Kirjoittaja Aihe: Kuivuus  (Luettu 6229 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Rauno

 • Piltti
 • *
 • Viestejä: 2
Kuivuus
« : Tammikuu 20, 2003, 01:54 »
Moikka

Ei tuo kuivuus hirveästi tunnu tavallisen taatelintallaajan elämässä täällä kaupungissa, no tosin kastelulaitteita ei voi pitää päällä joten letkun kanssa joutuu pihalla seisoskelee pimeän tultua. Ruoka sen sijaan on kallistunut, mutta siitäkään ei varmasti pysty sanomaan onko tähän syynä talouden yleinen tila vai pelkästään kuivuus.

Vihannesten hinnat ovat nousseet laadusta en osaa sanoa.

Maanviljelijöille kuivuus on taistelua suunnilleen elämästä ja kuolemasta, mutta uskon että kuivuuden todelliset vaikutukset eivät ole vielä näkyvissä. Uutisten mukaan sadot ovat olleet jo muutamien vuosien ajan huonoja joten lopettamisen rajalla keikkuvia viljelijöitä on varmaan paljon.

Tulipalo on aina paha mutta täällä on tosi yleistä ettei ihmisillä ole minkään valtakunnan vakuutuksia omaisuutensa suojana. Kaverilla saattaa olla miljoonan dollarin vene mutta siinä ei ole vakuutusta kuulosta hullulta mutta niin se vain on. En tiedä näytettiinkö teillä uutisvideota paloista, uutisväläykset näyttävät tosi pahalta siinä ei enää mitkään paloletkut tai helikopteri pysty tekemään muuta kuin katselemaan.
Rane

Poissa Heidi

 • Muriaanien kuninkas
 • ****
 • Viestejä: 435
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #1 : Tammikuu 20, 2003, 03:16 »
Terveisia erittain kuivalta maaseudulta Victorian pohjoisosasta. Taalla kuivuus todellakin nakyy ja vaikuttaa jokaisen elamaan jollakin tavalla. Taalla Sheppartonin alueella on valtavasti hedelmatarhoja, vihannesfarmeja ja karja- ja maitotiloja ja kaikki karsivat valtavasti vedenpuutten takia ja se vaikuttaa suorasti tai epasuorasti jokaisen alueen asukkaan elamaan. Taalla ei ole juurikaan satanut kuukausiin ja lampotila on ollut siina 30-40 C jo parin kuukauden ajan. Itse tosin olin pahimman kuumuuden aikaan Suomen pakkasista nauttimassa, mutta nyt sitten kuumuus tuntuukin entista kauheammalta! Vedensaannostely ei juurikaan vaikuta tavallisen ihmisen jokapaivaiseen arkeen, nyt tosin saa vaan kastella nurmikkoa aikaisin aamulla ja myohaan illalla, mutta kuka jarkeva ihminen kastelisikaan keskella paivaa?! Saisivat minun puolestani tiukentaa saannostelya.

Olen toissa firmassa, joka myy ja ostaa kasteluvetta. Veden hinta on ollut aivan pilvissa tana vuonna kastelukauden alettua elokuun puolivalissa, korkeimmillaan $500/ megalitra. Viime vuonna samaan aikaan se taisi olla n. $50/ ml. Viela muutama kuukausi sitten puhelin ei lakannut soimasta, kun farmarit soittivat ostaakseen lisaa vetta ja ne joilla oli ylimaaraista vetta tekivat huikeaa voittoa sita myymalla, mutta nyt saan pyoritella peukaloitani, kun kellaan ei ole vetta myytavana ja jos onkin, se on niin kallista ettei kellaan muulla ole sita varaa ostaa! Tyopaikallani myos suunnitellaan farmien kastelujarjestelmia, mutta sillakin saralla on hiljaista, koska farmareilla ei ole sellaiseen varaa kuivuuden ja menetetyn sadon ja karjan takia, joten jo muutama henkilo on saanut potkut, kun tyota ei riita kaikille.

Olen huomannut ruoan hinnan kallistuneen aivan selkeasti, erityisesti maito- ja viljatuotteiden seka hedelmien ja vihannesten, jotka talla alueella olivat aiemmin lahes puoli-ilmaisia. Kuulin myos, etta Australia on jo joutunut tuomaan viljaa Amerikasta asti, kun maa oli ennen taysin omavarainen sen suhteen. Mieheni tyoskentelee rakennusalalla ja siellakin on tapahtunut selva muutos viime vuoteen verrattuna, maanviljelijoilla ei ole varaa rakentaa ja remontoida.

