Kirjoittaja Aihe: KANSALAISUUSLAKI TULEE VOIMAAN 1.6.2003  (Luettu 2118 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Tiedotus

  • Global Moderaattorit
  • Piltti
  • *****
  • Viestejä: 16
  • Moderaattori
KANSALAISUUSLAKI TULEE VOIMAAN 1.6.2003
« : Toukokuu 17, 2003, 01:47 »
KANSALAISUUSLAKI TULEE VOIMAAN 1.6.2003

Hallitus päätti tänään 15. toukokuuta esittää, että Tasavallan Presidentti vahvistaisi uuden kansalaisuuslain. Kansalaisuuslaki tulee voimaan 1.6.2003 alkaen.

Merkittävin muutos uudessa kansalaisuuslaissa on monikansalaisuuden (kaksoiskansalaisuuden) nykyistä laajempi hyväksyminen. Suomalainen ei enää menetä Suomen kansalaisuutta saadessaan toisen maan kansalaisuuden. Myöskään ulkomaalaisen, joka saa Suomen kansalaisuuden, ei enää tarvitse luopua aikaisemmasta kansalaisuudestaan.

Monikansalaisuuteen vaikuttaa toisen kansalaisuusvaltion lainsäädäntö

Toisen valtion lainsäädäntö vaikuttaa siihen, voiko henkilöllä olla nykyisen kansalaisuutensa lisäksi toinen kansalaisuus. Suomalainen voi pitää Suomen kansalaisuuden, jos monikansalaisuus hyväksytään siinä valtiossa, jonka kansalaisuuden hän saa.

Samoin ulkomaalainen voi säilyttää aikaisemman kansalaisuutensa, jos hänen nykyisen kansalaisuusvaltionsa lainsäädäntö ei aseta estettä sille, että hän saa myös Suomen kansalaisuuden. Jotta henkilö ei tahtomattaan menettäisi nykyistä kansalaisuuttaan, on syytä selvittää etukäteen toisen valtion lainsäädännön suhtautuminen monikansalaisuuteen.

Suomen kansalaisuuden hakeminen

Suomen kansalaisuuden hakeminen tapahtuu lomakkeella, joka jätetään henkilökohtaisesti sen kihlakunnan poliisilaitokselle, jonka toimialueella hakijalla on kotikunta.


Suomen kansalaisuuden takaisinsaaminen

Entinen Suomen kansalainen voi saada menettämänsä kansalaisuuden takaisin ilmoitusmenettelyllä uuden lain tultua voimaan. Ilmoitus jätetään henkilökohtaisesti sen kihlakunnan poliisilaitokselle, jonka toimialueella hakijalla on kotikunta. Ulkomaalaisvirasto antaa asiassa päätöksen. Ilmoituksesta perittävä maksu vahvistetaan myöhemmin. Ilmoituksen tekemiseen on aikaa viisi vuotta uuden lain voimaantulosta.

Ulkomailla ilmoitus jätetään Suomen diplomaattiseen edustustoon, konsulaattiin tai kunniakonsulaattiin. Ilmoitus on mahdollista myös lähettää postitse. Tällainen menettely on tarkoitettu ensisijaisesti sellaisille ulkosuomalaisille, jotka eivät pitkien matkojen vuoksi voi henkilökohtaisesti asioida edustustossa, konsulaatissa tai kunniakonsulaatissa tai joiden asuinmaassa ei ole Suomen toimipistettä.

Ilmoituksen tekeminen

Ulkomaalaisviraston kotisivuilla osoitteessa http://www.uvi.fi on hakemus- ja ilmoitusmenettelyssä tarvittavia lomakkeita ja tarkempaa tietoa menettelystä. Käsittelyaikojen pituudesta ei vielä tässä vaiheessa ole arviota.  

Entisen Suomen kansalaisen ilmoituksen käsittelyä nopeuttaa, jos hänen tietonsa löytyvät Suomen väestötietojärjestelmästä. Omat tietonsa voi tarkistaa viimeksi Suomessa olleen kotikunnan maistraatista. Jos oma kotikunta ei ole tiedossa, pyynnön voi osoittaa Helsingin maistraattiin.

Maistraattien yhteystiedot ovat internetissä osoitteessa http://www.maistraatti.fi

Lisätietoja: ylijohtaja Pentti Visanen, (09) 160 42700
Tiedotteet