Allergiaruokavalio

Aloittaja jenden, tammikuu 30, 2011, 20:02

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

jenden

Hei!
Olemme perheeni kanssa tulossa helmikuun lopussa kahdeksi kuukaudeksi eri puolille Australiaa.( Brisbane,Alice springs, Adeline, Melborne, Sidney) Mukanamme on kaksivuotias erittäin allerginen poikamme, jolla on maidoton, munaton, gluteeniton ja soijaton ruokavalio.Olemme paljon tien päällä ja hänen ruokien löytäminen huolestuttaa. Osaisiko joku kertoa, mistä kaupoista erityisruokia kannattaa etsiä,  tai osaisiko joku kertoa kenties merkkejä? Suomestakin löytyy australialainen diettisarja Orgran, kuinkahan yleisesti se on saatavilla siellä teillä? Osaisiko joku neuvoa maidottoman voin löytämisessä? Onko teillä joitakin isoja ruokakauppaketjuja, joilla olisi kauppoja monessa paikassa?
Olen erittäin kiitollinen jokaisesta vihjeestä tai neuvosta!
T: Jenni

jenden

Vielä tarkennettu lisäkysymys: Tietääkö joku löytyykö sieltä kauratuotteita? Siis kauramaitoa, kaurajugurttia kaurajäätelöä? Jos löytyy, niin minkä merkkistä ja mistähan kannattaisi etsiskellä?

T: Jenni

katjamaaria

Heipahei

Tervetuloa! Australiasta loytyy hyvin tuotteita allergisille. Niita saa isoista ruokakaupoista nimelta Coles tai Woolworths. Myos IGA-kaupoissa myydaan yleensa jonkin verran. Ne loytyvat yleensa Health products hyllysta. Ihan pikkukylista ei naita tuotteita yleensa kovin hyvin saa. Eli kannattaa varmaan varustautua kylmalaukulla, jos lahdette ajelemaan pikkupaikkoihin.

Nuttelex - maidoton margariini, loytyy muiden margariinien kanssa kylmahyllysta
Orgran tuotteet on tehty Australiassa, joten niita loytyy erittain hyvin.
Kauramaitoa myydaan myos. Se loytyy iskukuumennettujen maitojen hyllysta (ei kylmasailytyksessa), muitakin vaihtoehtoja on, mm. riisimaito tai mantelimaito.

Taalta ei saa sellaista valikoimaa kauratuotteita kuin Suomessa myydaan. En ole nahnyt kaurajaateloa, kaurajugurttia tms. Gluteiinittomia tuotteita saa kylla hyvin. Ne perustuvat usein riisiin ja tapiocaan.

Tsemppia matkaan, eikohan taalta loydy syotavaa.

Milka

Kannattaa kayda supermarkettien online nettikaupoissa katsomassa heidan tuotevalikoimaa jo etukateen.

Tassa on yksi linkki koko maan kattavalle supermarkettiketjulle http://www.coles.com.au. Webbisivuilta voi myos tarkastaa tarkan osoitteen lahimmalle kaupalle, mika saattaa helpottaa matkan tekoa, jahka teilla on tarkka matkustussuunnitelma tehtyna.

Mutta kuten sanottua kaikilla pienemmilla paikkakunnilla ei valttamatta ole ihan kaikkia tuotteita, vaikka ko. firman kauppa sielta loytyisikin.

Kuten katjamaaria sanoikin Esky (kylmalaukku talla kielella  :pepsodent ) on mielestani valttamaton poikasi tapauksessa, jos aiotte maaseudulla ja pienilla paikkakunnilla liikkua. Niitakin saatte paikan paalta jotta ei tarvitse sellaista Suomesta asti tanne raahata.

jenden

Oikein paljon kiitoksia vastauksista! oikein mieltä lämmitti pikainen vastaaminen ja ohjeiden saaminen! Eli lämmim kiitos teille molemmille :D

katjamaaria

Jenni, eipa kesta. On naet tullut itsekin hoidettua allergista vauvaa, joten nuo vaihtoehtotuotteet tulivat hyvinkin tutuiksi. Onneksi vauva-ajan allergiat on nyt melkein selatetty. Hauskaa matkaa! Jos haluat kysella lisaa, niin laita yksityisviestia.

