QLD - tulvat

Aloittaja I.L., tammikuu 01, 2011, 20:15

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

I.L.

Mikä on tilanne QLD:n alueella, onko esim. Brisbanessa tulvia tai rannikolla tuolta pohjoiseen/etelään?
Olemme tulossa vaimon kanssa Brisbaneen 13.päivä ja tarkoituksena olisi suunnata rannikkoa pohjoiseen näin alustavasti...
Kaikki tiedot tervetulleita 8)

Veli123

Brisbane on ok, ei tulvia. Tilanne kuitenkin muuttuu, kun ajelee muutama sata kilometriä pohjoiseen. Ensi viikoksi on luvattu jokaiselle päivälle sadetta, joten katsellaan mitä La Ninalla on vielä annettavanaan. :nuttu:

Jouko

Täältä löytyy tietoa suljetuista teistä Queenslandissä, aika hankalaa voi olla jos tilanne ei oleellisesti muutu.

http://highload.131940.qld.gov.au/



- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Haagalainen


jounij

Muutenkin minun mielestäni on suomalaisittain hieman outoa matkustaa Australian kesällä Australian tropiikkiin. Tropiikissa kesä on yhtä kuin sadekausi. Käsittääkseni useimmat suomalaiset tekevät parhaansa vältelläkseen sadetta lomillansa. Mitä pohjoisemmaksi Brisbanesta mennään, sitä todennäköisempiä ovat päivittäiset sadekuurot ja vieläpä rankkasadekuurot. Itse asiassa aika usein niitä sattuu kesällä jo Brisbanessakin. Aurinkoista säätä etsivien kannattaisi hakeutua tähän aikaan vuodesta eteläisempään Australiaan (minne tahansa). Sateiden todennäköisyys on huomattavasti vähäisempi eteläisessä Australiassa tähän aikaan vuodesta (ja lämpötilakin yleensä aika mukavat noin 30 astetta).


Tuumailee
Jouni
Canberra

RUU

Hysssh, Jouni! Se on sitä suomalaista masokismia. Anna matkustaa vaan, sillä QLD:n turismi kaipaa joka lanttia joka jostain irtoaa.

TÄNNE VAAN KAIKKI! MITÄ POHJOISEMMAKSI, SEN KIVAMPAA! Ja aurinkokin näkyy päivisin - yleensä. Tai ainakin usein. Vähintään joskus.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Veli123

Hah, mun iho menee aina niin koppuralle dry heatissa. Parempi suihkut ja moisturiserit samassa, kuin ruotsinlaivan sähkösaunassa. 8)

jounij

Melko kostealta se kuumuus tuntuu koko NSW:n rannikolla, ainakin tällaisen sisämaan asukin mielestä. Sisämaassa onkin sitten kuivaa ja kuumaa.


Toteaa
Jouni
Canberra

Lasse

Autolla paasee talla hetkella Brisbanesta Gladstoneen asti, siita pohjoiseen tie poikki ainakin viela viikon verran. Rannikon pikkukaupunkeihin tiet poikki (Agnes Water/1770 jne). Itsella auto jumissa Rockhamptonissa, sanovat etta 10 paivaa ennen kuin saan auton sielta.

I.L.

Kiitoksia vastauksista ja mielipiteistä.
Sää ennusteita ja tilannetta nyt seurattuamme olemmekin löytäneet erittäin hyvän vaihtoehdon lomailla muualla kuin kumiveneessä tulvan keskellä  :D
Ajattelimme viettää muutaman viikon Tasmaniassa...kelitkin näyttäisi olevan just passelit tähän vuodenaikaan ja lämpökin plussan puolella mukavasti. (-15 celsiusta pakkasta täällä Helsingissä).



