Australian Viestitaulu

Viestitaulu => Elämää Australiassa => Asuminen - eläminen => Aiheen aloitti: Elaine - Huhtikuu 14, 2005, 13:13

Otsikko: Hait
Kirjoitti: Elaine - Huhtikuu 14, 2005, 13:13
Huomasin tammikuussa Perthissä ollessani pelkääväni kovasti haikaloja. Snorklaamisesta ei tullut mitään ja välillä vedessä ihan rannan tuntumassa oleminenkin ahdisti kovasti. :itke

Tämä tuli minulle yllätyksenä, koska olen aina viihtynyt vedessä ja rakastan esimerkiksi Suomen järvissä sukeltamista (vaikkei siellä olekaan mitään näkemistä..). Olen myös aina unelmoinut trooppisissa vesissä sukeltamisesta..

Olen ennen muuttoa nyt lukenut aiheeseen liittyvää materiaalia ja tiedän ettei niitä kannata pelätä sen enempää kuin karhuja Suomen metsissä tai auto-onnettomuutta. Silti tunnen vieläkin että veteen päästyäni ei järki riitä, vaikka miten tietäisi paremmin.

Miten te siellä kauemmin olleet olette haiden kanssa osanneet olla? Vinkkejä turhan pelon poistamiseen?
Otsikko:
Kirjoitti: MH - Huhtikuu 14, 2005, 18:27
Turha niitä on pelätä. Australiassa ihminen puree haita paljon useammin kuin hai ihmistä:D:D:D
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Huhtikuu 15, 2005, 07:18
Elaine :D

Täällä meidän vesillä ei ainakaan tarvitse haita pelätä, koska krokotiilit söi ne kaikki :hahhaa

Ihan tosissaan - olet turvassa hailta kun et mene niiden vesille ja noudatat annettuja varoituksia.  Niiden oleskelupaikat on kyllä tiedossa, että niitä on hyvin helppo välttää.
Otsikko:
Kirjoitti: Rockola - Huhtikuu 15, 2005, 22:28
Lainaus
Originally posted by Jaaks
Niiden oleskelupaikat on kyllä tiedossa, että niitä on hyvin helppo välttää.


Juu, merkittava enemmisto haikaloista oleskelee mieluiten vedessa :roue
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Huhtikuu 16, 2005, 08:27
Rockola :D

Very Clever   - Eihän suomessakaan ole karhuja, susia ja vaikka kyykäärmeitä kaikkialla, vaikka toki yleensä maalla elävätkin :?
Otsikko:
Kirjoitti: Elaine - Huhtikuu 16, 2005, 13:47
No en mä tiedä lohduttaako toi nyt niin paljon, hait voi kuitenkin uida ihan minne vaan. Ja varsinkin tuolla länsirannikolla on nyt viime aikoina musta ollut paljon hyökkäyksiä..

Ajattelin tehdä shokkihoitoa ja ehkä maksaa sukellusreissusta haialtaaseen.. Ainakin Aqwassa semmonen mahdollisuus muistaakseni olis. En nyt sitten tiedä toimisko se.. :roue

Eikö kukaan muu pelkää niitä?
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - Huhtikuu 16, 2005, 14:30
Heh heh, olipa hauskaa lukea nämäkin jutut! Ja sitten - ainakin osittain - asiaan.

Elaine, kuten aiemmista vastauksista huomaat, niin haiden pelkääminen ei ole lainkaan yleistä. Itse asiassa sinun kirjoituksesi on ensimmäinen kerta koskaan, kun minä kuulen kenenkään kärsivän ko. ongelmasta. Kuitenkin ymmärrän pelkosi olevan aitoa.

Australian kaikilla rannikoilla ui koko ajan hirmumäärä jengiä, ja hait onnistuvat tappamaan näppituntumalta "vain" pari-kolme tyyppiä vuodessa. Lisäksi tulee muutamia ruhjevaurioita - hai maistelee ja pahaksi toteaa.

Itsekin olet näköjään analysoinut pelkoasi ja haihyökkäyksen uhriksi joutumisen todennäköisyyttä aika perinpohjin, etkä siitä huolimatta näytä päässeen pelostasi eroon. Jos ei kerta järkeily auta, niin ehdottaisin seuraavalle Australian uintireissulle mukaan tunnesyihin perustuvaa uhoa: "täällä ei ainakaan karhut syö, perhana"!


Rohkaisee
Otsikko:
Kirjoitti: Elaine - Huhtikuu 16, 2005, 18:37
Kiitos Jouni!

Ehkä jotain tommosta pitää yrittää, koska seuraava kerta on ihan kohta! JEEE, enää 25 päivää muuttoon jäljellä!

Varokaa vaan hait, täältä tämä tulee!
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Huhtikuu 17, 2005, 06:38
Elaine :D,

No nyt on oikea asenne :peukkuy
Kuten sanotaan "common sense prevails".  

Missä sitten oletkaan, niin kuuntele paikallisia.  He tietävät missä nuo isot pahat kalat oleskelevat.

Esimerkiksi täällä Brisbanen edustalla voit uida lähes missä vaan aivan turvallisesti vaikka onkin haita, mutta ne on normaalisti Bronze Whalers tai pieniä Riuttahaita, jotka eivät todellakaan ole kiinnostuneita ihmisistä kun muutakin ruokaa on tarpeeksi.
Sen sijaan North Stradbroke Island'lla (ihan tuossa lähellä) olisin hieman varovainen, koska siellä oli aikoinaan valaan teurastusasema ja edelleen siellä näkyy niitä "Killer Sharks" eli White Pointers ihan päivittäin.

Myöskin paikat kuten Fraser Island (jossa en ikinä ui meressä) ja tietyt rannat South Australia ja Western Australia ovat tunnettuja näistä White Pointers, mutta paikalliset voivat kertoa tarkemmin.

Kuten Jounikin sanoi edellä, niin eipä täällä juuri mitään haipelkoa olekaan.  Niin kauan kun ne eivät tule minun olohuoneeseen, niin en minäkään menen heidän ja sama asia pätee krokotiilien kanssa.

En tiedä hai valvonnasta WA, mutta ainakin täällä Sunshine State meillä on suurimmilla uimarannoilla "haiverkot" ja niiden lisäksi helikopteri/lentokone valvonta päiväsaikaan.  Öisinhän et toki mereen menisikään :?
Otsikko:
Kirjoitti: fogs - Huhtikuu 17, 2005, 10:13
...ok WA kirjautuu pitkästä aikaa linjoille (Sorry Jaaks, on ollut tarkoitus soittaa sulle takas, mutta ne työt ne työt, oletkos huomenna kotona?)

 North West WA - enemmän pelkäisin krokotiileja, onhan siellä hait myöskin hyökänneet mutta harvemmin.

Perth -Cottesloe Beach on vallan tunnettu haihyökkäyksistä ja niiden näkemisestä rannan läheisyydessä mutta rantapa on silti vielä päivittäin täynnä porukkaa joten kuten aiemmin on todettu, eiköhän sinun mahdollisuudet joutua hain aamupalaksi ole yhtä suuret kuin salaman iskun tappamaksi joutuminen.

South West WA - tällä meidän alueella haita löytyy tosin puraisut tai pahemmat kohtalot on harvassa, kuten muuallakin ausseissa. Delfiinejä löytyy sitäkin enemmän joten pysy niiden seurassa. Niin kauan kuin delfiinejä on lähellä ei ole haita maisemissa, kyllä ne delfiinit nopeasti karkuun lähtee kun edes vaistoavat hait.

Jaaks, vartioinnista en ole varma. Joskus lähtee hai havaintojen jälkeen kopterit ilmaan mutta eipä niitä muuten taideta pahemmin tarkkailla. Tuosta en mene takuuseen.

Rohkeasti vaan veteen, elämä on aivan liian lyhyt moisen murehtimiseen, löytyy tästä maailmasta, varsinkin nykyisin, aivan liikaakin vaaroja joista murehtia joten parempi vaan ottaa jokaisesta päivästä mahdollisimman paljon irti! Loppu se tulee meille kaikille joskus ja ennemmin sitä toteaa että tulipa elettyä täysillä!!!

Filosofoi täältä lännestä.... Terhi
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Huhtikuu 17, 2005, 10:44
Kiitos raportista WA :D

Delfiineistä vielä sen verran, että yleensä hait pysyvät poissa delfiinien luota kuten myös valaiden luota elleivät ne ole pahasti haavoittuneita.