Mesi

Menee vähän asian vierestä, mutta kuinka helppoa on elää Ausseissa kasvissyöjänä? Aussithan taitavat vetää lihaa aika reippaalla kädellä...

RUU

Lainaus käyttäjältä: Mesi - helmikuu 01, 2011, 20:16
Menee vähän asian vierestä, mutta kuinka helppoa on elää Ausseissa kasvissyöjänä? Aussithan taitavat vetää lihaa aika reippaalla kädellä...
Varsin helppoa. Kasviksia ja hedelmiä on kaupoissa tarjolla yllinkyllin, joten kokattavaa riittää. Täällähän yksi yleinen erikoiskauppatyyppi on hedelmäkauppa, josta saa vaikka mitä kivaa maassa/maasta kasvanutta.
Yksi huomionarovinen piirre on se, että kasvisten tarjonta seuraa satokausia paremmin kuin Suomessa, jossa suuri osa tavarasta on tuotettu maailmalta.

Jos on jotain erityisiä vaatimuksia (esim vegaani), ravintoloiden tarjonta kannattaa tarkastaa etukäteen. Yleisesti lihatonta ruokavaliota noudattavalla on helppoa mutta tiukempaa diettiä ei välttämättä ole monessa paikassa huomioitu. Riippuu sitten paikasta ja kokista, venyvätkö soveltamaan ruokiaan dieetin mukaisiksi.
RUU

"The Australian native can withstand all the reverses of nature, fiendish droughts and sweeping floods, horrors of thirst and enforced starvation - but he cannot withstand civilisation."
Daisy Bates

Mesi

RUU: Lähinnä ajan takaa kasvissyöjien proteiineja eli soijaa ja tofua :) Ja ne Aussihedelmät!! *kuolaa*

Löytyykö Brisbanesta markettia (toria) missä myydään kasviksia ja hedelmiä? Näitä koluttiin ahkerasti mm. Sydneyssä ja Melbournessa, mutta Brissessä ei moista tullut vastaan.

jounij

Lainaus käyttäjältä: Mesi - helmikuu 02, 2011, 15:28
Lähinnä ajan takaa kasvissyöjien proteiineja eli soijaa ja tofua

Eikös tofu ole soijasta tehty?

Brissyssä oli ainakin ennen vanhaan Coco's -niminen ketju, jolla oli siellä täällä kasviksia ja hedelmiä myyviä isoja myymälöitä. Ne olivat melkein yhtä hyviä myymälöitä kuin useammasta pikkukaupasta koostuvat toritkin. Liekö niitä enää olemassa?


Muistelee
Jouni
Canberra

Nipsu

Mesi, erilaisia soijapohjaisia tuotteita (lähinnä tofua ja tempehiä) on saatavilla ihan Colesissa tai Woolworthsissa. Osa on valmiiksi marinoituja, osa maustamattomia. Lisäksi on erilaisia leikkeitä ja makkaroita jäljitteleviä tuotteita, jotka varmaan soveltuvat loistavasti grillaamiseen.

Mesi

Juu onhan se tofu soijasta tehtyä  :) Onko muuten Ausseissa luomulihaa? Suomesta sitä on todella vaikea saada.

sim

Lainaus käyttäjältä: Mesi - helmikuu 03, 2011, 05:25Onko muuten Ausseissa luomulihaa? Suomesta sitä on todella vaikea saada.

Luomutuotteita, myös lihaa, on erittäin hyvin saatavilla. Luomukanaa ja -lammasta löytyy käytänössä aina normaaleista supermarketeista, muita lihoja paremmin pienemmistä lihakaupoista tai esim. Thomas Dux-ketjun liikkeistä: http://www.thomasdux.com.au/. Väittäisin että Australiassa on kenties USA:n joitain alueita lukuunottamatta paremmin luomutuotteita saatavilla kuin missään muualla maailmassa; kuten joku aika sitten blogissani totesin, Australiassahan on maailman luomutuotannosta pinta-alalla mitattuna peräti 38% - väkilukuun suhteutettuna noin 57x enemmän kuin Euroopassa.

Myös netitse pystyy tilaamaan luomulihaa ja muita tuotteita useammstakin palvelusta, esim. http://www.organicdirect.com.au/ ja http://www.organicmeatsupply.com.au/ - nämä Melbournen seudulla, suuremmista kaupungeista muualtakin löytynee vastaavia.