Sarri

Eikun Cairnsiin vaan, jannitysta elamaan! Mikas sen mukavampaa, kuin jatkuva vesisade, valilla paistaa aurinkokin ja heti on lampohalvauksen partaalla, lisajannitysta elamaan saa odottelemalla tulvia ja pyorremyrskyja saapuvaksi ;)

Noei, aika hiljanen kaupunki nayttaa olevan tahan aikaan vuodesta.., Pitanee itsekkin sanoa heipat Cairnsille tammikuun lopussa ja suunnata etelammaksi parempien kelien toivossa :)

Haagalainen


Turistien - varsinkin ulkomaalaisten - kannattaa pysyä poissa jaloista Australian tulva-alueilta. Viranomaisilla/avustustyöntekijöillä  on parempaakin tekemistä kun poimia harkintakyvyttömiä tulva-alueiden vaaroja ymmärtämättömia - tai niistä piittaamattomia -  turisteja kuiville.
Oheinen esimerkki on turistien seikkailuista NT'n tulva-alueelta, mutta voisi olla yhtä hyvin QLD'n puolelta.
http://www.abc.net.au/news/stories/2011/01/03/3105607.htm

Lasse

Dawson-Fitzroy jokiin tulossa lisaa vetta, meilla 200km paassa Rockhamptonista tiet taas veden alla viimeoisen kaatosateen jalkeen; johan ne vajaan viikon ehti olla auki. Puolet meidan tyopaikan ihmisista ei paassyt ollenkaan toihin tanaan.(lucky I guess..). Meidan pikkukaupunki on taynna evakkoja Theodoresta, heidat on laitettu kaivosyhtion parakkimajoitukseen ja motelleihin. Suurin osa evakoista ei edes saanut vaatteita mukaan koska Dawson joen vesi nousi niin yllattaen ja nopeasti viime viikolla, poliisi kaskytti asukkaat helikoptereihin suoraan ulko-ovelta

RUU

Lainaus käyttäjältä: Lasse - tammikuu 06, 2011, 13:22
Suurin osa evakoista ei edes saanut vaatteita mukaan koska Dawson joen vesi nousi niin yllattaen ja nopeasti viime viikolla, poliisi kaskytti asukkaat helikoptereihin suoraan ulko-ovelta
Tämä tapahtumien nopeus on se, joka monesti yllättää. Luonnonvoimat ovat rajut ja niiden edessä on turha kysellä ja mietiskellä - silloin mennään.

Tuossa tuli taas iso joukko niitä, jotka menettävät käytännössä kaiken: Talo vaatii vähintään isoja korjauksia tai peräti uusimisen. Huonekalut, tavarat, vaatteet, kirjat, tietokoneet, kaikki on mennyttä. Valittetavasti kaikilla ei ole myöskään ollut mahdollisuutta ottaa kattavaa vakuutusta, sillä maaseudulla eletään paljolti kädestä suuhun ja jotkut pitkälti omavaraistaloudessa.
Henkinenkin stressi on melkoinen, ja se pisti minulla silmään ehkä eniten ollessani Tropical Cyclone Ului'n jälkihoidossa viime vuonna. Komennus Rockhamptoniin tai sen takamaastoon on nytkin odotettavissa (piti itse asiassa olla Biloelassa jo eilen), joten voin raportoida lisää tunnelmia myöhemmin.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Mesi

Kuinkahan paljon lemmikkejä on hukkunut  :(

Lasse

Lainaus käyttäjältä: RUU - tammikuu 06, 2011, 16:55
Lainaus käyttäjältä: Lasse - tammikuu 06, 2011, 13:22
Suurin osa evakoista ei edes saanut vaatteita mukaan koska Dawson joen vesi nousi niin yllattaen ja nopeasti viime viikolla, poliisi kaskytti asukkaat helikoptereihin suoraan ulko-ovelta
(piti itse asiassa olla Biloelassa jo eilen), joten voin raportoida lisää tunnelmia myöhemmin.

Tervetuloa Central Qld:n, mina asustelen Mourassa, 75 km Biloelasta lanteen. Eilen Biloelasta oli tiet poikki edellisen yon myrskyn jaljilta, mutta tana aamuna vesi oli laskenut ja tiet avattu

Veli123

Mä olen todella fasinoitunut queenslander-arkkitehtuurin taloista. Pikkutulvissa kuivia ja pikkulämpöaalloissa viileitä. Monille on tuottanut ongelmia se, että alakerta on pitänyt rakentaa. Avoimeksi tolpilleen ja tarpeeksi korkealle, siinä on jujua.