Hait pelkäävät delfiinejä syystä, että suurin delfiini maailmassa  Orca (Orcinus Orca)  tai Killer Whale syö haita välipalaksi :D

http://www.enchantedlearning.com/subjects/whales/species/Orca.shtml

Hyvin mielenkiintoisia ja upeita eläimiä ovat ja olen nähnyt niitä  lukuisia isoissakin ryhmissä tuolla merellä kulkiessani.

ps. Fogs
olen huomenna suurimman osan päivästä kotona.  Aamulla on  parin tunnin "working bee" lasten koulussa, mutta ei sitten muuta.
Otsikko:
Kirjoitti: Paula_Liina - Huhtikuu 17, 2005, 10:57
Ymmärrän kyllä Elainen tuntemuksia, koska itse pelkään kuollakseni hämähäkkejä. Jopa täällä Suomessa jossa hämpyt eivät edes pysty tekemään mitään vahingollista ihmiselle. Järki kyllä sanoo että mitä suotta pelkäät, mutta sitten kun se vipeltäjä tulee lähelle niin aivoissa pumputtaa vaan käsky juosta pakoon henkensä edestä. :(  Niin tyhmältä kuin se tuntuukin... Fobiansa kullakin siis. :D

Vähän olen miettinyt että kuinkas ne Australian myrkylliset hämähäkit, mutta ei kai niihin törmää juurikaan muualla kuin "maalla"??? Eli pitää muistaa kurkata pytyn reunan alle ennen kuin istuu (nainen kun olen), siellä ainakin joku huippumyrkyllinen laji viihtyy? Onko kelläkään kokemuksia? Tai hyviä neuvoja?
Otsikko:
Kirjoitti: johki72 - Huhtikuu 17, 2005, 11:17
Paula_Liina:)

Mä en muutaman kuukauden Ossilan reissullani nähnyt sitä "kuuluisaa" Redback hämppiä kuin KERRAN! Ja sekin oli eläintarhassa:D:D
Joten voisinpa kuvitella ettei niihin hämppeihin niin usein kuitenkaan törmää jos ei varta vasten niitä etsi ja hae.Toki jos jossain ryteikössä tarvot kannattanee olla varuillaan:eye:
Mullakin oli tosiaan käsitys ennen Australiaan menoa että niitä vaarallisia redbackeja ja käärmeitä vilisee sitten ihan jokapaikassa,mutta ei se nyt niin sitten ihan ollutkaan..onneksi:D

Ja mitä haikaloihin tulee,niin kyllä kai on kuitenkin hyvä mielessä pitää että siellä australian vesissä niitä haita todellakin on eikä aivan tyhmänrohkeana mene joka tilaisuuden tullen vesille pulikoimaan.Ihan Elainea kyllä ymmärrän tuon pelon suhteen,MUTTA ei pidä antaa pelolle liiaksi valtaa:D

Kerran kaverin kanssa kun oltiin uimassa tuolla Frazerin läheisyydessa (ei kuitenkaan juuri siellä,mut en nyt muista tarkaan alueen nimeä missä oltiin) niin kaveri  huomasi vedessä jonkun ison tumman varjon ja tuumasi että saattoi olla hai.Johon minä tietenkin uunona vastasin että joo joo,niin varmaan,täällä mitään haita ole! Noustiin kuitenkin vedestä pois ja kuinka ollakaan muutaman minsan päästä joku tuli kertomaan että rannassa ui hai...juuri siellä kohtaa missä olimme hetkeä aikaisemmin pulikoineet:eye:
Suomalainenhan ei usko ennekuin näkee:D:D

Mutta tämä tarina ei tosin kerro oliko kyseessä jokin vaarallinen hai,sitä en tiedä.Mutta sen jälkeen olen kyllä pitänyt mielessä että järki käteen kun lähtee merelle uimaan!
Otsikko:
Kirjoitti: Paula_Liina - Huhtikuu 17, 2005, 11:42
Lainaus
Alkuperäinen postittaja johki72

Joten voisinpa kuvitella ettei niihin hämppeihin niin usein kuitenkaan törmää jos ei varta vasten niitä etsi ja hae.Toki jos jossain ryteikössä tarvot kannattanee olla varuillaan:eye:
Mullakin oli tosiaan käsitys ennen Australiaan menoa että niitä vaarallisia redbackeja ja käärmeitä vilisee sitten ihan jokapaikassa,mutta ei se nyt niin sitten ihan ollutkaan..onneksi:D


:hahhaa No ihan koko reissua en ajatellut ryteikössä viettää mutta eihän sitä koskaan tiedä josko vaikka eksyy :hahhaa

Saman käsityksen mäkin oon saanut matkakirjoja lueskelemalla, että joka pytyn reunan alla asuu hämähäkki :D Paras neuvo oli, että "jos sinua puree jokin hämähäkki, ota se kiinni ja näytä lääkärille, jotta saat heti oikean vastamyrkyn". Mua jos jokin puree niin kuolen varmaan shokkiin ja järkytykseen, siinä mitään vastamyrkkyjä tarvita...  ;)  Viimeinen asia mitä kuitenkin tekisin olisi lähteä jahtaamaan moista otusta. Kyllä jalat veisi ihan toiseen suuntaan.

On se kyllä kumma että miten semmoiset pienet oliot saa niin suuren kauhun valtaan. Isompia kuten käärmeitä tai krokotiilejä tai haita en pelkää. Tosin jos sellaisiin törmäisin luonnossa niin karkuun varmasti kyllä lähtisin silloinkin :D

Mutta pitäähän sitä jännitystä olla elämässä! :cool:
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - Huhtikuu 17, 2005, 12:26
Ne on just nuo mainitut redback-hämähäkit, joita ennen vanhaan ulkovessojen aikana joutui varomaan. Nyt niitä näkee lähinnä pihatöitä tehdessään esim. kukkapurkkien reunojen alla, kompostissa, puutarhakalusteiden alapuolella, sähkökaapeissa, vesimittarin ympärille rakentamassani kotelossa ja muissa pimeissä paikoissa.

Haista vielä sen verran, että kaikkina näinä täällä asuminani vuosina melkein 100% haiden uhreista ovat olleet lainelautailijoita. Jokunen sukeltaja/snorklaaja mahtuu myös joukkoon, mutta ainakaan nyt ei tule mieleen, että uimarit olisivat joutuneet haihyökkäyksen uhreiksi niin kauan kuin minun muistini riittää. On siis aika turvassa, kun pysyttelee niin lähellä rantaa kuin uimarit yleensäkin. Kuitenkin jos uintipaikalle saapuu kalaparvi (vaikkapa vain pieniä kaloja), niin silloin vedestä on syytä poistua, koska hait useimmiten seurailevat kalaparvia.


Vieläkin rauhoittelee
Otsikko:
Kirjoitti: Paula_Liina - Huhtikuu 17, 2005, 14:45
Lainaus
Alkuperäinen postittaja jounij
Ne on just nuo mainitut redback-hämähäkit, joita ennen vanhaan ulkovessojen aikana joutui varomaan. Nyt niitä näkee lähinnä pihatöitä tehdessään esim. kukkapurkkien reunojen alla, kompostissa, puutarhakalusteiden alapuolella, sähkökaapeissa, vesimittarin ympärille rakentamassani kotelossa ja muissa pimeissä paikoissa.
 


Miten olet karkoittanut hämähäkin sellaisen tavattuasi? Tai listinyt? Jos vaikka joskus tulisikin sisätiloissa vastaan. Tepsiikö hiuslakka tainnutuskeinona?  :?   .... ehkä ei...
Muistankin nyt noista puutarhakalusteista puheenollen kuulleni jutun tutun tutun tutusta joka grillijuhlissa istui tuolille katsomatta ja sai pureman pyllyynsä ja kärsii vieläkin vuosia myöhemmin kovista nivelkivuista. :itke
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - Huhtikuu 18, 2005, 01:19
Useimmiten ulkona redbäkkejä tavatessani ne ovat saaneet olla rauhassa - kaikista hämähäkeistähän on suoranaista hyötyä, kun ne syövät kaikkia ihmisiä puremaan pyrkiviä köppiäisiä.

Mitkään myrkylliset otukset eivät kuitenkaan ole tervetulleita kotiimme sisälle saatika puutarhakalusteisiimme. Jos redbäkkejä  on tarvinnut tappaa, niin olen yksinkertaisesti litistänyt ne joko kengällä tai puutarhahanskaan verhotulla kädellä. Jos hämppäri on jotenkin hankalasti saavutettavissa olleessa paikassa (tai jos en ole halunnut jättää ikävää jälkeä esimerkiksi seinään), niin suihke tavallista hyönteismyrkkyä auttaa taatusti ja myös nopeasti. Hiuslakkaa ei ole juolahtanut mieleen kokeilla, kun on aina kotona saatavilla hyönteismyrkkyä ;) .


