Kirjoittaja Aihe: Ruokaohjeita...  (Luettu 9574 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa johki72

  • Knihti
  • ***
  • Viestejä: 121
Ruokaohjeita...
« : Lokakuu 18, 2003, 07:33 »
No niin, laitetaas taas uus otsikko kehiin ja aihekin olis tällä kertaa toivottavasti yhtä pitkä kun on leveekin:D:D

Itse nyt lähinnä kaipaisin hyviä ohjeita lampaanlihasta.Sukulaisella on tilalla lampaita ja pyysivät sitten mua bongaamaan reissulla hyviä lammasreseptejä.No,mitäpäs minä reissuun asti odotan,kun täällä dunderissa on taatusti hyviä kokkeja ja varmaan varastossa hyviä kotona toteutettavia reseptejä:D:D

Niin siis, mulla on jostain syystä käsitys että lammasta kuitenkin syödään jonkin verran enemmän siellä kuin täällä Suomen päässä.Korjatkaa jos olen väärässä:??

Ja tosiaan semmoisia hyviksi todettuja reseptejä kaipailisin.Toki netistä saa vaikka miljoona reseptiä,mutta jotenkín olis mukavampi saada sellaisia mitä itse olette kokeilleet.

Cheers:XXXX

Johanna

Poissa Timo

  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 944
  • L?hdin Australiasta 1/2014
    • Veispuukki
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #1 : Lokakuu 18, 2003, 08:02 »
Johanna :D

Silloin ennen kuin söin lihatuotteita, oli lammas yksi suosikeistani. Lammaskaalia tein silloin tällöin.
Yksi resepti löytyy mm. täältä Siinä näkyy olevan muutama muukin yleinen suomalainen lammasruokaohje.

Turkmenialaisen kaverini vaimo osasi valmistaa oikein hyviä lammaspiirakoita eli cheburekeja.  Yritin muutaman kerran. Resepti oli lähellä tätä. En muista mitä jauhoja käytin, mutta nykyään voisin kuvitella puolet venhäjauhoja ja toinen puoli ohraa ja tattaria tai sitten vehnä/maissijauhoa (ei tärkkelystä vaan sitä keltaista jauhoa).  Valkoisen riisin sijasta käytin basmatia. Valkosipuli ja ripaus chiliä puuttuvat myös tuosta ohjeesta. Noista piirakoista tulee ainakin rasvaisia kun ne paistetaan upporasvassa. Voipi sopia aussimakuun paremmin niin. Täällä kun ei rasvattomat ja tervelliset ruuat ole kovin suosiossa ;)

Poissa Jaaks

  • Global Moderaattorit
  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 4386
  • Moderaattori
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #2 : Lokakuu 18, 2003, 10:04 »
Johanna :D

Tassa aluksi kotona tehtyja:

No 1
Lampaankyljykset "French Cut" eli kaikki rasvat poistettu ja luu puhdas.  Marinaadi: valkosipulia, chilikastiketta, murskattua mustaa pippuria, hienoksi hakattua tuoretta rosmariinia ja oljya. (jos haluat voit laittaa desi tai pari punaviinia tai laittaa sen vasta kastikkeeseen jonka voit sitten valmistaa marinadista)
Paista kuumassa BBQ:ssa n 2-3 minuuttia/puoli (eli medium) tarjoilet minttukastikken kanssa ja nam...nam...

No 2
Lampaanfile (tai back strap) josta kaikki rasvat poistettu: sama resepti

No 3
Lamb Shank (tulee paras etujaloista, ns carpal bone/radius bone - ylin osa jalasta ennen kehoa)
Ruskista ensin, laita uunivuokaan pippurin, laakerinlehtien, sipulin, valkosipulin, paloitellun porkkanan, kevatsipuleiden etc. (maun mukaan ihan mista pidat) kanssa. Peita lihaliemella (mieluiten tietysti lammasliemi joka on helppo tehda luista ja tuoreista vihanneksista - eika sisalla lisa-aineita)
Paista uunissa alussa 180 astetta noin tunnin ja sitten 120-140 astetta ainakin 2-3 tuntia tai kunnes liha irtoaa luista itsestaan.  Suurusta liemesta kastike ja lisaa haluamiasi mausteita (ehka suolaa ja hienoksi hakattuja tuoreita mintun lehtia ja tietysti tuoretta rosmariinia)

