Australian Viestitaulu

Viestitaulu => Elämää Australiassa => Asuminen - eläminen => Aiheen aloitti: Jouko - Joulukuu 21, 2003, 23:19

Otsikko: Joulun vietto
Kirjoitti: Jouko - Joulukuu 21, 2003, 23:19
Mitenkäs vietätte joulua täällä Australiassa, onko joulunviettotapanne suomalaiset vai sekoitus molempia. WH matkaajille joulu tulee ainakin olemaan ikimuistoinen.

Me vietämme joulua "lähes" suomalaiseen tapaan, lanttulaatikoiden, lohen, sun muiden perinne ruokien parissa poikkeuksena että, joulupäivänä olemme yleensä pakanneet kaikki jouluruuat autoon, ja suunnistaneet joulupäivän piknikille Byron Bayn läheisyydessä sijaitsevalle Watego beachille.

Joulukuusen virkaa hoitaa nyt muovikuusi, aikaisempina vuosina tuli hommattua noita mäntyjä jotka kieltämättä kyllä näyttävät enemmän kuuselta mutta pudottavat neulaset melko hätäseen. Kuusi tuodaan (tai on tähän saakka tuotu) lasten painostuksesta huolimatta sisään vasta jouluviikolla.

Jouluruuat on osittain tehty itse tai hankittu Scandinavian Bakerystä. Kinkkua ei ole ollut muutamaan vuoteen, virkaan on hoitanut joku pieni lihakäärö. Niin ja Scandinavian Bakeryn osoite sekä aukioloajat löytyvät täältä. http://www.dundernews.com/viestitaulu/viewthread.php?tid=861&page=1#pid9495

Naapurin lapsia on yleensä hieman harmittanut suomalaisten tapa jakaa lahjat jo jouluaattona, eikä joulupäivän aamuna kuten paikalliset tapaavat. Tietysti joulun viettoon kuuluu puhelut suomeen perheen jäsenille ja ystäville, on se tosi hyvä että nykyään on noita puhelin kortteja kuten Super Saver joilla soittaminen on suorastaan naurettavan halpaa.

Mielenkiintoista on muuten että lapsista ainoa oikea joulu on tämä lämpöinen joulu, kun taas meidän perheen aikuisista jouluun kuuluu hiljaa satava lumi, kynttilät, tuorejoulukuusi jne?

Muuten tänään on kello 11,00 alkaen Brisbanen Suomitalolla 62, Newnham Rd Mt Gravatt Kauneimmat joululaulut mutta jos ei ole kiinnostunut lauleskelusta kannattaa saapua hieman myöhemmin  joulumyyjäisiin joissa on mahdollisuus paikkailla puutteellista jouluruokavalikoimaa?
http://www.dundernews.com/seurat/kalenterit/view_entry.php?id=225&date=20031221
Otsikko:
Kirjoitti: sanna77 - Joulukuu 24, 2003, 00:03
Tämä on minun ensimmäinen ns lämmin joulu ja pitää tunnustaa, että en ole sitä joulu fiilistä täällä vielä saanut. Minun joulu tunnelman tuovat, lumi ja pakkanen, kynttilät, tuoreen kuusen tuoksu ilmassa ja pimeät illat. Perinteisistä joululauluista puhumattakaan. Jouluna saa myös syödä herkkuja, kuten porkkana- ja perunalaatikkoa, joita ei muuten tule syötyä.

Vietin joulua pari vuotta sitten englannissa, jolloin tein itse kaikki laatikot yms ja tunnelma oli hyvin samankaltainen kuin suomessa. Tänä vuonna olen ollut liian kiireinen tehdäkseni jouluherkkuja, ostin suomalaiselta kirkolta porkkanalaatikon ja se onkin sitten ainut perinteinen suomalainen jouluruoka meidän pöydässä.  "Anoppi" valmistaa possun paistin ja perinteinen aussi pudding on tehty jo viikko sitten. Lahjat avataan tänä vuonna joulupäivän aamuna. Olemme aikaisempina vuosina tehneet kompromissin ja avanneet osan lahjoista aaattona ja osan joulupäivänä. Tämän joulun vietämme poikaystäväni perheen kanssa, viime vuonna olimme suomessa minun perheen kanssa.

Vaikka olenkin tottunut suomalaiseen jouluvietto tapoihin niin minusta on rikkautta päästä kokemaan muita tapoja ja perinteitä. Mekin varmasti muodostamme omia uusia perinteitä, jotka saavat vaikutteita sekä suomalaisesta että australialaisesta joulunviettotavoista. Ensi jouluna pyrin tekemään itse enemmän suomalaisia jouluruokia ja ehkä sitä kautta se jouluinen fiilis valtaa minunkin mielen....

Hyvää ja rauhaisaa joulua Joukolle ja muille Dunderilaisille :D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Joulukuu 24, 2003, 01:22
Tuleva joulu on meille yhdeksas lumeton joulu ja  niin se vaan on, etta kun  ei jouluna ole lunta niin eihan se tunnu lainkaan oikealta  joululta. Lumi kun kuuluu niin itsestaan selvasti jouluun. Myos lapset kokevat samoin. Jouluna aina toivoisin olevani koto-Suomessa. Se aidon kuusen tuoksu tai kun voi heittaa matot hangelle tuulettumaan tuoden  koko taloon ihanan raikkaan tuoksun, hyasintin tuoksu, kynttilat, pimeys, haudoilla kaynti, pakkasen nipistely poskilla...

Mutta  eihan lammin luita riko! Mita nyt kynttilat se taivuttaa ennen kuin niita ehtii sytyttamaan . Piparitalon rakentaminen on tassa kosteudessa hieman hankalaa, sen saimme taas eilen illalla kokea, kaatuu, ei kaadu...

Kaikki tehdaan itse aina joululimppua ja kotikaljaa myoten ja ne perinteiset jouluruuat meille ovat aina iso kinkku, imelletty perunalaatikko, lanttu-ja porkkanaloota, graavilohi, lihapullat, rosollit, piparit ja tortut...

Joulupukki meilla vierailee aattoiltana ja sitten joulupaivana ja tapanina tapaamme ystavia .

Ensimmaista kertaa paasemme tana jouluna joulusaunaankin meille valmistuessa saunan  toukokuussa.

Olemme kaiketi olleet kilttejakin saadessamme nelja isoa pakettia Suomesta.

Kivaksi perinteeksi on tullut myos nain aatonaattona kokoontua pienella porukalla ystavan luokse laulamaan joululauluja pianon saestyksella ja silloin viimeistaan tulee hilkun verran joulun tunnetta. Niin ja illalla jos ehditaan ja jaksetaan tuodaan muovikuusi taloon.

Joulun viettomme on siis hyvin suomalainen. Melkein. Bon boneja lukuunottamatta.
Otsikko:
Kirjoitti: Anski - Joulukuu 24, 2003, 11:25
Itse vietin viime joulun lämpimässä ja vielä ilman perhettä ja ei siinä joulun tunnelmaan kyllä päässyt mitenkään.
Minunkin mielstäni jouluun kuuluu ehdottomasti, että on kylmä, lunta, oikea joulukuusi, kaikki perinneruoat, haudoilla käynti, kynttilät yms.
Mettekin noita tuossa jo luetteli.
Ja tietenkin se, että saa viettää aikaa rauhassa perheen kanssa ja syödä niin paljon jouluruokia ja suklaita, kun ikinä jaksaa!:D
Ei tulisi mieleenkään kieltäytyä jouluna herkuttelusta!
Alkakoon sitten tammikuussa dieetti joulukilojen pois saamiseksi ja tipaton tammikuu :D
Jospa se auttaisi, että lähtee juokseen alennusmyynteihin :D

Oikein hyvää joulua kaikille, nauttikaa! :)
Otsikko:
Kirjoitti: Marika - Joulukuu 24, 2003, 11:28
Minulla on myoskin edessa ensimmainen lammin joulu poissa Suomesta.

Jouluaattoiltana aussisukulaiset on kutsuttu viettamaan suomalaista joulua, joten imelletty perunalaatikko on nyt uunissa ja kinkku paistetaan aamulla. Toivottavasti ausseille lootat ja rosolli maistuu, suorituspaineita on :)

Joulupaivana vietetaan sitten perinteista aussijoulua, ja lahjatkin saa kuulemma avata vasta silloin..

Muovikuusi ja jouluvalot on olleet jo joulukuun alkupuolelta lahtien. Sain yhden joulukortin mukana suomenkielisen joululaulu-cd:n, jota olen soittanut ahkerasti.

Olen paassyt tassa puuhastellessa joulutunnelmaan, tunnelmahan lahtee aina sydamesta, mutta ei tama joulu tietenkaan samalta tunnu kuin Suomessa. Oikea joulu tulee kuitenkin aina olemaan se pimea ja kylma Suomi-joulu, kuten Mette sita kuvaili. Mutta annan Aussi-joululle tilaisuuden yllattaa :)

Mukavaa joulua kaikille!
Otsikko:
Kirjoitti: Heidi - Joulukuu 24, 2003, 22:40
Mun taytyy kylla sanoa, etta tana vuonna on joulumieli ihan taysin hukassa enka ole edes jaksanut yrittaa sita loytaa. Joulu on ollut aina meidan perheessa tosi tarkea ja rakas tapahtuma, mutta (aussi)mieheni perheessa sita ei sen kummemmin ole koskaan juhlittu, eika han siten oikein ymmarra sita, etta itse tunnen syyllisyytta siita, etten ole valmistellut mitaan sen kummempaa. Vietamme joulun tana vuonna ihan kahdestaan, silla mieheni perhe asuu aika kaukana. Yhtena vuonna vein heille mennessamme mukanani rosollia ja valkosipulisilakoita ja muuta perinteista, mutta ei ne oikein tuntuneet maistuvan. Piparit sentaan kelpasivat! Joulupaivan suunnitelmissa on nyt piknik-lounas ja uimista ja rentoutumista joen varrella, aattoiltana barbeque kavereiden luona. Viime joulun olin Suomessa ja nyt mietin, etta olisinpa taas siella! Meidan naapureilla on kamalia vilkkuvia jouluvaloja ja muuta kraasaa pihat taynna talojen kattoja myoten, niita kun katselee tulee kynttiloita ja rauhallista joulutunnelmaa todella ikava... No, ehka sitten tulevaisuudessa meillekin muodostuu perheenlisayksen myota omia perinteita ja joulu alkaa taas tuntua joululta, sellaiselta omanlaiselta, joka saa sitten olla sekoitus suomalaista ja australialaista. :)
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Joulukuu 29, 2003, 04:03
Samoin on minulta kadoksissa perinteinen suomalainen joulu, enkä ole asiasta edes kovin pahoillani. En ole ollut Suomessa mitenkään innokas joulun viettäjä, joskaan en myöskään sen kiivas vastustaja. Minua on vain enemmänkin ärsyttänyt kaikki se hössötys ja melu, niin etten ole viitsinyt lähteä siihen mukaan. Toisaalta olen kyllä sitten nauttinut aaton rauhasta lumisten mäntyjen keskellä ja kynttilöistä hautausmailla tai talojen pihoissa tai jopa joulukaduilla jos ei ole tarvinnut itse mennä tungokseen ja meteliin. Joululaulut ärsyttivät kun niitä soitettiin liikaa ja väärässä paikassa metelin ja ruuhkien keskellä. Niitä ei enää sitten huvittanut jouluna edes kuunnella. Täällä joululaulut tietysti ovat osa Suomi-nostalgiaa, ja jonkun voi joskus kuunnellakin, joskin nuo oikein hartaat ja lumiset tuntuvat täällä  enemmänkin koomisilta.