Mesi


Kottarainen

Soijasuikaleita en ole vielä löytänyt Brisbanen kaupoista, mutta soijarouhetta löytyy.

Ja toreja on useita - keskustassa on keskiviikkoisin maatilatori ja keskustan lähellä West Endissa on lauantai-aamuisin todella isot markkinat.

sannas.

Muutama mieleen tullut seikka sekä allergiakysymykseen että kasvisruoka-asiaan:

Erikoismaitoja tosiaan saa hyvin mutta ne ovat aika kalliita. Hintataso on usein jopa Suomea kalliimpi. Canberrassa halvimmat kasvismaidot olen löytänyt keskustan Aldista (n. 1,5-2 AUD/litra), muissa kaupoissa hinnat pyörivät 3 dollarin paikkeilla). Kasvipohjaisia ruokakermoja ja vispikermoja en ole onnistunut löytämään, samaten jäätelöpuolella on ilmeisesti tyydyttävä sorbetteihin tai italialaistyyppisten jäätelöbaarien maidottomiin makuihin. Yhdessä erikoiskaupassa (Canberra/Belconnenin ruokatori) olen nähnyt Tofutin jätskiä mutta hinta oli joku 8 dollaria/0,5 litraa ja se meni ehdottomasti kipurajan ylitse.

Soijarouhetta saa, mutta se on vähän kiven alla ainakin Suomen tarjontaan tottuneena. Canberrasta löysin sitä edullisesti paikallisesta ANU food co-opista ja se myytiin jollaine lyhennenimellä, jota en saa nyt päähäni. Tofua ja tempehiä löytyy edullisesti aasialaisista pikkukaupoista ja se saattaa usein olla ihan australialaisista soijapavuista. Gluteeni- eli seitanjauhoa löysin ainakin Belconnenin terveysruokakaupasta. Samassa paikassa oli myös hyvät valikoimat Ogranin tuotteita, eri viljoja ja esim. vehnätöntä pastaa. Siemen- ja pähkinätahnoja saa tavismarketista, mutta luomu- ja terveysruokakaupoissa on paremmat valikoimat.

Noin yleisesti täällä on aika hyvät valikoimat täällä tiukemmillekin kasvissyöjille mutta hinnat ovat tosiaan yllättävän kalliita.

Leipien tuoteselosteet kannattaa lukea tarkasti niin vegaanien kuin allergistenkin, sillä niissä on yllättävän usein maitoa/heraa (whey). Leipomoiden leivissä saattaa olla "kiillokkeena" kananmunaa, joten sekin kannattaa tarkistaa.

Mesi

Mietinkin, että ehkäpä aasialaisista kaupoista löytyisi noita soijavalmisteita paremmin. No toivotaan, että Brissesta onnistun löytämään kaikki tarvittavat herkut. Vegaaneja ei olla, mutta lihatonta elämää vietellään  :) Ainakin Suomessa soijarouhe tulee aika moninkertaisesti halvemmaksi kuin jauheliha. Yhdestä soijarouhepussista tekee monet eväät samaan hintaan kuin yhdestä jauhelihapaketista.

Kottarainen

Soijarouhetta tosiaan myydään nimellä TVP, textured vegetable protein. Sitä myydään Colesin ja Woolliesin "Natural Foods" osastolla, sellaisessa vihreä-valkoisessa pahvitötsässä (oisko 250g). Muitakin brändejä ja tuotteita varmasti on, ja Google juuri varmisti että täältä saa soijapalleroita -suikaleiden sijaan, mutta saatavuus voi tökkiä muissa kuin luontaistuotekaupoissa.

Mutta saa täältä ruokakaupoista sellaistakin, mitä Suomesta ei saa - Quornia! Sieni-proteiinista valmistettuja valmis-vegetuotteita, joita saa jauhelihana, kanapaloina, lasagnena ja vaikka missä muodossa. Googlaamalla löytää lisätietoja.

