Australian Viestitaulu

Viestitaulu => Elämää Australiassa => Viisumit - muuttaminen => Aiheen aloitti: R?yh? - elokuu 10, 2006, 02:48

Otsikko: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - elokuu 10, 2006, 02:48
Hei Dunderilaiset!

Kiitos tästä mahtavasta viestitaulusta! Reilun kuukauden olen täällä surffaillut ja löytänyt valtavasti tietoa ja vastauksia mieltäni vaivanneisiin kysymyksiin. Alun perin etsin tietoa viisumiasioihin, mutta täältä olen löytänyt kaikkeen mahdolliseen ja erityisesti mahdottomiinkin kysymyksiin vastauksia ja hulvattomia viestiketjuja. Kiitos kaikille, jotka ovat kertoneet omista kokemuksistaan ja antaneet vinkkejä ja valmiita linkkejä. Olette kaikki jo korvaamattomien listalla!:god: Ja nyt pistän oman lusikkani soppaan, ja alan hämmentämään muuton ihanuutta ja kurjuutta! Maustakaa mukana minkä kerkiätte!

Mieheni, minä ja lapsemme (5,11 ja 13) olemme viisumisodan lähtökuopissa, papereita haalitaan kasaan ja passikuvat on otettu. Vielä puuttuu käännöksiä yms. Meitä molempia odottaa työpaikka Melbournessa, ja Australialaisen työnantajan avustuksella haetaan Employer Sponsored Visaa, permanent-meiningillä. Ei ole vielä varmaa tietoa, millä lomakkeella liikkeelle lähdetään, sen puolen hoitaa työnantaja, meidän tarvitsee vain lähetellä pyydetyt dokumentit sinne päin. Tai näin se teoriassa menee, saapa nähdä paljonko tulee harmaita hiuksia matkan varrella? Olen kyllä lukenut eri viisumien vaihtoehtoja ja odotan mielenkiinnolla mihin firman vanhat viisumiketut ovat päätyneet. Ovat ennenkin sponssanneet työntekijöitä Suomesta, tosin temporary, mutta kuitenkin uskoisin, että tietävät kuinka homma toimii.

Ihan untuvikkoja ei olla maasta toiseen muutossa, takana on muutto Saksaan yhdeksänkymmenluvun alussa ja vajaa kymmenen vuotta sitten muutto takaisin Suomeen. Tiedämme siis kyllä, että verta, hikeä ja kyyneleitä on tiedossa, ennen kuin kaikki on selvää sekä lähtö- että saapumismaassa. Mutta verrattuna noihin taannoisiin muuttoihin, on tällä kertaa internet todella mahtava väline tiedon hankinnassa ja yhteyden pidossa. Joten vielä riittää positiivista mieltä?:peukkuy

Yritys, johon tulemme, perustaa uuden pienen toimiston Melbournen itäpuolelle, ja sieltä meidän on kehoitettu etsimään asuntoa, niin toimitilat yritetään sitten saada siitä suht.läheltä. Haluamme vuokrata omakotitalon ja ihan mukavan näköisiä ja kohtuu hintaisia siellä näyttäisi olevan, ja jopa riittävän suuria meidän perheelle. Kovasti kiitollinen olisin suosituksista asuinalueista, jotka ovat n. 10-35 km Melbournen keskustasta itään. Mitkä ovat mukavia alueita lapsiperheelle, missä on hyviä julkisia kouluja? Ja onko jotain alueita, mitä kannattaisi ennemminkin välttää? Mukavan näköisiä taloja olemme löytäneet mm. näiltä alueilta: Templestowe, Doncaster, Box Hill, Croydon, Bayswater, Ringwood, Forest Hill ja Warranwood. Onko kenelläkään kokemusta näistä alueista? Onko muita alueita, joita kannattaisi harkita? Entäpä harrastusmahdollisuudet, jos listalla on pianon soittoa, uinti, golfia, balettia ja ratsastusta? Pesäpallon, luistelun ja hiihtämisen voimme lienee unohtaa, vai? Golf-kenttiä näytti kyllä kartalla olevan joka nurkalla, mutta kuinka sinne pääsee pelaamaan?

Kuinkas näillä esikaupunkialueilla sujuu tuo liikenne aamuisin ja iltapäivisin? Eli jos työpaikalle on matkaa 10km, niin varataanko siihen 10min ja kolme varttia? Kokemusta Keski-Euroopan ruuhkista? Ja voivatko lapset turvallisuuden puolesta kävellä kouluun, jos se on lähellä, vai vaatiiko kuljetusta?

Tämmöisiä pohdiskeli,

Räyhä
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - elokuu 10, 2006, 05:12
Tervetuloa foorumiin, Räyhä! :)

Noista alueista ei tule minulle muuta mieleen, kuin että Box Hillin ratikka tulee sitten kätevästi Victoria Gardensin Ikean ohi matkalla keskustaan... :roue Eli helpot salmiakkikeikat, heh.

Pesäpalloa pääsette ilman muuta halutessanne pelaamaan, Melbournen Suomi-seuran kautta vaikka yhteyttä pesisporukkaan, harjoitukset taisi olla joka toinen sunnuntai (?) Altonassa (eli täysin eri puolella kaupunkia kuin te todennäköisesti, mutta haitanneeko tuo). Laittakaa lisätietoa, kuka tietää pesiksestä enemmän, Tuire? Luistelua voi tietääkseni ainakin huvikseen harrastaa jäähallissa, mutta valmennuksesta en tiedä. Hiihtämistä voi toki harrastaa, mutta muutaman tunnin ajomatkan päässä, vuorilla.

Muihin voinevat kommentoida paremmin tuota itä-Mellua tuntevat, eikun onnea vaan teille viisumiprosesseihin ja sitten muuttovalmisteluihin! :XXXX
Otsikko:
Kirjoitti: R?yh? - elokuu 10, 2006, 05:28
Eevis,

tiesin, että täältä löytyy porukkaa, jolla on asiat tärkeysjärjestyksessä. Ikean osoitteet ja yhteystiedot täytyy ehdottomasti selvittää ensin. Ja sitten kouluhommat, jos aikaa jää...:D

Nuo harrastukset tosiaan ihan lasten puuhasteluja, ei mitään veren maku suussa valmentajan rääkättävänä. Ja itsekin ilahdun, jos pääsen joskus luistimilla näyttämään lapsille, että kyllä äitikin vielä... Mutta sukset siis kannattaa kuitenkin kirpputorin sijaan raahata mukana?
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - elokuu 10, 2006, 05:34
Räyhä :D

Juu asiat tärkeysjärjestykseen. :) Mikäli työnantaja maksaa rahdin, kannattaa ehdottomasti ottaa sukset mukaan! Australiassa köyhät golffaa ja rikkaat hiihtää... :hahhaa Eli siis murtsikoita saa kyllä vuokratakin hiihtokohteista, mutta jos saatte omat mukaan, säästätte kyllä minusta mukavasti hiihtoreissukuluissa. Kun niitä tulee muutenkin, mm. vuorelle ajettaessa autoon on pakko vuokrata irrotettavat kettingit renkaisiin. Ei talvirenkaita nääs. :) Ai niin ja noita mainitsemiasi muita harrastuksia voitte aivan varmasti harrastaa, no worries.
Otsikko: liikenteesta
Kirjoitti: arixmel - elokuu 10, 2006, 06:53
Rayha,
liikenne itaan pain on aika paha siina on muutama pullonkaula, eli koko kaupungin ita osa, lahinna kohta, jossa eastern fwy loppuu..
eli valta ruuhkaaikoihin kaupunkiin tuloa, toinen koko itaosan tukkiva aika on pitkat viikonloput, esim jonkun yleisen vapaapaivan maanataina kaikki tiet jotka tulee itasuunnalta ovat tukossa...jaa miksiko, siella on ihan kivoja rannan patkia jne (esim immeiset menee koko lahden ympari retkelle tms ja tie jatkuu aina kanssalispuistoon (wilsons) asti ...

mutta jos asut siella jossain valmiiksi (noista sinun mainitsemistasi lahioista ei ole mielipidetta) niin liiklenteesta ei ole niin paljoa haittaa,,,oma suositukseni olisi katsoa joku beach side lahio,,,ja sielta talo, toki nissa on hiukan sita ranta lisaa (ohi ajaessa ne nayttaa aika kiireisilta mutta kaveri osti yhden ja han kehui elamantapaa makoisaksi..)..

Dandenong ranges taas on aika kivan vihreeta, (lehmat kumpuisilla laitumilla kuin maitopurkin kyljessa konsanaan) en ole kylla muuta kuin ohi ajanut...

cheers
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - elokuu 10, 2006, 08:12
Nuo Arixmelin mainitsemat rantakaupunginosat sijaitsevat enemmänkin kaakossa kuin idässä ja siellä rannan lähettyvillä niitä ruuhkia minunkin käsittääkseni piisaa. Esim. Croydon taas toisaalta on pikemminkin koillisesssa kuin idässä. Sielläkin olen viettänyt muutaman yön ja ihan viihtyisältä vaikutti. Ruuhkiin en törmännyt, mutta molemmat Croydonin matkani osuivat kylläkin viikonlopulle, joten en pysty todellista kuvaa antamaan.

Lumiketjuja ei vuorille menijän ole pakko vuokrata, sillä voihan ne ostaakin :). Minä ainakin ostin omani ja varmaan yhden vuoden hiihtoreissuilla säästin niiden hinnan takaisin. Hiihtosesonki on sen verran lyhyt, että laskettelukeskukset repivät hissilipuista hintaa noin 2,5 kertaa suomalaisia keskuksia enemmän. Useimmat hiihtokeskukset tosin ovat myös isompia kuin suurin osa suomalaisista keskuksista. Murtsikointi ei maksa muuta kuin kansallispuistoon pääsymaksun, joka Victoriassa viime vuonna oli muistaakseni $28 / päivä / autokunta. NSW:ssä pääsee ainakin vielä tänä vuonna halvemmalla $22 / päivä / autokunta. En ole varma, jääkö Victoriassa yksikään murtsikointiin soveltuva alue kansallispuiston ulkopuolelle. NSW:ssä ainakin on harvoja tarpeeksi lumisia paikkoja, joihin pääsystä ei tarvitsisi maksaa.

Golfia pääsee pelaamaan useilla kentillä, varsinkin kunnallisilla sellaisilla, senkun maksaa kohtuulllisen kenttämaksun ja alkaa pelata. Mitään green cardeja ei tule kukaan kyselemään ainakaan näillä kunnallisilla kentillä.


Tervetuloa Ossilaan myös toivottaen
Otsikko:
Kirjoitti: riaapa - elokuu 10, 2006, 08:25
Hei Räyhä!

Tervetuloa foorumiin!

LainaaAlkuperäinen postittaja Räyhä
Yritys, johon tulemme, perustaa uuden pienen toimiston Melbournen itäpuolelle, ja sieltä meidän on kehoitettu etsimään asuntoa, niin toimitilat yritetään sitten saada siitä suht.läheltä. Haluamme vuokrata omakotitalon ja ihan mukavan näköisiä ja kohtuu hintaisia siellä näyttäisi olevan, ja jopa riittävän suuria meidän perheelle. Kovasti kiitollinen olisin suosituksista asuinalueista, jotka ovat n. 10-35 km Melbournen keskustasta itään. Mitkä ovat mukavia alueita lapsiperheelle, missä on hyviä julkisia kouluja? Ja onko jotain alueita, mitä kannattaisi ennemminkin välttää? Mukavan näköisiä taloja olemme löytäneet mm. näiltä alueilta: Templestowe, Doncaster, Box Hill, Croydon, Bayswater, Ringwood, Forest Hill ja Warranwood. ... Kuinkas näillä esikaupunkialueilla sujuu tuo liikenne aamuisin ja iltapäivisin? Eli jos työpaikalle on matkaa 10km, niin varataanko siihen 10min ja kolme varttia?