Puolisoni ei ole viettänyt tähän saakka joulua lainkaan, emmekä me kumpikaan ole paljoa perillä australialaisen joulunvieton yksityiskhdista. Tämä on meille toinen joulu yhdessä, molemmat on vietetty  tässä maassa. Aika puhtaalta pöydältä me siis aloitamme, ja onkin ihan luonnollista katsoa ja odottaa, että meille syntyvät ne omanlaisemme ja itsemme näköiset jouluperinteet. Niihin varmastikin kuuluu vähän suomalaista, hitunen aasialaista juhlaperinnettä ja hieman myös australialaista. Ei Joulusta kutienkaan varmaankaan muodostu meille mitään vuoden kohokohtaa eikä mitään niin vakavaa, että sen eteen viitsisi paljoa hössöttää.

Näinä kahtena jouluna erityinen ilon aihe ovat olleet Suomesta tulleet pikku paketit, jotka olemme avanneet joulupäivänä. Viime jouluna ne avattiin Sydneyssä taiwanilaisten ystävien grillin ympärillä. Tänä jouluna me pakkasimme lahjat ja eväät autoon ja ajoimme kohti pohjoista pysähtyen rannalle ja sademetsään syömään ja avammaan lahjoja. Toisillemme emme osta mitään emmekä paljoa myöskään ystäville tai sukulaisille. Emmekä halua saadakaan kuin jotain hyvin pientä ja symbolista, tärkeää on että se tulee Suomesta.  Pakettien avaaminen, maisemat, ruuat ym. tietysti sitten ikuistetaan videolle, joka lähetetään Suomeen  sukulaisille.

Suomalaisia jouluruokia ei ole tullut minulla ikävä, eikä puoliso niistä mitään tiedäkään. Kinkut, kalkkunat ja kalat eivät minun ruokapöytääni muutenkaan kuulu. Porkkana- ja lanttu-laatikkoa voisin joskus tehdä, mutta en kyllä ihan suomalaisittain, vaan kyllä nekin varmaan muotoutuisivat aika paljon aasialaiseen suuntaan.

Vuosi sitten söimme joulupäivänä runsaasti duriania pakastettuna ja levionnaisissa. Tänä vuonna oli tarkoitus ostaa sitä myös, mutta ei ollut aasiakaupassa edes pakastettua. Olikin sitten aika yllätys kun Arja, Tony ja pojat tupsahtivat ovelle pari tuoretta duriania mukanaan. Tosin se tapahtui vasta joulun jälkeen eli eilen, mutta yllätys olis itäkin riemukaampi - sekä jälleennäkemisen että tuon taivaallisen tuoksun ja makunautinnon  ansiosta! Nyt sitten päätettiinkin, että durianista tuli se meidän joulupöydän kunkku ja sen tuoksusta meille kuusentuoksun korvike  Täytyy vaan tehdä hakumatka Cairnsin sunntaan vähän ennen joulua, vaikka paras sesonki onkin vasta helmikuussa. :D
Otsikko:
Kirjoitti: Jouko - Joulukuu 29, 2003, 09:17
Timo,

Olen samaan mieltä noista joululauluista kun niitä joutuu väkisin kuuntelemaan noissa supermarketeissa, niin ei niitä enää viitsi paljon kotona vinguttaa. Kyllä niistä on jo se paras terä sahattu pois markkinointitarkoituksissa.

En myöskään pidä joulun kaupallisesta puolesta, vaikka ostammekin lapsillemme lahjoja. Tosin tuo lahjojen ostaminen on pieni pakko, aikuisille emme osta. J

Oli muuten tänä vuonna hiukkasen vaikeaa päästä noilla kovasti mainostamillani Super Saver korteilla suomeen. Oikeen siinä rupes numeroita vääntäessä %#/! käyrä nouseen tappiin kun läpi ei meinannut päästä sitten millään. Viimein piti soittaa lyhyet puhelut tolla telstralla, joka kuten tiedetään veloittaa kuin ?wounded bull?.

Kuumuudesta huolimatta (+38) Lanttulaatikot syötiin hyvällä ruokahalulla, tuntuivat maittavimmilta kuin vuosiin, kiitokset siitä menevät vaimolle.

Onneksi taas saa olla vuoden rauhassa tuosta jouluhössötyksestä, samalla voisin onnitella itseäni jotakuinkin onnistuneesta jouluhössötyksen välttämisestä. Ostoshelvettiin jouduin astumaan vain 2 kertaa pahimman rumban aikana.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Joulukuu 29, 2003, 10:58
"Optus mobiles off air " :??

Timo :D
Meilla toimi kylla hyvin, niin Optukset kuin Telstratkin, mutta niinhan se lehtikin kait sanoi, etta oli North Queensland problem lahinna :)
Otsikko: Tämän Timon viesti viestin oikea paikka on ennen Jaakon viestiä
Kirjoitti: Jouko - Joulukuu 29, 2003, 11:25
Tässä tämä viesti joka oli jostain syystä tullut kolme kertaa...

Jouko,

Minä taas ihmettelin, miksei kännykkään tule yhtään tekstaria Suomen aattoillan aikaan. Itse en soittele enkä edes tekstittele, mutta vastaan kyllä tuleviin. No, tapaninpäivänähän se selvisi kun luin lehdestä, että Optus mobiles off air (http://townsvillebulletin.news.com.au/common/story_page/0,7034,8263387%255E14787,00.html).  En tiedä toimivatko vieläkään kun en ole kännykkää tarvinnut.

Tuo joulun kaupallinen puoli ei todellakaan ole mikään niin yksinkertainen juttu. Tottahan sitä lapsille ja miksei muillekin joista pitää, ostaa ihan mielellään. Ei kait se pahin kaupallisuus ole siinä ostamisessa sinänsä vaan päättömässä hysteriassa ja kilpailuhengessä, tyyliin kenen lapset saavat eniten ja kalliimpia lahjoja.

Niin, nyt kun on päästy jouluhössötyksestä, voidaan siirtyä alennusmyyntihössötykseen ;)  Huomasinpa vain lauantaina kun käytiin kaupassa, ettei se meno paljoa ole joulusta hilliintynyt. Äitini muuten on jo vuosia harrastanut sitä, että ostaa joululahjat pitkin vuotta alennusmyynneistä ja lopettaa niiden ostelun marraskuun alussa.

Timo
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Joulukuu 29, 2003, 12:06
Timo :D

Kerroit äitisi ostavan joululahjoja pitkin vuotta alennusmyynneistä ihan kuten minäkin teen. Varsinaiset lelulahjat perheemme pienimmälle hankitaan aina Targetin lelualesta puoleen hintaan elokuulla.Todella helppoa ja vaivatonta!Tai onhan sielläkin kova tungos, mutta kun kotona olen jo tehnyt läksyni  kataloogista, niin ostosten tekoa nopeuttaa kun tiedän  mitä ostan .
Minä tosiaan kävin vain jokusen kerran noissa isoissa ostareissa joulun alla enkä edes huomannut joululaulujen soivan :?? Jouluna siis jaksoimme hyvällä halulla kuunnella kotoisia joululauluja Mauri Antero Nummista ym...Mikko Alatalosta taisimme saada yliannostuksen ...
Jouluko vain kaupallinen? Eh-ei! Onhan myös Valentinen päivää, äitien-ja isienpäivää  etc.
Myönnän silti pikkuisen stressaavani joululla kuten ruuanvalmistuksilla ja siivouksilla, mutta kukapa ei?  Joulun alla tein esim. oikein kunnon lattiapesun keittiöön ihan vesiletkulla vaan ruiskuttelin vettä taloon .  No, olin unohtanut sulkea ikkunallisen oven  ja jonkin ajan kuluttua tajusin keittiön lattian lainehtivan..

Onhan joulu vain kerran vuodessa ja juhannus joka kesä:D
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Joulukuu 29, 2003, 12:44
Mette :D

"Onhan joulu vain kerran vuodessa ja juhannus joka kesä"

Täällä Ossilassahan se joulu on kaksi kertaa vuodessa  kun mukaan luetaan myös tuo "Christmas in July"-hössötys ;)
Ja juhannus joka talvi, jos joku sitä viettää :D

Kaikkihan on nykyään kaupallista ... alkaen jokapäiväisestä nälän tyydyttämisesta ... joten ei sitä  voida välttää. Ja onhan tuota hössötystä ostoskekuksissa myös joka torstai-ilta, jolloin ainakin täällä ovat kaupat pidempään auki sekä lauantaisin. Monihan siitäkin hössöyksestä leipänsä tienaa.

Mitä olet, Mette, kertoillut teidän perheen joulun vietosta, niin kuullostaa kovin aktiiviselta ja miltei täydellisyyttä hipovalta. Perheesi ja ystäväsi ovat varmasti ikionnellisia tarmostasi järjestää kaikki tuo :D  

Minä kuuntelin nuo nimmiset ja alatalot vain kerran joulukuun alussa enkä edes muistanut niiden olemassaoloa enää joulun aikoihin.

Meillä muuten on satanut pari tuntia tänä iltana. Siinäpä varsin iloinen joululahja vähän jälkikäteen. Eipä tarvitse pariin päivään käyttää puutarhaletkua :D
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Joulukuu 30, 2003, 05:22
Timo :D

 Aktiiviselta ja  miltei täydellisyyttä hipovalta kuulostaa meidän tuoksujen SINIVALKOINEN JOULU.
Täydellisyyden tavoittelu kuulostaa mielestäni tässä yhteydessä joulunpilaajalta,  pakkojuhlan makuiselta miksei hajuiseltakin? Monille  meistä joulumieli syntyy tuoksuista. Hajuaisti on yksi ihmisen alkukantaisimmista aisteista ja sillä on PITKÄ MUISTI. Yksittäinen tuoksu voi palauttaa mieleen yksityiskohtaisen tilanteen kaukaa lapsuudesta. Ihmisen hajuaisti on myös tiukasti sidottu tunteisiin. Hajun perusteella joko pidämme tai emme. Tunne syntyy usein silmäräpäyksessä, miltei tiedostamatta. Pystymme erottamaan neljä erilaista makua, mutta erilaisia hajuja erotamme tuhansia. Lisäksi äitini jo sen sanoi, joulu tulee vain tekemällä ja niin se minustakin vain on. Saahan sitä perinteitä toki rikkoakin. Joulua voi siis viettää ihan niin kuin itsestä parhaimmalta tuntuu ja siitähän se joulun taika tulee.

Juhannuskokolla ollaan oltu joka jussi täällä Ossilassa paitsi ei viime vuonna.
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - Marraskuu 17, 2004, 02:04
Herättelenpä tätä joululaihetta taas, kun alkaa olla se aika vuodesta...

Tutkin Australia Postin nettisivulta hintalaskurilla että paljonko varaan rahaa mukaan kun lähetän joululahjapaketin Suomeen (ajattelin laittaa lähes kaikki lahjat samassa paketissa yhteen osoitteeseen Economyna, niin ei tulisi kovin paljoa postimaksuja...) ja siellä törmäsinkin yllättäviin "tuontirajoituksiin":

Lainaus
Senders should determine import restrictions from Finnish authorities before posting:

    * Alcohol
    * Almanacs and calendars
    * Animal products
    * Cloth and material
    * Firearms
    * Honeycomb
    * Meat products
    * Medicines
    * Plant or weed-killer
    * Plants of parts of plants
    * Poisons
    * Seeds.


