietoa eri tuuteista että kysyn nyt teiltä josko osaisitte auttaa.  :confuse

Käykö Australiassa suomalainen ajokortti? Vai täytyykö hakea kansainvälinen ajokortti täältä suomen päästä? (Maksaa ilmeisesti n.40€ ja on voimassa vuoden..) Tulen siis W&H viisumilla..

Haagalainen

Lainaus käyttäjältä: Kripe - heinäkuu 31, 2008, 23:26
Hei,

Olen saanut niin ristiriitaista tietoa eri tuuteista että kysyn nyt teiltä josko osaisitte auttaa.  :confuse

Käykö Australiassa suomalainen ajokortti? Vai täytyykö hakea kansainvälinen ajokortti täältä suomen päästä? (Maksaa ilmeisesti n.40€ ja on voimassa vuoden..) Tulen siis W&H viisumilla..

Virallinen vaatimus on kansainvälinen ajokortti. Käytännössä sitä ei ainakaan minulta ole kysytty, ja ei ole aina edes ollut matkassa, ja silti on auto vuokraamosta saatu.
Tiedä sitten olisiko tullut tuosta ongelmia, jos olisi joutunut vaikka kolariin syyttömänäkin osapuolena.
Siis parasta että hankit kansainvälisen kortin.
http://www.autoliitto.fi/matkalla_ja_liikenteessa/matkailuasiapaperit/kansainvalinen_ajokortti/

jounij

Tällä foorumilla on - "Autoilu - moottoripyöräily" -osiossa - pohdittu tätä useinkin. Konsensus on, että paikasta, vuodenajasta, viranomaisesta ja kuun asennosta riippuen tähän kysymykseen saa eri vastauksen. Sellaisella suomalaisella ajokortilla, jossa tekstit on englanniksikin, ei pitäisi olla ongelmia - edellä mainitut seikat huomioiden.


Toteaa
Jouni
Canberra

Haagalainen

Lainaus käyttäjältä: jounij - elokuu 01, 2008, 07:59
Tällä foorumilla on - "Autoilu - moottoripyöräily" -osiossa - pohdittu tätä useinkin. Konsensus on, että paikasta, vuodenajasta, viranomaisesta ja kuun asennosta riippuen tähän kysymykseen saa eri vastauksen. Sellaisella suomalaisella ajokortilla, jossa tekstit on englanniksikin, ei pitäisi olla ongelmia - edellä mainitut seikat huomioiden.
Toteaa

Sellaista suomalaista ajokorttia jossa tekstit on englanniksi ei vaan taida olla olemassa?
Näin ainakin Suomen Autoliiton mukaan. Autoliitto myös väittää, että kansainvälinen kortti olisi Australiassa autoilevalle vierailijalle pakollinen, mutta ei tuo vaatimus kyllä todellakaan aussisivuilta selkeästi ole silmään osunut.
Suomenkielinen ajokortti, ja siihen erillinen, virallinen englanninkielinen käännös kyllä menee rajoitetun ajan Australiassakin läpi, mutta se halvin "virallinen käännös" on yleensä juuri tuo kansainvälinen kortti. Ja matkassa on aina oltava myös se suomenkielinen kortti.
Ja kun Australiassa ollaan, niin osavaltiot haluu tietysti vääntää tästäkin omia tulkintojaan. Myös autovuokraamoilla on asiasta kuulemma erilaisia tulkintoja.
Ehkäpä minuun suomen-/ruotsinkieliseen ajokorttiin autovuokraamolle on riittänyt se, että ajokortissa on sanat "Finland" ja kääntöpuolen "Vehicle Administration" 8)

Siis 12 kk WH viisumin ajaksi ainoa varmasti hyväksyttävä dokumentti taitaa kuitenkin olla kainsainvälinen ajokortti? Ja maahan pysyvästi muuttavien ajo esim. suomalaisella kortilla tyssää jo 3 kk jälkeen?

Tuossa juttua aiheesta.
http://www.australianexplorer.com/australian_drivers_licensing.htm
http://www.australia-migration.com/page/Drivers_Licence/127

jounij

Jep, laki voi hyvinkin olla samaa mieltä Haagalaisen kanssa. Mutta kun laintuntemus joidenkin (monienkin?) viranomaisten ja vaikkapa autoja vuokraavien henkilöiden piirissä on vähän niin ja näin, niin käytännössä ei lakeja juurikaan ihan kirjaimellisesti noudateta. Minäkin suosittelen kansainvälisen kortin kanssa ajelua, mutta hyvin monet ovat ajelleet ongelmitta ilmankin.


