ruisleipaa australiasta?!?

Aloittaja somppu, lokakuu 09, 2003, 14:26

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

somppu

reilu kuukausi on nyt tullut palloiltua taalla ja ruisleipaa alkaa olla kova ikava. Tietaako kukaan saako australiasta mistaan ruisleipaa? ja missa sijaitsee merimieskirkko? :??

toiden etsintaa jatkaessa, sateisia terkkuja kaikille tannepain aikoville!

jounij

Tuota... tämä Ossila on aika iso paikka. Etkä kertonut, missä päin olet!?

Suomalaisia (ruisleivän) leipureita on useita eri puolilla maata, mutta en tiedä kuinka monet heistä harjoittavat esimerkiksi postimyyntiä. Brisbanen liepeillä sijaitsevasta Scandinavian Bakerystä (kirjoita tämän fiman nimi tämän sivun yltä löytyvään hakutoimintoon, niin löydät myös firman yhteystiedot) on ainakin aiemmin saanut tilata suomalaisia tuotteita - leipä mukaan lukien - postitsekin. Sitten on monia paikallisia leipureita eri kaupungeissa, jotka aika ajoin leipovat ruisleipää myös myyntiin. Esimerkiksi eri seurakuntien (ja joskus Suomi-seurojen) muutaman kuukauden välein pidettävistä myyjäisistä saa aina ruisleipää.

Suomalaista merimieskirkkoa ei Australiassa ole toiminut vuosikymmeniin. Sen sijaan seurakuntatoiminta järjestyy paikallisissa suomenkielisissä seurakunnissa, jotka ovat joko Australian luterilaisen kirkon alaisia tai sitten itsenäisiä helluntaiseurakuntia. Edelleen tältä sivustolta löytyy kaikki haluamasi osoitetietous: aloita etusivulta  http://www.dundernews.com ja mene sieltä Suomi-seurojen tai Seurakuntien yhteystietoihin.


Opastaa
Jouni
Canberra

Urul

Somppu

Ruisleipää saat hyvin varustetuista super-marketeista.
Leipää on kolmea eri laatua,
-Latvian style
-Schinkenbrot
-Rye bread
valmistaja on HELGA'S
 Suomalaisten keskuudessa on ruisleivän tekijöitä,kun törmäät suomalaiseen kysäise mistä saisi ruisleipää.

Timo

Sekä Sydneyssä että täällä Townsvillessä olen ostanut ihan tavallisista kaupoista Riga Bakersin valmistamaa RIGA-leipää, jota sitäkin on kolmenlaista
- Sweet & sour  (makea vaalea ruislimppu)
- Schinkenbrot
- Black Rye
Näistä jälkimmäinen on suosikkini, tuhti hapan ruislimppu.

Sitten on joku ranskalainen leipuri paikkakunnalla, joka tekee hyvin pehmeitä ruisleipäsiä (litteitä sämpylöitä), jotka ovat uunituoreina ok mutta muuten vähän liian pehmeitä. Eivät tietysti täysrukiisia.

Sydneyssä muistan ostaneeni pienen leipomon eestiläistyylistä ruislimppua ainakin Hurstvillen juna-aseman luota.

Reikäleipää ei ole löytynyt eikä täysrukiista jälkiuunileipää.

Urul

Timo :)

Täällä oli aiemmin myös Rigan valmistamaa nuo mainitsemasi leivät,mutta viime päivinä olen huomannut ne  Helgan valmistamiksi.Olisiko tapahtunut omistajavaihdos?

Parhaimmat leipäset olen leiponut ihan itse.Myllyltä saa oikeat jauhot eikä hintakaan pyörrytä 25 kilon säkki $25 .

Woolikselta ostettiin jokunen vuosi sitten Finnbreadia.