Päätin tutkia Suomen Postin ja Tullilaitoksen nettisivulta jotta mikä on homman nimi esimerkiksi kalentereiden tai kankaan suhteen... Löytyihän sieltä rajoituksia, mutta en kyllä löytänyt mitään mainintaa kalentereista. Tässäpä kuitenkin linkki Tullin sivuille, missä puhutaan lahjojen vastaanottamisesta EU:n ulkopuolelta. Huomioida kannattaa ainakin tuo arvorajoitus 45 euroa. http://www.tulli.fi/fi/03_Yksityishenkilot/05_Lahjat/02_Lahjat_EUn_ulkopuolelta/index.jsp
Otsikko:
Kirjoitti: Tuipa - Marraskuu 17, 2004, 02:19
Muutamia kuukausia sitten herättelin täällä keskustelua noista Suomen  tullimaksuista. Ja täältä saamien vinkkieni mukaan lähetinkin rahtipaketin Suomeen lokakuun alussa (ja säästin siinä pitkän pennin kun lähetin samalla koko perheen joululahjat) - Eli en laittanut hintaa pakettiin lainkaan! Kahtena kertana on paketit haettu tullin kautta (tosin maksamatta) joten nyt en siis edes ilmoittanut hintoja. Tuo 45 euroa on nimittäin mitätön summa jos lähettää 7 hengen lahjoja!
Otsikko:
Kirjoitti: LauraK - Marraskuu 17, 2004, 06:50
Kieltämättä alkaa jo hieman ahdistaa joulun lähestyminen. :itke
Joululta ei tosiaankaan tunnu ollenkaan ja tuntuu ihan ihmeelliseltä yrittää kirjoittaa joulukortteja. Eikä vielä ole aavistuskaan että mitähän sitä jouluaattona tehdään.  Onneksi ei ole juurikaan rahaa ostaa joululahjoja Suomeen lähetettäväksi nyt, mikä on kyllä hyvä juttu. hih! Kummilapsille pitää toki laittaa paketit postiin :)

Onko tämä ensimmäinen joulu täällä lämpimässä kaikille yhtä vaikea? Minulla on ainakin nyt jo ikävä jouluaaton riisipuuroa :(
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - Marraskuu 17, 2004, 07:21
LauraK,

Voithan sina toki riisipuuroa taallakin keitella. Sanoisinpa etta kaikkiin suomalaisiin jouluruokiin loytyy ainekset Ausseista ja netista reseptit ja ei kun kokkaamaan.

;)
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Marraskuu 17, 2004, 09:35
Laura K :D

Meilla ainaskin on kaikki perinteiset suomalaiset jouluruoat poydassa riisipuurosta, rosollista ja lanttulaatikosta alkaen :D
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - Marraskuu 17, 2004, 13:11
Lainaus
Alkuperäinen postittaja riaapa


Päätin tutkia Suomen Postin ja Tullilaitoksen nettisivulta jotta mikä on homman nimi esimerkiksi kalentereiden tai kankaan suhteen... Löytyihän sieltä rajoituksia, mutta en kyllä löytänyt mitään mainintaa kalentereista.  


Olisikohan Helsingin yliopistolla  mitään  tekemistä  rajoituksien suhteen?Olettaisin rajoituksen koskevan  suomenkielisiä(ja ruotsin myös)kalentereita. Helsingin yliopistolla kun on  yksinoikeus  suomen-ja ruotsinkielisiin allakoihin ja kalentereihin  ja nimipäiviin( meillä kaikissa kalentereissa lukee" Helsingin yliopiston hyväksymänä tai erioikeudella" ).Olisikohan tämä rajoitus tehty estämään halpamaissa tehtyjen suomen-ja ruotsinkielisten  kalentereiden ja allakoiden pääsyä Suomeen?
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - Marraskuu 17, 2004, 21:32
Urul,

tuo minullekin tuli mieleen, mutta en löytänyt ainakaan Tullin sivuilta mitään mainintaa siitä. Aika outoa että asia mainitaan Australia Postin sivuilla kohdassa joka on ymmärtääkseni ihan yksityishenkilöille. :confuse
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - Marraskuu 17, 2004, 21:36
Ja nyt kun päästiin jouluruoka-asiaan, niin haluaisin kysyä neuvoa teiltä täällä kauemmin asuneilta ja muutenkin ruuanlaitosta enemmän tietäviltä. Mitä hilloa olette käyttäneet joulutorttuihin? Olen yhtenä jouluna yrittänyt tehdä joulutorttuja ja käytin jotain tavallista luumuhilloa jonka löysin kaupasta, mutta sehän ei uunissa pysynyt lainkaan paikallaan, vaan valui tortuista ulos ja pitkin uunipeltiä! Joulutortut on mun jouluun ehdottomasti kuuluva herkku, joten haluaisin niitä tehdä tänäkin vuonna, mutta mieluiten niin, että hillo pysyy tortuissa... :nuttu:
Otsikko:
Kirjoitti: sanna77 - Marraskuu 17, 2004, 22:31
Riina :D Tästähän puhuimme vähän aikaa sitten, mutta unohtui kysyä siellä Altonassa muilta :nuttu: Joo olisin minäkin kiinnostunut tietämään että onko täällä ausseissa olemassa uuninkestävää luumu hilloa. Vai toimisko jos laittais vaan kivettömän luumun hillon tilalle:?
Toinen kysymys mitä olen miettinyt niin millä riisillä olette tehneet riisipuuroa, ihan sillä samalla kuin tehdään risottoa vai löytyykö täältä jokin muukin lyhyt puuroutuva riisi...?
Ja kolmas tähän jouluun ja ruokaan littyvä asia: onko joku löytänyt kaupasta valmista piparitaikinaa vai joutuuko sen itse tekemään :confuse

Miten tämä joulu tuleekin joka vuosi liian nopeasti vaikka kuinka yrittää valmistautua :itke
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - Marraskuu 17, 2004, 23:44
Sanna :D Niinhän puhuttiin, ja minä silloin arvelin, että jos ei Mette :god: tai Jaaks :god: tiedä, niin ei sitten kukaan...

Tästä riisipuuroasiasta juttelin Zenden kanssa, ja kuulemma Calrose-riisillä onnistuu. Olen pari vuotta sitten tehnyt joulupuuron "anoppilassa", mutta en muista oliko kyseessä silloin juuri tuo Calrose -joka tapauksessa puuro onnistui hyvin. Nyt olen ostanut kilon verran Sun Rice -merkkistä "White Calrose Medium Grain Ricea", koska se oli lyhyin riisi mitä Colesilta löysin. Voisin tehdä testipuuron ennen joulua ja raportoida sulle sitten. ;)

Teen varmaan myös piparitaikinan itse, koska mulla on äitin resepti jolla tulee ne "ainoat oikeanlaiset" piparit. Minä kun tykkään mieluummin vähän pehmeistä pipareista kuin sellaisista rapeista mitä niistä valmiista taikinoista yleensä tulee. Eikös joku ollut sitä mieltä että Ikealta saisi valmista piparitaikinaa? Pystyykö joku varmistamaan tämän tiedon?

On tässä työttömyydessä se hyvä puoli, että mulla alkaa olla kaikki joululahjat jo ostettuna ja joulukortit askarreltu, nyt on enää jäljellä se ruokapuoli. :)
Otsikko:
Kirjoitti: woikukka - Marraskuu 18, 2004, 03:16
Ensimmainen joulu poissa "kotoa"... Tulee varmaan olemaan aikalailla erilainen eika varmasti loydy mitaan tuttua joulupoydasta saati muistakaan tutuista jouluperinteista. No ei sen puoleen, en ole mikaan jouluihminen, joten eikai sita sitten niin paljon edes kaipaa...

Eilen laitoin economy mailina muutaman joululahjan menemaan Suomeen ja maksoin itseni kipeaksi, mutta tuskin sita niin usein tulee tehtya, etta pitaisi alkaa pihistelemaan :P. Kohta pitaisi kai hankkia joulukortit, ei ole niin paljon taiteellista silmaa, etta tekisin itse. Tosin tunnestusti mulla aina kaikki jaa viime tippaan :hahhaa...

Riaapalle tiedoksi, etta laitoin menemaan myos kalentereita (seinasellaisia Australia kuvilla) eika posti siita mitaan sanonut, sanoin viela ihan suoraan mita lahetin. Nyt sit vaan odottelen, etta tulee tieto niiden perille menosta.
Otsikko:
Kirjoitti: fogs - Marraskuu 18, 2004, 04:47
Me ollaan onnistuttu yhdistämään suomalainen ja aussi joulu mukavasti :D
Jouluaattona tulee aussipuolisko perheestä syömään suomalaista jouluruokaa, juomaan muutaman drinkin ja keskustelemaan netin kautta suomipuolen perheen kanssa (webbikamerat kummassakin päässä tekee kokemuksen mukavaksi). Appivanhemmat jää yleensä yöksi ja jouluaamuna alkaa sitten aussijoulu eli avataan lahjat, syödään kinkun tähteitä, salaatteja, BBQ, katkarapuja ja paikallisia rapuja. Rannalle uimaan ja takas takapihalle viettämään päivänjatkoa.

En voisi kuvitella kokkaavani suomalaisia jouluruokia joulupäivänä, täällä kun on menneinä vuosina ollut yli +40C silloin ja ei oikein maittaisi, enemmän niistä nautitaan viileämpänä jouluaattoiltana. Kun taas ravut, katkaravut ja salaatit piristää hyvin joulupäivää.

Tapaninpäivänä sitten paiskitaankin taas hulluna töitä, such is the hospitality industry...:nuttu:
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - Marraskuu 18, 2004, 07:25
Tuo Riinan mainitsema Calrose  white medium on  puuroriisiä.Joskus tein puuron  arborio-riisistä,joka  on lyhyt riisi myös,mutta  lopputulos ei ollut yhtä hyvä kuin Calrosesta.
Valmista luumusosetta tuskin täältä löytää.Se tosin on helppo itsekin valmistaa.Minä olen luumusoseen aina valmistanut itse,jo Suomessa asuessa.
Näin se käy.Pussi kivettömiä luumuja,pitted prunes.Laita ne kattilaan,vettä sen verran että luumut peittyvät.Kiehautat luumut pehmeiksi.Soseutat heti kuumana.Jos tykkäät makeammasta ,voit lisätä hiukan sokeria keitinveteen.
Ikealta saa  ainakin ostaa piparitalon ainekset.Olen monena jouluna sellaisen ostanut ja aika monena jouluna sellaisen itsekin valmistanut.Niitä ollaan annettu myös lahjoiksi aussitutuille.Pienimpämme tarhan joulujuhlaan olen ajatellut myös  tehdä piparitalon.
Jos jollain teistä ei satu olemaan pomeranssia,niin no hätä.Melko  lähelle samaa makua pääset raastamalla appelsiininkuorta  ja kuivaamalla raasteen uunissa .Raasteen  ollessa kuivunut hierot sen jauhoksi vaikkapa huhmarissa.
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - Marraskuu 18, 2004, 10:10
Kiitos Urul!!! :god: :god: :god:

Olen vissiin sen verran uusavuton, ettei minulle tullut mieleenkään, että luumusoseen teko olisi noin helppoa.