No 4
Lampaan paisti:
Ruskista nopeasti kuumalla pannulla pitaaksesi "mehut sisalla".
Hiero murskatulla pippurilla ja merisuolalla. Tee veitsella reikia ympari paistia joihin tyonnat kokonaisia valkosipulinkynsia (ehka noin 10 parin kilon paistiin) ja tuoreen rosmariinin oksia.
Laita korkeaan uunivuokaan jonka taytat paistin puoleenvaliin asti vedella ja paista korkeintaan 120 asteessa 3-4 tuntia tai kunnes sisalampotila on 70-75 astetta eli liha on kypsa , mutta hieman "pink".  (itse teen yleensa 90-100 astetta, mutta siihen menee aikaa 5-6 tuntia)
n puolen tunnin valein kaannat paistin ympari, etta alapuoli pysyy nesteessa.
Suussa sulavaa

Kastikkeet ja lisukkeet seuraavassa jos on tarvista  :P:P:P

Nyt tuli nalka

Cheers
Jaaks
:XXXX:XXXX

Ps. Paistoajat voi vaihdella uunista ja BBQ'sta riippuen

Poissa Raiwå

  • Global Moderaattorit
  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 1307
  • You go waltzin Matilda !!!!
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #3 : Lokakuu 18, 2003, 11:00 »
Jaaxz :??

Numero 4 :)

Lisää paistivuokaan Paistin alle, kilo perunoita viipaloituna, porkkanaa samoin, sipulia isoina paloina sekaan.
Liemeen laita puolikas beef stock.
Ja olet valmistanut hetken kuluttua maailman kuulun Lemin särän :)


:coolh
Ray Virta
Sydney


It requires wisdom to understand wisdom: the music is nothing if the audience is deaf.

Poissa Jaaks

  • Global Moderaattorit
  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 4386
  • Moderaattori
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #4 : Lokakuu 18, 2003, 11:28 »
Raiwo :coolh

Lemin Sarasta olen kylla kuullut, mutta taman olen oppinut omalta mummulta, kun han teki niita joka vuotisia hirvipaisteja aivan samalla reseptilla :D

Ja paa-asia on etta et paista niita liian suurella lammolla, vaan annat niiden hiljalleen muhia :P
Meilla laitettiin kanssa perunat sun muut samaan pataan, mutta ajattelin jattaa sen toiseen kertaan :D:D jos joku sanoisi, etta toi on jo tehty :D

Ps, Raiwo:coolh
Eikos se sara tehda siina puukaukalossa :??  Siitahan se nimikin kait tulee :??

Poissa Jaaks

  • Global Moderaattorit
  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 4386
  • Moderaattori
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #5 : Lokakuu 18, 2003, 14:16 »
Timo :D

Sanoit etta:" Valkoisen riisin sijasta käytin basmatia."

Siis tarkoititko, etta kaytit valkoista Basmatia :?? vai rusketa :??

Basmati Rice
"The Hindi word ?basmati? means fragrant, and refers to the nutlike flavor and aroma of this small, but long grained rice. It has been used in India and Pakistan for thousands of years and is excellent with curries. Several varieties are now grown in the U.S., such as Texmati and Kasmati, and all are growing in popularity. (One U.S. company has made an effort to patent Basmati rice and trademark the name). Their flavor is very good, but not quite up to real imported Basmati.

Me kaytetan myoskin pelkastaan Basmati riisia mutta se on valkoista :??

Basmati kuten muitakin riiseja saa kylla myoskin "Brown Rice" jos sita tarkoitit :
"Brown rice has only the outer husk removed, leaving the germ and bran layer, and retaining most of the nutritional value, especially the B vitamins.  This minimal processing also produces a rice more flavorful than polished white rice."

Poissa Urul

  • Muriaanien kuninkas
  • ****
  • Viestejä: 332
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #6 : Lokakuu 19, 2003, 00:13 »
Laitanpa minäkin lusikkani soppaan :D

Tätä valmistan joka kuudes viikko :D

Mustan lampaan pata

500g kuutioitua lampaanpotkaa
1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
100g pekonia
1prk tomaattimurskaa (about 400g)
1 pullo guinness
1-2 kanaliemikuutio (maun mukaan)
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
hillosipulia
tuoretta rosmariinia ja rakuunaa
mustaa pippuria

Ruskista lihakuutiot,lisää pienennetty pekoni, pilkottu sipuli ja murskattu valkosipuli .Lisää olut ja tomaattimurska joukkoon.Lisää kanaliemi ja mausteet.Kiehauta ja tarkista maku .Lisää suikaloidut paprikat joukkoon ja hillosipulit.Laita seos nyt uunivuokaan.
Kypsennä uunivuoassa 170-asteisessa uunissa  noin  puolisentoista tuntia.
Tarjoa riisin tai perunamuusin kera.