Tuo on kyllä tosi hyvä jos asutte työpaikan lähellä, sillä liikenne täällä voi tosiaan olla ruuhka-aikaan aika hiuksia harmaannuttavaa. 10 kilometrin työmatkaan voi mennä vartti tai voi mennä tunti, riippuen mihin suuntaan pitää mennä. Aamuisin kohti keskustaa on hidasta ja taasen päinvastoin iltapäivällä.

Koulujen maineesta minulla on aika vähän kokemusta, mutta nuo alueet Templestowe/Eltham suunnalla ovat kyllä erittäin kauniita. Juuri eilen ajelin työn puolesta sieltä keskustaan, ja talot ovat suht isoja, kuin myös pihat. Maisema on mäkistä, joka tuo mielestäni noille idän kaupunginosille mukavasti luonnetta. Muistelisin myös että muutama Suomi-koulun perheistä asui ainakin vielä viime vuonna Templestowen suunnalla. Lyhyt matka Suomi-kouluun Heidelbergiin!

Lycka till!
Otsikko:
Kirjoitti: Leokatti - elokuu 10, 2006, 10:38
Voin suositella Templestowe/Doncaster -aluetta. Appivanhemmat asuvat Lower Templestowe'ssa ja tykkään alueesta kovasti. Kivan mäkistä kun täällä Perthissä on niin pannukakkumainen olo... tervetuloa Australiaan!
Otsikko: koillinen kaakko vai ita?
Kirjoitti: arixmel - elokuu 10, 2006, 11:27
Joo kylla Jouni oikein oikaisi, itse tulee vain aina ajateltua etta jos se on oikealla puolen  pohjois- etela akselia niin se on idassa...

ja noita Bayside lahioita tuli aina pidettya idassa olevina brb
:nuttu::P
Otsikko:
Kirjoitti: jounij - elokuu 10, 2006, 12:10
LainaaAlkuperäinen postittaja arixmel
ja noita Bayside lahioita tuli aina pidettya idassa olevina brb
:nuttu::P

Niin varmaan kaikki paikalliset (mellunmäkeläiset) ja siellä asuneet pitävätkin, mutta Suomessa karttaa katseleva ei ehkä tiedä paikallisia alueiden nimityksiä.


Myötäilee
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - elokuu 10, 2006, 13:25
Rayha,

Tiedan erittain hyvin useimmat mainitsemasi lahiot, silla asuin 4 vuotta Warrandytessa, joka on vain muutaman minuutin paassa Templestowesta, Doncasterista ja Warranwoodista. Nykyisinkin tyomatkallani ajan Templestowen ja Doncasterin kautta. Kivoja rauhallisia, lahioita, paljon puita ja isot tontit.

Eipa silla, mikaan mainitsemistasi lahioista ei ole ns. ongelmalahion maineessa. No ehka joillakin osilla Croydonissa tai Ringwoodissa on aiemmin ollut tallaista mainetta, mutta rauhalliselta ja asuttavilta ne minusta vaikuttavat.

Nyt taas haittaa tyot naita harrastuksia, joten jos haluat tietaa enemman naista lahioista, niin kysy pois. Yritan vastata laajemmin parammalla ajalla.

Tervetuloa Melbourneen!

:peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: eevis - elokuu 10, 2006, 17:07
Räyhä :D

Ainakin itsestäni on kiva asua junaradan varrella, että voi niitä julkisiakin käyttää, joten jos haluaa vielä lisävaihtoehtoja, voisi vaikka katsella noita Belgrave/Lilydale, Alamein ja Glen Waverley -junalinjojen (http://www.metlinkmelbourne.com.au/transport_maps/melb_train_map.php) varrella olevia lähiöitä katsella. Glen Waverleyn (vaikka se onkin myös hieman myös kaakkoon eikä suoraan itään keskustasta) varrella on ainaskin kivoja alueita. Ja golfkenttä. Vai oliko se tennisklubi? En muista enää. :)
Otsikko:
Kirjoitti: chilifinn - elokuu 10, 2006, 17:53
Hei Räyhä! :D

Olemme samoissa puuhissa, eli mielenpäällä muutto Melbourneen,  juuri itäiselle puolelle. Puolisoni on siellä asunut ja taannoin lomalla katselimme esikaupunkeja sillä silmällä, että missäs sitä olisi kiva asua. Kulkuyhteydet, maasto, kaupat, koulut ja väestöpohja vaikuttavat ainakin meillä valintaan. Dandenongsilla on isoja korkeuseroja ja kohtalaisen pitkä matka keskustaan. Esim Lilydalen asemalta junamatka keskustaan kestää noin 50-55 min.  Ei mikään pyöräilijän tai kävelijän unelma-alue paitsi jos on kova kunto. Kaunista kylläkin ja tavallisesti hiukan viileämpää kuin lähempänä cityä. Paljon hevosia, laidunmaita, metsää, viinitiloja. Syksyllä ruskan värit...
http://www2.visitmelbourne.com.au/displayObject.cfm/ObjectID.00025455-FC9F-1ECA-A18380C476A900AA/vvt.vhtml

Mainitsemasi Bayswater on tuolla suunnalla. Minustakin siellä on ainakin viihtyisän näköisiä taloja. Tarkempaa tietoa esim täällä:
http://www.travelmate.com.au/Places/Places.asp?TownName=Bayswater_%5C_VIC
http://www.zoomin.com.au/australia/vic/melbourne/bayswater/?place/show&group=28

Esikaupunkeja ja taloja voi katsella myös täältä:
http://www.realestate.com.au/

Opettaja-tuttavamme, joka työskentelee Mitchamissa, mainitsi lapsilla siellä olevan paljon vaikeuksia ja sosiaalisia ongelmia.
Box hill ja varsinkin Springvale ovat etenkin aasialaisten suosiossa.
Kannattaa huomoida asuinpaikkaa valitessa myös kulkuyhteydet. Oheisesta linkistä löydät asemat joille on juna- tai ratikkayhteys. Erittäin kätevää olisi asua radan lähettyvillä!
http://www.metlinkmelbourne.com.au/transport_maps/melb_train_map.php


Itse pidin mm seuraavista esikaupungeista: Blackburn, Mont Albert, Greensborough (melko lähellä Heidelbergiä, jossa suomalainen kirkko), Nunawading oli ok ja siellä on kuulemma iso uima-allas), Wantirnasta tykkään vaikkei radan varrella olekaan (kaunista, kodikasta).  "Knox city":n alue ylipäänsä olisi mieluisa.
Ohessa alueesta enemmän demografista ym infoa:
http://www.knox.vic.gov.au/content.cfm?infopageID=3565
ja erinomainen ostoskeskus:
http://www.knoxshoppingcentre.com.au/display.asp?entityid=1352
 
Melbourne on kuitenkin niin valtavan suuri, että hyviä asuinpaikkoja on pilvin pimein! Me emme ehtineet "bayside" alueille ollenkaan mutta luulen ettemme hakeudu ihan rantaan.

Toivottavasti tästä on jotakin apua.
Tsemppiä!! :peukkuy
Otsikko:
Kirjoitti: Jurttamuori - elokuu 10, 2006, 18:07
Moi!

Enpä ole mellulainen mutta lapsiperheellinen kyllä ja vast´ikään muuttanut tänne juurikin sponsoroidulla permanent-viisumilla.

Tuumasin että hämmentäisin soppaa lasten rokotusten osalta. Kannattaa huolehtia siitä, että lapsilla on mahdollisimman ajantasaiset rokotukset ja myös dokumentointi niistä mukana. Sitä kysytään kouluissa ja päivähoidossa. Ainakaan täällä NSW:ssa ei riittänyt, että oli neuvolan printtaama rokotusten lista ja rokotuskortti- paperit piti sitten vielä kiikuttaa lääkärille, jolla on rokotusoikeus, ja hän sitten ilmoitti rokotusten päivämäärät  Australian Childhood Immunisation Register:iin.

Vasta, kun tiedot ovat siellä, voi hakea esim. lasten päivähoidon tukea. Täällä lapset rokotetaan myös meningococcia ja hepatiittiB-tä vastaan. Koulu saattaa myös vaatia"virallisen" aussidokumentin rokotuksista. Eli jos vaan aikaa on, ja halua rokotella muksuja, niin hepB kannattaa aloitella jo siellä (sarja kestää kolme kuukautta).

Tuollaisia nyt tuli mieleen, mutta kysele ihmeessä, jos voin auttaa jotenkin!

Jurttis
Otsikko:
Kirjoitti: R?yh? - elokuu 10, 2006, 18:28
Kiitos kaikille vastauksista! Emme siis myykään talviurheiluvälineitä kirpputorilla? Ja jatkamme tästä rohkaistuneena talojen katselua. Lumiketjut on muuten tuttu kapistus Saksan ajoilta. Asuimme parin tunnin ajomatkan päässä Alpeilta, eikä sinne ollut talvella asiaa ilman lumiketjua.

Harkitsimme kyllä myös sitä beachin läheisyyttä. Asumme tällä hetkellä sadanmetrin päässä uimarannasta, mikä tulee olemaan suuri menetys lapsille, kun muutamme. :itkeTulimme kuitenkin siihen tulokseen, että etsimme ehkä kuitenkin vähän rauhallisempaa aluetta ja niinpä suuntasimme katseemme niille kartan alueille, missä näkyy enemmän vihreää eli Yarra Valley Parklandin ja Dandenong Valley Parklandin reunamille. Yarra Valley kiinnostaa myös viinitilojen vuoksi. Ihan niin kuin viiniä ei saisi kaupasta?

Anyway, olemme nyt sitten katselleet taloja, joissa on uima-allas, silläkin uhalla, että töitä se teettää. Mutta niin teettää lasten kuskaaminen rannallekin. Useissa ilmoituksissa luki, että ?pool maintenance included in the price? ja joissakin myös että ?gardener included in the price?. Siis tarkoittaako tämä sitä, että minä makaan bikineissä altaan reunalla coctail-lasi kädessä ja katselen, kun joku hyvän näköinen lihaskimppu leikkaa nurmikkoa, ilman paitaa tietysti?:roue Älkää nyt pilatko iloa sanomalla, ettei se olekaan sellaista kuin elokuvissa! Huomasitteko muuten, että tästä mun päiväunesta puuttui kokonaan ne vettä räiskivät ja kiljuvat kakarat?:pepsodent

Haaveilee,

Räyhä
Otsikko:
Kirjoitti: R?yh? - elokuu 10, 2006, 18:38
Jurttis:) Kiitos vinkistä, raahaan koko porukan piikitettäväksi ensitilassa.
Kauanko teillä muuten kesti se viisumin saanti? Mietin vaan, että kuinka pitkää pinnaa tässä vaaditaan, riittäkö puoli vuotta vai meneekö vielä kauemmin? Tiedän kyllä, että on hyvin tapauskohtaista. Työnantaja haaveili saavansa meidät sinne joulu-tammikuuksi, mutta rohkenen epäillä, kun paperit ei ole vielä edes sisällä.