Minna

Ruisleipaa todellakin ikava vaikka on tullut hengailtua taalla downunderissa hieman yli viikko...no eipa voi habiteilleen mitaan.Suomessa en muuta tehnytkaan kun massytin ruisleipaa...:)

Taalla on vaan tullut mussutettua erilaisia paahtoleipia kun ei parempaakaan loydy!!:(

Taytyykin kayda tutustumassa markettien leipavalikoimaan hieman paremmin jos sielta sattuisi jonkun nakoista ruisleivan kaksosta loytymaan kun pitemman paalle tuo paahtoleivan mussuttaminen alkaa maistua puulta!!:(

Kiitoksia vinkeista...:god:
-When you wish upon a falling star, your dreams can come true.Unless it\'s really a meteorite hurtling to the earth which will destroy all life. Then you\'re pretty much hosed no matter what you wish for-

Raiwå

Minna :)

Mene Fox Studiolle käymään, siellä on keskiviikkoisin Country market, jossa on leipäkauppa.
Siellä myy yksi kiva setä ruisleipää.
Ja se ei häpeä ollenkaan Kotimaisten rinnalla.


:coolh

Ps: Country Markets on sellainen talon kokoinen alue, jotta ei pitäisi olla ongelmia sedän löytämisessä. :)
Ray Virta
Sydney


It requires wisdom to understand wisdom: the music is nothing if the audience is deaf.

Jaaks

Mette :D

Vaaleaan ruisleipaan kylla, mutta ei tummaan "hapan" ruisleipaan :P

Raiwå

Mette :)

Siis MacRuis ?

Olipahan ainutlaatuinen kokemus, eipä tarvi kuolla uteliaana :)


:coolh
Ray Virta
Sydney


It requires wisdom to understand wisdom: the music is nothing if the audience is deaf.

Timo

Urul :D

"Täällä oli aiemmin myös Rigan valmistamaa nuo mainitsemasi leivät,mutta viime päivinä olen huomannut ne  Helgan valmistamiksi.Olisiko tapahtunut omistajavaihdos? ".


Niin, tai olisko iso taas nielaissut pienen?
Meillä oli vielä tänään Rigaa, mutta täytyypä seurata tilannetta.


"Parhaimmat leipäset olen leiponut ihan itse.Myllyltä saa oikeat jauhot eikä hintakaan pyörrytä 25 kilon säkki $25 ."

No, eipä todellakaan pyörrytä. Kyllä minäkin leivon mieluiten leipäni itse. Ruisleipää en ole vielä kokeillut kun ei ole kunnon uunia.  Ei ole kuin onneton sähköhellan uuni. Parhaat leipäni eli ohra-tattaririeskat paistan titaanipaistinpannulla.

"Woolikselta ostettiin jokunen vuosi sitten Finnbreadia. "

Tänään yksi tuttava kertoi löytäneensä colesilta viime viikolla "suomalaista näkkileipää" en uskonut vaan sanoin, että wasaa se varmaan on :D

Urul

Timo :)

Kyl maar täällä  kaupasta saa Vaasan pientä pyöreää.Saa myös hapankorppuja.

Heidi

Ystavani Milkan lahikaupasta loytyy hapankorppuja nimella Finncrisp, mina en tosin ole niita itse loytanut meilta pain mistaan, mutta kai niita pyytamalla saisi tilattua kauppaan kuin kauppaan. Toistaiseksi Milka on tavatessamme taydentanyt mun varastoja, ne ovat muuten todella ihanaa rouskuteltavaa! Olen muutaman kerran maistanut takalaista "ruisleipaa", joka ei kylla vetanyt vertoja suomalaiselle alkuunkaan. Taytyisi varmaan tutkia enemman tatakin asiaa, mutta jollain lailla olen jo tottunut paahtoleivan mussutukseen ja hapankorput auttaa, jos hampaiden tekee mieli jotain kovempaa. :D

Timo

Urul :D
On kuulemma saanut meilläkin välillä, ja ilmeisestihän kysymys on siitä. että sitä on tullut taas kauppoihin. Meillä kun ei kaikkea saa aina edes tilaamalla. Rigaakin pitää metsästää. Minulle kyllä ainoa kunnon suomalainen näkkileipä on vähän kovempi kuin nuo pienet pyöreät ja hapankorput. Mun näkkileipäni olisi sitä isoa pyöreää ylhäisten leipää tai sitten linkosuon varrasleipää.