Tuumaa
Jouni
Canberra

Kripe

Kiitokset vastauksista ja linkistä!  :pepsodent

Ei siitä kortista sitten varmasti haittaakaan ole, käy vaikka vara henkkareista sitten jos ei muuta :D .
Haen sen sitten kun tärkeämmät asiat matkaa varten on ensin kunnossa.

Lähtöä odotellessa..  :XXXX

Elli

Mitäs sitten, kun muuttaa pysyvästi? Voiko suomalaisella kortilla sitten pyyhkiä takapuoltansa?

Jouko

Ei nyt ihan takapuolta vaikka ei sillä reitettynä ole paljon muuta käyttöä, pysyvän residenssi viisumin omaavan tulee hankkia paikallinen kortti muistaakseni kolmen kuukauden sisällä maahanmuutosta.


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

jounij

Lainaus käyttäjältä: Jouko - elokuu 05, 2008, 07:29
...ei sillä reitettynä ole paljon muuta käyttöä...

Eikä sitä välttämättä rei'itetä lainkaan - enkä ainakaan minä olisi antanut omaani rei'itettäväksi. Taas niitä kohdalle sattuvasta virkailijasta riippuvia asioita.

Muuten, tuolla ylempänä viittasin suomalaiseen ajokorttiin, jossa on tekstit englanniksikin (minimissään ainakin ilmaisu "driver licence"). Eikös sellaiset tulleet käyttöön EU:n myötä? Vai mistä johtunee, että minä kuvittelen sellaisesta joskus puhutun?


Ihmettelee
Jouni
Canberra

MH

Ei sitä korttia reijitetä eikä niillä pitäisi olla edes oikeutta siihen. Sehän on toisen valtion antama virallinen asiakirja. Itseltä ei kortin vaihdon yhteydessä kysytty mitään muuta kuin osoitetta missä täällä asun. Sitten nämä normi jutut eli pankkikortti, medicare jne... Periaatteessa WH:lainen saa kortin kun avaa heti tilin ja hakee medicare kortin. sitten tarvii sen osoitteen.

Huom!!  Näisäkin kuten yleensä voi olla virkailija/toimistokohtaisia eroja.

hmclehto

En kylla takapuolta pyyhkisi Suomalaisella, sehan on ID ja voimassa vuosisadan....tai ikuisuuden ainakin takalaisiin verrattuna. Mulla katsoivat tosiaan Eu-kortin, joka ainoastaan sanoo englanniksi Driver's Licence ja takaata tarkasti kuvat, mita saa ajaa. Siis ei mistaan C-korteista tms tietoa, kuvista vaan  ;) ja sitten nuo muiden mainitsevat paprut, kuten passi, jotain mailia joka todistaa osoitteen. Ja viiden vuoden Aussi kortti irtosi, mutta myos suomalainen porssissa.
Eli ala viela makeen heita, never say never ties vaikka joskus viela takaisin pyyhkaiset Suomeen  :coolh

jounij

Lainaus käyttäjältä: hmclehto - elokuu 05, 2008, 09:41
Mulla katsoivat tosiaan Eu-kortin, joka ainoastaan sanoo englanniksi Driver's Licence...

Juuri tällaisesta kortista muistelin kuulleeni. Omasta ikivanhasta suomalaisesta kortistani esimerkiksi ei käy mitenkään englanniksi ilmi, että ko. papru on ajolupa.


Muistikuvan vahvistuksesta iloisena
Jouni
Canberra

MH

Eu kortista löytyy 12 kielellä tuo ajokortti sana ja kuvasymbolein on kerrottu mitä sillä saa ajaa.