Räyhä
Otsikko:
Kirjoitti: Milka - elokuu 10, 2006, 19:18
Rayha,

No niin. Nyt olen ennattanyt kotiin asti ja voin kirjoitella toiden hairitsematta. Ihana kuvitelma sinulla Rayha... Minulla tuossa kuvitelmassa vain olisi shamppanja-lasi taynna Moet:ia. Hmm... Taidan lahtea ostoksille...

Vakavasti puhuen nailla leveysasteilla uima-allas ei juurikaan vaadi kovaa tyota. Kemikaaleja vain joskus taytyy lisata veteen ja tietysti Kreepy Crawly on must. Siita onkin ollut juttua joskus aikaisemmin. Mutta puutarha sitten taas vaatiikin hoitoa ja nurmikkoa saa leikata vuoden ympari, joten ajatukseni palaavatkin taas siihen teidan pihalla pyorivaan lihaskimppu puutarhuriin ja shamppanjaan...

Jos nama Yarra-joen laheiset vihreat lahiot kiinnostaa, niin todellakin Templestowe, Warrandyte, Wonga Park, Warranwood ovat kivoja luonnonlaheisia paikkoja. Mina viihdyin alueella erittain hyvin ja en olisi Warrandytesta muuttanut, jos emme olisi haluneet vahan enemman maata ymparille, ja budjetti ei meilla riittanyt Wonga Parkin hintoihin. :itke. No en nytkaan asu kuin 5 minuutin matkan paassa ja usein tulee kaytya Warrandyten kahviloissa ja taidemyymaloissa...

Jos junarata on  tarkea, niin kannattaa vakavasti ajatella Riinan mainitsemaa Elthamia. Erittain luonnonlaiheinen asuinlahio Yarra-joen lansipuolella, lahella Templestowea. Noin 40min junamatka keskustaan.

Doncasterissa on muuten paljon uusia toimistotiloja vuokrattavana. Silloin ei teidan tarvitse ruuhkista valittaa, silla varsinaiset liikenne ruuhkat alueella ovat vasta Eastern Freewaylla keskustaan mennessa.

Kouluista en valitettavasti osaa sanoa juuri mitaa, kun ei ole kokemusta. Ai no meidan entisten naapureiden muksut kavivat julkisissa kouluissa Warrandytessa (seka ala ja yla-asteen etta lukion). Heilla olisi ollut varaa lahettaa lapset yksityisiinkin kouluihin, mutta vanhempien mielesta lahikoulut olivat erittain korkeatasoisia ja heidan mielesta alueen yksityiskoulut eivat olisi voineet tarjota heidan lapsille mitaan parempaa.
Otsikko:
Kirjoitti: R?yh? - elokuu 10, 2006, 22:14
Kiitos Milka
Ja tosi hyvä, että mainitsit sen shampanjan, etten mene nolaamaan itseäni jollain tavisten halvoilla drinksuilla! Siis tyylillä, edes nämä haaveet:P

Mutta ihan vakavasti alan aina vaan enemmän kallistua tuohon Yarra Valleyn läheisyyteen, ja jos siellä on myös toimistotiloja, niin hommahan alkaa kuulostaa ihan liian hyvältä:sormetr Tietysti julkiset kulkuvälineet helpottaa myös kulkemista, mutta auto varmaan kuitenkin on välttämätön kapistus. Kuvittelisin, että työmatkat hoituu autolla, ja jos keskustaan mielii, niin sitten voi parkkeerata lähimmälle juna-asemalle ja hypätä junaan, niin ei tarvitse kiristellä hampaita parkkipaikkojen etsinnässä. Näin taannoin Saksassa teimme, kun Müncheniin oli tunnin matka junalla.

Räyhä
Otsikko:
Kirjoitti: Jurttamuori - elokuu 12, 2006, 20:49
Räyhä,

me saimme permanent residencyn supernopeasti- saatuani työnantajani sponsoroinnin lähetin paperit- 4.4. ne olivat ausseissa, ja 3.5. meillä oli jo viisumi!  :o :XXXX :o

Tähän varmaan vaikutti muutamakin seikka-

Kätilöistä on tosi kova pula täällä, joten meidän viisumit kai käsitellään nopeasti muutenkin. Työni piti alkaa aika pian sen jälkeen, kun vasta pääsimme hakemaan viisumia. Niinpä laitoin Immigration Officeen e-mailin jo ennen hakemuksen lähettämistä, jossa pyysin, että viisumini käsiteltäisiin tuo päivämäärä mielessä pitäen. Ja sitten pari viikkoa hakemuksesta kyselin perään, että mikäs on tilanne... Olin myös tarkkaan huolehtinut, että hakemuksessa olivat KAIKKI vaadittavat dokumentit KAIKILLA vaadituilla kielillä ja LUKUISILLA leimoilla varustettuna  :pepsodent

Ja olinpa vielä lajitellut ne niin, että olivat viisumihakemuksen kysymyksiä vastaavassa järjestyksessä, kukin ryhmä omassa pikku nipussaan, taisivat vielä olla omissa muovitaskuissaankin (hakemuksella painoa 438g). Oli nääs kova hinku päästä tänne ja aikaa näperrellä papereita! Kai ne sitten ajattelivat että hullu akka, laittelee tällaisen hakemuksen ja kyselee perään jatkuvasti, päästetään se äkkiä maahan...

Ja sitten vielä vaikutti se, että kävimme lääkärintarkastuksessa ENNEN kuin hain viisumia. Yleensä kai viisumia haetaan ensin, täältä lähetetään teille lääkärintarkastuslomakkeet, ja sitten käytte Panel Doctorilla ja lähetätte lomakkeet tänne, jolloin viisumihakemuksen käsittely jatkuu. Minä kysyin siinä ekassa mailissani, voisinko käydä jo valmiiksi Panel Doctorilla ja lähettää tulokset hakemuksen mukana, sain lomakkeet sähköpostitse ja luvan toimia näin. Kuopiossa on muuten hyvä Panel Doctor (ja edullinen), jos saa mainostaa.

Mutta summa summarum, me saatiin viisumi ilmeisesti poikkeuksellisen nopeasti (vieläkin pelkään että joku kohta tulee ja sanoo että hei, menkäähän takaisin, ei tänne noin vaan päästä). Suosittelisin lukemaan tarkkaan, mitä papereita vaaditaan, koska on varmaan kurjaa lähettää papereita sitten jälkikäteen.

Viisumimuisteloissa,

Jurttis
Otsikko:
Kirjoitti: R?yh? - elokuu 13, 2006, 00:42
Jurttis :) Samaa taktiikkaa olen ajatellut käyttää, eli kaikki dokumentit jämptisti käännettynä ja kopioituna, niin ei tule ylimääräisiä viivästyksiä sen takia. Ajattelin, että auttaa asiaa, kun näkevät, että huolellisia ja tarkkoja ihmisiä ollaan ja tosissaan asialla. Tuota lääkäriin menoakin mietin, että voisko kuitenkin käydä jo valmiiksi, vaikka ohjeissa nimenomaan lukee, että ÄLÄ mene ennenkuin niin pyydetään tekemään. Muutenhan tosiaan se anomus lojuu sen aikaa jossain virkailijan pöydällä, kun me vasta varaillaan aikaa tohtorille. Täytyypä alkuviikosta vielä kysäistä meidän yhteyshenkilöltö ausseissa tästä asiasta.

Kuinkas muuten ne certified copies, kopiointiliikkeestäkö mä saan semmoisen leiman englannin kielellä papereihin? Lähetitkö muuten kääntäjälle alkuperäiset paperit vai kopiot? Vähän hirvittäisi laittaa kaikki alkuperäiset ainakaan postissa, jos vaikka sattuvat katoamaan... Muuten alkaakin olla paperit kasassa, tosiaan pitäis vielä kopioida ja käännättää.

Mun miehen työ on myös siellä demand listalla, niin voisi kuvitella, että se jouduttaa asiaa. Aamulla juuri puhuimme tulevan pomomme kanssa, ja rauhoitteli meitä sanomalla, että no worries, täällä on kato ennenkin tehty näitä hakemuksia, ollaan jo vanhoja konkareita jouduttamisessa.:roue Siinä mielessä on helppoa, kun ei tarvitse itsekseen pähkäillä näitä anomuksia ja byrokratiaa.

Koulujen nettisivuilla oon surffaillu ahkerasti viime päivinä. Mutta näyttäis, että niihin pääsee myös vierailemaan sitten kun on paikan päällä, niin on sitten helpompi päättää. Ihan on julkiseen kouluun ajateltu laittaa. Mitenkäs teidän lapset? Meillähän sitten nuorimmainen aloittaisi koulun siellä, kun täyttää talvella kuusi. Kuinkahan noiden isompien kanssa, toinen menee nyt viidennelle ja vanhin seiskalle. Menisivätkö siellä kuudennelle ja kasille? Eikös secondary ala seiskaluokalta? Vaikka näistähän varmaan voi myös keskustella koulun edustajien kanssa.

Pohdiskelee,

Räyhä
Otsikko:
Kirjoitti: Jurttamuori - elokuu 14, 2006, 00:08
Räyhä,

kun se oliskin niin helppoa, että saisit kopiointiliikkeestä leimat...:nuttu:

Siis. Lähetä kääntäjälle alkuperäiset paitsi jos se suostuu kääntämään kopioista. Minun kääntäjäni suostui, joten ei tarvinnut lähettää alkuperäisiä. Ja varmista, että hän leimaa käännökset myös.

Jokainen paperi, suomenkielinen ja kopio, jonka viisumihakemukseen laitat täytyy olla certified true copy, ja sen leiman saat ymmärtääkseni vain maistraatista. Eli menet maistraattiin, viet kaikki alkuperäiset mukanasi JA niiden kopiot, ja sitten virkailija kirjoittaa kopioihin- joka paperiin erikseen-  englanniksi että joo, tosi on, ja ne kopiot allekirjoittaa sitten notaari. Varaudu siihen, että saatat joutua selittämään, mitä kaikkea kopioon pitää kirjoittaa (päivämäärä, maistraatin osoite, puh.nro ja mitä kaikkea siihen vaadittiinkaan, tarkista visahakemuksen ohjeista).

Jyväskylässä laskutettiin 2e/paperi, eli hintaa tuli tuolle puolen kilon viisumihakemukselle ihan kivasti. En tiedä, mitä teidän maistraatti laskuttaa, kysäise sieltä!

Ajan, rahan ja hermon säästövinkki- kysy kääntäjältä, josko hän voisi jo valmiiksi laittaa tuplakappaleet käännöksistä leimoineen (siis kääntäjän leima), jolloin säästyt niitten oikeaksi todistamiselta. Saattaa laskuttaa extraa mutta voipi olla että kuitenkin säästät, riippuen tietysti maistraatin hinnoista.

Viisumihakemuksen ohjeissa sanotaan, että älä laita originaaleja (mitä nuo kääntäjän paperit sitten olisi tietysti), minä laitoin pari niitä kuitenkin ja kirjoitin lisätietoihin "originals provided when applicant has another original" tai jotain vastaavaa... Maistraatista saa myös virkatodistukset, joita tarvitsette (proof of name, parent´s name, marriage, divorce... ja osoitetiedot viimeisen kymmenen vuoden ajalta, jotka myös tarvitaan viisumiin).

Voi tuska, I feel your pain, on aika tuoreessa muistissa tuo lomakerumba. Mutta toisaalta, maistraatin tädit alkoi jo vilkuttelemaan kadulla viime keväänä, tulivat tutuiksi...