Mesi

Vautsi! Kiitos tiedoista :)

Hosuli

Ja health food shopeista saa vaikka mitä (luontaistuotekaupoista siis), hyvällä tuurilla jopa ruisjauhoja ;). Valikoima on yleensä parempi kuin WW:lla tai Coles:lla. IGA:t on yksityisten kauppiaiden omistuksessa eli eivät varsinaisesti ketju, joten niissä ilmenee suurempia eroja liikkeiden välillä kuin suurfirmojen omistamissa.

feril

Lainaus käyttäjältä: Mesi - helmikuu 07, 2011, 15:29
Mietinkin, että ehkäpä aasialaisista kaupoista löytyisi noita soijavalmisteita paremmin. No toivotaan, että Brissesta onnistun löytämään kaikki tarvittavat herkut. Vegaaneja ei olla, mutta lihatonta elämää vietellään  :) Ainakin Suomessa soijarouhe tulee aika moninkertaisesti halvemmaksi kuin jauheliha. Yhdestä soijarouhepussista tekee monet eväät samaan hintaan kuin yhdestä jauhelihapaketista.

Sydneyssa kannattaa suunnata Paddy's marketsille, ja ylipaataan Chinatowniin. Paddy'sin hedelmat, rehut ja tofu on todella edullisia ja sunnuntai-iltapaivan rahjaisyytta lukuunottamatta hyvalaatuisia :) Paddyn hintoja on ikava taalla lansirannikolla!

Pimpeli

Alkuperaisella kysyjalle tama taitaa tulla liian myohassa, mutta ajattelin laittaa ihan vain tulevaisuuden varalle jos joku toinen etsii tasta tietoa. Taman leipomon antimet pitivat minut taysijarkisena sen aikaa kun olin imetyksen takia eliminaatio-dieetilla, ja monet tuotteet ovat tosiaan gluteenittomia, maidottomia, munattomia ja soijattomia. Eivat toki kaikki, joten sisallysluettelot saa lukea tarkkaan mutta se on kai muutenkin tuttua puuhaa niille, jotka joutuvat erikoisruokavalioita noudattamaan.

http://www.glutenfreebakery.net/index.html

Rasse

Tämä nyt ei kuuluu sinänsä allergiaan mutta kuinka siellä pärjää ilman salmiakkia vai saako sitä jostain?  :pepsodent

Mesi

Ausseista saa ihanaa soft lakua mm. Colesilta. Se on varsin hyvä salmiakin korvike. Lisäksi Brisbanessa on karkkikauppa josta saa ihan oikeaa salmiakkia ja esim. liitulakuja. Myös Melbournesta löydettiin juna-asemalta karkkipuoti, josta sai kyseistä herkkua :) muitten kaupunkien osalta en osaa sanoa. Ei sattunut silmään muualla.

Jouko

Brisbanessa edellä mainittujen lisäksi, tietysti Scandinavian Bakerystä, Ducth Shopista lytyy just noita liitulakuja ja muutakin kivaa, Ikeasta jonkin verran ja useimmissa supermarketeissa löytyy karkkikauppoja joista löytyy lakuja sun muita.


************************************************

Scandinavian Bakery Café
Shop 9 Springwood Plaza
3 Dennis Road (KFCn takana)
Springwood QLD 4127
Brisbane
Australia
Puh: 07 3208 1067
Fax: 3208 1067
Email: info@scandinavianbakery.com.au
Web: www.scandinavianbakery.com.au

Aukioloajat:
Maanantaista - Perjantaihin kello 8am - 5pm
Lauantaina kello 8am - 3pm

************************************************


The Dutch Shop
15/1150 Beaudesert Road, Acacia Ridge QLD 4110 (07) 3277 4869 ?


************************************************


- Salibandy? Brisbanessa www.qldfloorball.org

jounij

Useimmissa (luultavasti kaikissa) isoissa ja monissa pienemmissäkin kaupungeissa on pelkästään karamelleihin erikoistuneita kauppoja. Niistä yleensä saa Salty Liquorice -nimikkeellä myytävää - yleensä Hollannista peräisin olevaa - tavaraa, jotka ovat lähin salmiakkia vastaava tuote. On pehmeitä, kovia, "tuplasuolattuja" ja "triplasuolattuja" versioita. Mitä enemmän "suolaa" tuotteessa mainostetaan olevan, sitä väkevämpi maku.


Toteaa
Jouni
Canberra

Rasse

 :god: Kiitos tiedoista! En siis suotta raahaa niitäkään mukana- :D