Arvasin että ratkaisu löytyisi Dunderista.
Otsikko:
Kirjoitti: chilifinn - Marraskuu 18, 2004, 11:05
Kertokaapas vielä, että ovatko piparinne onnistuneet siellä?
Oma kokemukseni pipareiden valmistamisesta Australiassa oli jokseenkin lannistava, kun niistä tuli ihan lötköjä. Ilmeisimmin tämä johtui Sydneyn kuumankosteasta säästä. Paistamisen jälkeen piparit olivat pöydällä jäähtymässä ja Suomessahan niistä tulee jäähtyessään sopivan rapeita mutta siellä ei näin käynyt. Kokemani perusteella arvelisin että Brisbanessa piparkakut voi varmaan juoda :hahhaa ja Melbournessa voisi olla toivoa että ne onnistuvat? :D
Miten Dunderin kokkikolmosten piparit ovat onnistuneet?
Kun kerran Urul on menestyksekkäästi tehnyt piparitalon niin kaipa tavallisetkin piparkakut onnistuvat. Olisikohan omassa reseptissäni ollut jotain vikaa...?
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Marraskuu 18, 2004, 11:31
Chilifinn :D

Eipa ole viela onnistunut tekemaan "juotavia" pipareita :hahhaa  Niitakin voisi tietysti harkita, mutta taytyy kehittaa uusi resepti :XXXX

Kylla ne vaan taallakin onnistuu ja toissakin tehdaan useita juuri nain ennen joulua :D
Ettei vaan ollut liian vahan jauhoja tai kananmunaa :? tai sitten taikina ei saanut "rauhoittua" tarpeeksi aikaa jaakaapissa (yleensa vahintaan yksi paiva - tai vaikka kaksi) :confuse
Otsikko:
Kirjoitti: chilifinn - Marraskuu 18, 2004, 11:44
No joo, tuolloin teinityttönä saattoi olla vähän taikinan koostumus hakusessa, näin jälkikäteen ajatellen.:D Silloin ei toki tullut mieleen että moinen olisi mahdollista;)
No, jospa saan jatkossa piparit leivottua kunnialla kun sinne päädyn. Ainakin on nyt aikaa harjoitella täällä kuivankylmässä ilmastossa. Ihana tämä kaamosaika kun ei tarvitse mennä kotoa mihinkään ulos vaan voi viettää kaiket illat sisällä kynttilänvalossa. Puolisokaan ei yhtään kaipaa aurinkoa eikä merta, ei yhtään...:roue
Otsikko:
Kirjoitti: sanna77 - Marraskuu 18, 2004, 22:16
Kiitos urul :peukkuy En ajatellut minäkään että se luumu soseen tekeminen olisi noin helppoa....:sorry

ja Riina saiskos sitä teidän äitin special reseptiä lainata, meillä on äiti aina ostanut piparitaikinan valmiina, joten olen ihan aloittelija tässä pipari hommassa...
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - Marraskuu 18, 2004, 23:24
Pipareita tekisi minunkin mieleni tehda jouluksi. Joten voisiko joku teista kokkikolmosista ystavallisesti antaa Ausseihin sopivan piparkakkutaikinan reseptin? :D

Urul tuolla jo antoikin hyvan vinkin pomeranssista. En muuten ole moisesta mausteesta juttuakaan kuullut aiemmin. Suomessa aina ostin valmista piparkakkumaustetta, jota kaytin pipareihin. :god:
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Marraskuu 18, 2004, 23:45
Milka :D

Kiehauta kattilassa:
150 g margariinia tai voita
1,5 dl sokeria
1,5 dl siirappia
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivaaria

Vatkaa puuhaarukalla seos haaleaksi ja lisaa vatkaten sekaan
2 kananmunaa.

Sekoita keskenaan:
0,5 tl suolaa
1 tl soodaa
7,5 dl vehnajauhoja
ja lisaa edelliseen.

Yo jaakaapissa

Leivo seuraavana paivana
paista  n. 200 asteessa.
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - Marraskuu 19, 2004, 00:16
Sanna :D

Tuossahan tuo tuli jo Jaaksin ohje, niin ei tarvitse minun paljastaa äitin reseptiä täällä... ;)
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Marraskuu 19, 2004, 10:01
Riina :D

Come on - reseptit jakeluun vaan.  Mitas niita pihistelee.

Yhteiseen hyvaanhan tama kaikki menee :hahhaa
Otsikko:
Kirjoitti: Minna - Marraskuu 19, 2004, 17:52
Minun ja ystäväni joulu Australian auringon alla viime vuonna sujui oikein leppoisasti!!:D:hahhaaTuli todella erikoinen joulu.:roueToki emme odottaneetkaan mitään gourmee ruokapöytää kinkuilla ja laatikoilla höystettynä,mutta edes jotain pientä perinteistä..suomalaista!Jouluaattona ainoa perinteinen meille oli joulusauna ja riisipuuro!:peukkuy+sitten tietty joululahjojen jako johon uusi-seelantilainen vuokraisäntämmekin suostui vaikka olisi mielummin jakanut lahjat vasta seuraavana päivänä.

Joulupäivänä vuokra-isäntämme vei meidät jouluaterialle chinatowniin!!Jipii!!:hahhaaSaimme kokea Aasialaisen joulun!Ihan luksusta ja erikoista!Erikoisuudelle annan kympin,mutta kumisten kalojen syöminen jouluna tuntui todella hassulta!Kyllä oli kinkkua ikävä!:itke
Otsikko:
Kirjoitti: Heidi - Marraskuu 19, 2004, 20:10
Nyt alkoi tekemaan mieli pipareita ihan kamalasti, kun naita juttuja lukee... Tein niita yhtena vuonna ja ihan hyvin onnistuivat, vaikka lampotila oli reilusti yli +30C ja meilla ei silloin ollut viela ilmastointia talossa, kun oltiin just muutettu vanhaan taloon... Taikina vaan piti laittaa takaisin jaakaappiin vahan valia ja koko paivahan siina taisi menna, mutta lopussa oli hyva mieli, etenkin kun appivanhemmatkin niista tykkasivat! Saa nyt nahda, kokeilisiko Jaaksin vai meidan aitin "salaista reseptia" tana vuonna...:hahhaa

Mieheni tykkaa tosi paljon sinappi- ja valkosipulisilakoista ja ne on helppo valmistaa, mutta mitaan laatikoita en ala kylla varkkaamaan, kun en niista itsekaan niin kamalasti ole koskaan tykannyt. Rosollia olen tehnyt joka vuosi ja vienyt mukanani kavereiden joulubarbequelle, mutta ei siita ole kylla kukaan tainnut tykata?

Pitaisikin varmaan ottaa joululaatikko vintilta alas ja alkaa kirjoittelemaan joulukortteja... :cool:
Otsikko:
Kirjoitti: Jouko - Marraskuu 19, 2004, 20:56
Pipareiden hommaaminen onnistuu Brisbanessa ihan paikallisesta kaupasta. Tai ainakin tämä kulman takana oleva Pick 'n'  pay näyttää pitävän hyllyssä maukkaita "Anna's ginger thins" vai oliko ne nyt "Anna's Gingerbread" pipareita. Ne on ainakin mun mielestä tosi maukkaita, (nam)!

Ruokalistasta sen verran että joulupöydässä on koetettu pitää, lanttulaatikkoa, porkkanalaatikkoa, perunalaatikkoa, kinkun virkaa on toimittanut joku liharulla. Kirjolohi on myös kuulunut jouluruokapöytään lähes joka joulu. Mä kun en ole oikein noita ruokaihmisiä niin Anne on valmistellut meillä nuo jouluruuat ja mulle on jäänyt lähinnä toi tsupparin virka.:D
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - Marraskuu 19, 2004, 22:25
Enpä ole muistanut erikseen mainostaa täällä, että Canberran Suomi-Seuran perinteinen joulun illallisjuhla eli "pikkujoulu" pidetään tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin eli jo huomenna lauantaina 20.11. kello 19 alkaen. Paikkana on Serbian Orthodox Church Hall, Lambrigg ja Longerenong -katujen kulmassa, Farrer ACT. Lippujen hinnat ovat $17 eläkeläis- ja opiskelijajäseniltä, $20 muilta jäseniltä ja $25 vierailta. Hintaan sisältyy tietysti ruoat. (Melkein) kaikenlaisia juomia on saatavana erilliseen hintaan.


Mainostaa
Otsikko:
Kirjoitti: Zende - Marraskuu 24, 2004, 03:01
Kannampa minakin korteni kekoon...
Mina loysin kerran ihan oikeanlaista luumuhilloa, ja saastyin luumujen keittelemiselta sen jalkeen pari vuotta.  Muistaakseni tuote oli valmistettu Kroatiassa, ja ostin sen jostain kreikkalaisesta tai sen tyyppisesta delista. Pari kuukautta sitten ostin Colesista jotain kroatialaista aprikoosihilloa, taytyypa tarkistaa jos samaan hillosarjaan kuuluu tuo luumuhillokin.

Mutta entapas sitten se taikina?  Rahkavoitaikinan teko ei taida onnistua ihan helposti.  Voisko esim. shortcrust pastrya pakastekaapista kayttaa?  En muista, kun mun torttujen teosta on jo useampi vuosi.

Heidi, mainitsit etta teet itse sinappi- ja valkosipulisillia.  Laittaisitko reseptin tanne?  Sinappisillia loytyy yleensa Ikeasta, mutta toi valkosipulisilli kiinnostaisi.  Sita paitsi edellisreissulla oli ikean sinappisillit loppu, ja suru oli melkoinen.  Sellaista ei soisi joulunajaksi...

Ja pipareita tosiaan saa monesta kaupasta ja minakin olen ne todennut ihan hyviksi.  Jos ei maitokaupasta saa, niin Ikeasta ainakin.

Olisko kellaan takuuvarmaa lantuntunnistus vinkkia?  Mun lanttulaatikot on aina tosi kitkeria, ja oletan etta ne onkin olleet nauris- tai turnipsilaatikoita.  Myynnissa on usein vierekkain valkoisia juuria joiden lehtipaa on violetin savyinen, ja keltaisia juuria.  Niita keltaisia olen ostellut, muttei ikina maistu sille kuin aiskan loota kotona.  Missa vika?
Otsikko: Suorita joulu
Kirjoitti: zetax - Joulukuu 12, 2004, 03:45
Jos jouluaskareet on viela tekematta niin kaypa tsekkaamassa ja suorittamassa mukava n. 5 minuuttia kestava "joulu"

http://www.helsinginsanomat.fi/ Klik kohtaa "suorita joulu"
Otsikko:
Kirjoitti: Pauske - Joulukuu 15, 2004, 06:00
Hei kaikki!

tata viestipalstaa lukiessani aloin himoita suomalaisia joulupipareita ja torttuja, ja melkein olin jo kaupassa ostamassa aineita, kun mieleen tulikin ajatus, etta naitahan olen syonyt iat ja ajat! Siis, nyt kun olen viettamassa ainutlaatuista jouluani Australian Brisbanessa, haluaisin kokeilla jotain Australialaista jouluperinnetta! Onko teilla taalla asustelleet jotain kivaa reseptia, tai joulumenuuta, tai vaikkapa esim. perinteisen joulukakun(??) ohjetta tms:confuse? Meita on tosin vain 2 koyhaa nuorta syomassa, eli mitaan ihmeellista ei kaivata, jotain pienta spesiaalia, jonka muistaisimme tulevina jouluina:P.

-pauske-
Otsikko:
Kirjoitti: mette - Joulukuu 15, 2004, 06:59
Rocky Road
 
Jos tykkää makeasta, niin tämä voisi olla yksi vaihtoehto. Saa ostaa kaupasta valmiinakin, mutta helppo myös itse valmistaa kuin myös halvemmaksi  tulee itse valmistamalla. Huom, katso kuva!
http://aww.ninemsn.com.au/aww/recipes/db/FreshTV/40/4006.asp

Australialaiset eivät ota joulusta suurempia stressejä, sillä onhan  täällä Chrisco. Viime vuonna joulun alla tarhan pihamaalla  yhtenä aamuna äitien ilonaiheena oli  heidän juuri vastaanottamansa Chrisco-lähetykset :o:o:o
http://www.chriscohampers.com.au
Otsikko:
Kirjoitti: FinnKiwi - Joulukuu 15, 2004, 23:22
Lainaus
Alkuperäinen postittaja Urul
Valmista luumusosetta tuskin täältä löytää.Se tosin on helppo itsekin valmistaa.Minä olen luumusoseen aina valmistanut itse,jo Suomessa asuessa.
Näin se käy.Pussi kivettömiä luumuja,pitted prunes.Laita ne kattilaan,vettä sen verran että luumut peittyvät.Kiehautat luumut pehmeiksi.Soseutat heti kuumana.Jos tykkäät makeammasta ,voit lisätä hiukan sokeria keitinveteen.
 


