Suomalaisia nimiä Australiassa

Aloittaja Aikis, toukokuu 06, 2007, 10:35

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Aikis

Tuon etusivulle kadun- ja paikannimiä koskevan puffin innoittamana ajattelin, että eri puolilta Australiaa voisi sitä täydentää...

Sydneyssä on ainakin Tapiola Avenue (länsiosissa) jonka tarkkaa syntyhistoriaa en tiedä (muista, taisi joku se kertoa) mutta ainakin siellä asuu suomalaisia.

jounij

Bli Blissa (Sunshine Coast) Finland Road, jonka varren sokerifarmeista suurin osa - ellei peräti kaikki - on ollut suomalaisten omistuksessa.

Niin ikään Sunshine Coastilla Pokela Road, joka on nimetty siellä asuvan (vaiko asuneen?) pastori Voitto Pokelan mukaan.

Canberrassa Sporing Street, joka on nimetty kapteeni Cookin Australian tutkimusmatkalla mukana olleen suomalaisen (turkulaisen) Herman Spöringin mukaan.


Luettelee
Jouni
Canberra

eevis

kiitos erään innokkaan tietokantojen luojan mulla on nyt tulevia matkoja ajatellen "must see" matkakohde Victoriassa: Jeparit :D ... ja että se muka tarkoittaisi "home of small birds", höpöhöpö... ;D
Dees - We will bloody bounce back!!!


jounij

Bundabergin lähellä Queenslandissa on paikka nimeltään Gin Gin, joka tulee paikallisten aboriginaalien kielestä ja tarkoittaa "punaista maata ja tiheää pensaikkoa". Ilmeisesti tämän paikannimen innoittamana eräs suomalainen nimesi maatilansa Vodka Vodkaksi. En valitettavasti muista, missä päin tämä farmi on tai on ollut.


Lisää muistelee
Jouni
Canberra

Nordman

Jep, jep! Nth Qld:ssa Inghamissa löytyy tusinoittain Suomalaisia paikan nimiä ja teitä samoin Lucindasta. Näiltä paikkakunnilta löytyy tänäkin päivänä suhteellisen suuri suomensukuinen "yhteiskunta" :coolh

Samoin jonkin verran ymmärtääkseni myös Townsvillessä...
"Tyyli ennen tarkoitusta, asenne ennen kaikkea"

Jouko

Brisbanesta pari, kuulopuheiden mukaan Tick niminen rakentaja vaikuttanut tai vaikuttaa Brisbanessa, on nimennyt muutamia katuja Mt Gravatin aluella. Löysin paikat whereis haulla pienten zoomausten jälkeen, tosin en ole varma tuosta Likalan nimestä, mutta tiedän että hän rakenti myös sinne.

Mansfield South Brisbane
Tick
Kaija

Wishart South Brisbane
Likala st- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Georgk

Adelaidessa St Agnesin suburbissa loytyy Saarinen Avenue. Taustoista ei tietoa??

Wingfieldin teollisuusalueella taalla on myos Rosberg Road ja Hakkinen Road, mutta myos kokoelma muita formulakuskeja, joten suomalaisuus ei sinansa ole ollut nimeamisen taustalla.
The ships hung in the sky in much the same way that bricks don\'t.

Raili

Geraldtonissa, WA, on katu nimeltaan Kononen Place

jounij

Nyt  en ymmärrä: miten Linden liittyy suomalaisuuteen? Leenakin on melko kansainvälinen nimi (esim. Intiassa on rutkasti Leenoja), joten epäilen, mahtaneeko sekään kadunnimi mahda viitata kehenkään suomalaiseen Leenaan.


Ihmettelee
Jouni
Canberra

Milka

Melburnessa on myos Alma road. En tosin ole varma onko Alma vain suomalainen nimi vai yleinen muissakin kielissa.

RUU

Lainaus käyttäjältä: Milka - helmikuu 24, 2008, 21:25
Melburnessa on myos Alma road. En tosin ole varma onko Alma vain suomalainen nimi vai yleinen muissakin kielissa.

Voipi viitata myös erääseen Ballaratin pohjoispuolella olevaan Alma-nimiseen kylään, joka taitaa osa olla suureellisemmin nimettyä Central Goldfields -kuntaa.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

jounij

Lainaus käyttäjältä: chilifinn - helmikuu 24, 2008, 21:51
Ilmeisesti ketjun on tarkoitus olla syvältäluotaavampi kuin oletin.

Ketjun tarkoituksen tietänee vain sen aloittaja, joka en ollut minä. Eihän kepeissä viesteissä missään tapauksessa mitään vikaa ole, enkä esimerkiksi itse näe tuossa omassa ihmettelyssänikään mitään syvältäluotaavaa saatika kritiikkiä huomiotasi kohtaan. Enpähän vain osannut yhdistää Lindeniä keneenkään suomalaiseen - on useat ministerienkin nimet hataralla pohjalla nykyään! Nytpähän sekin selvisi!

Niin ja toki minäkin aina nimen Leena lukiessani ajattelen ensimmäiseksi ko. nimen haltijan olevan suomalainen. Mainitsinpahan vain samaan syssyyn, ettei näin kuitenkaan välttämättä ole.