Poissa Timo

  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 944
  • L?hdin Australiasta 1/2014
    • Veispuukki
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #7 : Lokakuu 19, 2003, 00:28 »
Jaaks :D

Käytin termiä "valkoinen riisi", tuossa reseptissäkin "white rice", koska ymmärrän sitä käytettävän viittaamaan tuohon mauttomaan puhdistettuun jenkkityyliseen riisiin. "Valkoinen" viittaa siis värin lisäksi myös "ylipuhtauteen", mauttomuuteen.

Minäkään en tuota "kalpeaa riisiä" käytä, vaan  joko ruskeaa täysjyvä- tai kokojyväriisiä tai sitten  väriltään valkoista basmatia tai jasmiiniriisiä.  

Suomessa en ollut koskaan löytänyt ruskeaa kokojyväistä tai täysjyväistä basmatiriisiä, mutta Singaporessa löysin yhden intialaisen tuotteen. Lisäksi sieltä löytyi punaista täysjyväriisiä nimellä "healthy rice". Se ei ollut sitä tyypillistä puuroutuvaa "gluteiiniriisiä", jota kätyetään aasialaisiin jälkiruokiin, vaan ihan ruokariisiksi kelpaavaa kokojyväistä.

En ole Australiasta vielä löytänyt ihan mielesitäni riisiä, en mm  ruskeaa basmatia tai jasmiinia, mutta toisaalta en ole aktiivisesti etsinytkään kun riisnkäyttöni on korvautunut hirssillä, tattarilla, ohrasuurimoilla jne.  Puoliso taas ostaa silloin harvoin kun ostaa  VALKOISTA mautonta sushi-riisiä, jota en viitsi käyttää. Onhan toki villiriisiä täälläkin melkein joka kaupassa jenkkiläisellä tuotemerkillä, mutta eipä tule paljoa käytettyä.

Voisinpa joskus taas kokeilla cheburekien vegeversiota, korvata lampaanlihan tofulla, aurinkokuviatuilla tomaateilla ja pinaatilla.  Noissa sun resepteissä ei kyllä vegekorvausta yrittäisikään :D :D

Poissa Raiwå

  • Global Moderaattorit
  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 1307
  • You go waltzin Matilda !!!!
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #8 : Lokakuu 19, 2003, 04:52 »
Jaaks :??

Oikean valmistusmenetelmän jäljillä olet.
Lemin Särä, valmistetaan leppäkaukalossa.



:coolh
Ray Virta
Sydney


It requires wisdom to understand wisdom: the music is nothing if the audience is deaf.

Poissa Jaaks

  • Global Moderaattorit
  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 4386
  • Moderaattori
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #9 : Lokakuu 19, 2003, 04:56 »
Urul :D

"1 pullo guinness "

Montakos lisaa menee kokatessa :??:??

Aikoinaan kun tein keittioharjoittelua Kalastajatorpalla, siella oli vanha "juoppo" kalakokki Eikka, joka oli myos aivan mahtava kastikkeentekija.

Eikka opetti, etta aina kokille vahintaan yhta paljon viinia tai konjakkia kuin menee kastikkeeseenkin :o
Olen sita opetusta sitten aina yrittanyt noudattaa, mutta aina joskus ne kastikkeet ei "jostain syysta" onnistu niin hyvin :??:??

Poissa Jaaks

  • Global Moderaattorit
  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 4386
  • Moderaattori
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #10 : Lokakuu 19, 2003, 05:04 »
Thanks Raiwo :coolh

Loysin taman tuolta muillekin tiedon kartuttamiseksi :

http://www.lemi.fi/kunta/matka/sara.htm

Poissa Raiwå

  • Global Moderaattorit
  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 1307
  • You go waltzin Matilda !!!!
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #11 : Lokakuu 19, 2003, 06:07 »
Jaaxz :??

Kokille yhtäpaljon kuin kastikkeellekin ??? :)

Kuiz sitten ku kokki sekoittaa 200 hengelle kastiketta ??   :XXXX



:coolh
Ray Virta
Sydney


It requires wisdom to understand wisdom: the music is nothing if the audience is deaf.

Poissa Jaaks

  • Global Moderaattorit
  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 4386
  • Moderaattori
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #12 : Lokakuu 19, 2003, 06:16 »
Raiwo :coolh

Sikz ma yrritankin rrajoitaa naaa kotibilleet korrkeintaaan 10 henkeen :D:D:D

On tazza taas kastikkeet valmistumazza, naaz :XXXX:XXXX:XXXX illan BBQ:ta varten:P

Poissa Jaaks

  • Global Moderaattorit
  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 4386
  • Moderaattori
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #13 : Lokakuu 19, 2003, 10:43 »
Raiwo :coolh

Ihan oikeasti: jos teet kastikkeen 200 hengelle, sita tarvitaan n 15 litraa valmista korkeintaan (tietysti riippuen kastikkeesta).