Kiitos tasta vinkista! Tuli tosi hyvia torttuja, jotka meni kiwipuolisolle niin hyvin kaupaksi etta jo kolmas satsi piti leipoa! Sen pistin kylla pakkaseen piiloon etta jaa jouluksikin jotain ;)

Tein muuten rahkataikinan johon ainakin taalta NZsta loytyy rahkaa (quark) kaupasta. Se heratti duunikavereittenkin mielenkiinnon joten annoin reseptin heillekin!
 
Noin muuten kun olemme kotona joulun (eika anoppilassa) niin mina vaannan kylla lahes kaiken mahdollisen suomi-jouluruuan. Tana vuonna olin jopa sen verran ajoissa etta keitin ja soseutin lantut jo kesalla kun ei naista joulukuun lantuista saa sosetta tekemallakaan, ovat niin pirun sitkeita!
Lanttulaatikon lisaksi teen imelletyn perunalaatikon, porkkanalaatikon, isomummin hernemosson, rosollin, italiansalaattia, sienisalaattia (kuivatuista ranskalaisista tai italialaisista sekasienista tulee ihan ok-makuista) ja karjalanpiirakoita. Kaupasta ostan lisaksi Abban silleja, matia, graavilohta, savulohta ja ruotsalaisia pipareita. Jouluaatoksi kutsumme kiwiystavia syomaan ja on ainakin menneina vuosina hyvin ruoka kelvannut :)

Taalla NZssa paikallisten jouluruoka on varmaan ihan samat kuin Ausseissa, uunissa paahdettuja vihanneksia, kinkkua, ostereita, simpukoita yms ja sitten jalkkariksi pavlovaa, joulutorttuja, hedelmakakkua ja triflea (en oikein tieda mika se olis suomeksi?).

Oikein mukavaa joulun odotusta kaikille dunderilaisille!
Otsikko:
Kirjoitti: Pauske - Joulukuu 16, 2004, 01:59
kiitos Mette!

Olipas se hyvan nakonen kakku, aluks luin ohjetta ja olin ihan:? mutta sitten loysin kuvan ja mieli muuttui:P Pakko teha tuollainen!

kesajouluterveisin
Pauske
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - Joulukuu 16, 2004, 08:54
Lainaus
Alkuperäinen postittaja FinnKiwi


Kiitos tasta vinkista! Tuli tosi hyvia torttuja, jotka meni kiwipuolisolle niin hyvin kaupaksi etta jo kolmas satsi piti leipoa! Sen pistin kylla pakkaseen piiloon etta jaa jouluksikin jotain ;)


Olepa hyvä FinnKiwi. Ota vaan kaikki kunnia itsellesi tehdyistäsi  tortuista!

Lainaus

  Tana vuonna olin jopa sen verran ajoissa etta keitin ja soseutin lantut jo kesalla kun ei naista joulukuun lantuista saa sosetta tekemallakaan, ovat niin pirun sitkeita!


Noinhan sen tahtoo olla.Mutta poikkeuksiakin löytyy.Nimittäin olen tässä kahden viimeisen viikon aikana valmistanut lanttulaatikoita kuudestakymmenestä kilosta lanttua ,eikä tikkuisuudesta tietoakaan .

Lainaus

 triflea (en oikein tieda mika se olis suomeksi?).

 


Eräänlainen  Pappilan hätävara .
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Joulukuu 16, 2004, 09:28
Lainaus

Eräänlainen Pappilan hätävara


Todellinen Hatavara - eihan sita syo paitsi, jos mitaan muuta ei ole :hahhaa (tietysti makuasia)
Otsikko:
Kirjoitti: zetax - Joulukuu 17, 2004, 04:58
Niin ja jos joku on viela vailla piparimuotteja niin taalta loytyy, tosin ei saa olla peukalo keskella kammenta :D

http://student.itn.liu.se/~troja881/cookie/
Otsikko:
Kirjoitti: petra - Joulukuu 17, 2004, 20:53
Hei,

suomalaisia jouluperinteita ja ruokaohjeita englanniksi loytyy taalta
http://virtual.finland.fi/xmas/index.html

Sielta loytyi myos Sylvian joululaulu kaannettyna englanniksi. Tassahan alkaa tulla joulumieli :)      

Petra
Otsikko:
Kirjoitti: sanna77 - Joulukuu 17, 2004, 23:18
Minulla on jo porkkanalaatikot pakkasessa odottamassa jouluaattoa ja imellytettyä perunalaatikkoa teen vasta ensi viikolla. Lanttulaatikosta en välitä joten se saa jäädä väliin tänä vuonna. Tarkoituksena on myös tehdä rosollia, riisipuuroa ja mehukeittoa. Ja ostaa mätiä, lohta.......nam tässähän tulee ihan vesi kielelle :P
Minun jouluni paras asia on se, että äitini saapuu pikkusiskoni kanssa tänä iltana tänne Melbouneen :D Kyllä on korvat hymyn tiellä....

Hyvää ja Rauhaisaa joulua kaikille.
Otsikko:
Kirjoitti: datapair - Joulukuu 23, 2004, 11:53
Tervehdys!

TOIVON KAIKILLE DUNDERILÄISILLE OIKEIN HYVÄÄ JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA.

Tapio
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - Joulukuu 23, 2004, 12:59
(http://www.click-smilies.de/sammlung0304/weihnachten/xmas-smiley-007.gif)

Oikein lämmintä joulua kaikille myös minun puolestani!! Toivottavasti Uuden Vuoden myötä pääsen taas näkemään niin uusia kuin vanhojakin dunderilaisia ihan kasvokkainkin!
Otsikko:
Kirjoitti: datapair - Joulukuu 23, 2004, 16:01
Vähäsen joululukemista!

  9. kohoran pohojalaanen jouluressi-testi
lisätty: 19.12.2004
   
 
 
 9. kohoran pohojalaanen jouluressi-testi

Joulu tuloo ja se tiätää monellaasta menua. Testaa ittes ja kaikki muukkin onko jouluressi iskeny. Ja taas sitä mukaa pisteetä minkä numeron kohta oireehin sopii.

A. Joulukorttia on mukava saara, niitä vaa pitää jonku lähettääkki. Onko keskustelu korttia kirioottaes seuraavvallaasta:

1. Kakssataa korttia jo kiriootettu, kyllä meillon palio tuttuja.
2. Eikö tuaki muari oo jo aikaa sitte kuallu, vai kuka soli joka haurattihi viisvuatta sitte.
3. Nokikolarille joulukortti! Minkä ihimeen takia!? Ei se mun sukulaane ainakaa oo.
4. MITÄ! MUNKO PITÄÄS HAKIA 50 KORTTIA LISÄÄ KAUPASTA!? HAE KUULE ITTE!

B. Jouluostoksilla olis kannattanu käyrä hyvis aijjoon ennen joulua. Joskus se vaan pakkaa jäärä viimmetinkaha. Kaupan jonos tuumaalet näin.

1. No pitkä jonohan tämon mutta mikäs kiirus täs on.
2. Meinaa tulla kyllä hiki ku on nämä talavi kamppehet päällä.
3. Äläkä sinä siinä takana töki sillä kärryllä, ei tämä jono sen nopiampaa sillä mee!
4. JA MIKÄ SAATARIN HALAVAANTUNU MUARI TUANNE KASSALLE ON PALAKATTU! VANHAINKORISTAKO TÄNNE HOMMATAHAN TYÄVÄKI!? EIHÄN TÄMÄ JONO OO LIIKKUNU TUNTIHI YHTÄÄ!

C. Joulukuusen haku on kunniatehtävä, no ainaki sen on jonku tehtävä. Kuusenhakiaa monaasti kiitellähän ja kehutahan onnistunehesta valinnasta. Kuusen hakija puallustaa valintaansa.

1. Niin mutta täälläänen kuusi johona on vaa toisellapualella oksia viää tuvas palio vähemmän tilaa.
2. Jaa jaa mutta mettänhoirollisesti tämoli hyvä valinta.
3. No siälä oli nii raakasti lunta ja pimiäki tuli ja kylymä!
4. JAHA! NO HAKEKAA ITTE PAREE KUUSI! JA TÄMOLI SITTE VIIMMEENEN KUUSI MINKÄ MINÄ HAIN! SE ON AIVAN VARMA SE!

D. Kuusenkoristelu on kaas mukavaa hommaa. Tai kuinka sen ny ottaa. Apu ja hyvät neuvvot on tarpehe ja saatavilla.

1. Näiren sähkökynttilään asennus on piäni homma, pian nämä tästä.
2. Pikkuusen tämä ny vastustaa, nämon vähä takus nämä johorot.
3. Kuka nämon oikee ottanu viimmevuanna kuusesta pois, tahallansa tiätysti solominnu ja sotkenu ihan takkuhu!!
4. TÄHTI HÄJYSTI LATVAS! OLOKOHO VAA! LAITTAKAA SINNE MUN PUALESTA VAIKKA SIRPPI JA VASARA! TAI HAKARISTI! SANONKO MÄ!

E. Kinkkua ja muuta jouluruakaa pistellähän poskehe jouluna innokkahasti. Kinkku pitää hakia kaupasta jonsei oo ittellä joulupossua. Kovin piäntä ei kuitenkaa viitti ostaa. Ajattelet äänehen:

1. Tällääses isoos kinkus piisaa hetkeksi syämistä.
2. Voirellahan tämä ny sinapilla ja kylläpä sitä menööki palio.
3. Jaa kuka tuan uunin jo laittoo päälle käryääki nii raakasti, solis pitäny pestäkki ensi.
4. NO NII! EIHÄN TÄLLÄÄNEN MÄLYTÖÖN MÖHKÄLES MAHARU ERES UUNIHI! KENENKÄ JÄRKIÄ OLI OSTAA TÄÄLLÄNEN!? AI NII. NO MINKÄ TÄHÄRE MEILLON NÄIN PIÄNI UUNI!?

F. Jouluksi pitää teherä joulusiivot vaihtaa laattiahan joulumatot ja aakkunoohin joulukarteekit. Ja kaikkia muutaki joulu vaatetta. Kerrot miälipiteenäs notta:

1. Kyllon ny siistiä ja jouluusta.
2. Joka paikas on kyllä ainaki punaasta tarpehiksi, mitä ne kommunistikki ennen vastusti joulua?
3. Joulusukat jalakoohin! Eikö tua ny mee vähä lataaseksi jo!
4. JA MINÄHÄN EN RUPIA SELEVIN PÄIN TONTTULAKKI PÄÄS OLEMAHAN KOKO PÄIVÄÄ! RAAVAHAT IHIMISET TÄLLÄLAILLA KONSTAALOO!

G. Lahajat pitää paketoora siävästi, naiset on jostaki syystä siinä hommas palio miähiä kätevämpiä. Mutta paketoonti on nii mukavaa hommaanottei sitä malta teettää kaupas. Ja sitte sanot.

1. Kylläpä tätä joulupaperia menööki, ja kaikki samallaasta.
2. No vähä siitä tuli ruttuunen, minoon paremminki pakettiauton kuski ku paketooja.
3. No en minä muista mitä mihinäki paketis on, munko se olis pitäny kattua!
4. NO TÄMÄN SIITÄ SAA KU YRITTÄÄ AUTTAA! SYYTETÄHÄN HETI TOISTA VAIKKA ITTES OLIS VIKA!

H. Joululauluja on mukava kuunnella jouluna, eikä niitä kesällä onneksi pahemmin kuulekkaa. Kersat varsinki on innokkahia joululaulujen esittäjiä. Kehut esittäjiä seuraavasti:

1. Joo "maaa ooon niiiin kaauuniis", on se.
2. No nuatinviärestä minäki laulan, sen tähäre minen laulakkaa.
3. Jos jotaki muuta vaikka välillä, kyllä jouluna voi muutaki musiikkia
kuunnella ku joululauluja!!
4. JA JOS JOKU SILLÄ URKUHARMOONILLA VIÄLÄ KERRAN SOITTAA JOULUPUKKI JOULUPUKKI NII MÄ KYLLÄ PIÄNIN SEN URKUHARMOONIN PÄREEKSI JA POLTAN PARAN ALLA!