Vastailee
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Huhtikuu 18, 2005, 01:33
Eilen Sydneyssä:

Man beats shark
A SURFER fought off a shark by ramming his board into its mouth as it attacked him at a Sydney beach yesterday.

http://www.thesundaymail.news.com.au/common/story_page/0,5936,12876870%255E903,00.html  (http://www.thesundaymail.news.com.au/common/story_page/0,5936,12876870%255E903,00.html )

Ja Queenslandistä:

Shark party!

SHARK-hunting parties have hooked students on the thrill of catching the monsters lurking in the Gold Coast's canals.

http://www.thesundaymail.news.com.au/common/story_page/0,5936,12876880%255E2765,00.html  (http://www.thesundaymail.news.com.au/common/story_page/0,5936,12876880%255E2765,00.html )

Siellä Gold Coastilla on kyllä jokunen uimarikin jäänyt hain saaliiksi kanaaleissa uidessaan.
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - Huhtikuu 18, 2005, 01:52
Asustelen täällä aika lailla Melbournen keskustan tuntumassa pienkerrostalossa, ja yhtenä iltana kun tulin kotiin, vessassa käppäili iso ruskea hämäri (n. 3 cm). Tunnettuna hämärien kaverina vippasin sen tietty lasi-paperitekniikalla vaan ikkunasta ulos. Sain sitten kauheat läksytykset :D:D eräältä dunderilaiselta tästä hyvästä, kun se olikin whitetail (siis aika myrkyllinen sekin), joka kuulemma olisi pitänyt nirhata välittömästi... No vissiin sitten onneksi ei ollut ketään ikkunan alla kun sen ulos nakkasin... :):)
Mutta siis eipä tarvitse missään outbackissä tai maaseudulla tai edes omakotitalossa olla, että joku hämäri voi sisään tulla. Mutta jos ajattelee, että kolmen kuukauden aikana yksi hiukan isompi hämppy on näkynyt, niin eipä niistä kauheasti kiusaa ole ollut. Vai pitäisikö sanoa vielä, mahtavatko ne alkaa tunkea enemmän sisälle kun talvi tulee? Eikä muuten kyseinen whitetail mua mitenkään jahdannut tai vaaninut :D, kunhan hoiteli jotain omia hämäribisneksiään ihan itsekseen eikä musta mitään piitannut. :confuse :) Että pelko pois!
Otsikko:
Kirjoitti: kravattimies - Huhtikuu 18, 2005, 02:14
Minä olen asustellut jo yli 20 vuotta Mount Gravattin alueella Brisbanessa, sitä ennen Melbournessa 60-70-lukujen vaihteessa, välillä Suomessa 10 v.

Melbournen jälkeen Brisbane tuntui elukoiden määrän suhteen ihan järkyttävältä, mutta kaikkeen tottuu. Ostimme vanhan talon ja paikka vilisi torakoita ja hämähäkkejä. Kesti aikansa ennen kuin päästiin niistä eroon. Ainoa kerta, kun olen mennyt lääkäriin pahasti purtuna, oli kun avasin auton ovea ja jokin elukka puri minua sormeen. Sormi musteni ja paisui kolminkertaiseksi. Istuin lääkärin odotushuoneessa kaksi tuntia ennen kuin pääsin lääkärin huoneeseen. Siihen mennessä turvotus oli jo laskenut!

Nykyisin vaimoni ja minä katselemme kammolla, kun lähiseudulla jatkuvasti myydään taloja, joissa olemme nähneet termiittejä tuhottavan joka ikisen entisen ja nykyisen omistajan toimesta. Niitä valkoisia muurahaisia täällä saa pelätä enemmän kuin haikaloja tai hämähäkkejä eikä niistä pääse eroon kovin helposti.

Lehtijutuistani voisi kiinnostaa otsikolla "Ensimmäinen vuosi Brisbanessa" kertova juttu osoitteessa (täytyy selata alaspäin aika paljon)

http://kravattimies.tripod.com/kravattivuori/index2.html
Otsikko:
Kirjoitti: chilifinn - Huhtikuu 18, 2005, 06:32
Kravattimies, olipa ilo lukea elävästi kirjoitettuja juttujasi! Kiitos linkistä!

Elaine, täällä ilmoittautuu yksi haikammoinen. Kuitenkin olen pulikoinut lukuisia kertoja Australian rantavesissä ja sukeltanut valliriutalla. Adelaiden edustalla en halunnut uida kuin hetken verran, luettuani että valkohait liikuskelevat eritoten eteläisellä rannikkoalueella. Sydneyn rannoilla olen uinut mielihyvin, enkä ole erityisemmin haita pohtinut. Kuten jo aiemmin sanottu, on erittäin harvinaista että uimarit kohtaisivat haita, elleivät sitten ui kauas rannasta.
Hämähäkkejä näkee harvoin ja käärmeitä vielä harvemmin, ellei sitten oleile outbackissa tai luonnonpuistoissa jatkuvasti. Sydneyssä asuva tuttuni kertoi  poistaneensa 50 vuoden aikana yhden myrkyllisen hämähäkin kodistaan. Käärmeitä ei heidän kotiensa läheisyydessä ole näkynyt koskaan.
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - Huhtikuu 18, 2005, 09:27
Kravattimies!

Minä olen lueskellut noita Suomi-lehdessä julkaistuja kirjoituksiasi (itse asiassa kaikki ne) ja tykännyt kovasti. Kiitos niistä, ja jatka samaan tahtiin! Nyt tosin tulin lukaisseeksi myös nuo toistaiseksi julkaisemattomat osat tuosta Saudi-reissustasi, eli uusia juttuja pitänee vielä odotella kuukausi tai pari?


Odottelemaan jää
Otsikko:
Kirjoitti: mita - Huhtikuu 18, 2005, 10:27
Niin...hamahakit....oltuani taalla down under vasta muutaman paivan...Saavuin Brisbaneen ja paatin sielta menna katsomaan millainen paikka on Byron Bay...no siella sitten majoituin Arts Factory nimiseen hostelliin joka on keskella metsaa :roue
   
  Siella sitten menin huoneeseen kavasemaan ja yhden saksalaisen kaverin pyhkeella oli ISO vaaleahkon ruskea noin 10cm hamahakki...se saatiin haadettya ulos...meni puolisen tuntia ja se oli takas :itke ...tykkas viela hyppelehtia.Jannut huoneessa paatti sitten pistaa sen kylmaks.

  Yolla ei olis ollut kiva herata kun se hipsii jossain jalalla....eli ei sita tarvii 50 vuotta etta sen ekan nakee...muutama paiva riittaa :roue
Otsikko:
Kirjoitti: Elaine - Huhtikuu 18, 2005, 12:19
Hei kaikki, etenkin aikaihminen, tuntuu hyvälle huomata ettei ole sentään ihan ainoa. Minun ongelmakseni taitaakin muodostua se että,

a) Perthin voi vielä laskea valkohaiden asuinsijoiksi, lisäksi ei tarvitse lähteä kuin vähän pohjoisemmaksi kun jo tiikerihait voi tulla vastaan (kyllä, sanoinhan että olen perehtynyt faktaan ja Coral Bayhinkin olisi tarkoitus lähteä)

b) surffausta olisi todellakin tarkoitus harjoittaa, tuli sitä pari kertaa vaahdoissa treenattua ja hienoa on. Muutenkin voi jäädä sen miehen näkeminen vähälle jos ei uskalla mereen lähteä perään ;)

Hämähäkit tai käärmeet ei aiheuta pelkoa, vaikka kai siihenkin olisi syytä. Kai se vaan kertoo siitä miten irrationaalisia tämmöiset pelot voi olla.... Heh, itseasiassa entinen työkaverini alkoi kärsimään pulu-kammosta sen jälkeen kun eräs yksilö viihtyi heidän parvekkeellaan ja lensi kerran melkein päätä viistäen pois. Tämä tapahtui joskus pari vuotta sitten. Nykyään kaveri opiskelee Italiassa ja pulukammo senkun on pahentunut, terasseilla ei voi istua ja nauttia auringosta ja muutamasta :XXXX, puhumattakaan siitä että aukioiden tai torien yli uskaltaisi kävellä jos siellä parveilee puluja.. :hahhaa

Joten kai sitä ihminen voi rajoittaa elämäänsä ties minkä pelkojen takia. Itse olen tämän pelon päättänyt voittaa. Tsemppiä muille kärsijöille! :peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: fogs - Huhtikuu 18, 2005, 23:53
Elaine, itse kärsin aikoinaan jos jonkinmoisista kammoista ja ajattelin ausseja "Crocodile Dundee" tyyliin eli käärmeitä ja krokoja löytyy joka kulmasta....

Pääset Perthiin niin voinpa melkein vannoa ettet muista edes moisista huolehtia (korjaa myöhemmin jos ennustukseni on väärässä!)