Tosiaankin, Rigan leipäpaketista löysin tarran, joka kertoo, että tuotemerkki loppuu 1.10.2003 ja sen jälkeen kehotetaan ostamaan Helgan vastaavia tuotteita.

Vehnäjauhoja on muuten noissa Rigan leivissäkin enemmän kuin ruisjauhoja, ja lisäaineitakin niissä on, joten ei se ihan täysrukiista maalaisleipää ole.

Täytyypä siis panna toivelistalle savusaunan ja arkkuavannon jatkoksi kunnon leivinuuni :D :D :D

somppu

Kiitos vastauksista :) Sydneyssa talla hetkella asustelen, mutta matka jatkuu kohta Melbourneen ja sielta ylos, eli kiinnostus oli ihan australian laajuista...

ja eikun kauppaan :)

Zende

Heidi,

Taalla Melbournessa seka hapankorppuja (Fincrisps) etta Vasan nakkileipaa saa Safewaysta, ainakin Smith Streetilta Fitzroysta.  Luulisin etta muistakin isommista marketeista cityssa naita loytyy.

Ikeasta Richmondista loytyy jos jonkinmoista korppua ja nakkaria, kekseja, puolukkahilloa, sinappisillia ja ah niin ihania Malacon salmiakkikaloja!!!  Kallen matitahnaakin saa (siitakin kai jotkut tykkaa), ja mustikkakiisseli jauhetta.

Koskas tulet kaupunkiin niin paastaan ostoksille? :)

Zende

mette

Ikealta saa myös ihanaa graavilohisalsaa(Druvan Gravlax-sås 200g) ja hinta siinä $3.50.

Jaaks

Mette :D

Paras graavilohihan tulee itse tekemalla :D  Meiltapain saa ainakin tuoretta Tassie Salmon $15.99/kilo :cool:
Tietysti kokonainen kala, mutta sehan onkin se hauskin osa tehda itse alusta asti :P:P

Finncrispiahan loytyy melkein joka kaupasta.  Ainakin taalla Manlyssa taytyy olla nopea, silla paikallinen kauppa saa vain laatikollisen (50 pakettia) kerrallaan ja ne menee samana paivana :??

Siita tulikin mieleeni Mette pieni mukava iltapala= paahdettu Finncrisp ja halstrattu Graavilohi :P:P  Oi jospa viela saisi korvasieni muhennosta paalle :o
Saahan sita, mutta nuo kuivatut "Morels" on sitten vahan pirun kalliita :(  Taitaa olla nykyaan jotain $1000/kilo, vaikka niissahan onkin enaan alle 10% painosta jaljella kuivauksen jalkeen, mutta silti :??

mette

Jaaks :D

Graavi lohi valmistetaan itse , mutta salsaa  mieluummin ostan varsinkin kun tuohon hintaan saa. Noin pientä määrää ei viitsi alkaa edes valmistamaan.
Sitä kun levittää ruisleivälle ja lohta ja tilliä päälle niin nam ja sitten sitä maailman suosituinta piristettä eli kahvia niin kovasti  maistuu shoppailujen jälkeen.

Timo

Urul :)
No, niin nyt ne tuli meillekin ne uudet Helgat eli entiset Rigat. Ensimmäinen tapaus täällä kun tuttu ja turvallinen tuote poistuu markkinoilta - tai ainakin vaihtaa valmistajaa ja ulkoasua.