Minä muuten asuin täällä Canberrassa viitisen vuotta vastapäätä t-risteystä, jossa risteävä katu oli nimeltään Alma Place. Minulle ei koskaan juolahtanut edes mieleen nimen suomalaisuus(kin). Niin uppoutunut minä näköjään olen tähän Ossilan kulttuuriin, ettei moisia kytköksiä enää tule edes mieleen!


Selittää
Jouni
Canberra

Leokatti

Näillä tuskin on mitään tekemistä suomalaisten kanssa, mutta semmoset kadunnimet on osuneet Perthissä silmään kuin Kanto, Karu  ja Lauri.

Työssäni törmään tuon tuosta Congolaiseen kupari/kobalttiprojektiin nimeltä Kalukundi... silläkään tuskin on mitään tekemistä suomen kielen kanssa...  toivottavasti!
Kati

If you can't be a good example -- then you'll just have to be a horrible warning.

Milka

Lainaus käyttäjältä: Leokatti - helmikuu 25, 2008, 08:24
Työssäni törmään tuon tuosta Congolaiseen kupari/kobalttiprojektiin nimeltä Kalukundi... silläkään tuskin on mitään tekemistä suomen kielen kanssa...  toivottavasti!

Paivan paras  :pepsodent :pepsodent :pepsodent :pepsodent

Anne Kristiina

Hei australiansuomalaiset!

Kaipaisin lisaa tanne suomalaisia nimia esiintymapaikkoineen ja mieluusti tarinoineen, etsin niita tutkimustarkoituksessa. Siis sellaisia, jotka selkeasti ovat suomalaistaustaisia tai suomalaisiksi tunnistettavia.  Aiemmassa viestiketjussa oli ihmetelty nimia Alma ja Leena. Ne ovat kansainvalisia, mutta myos suomalaisilla kaytossa. Joten sellaisetkin ovat hyvia esimerkkeja.

y.t. Anne
anne.rosenius@gmail.com

Silppu

Google mapsin mukaan Sporing nimi esiintyy neljässä eri kadunnimessä Australiassa.

Muita voisi olla esim. Suomi Island WA (liekö nimellä jotain tekemistä laivasta maihin hypänneillä suomalaisilla merimiehillä) ja Finland Crt sekä Helsinki Tce/Rd/Pde. Google Mapsillä löytyy enemmän tietoa.

vuokko

Merrylandsissa on Finnlane ja Wentworthvillessä Finlayson st.   Hebershamnissa on Tapiola Ave. Nää tuli nyt äkkiä mieleen

jounij

Joillakin paikallisilla suomalaisilla (itse mukaan lukien) on tapana vääntää puhekielessä paikallisia paikannimiä suomalaisiksi. Tässä muutama esimerkki:

Belconnen (alue Canberrassa) = Pelkosenniemi
Gungahlin (alue Canberrassa) = Kankaala
Melbourne = Mellunmäki
Karrugang Circuit (katu Canberrassa, jonka varrella asuin joskus) = Karhukangas


Vääntelee
Jouni
Canberra

Anne Kristiina

Kiitos vinkeista! Tosi mielenkiintoisia nimia loysitte.

Anne

Marianne2008

Hakkinen Road Adelaiden Wingfieldissä (SA). Mika Häkkisen mukaan nimetty. Alueella muitakin formulakuskien mukaan nimettyjä katuja.

Anne Kristiina


jounij

Kurabyssä (eteläisessä Brisbanessa) on Nemies Road. Tämä väärin kirjoitettu nimi kuulema tulisi alueella joskus ennen toista maailmansotaa maatilaa pitäneen Niemen perheen mukaan.


Lisää
Jouni
Canberra

Anne Kristiina

Hei!

Olen menossa maaliskuussa Inghamiin.

Kartasta en loytanyt yhtaan suomalaista nimea, samoin on Townsvillen laita. Onkohan niita = siis paikkoja suomen kielella siella ollenkaan. Townsvillessa kauan asunut ihminen ei osannut nimeta yhtaan ja kertoi, ettei Townsvillessa ole suomeksi niemettyja katuja.

Kyselee taas Anne

Jouko

Lisää listaan,

Tässä ihan koti kulmilla on ollut erä erittäin vaikutusvaltainen suomalainen nimeltä nestori karhula jolla oli tapana auttaa uusia suomalaisia maahanmuuttajia. Alueelta löytyy muun muassa puisto Karhulan nimellä.

Karhula Park   34 Demigre Street    Barbecue, half court, picnic area, playground


http://fi.wikipedia.org/wiki/Nestori_Karhula

http://www.qldmigrationheritage.com.au/wp-content/uploads/2013/07/Brisbane-Finnish-Club-Overview-1926-2013.pdf

Ihan mielenkiintoinen dokkari.
http://www.dailymotion.com/video/x126l7d_hurjia-suomalaisia-nestori-karhula-leo-fabritius-oiva-koski-ma-15-7-2013-klo-18-30-yle-tv1_shortfilms

http://www.glenhotel.com.au/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=133


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

Anne Kristiina

Jouko!

Kiitos taas! Onko kotikulmasi Brisbanessa?
t. Anne