Meillä on ollut käärmeitä (Dugite) etupihalla, enpä säihkähtänytkään kuten odotin.
Hämähäkkejä, redbackeja, asuu vallan paljon tällä alueella, niihinkin on tottunut niin että hyvin ammattimaisesti tulee ne listittyä talon sisältä kun vastaan tulee :roue.
Haihyökkäyksistä kuulee, yksi kohtalokas hyökkäys oli tuossa meidän naapurissa mutta eipä niitä ajattele kun mereen menee (syntyisi vähän sama tilanne jos lentokoneessa mietit että nyt putoaa, nyt putoaa :o)

Se on jännä miten ne paikan päällä ei enää mietitytä lainkaan, mitä nyt joskus käy ohimennen mielessä. Mutta kaiken kaikkiaan, mahtavaan kaupunkiin olet menossa, itse käyn siellä aika ajoin (tosin liikenne siellä aiheuttaa minulle enemmän harmaita hiuksia kuin käärmeet, hämähäkit ja hait yhteensä).
Ilmoitteles kun olet mantereelle saapunut, liekö vielä eksyis samaan baariin :XXXX, varsinkin jos miehesi surffaa niin eiköhän tuo meidän läheisen Prevelly Beachin Margaret Riveristä tunne hyvin :peukkuy.
Terhi
Otsikko:
Kirjoitti: Rockola - Huhtikuu 19, 2005, 00:10
Lainaus
Originally posted by Jaaks
Rockola :D

Very Clever   - Eihän suomessakaan ole karhuja, susia ja vaikka kyykäärmeitä kaikkialla, vaikka toki yleensä maalla elävätkin :?


Ei oo, enka noista ole nahnyt luonnossa kuin kyyn ja siitakin on kohta 30 vuotta.

Tuli vaan mieleen, etta kavelin tuossa joulukuussa (en tosin kaynyt uimassa) Henley Beachilla Adelaidessa. Niukasti oli varoituksia nakyvilla, ja varmaan yhta niukasti oli seuraavana paivana kun 300 m samasta rannasta hait soivat kaverin. (Samaan aikaan kun tragedia tapahtui olin uimassa pari kilometria pohjoisempana Glenelgissa, jonne sitten ilmestyikin poliiseja ajamaan ihmiset pois vedesta.) Vai onko niin, etta kun tiedetaan, etta hait pyorivat useasti SA:n vesilla, niin "SA" on sellainen "tietty haiden oleskelupaikka" jossa ei kannata uida?
Otsikko:
Kirjoitti: kravattimies - Huhtikuu 19, 2005, 02:58
No niin, chilifinn Suomesta ja Jouni Canberrasta, kiitoksia positiivisesta palautteesta! Mukavasti siis alkoi täällä viestitaululla, ettei heti tyrmätty, kun tulin mukaan.

Jounille: En nyt osaa sanoa, tuleeko lisää lehtijuttuja. Riippuu siitä tuleeko enää mitään jutun aihetta mieleen. Aika iso työ noissakin oli, kun en ole sen sortin ammattilainen, joten en ole halunnut maksua niistä. Hyvä, että kelpaa.

Noista elukoista kun oli puhe niin tänä aamuna vaimon kanssa käveltiin näitä katuja täällä Mount Gravattissa (tai leikillisesti Kravattivuorella, vaikkei se kravattia tarkoita) ja vaimo pysäytti minut yhden bussipysäkin  kohdalla ja osoitti siinä ollutta aikataulua.

Aikataulu oli siinä tolpan puolessa välissä, noin olkapäiden korkeudella maasta, ja kooltaan jonkin verran pienempi kuin A4-arkki. - Mitä siitä? - Katsopa sen taakse! - No sielläpä on herhiläisiä! Montakohan noita on, kysyin. - Ainakin sata, vaimo arveli.

Sitten kun tultiin kaupasta ja oli kantamuksia, niin odotettiin bussia, joka tekee mutkan päätieltä kirjaston lähellä ja pysähtyy siinä supermarketin edessä. Siinä on tietysti pysäkkimerkki ja eikös vaan yksi nainen mene sopivasti siihen lukemaan bussin lähtöaikoja ja ota vasemman kätensä sormilla kiinni aikataulun reunasta. Sormet koukistuvat aikataulun taakse... No, onneksi tämän aikataulun takana ei ollut pistäviä elukoita.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Huhtikuu 19, 2005, 06:36
Kravattimies :D

Kiitos myöskin puolestani hienoista tarinoista, oli kiva lukea :peukkuy

Ei suinkaan nyt tuollaista "kynäseppoa" kukaan tyrmää :XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: Latvajo - Huhtikuu 19, 2005, 13:33
Hei vaan sinä Perthiin menossa!
Niin en oikeen osaa sanoa tuohon haikammoon muuta kuin että eihän ne tule syömään kovin usein ihmisiä, ja kun on varovainen ja välttelee vaarallisimmat paikat. olin itse Perthissä joitakin vuosia sitten. Hait tuona aikana hyökkäsivät joidenkin ihmisten kimppuun ja onhan siellä WA:ssa joitakin ihmisiä joutunut haiden suuhun viime vuosina. Myös tuona aikana joku kuoli käärmeen puremaan, mutta sekin kai johtui omasta tyhmyydestä.
Joitakin hämähäkkejä tavattiin talossa jossa asuimme, Redbageja ja muutama kämmenen kokoinen joku myrkytön laji, torakoita, liskoja ... Ei siis tarvinnut puskaan mennä nähdäkseen elukoita, niitä näkyi ihan asuinalueillakin. Puskassa oltiin telttailemassa, mutta ei kai sitä osannut niitä ötököitä siellä pelätä, kai sitä kaikkeen tottuu. Pieni varovaisuus tietenkin kannattaa pitää mielessä, esim. jos sattuu tulemaan vastaan toista metriä pitkä lisko naskalihampaineen.. kannattaa vaihtaa suuntaa.  :god:
Snorklasimme pigviinisaarella (tai jotain sinnepäin) siellä tuli vastaan myrkyllinen mustekala, mutta senkin annettiin olla ihan rauhassa kiven kolossa, eli niissä paikoissa on hyvä pitää sandaalit jalassa kun kahlailee.
Cottesloe beachilla muuten uiskenneltiin ja muillakin rannoilla, siellähän on paljon muitakin uimareita. Sen olen kuullut että hait liikkuvat aamuisin, no me nyt ei kovin aikaisin koskaan ehditty rannalle. Jonkun aamu-uimarin kimppuun olivat sielläkin kuulemma käyneet.  :o
Mutta minusta tuntuu, että ajan myötä niihin elukoihin siellä jollakin tavalla tottuu, eikä niitä enää kammonksu niinkuin alussa. Vai mitä olette mieltä ?
Otsikko:
Kirjoitti: kravattimies - Huhtikuu 21, 2005, 01:35
Jaaks, kiitos!

Täällä on niin paljon asiallista lukemista, ettei aluksi oikein tohdi avata virtuaalista suutaan tällainen erakkoluonne!

Nytkään en olisi muuten mitään sanonut, mutta ajattelin, että pitää Moderaattoria moikata, kun eka kerran tavataan!

Otsikossa lukee Hait, mutta koska pienemmistä ötököistä oli puhetta jo edellä, niin kerronpa, etten ole niin isoa muurahaista ennen nähnyt kuin eilen keittiön seinällä sähkölieden yläpuolella.
Otsikko:
Kirjoitti: TomiP - Huhtikuu 30, 2005, 20:03
Kravattimies:

Murray Walker suomennokset ovat hauskoja. Rento meininki. :coolh

Toivottavasti liioittelit tuossa Eka vuosi Brisbanessa jutussa. Enhän mä uskalla millään tulla sinne syksyllä. No jos totta puhutaan, niin mieluummin teen kuviokelluntaa haitten kanssa, kuin vietän yhtäkään naama norsunv.......- talvea täällä Suomen "rasvaanko köyden" maassa. ;)
Otsikko:
Kirjoitti: kravattimies - Toukokuu 01, 2005, 01:13
TomiP

Kraka täällä! Kiitos kun annoit palautetta. Mitä tuohon liioitteluun tulee, niin vaimo sanoo, ettei se ollut liioittelua, asioiden kaunistelua vaan! Yleensä tapanani on yrittää kirjoittaa siten, että juttuni olisivat hauskoja ja informatiivisia yhtä aikaa. Monesti tulos on täysin yliampuvaa sorttia, että itsekin ihmettelen, voiko niitä lukea muuten kuin jännittävinä iltasatuina lapsille. Tällä saitilla on asiantuntevia moderaattoreita, joilta saa todellista tietoa kaikenlaisista asioista.
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Toukokuu 01, 2005, 05:38
TomiP,

Kyllä se Krakan tarina on hyvinkin lähellä totuutta ainakin jollekin.  Me kaikkihan koetaan uudet ja erilaiset asiat hyvinkin eritavoilla.  Mikä on toiselle suuri järkytys ei ole yhtään mitään toiselle.