Ensimmäisenä pääsi testiin Sweet & sour vaalea ruislimppu, se hapanimelä kuminalla maustettu. Jokseenkin samalta se maistuu, vaikka pussi onkin ihan erilainen ;)  Tuoteseloste kertoo vähän tarkemmin sisällöstä. Ruisjauhoa on 27%, loput vehnää ja ohraa. Uutena ainesosana on tiamiini eli B1-vitamiini, jota leipään on lisätty. Hintakin on noussut 40 centtiä, mutta on silti ihan kohtuullinen, $3.80.

Cinttu

Huh, elemani pelastui taas vahaksi aikaa! Oleillaan nyt Mildurassa ja taalta loytyi Woolworthsilta A-I-V-A-N hiton hyvaa ruisleipaa! :god:
Valmistaja on Rye Mill Bakery;  www.ryemillbakery.com.au  Nyt kylla pahasti nayttaa silta etta "levinneisyysalue" on ainoastaan aikalailla Etela-Australiassa, mut onnekseni on tanne Victorian puolellekkin jotain eksyny. Vollkorn Rye oli tama nimenomainen leipa jota ostin, ja suosittelen lampimasti kaikille koti-ikavan vaivaamille!:)
Life is too short, don't stress every day, leave your worries behind, go out and play...
- Kai Tracid -

Petri

LainaaAlkuperäinen postittaja Zende
(Fincrisps) etta Vasan nakkileipaa saa Safewaysta, ainakin Smith Streetilta Fitzroysta.  
Zende

Sai, vaan ei saa enää. Uusi johto hävitti ne sortimentista. Mutta ei syytä huoleen -  ruishapanleipää saa alueelta seuraavasti:

Gertrude Street Organic Bakery
288 Gertrude St.
Fitzroy
Ph 9417 5998
Ennakkotilauksella keskiviikkoisin

Natural Tucker Bakery
809 Nicholson St.
North Carlton
Ph 9380 4293
Kaksi kertaa viikossa, en enää muista päiviä.

Viime mainitun leipää myydään joissakin ns. terveys- ja 'orgaanisissa' kaupoissa ja tilaamalla saanee ruisleivänkin.

Ei ne nyt ihan suomalaista leipää vastaa, mutta ovatpahan nyt jotain... Tarmokkaampi voi yrittää tehdä itse; ruisjauhojen saanti vaan on usein hiukka vaikeaa. Em. leipomon vieressä Gertrudella on orgaaninen ruokatavarakauppa, jolla on oikein hyvää, mutta kallista ($5/kilo), biodynaamista ruisjauhoa.

Jaa kuinka niin vaikeaa? No, Gertruden leipomo ei ainakaan  saa niin paljon kuin haluaisi, siksi tilauspohjainen ruisleipä.

Timo

Petri,  "biodynaamista ruisjauhoa. "

Ihanko oikeasti väittävät, että se on biodynaamista , biodynamic ???

Biodynaaminenhan ei ole pelkästään organic (suomeksi luonnonmukainen eli LuoMu) vaan siinä on oikeiden luonnonmukaisten viljelymenetelmien (suljettu tilan oma ekosysteemi, oikeat luonnolliset preparaatit) lisäksi  mukana Rudolf Steinerin  mukaista henkisen kasvun filosofiaa.

:D  No, eipä sillä, että haluaisin liikaa niuhottaa käsitteistä, mutta  taitaa olla nuo jauhot kuitenkin LuoMua (organic) ?
Niin ovat minunkin käyttämäni Kialla Pure -ruisjauhot, joita on viime aikoina saanut Colesilta.  Ihan ruislimppua tai suosikkiani, kovaa jälkiuunileipää en tosin ole niistä tehnyt vaan käyttänyt  piirakankuoriin yhdessä ohran ja tattarin kanssa.

MH

euroopassa ainakin biodynaamisesssa tuotteessa käytetään demeter merkkiä joka ei ole sama kuin luomu vaikka aika moni demeter tuote ainakin suomessa on myös luomutuote tosin biodynaamisen tuotteen viljelijät käyttävät yleensä demeter merkkiä

Timo

MH, kiitos vinkistä, Alustavasti asiaa webistä tutkttuani löysin tiedon, että on se demeter-standardi täälläkin käytössä. sitä valvoo Biodynamic Research Institute. Ja sitten on noita LuoMu-sertifikaatteja useitakin täällä.  Täytyypä lueskella esim. www.biodynamics.net.au/:sta alkaen ja sivistää itseään hieman lisää asiasta :D

Jaaks

Timo :D

"demeter-standardi" :??