Koulu kannattaa mielestäni valita vasta paikan päällä, me etsittiin ensin asunto ja sitten vasta ilmoitin pojan sen alueen kouluun. Nuo Mellunmäkeläiset osaa varmaan paremmin neuvoa luokat yms, kun ne on täällä NSW:ssä erilaisia. Minun poika (6v) aloitti yhdistetyltä kindergarten/1. lk ja on sopeutunut kohtalaisen hyvin... mitä nyt ei aina muista, että pitää istua ja olla hiljaa eikä voi leikkiä ja ottaa nokosia (reppana oli vielä päivähoidossa vielä kun lähdettiin).

Toivottavasti oli apua,

Jurttis
Otsikko:
Kirjoitti: R?yh? - elokuu 14, 2006, 02:58
No niin, Jurttis, tämähän alkaa kuulostaa tosi hauskalta:itke... Vaan eipä hätää, olen henkisesti valmistautunut juoksemaan edestakaisin. Virkatodistukset mulla jo onkin. Enpä olisi itse hoksannut maistraattiin mennä kopioitteni kanssa, kiitos neuvosta!

Räyhä
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: chilifinn - maaliskuu 12, 2007, 20:29
Ohessa pari vinkkiä mistä löytää juttua Melbournen asuinalueista ja muustakin:
http://www.melbourne.vic.gov.au/info.cfm?top=91&pg=866

Täällä on tietoa muuttamisesta Australiaan ja voi vertailla kätevästi isoimpien kaupunkien ominaisuuksia:
http://www.livingin-australia.com/

Ostinpa vielä netistä tietokoneelle ladattavan kirjankin Melbournen asuinalueista. Oli jopa hyvä ja mielenkiintoinen, tarjoten tilastoja talojen keskihinnoista (ajantasalla?), asuinalueiden rikollisuudesta, eri alueiden "crime hot spots", kouluja paremmuusjärjestyksessä, esimerkkeinä ajallisia etäisyyksiä keskustaan autolla & junalla yms. Myös esim huumetilanne ja asuntomurrot suhteutettuna Melbournen keskiarvoon ovat nähtävissä taulukkomuodossa.
Jos joku muu päätyy tämän hankkimaan niin muista tallentaa se koneelle. Emailiin tuleva file on ladattavissa vain määräajan. Niin ja tämä ei ole maksettu mainos vaan ihan vain vinkki, että ihan asiallinen opus.  ;D
http://www.livingin-australia.com/reportmelbourne.htm

Erityisen ei-sopivina lapsiperheelle jäivät mieleen koko city of Maribyrnong, jossa Footscray mainitaan kovien huumeiden keskuksena. City of Brimbank mainitaan yhtenä vähiten vauraana alueena, erityisesti Sunshine. Alueella on myös naisvankila. City of Greater Dandenong ei myöskään vaikuta unelma-alueelta.
Aiempaan keskusteluun viitaten Frankston North mainittiin rikollisuuden suhteen keskivertoa huonompana alueena. Frankstonin eteläosaa kuvataan sanoilla up-and-coming... 

Erityisen miellyttäviä ja vähemmän rikollisuuden vaivaamia näyttivät olevan mm
City of Knox, City of Manningham, City of Whitehorse, Shire of Nillumbik.

Toki siellä oli muitakin kivoja alueita ja joillakin alueilla yksi esikaupunki saattoi tahrata muutoin oikein "hyvää" aluetta. Minä nyt nostin muutamia kohtalaisen lähellä keskustaa olevia näytille.
Ajattelin että voisi nostaa tämän aiheen ja poimia joitakin mainintoja ostamastani opuksesta muidenkin iloksi ja mahdolliseksi hyödyksi. Enempää en uskalla referoidakaan ja jos tässäkin on liikaa niin voin toki poistaa viestin, jos se teidän mielestänne on epäasiallinen tai tuo virheellistä tietoa.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: eevis - maaliskuu 13, 2007, 04:08
chilifinn :)

no eihän tiedonhakumahdollisuus voi olla pahasta, ne joita kiinnostaa voivat tutustua noihin linkkeihin ja saada niiden kautta toisenkäden mielikuvaa alueista kuten täältä foorumistakin.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Milka - maaliskuu 14, 2007, 11:58
Saatan taas saada eraan kanssa kirjoittajan kimppuuni, mutta senkin uhalla vastaan. Tuosta Chilifinnin listasta voin omasta puolestani suositella melkeinpa kaikkia City of Manningham ja City of Nillumbik asuinalueita lapsiperheille. Ne ovat ns. vihreita asuinalueita paljon puita ja puistoja ja tavallista isommat tontit ja pihat, ei paljoa rikollisuutta ja suht lahella keskustaa.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - huhtikuu 30, 2007, 18:09
Hei Kaikki!

Siitä on tosiaan vierähtänyt yli kahdeksan kuukautta, kun meidän perhe päätti muuttaa Melbourneen. Paperisota on ollut mahtava ja hermot on ihan melkein meinannu mennä muutaman kerran ;) Mutta eipä mennyt hukkaan kova työ: meidän perheelle on tänään myönnetty permanent visa subclass 121!! Ei ole riemulla rajaa :pepsodent :pepsodent :pepsodent!! Ei muuta kuin passit kohti Berliiniä ja simapullo esiin! Kippis ja hauskaa vappua kaikille!!! :XXXX

Riemuitsee,

Räyhä
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Jaaks - huhtikuu 30, 2007, 18:16
Onneksi olkoon Räyhä  :XXXX ja hyvää Vappua teillekin.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: eevis - toukokuu 01, 2007, 01:24
Hohoo, vau miten upeita uutisia, Räyhä!!! Onneksi olkoon ja Wappuja sinne kans! :XXXX :XXXX
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: RUU - toukokuu 01, 2007, 09:26
Haa, onnitteluja Räyhä & co:n syliin kippaan myös minäkin täältä 'little country town'ista! Tervetuloa sekaan!  :XXXX
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Leokatti - toukokuu 01, 2007, 12:10
Onnea onnea ja viimeistä Vappua Suomessa  :XXXX
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Jurttamuori - toukokuu 01, 2007, 22:38
ONNEA RÄYHÄ & FAMILY!!  :XXXX

Se on se paperisota kaiken tämän arvoista! Innolla odottelen teidän perheen fiiliksiä kunhan pääsette tänne Down Under!

Toivoo Jurttis  :)
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: chilifinn - toukokuu 02, 2007, 04:04
Onnea, Onnea!!!  :pepsodent
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Zara - toukokuu 02, 2007, 08:52
Onnea vaan Rayha ja perhe minunkin puolestani!
Ja ilmoittele sitten ihmeessa, minne pain Melbournea lopulta asetutte!
Kiva, jos saadaan suomalaisia tanne Melbournen itaosiinkin! Itse asun
talla hetkella Ferntree Gullyssa.  :)
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - toukokuu 02, 2007, 19:58
Kiitos kiitos kaikille! :D Nyt kun juhlahumu on väistynyt, jatkuu laatikoiden pakkaus. Ja jollain konstilla pitäisi saada talon ostajan nimi paperiin 8). Tänään taas yksi näyttö, löytyisipä jo ostaja, niin pääsisi sitten varaamaan lentolippuja. Pitäkää peukkuja :peukkuy niin päästään Suomen kesää pakoon Melbournen talveen...

Innoissaan,

Räyhä
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Kaitlin - toukokuu 04, 2007, 20:35
Mahtavaa Räyhä & family!! Hienoja uutisia! Alkaa ihan kutkuttamaan itseäkin kun ajattelee että se voisi vaikka joskus olla mahdollista!!

Tuo 8kk meilläkin on ajatuksissa miniminä saa nähdä miten lähelle oikeasti toteutuu. Toivottavasti löytyy ostaja meidänkin kämpälle sitä ennen!! Pakkaamista ei vielä edes uskalla ajatella. Kunhan nyt päästään tästä maallisesta tavaramerestä eroon jotenkin :O

Ilmoittele välillä miten teillä homma etenee!

:peukkuy :peukkuy :peukkuy

Kati &co
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - toukokuu 04, 2007, 22:45
Meillä on huomenna autotallikirppis, jossa myydään kaikki mikä vielä myytäväksi kelpaa. Laitettiin vaan sähköpostilla työkavereille, tutuille ja tuttujen tutuille jonkinlainen lista siitä, mitä myyntiin tulee. Lisäksi lapset vei kouluun kavereille ja opettajille tulostetun listan. Menestys on ollut nyt jo mahtava, olen myynyt eilisen ja tämän päivän aikana lähes puolet tavaroista niille, jotka eivät malta odottaa huomiseen :D Toivottavasti loput menee huomenna :peukkuy Vieressä odottaa roskalava, johon on jo kaikki rikkinäinen roju ja roska kerätty. Maanantaina pitäisi siis olla jäljellä vain ne tavarat, mitkä todella lähtevät mukaan. Aloitin tavaroiden lajittelun alkuvuodesta tehden aina iltaisin ja viikonloppuisin ja viimeiset viikot olen tehnyt tätä kokopäiväisesti(jäin jo pois töistä). Verta, hikeä ja kyyneleitä on tarvittu. Pahinta on lapset, jotka tonkivat jo lajiteltuja tavaroita ja kuskaavat niitä takaisin huoneisiinsa. (Tää oon mun kaikista rakkain barbi....vaikkei sillä ole edes päätä enää)  :nuttu: Kova urakka on ollut, mutta tietysti nyt hymyilyttää, kun alkaa olla valmista ja passitkin on jo berliinissä.

Räyhä
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Jouko - toukokuu 04, 2007, 23:02
Voin vain muistella sitä miten olimme itse samassa tilanteessa sekavin tuntein v-89, uskon että suurin osa siirtolaisista osaa eläytyä osaanne, tsemppiä. Toinen vaihe on se kun lentokone repäisee uudet Aussi siirtolaiset irti suomen kamarasta ja pitkä matka uutta kotimaata kohden alkaa... :peukkuy
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - toukokuu 07, 2007, 20:46
Kaikillle niille, jotka yrittävät päästä tavaroistaan eroon ennen muuttoa voin vain suositella tuota autotallikirppistä tai vastaavaa omassa pihassa. Ei tarvinnut kuskata tavaraa sen kauemmas, pikkuhiljaa roudasin tavaraa autokatokseen sitä mukaa kun niitä lajittelin. (Tämä tietty onnistuu lähinnä omakotitalossa asustavilla). Kun kaikki oli kasassa ilmoittelin työkavereille ja lasten kouluihin, hoitipaikkoihin ja naapureille. Puskaradio hoiti loput ja meillä kauppa kävi tosi mahtavasti. 95% tavaroista meni tunnissa, riesaksi ei jäänyt kuin pakastin ja piano, niistä laitoin vielä erikseen myynti-ilmoitukset, jospa vielä joku innostuisi ne ostamaan. :peukkuy

Menestyksestä hämmästyneenä,

Räyhä
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: skab - toukokuu 08, 2007, 07:04

Viisumiasiat selvisivät tuossa helmikuussa 2007 ja matka ausseihin koittaa tänä vuonna - muutaman kuukauden päästä alkusyksystä. Ajattelimme ottaa vielä irti yhden kesäloman verran Suomen suvea. Muuttoa ennen on tosin paljon, paljon tehtävää. Siispä toimeksi.  :)

Dunder tarjoaa todella tuhdin paketin oz-tietoutta. Ennen kaikkea paikallinen tietämys Melbournesta kiinnostaa, koska olemme muuttamassa seudulle (minä, vaimo ja 1-vuotias tytär). Kävimme 2005 tammikuussa ossilan kierroksella ja missasimme oikeastaan kokonaan nuo Melbournen itäiset osat. Mieleen jäivät tuosta matkasta Fitzroy, St. Kilda ja Williamstown + keskustan alueet.