Tule tänne vaan ja koe kaikki nämä ihmeelliset asiat omakohtaisesti, niin sitten voit kertoa oman tarinasi "ensimmäisestä vuodesta Australiassa" :D
Otsikko:
Kirjoitti: Hegu - Toukokuu 01, 2005, 06:24
Oorait, tassa yksi vinkki niille jotka haluavat todellista "shokkihoitoa": Ningaloo Reef, Exmouthista 40 kilsaa alas Turkoosi lahteen. Siella sitten snorklaat noin kilometrin (tai enemman) verran merelle pain ja kun vetta alkaa olla vain polven verran niin kattele ymparille. Hyvalla tuurilla loydat itsesi parin kymmenen riuttahain ymparoimana. Harmittomia valko tai musta tippa haita, mutta hitto nayttaa ihan joltain valkohain "mini-me"lta.

Sanoisin jopa etta top5 aussikokemuksista. Adelaides kylla halusin menna valkohai-hakki-sukellukselle, mut hitto kolme tonnii.

Hegu
Otsikko:
Kirjoitti: TomiP - Toukokuu 01, 2005, 07:54
Lainaus
Alkuperäinen postittaja kravattimies
TomiP

Kraka täällä! Kiitos kun annoit palautetta. Mitä tuohon liioitteluun tulee, niin vaimo sanoo, ettei se ollut liioittelua, asioiden kaunistelua vaan! Yleensä tapanani on yrittää kirjoittaa siten, että juttuni olisivat hauskoja ja informatiivisia yhtä aikaa. Monesti tulos on täysin yliampuvaa sorttia, että itsekin ihmettelen, voiko niitä lukea muuten kuin jännittävinä iltasatuina lapsille. Tällä saitilla on asiantuntevia moderaattoreita, joilta saa todellista tietoa kaikenlaisista asioista.


Kravattimies sulla on noissa jutuissa hyvä meininki ja kiitos siitä. Onhan se jännää tulla maahan, jossa on enemmän eläin-/kasvilajeja, kuin Euroopassa ja Amerikassa yhteensä.

Ja olen huomannut moderaattoreiden asiantuntevuuden (kiitos modet) :god: . Sen takia ei paljon ole tarvinnut asioita uudestaan foorumilla kysellä. Tieto löytyy joko haulla tai ilman. Linkit ovat kans hyviä ja tietoa löytyy. Voi olla, että olen aika urpona, kun maahan saavun, mutta kunhan nyt hengissä selviäis alkuhässäköistä. Yks suurimmista toiveista vaan on, että se aurinko paistais mullekin ja lämpö ei loppuis kesken. :D
Otsikko:
Kirjoitti: Hami - Joulukuu 10, 2005, 15:09
On vähän vanhentunut tämä keskustelu, mutta kirjoitan silti, kun mua kiinnostaa muiden kammot ja ennen kaikkea niistä ylipääsyt. Mulla on tosiaan myös (lievä) haikammo, ootko Elaine (ja muut) päässyt omastasi jotenkin yli tai saanut sen edes jotenkin aisoihin?

Itse olen siis tulossa poikaystävän kanssa Ausseihin tuossa tammikuun loppupuolella ja vielä en ole siis "hui hai" -vesissä uinut. Jännitän vähän, miten saan pidettyä pään kasassa, etenkin kun suunnitelmissa on leikkiä syöttiä ihan toden teolla, eli surffaamista haluttaisiin opetella. Itärannikko on alustavissa suunnitelmissa ja sielläkin niitä pirullisia elukoita mun käsityksen mukaan myös uiskentelee.

Hauskinta tässä koko pelossa on se, että ollaan ensin menossa Thaimaaseen, jossa olis tarkoitus sukeltaa ja uida ihan reilusti, mutta sikäläisten haikalojen tapaaminen ei pelota. Ennemmin melkein kiinnostaa. Asiaan tosin varmasti vaikuttaa se, että siellä ei juurikaan agressiivisia/suuria lajeja asusta. Tai näin ainakin toivon. :sorry

Kai mä olen nähnyt Jawsit liian pienenä ja siitä syystä pelkään noita isoja valkoisia. Toki myös muitakin lajeja, mutta ne ovat erityinen kammotuksen kohde. Mites nuo "Bronziet", mä löysin netistä infoa, että ne toisinaan hyökkii myös uimareita kohtaan. Onhan niillä varmasti riittävästi tuolla ruokaa? :(

Yyh, täytyy kai toivoa, että siellä Thaimaassa pääsisin pelostani vähän yli tai sitten, että surffaaminen/muu vesielämä on niin kivaa, että en edes muista haiden olemassa oloa. Tai sitten vaan odotan sitä hetkeä, kun nään jonkun epäillyttävän tumman hahmon vedessä ja lasken alleni. :pepsodent
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - Tammikuu 15, 2007, 09:28
:hahhaa:hahhaa:hahhaa että oli hyvä "luontodokumentti" (http://www.dundernews.com/viestitaulu/viewthread.php?tid=1986&page=2#pid34948) Jounilla... jos ei tuolla hämyrikammoisilla kammot lievitä niin jo on kumma... :D

itselläni on tämänkaltaisten  (http://grouper.com/video/MediaDetails.aspx?id=792043)takia haikammo, tai oikeammin valkohaikammo, no nyt vihdoin löysin siihen hiukan helpotusta: miekkavalas hain kimpussa! (http://refernet.typepad.com/jdragon/2005/10/killer_whale_vs.html) hah, go CA-2! :peukkuy ihanaa ajatella, että joku niiden valkohaidenkin perään tulee, hähhäh! :P:P:P (ja ei, en pelkää miekkavalaita :))
Otsikko:
Kirjoitti: maailmalla79 - Tammikuu 16, 2007, 12:58
höpöhöpö mitään haita tarvitte pelätä. Kun tulin aikoinaan niin luvattiin ettei tarvitte pelätä, sitten kun olin cottesloessa töissä kolmena viikonloppuna putkeen koko jengi revittiin ulos vedestä valkohaiden takia ja swan riverissäkin kuulemma on bullsharkeja. että kyllähän niitä haita liikkuu, mutta minkäs sille voi. meikäkäinen sai sukelluskurssin joululahjaks ja pari räkästä haita mun kokemusta ei tule estämään.
ne merikäärmeethän on sitten ihan eri juttu..
suosittelen open water leffaa haikammoisille. leffa itte on aika kammottava mutta extrat vei oman haikammon.
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - Tammikuu 17, 2007, 10:34
heh no joo onhan se hiukan irrationaalinen pelko tuo haikammo, mutta sepä siinä, kuten Jaaks tuolla jossain ylempänä laittoi, "en mene niitten olkkariin jos ei nekään tule minun", ja niinhän minäkin teen, mutta kun nuo perhanan valkohait TULEE olkkariini, tai no siis ainakin pois vedestä kuten tuossa toisessa klipissä, sehän siinä onkin pahaa. pysykää siellä meressänne, niin mäkin pysyn rannalla ja kaikki on tyytyväisiä. :):):P:hahhaa ...Open Water vai? pitänee kokeilla. :)
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - Tammikuu 17, 2007, 10:42
Hyi kauhistus...vaikka en ole ihan niitä heikkohermoisimpia, mulla oli kyllä kurjat fiilikset pari päivää tuon Open Waterin jälkeen.
Otsikko:
Kirjoitti: Sara&Pete - Tammikuu 17, 2007, 10:49
Mielenkiinnolla lukenut näitä "haitarinoita" ...itellä ei kyllä kammoa ole..ainakaan vielä. :eye:
Hämähäkit ovatkin sitten kohdallani eri asia. Tuli vaan mieleen että tuossa männä viikolla katsoin itse juuri tuon Open Water:n ja oli joo aika ahdistava.. hitsi, nuo extrat jäi kattomatta. Pitänee hakea leffa kirjastosta uudestaan ja tsekata ne.