Eipa siis muuta kuin sadetta odotellaan ja toivotaan, etteivat metsapalot levia tanne asti. Kuulin juuri, etta Canberrassa on menetetty jo neljasataa taloa tulipalojen takia. Pelottavaa. Terveisin Heidi

Poissa headwind

 • Muriaanien kuninkas
 • ****
 • Viestejä: 303
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #2 : Tammikuu 20, 2003, 11:26 »
Rauno, Heidi kiitos vastauksistanne

Onpa mielenkiintoista kuulla mitä yhteiskunnassa tapahtuu kun luontoäiti oikein koettelee. Viimeaikoina Suomea on koetelleet kovat pakkaset, mutta se ei tuntunut yhteiskuntajärjestystä paljon muuttavan. Ulos ei oikein viitsinyt mennä, ainakaan lapsen kanssa pitkäksi aikaa, joillain tutuilla vesiputket jäätyivät, halkesivat ja aiheuttivat vesivahinkoja, autot hyytyivät pakkaseen jne, ei siis mitän mullistavaa. Nuoruudessani elin Kaakkois-Aasiassa sisällissodan koettelemassa maassa, jossa järjestys riippui politikkojen sanomisista, sattumasta ja siitä, onko täysikuu vai ei. Sääennusteen vakiuolause oli "occasional showers of rain forecast in various parts of the country".

Teistä jotka asutte maaseudulla, tunteeko kukaan crop dusting tai "puskalentäjiä"? Onko puskapilotille hommia? Työt lienevät aika kausittaisluontoisia. Olen kuullut myös että isoille tiloille lennätetään porukat duuniin viikoksi ja taas viikonloppuna takaisin.

Sateita sinne toivoen
-hw[Editoitu 19/1/03 by headwind]
Riku Aho

Milka

 • Vieras
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #3 : Tammikuu 21, 2003, 00:40 »
Hirveaa tuhoa Canberrassa. Tulen voimaa ihmetellessa menee ihan mykaksi. Heidin kirjoitus elamasta kuivuuden keskella oli myos aika karua tekstia. Kuivuuden vaikutuksia ei niin helposti huomaa taalla kaupungissa asuessa.

Naudan liha on yksinaan kolmanneksi suurin vientituote Australialle ja kokonaisuutena maataloustuotteet muodostavan merkittavan osa maan bruttokansantuotteesta, joten elintarvikkeiden hintojen nousun  ja vientitulojen tyrehtymisen myota ihmisten ostovoima laskee ja nain ollen ennen pitkaa kuivuuden vaikutukset maan talouteen alkavat nakya kaikilla sektoreilla.

Ongelmana taalla on etta taman vuoden ennatyskuivuus on jatkoa jo vuosia kestaneelle El Nino saailmion aiheuttamalle kuivalle kaudelle, mutta pari paivaa sitten kuulin rohkaisevia uutisia: El Nino ilmion pitaisi metereologien mukaan paattya muutaman kuukauden sisalla ja historiallisesti sen jalkeen alkaa runsaahkot sateet. Joten toivoa on ja toivottavasti maanviljelijat jaksavat sinne asti. Terveiset savusumuisesta Melbournesta!

Poissa headwind

 • Muriaanien kuninkas
 • ****
 • Viestejä: 303
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #4 : Tammikuu 21, 2003, 09:59 »

Milka, kiitos. Canberran tuhot ovat järkyttäviä. On menetetty ihmishenkiä ja koteja. Asia on ollut paljon esillä suomalaisissa TV-uutisissa, BBC:llä ja muilla taivaskanavilla. Toivottavasti viimeiset tiedot, että pahin olisi ohi, pitää paikkaansa. Toivotaan parasta.

-hw
Riku Aho

Poissa headwind

 • Muriaanien kuninkas
 • ****
 • Viestejä: 303
Kuivuus
« Vastaus #5 : Tammikuu 19, 2003, 18:55 »
Moi!

Uutisissa oli viimeeksi tänään metsä- ja pensaspaloista, tällä kertaa Canberrassa. Sanottiin myös että kuivuus on pahin sataan vuoteen. Millä tavalla kuivuus vaikuttaa päivittäiseen elämään siellä? Säännöstelläänkö sitä, nouseeko veden tai elintarvikkeiden hinta, jne.

-headwind
Riku Aho