Ajattelimme käyttää muuton apuna paikallista relocation-firmaa, joka avustaisi vuokra-asunnon etsimisessä ja järjestelisi käytännön välttämättömyyksiä. Tuumimme että tämä helpottaisi asettumista ja vois keskittyä työn etsintään. Onko kellään kokemusta moisista firmoista? Entäpä kuinka paljon on mennyt aikaa hommata uusi koti ihan omin voimin?

Olen jo lähettänyt hakemuksia pariin firmaan ja laittanut viestiä valikoimilleni rekry-agenteille. Dunderista löytyi muuten hyvin tietoa resumen valmisteluun, mitä aion ehdottomasti hyödyntää. Saa nähdä miten muuton jälkeen hommat lähtee käyntiin sitten paikan päällä. IT-alan työmarkkinat tuntuvat olevan hyvässä jamassa.  :peukkuy

Tämä ossilan muuttoprosessi on kestäny meillä aika pitkän aikaa - vähintäänkin jo pari vuotta. Varsinaiseen hakemukseen tosin meni tyypilliset 8kk. Positiivisena asiana tässä kuukausien kuluessa olen huomannut netissä olevan ossila-tidon sekä tiedon määrän että laadun kasvamisen. Ns. Web 2.0:n tyylisiä palveluita alkaa olemaan enemmän ja enemmän (mashupit, kuten vaikka google mapsin hyödyntäminen domain.com.au:ssa). Wikipedian Melbourne tietous on kasvanut hyvää vauhtia. Lisäksi myös immi tarjoaa palveluita jo aika hyvin netissä (onhan se tosin välillä kankeeta).  :D

Onneksi olkoon Räyhälle paperisodan voittamisesta!
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - toukokuu 08, 2007, 17:39
Skab, aina on mukava kuulla, kuinka muilla edistyy! Täytyy sanoa, että itse jaksan ihmetellä, kuinka rohkeaa porukkaa sitä löytyy, kun uskalletaan lähteä noin kauas etsimään töitä paikan päältä :god: Itse olen ollut aivan hermona tämän järjestelymylläkän kanssa, vaikka yksi tärkeimmistä asioista, ne työpaikat, on olleet alusta asti selvät. Meidänkin sukulaiset ja tuttavat päivittelevät rohkauttamme lähteä, mutta kerron sitten aina, että mikäs tässä on lähtiessä, ette kuulkaa tiedä kuinka paljon porukkaa lähtee ilman varmaa tietoa työpaikasta. Taidan yrittää tällä itselleni vakuuttaa, että tämä on ihan pikkujuttu tämä maailman toiselle laidalle muuttaminen :D

Räyhä
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: skab - toukokuu 15, 2007, 05:44
Kiitos tsemppauksesta. Täytyy myöntää, että kyllähän se työn saaminen vähän mietityttää. Ratkaisuna tähän pulmaan olen vain keksinyt yhden vastauksen - pitää etsiä tarpeeksi monen kiven alta. :D

Olemme ajatelleet aluksi asettautua Boroondaran / Whitehorsen / Manninghamin alueelle (kuviot on tähän liittyen vielä aivan auki). Optimina olisi asua ~10-15 km:n päässä keskustasta. Tähän ketjun otsikkoon liittyen ajattelin muuten kysyä seuraavaa..

Mitä mieltä olette, riittääkö Melbournessa asuvalle perheelle yksi auto vai onko kaksi hyvä olla? Kuinka kauas keskustasta pitää mennä (vaikkapa lähiöiden tai km etäisyyden mukaan) että toinen auto on välttämätön vaikkapa töissä käyntiin (olettaen että työ on vaikkapa keskustassa) tai päivittäistavaroiden ostoon. Olen ymmärtänyt ettei ihan kaikilla aussilla ole kaikille perheen jäsenille omaa autoa - voin tosin olla väärässäkin. ;)

Ajatuksia / kommentteja?
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - toukokuu 24, 2007, 15:46
Kuten alkuperäinen otsikkokin kertoo: lapsiperhe muuttaa Melbourneen. Vihdoin! Lennot on varattu, laskeudumme (lapset ja minä)Melbourneen 10.6. anivarhain. Siis enää reilut pari viikkoa! Mies lähtee jo ensi viikolla Sydneyn kautta, hoitaa vähän työhommia ja jatkaa sitten Melbourneen perhettä vastaan. Pitäkää pipoistanne (tai aurinkohatuistanne) kiinni, Räyhä saapuu, eikä Melbourne ole enää entisensä  ;)
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Milka - toukokuu 24, 2007, 17:44
Tervetuloa Rayhis!  :pepsodent

:XXXX  :XXXX  :XXXX  :XXXX  :XXXX



Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: eevis - toukokuu 25, 2007, 04:20
Hei loistavia uutisia, Räyhä! Tsemppiä viime valmisteluihin, hyvää matkaa, ja olen varma, että tulet rakastumaan Melluun! Ja sähän jo tiesitkin sen tärkeimmän: missä Ikea on... :pepsodent :XXXX :XXXX :XXXX
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - toukokuu 25, 2007, 18:34
Kiitos kiitos :)
Antakaapa vielä vähän henkistä tukea ja hyviä vinkkejä, kuinka selvitä 30 tunnin matkasta kolmen lapsen kanssa menettämättä loppujakin järjen rippeitä? ??? Mielestäni meillä on kyllä aika hyvä reitti/matka-aikataulu. Lähdemme iltapäivällä Helsingistä, ensin verryttelylento Istanbuliin 3,5 tuntia. Siellä heti muutaman tunnin tauko. Sitten lähempänä puolta yötä lähtee se pisin lento eli Singaporeen 10,5h , elättelen kovasti toiveita, että tämän välin saisi edes jotenkuten nukuttua tai edes lapset nukkuisivat. Singaporessa sitten neljän tunnin tauko ennen viimeistä 7 tunnin pätkää Melbourneen. Singaporen kenttä on kuulema erityisen mukava, onko suositteluja, mihin päin terminaaleissa kannattaa suunnata aikaa kuluttamaan?

Pohdiskelee,

Räyhä
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Aikis - toukokuu 25, 2007, 18:46
Voi harmi kun ehditään just alta pois Singaporesta enneku Räyhän sakki saapuu...oisitte saaneet aimo kasan adaptereita ja puhelinplugeja. Miten niitä on niin paljon kertynytkin???

Singaporen kentällä pari tuntia hurahtaa lapsilla ihan noissa 'puistoissa' juoksentelussa ja kalalammikoiden vilskettä seuratessa. Ostamiset melkein suosittelisin jättämään Melbournen ostosparatiiseihin, Singaporessa ei tätänykyä ole enää mikään juuri halpaa.

Hauskaa matkaa, kerran se vaan kirpasee.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - toukokuu 25, 2007, 18:52
Hei Aikis, joko tee suuntaatte kohti Suomea?
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Aikis - toukokuu 25, 2007, 19:04
Kyllä vaan, onha tuosta jo tullut tarinaakin tuolla siirtolaistarinoissa (http://www.dundernews.com/viestitaulu/index.php?topic=3170.0/). Lähdemme täältä pari päivää aiemmin kun te taas liitelette kohti Australiaa...Niin se elämä kuljettaa. Vielä ehdittäis Hesassa tavata ja antaa viime evästykset Ossilan ihmeistä...
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - toukokuu 25, 2007, 19:11
Kappas Aikis, olinhan mä tuon lukenutkin, mutta jo taas unohtanut. Vaikka ihmekö tuo, onhan tässä ihan kiitettävästi ollut hommaa omissa muuttojärjestelyissä ja aikatauluissa, ei siinä muista enää kaikken muiden menoja.

Hyvää kotimatkaa! Varaudu paluumuuttajan kulttuurishokkiin, mulla otti aikoinaan aika koville.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Tuipa - toukokuu 25, 2007, 19:36
Tervetuloa meidankin puolesta!
Singaporen kentalla aika kuluu mukavasti - meidan vakkari pysahdys paikka! Lapsille, ikahaarukasta tietysti riippuen, suositellaan esim seuraavia: leikkipaikka (muistaakseni gate e), kalalammikot, nettikahvilat (babychino + pikku kakkonen / abckids), leffat ylakerrassa... Meilla ei shoppailuun ikina juurikaan jaa aikaa!
Kiva saada uusia lapsia tanne! Suomi talon lasten kerhon ikahaarukka vaihtelee talla hetkella alle 1 - 5, mekin varmaan aktoivoidutaan vihdoinkin Suomi koulun suhteen Suomen matkan jalkeen! Ja kiva saada pohojalaasta mukaan - meidan neiti on tassa viime viikkoina vaihtanut kirjakielensa slangiin... lieko Heinahattu ja Vilttitossu apuopeina kun suusta tulee "mä haluun!" kun ennen tuli voisinko saada, kiitos....
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Kaitlin - toukokuu 25, 2007, 19:46
WAU!!  :god: :god: Te teitte sen! Onnea kovasti ja jaksamista lennolle!

Meillä valitettavasti koko lähtö tuntuu olevan vain haave ja pitää alkaa uusia ulottuvuuksia miettimään sillä tämä tapa A ei tunnu luonnistuvan :( Mies ei toisellakaan kerralla saanut tarvittavaa Band 6:sta jokaisesta osioista IELTS:ssä joten assessmenttia on turha lähettää :( Mietimmekin että mitä ihmettä me nyt keksittäisiin? Vieläkö mies kokeilisi kerran vai pistetäänkö minut ensisijaiseksi hakijaksi kun oma kokeeni meni hyvin, ellei jopa loistavasti.

Oma ammattini ei vaan ole MODL listalla on toki SOL:lla eli mitä nyt sitten kannattaisi tehdä? Pitänee alkaa tutkimaan muita viisumi vaihtoehtoja kuin Skilled Indipendent tässä viikonloppuna.

ENIVEI, me emme luovuteta ja perässä tullaan!! Lupaan, vaikka menisi viisi vuotta!  :nuttu: :nuttu: :nuttu:

:XXXX räyhälle mahdottoman tekemisestä mahdollisesti (siltä tää lähtö nyt tuntuu....)

Kati ja hela familjen
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - toukokuu 25, 2007, 19:49
Tuipa :D Joskus on hyvä pitää lapset eristyksissä... Kuulostaa niin tutulta! Meidänkin lapset luuli kauan aikaa, että suomen kielen kysymyslauseet alkaa sanoilla voisinko tai saisinko ja päättyy lähes aina sanaan Kiitos! Oi niitä aikoja. Yritän edelleen olla kuulematta mä-haluun ja anna-mulle alkuisia lauseita ja tivaan "salasanaa", jos jotain ollaan vailla.
Meidän lapset on nyt 6, 11 ja 14. Suunnistamme Suomi-koululle heti, kun olemme vähän asettuneet. Odotan jo innolla, että tapaan teitä näiden nimimerkkien takana olevia ihmisiä. Jotenkin on mukava ajatella, että on valmiiksi kontakteja olemassa, vaikkei vielä olla nähtykään.



Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Tuipa - toukokuu 25, 2007, 19:55
Niin se on kavereitten kanssa - nykypaivan parhaat kaverit ovat loytyneet, kas kummaa, dunderin kautta! :)
Pian nahdaan, tosin heinakuussa me lahdetaan Suomeen lomailemaan!
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Kaitlin - toukokuu 25, 2007, 19:58
Lainaus käyttäjältä: Räyhä - toukokuu 25, 2007, 19:49

Meidänkin lapset luuli kauan aikaa, että suomen kielen kysymyslauseet alkaa sanoilla voisinko tai saisinko ja päättyy lähes aina sanaan Kiitos! Oi niitä aikoja


Hahahaa  :pepsodent Meillä on juuri tuo aika menossa nyt. Lapset pyytävät "saisinko äiti kiltti maitoa?" ja vastaavat nätisti "oi kiitos äiti rakas". Ai tämä ei olekaan pysyvä olotila :D:D:D

Meidän lapset siis 4v2kk ja 2v2kk.

K
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - toukokuu 25, 2007, 19:59
Voi harmi Kaitlin sen IELTSIN kanssa. Mutta älkää luovuttako, suomalaista sisua vaan peliin. Harkitkaa ihmeessä hakijan vaihtamista, jos se on mahdollista. Yleensä kai kyse on kuitenkin kokonaisuudesta, kun hakemusta tutkitaan. Meillekin meinattiin ensi hakea mun papereilla, kun oli paljon paremmat arvosanat yms ja lisäksi mun mies oli juuri ylittänyt viiden kympin rajan ja mä taas olen 37. Pelättiin, että tökkää siihen 45 v ikärajaan heti alkumetreillä. No, miehen ammatti oli kuitenkin modl listalla, niin meitä neuvottiin, että kannattaa kuitenkin hakea hänelle. Vaikka ikää on enemmän, se saatiin menemään läpi perustelemalla, että ala on erittäin erikoistunutta ja on vaikea löytää kokenutta porukkaa. Työkokemus siis oli tärkeämpi kriteeri kuin ikä ja hakemus meni läpi heittämällä. Joten pohtikaa ihmeessä eri vaihtoehtoja, yrittänyttä ei laiteta...
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Kaitlin - toukokuu 25, 2007, 20:08
Meillä tilanne se että miehellä inssin paperit ja 10 työkokemusta ja ikää 35, mutta yksi osio ei IELTSistä ollut riittävän korkea = kirjoitus. Ala on erittäin erikoinen ja sille tarvetta ympäri maailmaa on kova ja tosiaan MODL listalla on, joten harkittiin että josko pistäisi assessmentin kuitenkin jo menemään ja IELTSin sinne. Jos vaativat että uusi niin uusitaan sitten taas.

Itse kun olen kuitenkin huonommin koulutettu ja jos mun papereilla pistettäisiin niin jotta miehen ammatti edes huomattaisiin niin pitäisi hänen joka tapauksessa tehdä se assessmentti (jotta itse siis saisin pisteitä spousesta joka täyttää kriteerit). Äh, mies tässä enemmän masentunut on. Itse uskon että kun jaksaisi vaan niin saa kyllä sen testin läpi seuraavalla kerralla myös kirjoituksen osalta.

Katellaan nyt viikonlopun yli taas ja surffaillaan vaihtoehtoja. Kiitos myötäelämisestä ja peukkui koneeseen. Lähtöhän on jo IHAN KOHTA teillä  :o

K
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - toukokuu 25, 2007, 20:11
Lainaus käyttäjältä: Kaitlin - toukokuu 25, 2007, 19:58
Lainaus käyttäjältä: Räyhä - toukokuu 25, 2007, 19:49

Meidänkin lapset luuli kauan aikaa, että suomen kielen kysymyslauseet alkaa sanoilla voisinko tai saisinko ja päättyy lähes aina sanaan Kiitos! Oi niitä aikoja


Ai tämä ei olekaan pysyvä olotila :D:D:D



K


Voi kun olisikin! Mutta ei, upean kehityskaaren päässä odottaa taantumavaihe, jossa kertaamme uudelleen ja uudelleen kohteliaan puheen aakkosia :nuttu:
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - toukokuu 25, 2007, 20:16
Joo Kaitlin, hui, enää kaksi viikkoa! On ollut niin paljon puuhaa, ettei ole ehtinyt yhtään jännittää, mutta kun näin lentojen vahvistuspaperin, niin kummasti alkoi vatsassa vääntää :D
Oletteko muuten harkinneet, jospa mies ottaisi muutaman tunnin intensiivikurssin englannissa? Joku yksityinen voisi räätälöidä sun miehelle sopivan tehopaketin? Mun mies oli aikoinaan viikon intensiivikurssilla ja oppi Suomea enemmän kuin vuodessa siihen asti. Mutta jos on noin pienestä kiinni, niin muutama tuntikin voisi tehdä ihmeitä.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Aikis - toukokuu 25, 2007, 20:34
Samat sanat, Kaitlin...eli eikös Suomessa järjestetä IETLSin preppauskursseja? Ainakin Australiassa niitä oli pilvin pimein ja isot markkinat. Juuri kirjoitustehtävä on sellainen että siinä ei kyllä auta kuin harjoitus ja taas harjoitus. Ja tietysti lukeminen. Että minäkin sanoisin että elkää luovuttako, tsemiä vaan ja kohta uusintatestiin kun noin vähästä kerta on kiinni.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: RUU - toukokuu 26, 2007, 09:33
Lainaus käyttäjältä: Räyhä - toukokuu 25, 2007, 18:34
Singaporen kenttä on kuulema erityisen mukava, onko suositteluja, mihin päin terminaaleissa kannattaa suunnata aikaa kuluttamaan?

Eikä kukaan huomannut maailman parasta virkistystä puuduttavien istumisten välissä: uima-allas (http://www.changiairport.com/changi/en/airport_guide/exp_changi/rest_n_relax/swimming_pool.html?__locale=en).
Uikkarit vaan käsimatkatavaroihin (pyyhkeet on talon puolesta), käytte maksamassa lentokenttähotellin respassa ja sitten nautiskelemaan. Jos koneet on ajallaan, ehditte sopivasti veryttelemään tunnin - pari.

Ainakin Singapore Airlinesin 747:ssä oli henkilökohtaisessa telkkarissa niin paljon pelejä, että meidän 11 v pojalta loppui aika kesken...  ??? Ja muutenkin, uutta hyvää lukemista, pelaamista ja muuta mukaan.
Ja yölennolla on toiveita saada nukuttua edes pari tuntia.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - toukokuu 30, 2007, 15:01
Kiitos kaikille vinkeistä. Ja juuri kun minulla alkoi olla kivaa ja sain oikein kunnolla markkinoitua lapsille, kuinka kiva kolmenkymmenen tunnin matka meillä on edessä, kun päästään uimaan ja kaikkea :D Niin eikö matkatoimiston täti ilmoita, että eipä vaiskaan, tässäpä tulikin vielä jotain ihme takkua, vaikka lennot piti olla vahvistettu ja ohessa uusi, nyt ihan varmasti vahvistettu lentosuunnitelma. Se siitä Singaporen ihanasta välilaskusta. Nyt lennämmekin Istanbulista Bangkokiin ja sieltä vielä Sydneyyn, josta vain tunnin vaihtoajalla pitäisi ehtiä kolmen lapsen kanssa Melbournen koneeseen. Kokonaismatka-aika piteni vielä entisestään neljällä tunnilla. Hhmmm, nyt on semmoista pientä kiukunpuuskaa ilmassa, että päätin jättää tädille vastaamisen aamukahvin jälkeen, ettei tule kirjoittaneeksi liian isolla fontilla...

Kiukuttelee,

Räyhä
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: RUU - toukokuu 30, 2007, 15:28
Räyhä, pidättele vielä henkeäsi!
Finnair onnistui muuttamaan rakkaan vaimoni saman matkan lentoja kahdesti peräkkäin. Eka kerta meni laiskuuden piikkiin: kone oli sen verran tyhjä etteivät viitsineet lentää etappia lainkaan, toisella kerralla puhuttiin tekniikasta. Jälkimmäinen muutos oli oikeastaan parempi - paitsi Visa-laskun kannalta.  :nuttu: Joku voisi poistaa Singaporesta sen ostosparatiisin...   ;)
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - toukokuu 30, 2007, 15:36
Lainaus käyttäjältä: RUU - toukokuu 30, 2007, 15:28
paitsi Visa-laskun kannalta.  :nuttu: Joku voisi poistaa Singaporesta sen ostosparatiisin...   ;)

Ruu, luulitkos, että minua oikeasti se uima-allas niin riivatusti harmitti ;)

Katsos vain, kuppi kahvia tekee ihmeitä näin aamutuimaan ja nyt ihmettelen itsekin, kuinka niin älyttömästi voi hermostua moisesta muutoksesta. Ehkäpä se on tämä jännitys ja kaikki ne tuhat vielä hoidettavaa asiaa, ettei kapasiteetti meinaa riittää enää pieniinkään muutoksiin. Nyt vain haluaisi, että kaikki, ihan kaikki toimii niin kuin on suunniteltu. Eilen sain uuden laskun sanomalehdestä, jonka jo olin peruuttanut ja lisäksi huomasin, että jääkaapin sisälämpötila on 15 astetta. Nämäkin saivat minut aivan raivon partaalle. Ei todellakaan olisi aikaa peruuttaa samoja lehtiä kahteen kertaan ja onko tuon kaapin pakko hajota juuri nyt, kun sen olisi voinut viikon päästä jättää talon uudelle omistajalle? Uusi kaappi vielä, takuuhuollon asiakaspalvelija joutui sijaiskärsijäksi, mutta muistin kuitenkin lopuksi kiittää hyvästä palvelusta, kun lupasivat, että kaappi tulee kuntoon vielä tällä viikolla.

Hermot pinkeänä,

Räyhä
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Kaitlin - toukokuu 30, 2007, 17:50
Lainaus käyttäjältä: Räyhä - toukokuu 30, 2007, 15:36
Nämäkin saivat minut aivan raivon partaalle. Ei todellakaan olisi aikaa peruuttaa samoja lehtiä kahteen kertaan ja onko tuon kaapin pakko hajota juuri nyt, kun sen olisi voinut viikon päästä jättää talon uudelle omistajalle? Uusi kaappi vielä, takuuhuollon asiakaspalvelija joutui sijaiskärsijäksi, mutta muistin kuitenkin lopuksi kiittää hyvästä palvelusta, kun lupasivat, että kaappi tulee kuntoon vielä tällä viikolla.

Hermot pinkeänä,

Räyhä

Ihanaa lukea teidän lähtövalmisteluja  :D Varmasti alkaa ilmassakin jo tuntea sellaista pientä sähinää!! Hitsit kun melkeen mahassa kiertää teidän jännitys täälläkin!! Loistavaa matkaa ja kerro sitten kun pääsitte perille miten kaikki meni ja pikku reportaasi miltä nyt tuntuu :D:D

Meilläkin taas kerätty sisua  :nuttu: uuteen koitokseen ja uusi IELTS varattu sekä heidän oma preppaus matsku hankittu. Mies sai myös hyviä vinkkejä suoraan tarkastajalta että mikä meni pieleen ja osa oli ihan vain huolimattomuusvirheitä/huonosta käsialasta johtuvia. Toinen juttu oli että hän oli vahingossa tehnyt ton toisen testin Academic versiona eikä General ja ilmeisesti se on muutenkin hiukan vaikeampi tai ainakin sanavarasto laajempi tai jotain.

Perästä siis tullaan hitaasti mutta varmasti  :pepsodent
Kati &co
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - toukokuu 30, 2007, 18:24
Kaitlin :) Voi jumpe, miesparka se siellä yrittää päästä läpi academic-versiosta, vaikka general riittää! No, ensi kerralla general tuntuu sitten varmaan tosi helpolta. Joko saatte paljousalennusta tai kausikortin tai jotain? ;)

Laitoin muuten jokuaika sitten sulle yksityisviestin, käypä kurkkaamassa!