Paljonko maksaa :??

Tiedathan Timo, etta esimerkiksi se kuuluisa "Heart Foundation Red Tick" kevyisiin ja "rasvattomiin" tuotteisiin maksaa vain $ 50,000 / vuosi :??

Timo

Jaaks :D
Niin ... että laskelmoitua rahastusta ja imogon kohotusta ovat nuo sertifikaatit.
No, niihän se varmaan onkin. :D

En ole vielä löytänyt BDRI:n omia web-sivuja. Sen sijaan yhteystiedot on Main Road, Powelltown VIC 3797, Ph: (03) 5966 7370 Fax: (03) 5966 7339 ,

Luomu-sertifikaatteja jakava nasaa sen sijaan kertoo vähän enemmän omista hinnoistaan. mm. tuottajille on "$330 minimum levy (pro rata in first year of label use) and Accreditation Fee of $50 (GST free) payable by all licensees in July each year.", "Levy of 1% on gross income of organic sales in excess of $30,000 (if applicable) payable in January each year.", teollisuudelle ja kuljetukselle, käsittelijöille "Minimum Levy each July: $385 for all except Input Manufacturers who pay a Fixed Levy of $600 + $77 per product certified. Accreditation Fee $50 (GST free) payable by all licensees in July each year. Variable Levy (for Processors only) at 0.5% + GST on gross sales of certified product in excess of $70,000 per annum payable in January each year).
 Reinspection and associated costs.".

Ja totta kai noissakin on myös maksut jo  hakemusvaiheessa. Hyvin osaavat rahastaa :D

Jaaks

Timo:D

Tosi hauska juttu tuo "BDRI", sehan on alunperin "Brick Development Research Institute; BDRI, Australia,  established 1969"

Muuten kylla siita "uudestakin" Biodynamic Research Institute loytyy tietoa :

http://www.aph.gov.au/house/committee/primind/gtinq/sub86e3.pdf

http://www.rirdc.gov.au/reports/org/02-45.pdf

http://www.nccnsw.org.au/member/tec/projects/tcye/detail/Agriculture/biodynam_49.html

Timo

Kiitos Jaaks :D  
Ei noille ainakaan pelkkä raha riitä, vaan pitää olla myös oikeaa asennetta : "In order to achieve registration the farmer needs to demonstrate that their attitudes are in harmony with the biodynamic technique. For example, the farmer should possess a consciousness of Nature, soils, plants, animals, farming skill, consumer awareness". Ja hyvin selitetty tuossa viimeisessä linkissäsi ne muutkin vaatimukset.

Jos tuo Petrin löytämä jauho tosiaankin on demeter-sertifioitua biodynaamista, niin lienee kokeilemisen arvoista.

MH

Itse olen kaupitellut kahta eri pienen tuottajan tuotetta jotka ovat demeter merkittyjä että jos jollain on enemmän kiinnostusta vaatimuksista suomessa voin niitä kysellä kyseisiltä tuottajilta kunhan tuo vuosi on vaihtunut ja palataan "normaali" arkeen

Marko

Petri

LainaaOriginally posted by Timo
Ihanko oikeasti väittävät, että se on biodynaamista , biodynamic ???
 

Niin se pussi väitti. Itse nyt en suuresti biodynaamisuudesta perusta, mutta ei siitä - lisähintaa lukuunottamatta - haittaakaan ole. Muistaakseni ne olivat myös orgaanisia, mutta en ole varma: on ostettava sitä mitä saa ja näillä main ei ole juuri vaihtoehtoja.