Leokatti

Johan EU-kortin edeltäjässä, eli siinä hurjan isossa läpyskässä on "Ajokortti" jo neljällä eri kielellä eli suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja ranskaksi. Ei nämä tämän päivän WH-matkaajat sen vanhempia kortteja ole nähneetkään... jos sitäkään...  ;)
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Neuvos

Päätin eilen viimein mennä RTA:lta kyselemään ajokorttia itselleni. Tähän mennessä olen 8kk vaan ajellut suomikortilla ja virallisella käännöksellä. Noh tiskillä sitten virkailija kysyi milloin olen viimeeksi tullut maahan....mmmm. 2vk sitten... se siihen että sitten sun täytyy odottaa 6kk, notta voit NSW korttia hakea. Siihen meikä notta tuotaa, saan mä kait ajaa sen ajan? Virkailija tuumas, että saat toki, eikä sun tarvii hakeakaan NSW korttia. On kuulemma laki muuttunut sen suhteen, kun yritin siinä jutustella, että 3kk se ennen oli aika minkä sai ajaa maahan tultuaan.

Jo pois lähdettyä alkoi harmittamaan, kun en älynnyt pyytää mustaa valkoisella. Sillä näinhän se on niin Suomessa kuin myös Australiassa, että nämä virkailijoiden sanomiset ei paljon paina siinä vaiheessa, kun poliisi toteaa sun ajavan iliman korttia.

Tämä siis North Sydneyn RTA:lla.

Autoa vuokratessa puhelimitse olen joskus ilmoittanut, että on Suomalainen ajokortti. Hieman arpomista on ollut joskus, mutta aina ne on auton antaneet.

RUU

Neuvos, tilapäinen vai pysyvä viisumi? That's the difference...
Tilapäisellä viisumilla saa ajella mielinmäärin kotimaansa ajokortin kanssa niin kauan kuin viisumi vain on tilapäinen. Sitten kun status muuttuu pysyväksi, on paikallinen kortti pakollinen.

Toki paikallisen kortin saa tilapäisen viisuminkin haltija. Suomikortin kanssa peräti helpostikin.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Aikis

Tuosta reijityksestä on revitty tarinaa täällä ennenkin...Minulla on NSW:n RTA:n (ihanat aussikoodit!) virkailijan reijittämä suomalainen kortti, ja se on aivan hyvin kelvannut kaikkialla niin henkilöllisyystodistuksena kuin poliisin ratsiassakin. Eikä sitä reikää ole edes ihmetelty.

Että pois ei kannata missään oloissa nykykorttia heittää; sehän on virallinen asiakirja ja maksaa (jotain sadan eukun pintaan, muisteli juniori joka jollain lukemattomista reissuistaan hävitti lompsansa!) kun sitä menee uudelleen hakemaan.

Haagalainen

En ole koskaan hetkeäkään epäillyt ettenkö pääsisi auton rattiin suomikortilla Australiassa. Siitä en ole ihan niin varma jatkuisiko ajo mahdollisen poliisin asiakirjatarkastuksen jälkeenkin. Joku Suomi24 foorumilainen kertoi, että kansainvälistä tivattiin, ja häneltä se kyllä löytyi.
Canberrassa tunnutaan olevan vakuuttuneita, että viisumin voimassaoloaikana suomikortti kelpaa 100-varmasti sellaisenaan.
http://www.finland.org.au/public/?contentid=88220&contentlan=1&culture=fi-FI#ajo

Tuo "ajokortti"-sanan kirjoitus "EU-muotoiseen ajokorttiin" onkin mielenkiintoinen juttu. Teksti löytyy omasta kortistani englanninkielellä etusivun pohjapainatuksesta, punaisen "pohjasöherön" päälle kirjoitettuna ja täsmälleen samalla värillä kun tuo pohjasyherö. Tietyissä tapauksissa tuo teksti jää korttia täytettäessä kirjoitetun tekstin alle. Itse en tuota tekstiä löytänyt, ennen kun valistettiin. Korttiversio "Arto Aleksi" mallikuvissa.
Kortin uusimmisssa versioissa "pohjasöherö" näyttäisi olevan poistettu tuolta alueelta, joten teksti erottuu.
Mutta löytyy teksti englanniksi omasta kortistani kohopainettuna myös kääntöpuolelta; korttia on vain käänneltävä sopivassa kulmassa ja valaistuksessa, ja sieltä se ilmestyy näkyviin 8)
Jostain syystä en odota omalta kannaltani erityisen hyvää lopputulosta, jos joudun australialaisen liikennepoliisin kanssa vaihtamaan mielipiteitä, onko suomalainen ajokorttini australialaisten ajokorttisäännösten edellyttämä "englanninkielinen ajokortti" 8)
Linkin takana suomalaisia ajokorttien kuvia.
http://www.ake.fi/AKE/Ajokortit_ja_tutkinnot/Ajokortit/Ajokortti.htm

EU-alueella on tällä hetkellä käytössä 110 erilaista ajokorttiversiota, ja tarkoitus on siirtyä yhteen ja samaan versioon v. 2013.