Tuohon maaraan kastiketta ei tarvita kuin ehka 10 -15 dl viinia joka kuitenkin kaytetaan ihan siina kastikkeen teon alussa ja sitten keitetaan "kokoon" eli nestemaaraa vahennetaan :D:D:D

Poissa Timo

  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 944
  • L?hdin Australiasta 1/2014
    • Veispuukki
viini ruuanlaitossa
« Vastaus #14 : Lokakuu 20, 2003, 02:08 »
Raivo :coolh  Jaaks :D

Meillä ruuanlaittoviinikin aasialaista, suolattua riisiviiniä. Pullo sanoo "Cooking wine ...15% alcohol ...  not to be used or sold as beverage", mutta tuskinpa siihen kokkikaan kuolisi jos toisen puolen  raakana mahaansa pistäisi. Maistamisen jälkeen ei kyllä kovasti houkuttele, mutta  ruokiin antaa ihan mukavan säväyksen :)

Poissa Raiwå

  • Global Moderaattorit
  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 1307
  • You go waltzin Matilda !!!!
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #15 : Lokakuu 20, 2003, 09:29 »
Jaaxz :??

Entäs tuo konjamiini ??

Eikös sitä yleensä vähän enemmän läträtä ?  :XXXX




:coolh
Ray Virta
Sydney


It requires wisdom to understand wisdom: the music is nothing if the audience is deaf.

Poissa Jaaks

  • Global Moderaattorit
  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 4386
  • Moderaattori
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #16 : Lokakuu 20, 2003, 11:10 »
Raiwo :coolh

Riippuu tietysti taas kastikkeesta, mutta yleensa konjamiini lisataan siella alkupuolella (varsinkin jos liekitetaan kastike) ja se tosiaankin (alkoholi) kiehuu pois, mutta jattaa mukavan piristavan maun  :P:P:P

ps. juu, kokit voi kylla latrata silla vahan enemmankin :??

Poissa johki72

  • Knihti
  • ***
  • Viestejä: 121
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #17 : Lokakuu 21, 2003, 09:24 »
nam nam:P

Kiitoksia kaikille hyvistä ohjeista.Vielä kun saan reseptit vietyä eteenpäin niin pääsisi maistiaisille:D:D

Tuo mustan lampaan pata kyllä vaikutti aika mielenkiintoiselle:XXXX

Johanna

Poissa Hani

  • Piltti
  • *
  • Viestejä: 5
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #18 : Marraskuu 10, 2003, 07:43 »
En tieda resepteista, mutta laittakaapa aamupuuron sekaan keitettaessa rusinoita ja banaaniviipaleita. Nam! ja hernekeiton paalle tuoretta silputtua minttua ja puristakaa paalle vahan limea...

Poissa Raiwå

  • Global Moderaattorit
  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 1307
  • You go waltzin Matilda !!!!
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #19 : Marraskuu 10, 2003, 10:53 »
Lentävä kalakukko :)


Äkkipojan kalakukko

Pussi keskeltä repäistyä eväsleipää
Sianlihasiivuja tai pekoniviipaleita
Tuoreita muikkuja, silakkoja tai pikkusiian fileitä
Suolaa, muita mausteita maun mukaan
Alumiinifoliota rulla

  Lado revästyjen eväsleipien toinen puolisko pöydälle. Lado kalat tai fileet leipien päälle, suolaa kalat miedosti ja mausta maun mukaan. Lado päälle sikasiivut tai pekoniviipaleet. Ripauta päälle vähän suolaa. Aseta leivän toinen puolisko kanneksi. Kääri leivät tiukasti ja tiiviisti alumiinifolioon. Paista uunissa pellillä tai kuivalla pannulla 1 tunti 100 astetta, toinen tunti 200 astetta. Tuloksena tuhtia evästä eräretkille.
   Äkkipojan kalakukon voi pakastaa myöhempään käyttöä varten ja lämmittää erällä foliossa miedolla lämmöllä tulen loisteessa tai hiilloksella. (Varo liikaa lämmintä, folio palaa puhki).

Äkkipojan kalakukon kehitteli evääkseen Kemijärven kalastaja ja erämies Viljo Välikangas.




:coolh
Ray Virta
Sydney


It requires wisdom to understand wisdom: the music is nothing if the audience is deaf.