Kunhan kauppa taas aukeaa, menenkin ostamaan lisää ja kerron tilanteen.

sanna77

Lähetin sähköpostia Helga's firmalle kun en ole missään nähnyt heidän ruisleipäänsä täällä Melbournessa. He eivät kuulemma myy ruis tuotteita jälleenmyyjille ollenkaan tänne Victoriaan :( Olen löytänyt ruislimpun tapaista leipää Victoria marketilta, mutta se on suhteellisen tyyristä, 5 dollaria per leipä!
Onko jollain muita vinkkejä mistä saisin ostettua ruisleipää vaikka täältä Melbournen citystä tai lähimaastosta. Finncrispit tulle kyllä ostettua lähikaupasta, mutta ne eivät ihan tyydytä tuota ruisleivän himoa...

Kiitos taasen :god:

Milka

Sanna77,

Brighton nyt ei ole ihan cityssa. Mutta sielta saa ruisleipaa leipomosta nimeltaan

Firebrand Sourdough Bakery Pty Ltd      
69 Glen Eira Rd Ripponlea 3185

Ruisleipaa saa ainoastaan tiistaisin ja kuulemma kaikki menee, joten sinne kannattaa suunnata aamupaivasta tai soittaa hyvissa ajoin etukateen ja varata leipa.

Petri

LainaaOriginally posted by sanna77
Onko jollain muita vinkkejä mistä saisin ostettua ruisleipää vaikka täältä Melbournen citystä tai lähimaastosta. Finncrispit tulle kyllä ostettua lähikaupasta, mutta ne eivät ihan tyydytä tuota ruisleivän himoa...

Tuossa juuri vähän ylempänä annoin kaksi paikkaa. Halpaa - kallista: no, hot bread shoppiin tai suurleipomoiden ns. leipiin verrattuna varmaankin kallista, mutta se on sitten toinen juttu. Ruisjauho on täällä kallista.

Sitäpaitsi, ei ruishapanleivän tekeminen kotonakaan ole suinkaan mahdotonta. Hapanjuuren voi tehdä jopa kuivahiivaherätteellä, 3-4 päivän kuluttua se on valmista ja ei kun leipomaan! Jogurttipohjainen on toinen (paremman makuinen ja 'oikeampi') mahdollisuus, mutta minun kokemukseni mukaan hiukan herkempi pilaantumaan aloitusvaiheessa.

"HAPAN RUISLEIPÄ HÄMÄLÄISEEN TAPAAN
Hapanjuuri
1-2 rkl luonnonjogurttia
2 dl vettä (kädenlämpöistä)
1,5 dl ruisjauhoja
Ainekset sekoitetaan ilmavasti. Juurivellikulho pidetään huoneenlämmössä liinan tai leivinpaperin alla piilossa . Sekoitetaan alkuvaiheessa, jotta kupliminen käynnistyy. Kun kupliminen tapahtuu itsestään, ei sekoiteta. Hapanjuuri on valmista 2-3 vrk kuluttua. Hajusta sen huomaa.
Taikinajuuri
300-500  g hapanjuurta (nyrkinkok.pala)
tai edellä neuvottu juurivelli
1 l kädenlämpöistä vettä
0,6 kg ruisjauhoja
Ainekset sekoitetaan ilmavasti. Hapatetaan 1/2vrk:sta 1 vrk
Taikinan valmistus
Juureen lisätään lämmin suolavesi:
1/2 l kädenlämmintä vettä 2 rkl merisuolaa
1,2 - 1,4 kg ruisjauhoja
Sekoitetaan ja vaivataan kunnolla. - Saa kohota liinalla peitettynä 1/2 - 1 vrk.

Taikinasta erotetaan nyrkinkokoinen pala  seuraavaa kertaa varten. Juuri säilyy n. 2 viikkoa. Pakastimessa pidempään.

Taikinasta tulee 4 limppua - nostetaan pellille. Saavat kohota liinan alla pari tuntia.
Limput pistellään haarukalla ja
paistetaan
ensin 225 asteessa  35' ja  
lopuksi 175 asteessa 60'.