Räyhä
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: eevis - toukokuu 30, 2007, 20:28
Kaitlin :) Voi itku, tsemppiä vaan miehellesi seuraavaan testiin! :peukkuy sano terveisiä, että tarkistaa vielä itse jokaisen paperinsa ja haastattelijaltakin vaikka vielä varmistaa, että nythän tehdään general-tasoa, inhimillisiä virheitä kun voi sattua British Councilillekin... tein general-testin viime kesänä ja kun oli kiire Porin Jatseille Stingiä katsomaan niin vaihdoin haastatteluaikaa yhden pojan kanssa. haastattelussa täti sitten aloitti, että niin tässä lukemassasi päivän lintuaiheisessa tekstissä bla bla ja tajusin että just joo niin niillä academiceilla oli joku lintuteksti, eli varmaan hän kuvitteli minun sitä academicia tekevän. no, onneksi keskustelen sujuvasti myös linnuista ja niiden suojelusta ja luonnon monimuotoisuudesta, vaikka olinkin henkisesti varautunut kulttuurieroista jutteluun. :pepsodent en sitten korjannut väärinkäsitystä kun tajusin sen vasta haastattelun loppupuolella. :)
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: chilifinn - toukokuu 30, 2007, 20:40

Ohessa on sivusto jossa voi tehdä englanninkielen testejä ilmaiseksi online.
Ihan hauskoja.  :pepsodent
http://www.usingenglish.com/

Räyhä, aiotteko tosiaan lentää yli 30 tuntia?? Miksi noin pitkät lennot, onko se jokin erikoistarjous hinnan puolesta?
Olen aina lentänyt nopeimmalla mahdollisella tavalla eli lento on kestänyt 24 tuntia ja siinäkin on kyllä ihan tarpeeksi.
Koettakaa ihmeessä saada nopein mahdollinen lentoreitti.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - toukokuu 30, 2007, 21:10
Firma tilaa meidät liput Australiasta käsin, tämä on kuulema edullisin yhdensuuntainen reitti. Joudun odottamaan sekä Istanbulissa, että Bangkokissa tämän uuden aikataulun mukaan viisi tuntia. Jep jep :nuttu: Ensimmäinen reitti jota ehdottivat matkatoimistosta sisälsi 10 tunnin odotuksen Istanbulissa, kieltäydyin nousemasta koneeseen, jos ei muuta löydy. Sitten tulikin ihan ok ehdotus, joka oli siis Singaporen kautta, mutta nyt sitten taas tämmöinen katastrofaalinen aikataulu. Ja aikaa reilu viikko, tässä ei kai paljon jalan polkeminen auta. Ensi  kerralla hoidan kyllä itse, niin saa sitten kiukutella peilille, jos ei reitti miellytä. Positiivisyyttä peliin vaan: onneksi ei oo enää vaippaikäisiä matkassa ja onhan se ihanaa, että ollaan ylipäätään näin nopeasti lähdössä! Viisumihan tuli vasta vappuna ja nyt jo on kaikki valmista lähtöön. :XXXX
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: chilifinn - toukokuu 30, 2007, 22:55
Hyvä että jaksat olla positiivisella mielellä.  :peukkuy
Kerranhan se vain kirpaisee. Matkan aikana voi kiukuttaa mutta perillä raskas reissu unohtuu kun pääsette uusiin maisemiin.
Hyvää matkaa teille!!!
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Heidi - kesäkuu 01, 2007, 02:26
Ala Rayha huolehdi, eikos sun lapset ole jo aika isoja, mina matkustin juuri viime viikolla yhden vaippaikaisen ja yhden just ja just vaipoista eroon paasseen kanssa yksin Melbourne-Singapore-Amsterdam-Helsinki valin (kaksi koneenvaihtoa ja toisessa valissa useita tunteja odottelua) ja hengissa selvisin. Tiukkaa teki valilla ja hermot oli kireella monta kertaa, mutta nyt voin jo vetaa henkea. Lapset olivat lisaksi molemmat antibioottikuurilla korvien takia ja molemmilla kamala nuha ja toisella viela kuumetta. Hyva, etta paastivat mut koneeseen kaikkien niiden laakepullojen kanssa. Koneessa muuten kuulutettiin laakaria jossain vaiheessa ja ajattelin mielessani, etta menisin ihan taysilla laakarista niiden rohtojen kanssa!

Hyvaa matkaa teida perheelle ja toivottavasti kaikki menee hyvin!  :peukkuy
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - kesäkuu 12, 2007, 05:46
Täällä sitä sitten ollaan!!  :XXXX

Ensimmäinen päivä meni aikaero- ja univelkatokkurassa, mutta eilen käytiin jo ihmettelemässä kaupunkia ja tunnelmat ovat erittäin positiiviset koko porukalla. Lapset ovat olleet liikuttavan innoissaan ja selvästikin helpottuneita siitä, kuinka paljon täältä on heti löytynyt kaikkea tuttua: samoja ruokia, samoja tv-ohjelmia, samanlaisia tavaroita kaupasta, ja Messenger toimii :peukkuy Niin ja Coca Cola, mehut ja maito on valtavissa purkeissa!! Hienoa, kun osaa keskittyä olennaiseen!

Tytöt ovat selvästi vielä vähän pihalla tästä vuodenaikojen päinvastaisuudesta ja ihmettelivät lisäksi sitä, että täällähän on lämmintä (+16 astetta eilen), vaikka sä äiti sanoit, että täällä on nyt talvi... Onko siis nyt kuitenkin täälläkin kesäkuu, vaikka on talvi? Missäs kuussa mun synttärit on sitten täällä? Siis paljonko kello on nyt täällä? Ja mikä päivä Suomessa nyt on? Onko Australiassa aina silloin koulua, kun Suomessa on kesäloma? Ja miksi autossa on ratti eri puolella? Ja miksi isi ajaa väärään suuntaan? Kovasti oli vaikea vastata lapselle purskahtamatta nauruun, kun kysymys kaiken tämän erilaisuuden ihmettelyn jälkeen kuului: "No onko täällä edes vasen ja oikea samoinpäin kuin Suomessa?"  :pepsodent

Ensimmäinen arkipäivä on sitten edessä, suuntaamme metsästämään medicare cardeja, tax file numbereita ja pankkitiliä näin alkulämmittelyksi. Ja muurahaismyrkkyä....

Räyhä

Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Jurttamuori - kesäkuu 12, 2007, 06:14
Tervetuloa Räyhä ja loppuryhmä  :XXXX

Ja ihmettelemistä varmasti riittää jatkossakin! Niinkuin se, että vessapaperi on hapertuvaa ja hajustettua (ostakaa kierrätettyjä valkaisemattomia, ne on ainoita jotka ei hajoa käsiin), hanat saattaa kääntyillä vääriin suuntiin ja mitä vielä. Onnea Medicaren ja pankkitilien hankintaan! Kannattaa muuten kysellä pankeilta tietoja, aika moni laskuttaa jos esim. nostaa tililtään rahaa useamminkuin 10x kuussa... tileissä on eroja paljon. Mutta tämän varmaan jo tiesittekin.

Paljon suklaata nassuun niin maistuu migrantin elämä makeammalta, ja vielä kerran, tervetuloa!

Jurttis
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: RUU - kesäkuu 12, 2007, 09:39
Tervetuloa Räyhä & co maisemiin!!!  :XXXX

Ja juu, on täällä jotain samoin kuin pohjoisellakin pallonpuoliskolla: ainakin lämpömittarissa asteikko on samanlainen. Ja muistaakseni aurinko nousee idästä. Mutta moni muu asia onkin sitten nurinpäin, että siitä sitten vaan lasten päät pyörälle - voit ihan ekana heittaa niille triviana "näyttäkää missä aurinko on parin tunnin päästä"...
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Leokatti - kesäkuu 12, 2007, 15:00
Tervetuloa täältäkin! Tulee pehmeä lasku kun talveen sopivasti saavuitte. Ensi vuonna +16 tuntuu jo jumalattoman kylmältä 8). Hrr...  :pepsodent
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - kesäkuu 12, 2007, 19:15
Kiitos kiitos!
Pankissa sujui kivasti, lähinnä sen ansiosta, että olin valmiiksi netissä tutkinut vaihtoehtoja ja tiesin mitä halusin. Silti saimme kulumaan siellä lähes puolitoista tuntia. Meitä pyydettiin myös ilmoittamaan tax file number pankkiin, kunhan sen saamme. Mikäs siinä, mutta mihin ihmeeseen he sitä pankissa tarvitsevat? Se jäi vähän epäselväksi.

Medicaren täti toivotteli tervetulleeksi, tutki viisumit ja antoi lomakkeen täytettäväksi, sen kanssa saisi tulla parin viikon kuluttua takaisin, siihen mennessä tietomme kuulema kirjautuvat Immigration viranomaisilta heidän järjestelmäänsä.

Yksi käytännön kysymys on herännyt päivän mittaan: minne tyhjät limsa- ja olutpullot palautetaan? Ei sattunut palautuspaikkaa näkökenttään.

Ja arvatkaapa nielaisiko ostoskeskuksen parkkihalli automme? Jep! Siis ei, että me oltais eksytty...  :D Suuri maa, suuret parkkihallit!
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Leokatti - kesäkuu 12, 2007, 19:27
Lainaus käyttäjältä: Räyhä - kesäkuu 12, 2007, 19:15
Yksi käytännön kysymys on herännyt päivän mittaan: minne tyhjät limsa- ja olutpullot palautetaan? Ei sattunut palautuspaikkaa näkökenttään.

:god: :god: Kiitos nauruista! Ei ole tainnut kukaan valistaa, että Australiassa ei pulloja voi palauttaa muualle kuin kierrätykseen muun kierrätysmateriaalin kera (paperi, tölkit, muovipullot jne)... Teiltäkin varmaan löytyy "recyclables" wheely bin kotoa?

TFN pankkiin siitä syystä, että valtio kerää veronsa kertyneestä korosta...
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Jurttamuori - kesäkuu 12, 2007, 19:34
 :D Tervetuloa kierrätyksen ihmemaahan-

ei niitä palauteta kauppoihin, paiskotaan vaan kierrätysroskikseen  muiden kierätysroskien joukkoon. Ainakin NSW:ssa, en tiedä onko jo Mellunmäellä keksitty pullopantit (paikalliset tietänee). Samaan koppaan menee sitten muuten paperit, metallit, lasit (jos kannessa/kyljessä luvataan).
TFN:n pankki tarvii, ettei säästötilillä makaavia miljoonia :pepsodent veroteta vallan mielivaltaisesti (siis epäselvää mullekin kuten huomaat, vaikka täti sen selittikin)..

Voi että, on varmasti mahtavaa olla vihdoin täällä!
Villasukat jalassa hytisee
Jurttis
Muoks- Leokatti kerkesi ensin- ja osasi selittää tuon TFN:kin  :god:
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Jaaks - kesäkuu 12, 2007, 19:57
Tervetuloa minunkin puolestani Räyhä ja muu perhe  :XXXX

Jos et anna TFN pankille niin heidän tulee lain mukaan pidättää saamistasi koroista 47% veroa, mutta jos heillä on se, niin ei mene mitään veroa ja ilmoitat sitten vaan saamasi korot veroilmoituksessasi.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: jounij - kesäkuu 12, 2007, 21:45
Tervetuloa (vai pitäisikö minun sanoa tervemenoa) Australiaan!