I. Jouluaatto aamuna on kaikki jo melekee valamista, enää piäntä laittamista.

1. Saunan torni ei verä! Joulusauna jää ny käymätä.
2. Joulupuuro paloo pohojahan! Hammas katkes ku puraasit mantelihin.
3. Kinkku oli niin suuri notta son jääny sisältä raakaksi!
4. JULISTAKAA NY SE JOULURAUHA ÄKKIÄ NOTTA TÄSTÄ KAUHIASTA RESSISTÄ PÄÄSÖÖ! EI TÄTÄ ENÄÄ IHIMINEN KAUAA KESTÄ!!


TULOS:

Jos oot keränny testis pisteetä
9-18 nii sinet ota joulua tarpehiksi tosisnas.
18-25 soot jo vähä kuusalla mitenkä pitääs olla.
25-35 pistettä ja saat kattella ainaki samariiniä.

Täyret 36 pistettä keränny onki jo joulurauhan tai lasareetipaikan arvoonen suaritus

----------------------

Terveisin Tapio Falunista
Otsikko: JOULU
Kirjoitti: Disturbance - Marraskuu 23, 2005, 04:33
[size=-1]Ohjatkaahan ihmeessa oikeaan threadiin, jos tasta on jo keskustelua (hakemalla ei loytynyt)![/size]


Eli mua kiinnostaisi lahinna miten suomalaiset ympari Australiaa levittavat suomalaista joulukulttuuria, etenkin ruokakulttuuria!

Itse meinasin laittaa suomalaista jouluruokaa, tai ainakin koittaa opetella: riisipuuroa ja luumukiisselia, porkkanalaatikkoa ja lanttulaatikkoa... Ottaen huomioon, etta perheessamme on yksi kasvissyoja.

Onko kellaan muita ideoita "eksoottisesta" ruuasta, mita tarjota?

Ja sitten vaan tonttulakki paahan ja porukka opettelemaan suomalaisia joululauluja :)
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - Marraskuu 23, 2005, 04:58
Heippa Disse, haluatko pessimistisen vai optimistisen nakokulman...

Lantut olis pitany ostaa jo talvella, nyt ne ovat kitkeria jos niita nyt enaa saa mistaan. Riisi puuroutuu huonosti. Noo, kuivattuja luumuja nyt saattaa loytaa. Kinkkua ei kukaan jaksa syoda saati paistaa kauheella helteella...Glogikaan ei maistu.

Pipareita (ruotsalaisia, oikein hyvia) sen sijaan saa ihan monesta supermarketisa jos ei itte viitsi paistaa. Tortut voi tehda pastrytaikinasta ja luumusosetta (ei ihan yhta paistonkestavaa) loytaa myos hyllysta. Fazerin likoorikonvehteja saattaa loytaa Myerin herkkuosastolta.

Meilla on ollut enempi tuollainen juhannusmenu jouluna...sillia, lohta, grillimakkaraa ja jaateeta.

On aiheesta varmasti keskusteltu, mutta en muista milla topicilla...Eevis varmaan loytaa.

Hyvaa joulua!
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - Marraskuu 23, 2005, 05:41
hehheh vieritetaan vaan mulle hommat vai??? ei nyt kerkee loytaa mut dunderilaisten reseptiketjussa ehka oli joulureseptejakin, haulla loytynee sekin juu. :) Itse olen liian laiska ja kiireinen (onkohan toi oxymoroni? heh) tekemaan mitaan, elattelen toiveita siita etta joulupoytani vain ikaankuin ilmestyy valmiina eteen :D :P ja jos pitaa sinne jotain itse vieda, Suomi-seuran myyjaisista varmaan loytyy...meneehan ne rahat viela hyvaan tarkoitukseenkin. ei etta ma laiska tai saamaton olisin... :hahhaa etta onkin muuten jannaa eka hellejoulu!
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - Marraskuu 23, 2005, 05:44
okei Eevis, otan takasin..

Disse, hakusanalla 'ruokaohjeita' loytyy ainakin joitakin juttuja joissa muistelen olleen myos jouluun liittyvaa jutustelua...
Otsikko:
Kirjoitti: Tuipa - Marraskuu 23, 2005, 05:46
Meilla levitetaan suomalaista kulttuuria eri suuntiin;
Duunikavereille tarjoan glogit, tortut ja piparit. Naapureille tehdaan piparitalot, samoin tyttaren tarhassa koristellaan lasten kanssa piparitalo, jonka sitten kokoan yhteen. Samoin tarhan joulujuhliin vien pipareita.
Jouluaattona suomalainen joulumenyy - erilaisia silleja (sinappi, matje, valkosipuli)(viime vuonna yritin itse tehda kastikkeita, mutta eihan niihin Colesin oljyssa lilluneisiin kaloihin mikaan maku tarttunut... joten Ikea auttaa...), graavilohta (itse graavataan, kastike taas Ikeasta, tosin olisi helppo tehda itsekin) ja kylmasavulohta, lohen matia (David Jones deli myy), kinkkua, porkkana- ja perunalaatikkoa, ja tietty rosollia. Ja sitten lenkille jouluvaloja katsastamaan!
Otsikko:
Kirjoitti: iida - Marraskuu 23, 2005, 08:47
aikaihminen,

minä ainakin olen saanut riisin puuroutumaan ihan yhtä hyvin kuin Suomessa. oletko varma, että käytät oikean tyyppistä riisiä? ja luumuja kyllä on ainakin meidän kaupoissa ollut tarjolla. mutta kyllä se vaan jotenkin tuntuu keinotekoiselta huhkia joku suomalainen jouluateria näin lämpimässä kelissä, saati sitten syödä se. meille on ihan riittänyt tuo joulupuuro. lapsille on niin paljon jännitystä, että kuka saa mantelin. mutta kyllä joku muikun mäti hyvien lisukkeiden ja kylmän koskenkorvasnapsin kera antaisi aika hyvän säväyksen semmoisena pikkusuolaisena iltasella, täytyy myöntää.
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - Marraskuu 23, 2005, 09:03
Iida hyva, tunnustan: en ole ollut puuroihminen aikaisemmassakaan elamassani, joten tuskin se tosiaan johtuu Australian riisinjyvista... ja tamahan kuuluikin tuohon pessimisti osastoon!

Ja jo ensimmaisesta joulustani ulkomailla (ei Australiassa) lahtien olen todennut etta ei se pelkka ruoka tuo joulutunnelmaa - vaan esimerkiksi tahtitaivas! Ja se on taalla vertaamaton (paitsi Australian Red Centerissa)!
Otsikko:
Kirjoitti: MH - Marraskuu 23, 2005, 11:27
Lainaus
Alkuperäinen postittaja aikaihminen
 Riisi puuroutuu huonosti.Kannattaa kokeilla muuta kuin jasmiini tai basmati riisiä:hahhaa:hahhaa:hahhaa
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Marraskuu 28, 2005, 09:05
Lainaus
Alkuperäinen postittaja MH
Lainaus
Alkuperäinen postittaja aikaihminen
 Riisi puuroutuu huonosti.Kannattaa kokeilla muuta kuin jasmiini tai basmati riisiä:hahhaa:hahhaa:hahhaa


No mikä ettei jasmiinia tai basmatia? On niistäkin saatavissa puuroutuvia lajikkeita. Tulee varmasti ihan hyvä joulupuuro kookosmaito-ananasmehuun keitettynä  :D

No, jos haluaa olla hieman konservatiivisempi, kannattaa käydä vaikka jossain aasialaiskaupassa hakemassa adjektiiveilla "glutinous" tai "sticky",  riisejä, joita käytetään aasialaisissa riisijälkiruuissa, tai miksei peräti japanilaista sushi-riisiä.

Eipä tosiaankaan ole paljoa kiinnostusta suomalaisen joulukulttuurin levittämiseen, ei edes omassa kodissa saati sen ulkopuolella. Kyllä minulle sopii vallan mainiosti tämä paikallinen mahdollisimman vähäeleinen (eli vähäjjouluinen) joulu. Ei tulisi mieleenkään siivota normaalia enemmän eikä valmistautua siihen muuten kuin lähettämällä ne pakolliset lahjat ja tervehdykset.  

Ruokapuolesta tulikin jo tuolla edellä phuttua. Nyttemmin  ovat  nuo trooppiset hedelmät vahvistaneet vielä lisää asemiaan joulun herkkuina. Mangokausihan on nyt parhaimmillaan täällä pohjoisessa, ja minulle mangon tuoksu on jotain niin taivaallista, että mielelläni vaihdan kuusentuoksun siihen. Duriania tietenkään unohtamatta, sekä litsejä, rambutaneja ja monia muita takapihojen tuotteita.
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - Marraskuu 28, 2005, 22:23
Lainaus
Alkuperäinen postittaja Timo
Duriania tietenkään unohtamatta


:o hui etta ihan oikeesti tykkaat durianista?!? meilla taalla toissa vahan aikaa sitten evakuoitiin yksi kerros, kun useampi ihminen haistoi jonkun oudon kaasun ilmassa...no sitten kun asiaa tutkittiin, paljastui etta joku oli tuonut kahvihuoneeseen durianin... :D no, ehka se on hankittava makutottumus... :) :confuse :roue
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Marraskuu 28, 2005, 23:06
Lainaus
Alkuperäinen postittaja eevis
:o hui etta ihan oikeesti tykkaat durianista?!?


Joo, se on puolisolleni ja minulle se meidän ruoka, joka tuo muistoja muutaman vuoden takaa Singaporesta ja Malesiasta, joissa sai toreiltakin kunnollista tuoretta duriania, sellaista joka tuoksuukin paljon voimakkaammalle kuin nämä täkäläiset pakastettuna kuljetetut.  Jostain syystä sää ja maaperä eivät ole Cairnsinkaan seudulla sopivat durianille.  Silti sitä jotkut yrittävät kasvattaa.  

Jouluherkku durianista tuli meille sen takia, että pari vuotta sitten Arja ja Tony poikineen toivat sitä meille tuliaisiksi käydessään kylässä joulun aikoihin.

Hieman outohan se durianin tuoksu aluksi on. Maku sen sijaan ei ole mitenkään voimakas, joten kynnys on enemmänkin tuoksussa.
Otsikko:
Kirjoitti: sanna77 - Joulukuu 03, 2005, 00:05
Oltiin lomalla Bangkokissa muutama kuukausi sitten ja Hotellin respa mainitsi erikseen, että Durian hedelmää ei saa tuoda hotellin tiloihin sen hajun takia :o
En ole koskaan maistanut kyseistä hedelmää, mutta jos kohdalle sattuu niin kyllä pitää kokeilla.
Otsikko: Tortut
Kirjoitti: Emppu - Joulukuu 08, 2005, 04:16
Meitsi testas joulutorttuja Pampasin puff-valmistaikinalevyista ja hillon tein itse taalla neuvotulla menetelmalla, tosin soseuttimena toimi haarukka. Ihan hyvia tuli, eika ollut suuri vaiva. Suosittelen!
Otsikko:
Kirjoitti: Disturbance - Joulukuu 11, 2005, 02:24
Hei uusi ongelma: mista hitsista saisin semmosen seinatontun mallin? Tiattehan semmonen mika leikataan kartongista ja lyhdyn reikien taakse liimataan silkkipaperia! Oon selannu netin puhki sellasta, ja oon ite aika huono piirtamaan vapaalla kadella mitaan tonttuja!
Otsikko:
Kirjoitti: Zara - Joulukuu 13, 2005, 02:41
Moikka,

Itse printtasin juuri tontunkuvan nailta Tiimarin sivuilta.

http://www.tiimari.fi/askarteluohjeet/vinkki_joulu03_2.php

Siella on kaksi erilaista tonttua.