Jälkikypsytystä varten limput kääritään pellavaliinoihin."

Kiertoilmauunissa lämpötilat 200° ja 150° tuntuvat sopivan. Taikinan (vaan ei juuren) hapatusta voi nopeuttaa jos uunissa on 'nostatuskaappilämpö' tai talvella jos laittaa taikinan lämmittimen viereen. Hmm - nythän Melbournessa saman saisi aikaan jos laittaisi taikinan ulos...

Kun hapanjuuren on kerran tehnyt, se säilyy loputtomiin ja vain paranee. Tätini hapanjuuri on aloitettu v. 1944 ja hänen limppunsa ovat Maailman Parasta Leipää. Sääli että en pääse Orivedelle kuin kerran 5 vuodessa enintään.

sanna77

Sorry Petri olitkin kivasti laittanut pari paikkaa josta sitä ruisleipää saa :) ,   luin niin tohkeissani noita juttuja etten nähnyt nenääni pidemmälle :nuttu:

Kyllähän sitä ruisleipää saa todella itsekin tehtyä - sehän on vain viitsimisestä kiinni...

Petri

Vaiva on yllättävän pieni - menisikö tuommoiseen 2 leivän satsiin puolisen tuntia tai kolme varttia varsinaista työskentelyaikaa, jakautuen 5-10  minuutin rupeamiin. Eka kerta on hiukka työläämpi kun ei vielä oikein osaa.

Timo

Petri, kuullostaapa aidolta tavaralta tuo ruisleipäsi. Pitääpä kokeilla, vaikka vieläkin elättelen vanhaa uskomustani, että ilman leivinuunia ei tule kunnon leipää. Verrattuna Helgan leipiin tuo maalaislimppu on tosiaan kuin eri planeetalta. Helgasssahan on ruista vain 20% jauhoista ja loput vehnää ja ohraa. Kohotteena on käytetty hiivaa ja ainakin black ryessa hapatteena etikkaa!  Taitaa olla vastaavia reseptejä monissa muissakin kaupan leivissä. Entä leipomot?  Onkohan  niillä, vaikkapa  Skandinavian bakerylla tuollaista täysrukiista ilman hiivaa kohotettua leipää?

Onko sulla, Petri, kokemusta ohuempien reikäleipien leipomisesta tuolla samalla reseptillä?  Onnistuisikohan vain lyhentämällä paistoaikaa ja kohottamalla hieman lämpötilaa ?  

Nyt kun ulkolämpötilat ovat lähellä 40 astetta tulee taas mieleen, että mustalla peltikatollahan voisi melkein paistaa leipää   :D :D

Petri

Hei Timo,

Ei ole tullut (vieläkään!) kokeiltua reikäleipiä. Logistiikka (leivinpöytä & uuni) ovat hiukan 'pelottaneet', ehkä turhaan. Mutta muuten, ihan tavalliset kaasu- ja sähköuunit ovat toimineet aivan mallikkaasti. Eipä taida tässä maassa olla helppoa löytää leivinuunimuuraria?

(Jos vapaaehtoinen kokeilija löytyy, voin järjestää leivinuunin piirustukset... jopa englanniksi käännettynä. Kyllähän arkkitehdin arkistossa kaikenlaista on!)

Petri

Mainitsemani ruisjauho on biodynaamista, tuottajana/pakkaajana Eden Valley Biodynamic Farms. Serifioitu biodynaamiseksi, mutta orgaanisuus on vain firman oman vakuutuksen varassa (ei geenimodifiointia, keinolantaa jne.)

Milka

Loysin viime viikonloppuna Coles Supermarketista  melkein suomalaiselta maistuvaa ruisleipaa nimeltaan 'Country Life'.

:peukkuy:peukkuy:peukkuy

sanna77

Kiitos Milka, pitääpäs ensi kerran kaupassa käydessä pitää silmät auki :D