MH

Suomi24 viestit voi jättää omaan arvoonsa.

RUU

Englanninkielisessä ajokortissa ilmoitetaan englanninkielisinä ainakin henkilötiedot, voimassaoloaika, ja ajoneuvoluokat. Suomalainen EU-ajokortti ei täytä kriteerejä sillä siinä ilmoitetaan kielisesti vain läpyskän luonne (ajokortti) mutta se ei kerro mikä präntätyistä tiedoista tarkoittaa mitäkin.
Käytännössä tämä tarkoittaa mm. sitä, että jos jossain tarjoaa EU-ajokorttia ID:ksi, täällä yleisesti tallennettavan ajokortin numeron kohdalle kirjoitellaan välillä henkilötunnusta, välillä ajokortin numeroa, onpa kerran laitettu expiroitumispäivämääräkin ID:nä.  :D

National Transport Commission (Road Transport Legislation — Driver Licensing) Regulations 2006, Schedule 2, Part 7 Exemptions, Clause 31 Interstate and international visitors, kohta (1) kertoo soveltuvista tapauksista seuraavaa (tästä linkistä kohti Regulations):
(b) foreign driver licence and international driving permit; or
(c) foreign driver licence that is written in English or is accompanied by an English translationö
Näissä tapauksissa vierailijat saavat ajaa omilla korteillaan.

Kohta (2) kertoo mm. että pysyvän viisumin saaneet menettävät tämän erioikeuden ja joutuvat hankkimaan paikallisen ajokortin.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Neuvos

Lainaus käyttäjältä: RUU - elokuu 05, 2008, 14:41
Neuvos, tilapäinen vai pysyvä viisumi? That's the difference...
Tilapäisellä viisumilla saa ajella mielinmäärin kotimaansa ajokortin kanssa niin kauan kuin viisumi vain on tilapäinen. Sitten kun status muuttuu pysyväksi, on paikallinen kortti pakollinen.

Toki paikallisen kortin saa tilapäisen viisuminkin haltija. Suomikortin kanssa peräti helpostikin.

Tilapäinenpä hyvinkin on mun viisumi. Ei kait tässä sitten muuta voi kun ajella menemään. Onko tuo jossain painettunakin? Sitä mä vieläkin ihmettelen mikä oli se 6kk "karanteeni" siinä kortin hankinnassa, josta se RTA:n virkailija mainitsi. Olisihan NSW kortti sitten myös 100% ID samalla, niin ei tarvitsisi passia ynnä muita kannella mukana.

-Neuvos-

jounij

Lainaus käyttäjältä: Neuvos - elokuu 06, 2008, 09:02
Onko tuo jossain painettunakin?

Saman saat painettuna, kun seuraat Ruun yllä antamaa linkkiä, lataat sen dokumentin koneellesi ja printtaat. :)

Latasin varsikseni koneelleni MS Word -version tuosta dokumentista ja tuo Ruun viittaama teksti näkyisi olevan noin sivulla 53 (eri printteriajureista riippuen sivunumero eri koneilla voi hieman heittää).


Dokumenttiin myös tutustui
Jouni
Canberra

Neuvos

Lainaa
Saman saat painettuna, kun seuraat Ruun yllä antamaa linkkiä, lataat sen dokumentin koneellesi ja printtaat. :)

Sieltä se löytyikin. Pitäisi lukea threadit loppuun ajatuksella ensin...

Emilia6

Do niin, tätä ajokortti asiaa kyselin juuri suomen poliisilaitoksella kun jouduin hakemaan itselleni ihan uuden ajokortin. Virkailija tarkisti jostain kirjasta, että Australia kuuluu muistaakseni G5 sopimukseen jolloin siellä pitäisi saada ajaa ihan suomalaisella kortillakin  :pepsodent.... mutta virkailija täti suositteli kuitenkin hakemaan rinnalle vielä sen kansainvälisen kortin joka on sitten voimassa vuoden.... Ota nyt sitten näistä kaikista selvää mitä saa ja mitä ei!  :o Otanpa ainakin itse varmuuden vuoksi molemmat!  :god: