Australian Viestitaulu

Viestitaulu => Elämää Australiassa => Asuminen - eläminen => Aiheen aloitti: Jouko - joulukuu 06, 2004, 10:15

Otsikko: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Jouko - joulukuu 06, 2004, 10:15
Löytyi taas jotain ainakin meille uutta, nimittäin 100% natural Blueberry sosetta/kastiketta tuolta Pick'n Pay kaupasta.  Samaa löytyy myös Woolworthin kaupoista.  Oli ihan kohtalaista keksi päällä, en sitten tiedä josko siitä olisi mustikkapiirakkaan.

Sijoituspaikka on tosin melko outo, aine löytyy hedelmätiskiltä ja pakkaus ei ole niitä silmiipistävämäpiä.  Tosin taas pitää pistää vallitettavasti tämä vanha fraasi, ei ollut lähellekään Suomalaisen mustikan makuista.

Ai niin, nehän on löytyy tietysti hedelmätiskin läheisyydestä :?:?

On niillä sivukin netissä.
 http://www.berrysweet.com.au/products.htm

Raportoi Jouko
Otsikko:
Kirjoitti: Anski - joulukuu 06, 2004, 12:30
Itse tein loydon muutama viikko sitten Brisbanen keskustassa.
Queen St Mallin shopping centerista loytyy salmiakkia!!!!:P
Samassa kerroksessa Colesin kans, kannykkaliikkeen vieressa on pieni suklaa-herkkupuoti, josta saa salmiakki irtokarkkeja ja jopa salmiakki ja lakritsi Chupa Chupseja!!!
Hollannissa taisivat olla tehtyja, mutta hyvin kotoisalle maistuivat.
En millaan muista tuon liikkeen nimea, mutta tarkistan kun sinne seuraavan kerran eksyn, on jo tullut tuhlattua useampi dollari siihen kauppaan... Irtokarkit $3.00 100g, ei mikaan ihan jarkyttava hinta, jos ei halpakaan, tikkarit olivat 70 centtia.
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - joulukuu 06, 2004, 15:25
Onkohan se tämä SugarFix, joka ainakin täällä etelässä myy noita double ja triple salted dutch licorise... ja noitapillin ja liitulakun tapaisia. Auttaa pahimmassa hädässä, vaikka ei ihan ehtaa olekaan. Turkkarit täytyy hakea Ikeasta aika ajoin.
Otsikko:
Kirjoitti: Anski - joulukuu 06, 2004, 16:33
Muisti on aivan toivoton, juuri siella kavin ja ihan varmasti en muista, mutta nimi tais olla Chocolate Boulevard. Viereisen puhelinliikkeen nimi oli Phone Zone.
Ja Myer Centerista se loytyy, eika Queen St Mallin ostoskeskuksesta, niinku aiemmin sanoin..:D
Joku oli kaynyt ryovaamassa kaikki salmiakki tikkarit, piti tyytya lakritsi Chupa Chupseihin..:(
Otsikko:
Kirjoitti: Hanna_ - tammikuu 17, 2005, 19:09
Brisbanen salmiakkitilanteesta viela...

Eli loysimme West Endista vahingossa continental-kaupan, jossa oli kolmea sorttia salmiakkia 19 dollaria kilo. Kyllapa maistui perinteiset apteekin salmiakit hyvalle pitkasta aikaa! :P

Jos jotakuta kiinnostaa kyseisen kaupan tarkempi osoite, voin tarkistaa sen purnukoista ja laittaa tanne myohemmin.

Hanna
Otsikko:
Kirjoitti: Marika - tammikuu 17, 2005, 22:08
Sortin salmiakkia loytyy myos Darrel Lea-ketjun karkkikaupoista. Meidan paikallisessa sita saa vahan niinkuin tiskin takaa,  joko salted tai double salted liquorice.
Otsikko:
Kirjoitti: Zende - tammikuu 18, 2005, 13:55
Jouko ja muut mustikan ystavat,
Olen samaa mielta - ei maistu ossilan mustikat samalle kuin suomalaiset.  Se johtunee siita, etta kyseessa on marjat ihan eri kasvista.  Taalla mustikat ja mustikkatuotteet on pensasmustikoita, joka on tietaakseni amerikkalainen ainakin 2-3 korkuinen pensas.  Sita kasvatetaan kaupallisesti viileammilla seuduilla, esim. Victorian Yarra Valleyssa.  Olenkin suunnittelemassa mustikanpoiminta retkea marjatilalle lahi viikkoina... VAkkei ne ihan aidoille maistukaan, kylla niillakin marjoilla mustikanhimoa saa laantumaan. :)

Ilmaista mainoista taas Ikealle, nimittain tuttuni oli loytanyt Richmondin Ikeasta ihan oikeista ruotsalaisista mustikoista tehtya hilloa, joka taatusti maistui ihan kotimaiselle.  Niilla on mustikka-vadelmahilloakin, ja tosi namppaa karviashilloa.

Zende
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - helmikuu 09, 2005, 10:00
Mulla alkaa tulla vahitellen vieroitusoireita Jalostajan sailykelihapullista...olen koittanut katsella kaupoissa mutten ole loytanyt mitaan vastaavaa. Kaikenmaailman lihasotkotyksia loytyy muttei purkkilihapullia. Onko kukaan tormannyt tallaisiin? :eye:

t: addiktoitunut :D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - helmikuu 09, 2005, 10:34
eevis :D Muistelen  ainakin nähneeni purkkilihapullia spaghettikastikkeessa.Itse olen joskus kauan sitten  saanut tarpeekseni purkkiruuista ollessa ruuanlaittajana kaksi ja puoli viikkoa kestäneellä bussireissulla Keski-Euroopassa.Ikeasta muuten  saa ostettua pakastelihapullia.
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - helmikuu 09, 2005, 10:57
mette :D

Hei suurkiitos :god::god:, taytyy syynata niita purkkiruokahyllyja viela tarkemmin ja Ikeassakin taas kayda. Olen kylla ahkerasti kaynyt niitten ruokaosastolla, mutta keskittynyt enemmankin siihen karkkihyllyyn. :hahhaa Joo olen nyt tekemassa salmaria ja ainakin yksi urhea aussityokaveri uhkasi sita maistaa...saas nahda miten suu menee! :D
Otsikko: Fazerin suklaata myynnissa Myer / Grace Bros -tavarataloissa
Kirjoitti: Milka - helmikuu 14, 2005, 13:46
Viikonloppuna tormasin ihmeeseen. Myer & Grace Bros tavarataloissa on myynnissa Fazerin suklaata ja vielapa montaa erilaatua.

Suklaa kuuluu Melbournessa ainakin keskustan ja Doncasterin tavaratalojen valikoimiin nain Valentinen paivan kunniaksi

Tein myos pienen kyselykierroksen taalla toissa ja suklaata pitaisi olla saatavilla myos muissa Myer-liikkeissa.

Nyt siis ostoksille. Valitettavasti en voi allergikkona niista nauttia, mutta nayttavat ainakin puolisolle kelpaavan... :D:D:D
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - helmikuu 15, 2005, 15:45
Aivan, naita loytoja tekee viela pitkankin ajan kuluttua! Mina valittelin yhdelle ystavalle etta muuten joulu meni ihan kivasti mutta kun ei ollut Fazerin likoorikonvehteja... (viimeksi vieraillut toi niita Suomesta mutta olivat sulaneet ja tuusannuuskana) No tama oli nahnyt Finlandia-vodkalikooreja juuri Myerin konvehtiosastolla. Mina sitten niita hakemaan, ja eikos siina ollut seka vodkalla etta traditionaalisia likoorikarkkeja! Onneni oli ylimmillaan ja joulunjalkeinen aika pelastettu.

Olen sen jo aiemminkin sanonut, etta kaikkea suomalaista taalta saa kun vaan hoksaa ja jaksaa kaivaa ja kysella - paitsi sita reissumiesta tai vaasan ruispaloja!!!

Vasta muuten tanaan uudessa kulmakaupassa (me olemme muuttaneet, ei kauppa) tormasin valmiiseen pussiperunamuusiin jota nuoriso on haikaillut kaiken aikaa. Ei vaan ole sattunut silmaan enka ole edes osannut hakea kun ajattelin etta ei missaan muualla kuin Suomessa...
Otsikko: Suruviesti
Kirjoitti: eevis - helmikuu 28, 2005, 19:11
Jep, kuten Riina tuolla toisessa ketjussa mainitsikin, Ikeasta ei ilmeisesti kohta enää saa turkkareita... Kyselin sieltä kun niitä ei useammalla käynnillä (no joo oli mulla muutakin asiaa sinne, ihan tosi!) löytynyt, ja kassan tyttö (siis Richmondissa) sanoi, että he ovat vaihtaneet toimittajaa, eikä turkkareita enää tule. Piste.  :itke:itke:itke:itke Täytyypä keskiviikkona Suomi-talolla vetää hylly tyhjäksi...race you, Tuipa! :P:P
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - helmikuu 28, 2005, 20:09
Täällä Canberrassa myy skandinaavisia tuotteita eräs ruotsalainen Birgitta. Muun muassa turkkareita on saatavissa, ja niitä muitakin Ikeoista saatavilla olevia (olleita?) herkkuja. Hän luultavasti jopa postittaa niitä. Ja jos ei postita, niin aina minä kanssa-dunderilaisia autan. Ilmoitelkaa, jos turkkarit loppuvat kesken, niin etsin käsiini Birgitan yhteystiedot.


Pelastusta lupailee
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - helmikuu 28, 2005, 21:59
Jouni,

Onko Birgittan kauppa vielä toiminnassa :?
Viimevuonna meni ainakin web-sivut pois toiminnasta, eikä e-mailikään toiminut :confuse

Minulla oli Turun sinappia tilauksessa, mutta siitä ei sitten tullutkaan mitään :(  

Onneksi on kuitenkin muut ystävät ( MH & Tony :god:  ) pitäneet huolen siita :D
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - maaliskuu 01, 2005, 06:49
Jouni :D

pelastusta tosiaan! :god::god::god: kiitos tarjouksesta, ja enkohan siihen tartu jos Suomi-talolta myos loppuvat (hui kauhea ajatuskin!). toivottavasti tama Birgitta viela niita maahan tuo. :sormetr
Otsikko:
Kirjoitti: MikaJ - maaliskuu 01, 2005, 11:42
Tervehdys,

Muutama viikonloppu sitten tämä Bigritta oli myymässä tuotteitaan multikulttuurifestivaaleilla täällä Canberrassa.

Mulla olisi myös skannattuna tilauslappu, mutten tiedä, mitä ylläpito tykkää sen tänne laittamisesta. Yv:nä voi ainakin kysyä.

Alla osoitetiedot:

Birgitta Sjostrom
9 Phelan Place
Wanniassa ACT 2903
Phone/fax: 02-62315732
e-mail: sjostrom AT netspeed DOT com DOT au

Tässä Mikan mainitsema lista [T: Jouko]
BRIGITTA SJOSTROMIN SCANDI TUOTTEIDEN LISTA (http://www.dundernews.com/pdf/Scandfood.pdf)



t: Mika
Otsikko:
Kirjoitti: Jouko - maaliskuu 01, 2005, 14:22
MikaJ pistä tilauslippu tulemaan niin katsotaan. Periaatteessa en näe mitään syytä olla pistämättä tuota esitettä esille.

Terveisin
Jouko
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - maaliskuu 01, 2005, 23:01
Samasta Birgitasta puhumme MikaJ:n kanssa.

Kas kummaa Mika, ettemme törmänneet Monikulttuurifestivaaleilla. Me sentään pyörimme kylällä aamukymmenestä iltasellaiseen. Noh, olihan siellä varmaan 40,000 muutakin...


Ihan vähän ihmettelee
Otsikko:
Kirjoitti: MikaJ - maaliskuu 02, 2005, 09:01
Jouni,

joku tovi meni meilläkin ko. tapahtumassa. Simaa ja makkaraa naposteltiin suomikojulla ja katseltiin tanssiesityksiä. Tuttuja naamoja ei kauheesti ehtinyt tähyilemään, kun piti pitää oma lauma kasassa.

Mukavat juhlat. Suosittelen! t: Mika
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - maaliskuu 02, 2005, 16:47
Tiedä vaikka olisitte saaneet juodaksenne minun ja Arjan tekemää simaa, sillä sellaistakin oli siellä CFS:n kojussa tarjolla. Seuraava mahdollisuus moisen siman maisteluun on kalastuspiknikillä lauantaina 12.3:

http://www.dundernews.com/viestitaulu/viewthread.php?tid=1854


Simamestari
Otsikko:
Kirjoitti: concept- - maaliskuu 07, 2005, 12:51
Ainoa asia mita todella ikavoin on ruisleipa, aussi leivan syominen on sama kuin soisi pullaa. Eli mika leipa voisi olla ruisleivan tapaista ja makuista???
Otsikko:
Kirjoitti: smurf - maaliskuu 11, 2005, 00:11
Ruisleipaa kannattaa etsia orgaanisen ruoan kaupoista.Ainakin Sydneyn seudulla esim. Bondilla on pari kauppaa,jotka myyvat suomalaiseen ruisleipaan verrattua leipaa. Tosin valmistusmaarat ovat sen verran vahaisia,etta ruisleipaa ei ole joka paiva saatavilla.
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - maaliskuu 11, 2005, 07:50
Ei varmaan Arjan ja Jounin tekemää simaa voita mikään, mutta ihan simasta käy Green Ice Tea, Liptonin uutuustuote (tai on se nyt jo jonkun aikaa ollut). Eikä ole edes kovin sokerista. Eikä hassumpaa simahimoon ole myöskään Ginger Beer. Voishan niihin itte lisätä rusinat jos haluaa. Että laittakaapa korvan taakse kun suomalainen Wappu lähestyy.
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - huhtikuu 06, 2005, 00:11
Tuolla ylempänä Joukon MikaJ:n viestin loppuun lisäämä linkki Birgitta Sjöströmin tuoteluetteloon ei ainakaan minulla toiminut. Kokeillaanpa toimisiko se tältä minun käyttämältäni palvelimelta

http://www.tip.net.au/~jounij/scandfood.pdf

Ole nopea ja lataa tuo kaavake omalle koneellesi, jos arvelet sitä joskus tarvitsevasi. Minä en saisi pistää palvelimelleni mitään kaupallista materiaalia. Jos joku ylläpitäjistä huomaa sen, niin se varmaan lähtee bittiavaruuden mustaan aukkoon alta aikayksikön.


Skandinaavisten tuotteiden menekkiä osaltaan (hetkellisesti) edistää
Otsikko:
Kirjoitti: Zara - toukokuu 11, 2005, 22:27
Moikka,

Ei nyt varsinaisesti liity otsikkoon, mutta en viitsinyt uuttakaan ketjua aloittaa, kun täällä on muutenkin tehty siivousoperaatiota...   :pyhimys

Olisin kysellyt, tietääkö kukaan onko lähinnä Melbournen ympäristössä kunnon Hot Wings-paikkoja (eli chicken wings with a damn hot sauce!) tyyliin Siipiweikot tai entinen Hook Tampereella. Olen ihan addiktoitunut täällä Suomessa ollessani noihin hot wingseihin (www.hotwings.fi) ja olisi kiva kuulla saanko heti vieroitusoireita siellä, kun en ainakaan ihan heti muista törmänneeni kyseisen tyyppiseen paikkaan. Täytyykö vaan yrittää urkkia selville Siipiweikkojen kastikkeen salaisuus...

No nyt iski taas himo! :hahhaa    

Kiitos taas!
Otsikko:
Kirjoitti: Jukka - toukokuu 12, 2005, 21:57
Zara moi,

En tiedä Melbournesta mutta ainakin Sydneyssä on tunnettu ketju Oporto elikä heillä on Portugalilaista tulista Piri Piri kastiketta. Sita on myoskin myytävänä.

Jukka
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - toukokuu 21, 2005, 18:36
Heips, joku tuossa taannoin tuskaili että Ikeasta oli turkkarit loppu... Meiltä kun kaappi tyhjeni Suomesta tuoduista pippureista niin lähdin mettästämään ja ainakin Sydneystä sellaista tietoa tarvitseville, että Sugar Fixin valikoimiin kuuluu hylly 'holy Skandinavian'; sieltä löytyy dajmit ja turkkarit.

ja joka kerran sama juttu: myyjät toppuuttelevat, että hyvä rouva onks teillä tietoo että nää on väkevii, ei näitä kukaan voi syödä... ja johon minä, että mä en voi elää ilman niitä. Ja sitten katse, että hulluja nuo suomalaiset.

On kiva olla hullu.
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - toukokuu 23, 2005, 07:55
aikaihminen :D

kiitti tiedosta, Sugarfixin kotisivuilla http://www.sugarfix.com.au/ mainostettiin nakojaan tulevaa nettikauppaa, hmm taytyypa koittaa muistaa myohemmin kayda katsomassa, mita ne laskuttaisivat turkkareista kotiin toimitettuna :)

mutta voi tuska...purkkilihapullia ei kylla ole missaan kaupassa...no onneksi aiti toi tuliaisiksi yhden purkin Jalostajan taivaallisia lihapullia, taytyy se syoda sitten joskus tilanteen vaatimalla hartaudella... :D:D:D
Otsikko:
Kirjoitti: mita - toukokuu 26, 2005, 13:40
Teille jotka ette vio elaa ilman suklaata(kuten allekirjoittanut) voin kertoa vain huonoja uutisia.Kunnon Fazerin suklaaseen verrattavaa suklaata ei loydy,muutama ihan syotava mutta...:nuttu:

   Onneksi aiti lahetti yllarina tanne pari levyllista Fazeria kun avauduin suklaa tilanteesta :P

Jaatelo on kylla hyvaa,sita vaan ei pysty syomaan hirmu isoja maaria,sen verran makeaa se on.Mutta nailla evailla jatketaan kunnon suklaan metsastysta :D

 Mita
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - toukokuu 26, 2005, 18:29
Minä milloin vain valitsisin Cadburyn Marblen tai Top Deckin Fazerin lähinnä kuivalta kaakaojauholta maistuvan "Sinisen" asemesta. Jopa Marabou tekee parempaa "tavallista" suklaata kuin Fazer.


Australian suklaisiin ihan tyytyväinen
Otsikko:
Kirjoitti: mita - toukokuu 27, 2005, 10:27
Jouni

  Makuaisioista ei voi kiistella ;)  toinen tykkaa aidista toinen tyttaresta :D

   
  Mita
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - toukokuu 28, 2005, 00:01
Aivan! Halusinkin vain tuoda esille sen, että usein kuvitellaan kaikkien suomalaisten isänmaallisesti suorastaan rakastavan Fasun sinistä. En toki minä sitä poiskaan sylkisi, mutta jos itse pääsen valitsemaan, niin tiedän monta minusta paremmaltakin maistuvaa merkkiä.


Muutoin isänmaallinen
Otsikko:
Kirjoitti: Jouko - kesäkuu 05, 2005, 08:33
Turska mätitahaa nam nam,

Ainakin täällä Bribanen alueella löytyy melko hyvin kauppojen hyllyiltä Ruotsalaista Turska-mätitahnaa nimellä; CodRoeCreme Tarama

Tahna on keltaisessa tuubissa Pick'nPayllä Colesilla ja se on yleensä purkki-oisteri/silli/lohi ostolla.

Victoriassa sitä näyttää löytyvän täältä http://vikingvictoria.com.au/index.htm
niin ja sivuilla näytti olevan melkoinen lista kaupoja joista tuotteita löytyy Victorian alueella...

- Bessa Foods, 57 Kooyong Rd, Caulfield
- Euro Fine Foods, 1c Agnes Ave, Balwyn North
- IKEA, Victoria Gardens Shoppnig Centre, Richmond
- IKEA, 988 Nepean Hwy, Moorabbin
- Kraus Foods, 62 Glen Eira Rd, Elsternwick
- Kristy?s Gourmet Deli, The Glen Shopping Centre, Glen Wvrly
- Leo?s Fine Food & Wine, Princess St, Kew
- Myer Melbourne, 295 Lonsdale St, Melbourne
- Netzer Deli, 4 Market St, Box Hill
- Pete-n-Rosies Deli, Shop 713, Prahran Market
- Polish Traditional Delicatessen, Stall 5-6, Queen Victoria Market
- Slavonija Deli, Preston Market
- Steffanie?s Fine Foods, Shop 9, The Strand S/C, Mt Eliza 3930
- Swedes Café, 406b Hampton St, Hampton
- Swedish Church, 21 St Georges Road, Toorak
- Unique Pasta & Deli, Knox City Shopping Centre
- Viking Danish Bakery, 7A Thompson St, Frankston
- Vol Continental Butcher, 147 Wheatsheaf Rd, Glenroy
Otsikko:
Kirjoitti: kiwimies - kesäkuu 05, 2005, 12:55
Terveiset Uudesta-Seelannista,
Täältä ei saa niinkään paljon suomimuonaa kuin sielta Ausseista,
esimerkiksi hapankorppuja tekee kovasti mieli mutta mistään ei löydy, saako niitä vielä Sydneystä?
Manly Delicatessen hyllyillä niitä oli muutama vuosi sitten.
Voi kun sais puolukkahilloa.
Ruisleipää saa täällä Taurangassa joka viikonloppu Farmers Market torilta ja pensasmustikoita on paljon marjatiloilla.
Löysin Eteläsaarelta, Skippers-Kanjonista metsämansikoita viime kesänä ja toin pari tainta mukanani tänne Pohjoisssaarelle. Vein ne kasvamaan mäntymetsään ja toivottavasti ensi kesänä on mansikoita.
Otsikko:
Kirjoitti: Rockola - kesäkuu 05, 2005, 14:07
LainaaOriginally posted by Jouko
Lohi mätitahaa nam nam,

Ainakin täällä Bribanen alueella löytyy melko hyvin kauppojen hyllyiltä Ruotsalaista Lohi-mätitahnaa nimellä; CodRoeCreme Tarama

Eiköhän tuo kumminkin taida olla turskanmätitahnaa eikä lohisellaista?
Otsikko:
Kirjoitti: Raiwå - kesäkuu 05, 2005, 15:33
Kiwimies :)

www.finnishfood.net/

Siinä yksi kiva osoite pahempaan himoon.
Ja jos niillä ei ole listalla, he hankkii sen sinne.
Homma toimii hyvin, nimimerkillä: reissumies & lakutilaus tuli tuoreena perille.



:coolh
Otsikko:
Kirjoitti: Jouko - kesäkuu 06, 2005, 10:19
No niinpä tietysti, tais olla noi eilen nautitut suolalohet mielessä. Nam nam... pitääpä muuttaa se oikeaksi tuolla  ylempänäkin... Kiitti Rockola
Otsikko:
Kirjoitti: kravattimies - kesäkuu 06, 2005, 10:56
Brisbanen seudulla voi monenlaista ruisleipää ostaa nykyisin Actionista, ainakin Hausbrot ja Light Rye -nimisiä, varmaan muualtakin. Ruisleipä ei ole enää niin harvinaista kuin ennen.
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - kesäkuu 16, 2005, 13:50
Scandinavian bakerystä muuten saapi  lohitahnaa ( savustettua lohta 30 % , turskanmätiä 8 g ) .
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - kesäkuu 29, 2005, 16:44
Finishing Sauce


Ääkköset aussimainoksessa. Ä  lövely Finish tö äny meäl.

Ostin nyt sitten tuota kuuluisaa finishing sauce, kun  on  'siitä' niin paljon saanut kuulla. Ilmeisestikin mainos, joka on jäänyt ihmisten mieliin. Näin voisi päätellä siksi,  kun aivan tuntemattomatkin ihmiset alkavat tuosta mainoksesta puhumaan kuullessaan minun olevan suomalainen. No, rehellisesti sanoen minusta ' mainoksen suomalaiset' ( nouseva sävelkulku ) vaikuttivat kovin  ruotsalaisilta.
Otsikko:
Kirjoitti: mita - kesäkuu 30, 2005, 10:57
Ja omalla kohdalla voin sanoa etta ihan havettaa...ei voi kovin mielellaan sanoa olevansa suomalainen kun meista aina annetaan tietynlainen kuva :nuttu:
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - heinäkuu 07, 2005, 07:42
Heh, on se kiva etta meidan suomalaisten ruokakulttuuri saa oikein kansainvalisen tason arvostusta, go Chirac!

http://www.itn.co.uk/news/1869604.html  

suomalainen ruokako viela huonompaa kuin brittien???? :? :nuttu: :o :mad:
Otsikko:
Kirjoitti: mehu - heinäkuu 09, 2005, 10:47
sellasta vaan että onko kukaan löytänyt smetanaa täältä Aussilan kaupoista? haluttaisiin tehdä lihaseljanka-keittoa (http://www.venajaseura.com/kulttuuri/alaotsikko3.htm#Lihaseljanka), mutta se kun ei maistu oikealta ilman smetanaa .. :) mikähän se yleensä on englanniksi?
Otsikko:
Kirjoitti: Raiwå - heinäkuu 09, 2005, 11:11
Mehu :o

Smetana eli hapankerma eli vuolukerma on peräisin itäeurooppalaisesta ruokakulttuurista. Smetana valmistetaan pastöroidusta, homogenoidusta kermasta. Smetanassa rasvaa on 34-42 %. Smetana kestää hyvin kuumentamista.

Smetana sopii muun muassa moniin eri ruokiin
leivontaan sellaisenaan kastikkeeksi.

Smetana/Hapankerma löytyy kaikista ruokakaupoista nimellä 'Sour cream'.
Sitä saat lyijyllisenä/lyijyttömänä :roue



:coolh
Otsikko:
Kirjoitti: mehu - heinäkuu 09, 2005, 12:29
ostettiin eilen sour creamia ja se oli kermaviiliä, ainakaan ei maistunut smetanalta. :?
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - heinäkuu 09, 2005, 12:39
Miljoonannen kerra, makuasioista ei voi kiistella... mutta kylla minusta sour cream on lahempana smetanaa kuin kermaviilia... itse asiassa se on lahinna ranskankermaa, creme francais ja joka tapauksessa parasta smetanan tapaista/korviketta mita Australian markkinoilta supermarketeista saa (saattaa jostain venalaisten tai polakkien kaupoista saada ihan ehtaakin, mutta niiden kauppojen loytaminen ei olekaan niin yksinkertaista...). Summa summarum, ajaa se saman asian keitoissa ja blinienkin paalla kun laittaa reilusti sipulia ja kaviaaria... Ja kuulemma monet kayttavat myos rahkan sijasta, itse en ole tata kokeillut kun meilla ei juuri tykata rahkaresepteista.
Otsikko:
Kirjoitti: Raiwå - heinäkuu 09, 2005, 14:07
Mehu, Aikaihminen :D

Makuasioista ei sitten kinata :)

Bondi Junctionista saa rahkaa/Quark luontaistuotekaupasta, nimeä en nyt heti muista, mutta lupaan sen viikon sisällä tänne postata.
Hapankermaa saa monenlaisena makuna.
Valmistajia on monta & makuja sen mukaisesti.
Delicatessenit voi auttaa siinä oikean maun löytämisessä, ja maustamallahan saa lisäpotkua kermallekkin?


Hauskoja Blinejä toivottaa




:coolh
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 09, 2005, 15:14
Mehu,

Raivo on aivan oikeassa ja Smetana on Sour Cream venäjäksi.
Makuero tulee aivan varmasti siitä, että takäläisissä ja muissakin länsimaisissa Sour Creams on tuo rasva prosentti yleensä vain 18 - 20 % joten ero on huima alkuperäiseen smetanaan.  Myöskin hapattamiseen käytetty "maito kulttuuri" (lactic acid culture & rennin) on takuulla hyvin erilaista.



Aikaihminen,


Lainaaitse asiassa se on lahinna ranskankermaa, creme francais ...

Tarkoitatkohan crème fraîche :confuse
(This matured, thickened cream has a slightly tangy, nutty flavor and velvety rich texture. The thickness of crème fraîche can range from that of commercial sour cream to almost as solid as room-temperature margarine. In France, where crème fraîche is a specialty, the cream is unpasteurized and therefore contains the bacteria necessary to thicken it naturally.)

En ole tuosta Creme Francais kuullutkaan.  Creme Anglaise kylläkin, mutta se on sitten taas jo Custard :D
Otsikko:
Kirjoitti: Raiwå - heinäkuu 09, 2005, 16:00
Jaaxz:)

Kerroppas saanko aikaan viiliä jos lämmitän vajaaseen 40´asteeseen jotta siitä alkaa hera eroittumaan ja jätän sen kuppiin päiväx parix?

Vai pitäiskä erotella jougurtista sitä ja sekoittaa mlämpimään maitoon?

Tars saara vähä wiilii et vatsakin sais kulttuurishokin KFC'tä syödessä :D




:coolh
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 09, 2005, 16:18
Raiwo,

Pitäisi kyllä onnistua ja +37 riittää.
Laita vaan 2 teelusikallista 2 desiin maitoa ja sekoita hyvin. Sitten huoneenlämmössä hapattumassa yhden päivän tai yön yli ja jääkaappiin valmistumaan eli kunnes on se maukas kermainen kuori päällä.
Kaupan pastoroidusta maidosta ei kylläkään ihan yhtä hyvää saa.
Sieltä Sydneyn seudultakin kyllä varmaan saat ostettua "luomumaitoa" eli pastoroimatonta, josta onnistuu paljon paremmin.
Otsikko:
Kirjoitti: Raiwå - heinäkuu 09, 2005, 16:36
Jaacs:XXXX

Tarjoan kaljat kun näemme :o
Pitää hakea luomimaitova kaapasta ja pistä rosessi käyntiin.




:coolh
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - heinäkuu 09, 2005, 17:37
Jaaks, taas pääsit splittaamaan hiuksia... tai siis oikomaan sanojani!! Olet siihen kyllä kerkeävä, voi että! Mutta no problem, oikeassahan olet kuten yleensä...ainakin näissä ruoka-asioissa. Creme Fraichea tietysti tarkoitin, eikös se ole ranskankerma suomeksi... siitä kai sekaannus aivojen välittäjäaineissa.

Minäkin tarjoaisin mieluusti sinulle jotakin, joten ilmoittelehan jos olet Sydneyssä käymässä... Jos vaikka jonkun sour cream herkun keksisin, taitaa olla vaikeaa sellaista löytää sinulle ammatti-ihmiselle.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 09, 2005, 17:48
Aikaihminen,

"No pun intended" eli ei ole kysymys "hiusten halkomisesta" vaan  halusin vain tarkentaa, ettei joku mene täällä kauppaan ja kysy "Creme Francais" eikä kukaan tiedä mistä on kysymys :?
Mitä se on suomeksi en todellakaan tiedä :o

Otan mielelläni tarjouksen vastaan jostain sour cream herkusta ja niitähän on niin monia, enkä varmaan ole kaikkia maistanut tai kokeillut :D

Jos haluat hyviä ideoita, niin kysy vaan.

Cheers :XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: Raiwå - heinäkuu 09, 2005, 20:19
Jaacz & Aikis :)

Rahkakauppa Sydneyssa Bondi Junctionissa on nimeltaan MAKRO.

Tuli etuajassa mutta tulkoot :)




:coolh
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - heinäkuu 09, 2005, 21:32
Ihana toi aikis... kiitos Raivo! Taidankin vaihtaa siihen... Hyvää viikonloppua!
Otsikko:
Kirjoitti: Silppu - heinäkuu 10, 2005, 13:25
Sain käsiini kuivattua viilinsiementä. -Nykyään kuulemma viili elää omaa elämäänsä ympäri Australiaa suomalaisten parissa. Eikä vähiten omassa jääkaapissani laktoosittomana versiona.

Vanhan kansan salaisuus: Näin viilinsiemen säilyy ja liikkuu kätevästi vaikka kirjekuoressa.

Viili imeytetään ensin suodatinpaperiin, joka sitten kuivatetaan. Viilin valmistus lähtee käyntiin, kun suodatinpaperi suikaloidaan ja päälle kaadetaan kupillinen maitoa. Viilinsiemen herää henkiin kun kupillinen annetaan olla yön yli lämpimässä. Seuraavana aamuna suodatinpaperin suikaleet noukitaan pois, ja aloitetaan varsinainen viilin valmistus. Pakastettu tuore viili säilyy muuten siemenenä myös pakastettuna.

Rukiisen hapanleivän siemen kuulemma tehdään murskaamalla hapankorppuja ja imeyttämällä ne veteen. Onko joku dunderilaisista onnistunut ruisleivän teossa tällä konstilla?

Silppu
Otsikko: ruisleipää ja salmiakkia Melbournesta?
Kirjoitti: pohjomi - heinäkuu 25, 2005, 10:58
Moikka,

löytyykö Melbournesta ruisleipää, salmiakkia, hapankorppuja ym. suomalaisia herkkuja?
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - heinäkuu 25, 2005, 20:38
Löytyy.

-Ruisleipää joistain leipomoista ja jopa supermarketeista, riippuu vähän miten "aitoa" haluaa.
-Hapankorppuja Myersilta ja joistain supermarketeista.
-Ikea on myös aina hyvä osoite skandinaaviherkkujen suhteen.
-Salmiakkia sekä molempia yllämainittuja ynnä monia muita herkkuja löytyy Altonan Suomi-talolta (kauppa auki keskiviikkoisin sekä tapahtumien yhteydessä) sekä Heidelbergistä suomalaiselta kirkolta.

Mistä tulikin mieleeni: Talvimarkkinat Heidelbergin kirkolla la 6. elokuuta! Varmaankin alkaen klo 9 niinkuin ennenkin. Jos meinaa saada ruisleipää tai karjalanpiirakoita niin paikalla kannattaa olla hyvissä ajoin. Vuosi sitten ruisleipä myytiin loppuun jo noin klo 9.05...
Otsikko:
Kirjoitti: Zende - heinäkuu 25, 2005, 22:29
Terve vaan Riina, taidettiin olla ilmoitusluontoisella asialla ihan samaan aikaan... Laitoin Lukijoiden Ilmoitustauluun tarkemmat tiedot noista Talvimarkkinoista, kopioin Suomi-lehdesta mainostekstin.  Toivottavasti nahdaan sitten siella!  Zende
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - heinäkuu 26, 2005, 08:01
Pohjomi :D

Riina jo tuossa antoi hyvia vinkkeja ruisleivan metsastykseen, tassa ketjussa (selaa alaspain aikas reippaasti) on myos Melbournesta paljon hyvia vinkkeja:
http://www.dundernews.com/viestitaulu/viewthread.php?tid=728
Otsikko:
Kirjoitti: pohjomi - heinäkuu 26, 2005, 10:49
Kiitoksia tiedoista, täytyypä pistäytyä noilla talvimarkkinoilla:)!
Mistä tuollaista Suomi-lehteä saa?
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - heinäkuu 26, 2005, 11:58
LainaaAlkuperäinen postittaja pohjomi
Mistä tuollaista Suomi-lehteä saa?

Lisäsin juuri yhteystiedot tänne, mistä muutkin sen myöhemmin haulla löytävät:

http://www.dundernews.com/viestitaulu/viewthread.php?tid=1703&page=1#pid23674

(Lehti on maksullinen, eli ei sitä mistään "saa", vaan se pitää tilata. Toinen australiansuomalainen sanomalehti Finlandia News on muuten lakannut ilmestymästä toimittajan jäätyä eläkkeelle. Sen viimeinen numero ilmestyi pääsiäisenä.)


Neuvoo
Otsikko:
Kirjoitti: Jouko - heinäkuu 26, 2005, 12:30
Hyvä Jouni,

Huomasin juuri että mulla oli tuolla Helenalta saadut päivitetyt yhteystiedot joten pudotin ne tuonne " Seurojen ja Järjestöjen uutisia (http://www.dundernews.com/viestitaulu/forumdisplay.php?fid=4) " puolelle jossa sillä on oma tredi. SUOMILEHTI / SUOMI NEWSPAPER  (http://www.dundernews.com/viestitaulu/viewthread.php?tid=2235)
Otsikko: the Quest for perfect salmiakki
Kirjoitti: eevis - elokuu 14, 2005, 16:41
Heh, lomalla on aikaa paneutua kaikkeen olennaiseen, the Chocolate boxista (http://www.chocolatebox.com.au/findashop.shtml) löytyy hollantilaista salmiakkia "Spitsklasse Munten drop" jossa jopa raaka-aineissa lukee oikein ammonium chloride...aika hyviä, ihan kuin vanhanajan salmiakkimerkkareita söisi. :peukkuy Oli niillä sitten kilotavarana myytävää Dutch salted licoricea (saa kuulemma hollantilaisten mukaan myös Myeriltä), mutta turha vaivautua, pelkältä lakritsilta maistuu about 2 sekunnin jälkeen. :peukkua Juu ja Suomi-talolle on sitten tullut myös uusi lasti turkkareita, get them while you can! (hiihtäjille tiedoksi että nappasin pari pussia ja teen hiukan salmaria mukaan :P )

(ja pakko vielä tuulettaa, GO DEES!!!! vaan yhden pisteen voitto mut voitto kuitenkin... :D:D:D:D:D:D:D:D )
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - elokuu 14, 2005, 17:44
Kiitti, Eevis nyt löytyi tuo nimi jota olen hakenut muistilokeroistani... sai nimittäåin kerra tässä yhdeltä kaverilta noita troppeja, mutta hän ei muistanut mistä kaupasta oli ostanut, enkä ole mistään niitä löytänyt... Valitettavasti linkittämilläsi sivuilla ei olllut yhtään osoitetta Sydneystä, muttta online voin tietty tilata tai ainakin nyt lähikaupasta tai karkkikaupasta kysyä kun on tuotteen nimi...

Ovat muuten tosi hyviä, juuri kuten mainitsit että kuin merkkarit ennenvanhaan. Ja lähtee päänsärky varmasti näillä!
Otsikko: Kirnupiima
Kirjoitti: arixmel - elokuu 17, 2005, 07:51
no en ole piima edes muistanut pitkaan aikaan, mutta eilen kun kattelin kermaa peruna muusia varten niin loysin kaapista Butter milk purkin, vaimokaan ei siita ihan varmaa kommenttia sanonut, oli tullut Ekkasta showbagin mukana, siis butter milk ei vaimo, mutta mutta asiaan, asiaan,,

Se maistuu piimalta,,,vahan laihahkoa, mutta piiman maku ihan selvasti,,,97% fat free,,ja ihan voisin kuvitella itseni sita juovan jussi paita paalla,,jaakylmana tosin.
Cheers
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 17, 2005, 09:00
LainaaOriginally posted by eevis
 the Chocolate boxista (http://www.chocolatebox.com.au/findashop.shtml) löytyy hollantilaista salmiakkia "Spitsklasse Munten drop" jossa jopa raaka-aineissa lukee oikein ammonium chloride...aika hyviä, ihan kuin vanhanajan salmiakkimerkkareita söisi.  

Olisko sulla Eevis, tai joku muu, vielä tallella noiden "Spitsklasse..."-karkkien tuoteselostetta? Kiinnostaisi tietää, löytyykö raaka-aineista "gelatine" eli liivate eli "luuliima".  Useat salmiakit kun eivät tuosta syystä ole kasvissyöjille sopivia, enkä niitä siksi halua käyttää.  Google-haulla ei löytynyt mitään tuosta tuotteesta.

Salmiakki näyttää minulla olevan viimeinen suomalaisista ruoka-aineista, joita välillä himoitsen, tosin himo on koko ajan laimentumaan päin, koska hyvin harvoin viitsii enää turkinpippureitakaan kaukaa tilata. Lähin paikka, mistä niitä helpolla saa on minulle Suomi. Lähistöllä taas ei ole juuri muuta kuin noita laimeita liivatepitoisia salmiakkeja Bi-Lo:ssa ja karkkikaupoissa.  

Nykyinen unelmasalmiakkini voisi olla pehmeään melassilakritsiin itse sekoitettu ammoniumkloridijauhe. En vain ole onnistunut löytämään tuota salmiakkijauhoa mistään elintarvikelaatuisena  pienissä erissä.  Epäpuhtaana sitä saa kyllä 50 kilon säkeissä.  
Sattuisiko kellään olemaan ideaa, mistä kannattaisi salmiakkijauhoa kysellä?  Vai onko helpointa pyytää Suomen-sukulaisia lähettämään kirjekuorellinen valkoista jauhetta?
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - elokuu 17, 2005, 09:15
Timo :D

mulla on kotona viela se pussi, mutta muistan ihan ilmankin, etta aineksissa oli kylla liivate myos. en sitten tieda, onko kyseessa elainperainen (luultavasti, eikohan se halvin ole) vai kasvisperainen liivate, siita ei lukenut mitaan.

kirjekuorellinen valkoista jauhetta... :D ...ehka kannattaisi pyytaa pakkaamaan se pieniin muovipusseihin ja sitten tunkea ne pussit viela teddykarhun sisalle, ja sitten postittaa tanne... :D Suomessa salmiakkijauhetta sai apteekeista, mutta taalla apteekit ovat niin erilaisia, etta en kylla tieda, myyvatko ne mitaan tuollaista kilotavaraa. Mutta eikos niita turkkareita saanut tilata postitse silta Jounin joskus mainostamalta naiselta jolla on se pieni maahantuontifirma, mikas hanen nimensa olikaan?

lisaysta: juu tamahan se olikin: http://www.dundernews.com/viestitaulu/viewthread.php?tid=1665#pid21411
Otsikko: piimä
Kirjoitti: Timo - elokuu 17, 2005, 09:17
Ari, jos oikein ihastut tuohon piimään (Jussi-paidalla tai ilman) niin kokeilepa joskus tuotetta nimeltä "kefir", suomalaisittain kefiiri. Sitä saattaa saada valmiina maitoon (tai veteen) tehtynä terveys- tai luomukaupoista. Useimmat sitä varmaan kuitenkin tekevät itse hapattamalla kuten viiliä. Kefiirinjyviä eli bakteeri-hiivakantaa saa noista em. kaupoista tai vaikka nettihaun avustuksella.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 17, 2005, 09:38
Eevis :D

" en sitten tieda, onko kyseessa elainperainen (luultavasti, eikohan se halvin ole) vai kasvisperainen liivate, siita ei lukenut mitaan. "

Jos ne vaivautuvat käyttämään ei-eläinperäistä korviketta, kyllä se yleensä mainitaan vähintään Kosher-tunnuksella, eikä yleensä edes käytetä nimitystä "gelatine" vaan jotain muuta.

En ole apteekeista onnistunut löytämään salmiakkijauhoa, vaikka sitäkin voidaan käyttää lääkkeenä.

Kyllähän niitä Turkinpippureita saa tilattua postitse sieltä kaukaa etelästä. Minä olen niitä kuitenkin saanut Suomesta sen minkä olen. Ei liene kyseessä mikään todellinen salmiakintarve kun ei enää noin "helppo" ratkaisu tyydytä, vaan nyt on pakkomielteenä ratkaista tuo omatekoisen salmiakin haaste.  Kun se on ratkaistu, täytyy sitten katsoa maistuuko se tuore melassilaku paremmalta salmiakilla vai ilman.
Otsikko:
Kirjoitti: pohjomi - elokuu 17, 2005, 10:34
Kuka osaisi kertoa, että millä nimikkeellä "suomalaista" ruisleipää voisi leipomoista kysellä?
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - elokuu 17, 2005, 11:16
Timo :D

pakkomielteista puheenollen...mua alkoi vaivata, etta oon makin aika kakkukemisti jossen tuota salmiakkijauhetta osaa jaljittaa, ja loytyihan sita: food grade 500g purkki maksaisi n. $52 esim. tallaiselta firmalta kuin Bio-Lab (tukkutoimittaja labrareagensseille ym.), yhteystiedot loytyy  taalta (http://www.biolabgroup.com/aushome.asp?mid=contactaus.htm) Tilausnumero tuolle olisi AJA31-500G. Ja jos eivat sulle itselle sita suostu lahettamaan, ilmoittele niin voin tilata sita tanne toihin... :) ...ei ois eka kerta... :D
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 17, 2005, 11:27
Suurkiitos Eevis :D :D :D
Otanpa ja kysyn heiltä. Kerron sitten kuinka kävi.
Otsikko:
Kirjoitti: kravattimies - elokuu 20, 2005, 12:56
Melbournelaisten kannattaa ajaa Frankstoniin, jos haluavat tummaa ruisleipää. Lehtijutun mukaan Viking Danish Bakery'n leipuri ja hänen tyttärensä saivat jopa kutsun Tanskan kuninkaallisten juhlaan näiden Australian matkan aikana. "Teemme perinteisiä viinereitä ja tosi tummaa ruisleipää. " Kertokaa, onko suomalaiseen makuun.

http://www.theage.com.au/news/National/Danish-baker-casts-his-glaze-on-Mary/2005/03/09/1110316092475.html?oneclick=true
Otsikko: Salmiakkijauhon ryhmätilaus
Kirjoitti: Timo - elokuu 23, 2005, 09:21
Kävi ilmi, että tuota salmiakkijauhoa täytyy tilata vielä suurempi erä kuin tuo 500 grammaa, ennen kuin ne suostuvat toimittamaan. Tarvittaisiin siis pari muuta kiinnostunutta ryhmätilaukseen.

Eli puolen kilon pänikkä ammoniumkloridia maksaisi  $64.80 + postikulut.

VAROITUS!  Kyseessä ei siis ole valmis tuote, vaan puhdas ammoniumkloridi, joka liikaa nautittuna on terveydelle varrallista.
Siitäkin huolimatta, että meidän tilaamamme on elintarviklaatuista, ei sitä parane kovin paljoa kerralla popsia. Käytännössä se täytyy sekoittaa johonkin, esim. alkoholiin. Yksi respti on kossu + Vana Tallinn -likööri terästettynä salmiakkijauholla.  En sitten tiedä, mikä olisi Vana Tallinnia lähinnä oleva aussijuoma. Varmaan mikä tahansa yrttilikööri käy.  
Itse aion tehdä perinteisempiä karkkeja eli sekoitan sitä pehmeään lakritsiin.  

Jos olet kiinnostunut ja olet täysi-ikäinen Australiassa asuva, laita minulle u2u -viesti tai sähköpostia  timo(ät)sippala(piste)net
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - elokuu 23, 2005, 09:30
Salmiakkijauhosta tuli mieleen, etta kerran meilla oli ihan oikeesti vahingossa jaanyt Suomessa muutama rasia sita johonkin laukun tai repun pohjalle, ja vasta kotona Sydneyssa huomasimme... Minkahan laisiin kuulusteluihin olisimme joutuneet, jos se olis tullissa huomattu... Etenkin sen jalkeen kun tulli ofissoori olis sita kenties maistanut! Lusittas ehka vielakin.
Otsikko: Ruisleipaa Melbournessa
Kirjoitti: sanni - elokuu 23, 2005, 12:14
Moikka,

St Kilda Eastissa myy ihan oikeita ruislimppuja venalainen Golden Rye Bakery Carlisle Streetilla. Olen maistellut Riga, Bavarian ja Borodinsky -nimisia leipia ja ainakin pahimpaan himoon ne auttavat! About $3.40 per limppu ja ovat tuoreita myos. Kokeilkaa, jos tulee kauhea craving!
Otsikko:
Kirjoitti: marX - elokuu 23, 2005, 16:01
Ammoniumkloridista, sokerista ja vodkasta saa hauskaa juomaa, jota olen viiden pisteen vihjeeksi kuullut kutsuttavan. Kirkasta litkua, joka todellakin maistuu mita mainioimmalta salmarilta! :roue

Minultakin varoituksen sana ammoniumkloridista, sen kanssa leikkiessa kannattaa olla tarkkana. Kohtuudella kun kayttaa, niin ei siina sitten mitaan vaarallista ole.
Otsikko:
Kirjoitti: Rockola - elokuu 23, 2005, 17:24
LainaaOriginally posted by marX
Ammoniumkloridista, sokerista ja vodkasta saa hauskaa juomaa ... varoituksen sana ammoniumkloridista, sen kanssa leikkiessa kannattaa olla tarkkana. Kohtuudella kun kayttaa, niin ei siina sitten mitaan vaarallista ole.
Sama patee kylla sokeriin ja vodkaankin :D
Otsikko:
Kirjoitti: Zara - elokuu 24, 2005, 20:53
Very good point in deed Rockola!

Etenkin sen vodkan kans on syyta olla tarkkana... :roue
Otsikko:
Kirjoitti: Emppu - elokuu 30, 2005, 19:13
syömisestä tuli mieleen tiskaus, löytyykö sieltä tiskiharjoja?
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - elokuu 30, 2005, 19:21
Emppu, en nyt ole ihan satavarma että löytyykö tiskiharjoja - mistä? Mutta jos tarkoitat Austaliaa, niin kerrottakoon että muutaman supermarketin taloustavaraosaston lisäksi niitä kasvaa puissa ja pensaissa!
Otsikko:
Kirjoitti: Tony - elokuu 30, 2005, 20:39
Aikis,

Tarkoitit varmaan pulloharjoja http://www.aussie-info.com/identity/flora/#bottlebrush . Kyllähän niilläkin astiat pesee:D

:)Tony
Otsikko:
Kirjoitti: Heidi - elokuu 31, 2005, 07:37
Tiskiharjoja loytyy kylla varmaan jokaisesta supermarketista, mutta en kylla ole aussikodeissa niita oikeastaan huomannut kaytettavan, vaan astiat pestaan jollain tiskiratilla tai sienella - eika niita huuhdella, vaan kuivataan pyyhkeella saippuaisena. Mina kylla pesen tuttuun tapaan harjalla, huuhtelen ja laitan kuivaustelineeseen, josta sitten vasta kuivana kaappiin. Tapansa kullakin, mutta ei ole ollut itsella tarvetta muuttaa tiskaustapoja tai monia muitakaan vanhoja ja hyviksi havaittuja juttuja! :)
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - elokuu 31, 2005, 07:58
mainostamiseksi menee mutta Ikean tiskiharjat on tosi hyvia! :peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - syyskuu 02, 2005, 00:06
LainaaOriginally posted by Emppu
syömisestä tuli mieleen tiskaus, löytyykö sieltä tiskiharjoja?

Ei. Australiassa ei tiskata vaan likaiset astiat heitetään takapihalle. Kun takapiha täyttyy, australialaiset muuttavat.
Otsikko:
Kirjoitti: Marika - syyskuu 13, 2005, 18:50
Loysin sattumalta nettikaupan nimeltansa Nordic Fusion, josta voi tilata ainakin niita monen himoitsemia turkinpippureita ja sinappisillia :D

Kaykaapas katsastamassa osoitteessa: http://www.nordicfusion.com.au/oscommerce/index.php
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - syyskuu 13, 2005, 19:03
Juu meillahan on taalla Sydneyssa vaikka mita, kuten tuo kauppa ja toinenkin, Arktik Design... joissa on siis pelkastaan skandinaavisia tuotteita. Onko teilla pain SugarFix -ketjua, sielta loytyy myos turkkarit ja dajmit, ei tosin sinappisillia.
Otsikko:
Kirjoitti: Emppu - syyskuu 19, 2005, 20:57
Olettaisin, ett? vanhasta brittisiirtomaasta l?ytyy siideri?, mutta kuinka helposti? Onko joka baarissa siiderihana vai joutuuko mets?st?m??n?
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - syyskuu 19, 2005, 21:13
LainaaAlkuperäinen postittaja Emppu
Onko joka baarissa siiderihana vai joutuuko metsästämään?

Hanaa saat kyllä metsästää oikein toden teolla... pullosiideriä löytyy paremmin, mutta se on yleensä Strongbowta, joka ei ole mitenkään erityisesti mun makuun. Olenkin siirtynyt lähinnä valkoviinin nautiskelijaksi tänne muutettua, vaikka Suomessa olinkin siiderin ystävä. Täkäläisistä siidereistä (siis niistä mitä voi olettaa viinakaupasta löytyvän, eli ei lasketa pienempien cideryjen omia erikoisuuksia, joista löytyy myös ihan maistuvia siidereitä) suosikkini on Tasmanialainen Mercury Dry.

Huomaa myös se, että cider voi täällä helposti tarkoittaa alkoholitonta "omenamehua". Toisinaan tarkennus "alcoholic cider" voi siis olla tarpeen...

Kokeile toki myös hakua, sillä siideristä on (usko tai älä!) puhuttu foorumissa jo aiemminkin.
Otsikko:
Kirjoitti: Andreasyan - syyskuu 19, 2005, 21:19
Kiwimies,
puolukkahilloa saat Ikeasta, sielt? l?ytyy my?s n?kk?ri? ym.kivaa. Hapankorppuja l?ytyy useimmista Coles ja Woolworths (Australiassa) ruokaketjuista nimell? Finn Crisp.

Vinkkaa:AA
Otsikko:
Kirjoitti: kiwimies - syyskuu 19, 2005, 21:56
LainaaAlkuper?inen postittaja Andreasyan
Kiwimies,
puolukkahilloa saat Ikeasta, sielt? l?ytyy my?s n?kk?ri? ym.kivaa. Hapankorppuja l?ytyy useimmista Coles ja Woolworths (Australiassa) ruokaketjuista nimell? Finn Crisp.

Vinkkaa:AA
Joo kun tiet?is mist? l?ytyy l?hin Ikea?
Saattaa olla kallista puolukkahilloa hakea Sydneyst?, asun Taurangassa Uudessa-Seelannissa. T??lt? l?ytyy hyv?? lappalaisen leip?juuston makuista Halloumi juustoa joka narskuu samalla lailla hampaissa ja se tulee sielt? Ausseista.
Eik? niit? hapankorppujakaan saa t??lt?. Pit?is kai itse tuoda maahan kun muilla Suomalaisilla ei ole intoa?
Jos joku voisi selvitt?? mist? saa hapankorppuja halvimmalla Australiasta niin kannattaa mun tilata sielt
Otsikko:
Kirjoitti: meikalainen - syyskuu 19, 2005, 22:30
pieni korjaus vaan edelliseen, Halloumi ei ole australialainen vaan arabialainen juusto....tai jos et ole maistanut alkuperäistä kokeileppas ;) ei mitään aussi versioita siitä!!!
Otsikko:
Kirjoitti: meikalainen - syyskuu 19, 2005, 22:37
ps. sitä saa suomestakin ......hihihii
Otsikko:
Kirjoitti: Paula_Liina - syyskuu 19, 2005, 23:36
Juustoaiheinen kysymys:

Itse kaipaan ihan tavallista maukasta kevyttä juustoa, esim. Kevyt Oltermannia (nam nam ajatuskin tuo veden kielelle :P), ja tuntuu että täältä löydän kaupasta joko vain rasvaista cheddaria tai sitten kevyttä juustoa joka on täysin mautonta. Onko kenelläkään hyvää vinkkiä, mikä juustomerkki muistuttaisi ihanasti kotoisista juustoista, ja olisi vielä helposti saatavilla isoista marketeista tms? :)
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - syyskuu 20, 2005, 16:47
Paula-Liina, mun kokemukseni mukaan Nimbin (tai sinnepain) merkkinen juusto on yksi lahinna oivaa Oltermannia, tosin yhta rasvainen kuin muutkin. Ja sitten on toinen joka on lisaksi helposti murenevaa, mutta hyvaa kuitenkin. Ja sen nimen laitan tanne heti kun muistan tain loydan kaupan hyllysta... tai jos joku muu muistaa. Havarti..??

Kylla aussijuustotarjottimeen kannattaa tutustua, ja syoda sitten suomalaista taas kotimaassa, oikein maukkaita juustoja loytyy etenkin tasmanialaisissa. Siihenhan se perustuu osa koko kokemusta, etta yrittaa loytaa paikalliset herkut!
Otsikko:
Kirjoitti: Tony - syyskuu 20, 2005, 17:10
Jaaha:confuse, minkähänlaista "yrttijuustoa" tuo Nimbin mahtaa olla. Vai onkohan juustoon mahdollisesti lisätty niitä herkullisia kullankeltaisia sieniä, joita NSW:n ja Queenslandin rajaseudun vehreillä niityillä kasvaa:D

:)Tony
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - syyskuu 20, 2005, 18:17
Tony :D

Tuskin sentään ihan niitä sieniä.

Nimbin juusto on kyllä tunnettua varsinkin vegetaarien (ei vegan) keskuudessa.  Siihen kun käytetään kunnon lehmän maitoa, mutta se hyytymisaine (rennet) on jotain kasviskunnan tuotantoa.


LainaaNimbin Natural Cheese - A healthy alternative

The town of Nimbin in the far north coast of NSW has a reputation for embracing the alternative. Norco selected the Nimbin name to champion this truly functional cheese.

Norco Co-operative, established in 1895, is based in Lismore on the far north coast of New South Wales.

http://www.norco.com.au/publish/nimbinCheese.shtml  

Nimbin Cheese (Vegetarian)
http://www.vegsoc.org.au/product_list.asp?ProductID=139  



Kyllä se on kuitenkin King Island, mistä kaikki parhaat Aussi juustot tulee ja tosi hyvät lihatkin :P
http://www.kingisland.org.au/kifine.asp
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - syyskuu 20, 2005, 22:27
LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks
Kyllä se on kuitenkin King Island, mistä kaikki parhaat Aussi juustot tulee ja tosi hyvät lihatkin :P

Hallinnollisesti King Island kuuluu muuten Tasmanian osavaltioon. Eli liitynpä minäkin kuoroon, ja kehun tasmanialaisia juustoja. Pahoja eivät muuten ole NSW:n etelärannikollakaan tehdyt, Tilban ja Began jotkut juustot. (Kaikki Began juustot eivät ole kovin ihmeellisiä, mutta heiltä löytyy muutamia oikein hyviäkin juustoja. Ei vissiin kuitenkaan mitään Oltermannin korviketta.)


Tuumaa
Otsikko:
Kirjoitti: Zara - syyskuu 24, 2005, 23:28
Hei,
Nyt kun olen loytanyt rahkan korvikkeenkin ja voi taas leipoa rahkapiirakkaa, olisi taas yksi kysymys viisaammille... kermaviili... Onko taalla mitaan, joka korvaisi mahdollisimman hyvin sen? Tykkasin aina Suomessa Taffelin dippimausteista sekoitettuna kermaviiliin. Ei oikein maistu samalta rahkaan tai luonnonjugurttiin sekoitettuna. Ideoita?

Kaunis kiitos taas. :peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - syyskuu 25, 2005, 09:25
Zara, on taa varmaan ennekin ollut agenalla...mutta itse tykkaan sour creamista joka on varsin monikayttoinen ja mm. juuri tuohon kaipaamaasi dippitarkoitukseen. Muuten - mikali olen oikein huomannut niin taalta ei saa noita maanmainioita valmiita dippipusseja, vaan itse taytyy sekoitella mausteet... ellei nyt sitten kayta jotain taco-maustesekoituksia...
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - syyskuu 25, 2005, 10:02
Joo kermaviilistä on myös Mette ja Jaaks antaneet vinkkejä tuolla Lauruskin ketjussa:  http://www.dundernews.com/viestitaulu/viewthread.php?tid=686&page=2
Ei onnistu suorien linkkien teko postituksiin jostain syystä (johtuukohan että ovat niin vanhoja postituksia?) mutta selaa sivua 2 alaspäin niin saat koko keskustelun, kermaviilistä ja rahkasta.
Dipit tuntuu täällä olevan vain valmiina tahnana purkissa, tosi harmi kun itsekin tykkään enemmän noista pussi kermaviiliin -sekoituksista silloin harvoin kun dippejä tulee harrastettua. No, kai vois kokeilla itse sekoitella kuten Aikis ehdotti, mausteitahan täältä löytyy joka lähtöön. Nää purkkiversiot kun on liian paksua tahnaa mun makuun vaikka hyviä makuja löytyykin. :confuse
Otsikko:
Kirjoitti: Zara - syyskuu 25, 2005, 17:30
Kiitos teille.
Rahka ja muut ruokavinkit olen kylla lukenut moneen kertaan, mutta onpas jaanyt tuo kermaviili-juttu sit lukematta. Kiitos vinkeista, ja sori kun tuli kysyttya sellaista, johon on jo vastattu!
Aurinkoista kevatta!
Otsikko:
Kirjoitti: Raiwå - syyskuu 25, 2005, 18:15
Eewiz & Muut jotka ovat sitä mieltä, ettei navi rullaimessa ole peruutusvaihdetta :P

Menkääs edelliselle sivulle, ja etsikää Raivon vastaus hapankermaan.

Hmmmmmm


Tuhannetta sataa ja yhdennettätoista kertaa (1111) tuumaa




:coolh
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - syyskuu 25, 2005, 18:33
Reivo ja kaikki muut rahkaa kaipaavat... Raivon edelliseen mainintaan (sivu 2) viitaten Makro niminen organic food store on myos ainakin Crows Nestissa...vaikka en niin rahkaa kaipaakaan, kruisailen sinne ehka jopa huomenissa double tsekkaamaan, onko siellakin hyllyssa rahkaa... Ihan vaan, etta tiedan, silloin ei paniikki iske kun tietaa etta rahkassa loytyy Suur-Sydneyssakin...
Otsikko:
Kirjoitti: Zara - syyskuu 26, 2005, 15:42
No, anteeksi kovasti Raivo ja muut joille aiheutin paanvaivaa kysymyksellani. Olisi tietysti pitanyt lukea viestit tarkemmin.

Menen nurkkaan hapeamaan.

:(   :god:
Otsikko:
Kirjoitti: Raiwå - syyskuu 26, 2005, 16:20
Zara :D

En sinulle vielä rähissyt, vaan meidän omille karvakorville :mad:

Odotan vaan koska kaikki järjestäytyy joukolla ja litskaa piänen Raivon ku se rähisee.

Niin kauan kun pystyy savulla ja peileillä hämäämään toisia, on toivoa :)


:roue



:coolh
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - syyskuu 26, 2005, 17:23
Raiwo :D

Miks me nyt sut haluttais liiskata??? ...meijan Raiwo... :):):) Mut ei mul kyl korvakarvoi oo...

Hmm vielakin jai kylla mulle epaselvaks, onko se kermaviilin korvike nyt sitte se creme fraiche vai sour cream...kun makuasioista ei voi kiistella juu... No, ens kerralla kun tulee sipseja ostettua (seuraava grand final kenties hehheh) ni taytyy vissiin vertailla ihan ite! :XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: Hennu - syyskuu 26, 2005, 17:48
Hei uusia salmiakki-uutisia. Olen bongannut Melbournen Chadstonen ostoskeskuksesta sellaisen paikan kun Sweetie (jos muistan nimen oikein... toivottavasti). Siella myyvat liitulakuja, sellaisia pehmeita salmiakkityynyja, erilaisia sekoituspusseja jopa (100g pussissa erilaisia salmiakkeja) ja sitten sellaisia kilon sakkeja tata meidan kaikkian rakastamaa mustaa hyvaa!!! NAM!!! Liitulakusakki muistaakseni maksoi 18 dollaria ja se oli kilon!!

Sinne siis kun salmiaki-nalka yllattaa... :peukkuy:peukkuy:peukkuy
Otsikko: salmiakkijauho
Kirjoitti: Timo - syyskuu 29, 2005, 09:36
Näin julkisestikin kiitokset, Eevis, avustasi salmiakkijauhon metsästyksessä! tai sinähän sen lopulta hankit, eikä minulle jäänyt kuin vastaanottaminen. Niin siinä lopulta kävi, että pienen määrän hankinta kävi helpoiten Suomesta.  

Nyt jauho on minulla, ja ensimmäiset kokeet tehty. Osoittautui oikeaksi arveluni, että saa hyviä salmiakkikarkkeja kun kastaa pehmeätä lakritsia salmiakkijauheeseen. Vielä parempia, ihan kuin pehmeitä turkinpippureita saa kun sekoittaa ammoniumkloridijauheeseen cayennepippurijauhetta ja japanilaista wasabi-jauhoa. Wasabi on itse asiassa piparjuuri- ja sinappijauheen sekoitusta. Se antaa karkeille samanlaista lisäpotkua kuin tuo Tonyn monesti mainostama tulinen englantilainen sinappi, se joka kirpaisee takaraivossa saakka ja saa "vedet valumaan korvista".  Jutun idea on siinä, että laku kastetaan tuohon jauheseokseen  juuri ennen syömistä.  
Jauheen voi myös painella lakritsin sisään sormilla. Käytettävän Lakun valinnalla voi tietysti vaikuttaa huomattavasti lopputulokseen, mm. sen makeuteen.  Eikä se lakritsin tekeminen itsekään näytä olevan kovin vaikeaa. Sitä aion kokeilla seuraavaksi.

Vastoin ennakkokäsityksiä salmiakkia voi käyttää muussakin maustamisessa kuin karkkien, vrt. Musta makia -makkara ( mikä se kampanja sitten lopulta olikaan?) ja suomalainen salmiakkipossu (tosin minulle  siitä tulisi tietysi salmiakkitofu).

Kokeilinpa piruuttani maustaa salmiakilla myös Vegemitea. Maut sopivat yllättävän hyvin yhteen mielestäni.  Täytyypä joskus tarjota tätä   mainiota suomalais-australialaista fuusioruokaa jollekulle riittävän kokeilunhaluiselle aussituttavalle.

No, taisipa juttu jo eksyä aika kauas tästä vanhojen tuttujen suomalaisten makujen metsästyksestä.  Mutta minun täytyy kyllä tunnustaa, että uusien kokeilu on kyllä vienyt selvästi voiton noiden vanhojen kaipuulta.
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - syyskuu 29, 2005, 09:46
Timolle kymmenen pistetta ja papukaijamerkki kemiallisista tutkimuksista salmiakin ihmeellisessa maailmassa! Kiitos vinkeista, niita taytyypi kokeilla. Itse turkinpippurit kylla haen laiskuuttani helpommin karkkikaupasta, kun niita kerran siella on saatavilla....
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - syyskuu 29, 2005, 12:14
Timo :D

No probs, kiitoksia vaan "kuriirille", hanhan sen suurimman tyon teki. Ja kiitokset sinulle noista ja muista salmiakki- ja lakuvinkeista, taytynee sitten ainakin cayennea ostaa ja kikkailla sen kanssa myos...hmm salmiakkivegemite...saiskohan sita sitten syotya, kun pelkastaan ei oikein mulle maistu. Mielenkiintoinen idea, thanks! :XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - syyskuu 29, 2005, 18:53
Jos sulla, Eevis, on vielä sitä salmiakkijauhetta jäljellä, niin tuopa sitä tänne Canberraankin sitten, kun olet tännepäin tulossa. Minä tarjoan Vegemitet ja cayennet.


Lupaa
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - syyskuu 30, 2005, 07:29
Jouni :D

Deal! Entas mitas muuta ois toivomuslistalla? Milawan kauppahan on Queen Vicilla...hmm? :D:roue No, miettikaa rauhassa, ehka viela kuiteskin meilaillaan aiheesta ja muusta!
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - syyskuu 30, 2005, 12:05
Höh, Eevis, pienoinen pettymys minulle. Luulin jo, että sanoisit Jounille, ettei ole enää jauhoja, ja olisi saatu  pistää pystyyn se aiemmin haudattu ryhmätilaus!  Multakin kun aine loppuu varmaan parissa viikossa ja sitten pitäisi saada uutta.  

Mutta kyllähän tämä hyvältä näyttää näinkin, varsinkin jos Jouni ihastuu tuohon salmiakkivegemiteen ja saa lisää friikkejä ryhtymään kotikemisteiksi. Ja eiköhän noita uusia salmiakin käyttökohteitakin sitten ala löytymään: salmiakkiruisleipä, salmiakkihapansilakat ...
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - syyskuu 30, 2005, 15:12
Timo :D

hehheh mitas luulet mun ajavan takaa silla etta roudaan pienen naytteen ammoniumkloridia Jounille...diilerithan antaa aina ekan annoksen ilmatteeks, ja sitten kun asiakas on koukussa, sitten laitetaan tavaralle kunnon hinta...et ihan varoitukseks vaan, Jouni! :roue:hahhaa no, mutta ehka joku viela innostuu ryhmatilaukseen kun lukee taalta noita Timon hyvia resepteja!
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - lokakuu 01, 2005, 01:13
LainaaAlkuperäinen postittaja eevis
...diilerithan antaa aina ekan annoksen ilmatteeks, ja sitten kun asiakas on koukussa, sitten laitetaan tavaralle kunnon hinta...

Mistäs sinäkin niin kiltti tyttö (luulin) olet tuollaisia oppinut? Sitä paitsi tulonlähdehän voi minullekin olla mahtava, kun saan viekoiteltua ossit Vegemitellä salmiakin lumoihin...


Vitsailee
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - lokakuu 01, 2005, 08:21
LainaaAlkuperäinen postittaja jounij
niin kiltti tyttö (luulin)

hehheh, hyvin toimiva brändikoneisto? :D:D:D
Otsikko:
Kirjoitti: fintravel - lokakuu 17, 2005, 18:58
Hmmmm, pitkasta aikaa tulin kaymaan kanavalla ja mukava taas lueskella juttuja. Laitetaanpa oma annos mukaan ja seuraavanlainen havainto:

Eli Lenkki - siis vaikkapa se vanha kunnon HK:n sininen. Tuli nimittain vahingossa loydettya sille korvike :hahhaa

Ystavani on kasvissyoja ja eraana kauniina paivana maistatti minulle jotain synteettista tavaraa, mita ikina lieneekaan ollut ja jopas!!!! Maku ja tekstuuri- TAYSIN HK:n Sinista!! Siita tassa on jo "makkarakastikkeet" tehty ja "uunilenkkia" myos juustolla. Seuraavana olisi tarkoitus kokeilla foliossa ja liraus olutta mukaan ja kaverin saunan kiukaalle kypsymaan. Kerron myohemmin kuinka kokeilu onnistui ja mika oli maku :hahhaa

:D
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - lokakuu 17, 2005, 19:17
Mitas siina pihtaat, kerro akkia mika se oli??!! Ja mista sita saa. Kylla me sen verran kasvissyojia ollaan...

Meilla on Hans Knackwursta rankattu parhaimmaksi, mutta enemman se muistuttaa Campingia kuin sinista sellaista...
Otsikko: suomalaista olutta
Kirjoitti: maailmalla79 - lokakuu 25, 2005, 21:38
:XXXX

Kysymys kaikille pitkäaikasille maan asuttajille.
Olen nyt viettänyt kohta 2 1/2 puol vuotta Perthissä ja suunnilleen päässyt maan tavoille. Tottunut paikalliseen ruokaan, oppinut ymmärtämään paikallisen kielen, päässyt sisään yliopisti-opiskleuun, löytänyt hyvän työpaikan jne. Ainut minkä yli ei ole tullut päästyä on helteiset joulut mutta ainahan  ei voi voittaa.  
Kysymys kuitenkin kuuluu: onko kukaan koskaan tavannut suomalaista bissepulloo missään kaupan hyllyllä? Vaikka onkin tullut miellyttyä Guinnessin samettiseen makuun niin joiskus sitä kaipais sitä nuoruuden pussikaljan makua. ELi tietääkö kukaan jos sitä saa ja mistä? ehkäpäperthistä tai itärannikolta? kaikki paikat jotka mainostaa "over 300 foreign beers" on aina tuottanut tuskallisen pettymyksen. :nuttu:
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - lokakuu 26, 2005, 00:24
Tiedetään, että Australiaan ei yksikään suomalainen panimo tuo olutta. On nääs joskus tiedusteltu asiaa Canberran monikulttuurifestivaalin ruoka- ja juomajuhlaa varten. Yritettiin jopa itse tuottaa olutta maahan, mutta sekin ilmeni suorastaan ylivoimaisen hankalaksi, kun yksikään panimo ei ollut halukas niin pientä yksittäistä erää lähettämään. Täällä päässä olisi sitten täytynyt pistää pulloihin Australian lain vaatimusten mukaiset etiketit ("pullo sisältää niin ja niin monta standardijuoma-annosta") ennen kuin puteleita olisi saanut edes tullista läpi.

Leningrad Cowboys kuitenkin kävi vaaditun ruljanssin läpi ollessaan täällä kiertueella helmikuussa 1995. Silloin heitä sekä Melbournessa että Sydneyssä katsomassa käydessäni tulin juoneeksi jokusen putelin Leningrad Cowboys -koffia.


Muistelee
Otsikko:
Kirjoitti: Rockola - lokakuu 26, 2005, 11:24
LainaaOriginally posted by maailmalla79
Olen nyt viettänyt kohta 2 1/2 puol vuotta Perthissä ja suunnilleen päässyt maan tavoille. (...) joiskus sitä kaipais sitä nuoruuden pussikaljan makua.
:? En tieda, mika on WA:n paikallinen perusolut, mutta ainakin taalla itamailla esim. Toohey's New on niin lahella suomalaista perusbissea kuin vain voi olla. Kerro vahan tarkemmin mika on se nuoruuden pussikaljan maku jota metsastat, niin mietitaan vaihtoehtoja.

En kauheasti ihmettele, etta mitaan Lapin Kultaa jne. ei tanne tuoda, peruslageria kun tehdaan joka paikassa ja vaikka niissa onkin vivahde-eroja niin en kylla ihan heti maksaisi esim. tuplahintaa Lapparitolkista. Tuodaanhan tanne tosin muitakin eurooppalaisia lagereita esim. Carlsberg, Heineken, Nastro Azzurro (vai ovatkohan lisenssilla paikan paalla pantuja?) mutta niiden panimoilla lienevat vientiponnistelut muutenkin lahempana toiminta-ajatusta. Perusaussi kun ei ole koskaan mistaan Karjalasta kuullut niin tuskin herkasti bottle shopissa kasi sellaista hamuaa jos vieressa on tuttuja maailmanmerkkeja.

Suomalaiset erikoisoluet ovat asia erikseen, mutta kun niita on oikeastaan vain kaksi: Koffin Portteri ja sahti, joista jalkimmainen tuoretuotteena ei kaytannossa ole rahdattavissa tanne maailman laidalle. Ensinmainitun kylla soisin jonkun paikallisen maahantuojan ottavan valikoimiinsa. Jenkkeihinhan sita viedaankin.

Yllattaen ehka lahimpana suomalaista lageria bottle shopien valikoimissa on venalainen Baltika. Hartwallhan oli mukana nostamassa venalaista panimotoimintaa uuteen kukoistukseen 1990-luvun alussa yhteistoiminnassa norjalaisen Orklan kanssa (omistivat puoliksi BBH:n joka taas omistaa Baltika-panimon).

Mukavaa kun saatiin (taas) keskustelua tasta mun lemppariaiheesta :XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - lokakuu 27, 2005, 00:12
LainaaAlkuperäinen postittaja Rockola
Tuodaanhan tanne tosin muitakin eurooppalaisia lagereita esim. Carlsberg, Heineken, Nastro Azzurro (vai ovatkohan lisenssilla paikan paalla pantuja?)

Ainakin Heineken on lisenssillä täällä päin valmistettua. En ole ihan varma siitä, onko valmistus nimenomaan Australiassa, sillä lisenssin omistajafirma Lion Nathan on japanilais-uusiseelantilais-australialainen panimo. Tekee muun muassa tuota mainitsemaasi Tooheysiä ja taitaapa omistaa "risuaidankin" (XXXX).


Kommentoi
Otsikko:
Kirjoitti: TiinaA - lokakuu 29, 2005, 19:12
LainaaAlkuperäinen postittaja Tony
Vai onkohan juustoon mahdollisesti lisätty niitä herkullisia kullankeltaisia sieniä, joita NSW:n ja Queenslandin rajaseudun vehreillä niityillä kasvaa:D
 

Ookko tosissas, että sieniä, keltaisia, siis kantarelleja, vois löytyä metsistä? Nyt meikäläistä vedetetään?
nimim. himosienestäjä Suomen lomilla
Otsikko:
Kirjoitti: Tony - lokakuu 29, 2005, 22:07
TiinaA:D

Enpä aivan kanttarelleja tarkoittanut, vaan niitä maagisia sieniä, joita monet aussit tunnustavat popsivansa hallusinaatioita hakiessaan ( korjaus tilastotietoon: tämä aiemmin kirjoittamani 8% pitää sisällään kaikki hallusinaatioita aiheuttavat aineet, mukaanlukien sienet) :peukkua.

Eli varokaa vaan liikenteessä jos sattuu sienestäjiä tulemaan vastaan, kun niistä ei juurikaan tiedä minkälaisella "matkalla" ovat.

http://www.cyh.com/HealthTopics/HealthTopicDetails.aspx?p=240&np=158&id=2036

:) Tony
Otsikko:
Kirjoitti: TiinaA - marraskuu 01, 2005, 19:25
noniinpä tietenkin!!!:itke

Kaapin pohjalla on "noin" 17 vuotta vanhat kuivatut korvasienet. Kenties niistä irtoaa jonkinlaiset hallusinaatiot sienisoosin muodossa ennenko niille pitää jättää hyvästit ikiajoiksi. Äsh, voi ei, muuttomiehet vei eilen kattilat, tais jäädä sienisoosit. :nuttu:

Tarttee sitten tutustua paikalliseen sienisatoon uudessa kotimaassa. :roue

TiinaA
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - marraskuu 02, 2005, 09:24
TiinaA,


Lainaa...kuivatut korvasienet...

Arvokasta tavaraa :pepsodent
Ne kun saisit tanne jollain keinoin.  Taalla maksetaan ko tavarasta n $750 - $1000 / kilo :(  riippuen siita kuinka puhtaita (hiekasta) sienet on.
Otsikko: Makkaraa suomipojalle ja miksei tytöllekin!
Kirjoitti: kris - marraskuu 23, 2005, 11:17
Jos ootte kaivanneet kunnon vastinetta HK:n siniselle lenkille, niin kannattaa kokeilla Hans:in Knackwurstia. Sitä saa puolen kilon paketeissa; sisällä jotain 6 kpl varsin siistin makuisia makkaroita. Suosittelen kylmänä suoraan paketista sinapin (miel. Aura) ja VB:n kanssa. Sitä saapi Colesilta. :cool:
Otsikko: salmiakkikokeilut, osa XXIIIb
Kirjoitti: eevis - tammikuu 12, 2006, 08:54
Uutinpa nyt sitten kokeiluksi lakritsinjuurta ja aniksensiemeniä kuumaan veteen (ei viinaan tällä kertaa, kun sitähän haihtuis ilmaan hukkaan :o säästölinja...) , ja lisäsin mausteeksi hiukan tabascoa. Sokeria en vielä kaapista löytänyt, että projekti on vielä kesken, mutta tuoksu on ainakin hyvä jo näikseen. Täytynee antaa sen vielä hiukan muhia...värikin tuntuu vaan paranevan. :sormetr
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - tammikuu 12, 2006, 09:12
Sillä lailla Eevis :D  Se on tipaton tammikuu (ainakin Suomessa), joten viinan korvaaminen vedellä sopii vallan mainiosti.  
Varo vaan, ettei ala home kasvamaan siinä pinnalla. Tai mistäpä sitä tietää, saattaa tulla hyvinkin mielenkiintoinen tuote, jos home vain ei ole myrkyllistä vaan jotain Aurajuustohometta  :hahhaa

Niin, minä tosiaan uutin huoneenlämpöiseen votkaan noin 10 viikon ajan.
Otsikko: Rahkaa
Kirjoitti: Tuipa - tammikuu 12, 2006, 10:47
Loysin Colesin hyllysta rahkaa! Quark - creamed cottage cheese, tuotanto firma Blue cow brand, Burra Foods Australia, Korumburra Vic.
Maku ei olllut ihan sama kuin Suomessa, enmman lahella sita soseutettua raejuustomossoa jota olen aiemmin kayttanyt, mutta ihan hyva lopputulos kuitenkin!
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - tammikuu 14, 2006, 10:34
Ja voin todistaa, että tuo rahka oli TOSI maukasta! :P Tai sitten Tuire on vaan niin hyvä kokki... :roue

Timo :D

LainaaAlkuperäinen postittaja Timo
Se on tipaton tammikuu

öh...no ehämmä nyt kehtaa sitten kertoakaan....tai no okei. Tuli eilen nyt testattua se kokeiluerä, ja hyvältä maistui! Tein siis tuon satsin niin, että pari senttiä vettä pienehkön kattilan pohjalle, siihen sitten silleen "kahvinkeitto trangialla"-tyyliin sellainen "juuri ja juuri keko" lakritsijuurta, ja vähän vähemmän aniksensiemeniä. Sitten kiehautin pari kertaa, annoin muhia hiukan, lisäsin hiukan tabascoa ja sitten jätin kattilaan seisomaan ja jäähtymään yön yli. Seuraavana päivänä myöhemmin suodatin seoksen kahvisuodatinpaperin läpi, ja lisäsin litkuun n. puolet volttia. En sitten loppujen lopuksi lisännyt ollenkaan sokeria, kun maku oli ainakin minusta hyvä jo näin. Kovin tummaa ei juomasta tullut, eli taitaisi tuo ajan kanssa uuttaminen olla parempi keino. Mutkun ei vaan ollut 10 vkoa aikaa just nyt... :D No, kokeilut jatkuu myöhemmin... :XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - tammikuu 14, 2006, 10:56
Eevis :D  Ja edelleen on naaman väri entinen  ???
Tipaton tammikuu, joo, eli ei tipoittain vaan kunnon kulauksina  :hahhaa

Ei sokeria tosiaan tarvita välttämättä, koska lakritsijuuri on itsessään hyvin makeaa. Tabascoa kyllä saa panna aika paljon, koska se on niin mietoa. Voisi tulla parempi tulos chilijauheella tai kuivatuilla chilipippureilla, miksei myös tuoreilla.

Kokeilitko ollenkaan lisätä turkkareita?  Niillähän olisi saanut sitä tummuttakin lisää.
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - tammikuu 15, 2006, 09:08
Timo :D

Joo naama on entisellään...nenän väristä en oo varma... :D Juu chilijauhe vois olla hyvä tosiaan kokeilla, en kauheasti meinaan uskaltanut laittaa tabascoa, kun aattelin sen tekevän juomasta epämääräisen sameaa. Ja turkkareita en sekaan laittanut, kun piti saada testattua se puhdas, aito aromi.... :)
Otsikko:
Kirjoitti: Tanja74 - tammikuu 20, 2006, 22:19
Näyttää siltä että minun pitäisi muuttaa sinne kauas ja avata kunnon suomalainen ruokapaikka. Siellä voisi olla ruisleipää ja salmiakkia, hernesoppaa ja mummon muussia, lihapullia ja silakoita.. Eihän sitä kokiksi ole turhaan opiskeltu..:pepsodent Sitten vielä kun saisi maahantuonti oikeudet siihen maailman kuuluun Fazerin Siniseen ja vähän muuhunkin herkkuun...


Näitä unelmia vaan...
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - tammikuu 20, 2006, 22:41
Tanja,

Hyvä idea, mutta ne silakatkin täytyy tuoda sieltä Itämereltä, koska ne ei muualla elä.  Sama kala kuin silli, mutta alle 10% rasvaa.

Kaikkia Fazerin tuotteita tuodaan jo tänne, joten pelkästään sen Sinisen tuominen tuskin kannattaa.

Lähes kaikkea muuta mitä Suomessa on saa varmasti täältäkin tai sitten voi itse tehdä, kuten ne ruisleivät, mummon muusit ja karjalanpiirakatkin etc...... :pepsodent

Ehkä Perth'ssä ei ole vielä agentuuria Suomalaisille tuonti elintarvikkeille ja/tai Suomalaista leipomoa, joten se voi kannattaa.
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - tammikuu 21, 2006, 09:45
Perthissa ei ehka ole suomalaista leipomoa, mutta huomasin siella kaviessani etta aivan keskustassa on iso ruotsalainen leipomo-konditoria kahvila. Tieda vaikka Tanjan skandinaaviset kokin kyvyt paasevat heti kayttoon...

 :D
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - tammikuu 21, 2006, 09:58
Ongelma tuossa suomalaisessa ruokapaikassa on vain se, että suomalaiset ovat koko maata, jopa suuria suomalaispaikkakuntia (Sydney, Brisbane, Melbourne) ajatellen, liian hajallaan. Tuskin on enää kaupunginosia tai kyliä, joiden suomalaisväestö riittäisi asiakaspohjaksi edes pikku putiikille. Eikä ole missään nimessä niin, että kaikki suomalaiset haluaisivat pidentää ostosmatkaa ja maksaa kalliinpaa hintaa vain saadakseen suomalaisia tuotteita.  Ehkä niin voi tehdä silloin tällöin, juhlapäivinä tai muuten Suomi-nostalgian yllättäessä, mutta sellainen ei tietysti riitä pitämään yritystä hengissä.  Siksipä ei olekaan Suomi-kauppoja tai Suomi-leipomoja vaan Skandinaavinen kauppa ja leipomo. Tuotevalikoimaa kannattaa siis hieman laajentaa, varsinkin kun suomalaisella ja ruotsalaisella ei tässä suhteessa ole juurikaan eroa. Ehkä voisi vielä ottaa mukaan balttilaiset ja venäläisetkin. Heillekin maistuvat ainakin ruisleipä ja piirakat.

Kuten Jaaks sanoo "kaikkea mitä Suomessa on, saa varmasti täältäkin tai sitten voi itse tehdä".  Olen samaa mieltä, ja lisään vielä, että itse tehden saa usein jopa parempaa,  ja vielä, että kaikkea, mitä Suomessa on, ei täällä edes tarvita. Ehkä siirtolaisuuden alkuvaiheessa kun ei vielä ole tottunut uuden maan tavoille eikä ole saanut varmuutta arkirutiineihin, ja koti-ikäväkin kalvaa välillä, on epätoivoinen tarve haalia ympärilleen niin paljon suomalaista kuin mahdollista, ja on valmis maksamaan siitä ylimääräistä rahaa ja vaivaa.

Mutta tilanne onkin toinen sitten  muutaman vuoden kuluttua kun on oppinut uuden maan tavoille ja sen lukuisat ruokakulttuurit ovat tulleet osaksi arkipäivää. Toki silloinkin suomalaisilla tuotteilla on jonkinlainen erityisasema johtuen lapsuuden ja nuoruuden kullatuista muistoista, mutta ei niitä enää tavitse jatkuvasti: ruisleipä, sinappituubi, salmiakkiaski tai suklaalevy silloin tällöin riittää - useimmiten jos sen joku sattuu tuliaisiksi tuomaan tai lahjaksi lähettämään.

Onko tuo Fazerin sininen ihan oikeasti joku superylivertainen maailmankuulu tuote, jota kaikki alkaisivat käyttää jos vain saisivat  sitä kerran maistaa?  Enpä oikein usko. Ihan tavallista suklaatahan se on. Väitän, että suurin osa sen erityisestä mausta on peräisin lapsuuden jouluista ja muista suomalaisen menneisyytemme mielikuvista, Jopa mainonnasta. Mainontahan yrittää liittää tuotteeseen (alitajuisia) positiivisia mielikuvia ja tunteita. Siis nuo Fazerin siniset, turkinpippurit, Turun Sinapit, Koskenkorvat, Finncrispit...  pelkkää tuotemerkkifetisismiä :pepsodent

Ruisleipä taas on eri juttu. Sitä olen ihmetellyt, ettei täysjyvähapanleipä ole lyönyt itseään läpi täälläkään. Täydennettynä pellavan- ja auringonkukan siemenillä sekä soijalla se olisi mainiota terveysruokaa. No, kuivattunahan sitä saa, vaikka Ryvita ja Kavli eivät olekaan hapatettuja, mutta hyvin edullisia ja helposti saatavia kuitenkin.

Ja vielä yksi ajatus: ehkä noiden Suomi-ruokien kaipaaminen ja metsästäminen on hauskempaa kuin niiden nauttiminen. Tuli vaan mieleeni omalta kohdalta kun mielenkiinto näyttää kohdistuvan sellaiseen, mitä ei ole ja se heti lopahtaa kun on löytänyt paikan, josta sitä saa tai keinon tehdä itse (vrt. salmiakkihimoni kuvaukset yllä).
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - tammikuu 21, 2006, 14:46
Totta turiset, Timo. Olen ehka aiemminkin maininnut omasta kokemuksestani, etta uuden maan ruokiin tottumisen jalkeen on yllatys etta maksalaatikko, siniset suklaat ja lenkki eivat enaa maistukaan niin hyvalle kuin muistin niiden maistuvan!

Minunkin mielestani ainoat poikkeukset tekevat kunnon reissumies ja turun sinappi (minulle tulee jostain syysta paha olo kaikista muista sinapeista mita markkinoilla on ja vissiin kaikkia olen kokeillut).
Otsikko:
Kirjoitti: Tanja74 - tammikuu 22, 2006, 00:10
No joo. Se oli lähinnä vitsinä mukaan heitetty.. Joitakin asioita varmaan jää kaipaamaan, niinkuin mun serkku. Hän on sentään asunut Perthissä jo 26 vuotta, 8 vuotiaasta asti. Hän haikailee karjalanpiirakoiden ja ruisleivän perään, onhan hän saanut maun pysymään muistissa Suomen vierailujen takia.=) Itse olen kyllä sellainen että mielelläni maistelen eri maissa erilaisia ruokia, mutta voihan se olla että jos kauan on poissa kotoa niin ikävä jotain tiettyä tuotetta tulee..
Ja onhan se yleinen sanontakin; maassa maan tavalla.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - tammikuu 22, 2006, 17:04
LainaaNo joo. Se oli lähinnä vitsinä mukaan heitetty..

Ihan ajattelemisen aihetta antava vitsi, ja joillekin ei vitsi lainkaan. Tuon suuntaisia ajatuksia käy varmasti monen mielessä siinä vaiheessa kun miettii toimeentuloaan ja työkuvioita uudessa maassa. Siksihän minäkin aiheeseen kantaa otin, kun on tullut itsekin samansuuntaisia asioita pohtineeksi - vaikken mikään kokki tai muu elintarvikealan ammattilainen olekaan.  Niinhän se usein menee, varsinkin jos harkitsee työmahdollisuuksiaan laajemmin kuin periaatteella ? vain sitä samaa kuin ennenkin ja palkkatyönä?, että tulee mieleen yrittää hyödyntää suomalaisuuttaan jollain tavalla, ja yksi sellainen tapa on jonkinlainen suomalaisuuteen, suomalaisiin  tai Suomeen liittyvä yrittäminen. Ja kun alkaa tutkia, mitä palveluja suomalaiset täällä kaipaisivat, nousee tuo ruokapuoli esiin kuin itsestään. Se näyttää hyvin houkuttelevalta aluksi, mutta sitten tarkemmin ajatellen tulee esille ongelmia, joita yllä yritin kuvailla. Mutta niin kuin kaikessa yrittämisessä, toiset pärjäävät ja toiset eivät.

LainaaJoitakin asioita varmaan jää kaipaamaan, niinkuin mun serkku.

Nii-in, jotakin me aina kaipaamme lisää elämäämme olimme sitten Suomessa tai Australiassa. Se pieni tyytymättömyys ja parempaan pyrkiminenhän onkin elämäämme eteen päin ajava voima.

LainaaHän on sentään asunut Perthissä jo 26 vuotta, 8 vuotiaasta asti. Hän haikailee karjalanpiirakoiden ja ruisleivän perään, onhan hän saanut maun pysymään muistissa Suomen vierailujen takia.=)

Mitenkähän vakavaa tuo haikailu sitten on? Mitenkään haluamatta vähätellä serkkusi tunteita, ihmettelen vain tuota asiaa yleisemmällä tasolla. Varmasti useimmilta meistä tulee kysymykseen ?mitä kaipaat Suomesta?? juuri tuonkaltainen vastaus, eli  noita standardeja suomalaisuuden symboleja: ?ruisleipä, karjalanpiirakat, salmiakki, sauna ...?.  Välillä tulee ihan mieleen, että niiden haikailu tuntuu olevan jopa jotain, joka kuuluu suomalaisen rooliin: Ilman ruisleivän himoa et kerta kaikkiaan voi olla kunnon suomalainen.

Tulee se sitten roolista tai henkilökohtaisemmista syistä, ei me täällä kuitenkaan mihinkään ruisleivän ja salmiakin  puutteeseen riuduta. Kivoja asioita nuo Suomi-jutut ovat olemassa, mutta ei niiden puute suoranaista kärsimystä aiheuta eikä tee elämästä yhtään huonompaa.

LainaaItse olen kyllä sellainen että mielelläni maistelen eri maissa erilaisia ruokia, mutta voihan se olla että jos kauan on poissa kotoa niin ikävä jotain tiettyä tuotetta tulee..

Tulee varmasti ikävä, jos täällä on ?olen kaukana poissa kotoa?-asenteella. Luulenpa, että kaikki täällä pidempään olleet tuntevat olevansa täällä enemmän tai vähemmän kotonaan. Mutta kuten yllä sanottu, ei se, että joskus kaipaa jotain tiettyä tuotetta tai makua niin vaarallista ole. Sitähän tapahtuu ihan samalla lailla myös Suomessa:  saatat kaivata niitä 10 vuotta sitten tekemälläsi etelänmatkalla maistamiasi herkkuja :D

LainaaJa onhan se yleinen sanontakin; maassa maan tavalla..

Ja täällähän se onnistuu vallan mainiosti kun voi olla maassa useammankin maan tavalla.:D
Otsikko:
Kirjoitti: kris - tammikuu 24, 2006, 17:07
Mahtaisko löytyä oikeen Kallen Mätitahnaa? Nami!

:cool:
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - tammikuu 24, 2006, 17:13
Kris,

Matitahnaa loytyy ainakin Victoriassa Safeway / Woolworths supermarketeista. (Ainakin meidan paikallisesta)

Sita myydaan tuubeissa ja se loytyy samasta kylmahyllykosta kuin kylmasavustettu lohi, mati yms.
Otsikko: matitahna
Kirjoitti: arixmel - tammikuu 25, 2006, 06:57
ja jos ei brisbanessa loydy woolworthista, niin luulisi Ikeasta loytyvan (eli eikohan heilla ole samt valikoimat maan laajuisesti)...tjaa, nainkohan joskus Myerin herkku osastolla melbournessa (se hapankorppu paikka(,,,onkohan brisbanessa vastaavaa myerissa?

cheers
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - tammikuu 25, 2006, 07:05
Tarama Cod Roe Cream (talla hetkella tumman sininen tuubi) kuuluu ainakin Sydneyssa Wooliksen, Colesin ja IGA:n valikoimiin. Ja tosiaan Ikeasta saa useimmiten myos. Joskus saattaa tulla pitkakin tauko, ettei tahnaa loydy hyllysta mutta enimmakseen sita on jostain aina loytynyt.

Ja melkein yhta hyvaa kuin Kallen Matitahna, vain ekspertti erottaa pienen makuvivahde-eron. Siis en mina.
Otsikko: hans knackwurst ja maksamakkara
Kirjoitti: arixmel - tammikuu 27, 2006, 09:18
LainaaMeilla on Hans Knackwursta rankattu parhaimmaksi, mutta enemman se muistuttaa Campingia kuin sinista sellaista...

selva peli hans knackwurst on ehdoton atrian karisteen korvike, (makutestaus suoritettu yhden pojan 5 v ja yhden miehen 36 v voimin ja asiantuntemuksella) kylmana maku on aivan sama, eli tulee loytymaan meidan ruokvaliosta jatkossakin jossei poika kerkia niita kylmana napsimaan (hanen suosikkinsa) kuumana maku aavistuksen suolaisempi kuin atrian karisteen, rakenne ja ulkonako aivan sama,,,

Maksamakkaroista sen verran etta Don tekee tuotetta Latvian liverwurst joka on ihan samaa kuin suomi maksamakkara ainakin meidan mielesta,,loytyy ainakin cloesista...

pitasko grillata viikonloppuna vai grillata?
Otsikko:
Kirjoitti: sanna77 - helmikuu 13, 2006, 18:33
Hans 97% fat free Hot dogs maistuvat aivan Popsin nakeilta...muut hot dogsit ovat olleet liian suolaisia...Ja sitten minusta Tv Snacks - wafer bits (punainen paketti) maistuu aivan Fani (fasu) paloilta :pepsodent

En ole löytänyt sitä Hans Knackwurstia meidän Coles kaupasta....mutta milenkiinnolla maistaisin...miltä se paketti näyttää?
Otsikko: suolakurkkuja?
Kirjoitti: Timo - helmikuu 18, 2006, 17:11
Tuossa aamuisella kauppareissulla tuli taas mieleen yksi tuote, jota en ole täältä löytänyt, nimittäin oikeasti hapatetut suolakurkut. En siis nyt puhu mistään etikka-sokeriliemessä säilötyistä, vaan enemmänkin venäläistyylisistä maitohappokäymisellä valmistetuista, jotka maisutvat enemmän suolaiselle kuin makealle. Vielä kun olisi mausteena koivun tai herukan lehtiä. Olen joitakin vähän sinne päin meneviä löytänyt, kuten eräs Meksikosta Woolworthsille päätynyt tuote, mutta sekin on keinotekoisesti hapatettu.

Toinen maitohappotuote, jota käytän usein, on hapankaali. Sitä toki löytyy, mutta hieman vain ihmettyttää, ettei Australiassa valmistettuna vaan Puolasta, Itävallasta tai Saksasta tuotuna. Niissä hinta ja maku ovat kyllä kohdallaan, mutta tekisi mieli suosia paikallista tuotantoa.
Otsikko: Katsokaa! Näkkileipä!
Kirjoitti: Paula_Liina - helmikuu 18, 2006, 17:37
Minä vihdoinkin löysin sydneystä Vaasan hapankorppuja ja Vaasan pyöreää näkkileipää, olen yrittänyt etsiä Colesilta ja Woollikselta ja joistain muista supermarketeista mutta David Jonesin herkkuosastolta löytyi lopulta :peukkuy

Ruokavalio onkin sitten viimeisen viikon ollut hapankorppuja sinihomejuuston kera ... nam!
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - helmikuu 18, 2006, 18:09
Timo,

Helppo tehdä itse.


LainaaVizes uborka (From: The Cuisine of Hungary by George Lang)

Ingredients:
·   30 even-sized cucumbers, each 4-5 inches long
·   1 large bunch of dill
·   3 garlic cloves, crushed
·   6 Tb salt
·   1 scant tsp flour
·   1 slice rye bread

Wash cucumbers thoroughly; sometimes you even have to scrub them with a brush. Dry with toweling. Cut off both ends. Make a lengthwise incision in the center of each cucumber, then make a quarter turn and do the same. This way you have a crosscut so liquid can penetrate the inside. Be sure not to cut closer than 1 inch from the ends so the cucumber will not fall apart. Do this with the rest of the cucumbers.
Place half of the dill in the bottom of a 1-gallon jar. Add 1 garlic clove.
Stand the cucumbers on end in the bottom of the jar. Fit them in as tightly as you can. After you have done one layer, add the rest of the dill and garlic and continue with the tight packing of the cucumbers.
Boil 4 quarts water with the slat. Caution: Stand the pickle jar in hot water to prevent cracking. Pour the hot water and salt over the pickles. Sprinkle flour on top and cover with the slice of bread. Cover the top with a lid, or tightly wrap a moistened cloth around the jar top.
Put the jar in the sun or in a warm place for 4-5 days. Moisten the cloth every morning and every noon. The aroma of the fermenting vegetables is pungent. If you do this inside, use the lid rather than the cloth, but cover the jar loosely. It is better to let the pickle ferment in a sunny place of a yard or garden. By that time the pickles should be what is generally referred to as "semi-sour".
Remove everything from the jar. Strain the pickle juice. Put the pickles in the jar again and pour the strained juice over them. After this, store the pickles under refrigeration.


Kurkkujen ja varsinkin sen "kukintapään" leikkaaminen on salaisuus siihen, että et tarvitse sitä herukan tai muutakaan lehteä sinne purkkiin, sillä siitä kukintapäästä tulee juuri niitä vääränlaisia entsyymejä jotka tekevät kurkut pehmeiksi ja se lehti siellä ollessaan poistaa.

Muista myös, että liuoksen suola pitoisuus täytyy olla jossain 5 - 8 % saadaksesi parhaan käymistuloksen.  Suolahan on siinä liuoksessa edesauttamassa haluttujen käymisagenttien kasvua ja vähentämässä pehmentäviä entsyymejä.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - helmikuu 18, 2006, 19:21
LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks
Timo,

Helppo tehdä itse.
. . .
 

Kiitos ohjeesta Jaaks :D  
Arvaatkin varmaan, että on tuota itse tekemistä suunniteltu ja kokeiltukin.  On se tuttu ongelma maitohapattamisessa eli liian korkea lämpötila. Tuppaavat väärät bakteerit valtaamaan koko tuotoksen, ainakin kun olen yrittänyt perinteisemmällä menetelmällä. Tuossa sinun ohjeessasihan lämpötila ilmeisesti saakin olla korkeampi kun purkkia kehotetaan pitämään auringossa.  Ja tuo leikkaaminen ilmeisesti sitten lyhentää käymisaikaa.

Tuo ohjeen leipäpala ilmeisesti on aitoa hapanleipää, joka sisältää maitohappobakteereja. Leivän puuttuessa voisi varmaan käyttää vaikka idätettyjä rukiinjyviä, joissa on voimakas bakteerikanta myös.

Täytyypä kokeilla sitten talvella kun ovat kurkut vähän edullisempia.  Tosin eivät ne täällä koskaan niin edullisia ole kuin etelässä.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - helmikuu 18, 2006, 19:51
Timo,


LainaaTuossa sinun ohjeessasihan lämpötila ilmeisesti saakin olla korkeampi kun purkkia kehotetaan pitämään auringossa. Ja tuo leikkaaminen ilmeisesti sitten lyhentää käymisaikaa

Muista, että kyseessä on aito Unkarilais ohje, eli auringon- tai yleensäkään ilman lämpötila ei varmaan ole koskaan samoissa luokissa kuin siellä pohjois Australiassa.

En tiedä jos se leikkaaminen lyhentää sitä käymisaikaa, mutta kuulemma vähentää niiden ei-haluttujen entsyymien määrää.


LainaaLeivän puuttuessa voisi varmaan käyttää vaikka idätettyjä rukiinjyviä, joissa on voimakas bakteerikanta myös

Siinä olet varmaan täysin oikeassa, eli bakteerikantaahan sillä lisätään käymisen aloittamisen nopeuttamiseksi.  Uskoisin, että mikä tahansa oikean bakteerikannan sisältävä aine tekee saman homman.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - helmikuu 18, 2006, 20:03
LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks

Muista, että kyseessä on aito Unkarilais ohje, eli auringon- tai yleensäkään ilman lämpötila ei varmaan ole koskaan samoissa luokissa kuin siellä pohjois Australiassa.

No joo, tosiaan, jos täällä laittaisi purkin aurinkooon, sisältö alkaisi melkein kiehua niin, että bakteerit kuolisivat heti.

Ainakaan hapanleipätaikina ei täällä oikein onnistu erityisesti nyt sadekautena.  Se alkaa äkkiä haista vähän mädälle eli on niitä vääriä bakteereja. Talvella onnistuu vähän paremmin.  Ja täytyy sitten katsoa tulevassa omassa kodissa, jos saisi jonkinlaisen kylmiön aikaiseksi...  ellei sitten työpaikan konehuoneessa, jossa on jatkuva 22 asteen kylmyys :P

LainaaEn tiedä jos se leikkaaminen lyhentää sitä käymisaikaa, mutta kuulemma vähentää niiden ei-haluttujen entsyymien määrää.

Valmistusaikaa ainakin luulisi lyhentävän kun nesteen ei tarvitse tunkeutua kokonaisen kurkun kuoren läpi. Tosin minä kyllä pidän eniten noista kokonaisista, joita venäläiset suolakurkut juuri ovat.



LainaaUskoisin, että mikä tahansa oikean bakteerikannan sisältävä aine tekee saman homman.

Esim. jugurtti on yksi, tiedoksi vain jos joku haluaa kokeilla.

Mutta takaisin tuohon "Ossilan kaupoissa". Onko tosiaankin niin, ettei koko maan kaupoista löydy yhtään oikeasti hapattamalla valmistettua suolakurkkupurkkia ?
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - helmikuu 18, 2006, 20:34
Timo,


LainaaOnko tosiaankin niin, ettei koko maan kaupoista löydy yhtään oikeasti hapattamalla valmistettua suolakurkkupurkkia ?

Tuskin löytyy, paitsi ehkä jostain paikallisesta "delistä" jossa tekevät itse tai sitten paikalliset markets.

Nämä australian nykyiset "health regulations" ei yleensä salli pastöroimattoman tai muuten kemikaalisesti hoitamattoman luonnollisesti käyttämällä valmistetun tuotteen myyntiä kaupoissa ja jos vaikka sallisikin, niin tuotteen vanhenemisen vahtiminen suurille kaupoille on aivan liikaa ja varsinkin kun etikka pohjaisia vastaavia säilökkeitä on saatavilla niin miksi näkisi vaivaa, vaikka ostajia olisikin  :?
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - helmikuu 18, 2006, 20:48
LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks
Nämä australian nykyiset "health regulations" ei yleensä salli pastöroimattoman tai muuten kemikaalisesti hoitamattoman luonnollisesti käyttämällä valmistetun tuotteen myyntiä kaupoissa ja jos vaikka sallisikin, niin tuotteen vanhenemisen vahtiminen suurille kaupoille on aivan liikaa ja varsinkin kun etikka pohjaisia vastaavia säilökkeitä on saatavilla niin miksi näkisi vaivaa, vaikka ostajia olisikin  :?

Huh, toivottavasti edes nuo Sauerkraut-nimikkeellä myytävät tuotteet, jotka minusta maistuvat oikealle hapankaalille ovat myös oikeasti aitoja ???  Ainakaan sisällysluettelo ei kerro muuta kuin valkokaalia, suolaa ja mausteita.
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - helmikuu 18, 2006, 22:16
Canberrassa on ainakin yksi delicatessen, jossa myydään monenlaisia erilaisia suolakurkkuja ja ihan alkuperäismaan teksteillä varustetuissa purkeissa. Olisikohan puolalaiset sellaiset tehty Timon haluamalla tavalla?


Pohtii
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - helmikuu 19, 2006, 03:36
LainaaAlkuperäinen postittaja jounij
Canberrassa on ainakin yksi delicatessen, jossa myydään monenlaisia erilaisia suolakurkkuja ja ihan alkuperäismaan teksteillä varustetuissa purkeissa. Olisikohan puolalaiset sellaiset tehty Timon haluamalla tavalla?

Luulisin, mutta eihän sitä varmasti tiedä, ennen kuin kysyy. Voi olla, että hekin ovat oikaisseet käyttämällä etikkaa tai muita hapatteita. Näin oli tehty noiden meksikolaisten kurkkujen kohdalla. Purkin etiketti väitti niitä puolalaisiksi, ja ne maistuivatkin hyvin "slaavilaisilta". Tuoteseloste kuitenkin mainitsi niissä käytetyn happoa ("food acid"). Liekö sitten lisätty maitohappokäymisen jälkeen, sitä en tiedä.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - helmikuu 19, 2006, 16:00
LainaaOriginally posted by Timo

Tuoteseloste kuitenkin mainitsi niissä käytetyn happoa ("food acid")


Niinpä niin.  Usein noissa säilykkeissä mainitaan vain, että "Additive 260" tai 331 jota mainostavat olevan esimerkiksi "luonnollisessa" jugurtissa, johon ei ole mitään lisäaineita laitettu :confuse

Tässä muutama esimerkiksi:
LainaaAcids in food

    * Acetic acid: (E260) found in vinegar
    * Adipic acid: (E355)
    * Alginic acid: (E400)
    * Ascorbic acid (vitamin C): (E300) found in fruits
    * Benzoic acid: (E210)
    * Boric acid: (E284)
    * Citric acid: (E330) found in citrus fruits
    * Carbonic acid: (E290) found in carbonated soft drinks
    * Carminic acid: (E120)
    * Cyclamic acid: (E952)
    * Erythorbic acid: (E315)
    * Erythorbin acid: (E317)
    * Formic acid: (E236)
    * Fumaric acid: (E297)
    * Gluconic acid: (E574)
    * Glutamic acid: (E620)
    * Guanylic acid: (E626)
    * Hydrochloric acid: (E507)
    * Inosinic acid: (E630)
    * Lactic acid: (E270) found in dairy products such as yoghurt and sour milk, also is product of cellular fermentation, the reason muscles burn
    * Malic acid: (E296)
    * Metatartaric acid: (E353)
    * Methanethiol: found in cheese and some other fermented foods.
    * Niacin (nicotinic acid): (E375)
    * Oxalic acid: found in spinach and rhubarb
    * Pectic acid: found in fruits and some vegetables
    * Phosphoric acid: (E338)
    * Propionic acid: (E280)
    * Sorbic acid: (E200) found in foods and drinks
    * Stearic acid: (E570), a type of fatty acid.
    * Succinic acid: (E363)
    * Sulfuric acid: (E513)
    * Tannic acid: found in tea
    * Tartaric acid: (E334) found in grapes

Acids In Food (http://en.wikipedia.org/wiki/Acid)

Otsikko:
Kirjoitti: jounij - helmikuu 19, 2006, 18:16
Tänään tutkailin siellä maitsemassani delissä noiden kurkkupurkkien tuoteselosteita. Löysin yhden tuotteen, joka ei tuoteselosteen mukaan sisältänyt etikkaa eikä "ruokahappoa" (en tosin pannut merkille mitään mahdollisia lisäaineita, joita Jaaks tuossa luettelee). Saattoi hyvinkin olla sellaisia Timon kaipaamia hapatettuja kurkkuja. Maahantuojafirma, jonka nimen jo - harvapää - ehdin unohtaa, näkyi olevan Sydneyssä.


Toivoa herättelee
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - helmikuu 20, 2006, 11:01
LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks

Niinpä niin.  Usein noissa säilykkeissä mainitaan vain, että "Additive 260" tai 331 jota mainostavat olevan esimerkiksi "luonnollisessa" jugurtissa, johon ei ole mitään lisäaineita laitettu :confuse

No, onneksi nuo e-koodit ovat kansainvälisiä eli Ausseissa samat kuin Suomessa, paitsi täällä ei taideta tuota e-kirjainta merkitä.  Ei tosiaan lisäaine välttämättä ole paha tai "luonnoton" puhumattakaan että olisi myrkyllinen.

Olisikin noissakin kurkuissa mainittu yleisen "food acid":in sijasta kunnon koodi, että olisi nähnyt mitä happoa tarkoitetaan. Olisikohan voinut olla niin, että merkinnän "food acid" olisi aiheuttanut käyttämällä lisätty maitohappo?  Kuitenkaan hapankaalissa ei ole mainittu mitään happoa, vaikka sitä se kuitenkin sisältää.  Pitäisi varmaan tutkia asia itse eli löytää joku mukava kotitesti, jolla voisi todentaa tuotteen maitohappopitoisuuden. Eeeviiis! Apua! Olet varmaan tässä välillä suorittanut lisää elintarvikekemian kursseja ??? :D

Mainiota, että tuossa listassa muuten mainitaan maitohappoa olevan maitotuotteissa kuten jugurtissa ja piimässä. Eihän sitä niissä ole kuin käymisen kautta lisättynä, tuoreessa maidossa sitä tokko on lainkaan?  Eikä maitohappoa sisältäviä tuotteita lueta maitotuotteiksi eikä maitohappo ole (välttämättä)  eläinperäinen lisäaine.  Vain yhden ehdottomasti eläinperäisen tuosta listasta bongasin, karmiini eli eräästä trooppisesta kirvasta saatava punainen väriaine, jota käytetään mm. karkeissa.

Suolakurkkuihin palatakseni. Kyselin asiaa parilta Sydneyn venäläiseltä  ja sain kuulla, että he suosivat puolalaisten sijaan intialaisia suolakurkkuja. Ovat kuulemma lähempänä heidän makuaan kuin puolalaiset. Sitä ei lähteeni kyllä tiennyt valmistavatko intialaiset kurkkunsa hapattamalla vai vain marinoimalla.
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - helmikuu 20, 2006, 14:37
Timo :D

Toki voit itse varmentaa hapon maitohapoksi. Työohje löytyy täältä (http://www.springerlink.com/(uspqvtn5fjphub45mnfwraro)/app/home/contribution.asp?referrer=parent&backto=issue,9,14;journal,228,1987;linkingpublicationresults,1:100417,1),  ja tuon differentiaalipulssipolarografin voit ostaa kotiin vaikka täältä (http://www.elicoltd.com/cl362.html).

(har har... :roue )

Ja lisäksenä, että kyllä maidossa maitohappoa on, tosin mitä enemmän niin sen pilaantuneempaa. Diffchambilta saat myös kivan kitin (http://www.diffchamb.com/website/Archive/Templates/Item/product.asp?iSecId=522), se on kyllä tehty maitonäytteille mut äkkiikös sen kurkkunäytteillekin optimoi. :confuse:P
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - helmikuu 20, 2006, 14:46
Kiitos Eevis :pepsodent
No, luulin aluksi, että riittäisi joku apteekista haettava raskaustestin tyyppinen paketti, mutta tarkemmin ajatellen ... miten olenkaan voinut tulla toimeen ilman differentiaalipulssipolarografia ???  Pitää laittaa kodin hankintalistalle, ettei pääse elämä liian yksitoikkoiseksi. Ja mitäpä sitä ei ihminen tekisi hyvän ruuan eteen
:XXXX

Edit: No nyt kun katselin tuota "kivaa kittiä" niin sehän se on se raskaustestin tyyppinen.
Otsikko:
Kirjoitti: Raiwå - helmikuu 21, 2006, 19:05
Timo :roue



LainaaAlkuperäinen postittaja Timo
Kiitos Eevis :pepsodent
No, luulin aluksi, että riittäisi joku apteekista haettava raskaustestin tyyppinen paketti,  

Kerrotkos minkä värisen viivan sait aikaiseksi viimeisestä kokeestasi :kysymys



:coolh
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - helmikuu 21, 2006, 19:31
LainaaAlkuperäinen postittaja raivo
Timo :roue

Kerrotkos minkä värisen viivan sait aikaiseksi viimeisestä kokeestasi :kysymys
:coolh

Raivo :coolh  
mustan .... silmän. Eiku siis ... siitä on jo aikaa.

nimimerkillä jo neljättä viikkoa kesäleskenä.  :cool:

No, raskaustesti, siis se, jolla mitataan kurkkujen raskasmetallipitoisuuksia :o
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - helmikuu 22, 2006, 15:43
Olin aivan saletti, etta aiheesta loytyis aikaisempaa keskustelua, mutta en vaan sitten saanut kuuluisaa hakulaatikkoa noyraksi ja etsimaan minulle haluttua tietoa. Ja kysymys kuuluu kaikessa yksinkertaisuudessaan, etta mika maitojuoma lahinna vastaa suomalaista hylamaitoa?

Kiitos vastauksesta jo etukateen kaikille paukuttelusta karsiville, joita ei taalla aikaisempien keskustelujen jalkeen juuri ole koska takalainen maito on soveliaampaa laktoosi-intolerantikoille. Mutta jos kuitenkin saa vaivoja, olisiko jokin maito jota kannattaisi kokeilla?
Otsikko:
Kirjoitti: Paula_Liina - helmikuu 22, 2006, 19:39
Iskukuumennettua eli hylamaitoa täällä ovat UHT tekstillä varustetut purkit. Niitä löytää kaupasta "long life milk" hyllystä ja valinnanvaraa on paljon skimmeistä rasvaisiin.

Hylajugurttia en ole itsekään vielä löytänyt :itke

Terv eräs paukuttelija :D
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - helmikuu 22, 2006, 19:58
LainaaZymil is the only fresh Lactose Free cow?s milk available in Australia, so look out for it in your supermarket now.

Pauls Zymil Milk (http://www.pauls.com.au/products/brands_details.cfm?/section/2/cid/1/pid/9/)
Otsikko:
Kirjoitti: Silppu - helmikuu 22, 2006, 22:28
Täysin laktoositonta jogurttia löytyy kaupan hyllystä, merkkiä en muista, purkit ovat aina kahden pakkauksissa ja niissä on kai lehmän kuva :) Saman firman tuotteena löytyy myös ruokakermaa (harmikseni ei kuitenkaan vaahtoutuvaa kermaa...) Margariinia (esim. Nuttelex, sopii myös leivontaan) löytyy laktoosittomana. Näin siis ainakin Queenslandista. Ja tietenkin soijatuotteita on koko skaala jogurteista alkaen. Erittäin hyvää soijajäätelöä saa "So Good" -merkkistä, erityisesti mansikka ja suklaa ovat kokeilemisen arvoisia!

Hylaa eli Valion tuotemerkillä varustettuja vähälaktoosisia tuotteita ei taida hyllyille olla lähiaikoina tulossa....

Silppu

Ps. Paula_Liina :D Ei kai iskukuumennus poista laktoosia maidosta?? -Säilyy vain vähän paremmin kuin tuore maito.
Otsikko:
Kirjoitti: Paula_Liina - helmikuu 23, 2006, 18:05
No jopas, olen ollut väärässä uskossa kaikka nämä vuodet! :o
Minä niin kuvittelin että se iskukuumennus pilkkoo laktoosin... varmaan johtuen siitä että Suomessa iskukuumennetut maidot ovat myös vähälaktoosisia.

Aina oppii uutta! :eureka :D
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - helmikuu 24, 2006, 22:28
LainaaAlkuperäinen postittaja Paula_Liina
... varmaan johtuen siitä että Suomessa iskukuumennetut maidot ovat myös vähälaktoosisia.  

Vai oliskohan sittenkin niin että vähälaktoosiset maidot ovat iskukuumennettuja...? :P
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - helmikuu 25, 2006, 15:10
LainaaIskukuumennettua eli hylamaitoa

Kaksi eri asiaa HYLA ja Iskukuumennettu.


LainaaSuomessa iskukuumennetut maidot ovat myös vähälaktoosisia.

HYLA maidot ovat vähälaktoosisia, ei toki kaikki iskukuumennetut maidot ?

HYLA, kuten Silppu jo totesikin on Valion omistama tuotemerkki ja tulee sanoista "Hydrolysoitu Laktoosi", koska tuotteisiin valmistuksen aikana lisättävän laktaasin vaikutuksesta laktoosi hajoaa vähintään 80-prosenttisesti kahdeksi osakseen - glukoosiksi ja galaktoosiksi.

Euroopassahan ei edes saa "Laktoositonta Maitoa". Sitä kutsutaan maitojuomaksi eikä maidoksi, koska lainsäädäntö ei tunne tuotteen valmistuksessa käytettävää tekniikkaa. Jos maidosta poistetaan jotain muuta kuin rasvaa, sitä ei voida nykyisen EU-lainsäädännön mukaan kutsua maidoksi ( EY:n juotavia maitoja koskeva asetus no 2597/97).

Laktoosin poistoon käytetään Valion patentoimaa kromatografista menetelmää. (Kromatografinen erotus on fysikaalinen menetelmä, jolla laktoosi saadaan erotetuksi maidosta. Menetelmällä saadaan rasvattomasta maidosta esiin jae, joka sisältää laktoosin ja vettä.)
Otsikko:
Kirjoitti: Paula_Liina - helmikuu 26, 2006, 14:35
LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks
LainaaIskukuumennettua eli hylamaitoa

Kaksi eri asiaa HYLA ja Iskukuumennettu.

Kuten sanottu, olin väärässä. Pahoittelen etten varmistanut asiaa mistään ennen postitustani :sorry

LainaaSuomessa iskukuumennetut maidot ovat myös vähälaktoosisia.
LainaaHYLA maidot ovat vähälaktoosisia, ei toki kaikki iskukuumennetut maidot ?
Korjaus: Olin väärässä uskossa sen takia että en ole HENKILÖKOHTAISESTI törmännyt Suomessa UHT-maitoon joka ei olisi myös vähälaktoosista. Tosin olen käyttänyt vain Valion ja Pirkan UHT-maitoja.

Opin läksyni, enää en kirjoittele tänne omia uskomuksiani faktana.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - helmikuu 26, 2006, 14:40
Paula_Liina :D

Eihän tuo nyt mikään noin vakava synti ole.  Eiköhan meistä jokainen ole joskus väärässä tai ainakin väärässä uskossa eri asioiden suhteen, eikä siitä mitään raippaa tule rangaistukseksi.

:XXXX
Otsikko: hapatus
Kirjoitti: Timo - maaliskuu 02, 2006, 13:27
Sainpa juuri neuvoja Queenslandin ilmastossa tapahtuvaa maitohappokäyttämistä varten, sopivat siis hapanleivälle, suolakurkuille ja hapankaalille. Brisbanessa on firma, joka käyttää tuotteisiinsa bakteerikantaa, joka on nimenomaan näihin oloihin kehitetty, ja toimii jopa tropiikissakin. Heillä on tuote nimeltään B E Wholegrain Liquid, jota lisätään hapanleipätaikinaan, kurkkuihin tai hapankaaliin juureksi.

Yrityksen nettikauppa on osoitteessa http://www.agmfoods.com/
(sieltä liquids ja B E wholegrain liquid)

Itse en ole vielä kokeillut, mutta laitoin tilauksen vetämään.

P.S. Niin, ja tuohon Paula_Liinan kommenttiin yllä:
"Opin läksyni, enää en kirjoittele tänne omia uskomuksiani faktana."

Olen Jaaksin kanssa samaa mieltä ja lisään, että olisi melkein kaikilla nettipalstoillakin hiljaista ja keskustelu erittäin tylsää jos kukaan ei kirjoittelisi uskomuksiaan faktoina.  Eli pelko ja turha kainous pois ... :D
Otsikko: peruna rieska
Kirjoitti: arixmel - kesäkuu 22, 2006, 07:38
terve kaikille ja hyvia jusseja,
makkarat ja sinapit (hah turkulaista hah) seka juoma puolet ovat jussia varten jarjestyksessa, mutta tuli yhtaakkia himo perunarieskaan.

kavin sita googlettamassa mutta en ole ihan varma milla reseptilla sen teen, eli tarkoituksena on tehda semmoista joka maistuu samalle kun kaupasta ostettava suomessa, eli reseptiin heitan puolet vehnaa ja puolet ohraa (tulihan opittua ohrakin englanniksi kun ei se ihan jokapaivanen rehu meidan talossa ole = barley vai oliko se barfly :)  sitten yksi muna saman verran muusia kuin jauhoja ja eikun paistamaan ajattelin sen viella avotulilla paistella.
onkos kenellakaan kokemusta tammoisen tekemisesta?

sateetkin nayttaa jarjestyvan,(joka hiton nuoruuden jussina satoi) ,tjaa musiikki naapureiden iloksi joko jamppaa tahi timo rautiaista,,,,jaaa pysytaan rautiaisessa .

:XXXX
Otsikko: vaara ketju
Kirjoitti: arixmel - kesäkuu 22, 2006, 07:40
oops sorry moderaatorit tama tipahti vaarraan paikkaan, voisitteko ystavallisesti siirtaa sen tuonne ruokaaineita ossilan kaupoissa ketjuun
cheers
ari
Otsikko:
Kirjoitti: Merja - kesäkuu 22, 2006, 07:47
Ari,
reseptipankkivinkkinä www.pirkka.fi
olen sitä Suomessa käyttänyt todella paljon, sieltä löytyy perusreseptejä ja minulla ainakin aina ovat onnistuneet. Siellä on myös perunarieskojen ohje, olen sen mukaan kerran tehnyt, mutta en kyllä muista miltä maistuivat :confuse
Merja
Otsikko: pirkka
Kirjoitti: arixmel - kesäkuu 22, 2006, 09:51
no jotta tottiinsa
kah olipas pirkka muuttunut nykyaikaisemmaksi, en ole kyseista julkaisua nahnyt varmaan 10 vuoteen (niksi pirkan top ten sukkahousujen uudelleen kaytosta saa vielakin hymyn aikaiseksi) mutta oli ihan kivat uudet sivut ja perusreseptit helposti loytyvia, joo samalainen oli rieskan resepti, ei kai auta muu kuin kokeilla ja testata ensin vaimolla sen maku (han ihastui perunarieskan makuun suomessa) ja jos ei miellyta niin lisata "4 x" reseptiin tahi jos ei useampikin "4x" kyytipojaksi:)

juhannus ja Aldissa on lasketteluvaaatteet myynnissa,,hohhoijaa, mitahan viela.

ai niin kokeilin semmoista valurautaista ulkotuli chimneyta savustamiseen, eli ostin omani Big W:sta ja heitin sen (siis chimneyssa poltettujen puiden) hiilloksille kosteaa tallowood (sita kun sattu olemaan) purua seka sen grilli ritilalle laitoin uunivuoassa "kaupan """niin sanotusti""" savustetun kinkun""  svupiipun hatun laitoin nurin niskoin joten savu pysyi kivasti pontossa,,huolimatta kinkun kypsyydesta lammitelin  sita 1.5 tuntia ja voila maku muuttui aivan taivaaliseksi,,,myos paikallisten makutottumusten mukaan,,, seuraavalla kerralla teen siita ohuempia siivuja (2cm?) saadakseni lisaa erittain herkullista ulko kerrosta))
vois sen ritilaoven viella jollain peittaa...
tadaa
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - kesäkuu 22, 2006, 10:04
Minäpä satuin tuossa viime viikolla tekemään perunarieskoja ihan itse keitetyistä perunoista. Taikinaan lisäsin jauhoina noin puolet ohraa, lopuiksi tattaria ja tempura-jauhoa, jossa on vehnää ja riisiä.  Mitään munia ja maitoja en tapani mukaan tietystikään käyttänyt.  Hyviä lättyjä tuli, erityisesti  intialaisten lisukkeiden kanssa nautittuna.  Tempura-jauhoa käytin yksinkertaisesti siitä syystä, ettei ollut "tavallista" venhää (joka minulle on yleensä atta-jauhoa, koska se touksuu minusta viljaisemmalle) .  

Savustusvälineistä satuin huomaamaan, että Kultarannikolla oleva Lapland saunas (http://www.laplandsaunas.com/index.html) myy joitakin. Sen tarkemmin en tiedä, mutta tuosta linkistä löytyvät firman yhteystiedot sille, joka haluaa tarkemmin kysellä.
Otsikko: tattari?
Kirjoitti: arixmel - kesäkuu 22, 2006, 11:42
Timo,
Joo loysin aiemmin haulla tuon tattari rieskasi mutta vierastan hiukan tuon tattarin kayttoa?? ainut muistikuvani siita on etta sita kaytettiin jonkinlaiseen puuroon pohjanmaalla kun mina olin poika,,ja siitahan on jo 20 vai oliko se 30 vuotta,,mites muuten kasitin etta paistat ne pannulla?? (taisit mainita aiemmassa postauksessa ja kun kerran kutsutkin niita latyiksi), itse aion kokeilla enemman semmoista pitaleivan tapaista (hiukan paksumpaa ja kuohkeampaa tosin) ja pita leivathan ne paistelee tuolla itamailla kiviuuneissa (luullakseni) ja taisin nahda jonkun dokkarin jossa niita kuumilla kivilla paisteltiin (tai sitten se oli jotain ihan muuta :))
 itse ajattelin napata avotulille hiilloksille tuommoisen pyorean marmoripalan ja siihen lattyni laitan,,,tarvis varmaan veistella pizza lapio tahi kinuta perikunnalta mummon karjalan piirakka lapio poies...no muutaman oluen jalkeen kehtaa sormensakin poltaa kun rieskaa tulesta yrittaa pelastaa :)
ja muusiin pitaa maitoa ja voita laittaa,,,munan kaytosta rieskass en viela tieda??/
cheers
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - kesäkuu 22, 2006, 12:26
Ari,
Joo, olen paistellut ohuita leipiä sekä pannulla että uunissa. Viime viikkoiset uunissa (sähköuuni, jossa sellainen hehkuva grillivastus alapuolella).
Tattaria tosiaankin yleensä käytetään puuroon tai sitten venäläisiin pannukakkuihin (blinit). Tosin täällä myytävä tattari on eri lajiketta kuin se Suomessa myytävä useimmiten venäläinen. Täkäläinen ei ole niin voimakkaan makuista.  Ei sitä tattaria ole pakko laittaa. Minä laitan sitä vain kohottamaan proteiinipitoisuutta.   En kyllä tiedä, millä nimillä niitä leipiäni kutsun, koska kokeilen ja muuttelen aina tekotapaa enkä viitsi seurata reseptejä.

Eikös noita pizza- leipälapioita ole saatavina grillaustarvikekaupoista tms?

Oo kuitenkin varovainen sen tulen kanssa, on nimittäin kuumat ne kivet, joilla kunnon leivät paistuu :D
Otsikko: ruislimmppu ja rieska
Kirjoitti: arixmel - heinäkuu 11, 2006, 10:48
Ettei jaa rieskat ihan ilmaan roikkumaan niin paivitan tassa sen miten kavi.

Ohraisesti kavi ohrajauhon kanssa, ei sitten loytynyt mistaan, uskoisin kyseessa olevan vain minun saamattomuuteni, kun jo vaimokin muisti sedallaan nuorena ohraa kasvaneen?

no nappasin tehden sen rieskan sitten ruisjauhoista ensimmaisesta tuli nakkileipaa, eli kuumat oli kivet, toisesta tuli jo ihan mukvan kuohkeaa, mutta maku oli enemman ruisrieskaa kuin perunarieskaa,,,no hyvaa se oli eritoten kuumana, voin seka juuston kanssa.

kavin sitten katsastamassa tuon Northey streetin orgaanisen marketin,,,semmoinen hippi jutskahan se oli, ihan kiva ilmpiiri ja kiva kaveleskella aamutuimaan, joka hetkella odotin joko haistavani semmoisen imelan savun tuoksun tahi jokun kahlitsevan itsensa puuhun, do minulla oli parempaakin tekemista kuin odotella ilmaista sirkushuvia toisinajattelijoiden parista (doh,,jos on riitavan paljon toisinajattelijoita niin muututko itse toisinajattelijoiksi ja toisinajattelijat saman ajattelijoiksi??? bugger tota joutuu miettimaan :))

eli sen ruisleivan haku, no sieltahan se loytyy takanurkasta , taytelaista kunnon vuokalimppuahan se ja erinomaista lampoisena,,,

siita tuli sitten mieleen asiaakin etta mites tuommoiselle Aussi limpulle kavis jos sita lammittelisi jalkilammossa jonkun aikaa....eli olettaisin sen kuivuvan ehka hiukan ruskistuvan... Aussi (Oulu) laisenJalkiuuni leipaa...

doh, jos jollakulla on tuon Ohra jauhon tuotenimea tahi vinkkia pls laita tulemaan
Cheers
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 11, 2006, 11:43
Ari,

Ainakin Kialla Pure Foods (http://www.kiallafoods.com.au/profile.htm) tekee ja myy Barley jauhoja Brisbanen lahistolla voit myos tilata netin kautta.
Otsikko: kialla
Kirjoitti: arixmel - heinäkuu 11, 2006, 12:57
Jaaks,
kiitoksia tiedosta
taas tuli hyva linkki bookmarkkeihin,,,niilla nayttais olevan mannaakin,,,hmmm mitenkohan aussi maku suhtautuu manna velliin,,,
Cheers
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - heinäkuu 12, 2006, 13:41
Noita Kiallan jauhoja ja ryynejä ne myyvät täällä meilläkin. Aika turha niitä on tavallisista ruokakaupoista etsiä, vaan Arin täytyy suunnistaa terveyskauppaan eli  täkäläisittäin "Health food store" ja kysyä sieltä.  Niitä on varmaan Brisbanessakin joka toisessa ostoskeskuksessa.

Ja tuosta ruisleivän uudelleen paistamisesta. Minäkin aikanaan sain vinkin Townsvillen suomalaisemänniltä, että osta Rigan (nykyään Helga) ruislimppu, kääri se folioon ja paista tunti 220 asteessa. Sitten ota folio pois ja paista vielä 10 minuuttia että kuori rapenee.  Kerran kokeilin, ja paremmaksihan se kaupan ruislimppu siitä tuli, vaikkei tuo jälkipaisto tietysti korvaa sitä putetta, että jauhoista vain osa on ruisjauhoa (ehkä 20%) ja hapatus on korvattu lisäämällä etikkaa.  Vaan saattaapa nuo luomutorien leivät olla vähän aidompia - kannattaa tarkistaa myyjältä.

Mutta ihan mukavia vaihtoehtoelämyksiä Arille. On se hyvä ajatella ainakin toisinaan vaikkei toisin ajattelisikaan :peukkuy

Ja minultakin päivitystä tuohon suolakurkku/hapatuskyselyyn -keskusteluun yllä. Onnistuin kehittämään hyvän menetelmän kurkkujen hapattamiseksi. Kävi vain ilmi, että täällä myytävät kurkut ovat liian pehmeitä tarkoitukseen. Ne pehmenevät liikaa jo alle viikossa. Sen sijaan kaalin hapatus onnistuu mainiosti.
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - heinäkuu 13, 2006, 23:47
Timo,

Hapantaikinan teko siellä eteläisessä Meksikossa voi olla vaikeaa (tapasi homehtua minulta Melbournessakin muulloin kuin talvella), mutta jos on ylimääräinen jääkaappi, jonka saa pysymään n. 20 asteessa, kannattaa ehkä yrittää. Juurena voi kokeilla joko jogurttipohjaa tai liotettuja hapankorppuja.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - heinäkuu 14, 2006, 05:50
Petri,   kyllä minulta onnistuu nykyään sekä hapanleipätaikina sekä hapatuetut vihannekset (kaali etupäässä) kuten yllä kertoilen. Kiitos antamasi ohjeen 2 vuotta sitten ryhdyin kokeilemaan hapanleivän tekoa. Aluksi otin juuren jugurtista. Tulos oli parhaimmillaan tyydyttävä, useimmiten homesienten ja mätäbakteerien juhlaa. Nykyään otan juuren idätetyistä ja hapatetuista rukiinjyvistä.  Laitan niitä  jauhettuina leipään, ja laitan   hyvinkin paljon sillä ne myös antavat lisäkarheutta ja maalaisleivän makua. Toinen keino, jos haluaa pelata varman päälle, on ostaa valmiina paikallista bakteerikantaa. Annan yllä linkin Brisbanelaiseen tuotteeseen.
Sen avulla onnistuin tekemään satsin valkosipulisuolakurkkuja, jotka olivat melkein yhtä hyviä kuin ne Myrttisen kurkut, joita aikanaan ostelin Helsingin asematunnelin S-marketista. Seuraavan satsin liemeen lisäsin korianterinsiemeniä ja sain aikaan makuvivahteen, joka tuo mieleen kiinalaiset säilötyt bambun versot.

Nuo kaikki tuossa edellisessä asunnossa, jossa oli sopiva viileä nurkkakaappi käyttämistä varten. Tässä uudessa asunnossa näyttää olevan vastaava paikka, joten täytyy kokeilla kunhan saa loputkin tavarat purettua.  Meillä on kyllä ihan käyttämiseen sopiva sää nyt talviaikaan: lämpötila ainakin puoli vuorokautta alle 25 asteen eikä se päivälläkään nouse siitä paljoa yli.
Otsikko: Rae juusto
Kirjoitti: arixmel - heinäkuu 21, 2006, 12:47
tuossa Colesista lasgne juustoja hakiessani sattui silmaan (ihan pikkuisen vaan :)) "Crumbled Greek Style Feta Cheese" oli meinaan ihan sitten rae juuston nakoista tavaraa..en nyt alkanut sita kokeilemaan tahi maistelemaan, mutta vihjeena jollekin joka raejuustoa kaipaa VOI olla samaa tavaraa,,greek style doh,,,onneksi en osaa aussi slangia doh:P
Otsikko:
Kirjoitti: tljoki - heinäkuu 24, 2006, 18:26
Viela se verran ruisleipa-aiheesta... Kuulin jostakin etta myos ruisleipaa saisi tilattua netin kautta? Onko kenellakaan tietoa minkakohanlaisesta osoitteesta sita saisi? Taalla Perthissa en ole loytanyt suomen ruisleipaa vastaavaa leipaa mistaan :( Mutta kaikille teille tiedoksi jotka olette Cairnsissa tai sinne menossa, siella kahvila nimelta Beethoven myy aivan suomen vertaista ruisleipaa!!
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - heinäkuu 24, 2006, 19:35
Täältä ne muut ovat ruisleipää tilanneet:

Scandinavian Bakery Cafe (http://www.dundernews.com/viestitaulu/viewthread.php?tid=2296)


Vanhaan ketjuun tietä neuvoo
Otsikko:
Kirjoitti: Merja - heinäkuu 25, 2006, 08:01
Nyt taytyy kysya kokeneemmilta neuvoa,
voiko silikonisia vuokia kayttaa kaasu-uunissa?:?

Toinen kysymys koskee kalaa nimelta basa, onko sille joku suomenkielinen nimi? Hyvaa se ainakin oli...

Niin juu, ja kalastuksesta pitikin myos kysya, pitaako taalla hankkia kalastuslupa? Naas olisi jo aika miehen ansaita sarvinta poytaan :hahhaa
Merja
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - heinäkuu 25, 2006, 09:30
LainaaAlkuperäinen postittaja tljoki
Mutta kaikille teille tiedoksi jotka olette Cairnsissa tai sinne menossa, siella kahvila nimelta Beethoven myy aivan suomen vertaista ruisleipaa!!

Joo, ihan kelvollisia keski-eurooppalaisia ruislimppuja kuitenkin, vaikka eivät olekaan kokojyvää, eivät täysjyvää eikä kunnolla hapatettuja. Leipuri on kuulemma sveitsiläinen.  Paikan osoite on 105 Grafton st.  Se on ihan Rustyn hedelmä- ja vihannesbasaarin ja Gilligan's Backpackers -hostellin takana, aasiakaupan vieressä.   Cairns Central-nimisen ostoskeskuksen ylätasanteella on terveyskauppa, josta saa kokojyväistä hapanleipää, mutta tuoreena vain hyvin harvoin eli niinä päivinä kun kuorma Brisbanesta, Healthy Baker-nimiseltä valmistajalta saapuu. Ne leivät, joita eivät heti myy, pannaan pakkaseen ja myydään sieltä.  Myös Neill's Organic -nimimen paikka hieman kauempana keskustasta nykyään, myy hapanleipää, joka on tehty ruis- ja spelttijauhoista. Ihan tuhtia tavaraa, joka käy ihan hyvin balttilaisesta tai saksalaisesta limpusta. Samaan sarjaan menevät vielä Cairns Centralin BiLo:ssa ilmatiiviisti pakattuna myytävä Hollannissa tehty pumpernickel-leipä.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 25, 2006, 09:33
Merja,

Kylla niita silikonisia voi kayttaa myoskin kaasu uunissa, mutta niilla on yleensa eri lammonsietokyvyt.
Toiset kestavat jopa 250 astetta, mutta toiset vain 180.
tarkista tuoteselostuksesta tai valmistajalta.

Basa on "Cat fish" (http://en.wikipedia.org/wiki/Basa_fish)  .  Suomalaista nimea en kylla tieda :confuse

Queenslandissa et tarvitse mitaan kalastuslupia, joten ukko vaan onkikauppaan ja sitten rannalle :D
Useilla kalalajeilla ja muilla merenelavilla on kyllakin rajoituksia koon ja maaran suhteen Recreational fishing rules in QLD (http://www.dpi.qld.gov.au/cps/rde/xchg/dpi/hs.xsl/28_1203_ENA_HTML.htm)
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - heinäkuu 25, 2006, 09:48
LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks
Basa on "Cat fish" (http://en.wikipedia.org/wiki/Basa_fish)  .  Suomalaista nimea en kylla tieda :confuse

Ei kissakala, eikä piikkimonnikaan, vaan Pangasius (http://www.fishfood.fi/index.php?pageid=51&id=7) ?
Otsikko: virveli kaupoille
Kirjoitti: arixmel - heinäkuu 25, 2006, 13:19
onkohan K-martin kalastustarvike ale viela voimassa...viime viikolla 25% tjaa huomenna loppuu (26.7) suosittelen lampimasti jos vahankaan tulee mieleen etta joskus vois vaikka siiman veteen heittaa....samaan kauppaan viela eski, kalastus tuoli (kupin kannatamilla tietysti) ah alkaa tuo kesa ja lomat lahestymaan, pitasko menna vieheet setvimaan, vai matofarmi perustamaan
:) :peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: Merja - heinäkuu 25, 2006, 21:11
Sekä Jaaks että Timo ovat varmaan oikeassa, Pangasius kuulostaa juuri siltä mitä syötiin ja muistan että siinä kalatiskillä oli lappu jossa mainittiin sana vietnam. Timon artikkelissa sanottiin että:
----
Englantilaiset kutsuvat tämän suvun kaloja nimellä cat-fish eli kissakala ja lähisukulaisia Pangasiuksella on yli 20. Vain 2 lajia on kuitenkin saavuttanut suurempaa suosiota. Ne ovat Pangasius hypothalamus ja Pangasius bocourti, joista jälkimmäinen on rasvaisempi ja käytetään suurimmaksi osaksi Aasian markkinoilla. Kaloja syötetään etupäässä kasvisruoalla eli riisin kiillotusjätteillä ja banaaneilla. Kala on nopeakasvuinen ja tulee jo 8 kuukaudessa 1 kg painoiseksi, jolloin se tapetaan ja fileroidaan.
------
Fileet olivat aika pieniä, sellaisia ahvenfileen kokoisia. Suosittelen.

Merja
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - heinäkuu 26, 2006, 01:23
Ei taida Pangasius olla ihan sama kuin 'varsinainen' kissakala eli monni. Ei kaukanakaan, tosin, ja kuuluu 'Siluriformes' -ryhmään, jossa on yli 20 sukua.

Epäilemättä sitä voi käyttää samaan tapaan - vaikkapa cajun-tyyliin eli hyvin kuumassa voissa & mausteissa paistaen. Tai, kuten Huckleberry Finn (ei sukua), joen rannalla tikussa nuotiolla kärventäen.
Otsikko:
Kirjoitti: MH - heinäkuu 26, 2006, 01:44
Pangasius fileitä on ollut ainakin pääkaupunkiseudun kaupoissa. Hyvä ruodoton kala, eipä ole tullut kysyttyä mistä ovat tänne saapuneet. Täytyy ensi kerralla haastatella kalaosaston porukkaa tarkemmin. Ollaan paistettu ihan perinteiseen tapaan pannulla sekä myöskin uunissa. Hyvää tulee molemmilla tavoilla.
Otsikko:
Kirjoitti: Jouko - heinäkuu 26, 2006, 06:56
LainaaAlkuperäinen postittaja MH
Hyvä ruodoton kala, eipä ole tullut kysyttyä mistä ovat tänne saapuneet. Täytyy ensi kerralla haastatella kalaosaston porukkaa tarkemmin.

Current Affair ohjelman mukaan ei paljon kannata kyselläkkään sillä Fish and Chips putiikeissa Aussikalana myytävästä kalasta suuri osa on tuotu ulkomailta. Ohjelmassa esitettiin että kala on suunnilleen kasvatettu house boatin vessanputken alla eli ei niin puhtaissa vesissä kuin kotimainen aussikala.

Vaikka tarinassa on varmaan taas roppakaupalla sensaatio väännätystä niin kyllä pitää myöntää että jotkut syömäni kalat voisivat ainakin maun puolesta olla tuota alkuperää.

Filosofoi Jouko
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 26, 2006, 08:20
LainaaOriginally posted by Jouko
Vaikka tarinassa on varmaan taas roppakaupalla sensaatio väännätystä niin kyllä pitää myöntää että jotkut syömäni kalat voisivat ainakin maun puolesta olla tuota alkuperää.

Juuri sita siina on tosiaan.  Ovathan Australian suosituimmat "fish & chips" kalat edelleen Uusi Seelantilainen Hoki (http://www.seafood.co.nz/business/fishaqua/species/hoki.asp) ja Flake eli Gummy Shark (http://www.fishonline.tas.gov.au/Item.asp?Topic=Fish%2FMarine+Species&Item=00002018) tai School Shark (http://www.edaff.gov.au/nfpd/atlas/37017008.cfm)

Hai voi joskus olla melkoisen pahan makusta, jos sita ei ole teurastettaessa vuodattetu erittain hyvin ja mielellaan viela pakastettu.  Hailla kun ei ole samanlaisia munuaisia kuten muilla elukoilla, niin sen virtsa sailyy veressa ja huonosti vuodatetussa kalassa sailyy ammoniakin maku :roue
Otsikko:
Kirjoitti: Jurttamuori - heinäkuu 26, 2006, 19:03
Hei,

Vielä heittäisin keskustelua tuonne uunien puolelle täältä kalaosastolta. Väänsin tuossa päivänä muuanna oikein kunnon pullataikinan ja leivoin kolme pellillistä korvapuusteja. Mutta voi surkeutta, uunissani on sähkövastus (?) vain alapuolella, joten pohjan paistuttua päällipuoli oli vielä ihan taikinainen. Ratkaisin asian laittamalla pullat yläpuolella olevaan grilliosioon hetkeksi, mutta ei niistä pullista ihan vierasvaran näköisiä tullut :sorry:sorry

Saako tuollaiseen uuniin jotenkin yläpuolellekkin lämpöä, vai joudunko luopumaan kokonaan kypsistä uuniruuista? Hankala tietysti sanoa näkemättä uunia, mutta ajattelin että kyllä täällä varmaan joku tietää (aina täällä joku tietää)!!!

Lujasti luottaen
Jurttis
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - heinäkuu 26, 2006, 20:34
Jurttis,

Ei aina tiedä :roue ,
mutta oletko kokeillut paistaa pullasi kannellisessa leivinvuoassa jossa on kansi eli silloin astiassa on tasalämpö sisällä ja tietysti paistat ne ne siellä uunin yläosassa etkä lähellä sitä lämpövastusta.  Tietenkään ei yhtä iso paistos kuin koko pellillinen, mutta kuitenkin ja kuten sanoit vaikeata sanoa näkemättä ja kokeilematta uunia :confuse
Otsikko:
Kirjoitti: Jurttamuori - heinäkuu 26, 2006, 21:38
Jaaks,

enpä tullut ajatelleeksi tuota leivinvuokaa, täytyy yrittää! Itku meinasi päästä kun olin vaivannut taikinaa varmaan tunnin- äiti nääs opetti että taikinan pitää irrota kulhon reunoista, eikä se pentele meinannut millään irrota! Ja sitten uuni teki temppunsa. :(
Voisin kenties koettaa jollain vähemmän suuritöisellä, vaikka kaupan pahvipaketti-muffineilla... Kiitos taas!

Reseptikirjaa pälyillen:eye:,
Jurttis
Otsikko:
Kirjoitti: Merja - heinäkuu 27, 2006, 08:25
LainaaAlkuperäinen postittaja Jaaks
Juuri sita siina on tosiaan.  Ovathan Australian suosituimmat "fish & chips" kalat edelleen Uusi Seelantilainen Hoki (http://www.seafood.co.nz/business/fishaqua/species/hoki.asp) ja Flake eli Gummy Shark (http://www.fishonline.tas.gov.au/Item.asp?Topic=Fish%2FMarine+Species&Item=00002018) tai School Shark (http://www.edaff.gov.au/nfpd/atlas/37017008.cfm)

Hai voi joskus olla melkoisen pahan makusta, jos sita ei ole teurastettaessa vuodattetu erittain hyvin ja mielellaan viela pakastettu.  Hailla kun ei ole samanlaisia munuaisia kuten muilla elukoilla, niin sen virtsa sailyy veressa ja huonosti vuodatetussa kalassa sailyy ammoniakin maku :roue

Jaaks :D
juuri tuollaista terveysvalistusta me toivomme! Ei tarvii niitakaan roskaruokia enaa syoda, siirrymme Pizzahutin rottapizzaan...

Jurttis,
kuulostaa kovin kovin kummalta uunilta, kay kysymassa naapurilta apua, ehka siella on joku nappula jota et ole huomannut tai sitten ylavastus on rikki (todennakoisinta jos vuokratalosta puhumme:roue).
Meidan Elisa leipoi korvapuusteja tassa paivana eraana kaasu-uunilla ja olivat erinomaisia!
:peukkuy
Merja
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - heinäkuu 27, 2006, 08:32
Jurttis,  Kaksi vuotta ennen tätä nykyistä kiertoilmauunia käytin tuollaista alavastuksella lämpiävää.  Ohuisiin leipiin, mm. ruisreikäleivät, pitsat yms. se on ihan mainio.  Pullaa kun en leivo, en voi pullakokemuksia kertoa, mutta vähän paksummissa leivissä ja kakuissa oli tuo sama ongelma eli alapuoli paloi ja yläpuoli jäi raa'aksi. Teoretisoin asiaa niin, että jos olisi sellainen paksuhko, neliskulmainen, melkein uunin kokoinen paistokivi, niin kuin minulla Suomessa oli, sellainen vähän uunia pienempi. Sen kun laittaisi ritilälle johonkin keskikorkeudelle vaakatasossa myös keskelle siten, että alavastuksen lämpö pääsee reunoja pitkin ylös, ja se paistokivi tasaa leivonnaisiin alhaalta tuleva lämpöä. Ikäväkseni en mistään löytänyt sellaista neliskulmaista paistokiveä vaan pelkästään ohuen pyöreän  pitsakiven. Sekin kyllä paransi tulosta jonkin verran.  Paistaa voit ihan sellaisenaan tuon kiven päällä, tosi väliin voi laittaa esim. silikonivuoan tai uunipellin. Mutta se vuoka tai pelti ei saa olla liian iso, vaan reunoille pitää jättää tilaa lämmön nousta ylös.

Vaikket paistokiveä hankkisikaan, voisit minusta kokeilla laittaa ne pullat pienemmälle pellille (niin, että reunoille jää tilaa lämmön nousta ylös)  ja ylemmäs kuin viime kerralla. Tietysti sekin auttaa asiaa, että teet pienempikokoisia ja matalampia korvapuusteja.
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - heinäkuu 27, 2006, 11:06
LainaaAlkuperäinen postittaja Merja
kuulostaa kovin kovin kummalta uunilta, kay kysymassa naapurilta apua, ehka siella on joku nappula jota et ole huomannut tai sitten ylavastus on rikki (todennakoisinta jos vuokratalosta puhumme:roue).

Ei vaan kyseessä on aivan tavallinen vanhanaikainen ossiuuni, joita edelleen näkee aika paljon. Niiden kanssa joutuu tosiaan hieman opettelemaan. Tuo Timon paistokivi-idea lienee aika toimiva: jos et löydä sopivaa kiveä, niin ehkä kannattaisi maksaa muutama doltsukka parista keraamisesta laatasta, jotka voi pistää uuniin päällekkäin paistopellin alle. Heh, niitä laattoja saattaa saada ilmaiseksikin joistakin laattakaupoista, kun pyytää pari erilaista mallikappaletta kotiin "tulevan remontin värivertailua varten"...


Ideoi
Otsikko:
Kirjoitti: Merja - heinäkuu 27, 2006, 11:20
Jouni:D
jotenkin sita vaan hammastelee etta mita keskiaikaa taalla eletaan:hahhaa
Mutta vinkki on erinomainen, taidan heti menna rapsyttelemaan ripsia kivilaattakauppaan, olisin jo Suomessa halunnut sellaisen paistolaatan (kiviarinauunin), mutten raaskinut ostaa. Tuo annatko testilaatan kuulostaa hyvalta idealta...

Rupeaako olemaan aamukamman piikit vahissa?

Merja
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - heinäkuu 27, 2006, 18:00
Merja,

Ei se ole mitaan keskiaikaa. Uunit vain ovat suunniteltu taalla eri tarkoitukseen kuin Suomessa.

Minun tuntemat aussilaiset eivat leivo pullaa, eika juuri muitakaan leivonnaisia, no ehka vahan kakkuja, kekseja ja muffinsseja. Leipomot ovat sita varten etta sielta hankitaan kahviherkut.  :pepsodent Joten kokemukseni mukaan taalla uuneja enemmankin kaytetaan uuniruokien tekemiseen kuin leivontaan.

Koskapa olen omaksunut taman Aussi tyylin ostaa leivonnaiset leipomoista, niin ei minulla ole ollut mitaan vaikeuksia kayttaa takalaisia uuneja ruualaittoon.  Olenkin niin naivi etten edes tajunnut etta ne olisivat jotenkin erilaisia kuin Suomalaiset. :itke:itke:itke No oppia ika kaikki.
Otsikko:
Kirjoitti: Jurttamuori - heinäkuu 27, 2006, 18:50
Johan sikisi vilkas uunikeskustelu! Meidän vuokrataloon on juuri laitettu laatat eteisen/keittiön lattiaan, ja autotallissa taisi olla muutama vielä jäljellä... taidan käydä hakemassa ja koettaa. Uuniruuat onnistuu kyllä ihan mainiosti, mutta täytyy säätää tuota pulla- ja piirakkapuolta vielä.

Meille kävi muuten hyvä tuuri tämän talon kanssa, käytyämme katsomassa hirveitä ja vielä kauheampia koteja (yksi oli maalattu sisältä läpeensä vaaleanpunaiseksi:o) löysimme tämän- juuri remontoitu, ja vielä aika "eurooppalaiseen tyyliin", kaikki pinnat on uusia ja ovenpieletkin melkein suorassa :pepsodent Tosin makuuhuoneissa on matot, mutta nekin oli onneksi uudet.
Ja se uunikin on uusi, joten en taida enää valittaa.

HappyHappy JoyJoy,
Jurttis
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - heinäkuu 28, 2006, 09:04
Ennen kuin lähtee paistamaan pullia lattialaattojen kanssa samassa uunissa, kannattaa varmistua siitä, ettei noita laattoja ole käsitelty millään aineella, joka kuumentuessaan hajoaa myrkyllisiksi kaasuiksi. En kyllä tiedä laattojen valmistuksesta yhtään mitään, enkä sitä, kestävätkö ne minkälaista kuumuutta.  Minä kuitenkin mieluummin luottaisin johonkin, joka on valmistettu nimenomaan kuumennettavaksi tai uunin pantavaksi, kuten vaikkapa paistokiveen. Yksi vaihtoehto sille voisi olla sopivan matala ja laakea uuninkestävä lasivuoka, jonka voisi laittaa uunipellin alle eristämään liikaa lämpöä.  

Jos joku teistä muuten kyselee noita paistokiviä / kiviarinoita, voisitteko hihkaista täälläkin tuloksista. Olen niistä edelleen kiinnostunut.

Yksi asia, jota pähkäiltiin, muttei koskaan toteutettu, oli ajatus hankkia vuokrataloon oma erillinen paistouuni. Ajateltiin ostaa sellainen uutena tai sitten etsiä käytettynä jonkun alan yrityksen jäämistöstä. Sellainen tulisi  alustavien selvitysteni mukaan  halvemmaksi kuin uunilla varustettu sähköhella. Jos sille ei löydy keittiössä tilaa, sen voisi laittaa vaikka verannalle.

Uuneihin liittyen, yksi toteuttamaton projekti vielä mainittakoon eli aurinkouuni: laite, jossa heijastimella keskitetään auringonsäteet lasilevyn läpi mustasta pellistä tai valuraudasta valmistettuun laatikkoon. Siinä sitä olisikin säätämistä, että sillä saisi pullat paistettua :cool:
Otsikko: paistokivi ja muuta asian latvaa
Kirjoitti: arixmel - heinäkuu 28, 2006, 12:57
sateet ovat taalla,,,teko syy istuskella sisalla :)
Itsella oli tuolla etelassa asuessa(kunnes kaveri tipautti lattialle) marmori laatta joka oli jaanyt yli poytatasosta eli siita kohtaa josta ne leikkaa siihen aukon tiskiallasta varten, eli noista paikoista (jossa ne tekee) vois saada katevasti tai jos on tasoja juuri vaihtamassa..,
itte laatta oli erinomainen varsinkin kun meilla oli semmoinen ainoastaan alhaalta lampiava kaasuuuni, pidan henkilokohtaisesti paksuista paistovuoista,,,jotka kylla tasaa lammot minun tarpeisiini.

on muuten janna juttu mutta tuntuu  etta kiertoilma uunin (tieda onko avustettu vai varsinainen)normaali tila on hitaampi kuin normaaliuunin vastaava tahi kaasuuunin,,, ainaskin puoli tuntia hitaampi (niinkuin normaali uuniruoan teossa) taitavat kayttaa pienempia vastuksia,,,mutta mites se sitten toimii kun asteethan siihen valitaan eli riippumatta vastuksen koosta pida se siina lammossa tai vaihdan sut vahemman paistettuun :) pitas opetella kayttamaan tuota kiertoa,,,tahtoo vaan jaada paalle hiukan liian pitkaksi aikaa

yksi kaveri opetti minulle golanilla vesi vuoan kayton kaasuuunin pohjalla. Vuoassa olevan veden hoyrystyminen tasasi lammon, no han oli aikamoinen taikuri keittiossa muutenkin (good on ya jos luet) itse kun sita koetin kun muutin tanne niin se toimi ihan kivasti kunnes hoyrystin hiukan liikaa ja uunissa olleet sahkot (rotisseria ja sytytysta varten) veti herneen nenaansa ja hirmuisen rikinkatkuisen savupilven seasta loytyi kasa mustunutta sahko johtoa ja kauniin kullan ruskeat korvapuustit jotka kokki sai ladata ilmeen varahtamatta kahvi poytaan.   otappas  tuoretta pullaa kun kayn tarkistamassa sulakkeet :)
cheers
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - heinäkuu 28, 2006, 13:47
Hehkutanpa tätä australialaista hapanleipäsivustoa (http://www.sourdough.com.au/).  Sieltä löytyy heti etusivulta arvio tuosta aurinkouuinsta. Kyllä siinä pullat paistuisivat, koska lämpötilan saa hyvällä säällä jopa 180 asteeseen. Sieltä foorumista löytyi myös juttua paistokivistä: vinkkasivat, että graniittilaatta käy tarkoitukseen ihan hyvin samoin kuin terrakottaiset, savesta tehdyt, ruukut ja astiat, joita myydään puutarhakäyttöön.  Ja Arille siellä on sadepäivän ratoksi uuninteko-vinkkejä. Katso Gallery-nappulan taakse albumia Ovens.   Kyllä munkin täytyy vielä joskus elämäni aikana laittaa myös tuo sisilialainen puu-uuni :D
Otsikko: uuneista
Kirjoitti: arixmel - heinäkuu 28, 2006, 16:10
tjaa tais se minunkin kivi olla graniittia, mista noista nyt tietaa,,heh heh,,,mutta mutta, hyvat sivut nuo hapanleipa sivut, surullista kyllakin etta huomasin sielta Gertrude Streetin leipomon lopettaneen Fitzroyssa,,ah tahan asti paras ruislimppu australiassa, eika montaa parempaa suomessakaan ole vastaan tullut.

tuommoinen pizza uuni ok otampa sanani takaisin leivin uuni,  ois kiva laittaa, siina olis kiva istuskella keppana pullo kadessa ja paistella karjalanpiirakkaa leipaa ynna muuta pikku suolaista..ja samaan voisi yhdistaa avotuli grillin toiselle puolen sita jo viime vuonna suunnitelin mutta ei sovi tamanhetkiseen puutarha suunitelmaan, pitaa varata sille paikka seuraavassa puutarhassa,,,paasilinnan tyyliin yhdeksan unelmaa,,,ja se oma jarvi doh paasilinnoja on muuten aanikirjoina paljon liikkeella,,, doh

Timo
mites muuten olet ilmeisesti leiponut ruisleipaa ihan onnistuneesti, itse en ole paassyt viela hyviin tuloksiin (se juuri)
saako udella sinun reseptia alusta lahtien eli miten saa parhaan juuren tehtya ilman poppamista ja poppakonsteja..
tassa lueskelen tammoista aika hyvankuuloista manuaalia asiasta (loysin linkin tuolta sinun linkkisi foorumista, ftp://rtfm.mit.edu/pub/usenet-by-group/news.answers/food/sourdough/starters
cheers
Otsikko: juurta jaksain
Kirjoitti: arixmel - heinäkuu 28, 2006, 16:59
kommentoin tassa itse itseani

eli innostuin juuren tekoon purnukka desinifiontiin ja ajattelin laittaa desin vetta ja desin ruisjauhoja seka huomenna ajattelin laitella luonnollista jugurttia sekaan tuomaaan hiukan lactoosibakteereja, katotaan miten aijan kay,,,viikon paasta
cheers
Otsikko:
Kirjoitti: Jurttamuori - heinäkuu 28, 2006, 23:13
Aurinkouunista-

kun minä olin pieni ja asuin Afrikassa, äitini taisi opettaa puskakoulussa aurinkouunin tekoa-

Kaksi sisäkkäin menevää napakkaa pahvilaatikkoa, joiden väliin jää n. 5cm tila (esim. KELAN äitiyspakkauslaatikko olis mainio ulkopinnaksi), siihen välikköön ja pohjaan sanomalehtipaperista rutistettuja tollukoita eristeeksi, sisälaatikko pinnoitetaan foliolla ja sitten päälle lasilevy, joka muistaakseni jesseteipillä (sillä hopeisella) kiinnitettiin tiivisti istuvaan pahvikanteen. Sisään vaan kattila ja einekset- kyllä sillä "uunilla" Afrikan auringon alla saatiin vesi kiehumaan. Pitäis varsin koittaa täälläkin.

Muistelee lapsuuttansa,

Jurttis
Otsikko:
Kirjoitti: arixmel - heinäkuu 29, 2006, 17:04
Kiallan Jauhoja

oli nakojaan Aspleyn Colesin (hypermarket) valikoimissa paljon erilaisia Kiallan jauhoja, loysin sen ohranikin. ruista mannaa jne jne
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - heinäkuu 29, 2006, 20:04
LainaaOriginally posted by arixmel huomasin sielta Gertrude Streetin leipomon lopettaneen Fitzroyssa,,ah tahan asti paras ruislimppu australiassa, eika montaa parempaa suomessakaan ole vastaan tullut.

Vai lopettivat... No, sellaista elämä on. Epäilemättä se, että sekä sinä että minä muutimme muualle, oli melkoinen isku!

Hapanjuuresta: taisin taannoin laittaa ohjeen tänne - jugurttipohjaisen. Jotkut kommentoivat sitä (aivan oikein!) että hapankorpuista saa myös hyvän juuren. Jopa Collingwoodin ilmastosssa onnistumisprosenttini oli aika huono jugurtilla...
Otsikko: Salmiakkia
Kirjoitti: arixmel - heinäkuu 30, 2006, 12:33
Kavin tuossa aamulla Chermsiden ostarissa ja siella oli K-martin oven laheisyydessa (20 metria Meyerin suuntaan) semmooinen kaytava kauppa kuin Nutshack
no heilla oli myynnissa ainaskin kymmenta eri sorttia salmiakkia, jopa kutsuivat osaa niista nimella Salmiak (esim Rock Salmiak) lahinna hollantilaista tavaraa ma luulen mutta on hyvinkin suolaista (taitaa olla etta hollannissa sallittu ammoniumkloridin maara on jotain 13% kun se suomessa on alle 10 (8% ??)

kokeeski ostin triple salted salmiak vai olikohan lakritsi,,niin kylla hyvaa on 130 grammaa oli 3.7 taalaa ja kilo lahtis 29 taalalla.

viela kun sais hyttyset ja rantasateet suomesta niin olis kaikkea :roue
Otsikko:
Kirjoitti: Jouko - heinäkuu 30, 2006, 17:15
The Dutch Companyn "Coin Licorice" nameja osteltu Woolworths eli wolilta, ne menee korvike salmiakkina ihan kun tyhjää vaan...
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - heinäkuu 30, 2006, 20:24
Jouko, meidän pieni kyläkauppamme myy saman firman tuotteita. Noita merkkareita myös kilon pussissa ja hinta ei ole paha - $11.
Otsikko:
Kirjoitti: Silppu - heinäkuu 30, 2006, 22:12
Mielestäni parasta salmiakkia saa kuitenkin Ikeasta eli niitä Malaccon salmiakkikaloja. Ihan tässä tulee vesi kielelle.... $2,5/100g

Silppu
Otsikko: hapanjuuresta taas
Kirjoitti: Timo - heinäkuu 31, 2006, 06:40
Ari, vastaan kysymykseesi siitä, mitä käytän hapanjuurena.  Minulla on kaksi hyvää vaihtoehtoa.

1. Probioottinen neste (http://www.agmfoods.com/Liquids.html#item_B_E__Wholegrain_Liquid) . Kokeilin kerran. Hyvää tuli.  Helppo, joskin hieman hintava keino.

2. Rukiin itujuoma eli  rejuvelac.   Ota n. 3 dl rukiin jyviä (terveyskaupasta kysyt myyjältä "rye kernels for sprouting", tuo "sprouting" on tärkeää).  Otat parin litran lasipurkin, laitat sen pohjalle n. 3 dl rukiin jyviä. Panet huoneenlämpöistä (täällä kylmää) vettä päälle ja sekoitat varovasti. Kaadat likaantuneen veden pois. Sitten panet uudestaan vetta n. 2/3 purkillisen. Peität sideharsokankaalla tai puhtaalla nailonisella hyttysverkon palasella, tai nailonsukalla. tms. ilmaa läpi päästävällä materiaalilla. Annat liota 6 - 8 tuntia. Heität veden pois. Pane edelleen harsolla peitetty purkki ritilälle vinottain niin, että vesi pääsee valumaan purkin seinämää pitkin harsokankaan läpi johonkin. Suomalainen astiakaapin alaritilä olisi tähän tarkoitukseen paras paikka. Jos ei sitä ole, täytyy ritilä värkätä itse johonkin puhtaaseen, varjoiseen tai ihan pimeään paikkaan, jossa vesi ei valuessaan aiheuta vahinkoa.  Sitten n. 8 tunnin välein eli 3 kertaa päivässä lasket purkin täyteen vettä ja annat sen valua pois niin että jyvät huuhtoutuvat. Kaikki menee hyvin, jos jyvät alkavat itää. Jos ne alkavat pehmetä mössöksi ja haista, heitä ne pois ja osta parempia. Kun idut ovat noin senttimetrin mittaisia, huuhtele jyvät vielä pari kertaa ja täytä purkki taas 2/3 täyteen huoneenlämpöisellä vedellä. Anna taas seistä harsolla peitettynä pimeässä ja viileässä paikassan n. vuorokausi. Jauha sauvasekoittimella "maidoksi".  Nesteen pinnalla oleva vaahto on ihan ok. Sen voit loppuvaiheessa lusikoida pois ja kompostoida. Anna seistä toiset vuorokausi-pari. Tuote on valmis, kun se tuoksuu sitruunaisen happamalle. Jos on vähänkin mädän tuoksua tai hometta, niin heitä pois ja aloita uudestaan.   Tuohon nesteeseen sitten alat lisätä jauhoja aluksi desi-pari kerrallaan. Seuraat miten happaminen etenee ja sen mukaan lisäät jauhoja n. vuorokauden ajan. Sitten kun on hyvin muhinut juuri ja "pönttö iloisesti pulputtaa", lisäät loput jauhot niin että taikina on valmis.

Noista Kiallan jauhoista. Suosittelen todellakin, että etsit käsiisi terveyskaupan ja kysyt niiltä jauhoja 5 tai 10 kilon pusseissa. Niillä on niitä joko Kiallan tai jonkun muun valmistamina. Laatu on parempaa ja hinta edullisempaa kuin siinä, mitä nuo Colesin myymät punakeltaiset (?) muovipussit sisältävät.
 

Jurttis :D Hieno juttu tuo aurinkouunitarinasi. Äitisi on/oli suuremmoinen ihminen!  Netissä olen nähnyt ohjeita pahviuuneista. Olen niitä vähän halveksuen katsonut, kun ovat niin yksinkertaisia. Keittää niissä toki voi, mutta paistamiseen ei taida lämpötila ihan riittää, eikä uunin materiaalikaan.
Otsikko: juuresta
Kirjoitti: arixmel - heinäkuu 31, 2006, 07:23
Timo,
noyra kiitos juuresi selveittelysta,,,eiko tuossa ole hiukan liikaa poppamies mainen meininki,,,kuullostaa hiukan liian monimutkaiselta, no jos se kerran toimii niin minkas sille sitten, itse kylla kerkesin aloittamaan yksinketaisimman mahdollisen eli vetta ja jauhoja seka karsivallisyytta, siita linkista aiemmin loysin foorumi keskustelun jossa ne teki 3 eri hapan juurta ja laittoi kuvat paivittain foorumiin, tuntui tuo vesi jauho toimivan kohtalaisesti,,,annas kattoo kun aika kuluu,,,tuo oli hyva vinkki etta niita (jauhoja) saa ostettua isommissa sakeissa nuo punavalkoiset on sairaan pienia (o.5 kg)
ko tattista taas
Otsikko: Leipaa
Kirjoitti: hanskie - heinäkuu 31, 2006, 07:59
Kun leivoin aikoinaan ruisleipaa kotona,  niin jauho ostokseni tein aina suoraan myllylta. Siihen aikaan Sydneyssa Ashfieldissa oli mylly. 20 kiloa ruisjauhoja maksoi jotakin $10.- sakki tai sinnepain. :confuse

Timo tuon sinun juuren teko ohje on jo kemiaa, mutta oletan etta juuri toimii hienosti, koska se on niin natural.

Tuolla jossakin aikaisemmin puhuttiin uunien toiminnasta. Jos joillakin ei ole kaytossa paistokivea, niin hyva vaihtoehto on ihan tavallinen tulitiili tai kaksi. Jos tarvit kosteutta uuniisi niin liota YHTA tiilta jonkun aikaa vedessa ennen paistoa.

Jos taas pullat ei paistu ilman ylalampoa hyvin, niin laittakaa kaksi tiilta uunin ylakulmiin, siis pullien paalle. Ja tarkeaa on etta lammitat uunin 10-15 astetta kuumemmaksi kuin ohje sanoo. Ala pista pullia uuniin ennen kuin uunilampo on oikea.

Hyvia paistoksia vaan  :peukkuy:peukkuy:peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - heinäkuu 31, 2006, 09:58
Ari, Hanskie,
Jos ohjeeni kuullosti monimutkaiselta, syy on kyllä minussa. Tai no, ainakin pienellä harjoittelulla siitä tulee rutiini. Rejuvelacin alkuhan on ihan samanlainen kuin idätys eli siement/pavut/jyvät huuhdellaan ja liotetaan ennen idätystä. Ja jotta vielä lisään motivaatiota, tiedoksi, että oluen panon prosessi alkaa ihan samalla tavalla. Mallas nimittäin on itseasiassa kuivattuja ituja, yleensä ohran, mutta myös rukiista voi tehdä olutta. No, oluen mallas on kyllä sitten idätyksen jälkeen vielä lisäkäsitelty.  

Kerro, Ari, miten tuo yksinkertainen taikinasi onnistuu. Kyllä se varmaan ihan menee, jos jauhot ovat hyviä. Rukiissa nimittäin sanotaan olevan luonnostaan paljon hyvänlaatuisia maitohappobakteereja, joten ei niitä välttämättä tarvitse taikinaan lisätä mistään.  Niinhän tuo minunkin mentelmäni numero 2 perustuu rukiinjyvissä oleviin omiin bakteereihin. Kokeile kuitenkin joskus myös tuota konstia. Sillä nimittäin saadaan leipään myös maalaismaista karheutta eikä pelkästään niitä bakteereja.

Niin, ja jos tosiaan oli monimutkaista edellä vaihtoehto 2, niin sitten se vaihtoehto 1 eli probioottinen neste. Siinähän ei tarvitse muuta kuin ostaa pullollinen juomaa ("B.E. Wholegrain Liquid"), kaataa sitä pari desiä kulhoon ja lähteä rakentaamaan taikinaa ihan samalla lailla kuin veteen.
Otsikko: juuresta ja viilista
Kirjoitti: arixmel - elokuu 01, 2006, 09:55
do niin tassa on nyt mennyt 3 paivaa tuota juurta juurta jaksain tuijotellessa, muutama kupla on tullut haju on miellyttava semmoinen sahdin haju mutta taitaa olla vain rukiin haju..mutta ei lahde kayntiin,,,ok syina taitaa olla joko kohtuu kylmat ilmat 22 jotain paivisin mutta oisin yha jotain 10 asteen paalle,,,eli purnukka jaahtyy liikaa mahdollisine mikrobineen,,,tai sitten tassa lahiossa ei ole ilmassa mikrobeja....

ok ei sitten yriteta sita suoraan ilmasta vaantaa,,,mutta yritetaan pitaa tama homma yksikertaisena eli kavin jugurtti ostoksilla, no ostin samalla ruisleipaakin, paikallista paahtoleivantyyppista, mutta valitsin orgaanisen ilman hiivaa tehdyn leivan (eikos tassa siihen nyt pyrita) (colesilla oli oma nimikyltti hyllyssa hiivavapaille leiville)

sita sitten murustelin puolikkaa suikaleen ja eikun hiukan sekoitusta,

sitten jugurtiksi valitsin Paulsin natural Greek style (wog style :roue) yougurth...valinta kriteerina taas sen kohtuu lisaaineettomuus (en yleensa ole mitenkaan erityisen tarkka onko ruokani orgaanista vai ei, talla kertaa yritan vain valttaa kemikaaleja jotta saisin tehtya maailman (tai ainakin Wooloowinin) parhaan ruisleivan.)

ja sisallyksessa mainittu L. Acidophilus culture,,,jota luulisin tarvitsevani tuolta mikrobiosastolta...

sita nappasin pari teelusikallista (kukkurallista johtuen viili jugurtin rakenteesta) ja kunnon sekoitus,,,talla kertaa laitoin kannen purnukkaan loyhasti paalle (kun ei enaa tarvi ilmasta taikoa...

Viili, en ole aiemmin kokeillut noita greek style jutskoja vaikka aiemmin mainitsin sen raejuuston nakoisenkin tuotteen, mutta nyt yllatyin kun ensin maistoin tuota jugurttia , hitto se maistuu ihan maustamattomalta viililta...ok mainittakoon etta rakenne on enemman kiintea kun nestemainen ja makuun vaikutti se etta minulla oli juuri fishersmans friend suussa,,,no niin paljon lahella maku oli etta muutama lusikallinen jalkirokakulhoon maidon kanssa ja ylahyllylle (pohjalisesta juroudesta ja "kylla ma sen ittekin osaan tehda" luonteesta johtuen en ole vaivautunut metsastamaan juurta vaikka se pyorii ihan nurkilla :P) ilmoittelen sitten miten tuon kanssa kavi,,,

annas kattoo,,,,:sormetr:sormetr
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 01, 2006, 11:20
Ari, Älä laita kantta siihen päälle edes löysästi. Huonosti käy, jos niin teet. Bakteerit tarvitsevat ilmaa lisääntyäkseen kuitenkin. Laita mieluummin jokin puuvillaliina vaikka kumilangalla kiristettynä. Asiaan vaikuttaa myös veden laatu. Jos se on liian klooripitoista, se pitää ensin suodattaa tai sitten käyttää hyvälaatuista kaupan pullovettä.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 01, 2006, 11:29
Ja lisää vinkkejä Arille. Jos kylmyys vaivaa, voit käydä kotiolutkaupassa ja ostaa sellaisen käymispöntön ympärille kiedottavan lämmittimen. Näin sellaisen myös K-martissa.
Otsikko:
Kirjoitti: arixmel - elokuu 01, 2006, 11:31
Timo,
kiitos vinkista, kansi lahti pois, mietin itsekin tuota veden klooripitoisuutta, no  ei meilla ihan hirvean klooripitoista ole maun perusteella eli kokeilen miten tassa kay, ensi kerralla pitaa sitten yhdistaa nama kaikki kantapaan kautta opitut jutut.

ootellaan ootellaan,,,hoh hoijaa joko se olis valmis,,,ootellaan ootellaan :)
Otsikko:
Kirjoitti: sanni - elokuu 01, 2006, 16:17
Ma odotan ihan innolla, etta mita tasta oikein tulee. Lahteeks kaymaan siis, ja millainen on lopputulos. Saan aina kunnon naurut (sori) kun kirjoitatte niin hauskasti. Halvat on huvit siis taalla Melbournen paassa...
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 01, 2006, 19:29
Niin, onhan se, jos ei suurta taidetta, niin ainakin huomattava show, kun miehet kokkaa.  Sillä aikaa kun foorumin naiset röhöttävät sohvalla katsellen jalkapalloa :hahhaa
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - elokuu 01, 2006, 19:49
Timo,

Se on sita nykyajan tasa-arvoa. :peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: Merja - elokuu 01, 2006, 22:03
Voisko täällä Brissyssä vaan marssia Scandinavian bakery cafeeseen ja pyytää nöyrimmästi vähän taikinajuurta? Vai onko se liian helppo ratkaisu kotikemisteille :pepsodent

Merja
Otsikko: valmista juurta
Kirjoitti: arixmel - elokuu 02, 2006, 07:31
Merjal,
Joo kyllahan sita juurta palan saisi, (tai nain ma lulen (ma sana kuullostaa mielessa vasenkatiselta ilman  aakkosia) eli kaikkea varmaan saa kun kauniisti osaa pyytaa) mutta ei se olisi sitten sama, sehan tuntuisi jo silta etta ok ma nostan kadet pystyyn ma en osaa tehda sita,,,ei perrr...
helpointahan olisi valmiin 100% ruis limpun ostaminen  lauantaiaamun markkinoilta mutta ei se ole sama,,,,

eli harrastus pohjalla tama menee,,,sama juttu kuin normaali kokkailuissa,,,voishan sita aina ostaa valmis kastikkeita jne,,mutta kun sen bernadisen vispaat kokoon omalla vispilalla niin kylla se itsetuntoakin kohentaa. ja sitten saa olla harhaisessa luulossa etta vaimo arvostaa enemman kun osaa tehda ihmeita keittiossa???

Timo
 vai viela lammitemen,,,mites tuommoinen F1 renkaanlammitin,,
ei vaan viime yo oli hiukan kolea eli jotain taytyy keksia tietenkin voin sita tuijotella niin kauan etta ilmat lampiaa,,,tai ottaa se peiton alle,,,mitahan vaimo sanoo,,ai niin, siina ei saa olla sita kantta, messy, sitois sen koiran kylkeen kiinni,,,vois toimia, paitsi etta mulla ei ole koiraa,,ai niin kyseinen purkki on nescafen 250 g lasinen kahvi purkki,,,no on muutama pari suomimummon kutomia villasukkia, kayttais niita siina oisin niin ei paase RSCPA niskoille.
cheers
Otsikko: ESKI
Kirjoitti: arixmel - elokuu 02, 2006, 08:18
Timo,
ilmeisesti kahvinpuute kun ei tullut mieleen aiemmin, eli tuon juuren saa kivasti pysymaan lampoisena (luulen) eskin sisalla) eli illalla kuumaa vetta eskiin ja purkki keskelle eskin kansi paalle (saakoot mikrobeja haisteltavakseen paivisin), niin luulisi pysyvan suhteelisen lampoisena, ei tuon kylmyyden pitaisi jo syntyneita mikrobeja kovin helposti tappaa, kyllahan perintojuurtakin sailytetaan pakkasessa seka edella mainitussa foorumissa he hillitsivat prosessia laittamalla purkin jaakaappiin yoksi (mitenkohan tuota oman purkin kaymista saisi hillittya heh heh :))

muistin sen Viilin siella ylahyllylla,,,oli kohtuu juoksevassa kunnossa viela,siis ei alkanut juoksemaan mutta ei ollut viiliintyynyt,,,tai hirmuoptimistisesti kun katso reunoja niin nautti etta olisi pieni viili rantu kehittynyt,,,aloitteessa on niin vahan mikrobeja ja tiskikaapin ylahylly on taalla kylmempi kuin pohjanmaalla mielessa risteili,,,no takas hyllylle...voi se viilirantu kylla olla vaan kuivunutta alkuainetta...ootellaan

ja ai niin Merja se bakeryhan on joen etela puolella,,,ei sinne kehtaa ajella se on jo henkinen kynnys vastassa :roue
cheers
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 02, 2006, 08:50
Joo, totta puhut, Ari, tekemisen meininki kärsii, jos liian helpolla pääsee. Mutta, Merja, ok, ehkä viimeisenä keinona voi hakea aloitusjuuren leipomosta. Toimii siinä tapauksessa, että ne todella tekevät hapanleipää aidolla menetelmällä eivätkä vain lisää taikinaan etikkaa niin kuin jotkut tekevät. Jos heillä on aitoa hapanleipää, saa juurenalun tietysti myöskin ostamalla heiltä limpun ja käyttämällä siitä osan (pari viipaletta) juuren luomiseen: eli pannaan vain ne viipaleet veteen likomaan ja odotetaan, josko käyminen alkaisi.  Joo, ei se kylmyys tosiaankaan niitä bakteereja tapa, kuten ei tapa liiallinen kuumuuskaan.  Mistä osoituksena se, että paistetustakin leivästä voi ottaa juuren.

Tuo Hanskien yllä mainostama mylly muuten voisi olla kova sana. Nuo Kiallan jauhot alkavat tuntua riittämättömiltä. Minä haluaisin vähän karheampia ja kokojyväisiä jauhoja. Kerran onnistuin saamaan karheita kokojyväruisjauhoja Inghamin Italia-kaupasta, mutta se oli vain joku vanha jäännöseräpussi eikä kauppias edes tiennyt sen olemassaolosta mitään.  Rieskaakin tulisi parempaa kun saisi kunnolla karkeita ohrajuahoja.

Mulla muuten on tällä hetkellä käymässä tuolla rukiinjyvämenetelmällä aloitettu punahapankaali. Ensimmäinen  hapatuskokeilu uudessa talossa.  Hyvin on lähtenyt käymään, ja valmista tulee pariss-kolmessa viikossa.
Otsikko: ALAN MIEHILLE
Kirjoitti: hanskie - elokuu 02, 2006, 10:02
http://www.biaq.org.au/supplier_listing.htm

:sormetr :peukkuy :eye:
Otsikko: Viili
Kirjoitti: arixmel - elokuu 02, 2006, 11:49
mites hanski, voiko noista paikoista tilata yksityis henkilona?

aamulla sita juurta sinne eskiin kuuman veren sekaan laittaessa ajattelin tipauttaa sinne sen viilijuurenkin siina jalkiruokakulhossa, no kerkesin tuossa kaymaan bunningsilla ja tekemaan hiukan suunnitelmia paivanjatkoksi, kun muistin etta se viilin alku kelluu siella eskissa ja ajattelin nostaa sen ikkunalaudalle kun vesi on viilennyt mutta ilma lammenyt,,, ihmetysta kummaa se oli kiinteytynyt,,(siis se viili) nyt sitten tuli mieleen semmoinen kysymys,,,eli ajatuksissa aloin miettimaan tuon ei suomalaisen (vaimo) suhtautumista tuohon viiliin,,,eli mitenkas tuo viili nyt eroaa happamasta maidosta,,,itsekaan en ajatuksissani osannt sanoa siihen suoraa vastausta, maistoin, ja se maistuu fishersmanin friendilta edelleen,,ootas, kavin sita uudelleen maistamassa, kylla se kait viililta hiukan maistuu, kiinteytyminen on niin alkuvaiheessa ettei ollut kovinkaan terava tuo maku, lahinna joku kevyt viili (huomaa etten ole maistanut "kaupan viilia noin 8 vuoteen) mutta nayttais silta etta tuo onnistui,,,pitaa huomenna tarkistaa tilanne,,sitten siita voisi alkaa tehda maustettuja versioita,,,sourcreamin kanssa kerma viilia ??? vai printtaisko vaan viili etiketteja ja pranttais hapantuneiden maitotolkkien (3 litraisten) kylkeen ja syottais perheelle terveysruokana ???

hohhoijaa, kait sita pitas ojaakin kaivaa rukiitoman leipansa eteen
cheers
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 02, 2006, 12:28
Tuolla viilin siemen-ketjussa aloin minäkin ihmettelemään, että mitä se viili on. Kaivoin vastauksen netistä:  viili on homehtunutta hapanta maitoa!  Eli maitohappobakteerien lisäksi siinä on tiettyä hometta, "joka antaa viilin pinnalle nousevalle kermakerrokselle samettimaisen pinnan" kuten finfood kertoi.

Juu, kyllä minäkin olen puolison pelästyttänyt näillä hapatusharrastuksilla.  On pitänyt netistä näyttää, että myös tempeh, miso ja monet muut aasialaiset ruokatarvikkeet on valmistettu käyttämällä ja/tai homehduttamalla.  Lisäksi olen pyytänyt vaimoa kiittämään onneaan, etten ole ruotsalainen, sillä silloinhan valmistaisin kotona surströmming-nimistä herkkua eli hapansilakkaa  :pyhimys
Otsikko: ..........
Kirjoitti: hanskie - elokuu 02, 2006, 16:25
Arixmel

Mina kun menin myllylle ensi kertaa  jauhoja ostamaan, niin eivat tahtoneet myyda mulle mitaan.  Paikalle saapui kuitenkin Supervisoria korkeampi herra, joka kai oli itse myllari (omistaja).
 
Toistin tarpeeni ja kerroin etta koko Westi Sydneyssa on ilman black bread ja me suomalaiset olemme niin kummallisia etta elama ei ilman sour bread ja saunaa luista. :confuse

Oli siina vahan totuuttakin silla olin luvannut kahdelle kaverille itseni lisaksi tuoda jauhoja sakillisen jos saan.
Ja   mylly ei ollut mikaan mahdottoman suuri teollisuuslaitos vaan pieni kaksi siiloinen mylly Ashfieldissa Sydneyssa.

No bosse sanoi, etta saan haluamani ruisjauhot jos maksan kateisella. Maksoin muistaakseni $30 kolmesta sakillisesta ja  kolme perhetta sai reikaleipia pitkan aikaa. Myohemmin kavin kolme tai nelja kertaa hakemassa uudelleen. Ja silloin ostin myoskin vehnajauhoja. :god:
 
Vakituinen viikottainen leipomiseni sitten hiipui vahitellen, kun tyot hairitsivat tata harrastusta ja vaimoni paatti eraana paivana ettei se olekkaan hyvaa leipaa vaan vaarallista linjoille. Yritin kylla urhoollisesti puolustaa leivan terveellisyytta ja mainita ettei leipa sinallansa lihota, vaan sentin vahvuinen voi/margariini kerros lampiman leivan paalla.  :itke

Joten  Ari ja  Timo   ja  muutkin   jos menette paikkakuntanne myllylle, niin katsokaa sellainen pienemmanpuoleinen mylly johon saa henk.koht.kontaktin myllariin, eika tarvitse selitella kenellekkaan toimistovirkailijalle tarpeitaan. Tietenkin voi soittaa etukateen jos haluaa ja tiedustella jos myyvat, niin ei tule turhaa reissua.

Australiassa on talla hetkella yli 500 myllya, joten kai niita on siella ylhaallakin????
Mun ei tarvitse enaan leipoa "mustaa leipaa" ,vaan ostan meidan leipurilta joka tekee todella hyvaa.  :XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - elokuu 02, 2006, 20:57
LainaaOriginally posted by arixmel surullista kyllakin etta huomasin sielta Gertrude Streetin leipomon lopettaneen Fitzroyssa,,ah tahan asti paras ruislimppu australiassa, eika montaa parempaa suomessakaan ole vastaan tullut.
cheers

No voi perhana - juuri (pun intended) 2-3 vuotta sitten tarjouduin - sorta - ostamaan puljun, kun omistajapariskunta hiukan vihjasi siihen suuntaan, että he haluaisivat myydä.

Anyways, ruislimppuahan sai sieltä - minun Collingwoodin viime aikoinani - vain yhtenä päivänä viikossa ja tilauksesta, joten ehkä oli hyväkin, etten ryhtynyt hapanlimppuleipomoyrittäjäksi!
Otsikko: viilista
Kirjoitti: arixmel - elokuu 03, 2006, 12:11
olisit vain ryhtynyt leipuriksi, ei olisi kaverit loppuneet..ja leipureita ei ole koskaan liikaa,,,taitaa naista minun kirjoituksista paistaa lapi etta omasta mielesta kulinarismin huippu on uuni tuore leipa  runsaalla voilla varustettuna.

happamia sanoi variksenpojat vai miten se vanha suomalainen sanota oli,,mutta aamulla otin eskista sen kreikkalaiseen jugurttiin tehdyn viilin, ok, se oli muuttunut ihan samaksi kuin ostettukin, mutta oma mieli sanoi etta hitto tama on hapanta maitoa, rakenne oli kiinntea hyytelomainen,,mutta mieli sanoi etta tama on hapanta maitoa,,,maku oli sama kuin kaupasta ostettu mutta mieli sanoi etta se oli hapanta maitoa,,,

eli periaattessa luulisin tuon toimivan,,,ei kyllakaan suomalaiseen viiliin verrattavissa, ja sitten siita puuttuu se pinta kerros joka suomalaiseen viiliin syntyy,,,itse jatan syomatta,,ei kait tassa hapanta maitoa aleta syomaan...syottaisko vaimolle:P tjaa joutuis varmaan koirankoppiin yoksi.

Juuresta,,,ei muutoksia,,,alkaa sen 8 paivan takaraja lahestymaan, mielenkiintoista on se etta tuoksu ei ole muutunut happamaksi pilaantuneeksi etc, yha semmoinen miellyttava rukiin tuoksu,,,no siirsin sen aamulla eskista altaan reunalle jos vaikka sinne tippuis mikrobeja,,,loysin netista vanhoja olipa kerran elama jaksoja ja niita oli kiva nayttaa pojalle kun niissa ne mikrobit ja verisolut on ihmisen kokoisia otuksia,,tai siis juttu tapahtuu silleen etta ollaan niin kuin omassa maailmassa jossa joku verisolu on ajatteleva olento ja normaali olennon kokoinen,, liikaa selittelya, ...kaikkea ne ranskalaiset,,,asian vieresta kuten aina
:)
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - elokuu 03, 2006, 19:17
Ei muuten ole Helsingissäkään enää helppoa saada kunnollista ruisleipää - muusta Suomesta en osaa sanoa. Elannon leipomoa ja pullapuoteja ei enää ole - perustajat varmaan pyörivät haudassaan - eikä Fazerkaan enää näytä tekevän kunnollista ruisleipää.
Otsikko: Korppujauhot?
Kirjoitti: RUU - elokuu 03, 2006, 21:58
Mämmikourana koitin lähi-wooliesin hyllystä vakoilla esiin korppujauhoa muistuttavaa valmistetta mutta en sellaista havainnut. Tokihan sellaisen tekaisee leivästä, jos on näppärä mutta jos ei ole näppärä...
Onko valmistuotteiden luvatussa kulttuurissa valmista korppujauhoa saatavilla jollain salanimellä ja jauhoja kummallisemmassa paikassa?
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - elokuu 03, 2006, 22:11
RUU,

Löytyy kyllä, jos kysyt nimellä "bread crumbs" :D
Otsikko:
Kirjoitti: MH - elokuu 04, 2006, 00:29
LainaaAlkuperäinen postittaja Petri
Ei muuten ole Helsingissäkään enää helppoa saada kunnollista ruisleipää . Fazerkaan enää näytä tekevän kunnollista ruisleipää.


Kyllä muuten on, esim täältä tai näiden jälleenmyyjiltä joita löytyy ympäri pääkaupunkiseutua.
 
http://www.samsara.fi/leipomo/myyjat.phtml


Mitä sitten tulee Fazeriin niin eivät pysty tekemään OIKEAA ruisleipää koska se pitää tehdä käsityönä tai laittaa vuokaan, koska koneellisesti käsiteltynä AITO ruistaikina ei pysy kasassa. Fazer on teollisuus leipomo.

Aidon ruisleivän ainesosat ovat vesi, ruisjauho ja suola.
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - elokuu 04, 2006, 01:14
No ei ole niin helppoa kuin Elannon aikoina! Näkyy tuossa listassa olevan kaksikin kauppaa, joissa käyn säännöllisesti, mutta ei kummassakaan koskaan ole ollut Samsaran (oikein hyvää!) ruisleipää. En minä nyt sentään rupea autolla ajelemaan jossain liitosalueilla tai maalaiskunnissa leipää saadakseni...
Otsikko:
Kirjoitti: MH - elokuu 04, 2006, 01:25
Kannattaa mainita asiasta leipäosaston hoitajalle niin kyllä ne sitä hankkii.



LainaaAlkuperäinen postittaja Petri
No ei ole niin helppoa kuin Elannon aikoina!

Joo silloin oli tosi helppoa kun satuin omat leipä oppini saamaan työskennellessäni kyseisessä leipomossa ruokaleipä osastolla. Siihen aikaan esim. perinteinen häälimppu vaivattiin käsin. Nykyisin koostumus on muutettu että se voidaan valmistaa koneellisesti.
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 04, 2006, 09:32
LainaaAlkuperäinen postittaja Petri
En minä nyt sentään rupea autolla ajelemaan jossain liitosalueilla tai maalaiskunnissa leipää saadakseni...

Hmm... ja minä tilasin yli 4000 km:n päästä toiselta puolelta mannerta ja ajoin 2 tuntia ruuhkaliikenteessä hakeakseni leivät toimistolta. Sitä ne vuodet ilman ruisleipää tekevät :hahhaa.
Otsikko: orgaaniset
Kirjoitti: arixmel - elokuu 04, 2006, 09:57
Leokatti,
kylla sita sielta villista lannestakin olisi varmaan loytynyt, etsit vain  kasiisi orgaanisen leipomon tahi jotkut orgaaniset tahi farmers tahi hippi tahi tuottaja torin tahi markkinat niin aina siella on jossain nurkassa joku joka vuoka ruislimppua myo,,,ja siis oikeaa jykevaa tavaraa joka painaakin samassa suhtessa kuin tiiliskivet.

Aloin tassa miettimaan etta mistas itse ostin parhaat leipani suomessa,,,eli ne kultaiset muistot,,,opittu maku konttausiasta sanoo etta Luoma-ahon leipomon ruis reikaleipa (siina on muistaakseni hiukan vehnaa mukana koska ei ollut kovin tummaa) no sita kun siivun sais

ja yllatys viimeisina vuosinani loysin Prismasta todella hyvaa ruislimppua, ja viimeksi siella kaydessani pidin heidan leipaosastoaan erinomaisena...riiippuu varmaan prismasta ja silloisesta elaman tilanteesta (hah maailman turuilla hurvitteleva poikamies laukussa leipaa ja piimaa vain) :hahhaa:roue
Otsikko: juuresta
Kirjoitti: arixmel - elokuu 04, 2006, 10:14
Pistelen naita hiukan eri posteihin niin on helpompi hyppia tylsat jutut yli (psykologi voisi tuota lausetta analysoida kahdella tavalla, a) Lukijalla on ylikehittynyt itsetunto ja olettaa lukijoiden lukevan vain hanen sepustuksiaan, (Bi-polaarinen syndrooma)
b)Lukijalla on ali kehittynyt itse tunto ja olettaa lukijoiden hyppivan hanen kirjoittamansa osion yli.

C) taikka kirjoittaja on Pohjanmaalta...eikos suomen kieliopissa koko POHJANMAA kirjoiteta isolla??

OOPS meni asian viereen,,
Eli se Juuri ei hitto vie toiminut,,,annoin silla elin aikaa huomiseen,,,se on yha sama kuin aloittaessa, edes haju ei ole muuttunut...ok tassa vasaroidessa olen tuumaillut etta mistas moinen...ensiksi kasittaakseni juuri ei tarvitse valttamatta olla ruisjuuri, (linkissa aiemmin he taisivat tehda vehna hapan leipa tai jotain muuta ihmeelista) eli siita johtopaatoksena etta vika ei ole minun kayttamassani ruisleipa ruisjauho yhdistelmassa.

Timon, vinkkia noudattaen, menin vesi kauppaan ja ostin pullon vetta,,(muistaakseni en ole koskaan aiemmin ostanut pulloa vetta ??)

yllatyksekseni niissa on eroja joissakin on klooria 12 (en tieda mika niissa on yksikkona, vai onko nuo kloorit yksittaisia olentoja kuten ne verihitaleet siina,,,oops) tahi enemmankin vaikka sanovat pullon kyljessa notta natural spring water,,,no loysin tammoisen jossa on vahemman kuin kaksi...eli siina oli vahiten,,,ilmeiseti kloori esiityy myos luonnossa,,,luonnotonta.

toiseksi aion yha kayttaa jugurttia,, vaihdoin merkkia ja tyylia eli ei enaa kreikkalaista vaan Vaalia nimista tokottia,
siita syysta etta kreikkalaisesssa mainittiin sen sisaltavan "l.acidophilus" (oletus l=lacto mutta tama purkki tavaa kaiken suoraan ei lisaaineita yms, mutta bifidus, acidophilus seka lactobacillus GG...etta notta semmosta,,,

muuten samalla periaatteella kuin ennenkin,,,,ja jos ei talla kertaa onnistu niin sitten on vika lampotiloissa, ja pitaa odotella kuukausi,,,
cheers
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 04, 2006, 10:35
Kati, mites tämä, Yallingup woodfired bread (http://www.margaret-river-online.com.au/woodfired/index.htm)?  Ei ole ainakaan itse firma ihan teidän kulmilla, mutta myyntipaikkoja voisi olla lähempänä, eikä joka tapauksessa ihan 4000 kilometriä tarvitse limppujen luoksesi talsia.  Niillä ainakin on kunnon hapatettua ruisleipää.  Jaa, ja nyt kun katson "where to buy" -napin taakse, näkyvät olevan tosiaankin Margaret riverin tienoilla eli liian etelässä sinulle?

Minä ostin eilen ihan mielenkiinnosta nyt uudenlaisen brisbanelaisen Healhty baker:in tekemän ruis-spelttileivän. (Speltti eli spelttivehnä on muuten hyvä, viljaisempi ja tuhdimpi maku ja rakenne, vaihtoehto vehnälle leivonnassa). Pussi kertoi, että leipä on hapatettu asidophilus ja bifidus -bakteereilla. Ihan koemielessä murensin palasen sitä ja laitoin eilen illalla vesilasiin likomaan, lasin päälle paperipyyhkeen kumilangalla ja virityksen kaappiin muhimaan.  Aamulla oli mielestäni jo lähtenyt käymään. Raportoin tarkemmin viikonloppuna, miten käy.
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 04, 2006, 12:00
Timo :god::god::god:

Kiitos! Ei käynyt mielessäkään, että joku täällä "villissä lännessä" osaisi ruisleipää tehdä. Tuo Big Rock -ruisleipähän kuulostaa ihan oikealta. Margaret River on tosiaan vähän liian kaukana leivänhakureissuksi, mutta tuollahan näkyy olevan Fremantlessakin (Perthin satama) Freon markkinoilla "Annie's", josta pitäisi löytyä leipää... josko miten tuoretta on sitten eri asia. Täytyypä asiaa tiedustella ja käydä viikonloppuna markkinoilla... palaamme astialle.
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 04, 2006, 12:47
Onnea vaan leivänhakuun, Kati :D  Kyllä näyttävät noissa kuvissa mahtavilta sekä leivät että erityisesti nuo puu-uunit. Katsopa, Ari, säkin tuonne sivuille!  Ehkä hieman hintavia saattavat olla leivät, koska niissä on käytetty sertifioituja, biodynaamisesti viljeltyjä jauhoja ja erityisesti ... sadevettä.  Minä kun annan itseni luulla, ettei siellä lounaiskulmalla juurikaan satele, joten täytyy olla sadeveden kallista herkkua. No, joka tapauksessa sadevesi on ossilan lähdevettä. Eihän siinä ole mitään ilman epäpuhtauksia kun uv-säteet varmaan desinfioivat sen ja hajottavat myrkyt :?

Saattaapa sieltä lännestä löytyä muitakin leipomoita.  Kannattaa ehkä kysyä venäläisiltä, puolalaisilta, saksalaisilta, balttilaisilta,  jos niitä sattuu näkemään.
Otsikko:
Kirjoitti: arixmel - elokuu 04, 2006, 13:23
Timo,
olisi mukavaa kun olisi tuommoinen uuni, mutta pitaisi myos asua vahan kylmemmassa, esim tasmaniassa, tahi vuorilla, kuninka sen aaressa olisi mukava tuoretta leipaa mutustella ulkona pakkasen (kasitettakoon kaikki alle +10 asteen lampotilat pakkaseksi) paukkuessa ja tuulen tuivertaessa.. on pikkuisen hienon nakoisia nuo limput,,,joutuuko noita tanne tilaamaan,,,no jos joskus viela tohtii mantereen ylittaa niin pitaa maistaa,,,
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 04, 2006, 13:27
No sataa.... ja sitten ei. Eli meidän asuinalueemme on esimerkiksi kokonaan vesijohtoverkoston ulkopuolella ja kaikki olemme sadeveden varassa. Tankkiin mahtuu 120,000 litraa ja se on aina kerättävä talven aikana. Iiiiiiiison pation ansiosta meillä on kattopinta-alaa yli 400 neliötä, joten sitten kun sataa niin kauan ei tankin täyttyminen kestä. Vaan on sitä niin tottunut tähän sadeveteen, että hyi hirveä (!) jos jossain joutuu kloorattua vettä juomaan. Hevoset jakavat mielipiteemme eivätkä suostu kloorivettä radalla juomaan, ennen odottavat kotiintuloa ja omalle vedelle pääsyä. Kahvikin maistuu paljon paremmalta sadeveteen tehtynä. Ja ajatelkaas tyttäret hiustenpesua!! Kosteusvoiteille olisin heittänyt hyvästit kokonaan jos ei sitä suojakerrointa tarvitsisi - Suomessa piti tunkea kuivahkoon ihoon jos jonkinlaista tököttiä.

Sikäli huonoja uutisia, että lähettämäni säpo tuli bumerangina takaisin. Saas nähä vieläkö kyseinen leipomo on toiminnassa...
Otsikko: Ginger Beer
Kirjoitti: arixmel - elokuu 04, 2006, 13:30
elikka inkivaari olutta, piti oikein miettia mika se ginger on suomeksi..
perheelle on tullut tavaksi juoda tuota Bundabergin inkivaari olutta mummolassa kaydessa, ja itsekin sen mausta pidan (en ole alkoholi pitoista kyllakaan maistanut), no kun kavin sita vetta ostamassa ja samalla ajatuksississani tarkastelin Colesin oluenpano hyllya (mietiskelin jos siella olisi jotain leivanpaistoon liittyvaa) niin tipahti ostoskarryyn tuommoinen Ginger beer koti teko ponikka,,,nyt kiinnostaisi tietaa onko kukaan kokeillut tehda sita ja mites siina kavisi jos sinne laittaisi tuoretta inkivaaria mukaan kun tuossa tehtaan omassa ei ole varmaan mitaan inkivaarin hyvista ominaisuuksista tallessa (ala minulta kysy mita ne on, kunhan kuullut etta se on hyvaksi)...en koskaan muuten suomessa nahnyt inkivaariolutta,,,onko sita siella?

cheers
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 04, 2006, 14:03
Ari, löytyy toki reseptejä, joissa käytetään aitoa inkivääriä. kuten tämä brittiläinen (http://www.learnenglish.de/Level1/Recipe/gingerbeer.htm).  Melkein kuin simaahan se on ?

Ja piti ihan taas tarkistaa googlella, että  "Cream of tartar on suomeksi viinikivi ( kaliumvetytartraatti ) ".  Minä jo ensiksi luulin, että  se voisi olla hirvensarvisuolaa, jota käytetään jossain pikakiljuissa (muistuu opiskeluajoilta mieleen) :D

Joo, ja tässä epäaidompi, suomalainen resepti - ja toinenkin. Ihan suomeksi ja ilman viinikiveä (http://www.lintulaakso.net/reseptipankki/resepti.php?resnumero=319&lkoodi=juoma&pikkukate=juoma)
Otsikko:
Kirjoitti: Heidi - elokuu 04, 2006, 14:29
Ari, olen taalla ennenkin joskus mainostanut, etta meilla mies tekee inkivaariolutta ihan niista kaupan valmispakkauksista (nimea en nyt just muista, mutta varmaan se sama minka sinakin ostit) ja tosi hyvaa on! Tietaakseni mukana ei ole mitaan "secret ingredient", joten en osaa kommentoida siihen, kannattaako lisata esim. lisaa inkivaaria tai muuta maustetta. Meilla on sita seka alkoholillisena etta alkoholittomana, molemmat yhta hyvia ja maku todellakin muistuttaa simaa.

Varastot on paasseet kaymaan aika vahiin muuton takia, pitaa varmaan lisata tama ostoslistaani nyt kun tuli asia puheeksi! :eureka
Otsikko: viinikivi
Kirjoitti: arixmel - elokuu 04, 2006, 14:41
Heidi, Timo,

joo ostin coopersin paketin ja ihan siita syysta etta ei ole kovin paljoa kokemusta tuosta inkivaarin kaytosta, ja onhan tuo aika helppo tekoinen, periaatteessa muuten sama kuin sima sitruunat vain korvattu inkivaarilla hmmm..mietin sita oikean inkivaarin lisaysta siita johtuen etta sitten se olisi jonkinlaista terveysjuomaa (tai ainakin hiukan terveelisempaa), kun noissa purkeissa inkivaarin maku tulee kemikaaleista.

mitahan ne tuolla viinkivella kans vehtaavat, turhaa tavaraa
jumankauta juu olen joskus tuota cream of tartaria miettinyt etta mikahan se nyt on,,mutta en ole tiennyt ja katsonut tarpeetomaksi ruotsalaiseten hompotykseksi, kuten se syyssilakka.
pistin kasi satsia juurta tulemaan, toisen pelkalla vedella ja leivalla toisen kuten ylla mainittu
viikonloppuja
Otsikko:
Kirjoitti: Georgk - elokuu 04, 2006, 14:51
Suomessa sai inkivaariolutta Schweppesin litran pulloissa vihrealla etiketilla...:XXXX

...siis kylla vaan silloin kun mina olin pieni.
Otsikko: viinikivi (cremor tartarii)
Kirjoitti: arixmel - elokuu 04, 2006, 15:43
vai sai sita suomesta, itse en varmaan koskaan maistanut, nimi tuli tutuksi kirjoista tahi elokuvista...

tuosta viinikivesta,,olin hiukan muilla asioilla ja alitajunta jauhoi viinikivea pienemmaksi,,,murusiksi jopa,,eli sitahan myodaan taalla kaupoissa juuri tuolla nimella cream of tartar,,ja sitten hiukan googlea eika mitaan tekemista kerman eika tar tar pihvin kanssa oops (latinankielinen nimi cremor tartarii) no se on tuota kemikaalia joka muodostuu viineihin kaymis prosessissa,,eli pienia kiteita,,,ja hetkinen minka takia tuossa resptissa (Timon linkin alla) kaskettiin sita sinne laittamaan?? jos sita tulee kaymisessa muutenkin,,sitten toine juttu siita

http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#viin
(((((Leivinjauheet sisältävät viinikiveä. Vanhoissa resepteissä voi myös nähdä suositeltavan viinikiveä munanvalkuaisvaahdon kokkaroitumisen estäjänä, esimerkiksi marenkien teossa. Teollisesti viinikiveä käytetään lisäksi peittausaineena värjäyksessä, lannoitusaineteollisuudessa ja metallien pintakäsittelyssä. Sitä saa ostaa apteekista, jolloin se on lähinnä tarkoitettu ulostavana lääkkeenä käytettäväksi. Äidin lääkekaapissa oli pieni paperipussi viinikiveä, joka ilmeisesti oli tarkoitettu leivontaan. Ehkäpä siitä myös annettiin kovavatsaisille lapsille.)))))))))))))))) eli Pavlovan tekoon

on viite leivinjauheeseen,,,eli onko suomalainen leivinjauhe itse asiassa tata..mina kun luulin etta bi-carb sooda on lahinna sita.. ei mutta carbonaatti mikas se olikaan se timon loytama nimi kaliumbitartraatti tjaa eri ainesta taitaaq olla leivin jauhe taitaa olla Natriumbikarbonaattia ja jotain fosfaatteja, hitto kun tuli oltua kemian tunnit matkahuollossa pelaamassa flipperia,,,

kertokaapas viisaammat onko leivinjauhe sama kuin Cream of Tartar ja sita myoten viinikivi?

:?
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - elokuu 04, 2006, 16:32
Ari,

Ei nyt tarvitse viisaskaan olla Wikipedia kertoo leivinjauheen koostumuksesta (http://fi.wikipedia.org/wiki/Leivinjauhe) näin.
Otsikko: wiki
Kirjoitti: arixmel - elokuu 04, 2006, 16:55
Jaaks,
joo minakin kerkesin wikista kayda kattelemassa, mutta alkaa nuo karbonaatit tulemaan korvista,,,
no tassa googletin lisaa, ja tulin siihen johtopaatokseen (korjatkaa jos olen vaarassa) etta tuo cream of tar tar on lahinna kupari pannujen kiillotukseen seka kanamunan valkuaisten kohoamisen auttamiseen niita vispaillessa esim marenkiin...ja jommankumman ominaisuuden johdosta sita on myos leivinjauheen seassa...eli jos sita ja bi carb soodaa sekoittaa niin tulee leivinjauhetta,,,eika,,nyt menee liian pitkalle tama spekulointi,,,eihan minulla ollut edes kayttoa sille leivin jauheelle.
:) :nuttu: :hahhaa
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - elokuu 04, 2006, 17:07
Ari,


Lainaa...cream of tar tar on lahinna kupari pannujen kiillotukseen seka kanamunan valkuaisten kohoamisen auttamiseen niita vispaillessa esim marenkiin...ja jommankumman ominaisuuden johdosta sita on myos leivinjauheen seassa..

Aivan oikeassa olet.  Sitä käytetään juuri tekemään kananmunanvalkuaisesta vatkattuna huomattavasti kuohkeampaa.  Saman asian saa kyllä tehtyä viinietikallakin.
Myös monissa muissa leipomoalan hommissa sitä käytetään kuten esim icing eli se sokerikuorrutus kakkujen päällä ja todella on usein myös leivinjauheessa juuri lisäämään sen happoisuuden ja tosiaan kuparipannujen kiilloituksen oivallista.

Onhan sitten kait sisäkalutkin hyvin kiilloitettuina jos sitä on ruoassa :confuse
Otsikko: no selvispahan
Kirjoitti: arixmel - elokuu 04, 2006, 17:24
kiitoksia Jaaks
pitaisi varmaan opetella sen kaytto, kiitoksia vinkeista muuten, :peukkuykuullostaa silta etta sen avulla saa tehtya paljon naisvakea lepyttavia luomuksia, tosin liian makeaa minun makuuni joten menempas pihvin paistoon.
ari
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - elokuu 04, 2006, 18:49
Ruisleivästähän on ollut omakin keskustelunsa ("ruisleipaa australiasta?!?"). Siihen oli 5/1/04 allekirjoittaneella kunnia pistää vaihtoehtoinen resepti, johon on muuten tullut sellainen huomautus, että juuren aloituksessa voi käyttää valmista leipää ja jopa hapankorppuja. Tämä minunkin olisi tietysti pitänyt hoksata - olisi voinut olla jogurttia vähemmän pilaantumisherkkää.

En kopioi sitä tänne uudelleen; se on siis ko. keskustelun sivulla 2. http://www.dundernews.com/viestitaulu/viewthread.php?tid=728&page=2

EDIT
Ko. ketjun nimi korjattu & linkki lisätty
Otsikko: toinen ketju,
Kirjoitti: arixmel - elokuu 05, 2006, 07:39
Petri,
Kiitoksia tuosta ketjun nimesta ja sinun kommenteistasi sinne, aiemmin ei loytynyt millaan kun yritin huonoja hakusanojani hakea (esim juuri) no nyt kun sen paasen lukaisemaan niin eikohan taas taidot kartu (tai ainakin tiedot)
Ari
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - elokuu 05, 2006, 18:16
Ei kait kaikille ihan ruoka-aineita, mutta erittäin halpoja viinejä :XXXX

Dan Murphy's (http://www.danmurphys.com.au/) ainakin myy ja varmaan kohta moni muukin :pepsodent

Aivan juotavia BBQ tai guzzling wines $23.80 / laatikko (12 x 750ml pulloa)

Syynä halpoihin hintoihin on Australian ylisuuri rypäle tuotanto ja siitä syystä iso osa viinintuottajista jätti tänä vuonna osan sadostaan jopa kokonaan korjaamatta.  Onhan se hurjaa jos se lasipullo maksaa enemmän kuin siihen laitettava viini.

Wine lake heads for 800m litres (http://www.news.com.au/business/story/0,,19027221-462,00.html)
Otsikko:
Kirjoitti: Petri - elokuu 05, 2006, 18:17
Yritäs, Ari, löytää Natural Tucker Bakeryn perustajan John Downesin kirja "The Natural Tucker Bread Book". Googlen hakutulosten mukaan John pyörittää nykyisin Firebrandia Ripponleassa, mutta tieto voi olla vanhentunutta.
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 05, 2006, 20:36
Yes, thanks Jaaks. Taas meitä villin lännen sankareita sorsitaan. Dan Murphy's jättää ystävällisesti Perthin väliin :nuttu:.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - elokuu 05, 2006, 22:34
Kati,

Älä nyt murehdi vielä.  

Dan Murphy's on vasta kasvamassa ja leviämässä ympäri Ausseja.  Mekin saatiin vasta ensimmäinen Hotelli/kauppa Brisbaneen ihan muutama viikko sitten ja se on sitäpaitsi osa Woolies ketjua ja MGW hotels (MGW Hotels - a joint venture owned by Woolworths, Mr Mathieson and his associate Andrew Griffiths), eli jos teillä on Woolies siellä niin kyllä Dan M on myöskin kohta
 :XXXX
Otsikko: Dan Murphy
Kirjoitti: arixmel - elokuu 06, 2006, 07:47
Pitaisko sita opetella Khardoney (huomaa Fountain Lake Kath ja Kim aantamys kirjoitus asussa :)) juojaksi...

ihan mielenkiinnosta katselin tuota Jakksin linnkia Dan Murphyn sivuille, kun huomasin taman mielen kiintoisen aussi mainos sloganin,,,

"""if by some ?miracle? we are not cheaper ? show us the competitors current
advert and we?ll beat it on the spot ? guaranteed!"""

ei ehka alkossa nahda tuota mainoslausetta :XXXX
Otsikko: taikinanlammitin
Kirjoitti: arixmel - elokuu 06, 2006, 09:35
tuli yhtaakkia mieleen tummoinen sahko huopa jotka ovat taalla hyvin yleisia ja joka syksyisia myyntiartikkeleita, eli varsinkin siella etelassa semmoinen on varmaan hyva tasaamaan taikinan lammon sopivaksi, itse tajusin sen juuri ja kietaisin yhden omien juuri kokeilujeni ymparille.
ja olut tynnyrin ymparilla tuommoisen luulisi toimivani mainiosti ...hmmm pitasko alkaa suunnitelemaan sahdin panoa. :peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 09, 2006, 09:25
LainaaAlkuperäinen postittaja Leokatti
No sataa.... ja sitten ei. Eli meidän asuinalueemme on esimerkiksi kokonaan vesijohtoverkoston ulkopuolella ja kaikki olemme sadeveden varassa. Tankkiin mahtuu 120,000 litraa ja se on aina kerättävä talven aikana.  

Olenpa tainnut asua liian kauan aikaa hyvän pintaveden alueella (lähteenä tekojärvi vuoristossa, sadevettä sekin alunperin). Edellisessä paikassa taas oli hyvää pohjavettä, muuten paitsi liian kalkkipitoista. Mutta siellä ihan lähistöllä, Townvillen seudulla, oli monia alueita, joissa suurin osa kotitalouksista oli itse kerätyn sadeveden varassa. Onhan sitä täälläkin monella tankki. Itsekin olen haaveillut sellaisesta lähinnä puutarhaveden lähteenä. Olen tuumiskellut, että pyöreän tankin asemesta haluaisin teettää sellaisen pitkän ja kapean suorakaiteen muotoisen, jonka voisi pystyttää tontin rajalle aidaksi naapuria vasten. Uuden naapurin kanssa juttelin asiasta, ja hän innostui siitä, kertoi ottavansa tarkemmin selvää. Hän on kuulemma halunnut sadevesitankkia uima-allasveden lähteksi.

Mutta joo, miksipä ei tosiaan myös juomavedeksi. Vaikka tämä pintavesi onkin varsin hyvän makuista, klooria niin vähän, ettei sitä maista edes suodattamattomana.  Kiva ajatus tuo tankki siinäkin mielessä, että näkisi konkreettisesti, paljonko sitä vettä oikein tulee käytettyä.
Riittääkö, Kati, muuten tuossa 120 000 litrassa ihan suihkussa ja kylpyammeessa läträämiseenkin?
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 09, 2006, 09:28
LainaaAlkuperäinen postittaja arixmel
Timo,
olisi mukavaa kun olisi tuommoinen uuni, mutta pitaisi myos asua vahan kylmemmassa, esim tasmaniassa, tahi vuorilla, kuninka sen aaressa olisi mukava tuoretta leipaa mutustella ulkona pakkasen (kasitettakoon kaikki alle +10 asteen lampotilat pakkaseksi) paukkuessa ja tuulen tuivertaessa..  

Kyllä mulle pakkaset ovat alle +20.  Viime aikoina niitä on ollut monena aamuna. Maanantaina oli peräti +12 !!! Siinä tuli jo paitsi saunaa, myös tuulipukua ja takkatultakin ikävä!
Otsikko:
Kirjoitti: Heidi - elokuu 09, 2006, 09:33
Puutarhan kastelusta puheenollen on kuulema ainakin Keski-Suomessa talla hetkella niin kuivaa, etta nurmikko ja pihakoivut ovat ihan kellastuneet vanhempieni kotona. On siis tainnut todellakin olla pitka, kuuma kesa... lalalaa, mites ne laulun sanat menikaan? Taalla mun uudessa kotikaupungissa ei puolestaan ole kuivuus ongelmana, on niin vihreaa etta!

Tuntuu muuten jotenkin aika hauskalta, etta me taalla Timon kanssa kirjoitellaan samassa maassa, mutta maantietellisesti niin kaukana toisistamme ja niin taysin erilaisissa saaolosuhteissa. Tietenkin myos esim. Leokatti ja fogs kirjoittelevat viela kauempaa, mutta samoista asioista silti juttua riittaa... :roue
Otsikko:
Kirjoitti: Heidi - elokuu 09, 2006, 09:40
Timo :cool: Mina luulin, etta muuton myota pakkasaamut ovat mennytta aikaa, mutta ei... Eilen ei tehnyt mieli sangysta nousta, kun ulkona taisi olla lampotila pakkasen puolella ja talo sisaltakin ihan jaakylma. Meilla ei nimittain ole uudessa talossa keskuslammitysta, tosin sellainen on ensimmaisena hankintalistalla! Ma kylla nautin kylmasta ilmasta ulkona, mutta en  voi sietaa kylmia ja vetoisia taloja - ja nyt asun juuri sellaisessa! Tropiikissa en haluaisi itse asua, mutta nyt kieltamatta vahan lampimampi ilmasto kuulostaa aika houkuttelevalta...
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - elokuu 09, 2006, 09:54
Heidi :D  Sunhan se sitten pitäisi laittaa se puusauna ja lisäksi  tuvan nurkaan sellainen oikea karjalaistyyppinen jättikokoinen leivinuuni, jonka pankolle voi kiivetä nukkumaan kylminä talvi-iltoina.

Totta puhut tuosta olojemme erilaisuudesta.  Mutta olemmehan sentään  jakaantuneetkin liki Euroopan kokoiselle alueelle.
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 09, 2006, 11:00
LainaaAlkuperäinen postittaja Timo
Riittääkö, Kati, muuten tuossa 120 000 litrassa ihan suihkussa ja kylpyammeessa läträämiseenkin?

Juu Timo. Ja kolmen koiran, neljän hevosen ja yhden kissankin juotavaksi. Lisäksi sillä pestään pyykit, auto ja tuhlasinpa sitä myös etupihalla puutarhan kasteluunkin koko kesän.

Ensimmäisenä kesänä oltiin tarkkoja vedenkäytöstä ja kun syksyllä alkoi sataa, oli tankissa vielä puolikas jäljellä... ei hyvä, kun sitten viikon sateitten jälkeen tankki alkoi vuotaa yli... eli säästää ei varsinaisesti ole tarvinnut.

Ja mitä tulee tuohon leivinuuniin, niin kyllä minä ihan mielelläni ottaisin sellaisen tänne Perthiinkin vaikka kuuma ja kuiva kesä on taas edessä. S/c tulisija, joka meillä on toki toimii ihan kiitettävästi mutta niissä on se huono puoli, että mihinkään se lämpö ei varastoidu.
Otsikko: perunarieska
Kirjoitti: arixmel - elokuu 24, 2006, 07:24
do niin,
oikein haulla menin ja loysin taman ketjun etta voin paivittaa asiaa oikeaan paikkaan,,,vesitankki ketju,,kjeh kjeh :roue,,,120 k litranen,,,joo minakin mietin tankin laittoa mutta hiukan pienempi 3k litraa brb,,,

niis sita perunarieskaa...
eli perunarieska tulee paremmaksi, eli nyt kaytin ohraa ruista ja perunamuusia, maku tuli lahelle oikeaa,(semmoinen hiukanmakea),taidan jattaa ruis jauhon pois, ja laittaa hiukan vehnaa ja nostattaa sita millin, muistikuva olisi etta se on hiukan kuohkeaa ja vaaleaa suomessa,,,ja aavistuksen kumimaista,,,hmmm,,,kumimaisuus taikinassa,,,tuleekos se jostain vehnan ominaisuudesta,,,eli esim kun veivaat pizza pohjaa, niin siita muodostuu kohtuu kovaa kasittelya sitava platty (joo vaimo saa kaapia niita kattoon heitettyja plattyja harjan varrella irti).

:)
Otsikko: Emmental-juustoa?
Kirjoitti: RUU - syyskuu 15, 2006, 12:50
Meidän Coles on niin hieno kauppa että juustohyllystä löytyy minikokoiset kimpaleet Goudaa ja Edamia (joista tosin Edam ei vakuuttanut ulkoisen asunsa puolesta). Mutta onko jossain jollain nimikkeellä saatavilla Emmentalia? Entä Oltermannia vastaavaa kermajuustoa?
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - syyskuu 15, 2006, 13:01
Eipa loytynyt Oltermannia, ei...mutta Ruu, hakemistosta jos haet juustolla ja oltermannilla niin muistaakseni aiheista on keskusteltu ja yritetty loytaa ratkaisua ongelmaan.

Havarti nayttaa samanlaiselta, mutta on 'vaaleampaa' ja lotkompaa - joku ravitsemusalan asiantuntija osaisi varmaan kayttaa parempia termeja - ja murenee kasiin...Nimbin (tai sinnepain, sita on jo unohtanut kun on uudet juustot mielessa!) on minusta maultaan jotenkin korvaava tuote...

Emmentalia minusta muistuttaa eniten SWiss niminen juusto, se saattaa olla 'herkkuhyllyssa', eika tavajuustojen seassa. Ainakin se ajoi asian.
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - syyskuu 15, 2006, 17:11
Aivan. Emmentalin intohimoiselle ystävälle parhaat korvikkeet ovat olleet juuri tuo Swiss (Mainland) ja Fred Walker Swiss cheese. Ainakin täällä Perthissä kyllä löytyvät ihan muiden valmiiksi siivutettujen joukosta.
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - syyskuu 15, 2006, 20:39
Korvikkeeksi  passaa myös norjalainen     Jarlsberg (http://www.cheese.com/Description.asp?Name=Jarlsberg), mikä  onkin oma suosikkini.
Otsikko: Emmental
Kirjoitti: arixmel - lokakuu 13, 2006, 13:04
eikos italialainen ole melkein suomalaista....alla olevassa kaupassa tuli tunne kuin olisi olettanut suomalaisia tuotteita olevan piilotettuna muiden valiin...???

eli olen tassa katsellut silla silmalla etta jos loytais jonkinlaisen gourmet ruokakaupan (jolla tarkoitan laajempia ja mielenkiintoisempia valikoimia kuin normaali ruokkauppa)

no joku fiksu aiemmin jo mainitsi loytaneensa tuorehiivaa Farmers Joen country marketista (sijatsee vasemmalla puolen Gympie rd noin 3 kilsaa ennen Chermsidea kaupungista pain tultaessa)

itse tulee siita ajeltua saannolliseti ohi kunnes viimeinkin ymmarsin painaa jarrua,,,oh yeah, niilla on todella mielenkiintoiset valimoimat lahinna italialais tyyppista ruokaa (ihania pastoja) mielenkiintoisia hilloja jne, eli jos pitaa ruuan laitosta niin suosittelen (hedelmat sun muut tuntui hiukan kalliilta) ai niin se emmentaali,,,niilla oli sun 30 erilaista juustoa (ei onneksi normaali juustoja ollenkaan) ja myos emmentaalia tais olla kilo hintaan 21 taalaa oops...

ja paras juusto koko maailmassa (perustuu tilastolliseen kyselyyn, kohderyhmana mies henkilo 36v ) on sitten Mainlandin smokey(jep emmentaalit sun muut tipahti pykalan alaspain),,,kerrankin on savustetussa tuotteessa kunnolla sita savun makua...
etta semmottii
Otsikko:
Kirjoitti: Katja. - marraskuu 27, 2006, 14:52
En tieda onko taalla jo mainittu Vaasan nakkileivat, ne pienet pyoreat, joita myydaan taalla Finncrisp -nimella. Jostain ruokamarketista niita loysin, olikohan Woolworths.
Otsikko:
Kirjoitti: pipsa - joulukuu 14, 2006, 09:49
Ja hapankorput menee myos samalla Finncrisp nimella. Lieko kaantajilla ollut mielikuvituksen puute sina paivana kun ovat noita varkanneet?

Plaah, Canberrassa on jonkinasteinen rahka-pula. Aina ennen sita on saanut delista Belconnen Marketsista mutta nyt on mennyt jo monta viikkoa ettei ole nakynyt. Kysyin sita viime viikonloppuna ja eivat osanneet sanoa, etta koska saavat taas. Kertoivat vain, etta tulee tanne NZ asti ja toimituksessa jotain haikkaa talla hetkella. Tietaako joku muu Canberralainen paikkaa, joka myy sita?

Tuo deli on muutenkin kuin pikku-Suomi. Kaikkea loytyy lakkahillosta geishaan ja noitapilleihin.
Otsikko:
Kirjoitti: TiinaA - joulukuu 14, 2006, 14:45
Mistähän löytäisi vanhoja hyviä salmiakkiaakkosia??

Kirkon marrasmarkkinoilla (lue: joulumyyjäisissä) oli turkinpippureita, jotka tietty käyvät, ja Safewayn hollantilaislantit on jonkinmoinen korvike.

Vähän aika Suomessa käydessäni en meinannut niitä sieltäkään löytää! Malaco oli rynnännyt markkinoille, ja vieneet Leafin aakkoset mennessään.:confuse:confuse:confuse
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - joulukuu 14, 2006, 20:39
LainaaAlkuperäinen postittaja pipsa
Tietaako joku muu Canberralainen paikkaa, joka myy sita [rahkaa]?

Tuo deli on muutenkin kuin pikku-Suomi. Kaikkea loytyy lakkahillosta geishaan ja noitapilleihin.

En tiedä rahkapaikkoja, mutta pidetäänpä silmällä. Oletko kokeillut, onko Creme Fraiche sinulle kelpaavaa rahkan korviketta?

Oletko muuten katsonut siellä samaisessa Pelkosenniemen markkinoiden herkkukaupassa makkaratiskille? Siellä myydään tutunnäköistä makkaraa ja nimilapussakin lukee ihan selvästi "makkaralenkki". En ole koskaan raskinut kertoa kauppiaille yhdyssanan osien sanojen väärää järjestystä - ymmärretyksi se on tullut ja nostattaa aina siellä käydessäni hymyn huulille. Itse asiassa sitä toisinaan ostaessani ostaessani tilaan "may I have a piece of lenkkimakkara" ja aina ovat ymmärtäneet, mitä haluan.


Myös kaupan vakioasiakas
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - joulukuu 15, 2006, 05:50
LainaaAlkuperäinen postittaja jounij
Siellä myydään tutunnäköistä makkaraa ja nimilapussakin lukee ihan selvästi "makkaralenkki". En ole koskaan raskinut kertoa kauppiaille yhdyssanan osien sanojen väärää järjestystä - ymmärretyksi se on tullut ja nostattaa aina siellä käydessäni hymyn huulille

Minusta järjestys ei ole mitenkään väärä, ei ainakaan suomen kielen vastainen, ehkä vain totutusta poikkeava. Onhan pitkon muotoon leivottu pulla(taikina) pullapitko, ja pullan muotoon leivottu liha(pullataikina)  lihapulla, puikon muotoon valettu jäätelö jäätelöpuikko. Miksei siis lenkin muotoon valmistettu makkara(taikina) voisi olla makkaralenkki?  Itse asiassa, ainakin näiden keksimieni vastaavien esimerkkien valossa, loogisinta olisikin kutsua sitä (tuotteen yksittäiskappaletta)  makkralenkiksi eikä lenkkimakkaraksi.

aamutuimaan pilkkua nylkyttelee
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - joulukuu 15, 2006, 07:10
Myönnän, ettei se makkaralenkki välttämättä ihan väärä ilmaus ole. Ehkäpä jopa jotkut suomalaiset kutsuvat sitä tuolla nimellä, eli kyse voi olla jopa murre-erosta. Mistäpä muualtakaan ko. kauppias (tai Sydneyssä vaikuttava sveitsiläinen makkaralenkin valmistaja) olisi saanut makkaralle tuon nimen kuin suomalaiselta. Veikkaan vajaat 10 vuotta sitten edesmenneellä Helga Veijasella olleen sormensa pelissä, sillä hän oli joskus ollut pitkään töissä tuossa puodissa.

Vanhempieni kotisuunnalla (Vaala) päin muuten sanotaan "juustoleipä" eikä "leipäjuusto", niinkuin muualla Suomessa taitaa olla tapana kutsua tuota kainuulaista herkkua.


Kommentoi
Otsikko:
Kirjoitti: pipsa - joulukuu 15, 2006, 14:29
Creme Fraiche on vahan turhan paksua ja rasvaista mun mielesta rahkan korvikkeeksi.

En ole edes huomannut katsoa makkaratiskille kun yleensa ei tule ostettua delin lihatuotteita. Makkaroista pidan muutenkin aussilaisista paaaljon enemman kuin harmalaisista... suomalaisista kun tuntuu olevan liha niin hirvean kaukana (nyt saan varmaan kauhean haukkuryopyn niskaani kun uskallan arvostella suomalaisten perusvihannesta :roue .  Nain ex-turkulaisen korvaan muuten lenkkimakkara kuulostaa paremmalta kuin makkaralenkki. IMHO.
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - joulukuu 16, 2006, 19:51
Haukkukoot sitten samalla meitä molempia, sillä vaikka silloin tällöin syönkin vaihtelun vuoksi suomalaistyylistä makkaraa, niin kyllä minäkin tavallisesti popsin mieluummin näitä Ossilan "pehmomakkaroita".


Tunnustaa
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - joulukuu 17, 2006, 08:37
Silloin kauan sitten kun makkaralenkit ja -pötköt  kuuluivat ruokavaliooni, minä kyllä pidin suomalaisista makkaroista. Nyt kyllä arvelen tietäväni syynkin, miksi. Härmän makkarat kun eivät maistuneet lihalle vaan tofulle. Ja tofusta minä pidän valtavasti. Paistetut tai grillatut tofukuutiot tuovat minulle edelleenkin mieleen sen höököönblöön, jota evääkseni taannoin paistelin.  Se taitaakin olla Suomen tofuisin makkara.  Sama Suomi-makkara assosiaatio tulee tietysti myös soijanakkeja syödessä.
Otsikko: kumpi on parempi?
Kirjoitti: arixmel - joulukuu 17, 2006, 10:46
hmmm,
makuasioita,,,hmmm maukasta..

jos nyt tuohon barbin viereen laitettaisiin paketti atrian karisteita seka  paikallinen raaka versio, niin kylla meidan perheessa joka jasen heittaisi atrian version kuumenemaan. vaikka vain yksi jasen niita paasi nuoruutensa savotoilla rakotulilla kuumentamaan (ma oli 5 vanhana kattomassa kun naapurin isanta meni ropsimetsaan)

sama patee myos Hansin knackwurstiin eli se ajaa puuromakkaran yli meidan perheessa.
 eli ei ole pelkastaan opittu makumieltymys vaan siina makkarassa on miellyttava maku (HK:lla ei ole yhta hyvaa) johtuuko sitten lihan puutteesta vai kemikaalien oikeasta koostumuksesta vai valmistustavasta.

opittuna makumieltymyksena voisin sanoa etta ei ole paikallisen voittanutta jos sen grillaa melkein mustaksi (muuttuu jo rapeaksi) ja siita kun leivalle sipulien kera,,,voila..

pitaisi kylla tuo tofu opetella. nuorempana olisin sille sanonut etta niin varmaan, mutta missa on oikea ruoka, no sita on muutaman kerran kokeillut vuosien mittaan ja se on ollut erilaista  joka kerta, mutta kerran erinomaista, eli joskus kiinassa asuessani poikkesin pieneen kadunvarsi kojuun ja tilattiin karistettya tofua, hitto se oli aivan taivaallista, eli menisi mainiosti atrian karisteiden kanssa,,,,eli voisitko Timo ystavallisesti paljastaa minkalainen ja milla tavalla valmistettu Tofu kutkuttaa sinun makkaranmaistamis aistejasi :)
xcv
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - joulukuu 18, 2006, 09:38
LainaaAlkuperäinen postittaja arixmel
pitaisi kylla tuo tofu opetella. nuorempana olisin sille sanonut etta niin varmaan, mutta missa on oikea ruoka, no sita on muutaman kerran kokeillut vuosien mittaan ja se on ollut erilaista  joka kerta, mutta kerran erinomaista, eli joskus kiinassa asuessani poikkesin pieneen kadunvarsi kojuun ja tilattiin karistettya tofua, hitto se oli aivan taivaallista, eli menisi mainiosti atrian karisteiden kanssa,,,,eli voisitko Timo ystavallisesti paljastaa minkalainen ja milla tavalla valmistettu Tofu kutkuttaa sinun makkaranmaistamis aistejasi :)
xcv

Tiedän, Ari, mistä puhut kun puhut taivaalisen makuisesta käristetystä tofusta. Olen saanut sitä Aasiassa, mutten tässä maassa. Edes anoppini tai siippani eivät osaa tehdä sitä niin kuin nuo parhaat tofukokit:  pinnalta ruskeaa ja rapeaa ja sisältä pehmeää. Jutun juju on kuulemma hyvin yksinkertainen: oikeanlainen tofu ja oikea öljyn lämpötila.

Tästä voisit kuitenkina aloittaa:  osta paketti kovaa tofua (nimikkeellä firm tofu, Älä osta silken, se on liian pehmeää aloittelijoille). Tavallisista ruokakaupoista löytyy usein ainakin Kingland-nimistä. Paketti on muoviin kääritty, sisällä vaalea "juustomainen" puolikova kokkare. Ota tofu paketista ja säilytä vedessä.  Pari tuntia ( tai jopa vuorokautta) ennen käyttöä laita marinoitumaan liemeen, joka on tehty soijakastikkeesta, vedestä ja mausteista. Esim. grillausmaste voisi olla hyvä tässä tapauksessa.  Mausteita voit käyttää aika runsaasti, sillä tofussa ei sinänsä ole makua, vaan se imee makunsa käytetyistä mausteista.  Paloittele tofu suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Kuivaa palaset hyvin kevyesti puristamalla ja talouspaperia käyttämällä. Paistovälineenä voit varmaan käyttää tuota sähkövokkiasi. Laita runsaasti öljyä pannulle, mieluiten maapähkinäöljyä (peanut oil), voit myös sekoittaa siihen seesamiöljyä (sesame oil) suhteessa kolme lorausta maapähkinäöljyä ja yksi seesamiöljyä.  Yritä saada öljyn lämpötila mahdollisimman lähelle tuota 180 astetta.  Kierittele kuivatut tofunpalaset perunajauhoissa ja laita pieni määrä öljyyn. Ota pois kun pinta on ruskea. Siihen ei mene minuuttiakaan. Nosta palaset kuivumaan talouspaperin päälle ja käristä uusi satsi.  

Nautitaan esim. sinapin kanssa, ja ehkä perunoiden tai sitten aasialaisittain käristettyjen vihannesten ja sienten kera.  Toki voit kokeilla vaikka paistaa tofua suoraan perunan kanssa ikään kuin makkaraa eli tehdä makkaraperunoita. Siten tehden et kuitenkaan yleensä saa tofusta optimaalista. Kannattaa siis ainakin aluksi paistaa se erikseen.  Minä kyllä arkiruokana yleensä sekoitan tofun palasia muihin aineksiin ja paistan yhdessä ihan ajan säästämiseksi.

Sillä, mitä tofua käyttää, on paljon vaikutusta asiaan. Tuo mainostamani Kingland ei ole mitenkään parasta, mutta ehkä helpointa käsitellä ja suht edullista.  Aasiakapupoista saa usein parempaa ja tuoreempaa tofua. Voihan sitä tehdä myös itsekin alkaen soijapavuista: eli ensin pavut maidoksi ja sitten maito juoksutetta apuna käyttäen kiinteytetään tofuksi. Tulee kuulemma erittäin hyvää, mutta minä en ole koskaan siinä onnistunut.

Jaa-a, pitäiskö ottaa joululoman teemaksi tofun käsittelytaitojen parantaminen. Mun kun piti nuo leipähommat lopettaa kokonaan pahentuneiden keliakiaoireiden takia, joten täytyykin keksiä uusia ruokaprojekteja. Kiitos inspiraatiosta :peukkuy!

P.S: Niin, jos sä haluat jäljitellä enemmän makkaraa, voithan vaikka kokeilla marinoida sitä tofua jossain, mitä on makkarassa eli hmmm... teurasjätteissä, sian kamarassa ... tai ainakin lihaliemessä, ja ehkä paistaa aidossa läskissä ?  Tämä vain näin teoreettisesti. En ole kokeillut enkä kuullut kenenkään näin tehneen, mutta voisi toimia.

Niin, ja tofun lisäksi kannattaa kokeilla "makkarana" tempeä, joka on myöskin soijasta valmistettu tuote. Sitä voi paistaa samalla tavalla kuin tofua.  Sitä löytyy ainakin Colesilta tofun ja vegejuustojen ja -makkaroiden läheltä. Paketissa lukee tempeh. Sitä, niin kuin tofuakin tietysti, saa myös valmiiksi marinoituna ja maustettuna.
Otsikko: tofu kiitokset
Kirjoitti: arixmel - joulukuu 18, 2006, 12:33
Timo :god::god:
kiitokset tuosta tofu tietoudesta, joo on se varmaan taito se oikein tehda, kun ei sita ole kun kerran saanut omaaan makuun sopivana. eika siita tarvi makkaran makuista mielestani edes yrittaakaan, ei se makkara ihan niin hyvaa ole. heh heh:roue

tuo tuntuu sopivan leppoisalta ja joustavalta (viittaan sen monipuolisuuteen kayttotapojen taholta en sen mahdolliseen joustavaan rakenteeseen) ruoka-aineelta jota pystyy kayttamaan nopeana perusaineksena,,,tyyliin anna mulle tofua riisia ja soijaa niin vedan maton kaikkien makuhermojen alta.

Aiemmin en ole sita pahemmin edes ajatellut kokkaavani
mutta kirjoituksesi ansiosta lahti vieroksunta kyseiseen tavaraan ja siita "joutuu" kehittelemaan jotain omia resepteja.,,,bbq kokkauksena voisin suvun naisiin tehda vaikutuksen (miesten jatkaessa liha linjalla), tuntuu sopivalta kamalta barbiin.

yhta asiaa en ymmartanyt, miksi kayttaa siihen perunajauhoja, onko niissa joku ominaisuus jonka takia ne ovat parempia, vai voiko siina kayttaa jauhoja oman makunsa mukaan  ajattelin ihan normaalia vehna jauhoissa kieriskelya (siis se tofu, ei kokin) tai jotain aussi  batter juttua esim olut batter http://www.abc.net.au/melbourne/stories/s1186370.htm johon kylla lisaisin tulisuutta jalopenoilla tms.
hmm,,,tulis nyt se joulu etta sais tekosyyn istua aamusta iltaan barbin vieressa,,,kun kerran on joulu...
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - joulukuu 18, 2006, 13:08
Ari, Kyllä siihen tofun kuorruttamiseen voi käyttää muitakin jauhoja. Minä itse asiassa olenkin käyttänyt jopa useammin tempuraa kuin perunajauhoja, ja tempurassa on vehnää ja riisiä. Olen myös käyttänyt besan-jauhoa, joka siis on lähinnä hernejauhoa (eräästä kik-hernelajikkeesta tehtyä). Ja voi sen jauhoissa kierittelyn jättää kokonaan väliinkin. Ei se jauhopinta ole kuin vain esteettisistä syistä.

Onnea vaan uudelle aluevaltaukselle!  Etsi sieltä joku aasialainen kauppa, josta saat hyvää tofua ja noita öljyjä sekä perunajauhojakin (nimellä potato flour löytyy). Muista säilyttää tofua jääkaapissa ja vesiastiassa. Vesi kannattaa vaihtaa noin kerran päivässä, ainakin jos siihen ei ole lisännyt suolaa.  Muuten savustettu tofukin on kokeilemisen arvoista. En ole vielä kokeillut aitoa savustusta, mutta olen lisännyt nestemäistä savumaustetta (liquid smoke)  tai sitten Tabasco Chipotle-kastiketta, joka on savun makuista Tabascoa.  Niin, ja sitten on tuo salmiakkitofu, joka oli sitä kerran tehdessäni tosi hyvän makuista. Aion tehdä uudelleen kun seuraavan kerran saan ammoniumkloridia.
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - joulukuu 22, 2006, 18:49
Savustuksesta puheen ollen. Aussimiehestani on tullut oikein savustuksen mestari ja han haluaa savustella kaikennakoisia ruokia. Viimeksi juuri tofua ja tosi hyvaa tuli, mutta sita pitaa vahtia vahan eri tavalla kuin kalaa. Muuten se kuivuu mielestani liikaa.

Jouluna on tarkoitus yllattaa suku savukalalla seka perinteisella suomalaisella voileipakakulla nimenomaan kalasellaisella. Mieheni suku ja tuttavat ovatkin alkaneet ajatella etta suomalaiset ei syo muuta kuin kalaa ja ayriaisia.

Onko jollain muuten hyvaa glogin ohjetta? Kerran eraissa suomipippaloissa join erittain hyvaa itsetehtya glogia. Se oli myos erittain hyvaa kylmana. Valmistajan oma resepti on kuulemma valtiosalaisuus.

Olen paria ohjetta kokeillut netista, mutta en ole oikein tykannyt, eivat ehka ole tarpeeksi mausteisia.
Otsikko: saksalaista
Kirjoitti: arixmel - joulukuu 23, 2006, 07:30
Milka,

saksalainen glogi (Glühwein) maistuu aikalaille suomalaiselle glogille,,,torstaina kun kavin aldissa niin heilla oli hyllyssaan ihan glogi purkin nakoinen juttu,,,en edes katsonut sita tarkemmin,,,semmoinen litran tetra pak kuten maidossa ja joulukuvia kyljessa (eli naytti kuin suomessa joskus nakemani glogi purkki),,,kuten sanoin en ole ihan varma edes oliko se glogia, alitajuisesti paatin etta se on glogia,,,:) mutta kannattaa pitaa silmansa auki jos viela kaupolla kay.
nyt jai vaivaamaan mielta etta mitahan siina purkissa oli,,,prrrr, pitaako viela kayda tarkastamassa prrr,,,

ai niin Timo, pistelin paistellen tofua,,tuli aika makoisaa, (sekoittelin soijasta ja mausteista semmoisen mausteliemen johon upotin tofu kuutiot ennen vehnajauho kierittelya) mutta kylla tarvii harjoittelua etta loytaa sen oikean lampotilan jossa saa taydellisen rapean kuoren, no tulipahan opittua hiukan jotain uutta
Otsikko:
Kirjoitti: pipsa - joulukuu 23, 2006, 11:18
Milka, musta talla reseptilla tulee hyvaa glogia (tai ainakin se on uponnut ihmisiin ihan kiitettavasti):

4dl vetta
1/2dl sokeria
3 kanelitankoa
10 kokonaista neilikkaa
n 10-15 kokonaisen kardemumman siemenet murskattuna
1tl inkivaaria

Keita vetta, sokeria ja mausteita noin 15 min. Siiviloi liemi (laiskana ja mukavuuden haluisena teen taman yleensa coffee plungerin kanssa:).

Kuumenna 1l Berry grape mehua kattilassa ja lisaa mausteliemi. Ma yleensa pistan mausteista mehuseosta mukiin noin vahan yli puolet ja punaviinia loput paalle, eli en siis kuumenna viinia erikseen ollenkaan mutta kukin tyylillaan.
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - joulukuu 23, 2006, 16:14
Kiitosta kovin Pipsa,

Kokeilen reseptia tanaan, etta sitten voin joulupaivana tarjoilla miehen suvulle. Tuo 'kahvinkeitin' idea on tosi hyva.
Kerron sitten taalla miten kavi.

Muina vuosina olen turvautunut Ikeaan, mutta tana vuonna unohdin koko asian ja nyt on aivan liian myohaista yrittaa tunkea itseaan Victoria Gardens kauppakeskukseen, missa Ikea sijaitsee. Parkkipaikan loytaminen on mahdoton tehtava.
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - joulukuu 26, 2006, 16:12
LainaaAlkuperäinen postittaja pipsa
...
Kuumenna 1l Berry grape mehua kattilassa ja lisaa mausteliemi.

Aika lailla samanlaisella reseptillä on meilläkin glögiä tehty, mutta viinirypälemenun asemesta on käytetty mustaherukkamehua.


Varioi
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Zara - maaliskuu 22, 2007, 10:18
Moikka,

Tasta on tainnut olla jo aiemminkin juttua, mutta loysin eilen Colesista Arlan Havarti -juustoa, menettelee pahemman Oltermanni-puutteen kohdatessa, vaikka kovin rasvaista onkin.

Sen sijaan nyt on paikallisesta Safewaysta kadonnut quark kokonaan... ei muuta kuin rahkaa metsastamaan uudelleen.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Aikis - maaliskuu 22, 2007, 12:45
Näin on, mutta ainoa huono puoli tuossa havartissa on että se murenee pahanpäiväisesti, jos vähänkin on lämmin (kuten juuston toisaalta pitää olla). Siksi itse useimmiten käytimme oltermannituskaan 'kasvis'juusto Nimbinia (http://www.norco.com.au/publish/nimbinCheese.shtmltp/), josta myös on ollut puhetta.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Traveller - marraskuu 07, 2007, 20:02
Yritin hakea Funkis/Miljö-nimisillä sanoilla onko tänne jo kirjotettu kaupasta, mutta suomalaista salmiakkia myytiin Miljö-nimisessä kaupassa Bondi Junctionin ostoskeskuksessa. www.funkis.com. siellä oli myös marimekkoa, tonfisk designia ja kaikkea muuta ihanaa. löytyy myös sydneyn keskustasta. Salmiakkipusseista oli eräpäivä mennyt, joten saatat saada tingittyä sen halvemmalla...  ;) mä en syö salmiakkia, joten en ostanut niitä.
eikun äkkiä hakemaan!


Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: iluvatar - maaliskuu 26, 2008, 10:18
Miettisin vaan tässä sellasta, että onko kukaan tietoinen millä rahka korvataan Brisbanessa. Oon kovasti yrittäny katella tota 'Quark' ainetta kaupoissa, mutta ei niissä tahdo olla ku cottage cheeseä ja sour cremeä. Kerran yritin jotain rahkaa tehä cottage cheesestä mut aika reilusti sai laittaa kermaa ja sokeria et se alko maistumaan yhtään miltään! Jos joku tietäis ees yhden kaupan mistä sais jotain rahkaa lähempänä olevaa tavaraa oisin tosi kiitollinen...!
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Georgk - maaliskuu 26, 2008, 11:15
Hei Iluvatar,

Aikoinaan loysin SA:laisen rahkaa tuottavan dairyn:
http://www.bdfarmpariscreek.com.au/products/quark.htm
...enka sitten koskaan tullut tuotetta ostaneeksi. Heilla nayttaa kuitenkin olevan myos jakelua Queenlandissa. Linkissa tukkukauppiaan yhteystiedot, heilta saisi varmaan tietaa missa tuotetta vahittaismyydaan:
http://www.bdfarmpariscreek.com.au/contact/distributors.htm
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: RUU - maaliskuu 26, 2008, 12:54
Iluvatar, jos olet oikein innokas, kokeile jostain etnisista kaupoista. Minulle tulee mieleen osapuilleen osoitteessa 17(?) Balaclava St, Woolloongabba, oleva putiikki, jossa on mm. reilusti juustoja. Rahkaa ei valttamatta loydy mutta voivat hyvinkin tietaa hyvia koordinaatteja.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Jaaks - maaliskuu 26, 2008, 14:00
Iluvatar,

Kingaroy Cheese (http://www.kingaroycheese.com.au/index.html) tekee quarkia ja se on myynnissa naissa paikoissa:

Food Works Stores
Supa IGA stores
Black Pearl Epicure (Fortitude Valley) - Distributor
Rosalie Gourmet Deli (Rosalie)
Jones The Grocer (Indooroopilly, Noosa, Gold Coast)
Fresh on Melbourne (SW1 building South Bank)
Fine Fruit On James (James St Markets - Fortitude Valley)
Chalk and Cheese (West End and Teneriffe)
Zone Fresh (Windsor, The Gap, Hamilton and Cannon Hill)
Superior Fruit (Graceville)
Sevilo (Ferry Rd Market -  Southport)
Benowa Gardens Butcher
Gourmet and More (Caloundra)

En tieda missapain Brissya oleilet, mutta paras paikka olisi varmaan Black Pearl Epicure Valleyssa :
36 Baxter Street Fortitude Valley, Phone (07) 3257 2144 .

Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: pinkus - maaliskuu 26, 2008, 20:46
Mun taytyy nyt kysya etta mista ihmeesta te loydatte hapankorppuja?? Muistan lukeneeni talta foorumilta etta ihan Safewayt (tai Woolworthsit) ja colesit ja Foodworksit niita myisivat, ja ihan Melbournessa viela. Olen tassa nyt kuukauden paivat kytannyt keksihyllyja neljassa Safewayssa (Preston, Summerhill, Northland, Colac), neljassa Colesissa (Summerhill, Northland, Victoria Gardens ja Bundoora Square), Ikeassa ja Foodworksissa, eika sita kylla nailla kulmilla ole nakynyt. Ryvitaa saa kylla ja kaiken maailman muita crisp breadeja mutta ei ne hapankorpulle veda vertoja. Taa alkaa jo ihan suututtamaan etta olenko ma vaan ihan sokea vai mika on! :nuttu:
Joka loytaa mulle korppuja, saa  :XXXX ja  :god:
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Merja - maaliskuu 26, 2008, 20:54
Ja kertokaa mullekin...

Nimittäin meidät IGA, joka on tarjonnut Vaasan valmistamia Finncrisp-hapankorppuja, on lopettanut moisen tuotteen myymisen!!! :(  :nuttu:
Sama trendi vallitsee ilmeisesti muissakin IGAloissa, jotka ovat hapankorppuja pitäneet valikoimissaan.

Valitin jo kauppaan ja laitoin palautetta netin kauttakin - johon yllättävästi ei ole tullut mitään vastausta. Paree vaan perustaa kansanliike, onhan meitä kolmisenkymmentätuhatta suomensukuista täällä  :pepsodent
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Milka - maaliskuu 26, 2008, 21:11
Lainaus käyttäjältä: pinkus - maaliskuu 26, 2008, 20:46
Mun taytyy nyt kysya etta mista ihmeesta te loydatte hapankorppuja?? Muistan lukeneeni talta foorumilta etta ihan Safewayt (tai Woolworthsit) ja colesit ja Foodworksit niita myisivat, ja ihan Melbournessa viela.

Ainakin ennen niita oli myynnissa Warrandyten IGA:ssa Melbournessa. Tosin en ole puoleen vuoteen siella kaynyt, eli onhan ne valikoimat saattaneet muuttua.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Shokata - maaliskuu 27, 2008, 06:39
En tiedä kuinka tämä kysymys sopii tähän ketjuun, mutta osaako täällä joku sanoa kuinka Ausseissa löytyy ruokakaupoista soijarouhetta, textured soy protein taitaa olla englanniksi? Täällä löytyy monista perusmarketeista, mutta miten Australiassa? Tämäkin ajankohtainen pohdinta, syksyllä joskus olen vasta maahan tulossa...   :D
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: RUU - maaliskuu 27, 2008, 09:06
Lainaus käyttäjältä: Shokata - maaliskuu 27, 2008, 06:39
soijarouhetta, textured soy protein taitaa olla englanniksi?
Shokata, voi loytya supermarketin luontaistuoteosastoilta. Kannattaa kayda myos katsomassa terveyskaupoista (Health Store), joissa on kaikenlaista vinkeaa syotavaa myynnissa kiinalaista taateleista alkaen (ihan eri makuisia kuin iranilaiset ja sopivat suomalaiseen marjasuuhun).
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Georgk - maaliskuu 27, 2008, 10:27
Shokata,

Itse kaytin soijarouhetta Suomessa ja yritin sita taaltakin etsia. Marketeissa eika luontaistuotekaupoissa ei ainakaan silloin vuosia sitten Adelaidessa loytynyt, mutta Aasialaisista ruokakaupoista kylla. En muista enaa milla nimella tavaraa markkinointiin, mutta aasialaiset kaverit sita kutsuvat mock meatiksi. Siis juuri tata kuivaa rouhetta ja isompia "kikkareita".
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Shokata - maaliskuu 27, 2008, 21:01
Kiitoksia RUUlle ja Georgklle, täytyypä pitää mielessä nuo mainitsemanne terveys- & aasialaiset kaupat, jälkimmäisestä varsinkaan en olisi kyllä itse tajunnut etsiä ;)
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Timo - maaliskuu 27, 2008, 21:13
Soijarouhetta, tai sen kaltaista valmistetta löytyy myös tavallisista ruokakaupoista nimellä Sanitarium TVP Vege-mince. Seuraavassa linkissä on kuva siitä sekä muista valmisteista, jotka saattavat kiinnostaa soijarouheen käyttäjiä eli lähinnä kait kasvissyöjiä.
http://www.vnv.org.au/site/index.php?option=com_content&task=view&id=216&Itemid=78
Noita kaikkia löytynee melko vaivattomasti melkein mistä tahansa ruokakaupasta ainakin kaupungeissa.

Aasialaiista kaupoista saa myös sekä rouhetta että paloja. Nimellä TVP kannattaa kysyä. Nimellä "mock meat"  saanee yleensä seitanista eli vehnäproteiinista maustamalla tehtyjä lihankorvikkeita.

Vegaaneille tiedoksi, että täälläkin kannattaa tutkia tuoteselosteet tarkkaan, e-koodit ovat samat kuin Suomessakin, mutta ilman e-kirjainta.  Esimerkiksi tuo mainittu Sanitariumin TVP Vege-mince ei ole vegaanista, koska sen valmistuksessa on käytetty maitoa (ja olikohan peräti myös kananmunaa?).
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Shokata - maaliskuu 27, 2008, 21:59
Timolle iso kiitos tuosta linkistä, tässähän melkein alkaa nälkä tulla kun tuota sivua selasi, sen verran hyvältä näyttää ja valikoimaakin ihan mielettömästi :D Saa nähdä mikä sitten on hinta moisilla tuotteilla, venyykö working holidaylaisen budjetti..
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Leokatti - maaliskuu 27, 2008, 22:20
Kato Timo!!  :pepsodent Ihan näin OT:nä piti tähän tämä tunkea... Ookko leiponu ruisleipää? Minulta meni juuri vahingossa pilalle ja nyt muuttoon on niin vähän aikaa, että uutta ei kannata enää pistää happanemaan. Saahan nähdä, muistaako sitä enää miten se tapahtui... onneksi on hakulaatikko! :pepsodent
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: iluvatar - maaliskuu 28, 2008, 08:55
Hienoa, tännehän tuli paljon vastauksia. Mä oon aina tykänny laittaa rahkaa kerman joukkoon ku tekee täytekakkua niin pitää alkaa metsästää sitä ku synttärit on kohta ovella. Kiitos paljon Jaaksille kattavasta listasta! Windsorissa asun niin vois tota Fresh Zonea kokeilla ja eihän tuo Valleykään tästä kaukana ole! Nonih ja kohta lähtee rahkapiirakat uuniin :P
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: pinkus - maaliskuu 28, 2008, 10:00
Mun taytyy kylla viela kayda tanaan kattomassa toi Kingsburyn Foodworks uudelleen jos sinne vaikka olis niita hapankorppuja ja rahkaa ilmestynyt sitten viime yrittaman.. Ja Ikeassa taidan muuten kayda myos.. on naa vapapaivat sitten ihania! :D
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Timo - maaliskuu 28, 2008, 12:14
Kati :D  No, valitettavasti on täytynyt terveyssyistä (haisevat ja kuuluvat vastalauseet, tai vatsalauseet, miten vain), jättää rukiin käyttö vähemmälle. Hieman harmittavaa sikäli kuin mulla on nyt oma myllykin, jolla saa jyvistä ihan tuoreita ruisjauhoja. Rukiin sijalle olen toki kehitellyt uusia metkuja, kuten gluteeniton ruisleivän värinen hapanleipä tummista (musta ja punainen) riisijauhoista sekä maissijauhoista, ja joskus rukiin iduista. Ituleipiä kannattaa kysyä myös terveyskaupoista esim. nimellä "sprouted rye essene bread". Ne ovat aika lähellä tuhtia maalaisruisleipää, itujen lisäksi niissä kun on myös käytetty ruisjauhoja.
Onnea vain muutolle! ja sen jälkeisille leipomuksille!

Shokata, tuon sivun tuotteet ovat hinnaltaan siinä neljän ja kuuden dollarin välillä pakkaus. Taisi tuo puheena ollut TVP olla jotain kolmen taalan paikkeilla. Eivät noista monetkaan sisällä paljoakaan soijaa, vaan etupäässä tärkkelystä ja mausteita. Kannattaa kuitenkin ensin katsastaa aasialaiset kaupat. Siellä soijaproteiini on aidompaa ja halvempaa. Tosin se saattaa olla tehty myös geenimuunnellusta soijasta, eikä pakkauksessa ole välttämättä kunnon tuoteselostetta. Monesti sitä saa ihan irtotavarana haluamansa määrän  tai sitten isoissa pusseissa. Itse olen nähnyt sitä kuutioina useammin kuin rouheena. 

Ja kannattaa muistaa, että tofuhan on melkein samaa tavaraa, märempää vain ja kaloripitoisempaa. Sitä löytyy myös varsin monista tavallisista ruokakaupoista. Samoin tempeä (Tempeh) löytyy kuten myös soijajugurtteja ja -jäätelöitä.

Tuolta antamaltani sivustolta kannattaa myös tutkia muuta asiaa. Sieltä löytyy myös tietoa mm. ostopaikoista ainakin Melbournessa. Myös muiden osavaltioiden osto-oppaita kannattaa tutkia esim. Queenslandin http://www.vegsoc.org.au/products.asp . Siellä luetelluista ostopaikoista saattaa hyvinkin löytyä soijaproteiinia.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: RUU - maaliskuu 29, 2008, 17:48
Just kun kerittiin valittamaan, niin FinnCrispin hapankorput olivat ilmestyneet takaisin vanhalle paikalleen lähi-IGAan, hintaan $3.30. FinnCrispin pyöreät näkkärit olivat tehneet tilaa, sillä niiden makuvariantteja oli vähennetty - enää ei saa seesaminsiemenillä koristettuja ja joitain muitakaan makuja.
Mutta nyt pääsee taas ilahduttamaan työkamuja makoisalla haukattavalla.  :peukkuy
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Jutta - kesäkuu 04, 2008, 13:44
Lainaus käyttäjältä: arixmel - elokuu 04, 2006, 10:14


.eikos suomen kieliopissa koko POHJANMAA kirjoiteta isolla??


Tietysti!  :pepsodent

No niin, Oltermannin himo taittuu Havartilla ja kelpo lakuakin on kaupoista löytynyt, Fazerin suklaat pesee mennen tullen pari täkäläisestä kaupasta löytynyttä herkkua. Ruisleipää tekee mieli ja yks mitä oon ettiny pakastekaapeista on keittojuurekset. Löytyykö?
Voinhan toki ne ostaa kokonaisina ja pilkkoa, mutta laiska kun on..
Safewayn hevi-osastolla oli tuorepakattuja pilkottuja vihanneksia pussitettuna, ajaakohan ne asian keiton seassa?

Eniten mun on ikävä hernesoppaa  :o
Oi Jalostajan purkkihernaria ja näkkäriä kunnon juustokerroksella, nam nam.


Tätä tämä raskaus teettää  :XXXX
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: SeppoG - kesäkuu 04, 2008, 16:37
Lainaus käyttäjältä: Jutta - kesäkuu 04, 2008, 13:44
Eniten mun on ikävä hernesoppaa  :o
Oi Jalostajan purkkihernaria ja näkkäriä kunnon juustokerroksella, nam nam.

Näkkäriä löytyy ainakin IKEA:n Swedish shopista (Leksands crispbread).
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Jutta - kesäkuu 04, 2008, 18:23
Näkkäriä onkin jo kertaalleen haettu, miten sekin muka maistuu täälä paremmalta ku ikinä ennen  :confuse
Tänään löysin Southern crossin asemalta, Sugar station-karkkipuljusta liitulakuja ja erisorttisia salmiakin korvikkeita. On ilo taas ylimmillään ja maha kipeenä tänä iltana  :coolh

Jos vielä sitä hernaria sais..
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: RUU - kesäkuu 04, 2008, 20:20
Lainaus käyttäjältä: Jutta - kesäkuu 04, 2008, 18:23
Näkkäriä onkin jo kertaalleen haettu, miten sekin muka maistuu täälä paremmalta ku ikinä ennen

Ainakin Queenslandissa löytyy ehtaa suomalaista FinnCrispiä IGAsta ja Foodworksista. Ei tosin kaikista kaupoista, joten voi joutua vähän etsimään. Meidän lähi-IGAssa FinnCrispiltä on sekä pikkuisia hapankorppuja että perusmakuisia pyöreitä näkkäreitä. Kerran tuli bongattua montaa eri varianttia sitä pyöreää mutta se oli aika ainutkertaista.
Hapankorput muuten maistuvat paikallisillekin. Ovat kilvan kehuneet erityisen maukkaaksi leiväksi. Aina hyvä hitti morning tea'lle Jarlsberg-juuston kera (Hackmanilla siivutettuna, tottakai  :coolh ).

LainaaTänään löysin Southern crossin asemalta, Sugar station-karkkipuljusta liitulakuja ja erisorttisia salmiakin korvikkeita. On ilo taas ylimmillään ja maha kipeenä tänä iltana  :coolh
Jos vielä sitä hernaria sais..

Liitulakujakin on usein paikallis-IGAssa.
Hernekeiton pulaan auttaa aika hyvin bulkkisupermarketista löytyvä Pea & Ham -purkkikeitto. En nyt muista oliko se Heinz vai Campbell mutta toisella on tosi mainiota keittoa, mielestäni parempaa kuin suomalaiset mallit.  :o
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Jutta - kesäkuu 04, 2008, 20:35
Kiitos soppavinkistä, täytyy testata!
Meidän lähi-Igasta en oo vielä hapankorppuja tai näkkäriä bongannu, jospa tulevaisuudessa. Sain tosin paketin hapankorppuja avuliaalta ystävättäreltä ja ei siinä kauan nokka tuhissut kun sen napaansa pisteli  :pepsodent

Ruisleivän korvikekin löytyi tänään, minä kun en kovin happamesta muutenkaan piittaa, niin Bürgen rye on erittäin makoisa vaihtoehto pullaleivälle, etenkin paahdettuna ja kunnon juustokuorrutuksella.

Kotiäidillä on pienet ilot (ja pian suuret kilot)  :peukkuy

Juustohöylä on muuten myös hakusessa, ei oo lähimarketeista vielä osunu näköpiiriin. Ikea varmaan pelastaa hädästä  :D
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: ausseihin! - kesäkuu 04, 2008, 20:59
Lainaus käyttäjältä: Jutta - kesäkuu 04, 2008, 20:35
Ruisleivän korvikekin löytyi tänään, minä kun en kovin happamesta muutenkaan piittaa, niin Bürgen rye on erittäin makoisa vaihtoehto pullaleivälle, etenkin paahdettuna ja kunnon juustokuorrutuksella.

Tasan samaa herkkua nautin minakin taalla. Erittain maittava leipa ja juurikin paahdettuna maittavan juuston kera *lurps*.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: pinkus - kesäkuu 04, 2008, 22:59
Meilla loytyy juustohoyliakin kaikkien safeway:iden ja colesien hyllyista.. Sielta juustoraastin/paistinlastaosastolta  :pepsodent  Mutta sita hapankorppua en oo vielakaan loytany  :nuttu:
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Jutta - kesäkuu 04, 2008, 23:43
Lainaus käyttäjältä: pinkus - kesäkuu 04, 2008, 22:59
Meilla loytyy juustohoyliakin kaikkien safeway:iden ja colesien hyllyista.. Sielta juustoraastin/paistinlastaosastolta  :pepsodent  Mutta sita hapankorppua en oo vielakaan loytany  :nuttu:

Mä oon sitte varmaan sokee  ???

Kummastakaan em. kaupasta en oo löytäny, tosin toi Victoria harbourin Safeway on vasta parisen viikkoa ollu tossa, joten ei joka hyllynkulma oo tuttu.
Tarvinee hankkia vahvemmat rillit  :pepsodent
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: jounij - kesäkuu 05, 2008, 05:07
Helposti niitä juustohöyliä löytyy, mutta eri asia sitten on, ovatko ne hyviä. Itsellä on kotona kaksi päällepäin hyvän näköistä mutta muuten mitään tekemätöntä höylää. Hackmanilainen puree hyvin Ossilan juustoihinkin.


Varoittaa
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: pinkus - kesäkuu 05, 2008, 09:00
Sellainen Colesista ostettu valkokahvainen versio toimii hyvin  :peukkuy
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Tuipa - kesäkuu 05, 2008, 09:24
Melbournessa hapankorppua loytyy yleensa seka Suomi talolta (Altona) etta Suomi kirkolta (Heidelberg). Molemmissa paikoissa toimii siis kauppa. Suomi talolta loytyy myos nakkileipaa, jota loytyy myos Ikeasta aika montaa eri mallia.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Jutta - kesäkuu 05, 2008, 13:23
No jos ei toimivaa höylää löydy niin käytetään tuota puukkoa niinku tähänkin asti. Ei se niin nuukaa oo.

Ajattelin huomenna viedä ukkoni juhlistamaan 2v. hääpäivää Ikeaan lihapulla-annoksen pariin  :D Romanttisuuden multihuipentuma  :pepsodent

Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Leokatti - kesäkuu 05, 2008, 13:31
Ballaratista löysin Colesin leipähyllystä aivan mainion ruisleivän. Nyt ei tule mieleen, mikä se oli nimeltään... Sellainen aivan suomalaisen limpun makuinen leipä. Ainoa leipä, jota olen sen jälkeen ostanut/syönyt.

Vaan tällä hetkellä ei ole puutetta. Kaikkea löytyy suomenmaalla tallustellessa...;) Kun vaan Australia Post ei olisi tyhmyyttään lähettänyt pankkikorttiani takaisin pankkiin  >:( ja lompakostani löytyvä ei olisi mennyt viime kuun lopussa vanhaksi  :nuttu: että voisi käydä sitä käteistä tuolta automaatista ja ostella salmiakkia ja ruisleipää ja salmiakkikossua ja Jättis-tuutteja ja... ja... ja.

Aurinko paistaa ja Suomen kesä kukoistaa. Ah autuutta!
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: jounij - kesäkuu 05, 2008, 14:06
Joo, muista myös Leokatti, että suomalainen syö keskimäärin 16 kiloa lenkkimakkaraa (vai olikohan se pelkästään HK:n sinistä?) vuodessa! Minä saavuin eilen illalla ja aloitin heti kuluttaa omaa osuuttani. Vain viisi viikkoa aikaa!


Lomatunnelmissa myös
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: SeppoG - kesäkuu 05, 2008, 17:12
Lainaus käyttäjältä: jounij - kesäkuu 05, 2008, 14:06
Joo, muista myös Leokatti, että suomalainen syö keskimäärin 16 kiloa lenkkimakkaraa (vai olikohan se pelkästään HK:n sinistä?) vuodessa!

Makkaran ystäville tiedoksi että Franklinsista löytyy Knackwurst, "european style sausage" joka on mielestäni lähintä maultaan ja koostumukseltaan mitä pääsee suomalaiseen grillimakkaraan. Maistuu hieman Campingille mutta on ehkä vähän lihaisampi. Toimisi varmaan myös makkarakeitossa.... NAM!
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Silppu - kesäkuu 05, 2008, 18:57
Makkaran ystäville tiedoksi, että Franz Smallgood Sunshine Coastilla (QLD) valmistaa runsaasti eurooppalaistyyppisiä makkaroita. Valikoimassa on mm. erilaisia nakkeja, lenkkimakkaroita, kinkkuja, meetwursteja sekä juustoja.

Osoite on Industrial Ave, Caloundra.

Sunshine Coastilla asuville/vieraileville juuston ystäville tiedoksi, että Malenyssä (Maleny-Monville Rd varrella) sijaitseva juustotehdas on alkanut tuomaan sveitisläistä Appenzeller juustoa ja valmistaa myös maukkaita tilsit- ja gruyere-juustoja sekä tietysti aussimakuun cheddar juustoja. Vähän sisempään maahan mentäessä, Kenilworthissa on myös oma juustotehdas ja valikoimissa joitakin muitakin kuin cheddar juustoja. Hyvä ja kattava juustokauppa löytyy myös Malenyn keskustasta ja Caloundrasta.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Kaitlin - kesäkuu 06, 2008, 16:06
Lainaus käyttäjältä: Silppu - kesäkuu 05, 2008, 18:57

Sunshine Coastilla asuville/vieraileville juuston ystäville tiedoksi, että Malenyssä (Maleny-Monville Rd varrella) sijaitseva juustotehdas on alkanut tuomaan sveitisläistä Appenzeller juustoa ja valmistaa myös maukkaita tilsit- ja gruyere-juustoja sekä tietysti aussimakuun cheddar juustoja. Vähän sisempään maahan mentäessä, Kenilworthissa on myös oma juustotehdas ja valikoimissa joitakin muitakin kuin cheddar juustoja. Hyvä ja kattava juustokauppa löytyy myös Malenyn keskustasta ja Caloundrasta.


Pitäiskö sittenkin harkita sitä Sunshine coastia asuinpaikaksi kun lempijuustoakin löytyy :P *cuolaa*

Kati
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Kaitlin - kesäkuu 06, 2008, 16:15
Lainaus käyttäjältä: Jutta - kesäkuu 04, 2008, 13:44
Lainaus käyttäjältä: arixmel - elokuu 04, 2006, 10:14


.eikos suomen kieliopissa koko POHJANMAA kirjoiteta isolla??


Tietysti!  :pepsodent


ja minä kun olen aina kirjoittanut sen POHOJANMAA ;) ;)

Onnea masuasukista! Täällä imetyshormoonit sekoittaa yhä päätä ja sen kyllä välillä huomaa sen lisäksi tulee syötyä kuin hevonen, mutta ... aikansa kutakin niinkuin liikunnanopemme sanoi kun räntäsateessa suksia raahattiin ladulle :)

Kati
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: RUU - kesäkuu 06, 2008, 20:11
Lainaus käyttäjältä: Kaitlin - kesäkuu 06, 2008, 16:06
LainaaMalenyssä (Maleny-Monville Rd varrella) sijaitseva juustotehdas ... Kenilworthissa on myös oma juustotehdas ... juustokauppa löytyy myös Malenyn keskustasta ja Caloundrasta.
Pitäiskö sittenkin harkita sitä Sunshine coastia asuinpaikaksi kun lempijuustoakin löytyy :P *cuolaa*

Nuohan ovat vain loistavia tekosyitä hankkiutua päiväretkelle noihin maisemiin...
Sitäpaitsi Malenyn juustokaupasta saa aivan loistavaa jäätelöä. Jo se yksinään riittää matkan syyksi.  8)
Otsikko: Asuinpaikan valinnasta
Kirjoitti: RUU - kesäkuu 06, 2008, 20:15
Lainaus käyttäjältä: Kaitlin - kesäkuu 06, 2008, 16:06
Pitäiskö sittenkin harkita sitä Sunshine coastia asuinpaikaksi kun lempijuustoakin löytyy :P *cuolaa*

Jatkanpa vielä toisella linjalla: jos haluaa seikkailla lähialueille, Brisbane on kätevä paikka asua sillä sekä Sunshine että Gold Coast ovat iskuetäisyydellä (tunnissa on jo vaikka missä). Sunshinelta ei tule ehkä enää niin helposti lähdettyä esim Gold Coast Hinterlandiin ja vice versa vaikka molemmat ovat useiden retkien arvoisia alueita.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: arixmel - kesäkuu 18, 2008, 17:17
Lainaus käyttäjältä: pinkus - kesäkuu 05, 2008, 09:00
Sellainen Colesista ostettu valkokahvainen versio toimii hyvin  :peukkuy

pitihan tuo kokeilla (olen kokeillut varmaan jo 5:tta erilaista) ja heureka, sehan on halpa ja hyva  :peukkuy, eli sopii erinomaisesti normaalin poytajuuston leikkaamiseen,,,kumma etta normaali juustokin maistuu nyt paremmalta kun se on ohuissa siivuissa  :pepsodent Kiitos Pinkus
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: pinkus - kesäkuu 18, 2008, 19:50
No eiko olekin!  :pepsodent
Hauskaa olla avuksi :D
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Haagalainen - kesäkuu 19, 2008, 23:31
Australialainen ruoka on näköjään myös ravitsevaa 8)
http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2008/06/663690

Hyvää juhannusta kaikille Helsingistä!
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: MariK - heinäkuu 30, 2008, 14:49
Kirribillin delista saa Turkinpippureita ja hapankorppuja... (Kaak, paljonkohan noita turkkareita uskaltaa mainostaa ettei omat varastot lopu ;)) Turkkarit on uus juttu, mutta hollantilaisia salmiakkeja sielta on saanut aina kun mina olen siella kaynyt.
Otsikko: Rahkaaa
Kirjoitti: snoopywaiff - elokuu 05, 2008, 11:00
Hei onko kenelläkään tietoa saako Ballaratin alueelta rahkaa`? Olisin halunnut tehdä rahkapiirakkaa  ??? Olen myös etsinyt mustikoita.Olen nähnyt niitä joskus pikkurasioissa kaupoissa mutta onko tietoa saisiko niitä ostettua isompina erinä jostakin.

Vaikka ne ei ihan kotimaan mustikoita olekaan niin aika maku ei ole paha. Kiitos tiedosta jo etukäteen.
Otsikko: Vs: Rahkaaa
Kirjoitti: Jutta - syyskuu 23, 2008, 10:46
Lainaus käyttäjältä: snoopywaiff - elokuu 05, 2008, 11:00
Hei onko kenelläkään tietoa saako Ballaratin alueelta rahkaa`? Olisin halunnut tehdä rahkapiirakkaa  ??? Olen myös etsinyt mustikoita.Olen nähnyt niitä joskus pikkurasioissa kaupoissa mutta onko tietoa saisiko niitä ostettua isompina erinä jostakin.

Vaikka ne ei ihan kotimaan mustikoita olekaan niin aika maku ei ole paha. Kiitos tiedosta jo etukäteen.

Mä en täältä Mellunmäjestäkään oo rahkaa vielä löytäny  :(
Makoisan ja ennen kaikkea kalorittoman  :coolh omppupiiraan sain väännettyä kun korvasin ohjeen kermaviilin sour cremellä, oli jopa alkuperäistä maukkaampaa.

Mutta, Royal Women´s hospitalin kahviosta saa vallan maukkaita korvapuustin korvikkeita! Ukolle jo tein selväksi, että kun siellä makaan uuden perheenjäsenen kera, niin tuliaiset löytyy kahvion hyllystä kiitos!

Mitähän noista maukkaista mangoista keksis vääntää? Ideoita?
Otsikko: Vs: Rahkaaa
Kirjoitti: RUU - syyskuu 23, 2008, 11:20
Lainaus käyttäjältä: Jutta - syyskuu 23, 2008, 10:46
Mutta, Royal Women´s hospitalin kahviosta saa vallan maukkaita korvapuustin korvikkeita!

Mitähän noista maukkaista mangoista keksis vääntää? Ideoita?
Ai, tastahan saatiin nyt uusi, tosi hohdokas matkailukohde etelanreissuille.  :pepsodent

Ja noista mangoista on pakko sanoa, etta kunhan satokausi kaynnistyy niin mangothan kuuluu vaantaa suoraan suuhun, mehut suupielia ja pitkin paitaa valuen!  :peukkuy Niin hyvaa tavaraa ei kannata uuniin tai kattilaan sulloa, suuhun vaan...
Otsikko: Vs: Rahkaaa
Kirjoitti: jounij - syyskuu 23, 2008, 11:46
Lainaus käyttäjältä: RUU - syyskuu 23, 2008, 11:20
...mangothan kuuluu vaantaa suoraan suuhun, mehut suupielia ja pitkin paitaa valuen!

Vanha sanonta kuuluukin, että mangot pitää syödä alasti vannassa istuen, heh heh...

Minä teen usein mangoista intialaistyylistä lassi-juomaa: sekoita tehosekoittimella keskenään muutaman mangon hedelmälihat ja sopiva määrä maustamatonta jugurtia. Jos tulos on liian hapanta, voit lisätä hieman sokeria. Jos taas juoma on liian paksua, voit ohentaa sitä kylmällä vedellä (tai vaikka maidollakin). Helppoa ja hyvää kesäjuomaa jäillä tai ilman!


Vihjaisee
Otsikko: Vs: Rahkaaa
Kirjoitti: pinkus - syyskuu 23, 2008, 13:27
Lainaus käyttäjältä: Jutta - syyskuu 23, 2008, 10:46

Mä en täältä Mellunmäjestäkään oo rahkaa vielä löytäny  :(
Makoisan ja ennen kaikkea kalorittoman  :coolh omppupiiraan sain väännettyä kun korvasin ohjeen kermaviilin sour cremellä, oli jopa alkuperäistä maukkaampaa.


No en oo minakaan! Oon varmaan vaarassa osassa kaupunkia kun ei loydy. Mutta omenapiirakka kuulostaa hyvalta (etenkin se kalorittomuus!!  :pepsodent ). Pitanee kokeilla :)
Otsikko: Puuroriisi
Kirjoitti: chilifinn - joulukuu 22, 2008, 08:10
Osaako kukaan neuvoa näin joulun alla että minkälaista riisiä pitää ostaa jotta saa jouluaamuna keitettyä onnistuneen riisipuuron?
Kaupoissa kun on pitkäjyväistä, on jasmiiniriisiä, Mediterranean rice etc. Osaisitteko neuvoa mistä keittyy suomalainen riisipuuro?

Jouluvalmistelujen keskeltä hyvän joulun toivotukset!
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Merja - joulukuu 22, 2008, 12:31
Minä käytän sekä riisipuuroon että sushin tekoon Sun Rice Medium Grain riisiä. Keittoaika on noin tunnin. Lapset syövät 2 litran puuron yhdessä päivässä, joten meillä keitetään 4 litraa puuroa, silloin saadaan vähän karjalanpiirakoitakin.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: chilifinn - joulukuu 22, 2008, 13:04
Kiitos Merja, ja iloista joulua!
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Rabidos - joulukuu 22, 2008, 15:15
Laitoimme eilen riisipuuron Sun Ricen "arborio"-riisistä. Ihan tuli sitä aitoa perinteistä puuroa. Voi olla hyvinkin tuo Merjan tarkoittama riisi - pussissa lukee myös "medium grain". Arborio on siis kuitenkin tuo riisityyppi (samaa käytetään täällä risoton teossa) ja muitakin merkkejä löytyy.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: arixmel - joulukuu 23, 2008, 11:59
justiin kaupassa pyorahdin ja sattui kateen tuo Merjan mainitsema  :peukkuy Sun Ricen medium grain riisia,
http://www.sunrice.com.au/our-products/rice-range/medium-grain-white-rice heti karryyn ja siita voisi sitten vaimolle koittaa puurot keitella  :peukkuy  :pepsodent, siella oli myos tosiaan tuota "risotto" riisia, arborioksi sita sanoivat ja ulkoisesti naytti olevan pyoreampaa ja kirkkaamman valkoista, (http://www.sunrice.com.au/our-products/pour-store/arborio-risotto) hmmm eli valintoja on monia

yhden lahteen mukaan muuten on 8000 eri riisilajia maailmassa kun toinen lahde puhuu 40 000 eri lajista. no huh

itselle tuli muuten mielenkiintoisena yllatyksena jota en ole edes ajatellut etta australiassa viljellaan aika paljon riista (miljoona tonnia vuodessa, vientia 70 maahan, 40 miljoonaa ihmista syo aussi riisia joka paiva)
http://www.rga.org.au/rice/facts.asp
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Kottarainen - syyskuu 29, 2009, 00:27
Herätelläänpä vanhaa ketjua ruisleipäkeskustelun innoittamana. Minä rakastan syödä ruisleivän kanssa suolalihaa, mutta en ole sellaista täältä Brisbanesta vielä löytänyt. Milläköhän nimellä kannattaa kysellä?
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: TeroH - syyskuu 29, 2009, 01:55
Lainaus käyttäjältä: Kottarainen - syyskuu 29, 2009, 00:27
Herätelläänpä vanhaa ketjua ruisleipäkeskustelun innoittamana. Minä rakastan syödä ruisleivän kanssa suolalihaa, mutta en ole sellaista täältä Brisbanesta vielä löytänyt. Milläköhän nimellä kannattaa kysellä?

Silverside. Ja pitäisi löytyä Colesin ja Woolworthsin lihatiskistä.

Tero
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: RUU - lokakuu 12, 2009, 20:25
Pieni kysymys kummastuttaa tavallista kulkijaa: miksi kala on varsin kallista täällä? Siis etenkin sellainen kiva kala kuin lohi?
Jotain kenialaista codia saa edullisestikin välillä mutta luulisi ison meren rannalla asuessa muutakin (ja paikallista) kalaa saavan sopuhintaan.

Onkos kukaan muuten bongannut seipakettia? Toisin sanoen käsittelemätöntä pakastettua kalaa vaikka keiton, tms. aineksiksi.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Jaaks - lokakuu 12, 2009, 21:06
Lainaus käyttäjältä: RUUOnkos kukaan muuten bongannut seipakettia? Toisin sanoen käsittelemätöntä pakastettua kalaa vaikka keiton, tms. aineksiksi.

Sitä Turskaahan eli Cod se Seitikin on, joten miksi se pitäisi pakastettuna ostaa kun tuoreenakin saa  8)
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: eevis - marraskuu 07, 2009, 15:12
Unohtunut ihan mainita, mutta nyt tuli mieleen kun justiinsa ostin, eli Vaasan Finncrisp-hapankorppuja saa ainakin tästä Windsorin ZoneFreshistä (http://www.zonefresh.com.au/), paketti maksaa noin 4 doltsua.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: arixmel - marraskuu 22, 2009, 17:16
Tuossa kun katsoin Tahdon asiaa sarjaa ja siina oli kalakukkoja niin tuli mieleen onko kukaan tehnyt kalakukkoja taalla. Mita jos vaikka pienista whitin fileista taytetta tai jotain sinne pain. Mielenkiinnollla lukisin muiden kokeiluista. Itselle tuli mieleen heti Whiting tayte ja kypsennys savustus pontossa....
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: pinkus - marraskuu 26, 2009, 20:47
Enpa ole kokeillut mutta nyt kun mainitsit niin olispa ihana saada kalalukkoa! Ja Ronttosia... Jos kokeilet niin kerro miten kavi! :)
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: jotu - marraskuu 27, 2009, 06:05
Just eilen pidettiin parin kaverin kanssa kukkopileitä ja äsken popsittiin leftoverit savolaisesta partasen kala- ja lanttukukoista. Melko tyyriitä, 2kpl maksoi kaupassa yhteensä 60€. Tosin hinnassa taisi olla lapinlissää,kun oli tuopastu sieltä Kuopiosta. On taiteiltu itsekin, enempi kuitenki pohjois-karjalaisena peruna- tai  lanttuversiota. Ovat nimittäin kotitekoisina tosi hyviä ja edullisiakin. Niin tuli siinä puhetta että tulemme Australian asukkaiksi joulun jälkeen ja tais loppua kukon teko ja syönti. Pähkäiltiin miten mahtaisi esim.bataatti sopia lantun paikalle.., kai sieltä sentään ruisjauhoa saapi? Eipä silti, ei ole tarkoitus tulla sinne suomalaista ruoka- ja muuta kulttuuria muistelemaan vaan innolla odotan ihan niitä paikallisia asioita:-) ..Mutta jos ehki niitä kukkoja...
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: jounij - marraskuu 27, 2009, 07:08
Ei tartte kokeilla bataattia lantun korvikkeeksi, jos ei välttämättä halua (hyvää se silti varmaankin olisi). Nimittäin Ossilan kaupoista on aivan yleisesti saatavissa lanttuja nimikkeellä "swedes". Joskus kauppiailla tosin menee turnipsit ja lantut sekaisin, eli ostaessaan pitää olla tarkkana, että ostaa niitä hieman keltaisempia juurekkaita. Ja silläkin on väliä, mihin vuoden aikaan lantut ostetaan. Nyt kesällä lantut ovat erittäin kuituisia ja siksi hieman vaikeasyöntisiä. Siksipä joulun lanttulaatikkoon ostetaankin lantut jo elokuussa, jolloin ne samantien soseutetaan ja pistetään pakkaseen jouluvalmisteluja odottamaan.


Tuumii
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: SaQ - marraskuu 27, 2009, 07:32
Lainaus käyttäjältä: jounij - marraskuu 27, 2009, 07:08
Siksipä joulun lanttulaatikkoon ostetaankin lantut jo elokuussa, jolloin ne samantien soseutetaan ja pistetään pakkaseen jouluvalmisteluja odottamaan.
Taman vinkin ehdin onneksi lukea jostain (taalta kai) aikaisemmin. Eli meilla on soseutettua lanttua pakkasessa odottamassa joulua. Kylla varmaan uudet sukulaiset katsoo huulipyoreena kun Pohjolan poika vetaa lanttulaatikkoa helteella. Mutta eipa jaa yksin mun savotaksi - puolison mieleen laatikoista oli etenkin lanttu ja siksi kai sita pitaa jouluksi saada.

Joulua odotellessa...
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: jotu - marraskuu 27, 2009, 14:52
No hyvältähän tuo kuulostaa. Kukon tekkoon sitten vain siellä! Linkistä naatintaohje.
http://www.hannapartanen.com/Naatintaohje.pdf (http://www.hannapartanen.com/Naatintaohje.pdf)
Viikonloppua!
Jorma
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: RUU - marraskuu 28, 2009, 13:16
Lainaus käyttäjältä: arixmel - marraskuu 22, 2009, 17:16
Tuossa kun katsoin Tahdon asiaa sarjaa ja siina oli kalakukkoja niin tuli mieleen onko kukaan tehnyt kalakukkoja taalla. Mita jos vaikka pienista whitin fileista taytetta tai jotain sinne pain. Mielenkiinnollla lukisin muiden kokeiluista. Itselle tuli mieleen heti Whiting tayte ja kypsennys savustus pontossa....
Pennisi Cuisine (17 Balaclava St, Woolloongabba, QLD) myy Riga Sprats, joiden kanssa pääsee jo lähelle muikkuja. Kilohailiksihan (http://en.wikipedia.org/wiki/European_sprat) tuota kutsutaan Wikissä. Samoin kukkoon sopivat ruisjauhot saa sieltä säkeittäin että voi leipoa pari kukkoa naapureillekin.

Tuolta kaupasta saa paljon muutakin herkkua, erityisesti Välimeren alueen tai Latinalaisen Amerikan ystäville.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: arixmel - marraskuu 30, 2009, 07:30
Kiitoksia RUU:lle Pennisi Cuisine vinkista. Tuolla pitaa viela joskus menna kaymaan.  Varsinkin kun infrakstuurin kehitys pisti pohjoispuolen eurooppalaisen ruuan tarjoajan nimelta Farmer Joen matalaksi (kirjaimellisesti)
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Milka - marraskuu 30, 2009, 14:21
Lainaus käyttäjältä: pinkus - marraskuu 26, 2009, 20:47
Enpa ole kokeillut mutta nyt kun mainitsit niin olispa ihana saada kalalukkoa! Ja Ronttosia... Jos kokeilet niin kerro miten kavi! :)

Suomentaisitko avuttomalle uteliaallie  :nuttu:  :nuttu:  :nuttu:! Mika on Ronttonen?  :pepsodent
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: MH - marraskuu 30, 2009, 15:42
http://fi.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6ntt%C3%B6nen

http://img.mtv3.fi/mn_kuvat/mtv3/uutiset/kotimaa/ajankohtaista/2008/594481.jpg
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Milka - marraskuu 30, 2009, 19:44
Kiitos MH,

Selvisihan se Ronttonen nyt sitten viimein tyhmemmallekin  :god:

:pepsodent
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: MH - marraskuu 30, 2009, 19:56
:)  En minäkään tiennyt mikä se on, vaikka vaimon vanhemmat kainuusta ovatkin. Onneksi Google tiesi.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: pinkus - joulukuu 04, 2009, 11:27
 :pepsodent kannattaa maistaa jos satut loytamaan!
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: eevis - tammikuu 30, 2010, 15:50
Tää ei nyt varsinainen suomalaisjutska ole, kun on ruåttalainen, mutta iloisena yllärinä Brisbanen Ikeassa ainakin oli pakastekaapissa Daim-kakkujen keskellä Pågenin pikkuisia korvapuusteja! (nimellä Kanel Gifflar) NAM!!! Nää on mun himokkeja Suomessa, olipa kiva löytää niitä täältäkin! :)
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: RUU - tammikuu 30, 2010, 22:11
Eeviksen iloon yhtyen julistan, että Dr Oetkerin Ristorante-pizzat ovat laskeutuneet Colesin pakastekaappiin. Löytyvät varmasti muistakin sopivasti varustetuista kaupoista.
Nuo olivat meidän ehdottomat suosikit pakastepizzakategoriassa.  :)
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: MH - tammikuu 30, 2010, 22:56
Juu ja toivotaan että tulis vielä muitakin dr oetker tuotteita niillä on laadukkaita muitakin tuotteita.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Kottarainen - tammikuu 31, 2010, 13:29
Mä söin niitä Dr Oetkereita viikon putkeen kun löysin pakastealtaasta. Oli ilo ylimmillään! Mun lemppari on perus-mozzarella, johon voi sitten päälle laittaa vaikka prosciuttoa tai tonnikalaa. Namnamnam. Ja tätä ennen en tykännyt yhdestäkään Colesin pakastepitsasta.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: pinkus - toukokuu 06, 2010, 12:02
Kavin juuri meidan paikallisessa hedelma- ja vihanneskaupassa, ja sielta loytyi ruislimppua! Oli tietenkin pakko ostaa ja heti sita maistaa ja olipa se hyvaa! En muista onko kyseista leipomoa tassa ketjussa jo mainostettu, mutta jos ei, niin valmistaja on Philippa's Bakery (http://www.phillippas.com.au/) ja heilla nayttaa olevan edustusta Melbournessa. Nettisivuilla ei ollut listaa jalleenmyyjista, mutta nakojaan he myyvat tuotteitaan muuallakin kuin noissa sivuilla mainituissa paikoissa. Sama vihanneskauppa muuten myy myos graavattua lohta  :pepsodent
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: MH - kesäkuu 29, 2010, 19:14
Lainaus käyttäjältä: RUU - lokakuu 12, 2009, 20:25


Onkos kukaan muuten bongannut seipakettia? Toisin sanoen käsittelemätöntä pakastettua kalaa vaikka keiton, tms. aineksiksi.

Tänään ostettu woolilta HOKI filettä pakastealtaasta joka on siis turskakala, ja valmistettu siitä kalakeittoa. Maku täsmää ja hyvin toimi eikä hajonnut kattilaan palasiksi. Onpa hyvää näin talvi aikaan.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Jiniba - elokuu 20, 2010, 16:04
Nyt olisi viilinsiemen haussa Brisbanessa!
Olisko kenellakaan antaa ihan vahasen, etta saisin laittaa oman aluille ja totuttaa tuon jalkikasvunkin viilin makuun ja koostumukseen.  :D

Kiitos! :god:
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: jotu - elokuu 21, 2010, 20:37
Lainaus käyttäjältä: MH - kesäkuu 29, 2010, 19:14
Lainaus käyttäjältä: RUU - lokakuu 12, 2009, 20:25


Onkos kukaan muuten bongannut seipakettia? Toisin sanoen käsittelemätöntä pakastettua kalaa vaikka keiton, tms. aineksiksi.

Tänään ostettu woolilta HOKI filettä pakastealtaasta joka on siis turskakala, ja valmistettu siitä kalakeittoa. Maku täsmää ja hyvin toimi eikä hajonnut kattilaan palasiksi. Onpa hyvää näin talvi aikaan.
Tänään Wodongan Kennedyn lihakaupasta ostettiin Norjalaista pakastefilettä 12 d/kg ja savustettiin grillissä. Tosi hyvää tuli! Basa-fileet on hyvänmakuisia, tietääkö joku alkuperästä... Hoki fileet joita tänään katsoin, olivat Argentiinasta. Philippan ruislimppua sai ainakin Melbournesta ica:sta (VB:n panimomuseon alakerta)
Täällä Albury Wodongassa saa aivan mahdottoman hyvää ruisleipää Farmers Marketilta joka toinen lauantai, jos ei joku böödy fin ole ehtinyt ensin:-) Milawan leipomo ja sitten joku pieni kotileipomo. Mt Beautysta saa fazerin hapankorppuja:-)
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: jotu - elokuu 21, 2010, 20:41
Sitten vielä pitää mainostaa että Sam's warehousesta saa hyviä Latvialaisa savumuikkuja purkissa:-P
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Marianne2008 - toukokuu 20, 2011, 12:26
Mikä paikallinen juusto vastaa Koskenlaskijaa eli pääkopassa hyvä resepti, mutta Koskenlaskija oli koto-Suomessa olennainen osa, mutta enpa tahtoisi ostaa ja testata joka ainoaa paikallista juustoa löytääkseni sen oikean.  :D
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: spahus - elokuu 06, 2011, 17:50
Tämä löysi Perthin Innaloon IGA:sta niitä Fincrisp -hapankorppuja, eli Vaasan leipomon. Vähän ne oli ohuempia, mutta muuten loistoa!  :XXXX
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Kottarainen - marraskuu 15, 2011, 22:56
Eikö kukaan antanut Jiniballe viilinsiementä? Nyt se on mullakin haussa. Luin ketjun alkupäästä, että siemenen voi kuivata ja lähettää kirjekuoressa, eli viilin ei tarvitse edes olla Brisbanessa! Kai nyt JOLLAIN Australiassa on viilinsiemen tallessa? Muutenhan viili on Australiasta iäksi kadonnut. Ilmianna kaverisi Sydneysta, Perthista tai vaikka Govesta, ja lähettäkää viilinnälkäiselle siemenkuori!

Vaihtoehtoisesti, kuka salakuljettaisi purkin viiliä Suomesta Australiaan?  :pepsodent
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: RUU - marraskuu 16, 2011, 08:38
Kottarainen, homma saattaa olla hallussa. Minulla on nimittain sellainen hamara muistikuva etta viilinsiemenen pystyisi myos luomaan. Nain se taisi meillakin aikanana lahtea kayntiin. Tarkastan viisaammilta ja palataan astialle.  :coolh
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Jiniba - marraskuu 17, 2011, 05:45
Kiitos Kottarainen kun nostit taas tata ketjua, mina olin jo menettanyt toivoni...  :D

Ja Ruu, nyt jaan odottelemaan innokkaana niita tarkempia ohjeita, etta saisin kesaviilit oikeaoppisesti asettumaan!  :) (On nimittain omat kokeilut jaaneet viimeaikoina vahalle.)
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: MH - marraskuu 17, 2011, 06:00
Google kertoo kyllä ohjeet kun hiukan etsii. Eikä ole edes vaikeeta kun kokeilin. Villin valmistaminen haku sanaksi.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: spahus - joulukuu 01, 2011, 15:51
Kuulin Facebookissa, että Belmontin IGAsta saisi irtokarkkiosastolta Fazerin irtokarkkeja ja suklaakonvehteja. En ole itse vielä käynyt tarkastamassa.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: ausseihin! - joulukuu 01, 2011, 19:41
Mikä Belmont mahtaa olla kyseessä? Tietysti toivon, että Belmont täällä Newcastlen kupeessa.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: iluvatar - joulukuu 02, 2011, 06:32
Hmm... muo jäi kiehtomaan ajatus, että tekis itse Suomessa sellasen freeze-dry stockin ja tois Ausseihin, samalla vois tehdä piimästä. Pitääkin tutkia asiaa, jos tuo onnistuisi.. löysin jo hyviä ohjeistuksia netistä.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: fatamorgana - joulukuu 02, 2011, 14:48
ausseihin, kyseessa on Perthin Belmont eli lannesta loytyy :)
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Zara - elokuu 17, 2012, 21:17
 :) :)Moikka, tulin juuri Suomen lomalta, siella ystavani tarjosi ihanaa sitruunapiirakkaa
Vaahtoutuvan vaniljakastikkeen kanssa (näitä löytyy mm. Valiolta, Pirkalta jne.).
Onkohan taalla Ausseissa saatavilla vaahtoutuvaa vaniljakastiketta. Eli siis ihan eri maku ja koostumus kuin tavallisessa "custard". Jos joku osaa neuvoa, voiko tata tehda jotenkin (yhdistelemalla
Eri aineosia) tai ostaa valmiina, kuten Suomessa, olisin kiitollinen. :)

Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Tase - elokuu 30, 2012, 20:03
Minkälaista sapuskaa backpackerit ootte yleensä hostelleissa paikallisista ruokatarvikkeista kokkailleet?
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: MK - syyskuu 01, 2012, 17:11
Yleisimmät "kokkailut" taisi olla pastaruoat valmiskastikkeilla, nuudeleita tonnikalalla. Ainoana oikeana kokkailuina oli lähinnä suomalaisen makaronilaatikon tekeminen pari kertaa, ja myöskin riisipuuroa kanelin kera tuli tehtyä joulun kunniaksi  :D
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: b9leto00 - marraskuu 04, 2012, 20:03
Mitä te työssäkäyvät ihmiset syötte töissä? Huomenna saatan aloittaa varastohommat brisbanessa mutta kaupoissa ei näy suomalaiseen tapaan valmisruokia? Kokkailetteko joka päivä huomiselle ruoat vai? :)
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: Savonian - marraskuu 04, 2012, 20:43
Nuudeleita, salaattia, voileipiä, edellisen päivän jämiä jne.
Tosin suomalaiseen verrattuna työpaikan "tearoom"in fasiliteetit voi olla aika ankeat, eli kannattaa ekana päivänä ottaa ruoka mukaan astiassa missä sen voi lämmittää ja syödä, sekä omat aseet, samoin jos meinaa juoda kahvia tms... Seuraavana päivänä (jos menee samaan paikkaan) tietää sitten mitä on tarjolla työn puolesta ja mitä ei... Pastan syöminen pienellä muovilusikallla on aika avartava kokemus.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: sim - marraskuu 04, 2012, 20:55
Riippuu tietysti hirveästi työpaikan sijainnista; meillä Melbournen keskustassa ehkä 25% ihmisistä tuo omat eväät ja loppu ruokailee jossain ehkä tuhannesta 500m:n säteellä olevasta lounasta tarjoavassa ravintolassa/kahvilassa/pubissa/tms. Täytetty leipä jossain muodossansa on suosittua tavaraa oli kyse kummasta vaan kategoriasta.
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: RUU - marraskuu 04, 2012, 21:18
Useimmitenhan työpaikkojen keittiöistä / ruokahuoneesta löytyy jääkaappi, mikrouuni, ja leipägrilli. Kannattaa varautua omavaraisuuteen eli siihen, että voi syödä suoraan mikropurkistaan ja on omat ruokailuvälineet mukana.
Varastot ovat vähän syrjäisemmillä alueilla, joten ruokalat ovat lähiseudulla aika vähissä ja aikaa voi kulua enemmän kuin ruokatauolle on säädetty. Eväslaukku tulee olemaan sinulle varsin tuttu näky...
Otsikko: Vs: Ruoka-aineita ossilan kaupoissa
Kirjoitti: MH - marraskuu 04, 2012, 21:25
Omat evaat mukaan on oikeastaan ainoa vaihtoehto. Itse tyoskentelen teollisuusalueella ja siella on kylla pikaruokapaikkoja ongelma on se etta niissa on lounasaikaan aikapaljon vakea ja joutuu jonottamaan jolloin se tauko kuluu helposti jonottaessa. Pieni kylmalaukku on erittain kateva. Itsella yleensa kaksi vesipulloa jotka illalla laitan pakastimeen ja aamulla otan jaisena laukun pohjalle siiten evaat paalle. Vesipulloja kaytan normaali kylmapakkausten sijaan ihan siksi etta kuumina paivina pulloissa olevan veden voi tarvittaessa juoda sita mukaa kun se sulaa.

Myos kotona ruokaa laittaessa kannattaa tehda isompia kerta annoksia joista voi sitten pakata sopiviin annoksiin ja pakastaa. Mikro kuitenkin loytyy lahes jokaisesta tyopaikasta.