Vinkiksi muuten että Open Water 2:n ilmestyy ainakin Suomessa videovuokraamoihin viikolla 4 nimellä Deadly Sea (Open Water 2: Adrift)... jos josku halunee katsoa.
Otsikko:
Kirjoitti: Räyhä - Tammikuu 17, 2007, 11:27
Kiitos vinkistä Sara, välttelen siis molempia kyseisiä leffoja... :o Olen yrittänyt pitää oman hai/käärme/ötökkäkammon kurissa välttelemällä kaikkia näitä aiheita. Vaikka psykologit ehkä sanookin, että pelkonsa pitää kohdata, olen ajatellut pitää näihin kaikkiin välimatkaa niin kauan kuin se on vielä mahdollista. :D

Lapset tietty kyselee näistä ja yritän vastata pokkana, että kyllä siellä voi ihan rauhassa uida. Jätän vielä kertomatta tässä vaiheessa, että äiti sitten vilkuilee rannalta käsin, että näkyykö hain eviä. Tosi urheeta...lapset vaan hain syötiksi! :hahhaa
Otsikko:
Kirjoitti: Merja - Tammikuu 17, 2007, 22:27
Vaaralliset hait on vahan niinkuin karhut Suomessa. Kun menet metsaan tietyilla alueilla, on vaara tormata luonnon villielaimiin. Harva on kuitenkaan ikina nahnyt niita oikeesti.

Pitaa vaan uida kirkkaissa vesissa, paivasaikaan, ilman avohaavoja jne niin on kylla aikamoisen turvassa. Me valtellaan paikkoja, joissa on sanottu olevan paljon aggressiivisia lajeja kuten bullsharkeja, mutta muuten uidaan siella missa muutkin. Ribsit ja muut huonot olosuhteet ovat paljon vaarallisempia, juuri viime viikolla hukkui Gold Coastilla 2 uimaria.

Ja kannattaa muistaa etta kun tanne tulee, liikenne on oikeasti kaikkein vaarallisin asia taalla - ainakin aluksi...

Merja
Otsikko:
Kirjoitti: Timo - Tammikuu 18, 2007, 00:19
Lainaus
Alkuperäinen postittaja Merja aggressiivisia lajeja kuten bullsharkeja


Se on suomeksi härkähai (http://fi.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4rk%C3%A4hai)

Lainaus
Ribsit ja muut huonot olosuhteet ovat paljon vaarallisempia


Juu, kyljysten ja muiden lihojen grillaaminen rannoilla varmasti houkuttelee haitakin paikalle. Pitäisi kieltää moinen puuha kokonaan :D


Lainaus
Ja kannattaa muistaa etta kun tanne tulee, liikenne on oikeasti kaikkein vaarallisin asia taalla - ainakin aluksi...


Tuoreempiakin tilastoja varmaan löytyy, mutta tämän artikkelin (http://www.amonline.net.au/factSheets/sharks.htm) mukaan 1980-luvulla Australiassa haiden uhrina kuoli keskimäärin yksi ihminen vuodessa kun taas liikenteessä kuoli vajaat 3000 ihmistä.  

Samasta lähteestä löytyy tieto, että jokaista haiden tappamaa ihmistä kohden ihminen on tappanut haita 23 miljoonan kilon edestä kaupallisella hainpyynnillä ja suojaverkkoja laittamalla tai jopa huvikalastuksella. Varsin epäreiluja lukuja haiden kannalta.
Otsikko:
Kirjoitti: RUU - Tammikuu 18, 2007, 00:32
Lainaus
Alkuperäinen postittaja Räyhä
Lapset tietty kyselee näistä ja yritän vastata pokkana, että kyllä siellä voi ihan rauhassa uida.


Eihan siella meressa kukaan ui, vaan siella pulikoidaan, pompitaan, surf/body/skim lautaillaan, jne. Viela on nakematta se, joka vetaa siella 500 m kroolauslenkkia ulos merelle & takaisin tai edes rannan suuntaisesti. Uiminen onnistuu paremmin vahan rauhallisemmissa olosuhteissa ja pienemmassa aallokossa.
Ihmiset ovat kapealla, valvotulla uima-alueella ehka 50 m sateella rannasta ja kun vakea on kymmenia tai enemmankin, ei siina mitaan suuria kisatreeneja vedeta...

Ja sita vartenhan rantavahdit ovat, etta vaijyvat meidan maakrapujen puolesta merenelavia. On niita rantoja suljettukin haiden vuoksi, joten jos ranta on auki niin veteen vaan.
Otsikko:
Kirjoitti: Aikis - Tammikuu 18, 2007, 00:36
Jos on kuntouinti vielä näkemättä niin sitten kannattaa reissata alas vaikkapa Cronullaan, jossa veteraanit vetelivät aika syvällä rannan suuntaisesi ainakin tuon 500m...Kyllä siinä riitti suomineidolla hämmästelemistä ja kauhistelemista...
Otsikko:
Kirjoitti: sanna77 - Tammikuu 22, 2007, 09:32
Hei, on täällä Melbournessakin haita:

"Swimmers were evacuated from Phillip Island's northern beaches, south-east of Melbourne, after a six metre shark was spotted from a boat ramp.

A Victoria Police spokeswoman said beach-goers were told to leave the sea at Cowes and neighbouring beaches along the island's north coast late this afternoon.

Water police were patrolling coastal waters, urging tourists to leave the beaches.

The shark sighting was confirmed near the Anderson Street boat ramp and kiosk at Cowes."

Sulhasen veljeä oli rannikkopoliisi varoitellut tossa toissa viikolla että ovat nähneet isompia haita seudulla että kannattaa olla varovainen kun lähtee sukeltemaan...:o
Otsikko:
Kirjoitti: Reijo - Tammikuu 24, 2007, 02:09
Lainaus
Alkuperäinen postittaja sanna77
"Swimmers were evacuated from Phillip Island's northern beaches, south-east of Melbourne, after a six metre shark was spotted from a boat ramp.


Ei haitannut meikäläistä ollenkaan, tuli mentyä uimaan perjantai yönä ja launtai päivänä...eikä ollut havaintoakaan siitä haista, jos nyt ei pientä näykkäystä varpaista oteta lukuun.

:roue
Otsikko:
Kirjoitti: Jaaks - Tammikuu 24, 2007, 07:52
Lainaus

An abalone diver has survived having his head bitten by a white pointer shark that attacked him off the New South Wales coast today by poking it in the eyes.


Man escapes from shark's throat (http://www.news.com.au/couriermail/story/0,23739,21104895-952,00.html)
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - Tammikuu 24, 2007, 09:10
Tough  cookie... (http://www.theage.com.au/news/sport/island-dangers-hold-no-fears-for-surfer-whos-seen-it-all/2007/01/22/1169330831882.html) :peukkuy:peukkuy:peukkuy Ihailtavaa sitkeyttä kaiken kaikkiaan! (http://www.theage.com.au/news/SPORT/Teenager-Hamilton-makes-brilliant-start/2007/01/23/1169518704064.html)
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: Timo - Helmikuu 17, 2007, 09:18
Aiheeseen liittyvä kuullunymmärtämistehtävä, joka voisi olla vaikka osana kansalaisuustestiä.

Tässä juttu mp3-tiedostona (http://www.abc.net.au/reslib/200702/r127013_415097.mp3)

Ja meille, jotka emme ymmärtäneet ainakaan kaikkea,  tekstinä (http://www.abc.net.au/worldtoday/content/2007/s1849824.htm).

Tarinan opetus?   Ota tarpeeksi vodkaa niin ei haitkaan pelota... eikun siis: älä ole idiotti!


Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: eevis - Helmikuu 17, 2007, 16:08
Heh, hyvä tarina. Eli siis jos hait pelottaa, ota viinaa. Okei. Mutta mikäs sen herrasmiehen aksentissa, selkeästihän tuo oli artikuloitu. SA:laiseksi siis. Ainakin victorialaisesta. ::) :D

Pakko nyppiä rupea, tilastoja Australian haihyökkäyksistä (http://www.zoo.nsw.gov.au/content/view.asp?id=235)... hmm koskahan nuo "rauhoittelevat tilastot" (i.e. hyökkäyksen riski on pieni) alkaa rauhoittamaan?  ::)
Otsikko: Haita risoi
Kirjoitti: Timo - Helmikuu 17, 2007, 22:30
Jaa, vai helppoa Eevis. No, tässä sitten sulle lisätehtävä. Käännä seuraava runo austlaariaksi.

Lainaus
Tekstinäyte:

HAI

Laiturilla illalla haitari soi.
Haita se harmitti. Haita risoi.

Myrkkyä on hain haimassa annos.
Säilykepurkissa haimassa-annos...

Väärään paikkaanko eilen hairahti
riutalta lähetetty, vakuutettu hairahti?

Olisiko suuremmin haitaksi
jos tilattaisiin haitaksi?