Poissa Urul

  • Muriaanien kuninkas
  • ****
  • Viestejä: 332
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #20 : Marraskuu 11, 2003, 05:50 »
Valkosipulijäätelö

litra jäätelöä
2-3 valkosipulin kynttä
suklaakastiketta(pihlajanmarja)



Anna jäätelön pehmetä ennen valmistusta.Purista sekaan valkosipulin kynnet ja vatkaa jäätelö kuohkeaksi.

http://www.aleksinravintolat.fi/laterna/lista.htm


ps.En ole maistanut,enkä tiedä ketään joka olisi.Voisihan tuota kokeilla...kuulostaa hiukka erikoiselta kieltämättä...

Poissa Timo

  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 944
  • L?hdin Australiasta 1/2014
    • Veispuukki
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #21 : Marraskuu 11, 2003, 06:09 »
Urul :D
Onpa tullut tehtyä valkosipulijäätelöä. Ihan hyvälle se maistuu, jos ei vieroksu raa'an valkosipulin makua.

Olen myöskin tehnyt aurajuustojäätelöä eli pehmenneeseen (vaniljakerma)jäätelöön vatkataan puolet pienestä aurajuustopaketista eli 50 g muistaakseni(?)   Ennen nauttimista jäätelö hieman kovetetaan uudestaan pakkasessa.

Olen myöskin syönyt italialaisessa ravintolassa rucolajugurttijäätelöä. Siinä oli jäätelön sekaan vatkattu rucolalla muastettua jugurttia (RUCOLA, engl. rocket, suomeksi sinappikaali, sellainen voikukanlehden näköinen palaneelle kumille maistuva yrtti)

Hani, minä silppuan hernekeittoon korianteria ja lisään vähän kookoskermaa.

Poissa Urul

  • Muriaanien kuninkas
  • ****
  • Viestejä: 332
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #22 : Marraskuu 11, 2003, 06:16 »
Timo :)

Täytyypä sitten kokeilla pieneen määrään jäätelöä miltä maistuu.

Valkosipuliolutta on  tullut valmistettua ja maistettuakin.Menetteli ,pystyi juomaankin.

Poissa Timo

  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 944
  • L?hdin Australiasta 1/2014
    • Veispuukki
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #23 : Marraskuu 11, 2003, 06:26 »
Urul :D

Kokeilepa joskus valkosipulivodkaa eli pullolliseen vuodkaa valkosipulinkysiä hautumaan viikoksi - pariksi kuukaudeksi, ihan kärsivällisyyden mukaan. Sitten pullo vielä pariksi päiväksi pakkaseen ennen nauttimista. Valkosipuli antaa juoman aiheuttamalle jälkipoltteelle mukavan sivumaun :D

Poissa Urul

  • Muriaanien kuninkas
  • ****
  • Viestejä: 332
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #24 : Marraskuu 11, 2003, 06:31 »
Timo :D

Rajansa kaikella-kärsivällisyydelläkin.Noin kärsivällinen en sentään ole :D:D:D

Poissa Timo

  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 944
  • L?hdin Australiasta 1/2014
    • Veispuukki
(Ei otsikkoa)
« Vastaus #25 : Marraskuu 11, 2003, 12:33 »
Urul :D

Kärsivällisyyttä lisää kummasti muutama odotuspullo. Jos annat valkosipulivodkan muhia 60 vuorokautta, tarvitset 30 odotuspulloa. Eli ne pitää tietysti lisätä reseptiin :D

Tokihan varmaan pikaversiokin on kokeilemisen arvoinen eli purista tuoreita valkosipulinkynsiä vodkan sekaan.  Eikös Bloody Mary -nimisestä tomaattimehujuomasta ollut myös valkosipuliversio kuten siitä on myös tabascoversio?

Poissa arixmel

  • Herootes
  • *****
  • Viestejä: 541
  • me me me,,,oops,,,you you youuuu
ammattikokkeja
« Vastaus #26 : Heinäkuu 19, 2004, 22:16 »
ah kiitoksia johkille vinkista tamankin palstan olemassa olosta.
heitan tahan tammoisen ylistyskommentin herroille dunderin kokeille,,,naa miehethan tuntuu olevan huippuammatilaisia. ah nautinto lukea asiantuntevaa ruuanlaittokeskustelua.(se on jo lahella itse syomista)..ja jos nyt mietitte olikohan tuossa ironiaa,,,niin ei alkuunkaan olen ihan tosissani, hiukan kehumista siina toki oli ihan vain sen vuoksi etta saamme ongittua lisaa resepteja teidan keittioidenne nurkkauksista.
Nyt meilla on tietenkin mahdollisuus saada myos muut kirjoittamaan lisaa resepteja, palstan tullessa uudestaan avatuksi :roue
You don't pay taxes - they take taxes.

-- Chris Rock --