Haagalainen


Mesi


RUU

Haagalainen, QLD Premierin ja Police Commissionerin lehdistötilaisuudessa myöhään eilen illalla he nimittivät Toowoomban tulvaa termillä 'inland tsunami'. Seuraava uusi jännityksen paikka on, mitä alajuoksulla on tapahtunut ja paljonko vettä riittää Brisbanen kaduille.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Veli123

Joen pinta on vielä tällä hetkellä alhaalla täällä Brisbanen keskusta-alueella, mutta nousee tänään 3 metriä. Joutuvat avaamaan yliäyräillään olevan padon. Kuulemma tapahtuu kahden maissa tai tulva-aalto saavuttaa silloin kaupungin. Tarkemmat tiedot kuulee radiosta, mutta mulla ei ole. Avaan kohta telkkarin. Ranta- ja potentiaalisten tulva-alueiden ihmisiä evakuoidaan, mutta mitään paniikkia ei ole ilmassa. Odottava tunnelma. Meidän talo on kymmeniä metrejä joen pinnasta, joten meitä ei evakuoida. Sataa, sataa ja sataa, tuhatta ja sataa.

Veli123

Nyt tuli viesti kaverilta facebookissa, että veden pinta on noussut alakertaan Sherwoodin kaupunginosassa. Lisäksi jotkut päivittävät, että alkavat hieman olemaan jo huolestuneita. Puhuin kaverin kanssa juuri Oxleyn kaupunginosaan ja odottavat lähtöä. Itsellenikin hiipii pieni epämiellyttävien perhosten tunne vatsaan.

Kyllä sitä kaiken maailman lumimyräkät on koettu, mutta tämä on täysin uutta.

"Police warning: People in lowlying areas of Strathpine and Caboolture should evacuate immedaitely. Do not stay and sandbag, leave now."


sim

Tiedoksi asiaa seuraaville että Twitterissa tulvia käsitellään aktiivisesti tageilla #qldfloods ja #thebigwet

Reijo

Queensland..beautiful one day and perfect the next
Reijo

Rockola

Wovon man nicht sprechen kann, dar?ber mu? man schweigen

Veli123

Westend sai tänään viilentävän tuulahtuksen elämän nektariinia. Käy sääliksi monia tämän mäen alapuolisia idyllisiä puutaloja, jos vesi nousee kuin '74. Postmoderneimmat pelasivat krikettiä 199 kääntöpaikalla Hoogley st:lla. Yhdellä miehellä oli bikinit. Sähköjä katkaistaan huomenna keskustassa, Westendissä, South B:ssa. Todennäköisesti muillakin alavilla olevilla paikoila.

Guidelinena veden nousulle voisi toimia '74 kartta.
http://www.brisbanebusinessfinance.com/images/1974_Flood_map.pdf

solan

Kauhunsekaisella järkytyksellä oon seuraillut tilannetta täältä Suomesta käsin. Kaveri NSW:stä tänään kertoili miten sukulaisensa QLD:ssa ovat kunnossa mutta eristyksissä. Tämä katastrofi koskettaa koko maailmaa tai ainakin pitäisi koskettaa, sen verran laajasta jutusta on kyse. YLE:n uutisissa haastateltiin sikäläistä suomalaissiirtolaista sekä Australasian suomalaiset (?) -yhdistyksen puheenjohtajaa ja näytettiin taas kuvia tulvaveden syöksymisestä kaduille. Toivotan kaikille tsemppiä  :peukkuy ja toivotaan että tilanne laantuisi mahdollisimman pian. Noita uutisia katsellessa tuntuu kovin mitättömiltä nää Helsingin "katoilta putoavat jättijäälohkareet tappavat jalankulkijoita" -uutiset.

Jouko

"beautiful one day and perfect the next" joo joo en tosiaan odota kovinkaan suurella innolla tätä aamua; nimittäin meidän duunipaikka on yks noista jotka menettävät sähkönsä aamuna kello 7am, generaattorit on mutta en elättele kovin suuria toivoja puhelin/ISDN ja SHDL linjojen suhteen varsinkaan kun olen nähnyt telstran kaapelikaivot ja niissä olevien puhelin johtojen suojaukset jotka joutuvat veden alle.

Töistä porukat evakuoitiin vapaaehtoisesti jo eilen työtekijöiden turvallisuuden nimissä Toowoomban kauhutapahtumat mielessä ja samaa näyttivät tekevän monet Brisbanen firmat enemmän ja vähemmän.