Miksi siis karille hai karautti?
Kirjoita!
Osoite: Haikara, (45410) UTTI

----
Juice Leskinen - Räkä ja Roiskis  Kirjayhtymä 1992 - ISBN 951-26-3737-X

Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: arixmel - Helmikuu 17, 2007, 22:56
kylla jotkut osaa sanansailaa heiluttaa, ::) ::),mutta mutta,,asiaan itselle tuli ihan yllatyksena (ei kaytannon vaan tv:n kautta :)) Brisbane riverissa olevat Hait, tiesin kylla Gold Coastin kanaaleissa olevista, mutta etta tuossa niin ruskean nakoisessa joessammekin olisi elamaa? toissapaivanako se oli kun 9 kanavan extrassa oli juttua joen puhdistumisesta ja enemman ja enemman kalojen paluusta siihen,,ja samalla kuinka usein siita pyydystetaan Hai kaloja

http://www.abc.net.au/catalyst/stories/s903678.htm

ja on ne jotakin paassyt puraisemaankin (sormeen???),,puolen metrin Murray yabbiet tekee tommoista jalkea)
http://www.qt.com.au/localnews/storydisplay.cfm?thesection=localnews&storyid=3626342


ja tassa tarina kuinka ne hait kay joen laheisella laukka radalla syomassa hevosia

http://www.qt.com.au/localnews/storydisplay.cfm?thesection=localnews&storyid=3628807


yllattavaa myoskin on havaita kuinka pitkalle ylavirtaan ne uivat (60 km?)

onkohan kukaan koskaan nahnyt Yarrassa haita?
brb
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: eevis - Helmikuu 18, 2007, 07:33
Timo  :D

En kyllä osaa enkä uskalla mestarin (http://www.addis-welt.de/smilie/smilie/diverse/407.gif)(http://www.addis-welt.de/smilie/smilie/diverse/407.gif) tuotantoa alkaa sörkkiä, loistava runo, kiitos!  :D :D

arixmel  :D

Ei, kukaan EI ole nähnyt niitä Yarrassa eikä näe. Piste.

Mutta kyllä on cool jamppa tuo Craig Franklin, eihän sitä yllätä mikään:

sormitapaus: "University of Queensland professor Craig Franklin, who had studied Brisbane River bull sharks for the past four years, said he was not surprised to hear of a man being attacked."

hevostapaus: "University of Queensland professor Craig Franklin, who has studied Brisbane River bull sharks for four years, said he was not surprised by the attack."

Joo... mutta auttaiskohan mun pelkoja osallistua noihin UQ:n uhrimenoihin, kuulostaa kivalta: "...But after being kept alive for ten days [the bull sharks are] sacrificed, in order to compare ..."  ::)
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: Lomalainen - Heinäkuu 31, 2007, 18:34
S33.47.16.82 ja E151.17.22.51


Google Earthissa näkyy hai aivan Sydneyn rannassa (North Steyne) surffaajien keskellä. Siinä kohdassa jossa on eniten aaltoja. Yksi surffaaja parikymmentä metriä yläpuolella ja kaksi surffaajaa saman verran alemmas ja rantaan päin.
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: jounij - Elokuu 01, 2007, 03:17
Niinpä näytti olevan. Minun Google Earthini ei tosin ymmärtänyt noita ylläolevia koordinaatteja sellaisenaan. Olen asettanut Google Earthini näyttämään koordinaatit desimaaleina. Hai löytyy syöttämällä samalla tavalla säädetyn Google Earthin hakukenttään nämä koordinaatit:
-33.788014 151.289588


Auttaa
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: Lomalainen - Elokuu 01, 2007, 09:28
Kiitti Jouni. Tässä saattaisi näkyä keihäsrausku, myöskin aivan rannassa, Bondi Beach:  lat=-33.8935574776, lon=151.275305935
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: Silppu - Huhtikuu 09, 2008, 01:00
http://www.abc.net.au/news/stories/2008/04/08/2210548.htm

Ikävä juttu. Mutta onneksi kovin harvinaista. Yhden hainpoikasen olen nähnyt kuolleena ja rantautuneena uimarannalle Caloundrassa ja kerran olen kuullut haihälytyksen äänen. Se on sellainen korkea tasainen ääni, ja silloin kannattaa poistua vedestä pikimmiten.
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: jossuv - Huhtikuu 09, 2008, 07:14
voih.  :(

Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: lissu - Huhtikuu 09, 2008, 08:31
Hai puri teinin kuoliaaksi Australiassa

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200804087490184_ul.shtml

valokuva liitteessä on vielä kuin suoraan tappajahai elokuvasta :( surullista

Minä olen kanssa miettinyt tuota haifobiaa...kyllähän ne kylmäväreitä saa aikaan pelkästään jo ajatuksen tasolla. Muinoin olin Irlannin eteläkärjessä sukellusreissulla ja firma, josta laitteet vuokrasimme, oli vastaavanlaisia valokuvia valkohaista...upeita kuvia, mutta piti oikein sukellusoppaalta kysyä että olenko minä menossa samaan veteen missä tämä kaverikin (osoittaen upeasti hyppäävää valtavaa haita). Kyllä kyllä hymyili opas ja sinne veteen sitten vaan mentiin. Totesin vaan että minkäs sille sitten voi jos se hai tulee ja puree, huono tuuri siinä sitten käy. Onneksi meitä oli useampikin sukeltaja ja asiantunteva opas mukana, joka neuvoi parhaansa mukaan panikoivia haikammoisia.

Mutta toisaalta, Australiassa niitä taitaa olla hieman enemmän kuin Irlannin vesissä ;) joten kuten joku jo totesikin, minä en häiritse heitä, niin he eivät häiritse minua...
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: jounij - Huhtikuu 09, 2008, 12:08
Juuri kuulemieni tv-uutisten mukaan tämänpäiväistä turmaa edellinen kuolemaan johtanut haihyökkäys New South Walesissa tapahtui vuonna 1994 - eli noin 14 vuotta sitten. Muissa osavaltioissa vastaavia onnettomuuksia on sattunut tälläkin välin - mututuntumalla arvioiden koko Australiassa kuolee keskimäärin yksi henkilö vuodessa haihyökkäykseen. Ei siis kuitenkaan ole valtavasta riskistä kysymys, vaikkei se näitä uhreiksi joutuneita saatika heidän omaisiaan lohduta yhtään.


Tilastoi
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: Haagalainen - Huhtikuu 09, 2008, 14:17
Lisää haitarinaa ja -tilastoja
http://www.theaustralian.news.com.au/story/0,25197,23506715-12377,00.html
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: Renee86 - Huhtikuu 09, 2008, 18:04

Mä yhdyn kyl seuraavaan herraan, mitä haihin tulee  :pepsodent http://www.youtube.com/watch?v=jzt4ycP6iMw
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: jounij - Huhtikuu 09, 2008, 23:17
Lainaus käyttäjältä: The Australian (ylläolevasta linkistä)
"If you take the average fatalities over the last 10, 20, 50 and 100 years, the average is 1.2 deaths per year," Mr West said.

Olipa lähellä totuutta tuo minun 17 vuoden ajalta mututuntumalla laatimani tilasto!


Itseään kehaisee
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: Leokatti - Huhtikuu 10, 2008, 00:02
Harvinaistahan se on, mutta ei sen arvonnan voitto paljon ilahduta siinä vaiheessa, kun pääsee tilastoihin numerona mukaan... :confuse
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: jossuv - Huhtikuu 18, 2008, 11:04
Hei onko teillä viisaammilla tietoa siitä että miten lähelle rantaa hait sitten tulevat?

Eli jos en ui rannasta 50m kauemmas merelle päin niin olenko ainakin melkeen turvassa?

Jossakin leffoissa nähnyt että hai nappaa lapsen ihan rannasta ihmisten keskeltä, tapahtuuko näin siis oikeassakin elämässä?  8)

Mä en lähe kovin kauas rannasta jo niitten merivirtausten takia... miten muuten lähellä rantaa niitä menee? No varmaan riippuu ihan paikasta mutta yleisesti?


Hai-pelkääjä
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: Leokatti - Huhtikuu 18, 2008, 11:07
Yksi tilastoihin päässyt tapaus sattui 30 cm:n syvyisessä rantavedessä... Ei siis kuolemaanjohtanut tapaus, mutta meniköhän siinä jalka??

Ja jos RIP on merivirtaus, niin se ei kulje rannansuuntaisesti vaan rannasta merelle päin.
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: MH - Huhtikuu 18, 2008, 11:09
Tänään sattui Coolangattassa greenmount beachilla tapaus jossa nuorimies seisoi vyötärön syvyisessä vedessä. Selvisi pienillä vahingoilla.
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: Jukka - Huhtikuu 18, 2008, 11:48
Kun aikoinani olin Frazer Island niin aamulla intiaani kukkulalle kiivettyäni näin kun yks hai ui rannan suuntaisesti n.20 m rannasta. Se errottui hyvin ja oli sen verran suuri että todennäkoisesti oli tiikerihai.

Sukeltaessa olen nähnyt paljon haita mutten onneks koskaan tiikerihaita.

Jukka
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: Jaaks - Huhtikuu 18, 2008, 11:51
Lainaus käyttäjältä: MH
Tänään sattui Coolangattassa greenmount beachilla tapaus...