Tajusin vasta tana vuonna, etta Australiassa ei paljon puhuta tontuista. Suomessahan sanotaan lapsille, etta pitaa olla kiltisti, kun tontut kurkkii ikkunoiden takana... Taalla tonttutarinat ovat olleet ihan uusia ihmisille!

Iloisia askarteluhetkia!
Otsikko: kauneimmat joululaulut ...
Kirjoitti: Timo - Joulukuu 13, 2005, 03:10
Tänä vuonna löytyi vihdoinkin joululaulu, joka kuullostaa tuoreelta eikä ole jo  ensikuulemalta puhkikulunut.  Minulla ainakin oli ihan hauskaa kun sen  viime viikolla tv:stä kuulin ja näin.

Tästä linkistä voi lukea sanat ja kuulla ne laulettuna:

http://www.australianpolitics.com/news/2005/12/05-12-08_alp-christmas.shtml

Juu-u, ovat tontut täällä vähän toisenlaisia. Ei auta kilttinä oleminenkaan kun iso tonttu tulee ja ...

:hahhaa
Otsikko:
Kirjoitti: datapair - Joulukuu 14, 2005, 15:19
Tervehdys!

Tämä kai käy oikeasta paikasta toivotaa kaikille dunderilaisille Oikein hyvää Joulua ja onnellista uutta vuotta. Itse lomailen pyhien yli.
Terveisin Tapio Falunista
Otsikko:
Kirjoitti: zetax - Joulukuu 15, 2005, 12:04
Hyvaa joulua toivottelee zetax, playa de las americasta (lamposta vaan 25) :)
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - Joulukuu 18, 2005, 08:25
Apua Kokkikolmoset!

Nyt on hyva neuvot kalliit. Auttakaa. Suuresta suusta on siis vain haittaa...

Puhuin appiukon kanssa suomalaisista jouluruuista ja mainitsin etta savustettu lohi tai taimen kuuluu minun sukuni jouluruokaperinteeseen, ja miten vanhempani savustavat sen itse.  No kovana kalamiehena appiukko alkoi kehua retostaa kaikille etta han lahtee kalastamaan ja  tuo minulle taimenen tuliasina, jota sitten Jouluna syodaan. Mina en siis voinut pitaa suutani kiinni :nuttu::nuttu::nuttu::nuttu:, vaan lisasin loylya etta jos han todella saa taimenen, niin kylla mina sen savustan. Siita siis lyotiin ihan vetoa.

Jos nyt niin huono :eye: tuuri minulle kay, etta han saa sen pahuksen kalan, niin miten mina sen savustan? :confuse

Olen kuullut etta savustaminen onnistuu esimerkiksi wokissa kayttamalla eucalyptuksen lehtia ja oksia. Onko se tarua vai totta? Joku reseptikin olisi tosiaan tarpeen. Auttaa please suurisuista ystavaa hadassa. :nuttu:
Otsikko:
Kirjoitti: Reeko - Joulukuu 18, 2005, 08:58
Savustanut oon monta kertaa ja pari pönttöäkin on tullut tehtyä.
Mutta siitä puusta en osaa sanoa mitään:(
Nyt äkkiä rakentamaan pönttöä ja kokeilemaan eri puilla mistä tulee parhaat savut:eye:
http://www.3men.com/smoked.htm
Tuola oli jotain infoa.
Onnea:peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Joulukuu 18, 2005, 09:27
Milka,

Nyt puhut varmaan lämminsavu kalasta ???
Kylmäsavukala on vähän eri asia.

Kalan Savustaminen (http://www.kalassa.net/artikkelit/kalavalmis.shtml )

Eucalyptuksesta en oikein tiedä :confuse voi antaa hieman turhan voimakkaan maun ?
Hickory on hyvä ja kohtalaisen mieto hyvä maku ja se on helposti saatavilla.

Soita Scandinavian Bakery (http://www.dundernews.com/viestitaulu/viewthread.php?tid=2296#pid26716) Brisbanessa ja tilaa kunnon suomalaisia savustuspusseja.  Ne on helppo käyttää ihan BBQ'ssa tai vaikka normaali uunissa.

Jos et saa sieltä, niin minulla näkyy tuolla yksi pussi olevan kaapissa ja voin sen lähettää express postilla, jos appiukko vaikka saisikin sen kalan :pepsodent
Otsikko:
Kirjoitti: Silppu - Joulukuu 18, 2005, 10:14
Savustuksesta.... olen kuullut että omenapuu antaa hyvän savun maun, ainakin kylmäsavustettuna. Vaikka ei taida täällä Queenslandissa kovin omenapuut kasvaa.

Silppu
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Joulukuu 18, 2005, 10:38
Lainaus

Vaikka ei taida täällä Queenslandissa kovin omenapuut kasvaa.


Ei vai :? :pepsodent


Lainaus


Queensland was Australia's fourth largest producer of apples and equal third largest producer of pears in 2004, growing 11 per cent of the nation's apple crop and 0.5 per cent of the pear crop

The industry is based around Stanthorpe - the area produces around 99.2 per cent of Queensland's apples and 96.6 per cent of the State's pear crop

Apple production was around 27,913 tonnes in 2004 (up from 24,570 tonnes in 2003) and pear production was around 724 tonnes (up from 687 tonnes in 2003)

http://www.apal.org.au/research/que.htm  


Otsikko: savustuspönttö
Kirjoitti: arixmel - Joulukuu 18, 2005, 12:19
Milka,
en nyt muista missä mutta entisenä kalamiehenä joskus pisti silmään savustuspönttöja ihan kohtuu hintaan (tarkasta K-mart bunnings jne...kiva puoli niissä ole että ne oli tehty rosterista, koko semmoinen kaksi kenkälaatikkoa ja mikä parasta niissä tuli purupussi mukaan...eli sitten voit antaa sen hänelle lahjaksi (siis sen pöntön)..

jos nyt itse alat väsäämään niin joku sanoi josku eukalyptyksen antavan hyvän maun...en ota tuosta mitään vastuuta kylläkään...

jos ei nyt pönttöä tule vastaan, niin ei kun loimu lohta (tammukkaa tekemään) eli otat siitä mukavan fileen naulaat sen puutikuilla laudan pätkään (ei kyllästettyyn) ja ei kuin avotulta tekemään,,,sitä filettä pidät siinä sopivalla etäisyydellä valkeasta,,,hmmm hitto vesi herataa kielelle jo ajatuksesta...

ari
Otsikko:
Kirjoitti: Jukka - Joulukuu 18, 2005, 15:31
Kuten Arixmel sanoi niin savustuspönttöjä löytyy, esim camping liikkeistä, samoin kuten puruja.

Itse savustin suomalaisilla puruilla. Ihan helppo juttu, parin kilon kala puoleks tunniks savulaatikkoon, muutama sokeripala sisälle että kala saa oikean värin ja siinä kaikki.

Muuten suosittelen että samasta kalasta teet kraavia joten täydentävät hyvin toisiaan.

Jukka
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Joulukuu 18, 2005, 19:03
Siltä varalta, ettei hikkori- tai muilla puruilla savustus tuo toivottua makua, kannattaa taskussa pitää pikku pullollinen nesteytettyä savua eli savun makuista maustetta, jolla voi sitten viimeistellä lopputuloksen. Löytyy nimellä "liquid smoke". Tokihan sitä voi käyttää ihan pelkästäänkin ilman savustuspönttöjen kanssa häsläämistä.

petkutukseen yllyttää

:pepsodent
Otsikko:
Kirjoitti: Jouko - Joulukuu 18, 2005, 20:04
Nam nam vesi herahtaa kielelle, taidampa sipaista bunnigsiin tsekkaamaan josko noita sauhulaatikoita olis viellä jäljellä..
Otsikko:
Kirjoitti: Urul - Joulukuu 19, 2005, 13:12
Mitä oon katsellut noita halvempia savustuspönttöjä esimerkiksi Kmartilla, niin  ne on olleet sellaisia joihin spriikeitin laitetaan alle.  Kunnon  savustuspöntöt, joita voi käyttää avotulella maksanee siinä 200 dollaria.
Otsikko:
Kirjoitti: Silppu - Joulukuu 19, 2005, 13:54
Vanha öljytynnyri käy hyvin savustuspöntöstä. Lisäksi tarvitaan vain ritilä, joka lasketaan pönttöön noin puoliväliin kaloineen. Pohjalle haketta. Lopuksi 20-60 min kypsennyksen jälkeen kalat upotetaan hetkeksi kylläiseen suolaveteen.

Ongelmana lienee tuo avotuli. Sellaisen tekeminen on ilman erityistä lupaa on kuulemma kielletty ainakin täällä Caloundrassa (näin sanoi naapurini, joka on vapaapalokuntalainen). Kuitenkin monet BBQ-grillit toimivat puulla. Eli missä menee raja avotulella ja muulla tulella?
 
Tietääkö joku näistä tulentekosäännöistä tarkemmin??

Silppu
Otsikko: joukolle ja kinkusta
Kirjoitti: arixmel - Joulukuu 23, 2005, 18:34
Jouko,
justiin tulin takas mutta, jos ei bunningsin pojilla ole ponttojja niin nain taalla kylan pohjoispuolella Pick and Payssa (hypermarket, Aspley) yhden ponton, noin 4 kk sitten (eli kun siella viimeksi kavin)

Ok, jos on nyt aamuvirkkuja liikkella. niin kinnostaisi tietaa harmaasuolatun kinkun kohtalo taalla. eli aikakone meni rikki eika tassa enaa itse kerkia suolaamaan ja kun eilen tein nopean kierroksen lahikaupoissa, niin oli ainoastaan naita valmiiksi kypsennettyja tahi sitten lihakaupoissa semmoisia suolaamattomia sian potkia,,,mutta onko taalla tuo harmaasuolattu kinkku tuttu kasite?

kinkku on kinkku, mutta se on kivempi paistaa itse, yolla ja roikkua netissa tahi tehda kaikenlaista muuta turhaa kun muut nukkuu ja koko maailma tuntuu odottavan hiljaisuudessa sita kinkun valmistumista.

Riittiko graavi lohelle yon yli pito painon alla?

toivotan kaikille edelleen erittain lampoista (ei viitteena ilmastoon) ja rauhallista joulua, seka menestyksellista uutta vuotta
ari
Otsikko:
Kirjoitti: fogs - Joulukuu 23, 2005, 22:00
Joulun vietto meillä on tänä vuonna kuten aina, sekoitus suomalaista ja aussia, jouluaattona kokataan kinkut, laatikot ja joulutähdet, leipomaan pitäisi alkaa tänään :D. Ja glögiä ei unohdeta...

Joulupäivänä avataan lahjat, syödään eilisiä kinkkuja, haetaan kunnon Tiger prawns pöytään ja muutama drinkki. Rannalle mentäisiin normaalisti mutta kun ei kesä tänne ole suostunut VIELÄKÄÄN saapumaan, taitaa se jäädä väliin. Eilenkin oli +20 ja pirun sateista ja myrskyä :nuttu:!

Plus kuten Jaaksille jo ilmoitin, tuli maanantaina vedettyä auto tuuskan nuuskaksi kun tuli Commodore kyljestä sisään (total write off meidän auto, sanoi vakuutusmies eilen), joten minun mustelmainen kroppa olisi näky itsestään bikineissä. Ja auton puute antaa hyvän tekosyyn istua kotona ja juoda pari drinkkiä kun ei tartte promilleista huolehtia. Aina pitää löytää hyvät puolet moisista kömmellyksistä :cool::XXXX.

