Elinkustannuksista

Aloittaja MikaJ, huhtikuu 24, 2003, 09:58

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jaaks

Mika,

En asu itse Canberrassa vaan varsin kaukana sielta, mutta tassa on muutamia linkkeja joista voit itse haeskella tietoja jos kukaan Canberrassa asuva ei sinulle vastaa.

Vuokra-asuntoja:
http://www.realestate.com.au/cgi-bin/rsearch?cu=&a=s&s=act&ag=&t=ren&snf=rbs&minrent=&tb=&u=&is=1&maxrent=&cat=&minbed=&maxbed=&p=10&o=def

Yleistietoa Canberrasta:
http://canberra.yourguide.com.au/home.asp

Tuo sinun kysymyksesi on muuten vahan ylimalkainen ja vaikea vastata tarkasti.  Yhdella palkalla parjaaminen tietysti riipuu palkan suuruudesta ja elinkustannukset suuresti haluamastasi elintasosta. Mita on pienet saastot?
Joillekin $20.000 on pieni, mutta jollekin toiselle se on suuri???  Kannattako lahtea toiselle puolelle maapalloa jos ei ole varmuutta toimeentulosta?  Rahasta jatkuvasti murehtiminen on melkoinen stressi tekija kaiken muun lisaksi jota siirtolaisuus saattaa tuoda.

Sahkon hinta riippuu kulutuksesta eli mihinka sita kaytat esim. vesi, lammitys, hella, ilmastointi jne...  Taalla on myos kaasu paljon kaytossa ja on eri hintaista eri firmoista.
Yleistietoa sahkon ja kaasun hinnoista loydat naista:
http://www.energex.com.au
http://www.origin.com.au

Puhelinten ja puheluiden hintoja voit tiedustella:
http://telstra.com/index.jhtml
http://www.optus.com.au/Vign/ViewMgmt/display/0,2627,3_5434--View_200,00.html
http://www.aapt.com.au/index.asp?flash=true&ver=5

Itse kaytan AAPT silla se on talla hetkella halvin jos soittelee paljon ulkomaille kuten mina.  Esimerkiksi Perjantai illasta Sunnuntai iltaan voin soittaa rajattoman maaran puheluita mihin tahansa Australiassa, Uudessa Seelannissa, Pohjois Amerikkaan tai lukuisiin Euroopan maihin ja kaikki nama puhelut maksavat vain $5.00 yhteensa.  Melko hyva deal?  Toisaalta Telstran kautta soittaessa maksaisin esim Suomeen ehka n $0.60/ minuutti!!

Ruokaostosten hinta riippuu siita mita syot.  Saatat parjata $150.00 viikossa mutta helposti voit kayttaa $250.00 viikossa.

Canberran Bussien aikataulut ja lippujen hinnat:
http://www.action.act.gov.au/

Huomaatko nyt etta on vaikea antaa sinulle tarkkaa dollari maaraa jonka tulisit tarvitsemaan?

Ehka sinun pitaisi aloittaa suunnitelmasi toisin pain? Jos tiedat kuinka paljon palkkaa "emantasi" tulee saamaan lisaa niihin saastosi ja tee sen mukaan budjetti paljonko sinulla on varaa kayttaa elamiseen.  Sitten on ehka helpompi sanoa jos se riittaa tai ei.
Taalta loydat budget planner jonka avulla voit helposti tehda laskelmasi:
http://www.commbank.com.au/personal/other/useful_tools.asp 

Kaikkien mainitsemiesi kulujen lisaksi ota huomioon lastesi koulutus, joka ei valttamatta ole halpaa taalla edes valtion kouluissa.

Good Luck &
Cheers
Jaaks


Milka

Teille voisi olla sunnatonta etua, jos tyonantajanne pystyisi jarjestamaan teille asunnon. Canberrassa oli taannoin massiiviset metsapalot ja noin 500 asuntoa paloi. Joten asunnon saanti voi olla todella kiven alla ja varsinkin jos sita joutuu itse etsimaan.

jounij

Apua - tai ainakin neuvoja - annetaan toki täältä "pääkallopaikaltakin" eli kysymyksen kohteena olevasta Canberrasta.

Nyrkkisääntönä voit pitää, että elinkustannukset ovat jokseenkin samanlaiset kuin Suomessakin. Melkeinpä ainoat asiat, jotka ovat huomattavasti halvempia, ovat bensa, alkoholi ja ravintoloissa syöminen. Vuokrat ovat tosiaankin karanneet kovin korkealle täällä Canberrassa. Hyvässä lykyssä voi löytää 3-makuuhuoneisen talon laitakaupungilta noin AU$250 / viikko. Sähköön menee enemmän rahaa kuin Suomessa - ainakin jos talo on sähkölämmitteinen. Useimmat ainakin 1990 jälkeen rakennetut talot lämpeävät huokeammin kaasulla, mutta talojen suomalaista standardia huonommasta eristyksestä johtuen lämmitykselle on enemmän tarvetta. Ottakaa paljon mukaan lämmintä vaatetta: voin taata, että niille on käyttöä vielä loka-marraskuussa (ja uudestaan sitten noin toukokuusta alkaen). Pahimmassa tapauksessa lisävaatteita tarvitsee sisälläkin, sillä täällä on melko yleistä, ettei talossa ole kuin yksi lämmönlähde päiväoleskelutiloissa. Makuuhuoneissa joutuu sitten joko palelemaan tai ostamaan sähköhuovan unta kyydittämään.

Muitakin Canberraa koskevia neuvoja sopii kysellä, jos jotain uutta pulpahtaa mieleen.


Parhaansa mukaan auttelee

Jouni Juntunen
Canberra
Jouni
Canberra

MikaJ

Tervehdys,

Kiitoksia vastauksista! Olin muutaman päivän pois koneelta ja nyt pitäisi alkaa sulattelemaan annettuja linkkejä ja muita juttuja asian tiimoilta.

t: Mika

MikaJ

Hei,

4 henkinen perheemme (lapset 9 ja 13) on saanut mahdollisuuden muuttaa Canberraan lokakuussa. Tällä hetkellä päätöstämme vaikeuttaa tuleva elintaso Australiassa. Ensihätään vain emännällä olisi työpaikka (employer sponsored mirgation), joten yhden palkalla ja pienillä säästöillä olisi tultava toimeen.

Kysyisinkin nyt voisitteko antaa jotain suuntaa elämisen kustannuksista siellä. Esim. Asunnon hankkimisesta johtuvat kulut, takuumaksut, vuokraennakot, sähkö, puhelin, vesi yms. ruoan hinta vaikka viikkotasolla. Julkinen liikenne

Meillä olisi varmaan miljoona muutakin kysymystä mihin osaisitte varmaankin vastata, mitä en nyt osaa kysyä, joten kaikki tieto on tervetullutta.

Kevät terveisin Suomesta - Mika