Teen attacked by barracuda on Gold Coast (http://www.news.com.au/couriermail/story/0,23739,23554006-3102,00.html)  todennäköisimmin ei siis hai.
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: jossuv - Huhtikuu 18, 2008, 11:53
Eli hait tulevat lähelle rantaa  :(

En ole turvassa vedessä vaikka olisin rannassa  :o

Ja merivirtauksiakin pitää varoa.   :-X

Eli siis rohkeutta vaan peliin ja peloille kyytiä koska mereen on pakko päästä  8)

Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: Silppu - Huhtikuu 18, 2008, 12:02
Yksi tilastoihin päässyt tapaus sattui 30 cm:n syvyisessä rantavedessä... Ei siis kuolemaanjohtanut tapaus, mutta meniköhän siinä jalka??

Muistan ainakin samanlaisen tapahtuman, ellei juuri tästä tilastosta ole kyse. Olin tapahtuman aikaan vedessä n. kilometrin päässä toisella rannalla. Tapahtui Caloundrassa Golden Beach:illä pari vuotta sitten, sillä seurauksella että kaikki biitsit suljettiin lähistöllä. Ei mennyt jalka tältä henkilöltä, mutta taisi pari tikkiä tulla.

Vaikka näitä tapauksia onkin olemassa, niin todennäköisyys tulla hain syömäksi on kyllä silti todella pieni. Vielä kun ui vain valvotuilla rannoilla silloin kun on paljon muitakin uimassa. On kovin epätodennäköistä että hai tulisi haiverkoista ja muista varoitusmekanismeista huolimatta juuri kyseiselle rannalle, ja vieläpä sattuisi puraisemaan juuri sinua kymmenien muiden uimareiden joukosta.
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: jossuv - Huhtikuu 18, 2008, 12:10
Ne haiverkot kuulostaa hyvälle. Pysyn siis rannoilla missä on muutakin porukkaa.

Olin mielessäni haaveillut aamu-uinnista meressä, mutta taitaa jäädä haaveiluks ku suomenki järvissä joskus pelottaa uiskennella yksin aamuisin.  :)
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: hardflip - Huhtikuu 18, 2008, 12:21
Ne haiverkot kuulostaa hyvälle. Pysyn siis rannoilla missä on muutakin porukkaa.

Olin mielessäni haaveillut aamu-uinnista meressä, mutta taitaa jäädä haaveiluks ku suomenki järvissä joskus pelottaa uiskennella yksin aamuisin.  :)

Hauen syomaksi tuleminen on kuitenkin pieni paha siihen nahden mita hai saa aikaan.

Aamu-uinnit on kylla vaivattomin suorittaa altaassa jos sellainen talossa on. Itse olen harkinnut uimahyppaamista 9. kerroksesta kun allas on suht suoraan parvekkeen alla. Tuntuu kuitenkin silta, etta minulta puuttuu pelkokerroin kromosomi joten menen hissilla.

Ainakin paikallisten mukaan noilla yleisilla rannoilla kylla uskaltaa uida ihan rauhassa.
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: RUU - Huhtikuu 18, 2008, 12:41
Ne haiverkot kuulostaa hyvälle. Pysyn siis rannoilla missä on muutakin porukkaa.
Olin mielessäni haaveillut aamu-uinnista meressä, mutta taitaa jäädä haaveiluks ku suomenki järvissä joskus pelottaa uiskennella yksin aamuisin.  :)
Yleisesti ottaen riski on suurempi silloin kun on a) hämärää koska se on haiden ruoka-aikaa, ja b) sameassa vedessä koska hai saattaa sekoittaa sinut normaalin ruokavalionsa kanssa. Kun olet päiväaikaan liikkeellä kirkkaassa vedessä niin selustasta on jo paljon turvattu. Kun vielä olet valvotulla rannalla ja seuraat mahdollisia rantavahtien ohjeita niin aika huoleti saat olla.

Merivirtaukset puolestaan ovat salakavala juttu. Niin kauan kun sinulla on jalat pohjassa, ne pystyy ennakoimaan sillä imu on sen verran voimakas että sen huomaa selvästi jo ennenkuin ehtii varsinaiseen virtaukseen mukaan. Sitten tietenkin, jos on uimassa, laudalla, tms. liikkeellä niin samanlainen vertailukohta puuttuu.
Tässäkin pätee taas kehoitus valvotun rannan käytöstä. Jos rannalla tiedetään olevan virtauksia, liput pystytetään niiden mukaisesti turvallisempaan paikkaan.

Minulle ainakin suurin riski ovat olleet isot aallot. Jos esim bodyboardatessa ei pääsekään vauhtiin niin aalto heittää ihan kevyesti meikäläisen pohjaan ennenkuin 'oho' kerkeän sanomaan. Jos ranta on matala, tulee pohjakosketuksia eivätkä ne ole aina ihan helliä.

Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: Haagalainen - Huhtikuu 18, 2008, 19:53
Eli hait tulevat lähelle rantaa  :(

Hait pysyvät sentään vedessä, mutta tappajavalas hakee sapuskaa maaltakin.

http://www.abc.net.au/news/stories/2008/04/17/2219576.htm
http://fi.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&VideoID=1542261

Tappajavalaita esiintyy myös Australian vesillä, mutta en ole nähnyt yhtään uutista, että ne olisi luonnossa ihmisiä hätyytelleet.
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: arixmel - Huhtikuu 18, 2008, 22:10
 ihan turvallista jos ei mene taman syvemmalle :pepsodent
sorry oli ihan pakko laittaa kun tuli vastaan  >:D
[img=http://www.notsoboringlife.com/wp-content/uploads/2007/04/p010.jpg]http://pelkka kuva[/img]

jaaha osaa tuota kuvaa liittaa no tassa linkki:
http://www.notsoboringlife.com/wp-content/uploads/2007/04/p010.jpg


artikkeli miten sita voi kokeilla itse on taalla (http://www.notsoboringlife.com/hobbies/best-shark-fishing-picture-ever/)


xcv
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: MH - Huhtikuu 18, 2008, 22:19
Lainaus käyttäjältä: MH
Tänään sattui Coolangattassa greenmount beachilla tapaus...

Teen attacked by barracuda on Gold Coast (http://www.news.com.au/couriermail/story/0,23739,23554006-3102,00.html)  todennäköisimmin ei siis hai.


Juu, näinhän se myöhemmin uutisissa tarkentui.
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: jossuv - Huhtikuu 19, 2008, 06:20
Huh. Meressä taitaa olla niin paljo vaaroja ettei kaikkee pysty ees tajuamaan. Mites ne meri/vesi (mitkä lie) käärmeet? Millasia ne on ja miten ne käyttäytyy?
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: Merja - Huhtikuu 19, 2008, 06:36
Eläminen ylipäänsä on vaarallista. Mitä vain voi tapahtua ja useimpiin asioihin ei oikein voi varautua. Parempi elää täysillä nyt kun vielä jaksaa ja jättää turhat murehtimiset. Ja jos jotain sattuu, kuolee ainakin onnellisena -  joskus täältä pitää kuitenkin lähteä!

Me ollaan oltu biitsillä aika paljon aiemmin (nyt on vähän maku jo mennyt) eikä ikinä hysteerisenä mietitty mitään mereneläviä. Joutuminen hain hampaisiin on lento-onnettomuuteen verrattava todennäköisyys varmaankin... Ja kun noudattaa edellämainittuja varotoimia, on uiminen täällä kuitenkin turvallista.   
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: jossuv - Huhtikuu 19, 2008, 06:42
Niin. Eipä sinne murehtimaan lähdetä  :peukkuy
Otsikko: Vs: Hait
Kirjoitti: ensiferum - Kesäkuu 03, 2008, 11:59
Haita pitää suojella, ei pelätä eikä tuhota. Hailla on merkittävä rooli merien ekosysteemissä ruokaketjun huipulla. Arvioiden mukaan nykyään merestä saalistetaan (usein laittomasti) yli 50 miljoonaa haita vuodessa pelkästään hain evien vuoksi. Hailta leikataan evät sen jälkeen hai nakataan kuolemaan takaisin mereen. Hyvin julmaa ja täysin tarpeetonta touhua.  >:( Ryöstökalastuksen seurauksena monet hailajit ovat nyt uhanalaisia. Mutta päinvastoin kuin monet muut uhanalaiset lajit kuten pandat ja muut, ei ole kansainvälisiä sopimuksia suojelemassa haita ja yleinen ihmisten asenne on vihamielinen ja pelokas haita kohtaan. Valistakaa siis itseänne, tuttavianne ja muita ihmisiä tästä asiasta.

http://www.imdb.com/title/tt0856008/