Naapurissa toimiva Harley Davidson myynti ja huolto näytti aika kiireiseltä kun pyöriä ajettiin ylevimille maille ja hiekkapusseja roudattiin kiirellä. Meille firmaan vesi ei pitäisi tulla sisälle olemme sentään toisessa kerroksessa mutta mikään ei tietysti ole mahdotonta, eihän joen rantaan rakennuksen takaa ole kun viitisen metriä. Pitäis varmaan hommata kumivene :)





- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Haagalainen

Mielenkiintoinen juttu.
http://www.abc.net.au/news/stories/2011/01/14/3112645.htm?site=thedrum

Jatkossa rakennusmääräyksiä kenties tarkistetaan.

Ehkä monet uskoivat myös, että Wivenhoen pato tekee suurtulvan mahdottomaksi padon alapuolisilla alueilla. Padon 1 tarkoitushan vesivaraston ja vesivoimantuotannon  ohella oli juuri säästyä esim. v. 1974 kaltaisilta tapahtumilta.

MH

Tuskin kukaan uskoi että padon vesimäärä tuplaantuu parissa viikossa, juoksutukset alkoivat ajoissa mutta olisiko ne pitänyt aloittaa jo aiemmin. Päätöksen tehneet ehkä miettivät tilannetta edelleiset 7v taaksepäin ja ajattelivat että kerätään vettä talteen nyt kun sitä on saatavilla. Kun pato alkoi olla jo melkolailla täysi ja samaan aikaan Toowoombassa tapahtui mitä tapahtui ja hurjat vesi massat syöksyivät alas laaksoon ei enää mitään ollut tehtävissä. Itse erittäin lähellä tilannetta seuranneena ja todellisessa hengenvaarassa olleena on suoranainen ihme että tapauksessa ei uhreja ole tullut enempää.

Tietty jälkiviisas voi aina olla miksei asioita tehty toisin mutta se on turhaa, ei se ketään tuo takaisin.

Silppu

Lainaus käyttäjältä: MH - tammikuu 14, 2011, 09:43
Tuskin kukaan uskoi että padon vesimäärä tuplaantuu parissa viikossa, juoksutukset alkoivat ajoissa mutta olisiko ne pitänyt aloittaa jo aiemmin.

Kyllä se vesimäärä lähes tuplaantui alle viikossa juoksutuksista huolimatta kuten tilastoista voi todeta:
Fri  07.01  105.5 %
Mo 10.01  144.3 %
Tu  11.01  164   %
We 12.01  178.2 %

Kuulin jonkun selityksen, ja sanoivat että pato on rakennettu kestämään tämäntyyppisiä säitä, mutta kun samalla kertaa oli yhteensattumana rankkasateet, flash flood ja nousuvesi, niin kyseseessä oli harvinainen ilmiö. Ja vesimassoja ei voitu päästää 225% koska koko pato olisi voinut sortua. Hyvä että edes tässä toimivat järkevästi. Se vasta katastrofi olisi ollut jos koko pato olisi murtunut. Niin, ja ilman veden patoamista Brisbane olisi tulvinut jo paljon aikaisemmin.

Merja

Ja siis kukaanhan ei voinut ennustaa Toowoomban tulvia, nehän tulivat täysin äkkiarvaamatta. Iso osa siitä vedestä valui patoaltaaseen, ja sitä vettä ei ollut laskettu mukaan laskelmiin. 

Silppu

Lainaus käyttäjältä: Merja - tammikuu 14, 2011, 13:28
Ja siis kukaanhan ei voinut ennustaa Toowoomban tulvia, nehän tulivat täysin äkkiarvaamatta. Iso osa siitä vedestä valui patoaltaaseen, ja sitä vettä ei ollut laskettu mukaan laskelmiin.  

Merja, padot pysäyttävät vain osan Brisbanejoen valumavesistä, suuri osa, kuten Toowoomban flash flood tulva ei tullut patoaltaan valuma-alueelle. Ilman sitä tulvilta olisi ehkä vältytty.