Kaikille toivottelen hyvät joulut ja rattoisat uudet vuodet!
Terhi
Otsikko: joulukorttien sijasta
Kirjoitti: Timo - Joulukuu 23, 2005, 23:37
En tiedä, onko tämä mikään yleinen jouluperinne Australiassa vai onko pelkkää sattumaa, että meidän tuttavistamme noin puolet lähettää joulukorttien sijasta kirjeen,  siis ihan oikeasti paperille tulostetun (vaikkakin tietokoneella tehdyn), joka on osoitettu ystäville ja sukulaisille. Siinä ei puhuta paljoa joulusta, vaan sanoin ja kuvin kerrotaan perheen kuulumiset viimeisen vuoden ajalta.  

Vaikka kirje onkin ryhmäkirje, tuntuu sen saaminen jotenkin läheisemmältä kuin pelkän joulukortin. Niinpä ajateltiin itsekin siirtyä noudattamaan tätä perinnettä  ensi joulusta alkaen.  Tokihan sitä jo nyt lähetetään sähköisiä kuva- ja videotervehdyksiä Suomeen (ja toivotaan, että ne joskus siellä tellkkarissakin näyttäisivät sen vaivalla tekemäni videon).
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Joulukuu 23, 2005, 23:46
Lainaus
Alkuperäinen postittaja fogs
jouluaattona kokataan kinkut, laatikot ja joulutähdet


Niinpä se maailma muuttuu. Aiemmin väitettiin joulutähden (Euphorbia pulcherrima) olevan myrkyllinen. Nykytiedon mukaan se ei ole, mutta silti en ole kuullut, että sitä olisi alettu käyttämään ruuanvalmistuksessa.
Mitä siitä valmistetaan?  Salaatissa ainakin näyttäisi kauniilta ihan raakanakin
:eureka

uusiin makunautintoihin valmistautuu

P.S. vai onkohan joulutähti sittenkin joku ruokalaji, jota en tunne eikä ollenkaan tuo kukka?
Otsikko:
Kirjoitti: fogs - Joulukuu 23, 2005, 23:49
suomen kieli lienee mulla hukassa taas, sorry...
Siis luumusosetta ja puff pastry, tähden muotoon teet ja paistat uunissa...
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - Joulukuu 24, 2005, 01:07
Tuli noista Timon mainitsemista videoista mieleen, mahtaakohan Joulupukin kuuma linja (http://www.yle.fi/joulupukinkuumalinja/ohjelmat.html) nakya netissa? Se on naita must juttuja jouluaamuna kun laittelee poytaa tms, onneksi kuulemma Lumiukko tulee taallakin telkusta, etta ainakin sen nakee, tosin kai vasta joulupaivana. Hmm, kylla tassa ihan jouluinen olo alkaa olla helteesta huolimatta, viela kun kuulis (mielellaan auton) radiosta Poguesin & Kirsty McCallin loistavan "Fairytale of New York"...ehdoton joulubiisi...tulee mieleen kaikki ne kerrat kun PITI menna kuuntelemaan joulurauhan julistusta paikan paalle, mut taas oltiin myohassa ja ohi meni... :D Hassua miten pienet asiat tekee lopulta joulun!
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Joulukuu 24, 2005, 01:12
Lainaus
Alkuperäinen postittaja fogs
suomen kieli lienee mulla hukassa taas, sorry...
Siis luumusosetta ja puff pastry, tähden muotoon teet ja paistat uunissa...


Ahaa :P  No, sattuuhan sitä ... ja sanovathan ne joulutorttuja myös tähtitortuiksi.    

Paras siis jättää kukat syömättä tänäkin jouluna :D
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Joulukuu 24, 2005, 01:18
Lainaus
Alkuperäinen postittaja eevis
 mahtaakohan Joulupukin kuuma linja (http://www.yle.fi/joulupukinkuumalinja/ohjelmat.html) nakya netissa?


Siitä en tiedä, mutta ainakin Ulkosuomalaisten jouluterveiset näkyvät netissä (http://www.yle.fi/jouluterveiset/stream.php) sitten kun Suomen tv:n lähetys on päättynyt aattona klo 16 Suomen aikaa.
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - Tammikuu 01, 2006, 07:16
Ennen kuin siirryn kokonaan uuden vuoden viettoon taytyy paivittaa kalan savustustarinaa. :XXXX

Appiukko ei sitten (onneksi) saanut narrattua kalan kalaa, joten jouluna paasin kuin koira verajasta tarjoilemalla valmiiksi savustettua taimenta. :P Mutta sisukkaana suomalaisena, paatin etta en ole niin uusavuton etta en kalaa osaisi savustaa ja eilen sitten paatin ryhtya tuumasta toimeen.

Taalla Victoriassa on taydellinen tulen teko kielto, joten avotulta en voinut ajatellaakaan, joten tein vanhasta pohjaanpalaneesta wokkipannusta savustusastian. Wokkiin pohjalle ns. sitruunan hajuisen kumipuun purua (ghost gum) ja murskattuja lehtia ja sokeria. Taimen ritilalle pannun puolivaliin ja kansi tiukkaan kiinni ja lopulta wokkipannu kaasu BBQ:n tulisten hiilien paalle. Kala valmistui puolessa tunnissa ja oli tosi hyvaa.

Tanaan taytyy taas ryhtya savustus puuhiin ja uskaltaudun jopa tarjoamaan kalaa vieraille. Kiitoksia kaikille uusavutonta auttaneille ja Hyvaa Uutta Vuotta!

:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX:XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: sannakko - Tammikuu 06, 2006, 09:58
Hyviä uutisia savustajille,

Savustuspönttöjä myy ainakin BBQ Galore

http://www.barbequesgalore.com.au/products/searchresults.aspx?sc=smoking

Terveisin,
Otsikko: lisaa ponttoja
Kirjoitti: arixmel - Tammikuu 08, 2006, 21:31
Kiitoksia vinkista sannakko,
(hitto kun oppisi viela joskus kayttamaan nettia ;))

no annoin jaloille toita mummolassa kaynnin yhteydessa ja menin Aspleyn Hypermarkettiin kattelemaan noita ponttoja, se on jonkintapainen iso Coles ketjun kauppa, niilla oli ruostumaton pontto hintaan 94 taalaa, oli ihan kayttokelpoisen oloine ostaisin kylla itsellenikin, vieressa oli SINKITTY pelti laatikko (samaan tarkoitukseen moivat))hintaan 34 taalaa,,en kylla suosittele,,,sinkin palaessa se hoyrystyy ja siita tulee aika kuumeinen olo.

heilla oli myos savustus puruja ihan hyva valikoima.

toinen ajattelemisen arvoinen kaupunki kayttoon oli Aldissa,,,niilla oli semmoinen tynnyrin muotoinen (20 litraa?) BBQ jota ne moi camping kayttoon eli matka bbq ksi...itselle tuli siita mieleen savustus pontto,,,ja kun siina oli pienet jalat
sen sais tulille ehka aika helposti viriteltya...hinta ei ollut paha jotain 34 taalaa...laadusta en sano mitaan,,kunhan kavelin ohi, turhien asioiden merkillepano radari liian tiuhalle viritettyna.
cheerios
Otsikko: savustuspontto
Kirjoitti: arixmel - Helmikuu 16, 2006, 00:14
ha,
sattui silmaan jossain 10 kanavan kokkausohjelmassa kaupunkioloihin sopiva savustus pontto...

ruostumaton normaali pontto joka oli suunniteltu siten etta sinne alle mahtuu semmoinen kerosiini valkea,,,samanlainen joita kaytetaan esim fonduen alla lammittamassa.

ruostumattomasta tehty joku 20 litrainen ja celebrity kokki sanoi silla olevan hintaa noin 50 taalaa hyvin varustetuissa retkeily ja kalastuskaupoissa,,,,pitaa otta virveli vaseliinista totta maar
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - Helmikuu 16, 2006, 00:55
Lainaus
Alkuperäinen postittaja fogs
Siis luumusosetta ja puff pastry, tähden muotoon teet ja paistat uunissa...


Mistä olet löytänyt luumusosetta? :? Puff pastry on edelleen pakkasessa...

Kati
Otsikko: Vs: Joulun vietto
Kirjoitti: Katariina1 - Joulukuu 08, 2010, 04:30
Hei,

ajattelin tehda piparkakkutalon ja taalta kun ei ranskanpastilleja taida loytya niin kyselisin teilta ideoita etta mita karkkeja ootte piparkakkutaloihinne kayttany?

Terveisin
K
Otsikko: Vs: Joulun vietto
Kirjoitti: hmclehto - Joulukuu 08, 2010, 04:48
Smarties
Otsikko: Vs: Joulun vietto
Kirjoitti: Kottarainen - Joulukuu 08, 2010, 23:54
Vastaus Leokatille neljä vuotta myöhässä - luumusoseen keittää helposti ja nopeasti itse kaupan kuivatuista luumuista. Vettä sekaan vaan, ja sokeria maun mukaan. Ja kukaan ei estä lisäämästä vaikka vähän kanelia mukaan...
Otsikko: Vs: Joulun vietto
Kirjoitti: Katariina1 - Joulukuu 14, 2010, 01:00
Viime viikolla tuli talo tehtyä ja smartiesithan siihen koristeluun sopivat mainiosti

Kiittäää
Otsikko: Vs: Joulun vietto
Kirjoitti: Katariina1 - Joulukuu 24, 2010, 03:06
Mistas sita Calrose riisia ootte ostanu? siis joulupuuron tekemiseen

Kavin isossa Woolworthsissa (valikoima pitais olla laaja) ja ei sielta sellaista loytynyt. Viime vuonna kokeilin Arborio riisista mutta ei siita oikein hyvaa tullut.

Pitaako johki Aasialaiseen kauppaan lahtea...
Otsikko: Vs: Joulun vietto
Kirjoitti: hmclehto - Joulukuu 24, 2010, 10:28
Ihan medium grain ricella onnistuu makoisa puuro! Aamulla sita on luvassa :) Hyvaa joulua!
Otsikko: Vs: Joulun vietto
Kirjoitti: Merja - Joulukuu 24, 2010, 12:04
Jostain syystä SunRice muutti Calrose riisin nimeksi Medium Grain (ehkä noin vuosi sitten), mutta se on puuroriisiä ja sitä meidän perheessä käytetään sekä riisipuuron että sushin valmistukseen. Eli Wooliesista sitä saa 2 ja 5 kg pakkauksissa ja hyvää tulee punaiseen maitoon keitettynä.

Piparitaloa yritettiin täällä QLD tehdä ekana vuonna, mutta luovuttiin perinteestä kun se oli seuraavaan aamuun mennessä luhistunut kosteudesta johtuen... 
Otsikko: Vs: Joulun vietto
Kirjoitti: Katariina1 - Joulukuu 25, 2010, 03:40
Tollahan se puuro onnistui hyvin  :)

Kiitos
Otsikko: Vs: Joulun vietto
Kirjoitti: Ropsi - Joulukuu 25, 2010, 10:38
Tuosta savustuksesta on nyt minullakin tullut kokemusta. Helpoin tapa, jolla nyt itsekkin savustan on laittaa isompi pala puuta (puolen nyrkin kokoinen) kahden kerroksisen folion sisään ja pari pikku reikaa folioon. Folio pakattu kalikka sitten normaalin BBQ:n polttimen päälle ja liekki pienimmalle asetukselle. Minun pikku BBQ:n toisella puolella on pieni metalli luiska polttimen ylapuolle tippuvaa rasvaa varten ja tama on ollut sopiva paikka kalikalle. Olen tukkinut BBQ:n useimmat reiät että savu pysyy paremmin sisällä ja tuuli ei sammuta niin helposti tulta.

Yhdestä kalikasta riittää savua melkein tunniksi joten minulle on riittänyt kaksi kalikkaa savustus sessioon. Kalikat olen ostanut Barbeque Galoresta. Kalliita ovat siellä mutta ei niitä paljoa mene. Viimeisin puulaatu on ollut Mesquite, jolla olen savustanut kaikenlaista lohta, lammasta, possua ja kanaakin.

Hyviä savustuksia.