Merja

Olet muuten väärässä  :pepsodent

"Much of the deluge that fell in the Toowoomba region and is now ripping a path of devastation in the Lockyer Valley will move into the catchment of the Wivenhoe Dam system that feeds Brisbane."
http://news.ninemsn.com.au/national/8194956/wall-of-water-heads-for-wivenhoe-dam

jounij

Kuinka muuten on mahdollista että pato on yli 100% täynnä?


Ihmettelee
Jouni
Canberra

sim

Lainaus käyttäjältä: jounij - tammikuu 14, 2011, 14:44
Kuinka muuten on mahdollista että pato on yli 100% täynnä?

Itse itseäni toisaalta lainaten:

Oudot, yli 100% täyttöasteet johtuvat siitä että padot on suunniteltu sekä käyttövesivarastoiksi että tulvavesipuskuriksi; esim. Wivenhoe:n ns. vesivarastokapasiteetti ("supply capacity") on 1 160 000 ML (miljoonaa litraa), jolloin padon sanotaan olevan 100% täynnä. Tämä on se taso millä pato pyritään pitämään – sateiden salliessa – käyttövesivarastona. Tämän lisäksi patoihin on suunniteltu mahtuvan tulvavesiä; Wivenhoe:ssa tämä tulvakapasiteetti ("flood mitigation capacity") on 1 450 000 ML varastokapasiteetin päälle, jolloin allas olisi 225% täynnä. Tällöin allas on "oikeasti" täynnä ja kaikki tämän jälkeen sinne valuva vesi joudutaan päästämään suoraan alavirtaan.

Todellisuudessa tosin patoa ei koskaan päästetä täyttymään aivan 225% kapasiteettiinsa asti, koska silloin liikuttaisiin turhan vaarallisilla vesillä, no pun intended.

RUU

Kun kartasta seuraa Lockyer Creekin reittiä, se näyttää laskevan suoraan Brisbane Riveriin, muutama km Wivenhoen eteläpuolella. Vesi tulee ehkä teknisesti catchmentiin mutta ei patoaltaaseen.
Lockyer Creekin yläjuoksu on hyvin kukkulaista aluetta ja sieltä laskee kymmeniä pieniä puroja jokeen. Kun tämän yhdistää siihen sademäärään, joka hetkessä tuli suoraan noille kukkuloille, yhtälö oli valmis. Toki niiltä kukkuloilta tulee paljon vettä patoonkin mutta ei kaikki.

Whereis.com ja Nearmap.com näyttävät ovat Googlea parempia karttoja tähän.

Jouni, padon kapasiteettihan on suunniteltu normaalin sademäärän ja kulutuksen & juoksutusten mukaan. Tilaa toki altaassa on enemmänkin, Wivenhoekin on suunniteltu tuplakokoiseksi, jotta rankemmatkin sadejaksot voidaan tasata.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Silppu

Lainaus käyttäjältä: Merja - tammikuu 14, 2011, 14:16
Olet muuten väärässä  :pepsodent

Merja, en ollut siis väärässä.  :pepsodent Valumavedet padon alapuolella patojärjestelmässä vaikuttavat luonnollisesti myös alas juoksutettavan veden määrään. Siinä mielessä alajuoksun vedet kuuluvat koko patojärjestelmään.

Täytyy muuten Merja sanoa, että olet ehdottomasti Dunderin paras vänkäyskaveri. Jatketaan taas heti tilaisuuden tullen.  :XXXX

Milka

Taalla pain uutisoitiin etta jos patoa ei olisi ollut, tulva olisi ollut noin 2 metria suurempi ja tuhot paljon pahemmat kuin nyt tai vuonna 74.  :D

Veli123

Mun yksi kaveri asuu Miltonissa ja juuri siellä missä alakertaa ei pitäisi rakentaa queenslanderiin. Olen samaa mieltä rakentamisen rajoittamisesta potentiaalisille tulva-alueille. Veikkaan, että suurin osa korjaa alakerran tämänkin jälkeen.

Veden pinta on laskenut jo n.2 metriä Westendin ja Dutton Parkin suunnalla, joten hyvässä päivävauhdissa ollaan. Inhan hajuista tuo alta paljastuva muta. Voin kuvitella miltä tuntuu tulla takaisin takaisin pinnan alta paljastuneeseen taloon.