... eli tililla makaavista miljoonista ei siis peritä veroa, vaan ainoastaan niillä ansaituista koroista.

Pullopanttijärjestelmää ei ole käytössä muualla kuin Etelä-Australian osavaltiossa. Sielläkin kyseessä oleva summa on pieni, vain 5 senttiä. Kierrätettyjä pulloja ei mahdeta uusiokäyttää sielläkään, vaan ne mennenevät sulatukseen.


Selventää
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: RUU - kesäkuu 12, 2007, 22:08
Lainaus käyttäjältä: Jurttamuori - kesäkuu 12, 2007, 19:34
:D Tervetuloa kierrätyksen ihmemaahan-

ei niitä palauteta kauppoihin, paiskotaan vaan kierrätysroskikseen  muiden kierätysroskien joukkoon.

Meillä menee kierrätysroskiin 80-90% jätteistä. Se refuse bin on aina niin hävettävän tyhjä ettei edes viitsisi vetää sitä kadun varteen kolisemaan. Aiemmin sain sen yleensä täyteen palmunoksista, yms, mutta nyt mokoma garden bag nielaisee nekin eli sekajätepöntön voisi meiltä melkein poistaa.

Mietiskelin tässä muuten päivänä eräänä että meidän kadun varrella on 17 taloa. Jos kaikilta tulisi keskimäärin yhtä vähän sekajätettä kuin meiltä, keskelle katua voisi tipauttaa 1 - 1½ pönttöä kaikille yhteisesti. Riittäisivät ihan mainiosti... Ja kun ne sitten vielä raahataan keruuta varten viereisen isomman kadun varteen, ei tarttis Sitan taiteilla meidän umpikujillamme ja taas säästyisi aikaa ja taaloja monen minuutin edestä. Sitten säästöä tulisi tietenkin oikeasti, jos kollektiivisia pönttöjä harrastaisi koko kulmakunta.
Nimim "keskitetympään jätehuoltoon tottunut..."
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: jounij - kesäkuu 12, 2007, 23:31
Eikö teilläpäin, Ruu, naapurien roskikset ja kierrätyslaatikotkin koskaan suorastaan pursua jätettä? Itsellämme on samankaltainen tilanne kuin teilläkin, mutta naapurustossamme näyttää suurimmalla osalla olevan vaikeuksia saada roskapöntön kantta kiinni useimpina tyhjennyspäivänä.


Ei ihan yhtä optimistisena yhteisjätehuollon suhteen
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: RUU - kesäkuu 12, 2007, 23:43
Jouni, mä tässä vaan harjoittelen aussimaista puhetyyliä: ikäviä asioita ei tietenkään olekaan ja vaikka olisikin, ne ovat ihan kivoja kuitenkin. Siis mitä siitä sitten vaikka jollain pönttö vähän pursuaakin (ei toki meidän kadullamme), antaa sitten pursuta sen yhteispöntönkin. Kyllä ne roskat sinne jonnekin aina katoavat.
Joko siis roskis on kivan tyhjä tai sitten kotiin on saatu paljon uutta ja kivaa hupia. Molemmin parempi?  :pepsodent

Kierrätystä en ole tainnut vielä nähdä kenelläkään kansi raollaan (paitsi meillä  :coolh ). Ehkä se johtuu siitä, että naapurien pahvilaatikot pursuilevat sekajätteessä litistymättöminä...
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: chilifinn - kesäkuu 13, 2007, 02:52
Jounin sanoja lainatakseni tervemenoa Australiaan kun ei täältä Suomesta käsinkään voi muulla tavoin asiaa sanoa.  ;)
Kuvailitpa hauskasti alkutunnelmia ja lasten aivoituksia.  :D
Kerrohan jatkossakin tuntemuksia jos ehdit.

Aurinkoisia talvipäiviä Melbourneen
toivottaa Chilifinn
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: eevis - kesäkuu 13, 2007, 03:56
Räyhä ;D Kiva että olette nyt sitten turvallisesti perillä! On se Mellu vaan niin mahtava paikka, siinä sitä riittää tutustumista ja katsomista, aurinkoisia "talvi"päiviä :) kaupunkiin tutustuessa tosiaan teille minunkin puolestani! :XXXX
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Silppu - kesäkuu 13, 2007, 05:10
Tervemenoa Räyhä myös minulta! Loskakelit ovat nyt taakse jäänyttä aikaa.....

kesäterveiset Suomesta,

Silppu
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - kesäkuu 13, 2007, 05:38
No voi varjelkoon, kaikki vaan roskiin!? :confuse Eikun siis kierrätykseen... Aika nopsasti lakkasi naurattamasta nuo isot pullot, roskaahan tulee ihan älyttömästi! Täytyy siis suunnistaa pihan perälle tervehtimään eriväriä pönttöjä, tämä systeemihän olikin tuttu Keski-Euroopasta.

Ja kiitos tuosta TFN-valaistuksesta!

Voi Venäjä kun on rasittavaa, kun ihminen ei saa nukuttua. Lapset vetää sikeitä kuin pienet porsaat konsanaan. Mutta minä olen päässyt hyvään kahden pätkän unirytmiin. Ensin iltakymmenestä aamu kolmeen. Sitten vähän sähköposteja ja dundernewsiä ja aamuviidestä onkin sitten hyvä ottaa toinen pätkä unta. :nuttu: Täytyy varmaan huomenna sinnikkäästi valvoa myöhempään, jospa sitten saisi nukuttua aamuun asti.

Päivän plussahavainto :peukkuy: kassanhoitaja pakkaa mun ostokset!! Tästä olen aina haaveillut!
Päivän miinukset :peukkua: muovikassit kestävät juuri ja juuri kaupan ovelle asti, ennenkuin kahvat repeävät. Ilmeisesti samaa laatutasoa vessapaperin kanssa...

Yön pimeydestä,

Räyhä

Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Kaitlin - kesäkuu 13, 2007, 06:23
Pikaisesti toivottelen Räyhälle & perheelle onnea perille pääsystä! Olenkin teitä miettinyt useaan otteeseen, mutta lapset saivat vesirokon niin aika mennyt tässä heitä hoidellessa ja vasta nyt pääsen kunnolla surffaileen =)

Kerrohan lisää kuulumisia ja imetyksiä!!

Kati & poppoo
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: RUU - kesäkuu 13, 2007, 10:21
Lainaus käyttäjältä: Räyhä - kesäkuu 13, 2007, 05:38
Päivän plussahavainto :peukkuy: kassanhoitaja pakkaa mun ostokset!! Tästä olen aina haaveillut!
Päivän miinukset :peukkua: muovikassit kestävät juuri ja juuri kaupan ovelle asti, ennenkuin kahvat repeävät. Ilmeisesti samaa laatutasoa vessapaperin kanssa...

Tuo on tosiaan kivaa, että kassalta saa ostokset valmiiksi kasseissa. Jotkut kassat pakkaavat jopa hyvin, toiset ihan miten sattuu.

Osta, Räyhä, niitä räikeän vihreitä kesto-/ekokasseja, hintaan $1/kpl. Ne on niitä kankaanomaisia kasseja, joihin mahtuu parin kolmen kertakäyttökassin tavarat. Ainakin meilläpäin on monessa kaupassa myynnissä myös eri väreissä ja eri kuvioilla varustettuja malleja (kuten urheiluseurojen logot, Simpsons, jne). Targetista, K-Martista, yms saa myös noita. Supermarketeista löytyy yleensä myös kylmälaukkumalli.
Niitä kertakäyttökasseja voi sitten välillä ottaa roskapusseiksi...

Juuh, vessapapereista meilläkin seulan on läpäissyt vain yksi merkki eikä sekään ole serlaa.
Tämäkin pieni detalji vahvistaa entisestään luuloani siitä, että tavaroiden keskimääräinen laatu Australiassa on heikompi kuin Euroopassa. Mutta että siitä pitää kärsiä vessasakin...  :nuttu:
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Zara - kesäkuu 13, 2007, 12:53
Moikka Rayha!

Ja tervetuloa tanne Melbourneen! Toivottavasti nahdaan joku kerta, kun nyt
niinkin lahella asutaan! Nuo uudet kokemukset taalla Ausseissa (seka sinun etta lapsienne)
ovat todella kivoja, joten laita vaan havaintoja tanne! Niita itsekin muutama vuosi sitten
tehneena... 

:pepsodent
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Tuipa - kesäkuu 13, 2007, 14:45
Tervetuloa meidankin puolesta!
Teille sattui kylla hyva paiva jos oli 16 astetta, mina tassa jo sunnuntai aamuna skrabasin ikkunoita... Ja oli kylla kivaa!!  ;) Ihan oikeasti! Olen jo tassa ehtinyt harmitella, etta paras hiihtokausi aikoihin jaa valiin, kun lahdemme pian Suomeen lomalle... Jos lunta tulee ikava, niin meilta loytyy pulkkia, ja jopa kaikkien ikaluokkien kateelliset katseen keraava stiga! Ja tassa samalla toivotan myos Suomi seuran puolesta tervetuloa Suomi talolle! Ehka nahdaan jo parin viikon sisalla juhannusjuhlissa??
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Kaitlin - kesäkuu 13, 2007, 14:45
Lainaus käyttäjältä: Kaitlin - kesäkuu 13, 2007, 06:23

ja imetyksiä!!


Hmmm siis IHMETYKSIÄ! :D:D:D

K
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: pinkus - kesäkuu 18, 2007, 14:23
Onpa kiva kuulla etta kaikki on hyvin! Oon lukenut teidan perheen seikkailuista taalla ja ollut ihan itekin innoissani :) Onnea vaan koko porukalle minunkin puolestani!
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - kesäkuu 26, 2007, 00:02
Heissan hopsan! Niin sita on kaksi viikkoa vierahtanyt, etta heilahti. Mies on ollut lomalla, lahti tanaan toihin, niinpa on yritetty hoitaa virallisia asioita niin paljon kuin mahdollista naissa kahdessa viikossa. Paljon on ollut puuhaa ja koska lapsiakin on taytynyt valilla viihdyttaa, eipa ole juuri ehtinyt netissa roikkua. Ja kun nyt on saanut yotkin jo kaytettya nukkumiseen, ei ole tullut Dunderiinkaan kirjoiteltua. Mutta, I'm back, ja ajattelin tassa vahan kirjoitella sekalaisia kokemuksia ja tuntemuksia nailta alkumetreilta seka kaikkien huviksi, etta tuleville siirtolaisille ehka vahan hyodyksikin. Meilla on siis valiaikainen asunto Glen Waverleyssa ja taalla olemme asioita hoitaneet.

Ensimmaisena mahdollisena arkipaivana, joka sattui olemaan tiistai, suuntasimme ihan ensimmaiseksi pankkiin. Halusimme avata tavallisen tilin juoksevien asioiden hoitoon (palkat, laskut yms) ja saastotilin, jossa on vahan parempi korko. Lisaksi halusimme luottokortit. Homma sujui kuin tanssi, pankissa tosin kului aikaa varmaan reilun tunnin verran, mutta perjantaina meilla oli seka pankki- etta luottokortit takataskussa. Suosittelen kylla lampimasti pankkien tarjontaan tutustumista etukateen netissa, etta ehtii rauhassa lukea eri vaihtoehtoja ja vertailla mahdollisia maksuja yms. Nain mekin teimme, ja vaikeaa olisi varmaan muuten ollut siina yhdelta istumalta paattaa, mita oikein edes tarvitsee. Ja osaa sitten jo kysyakin ne kohdat, mita ei ehka ole ymmartanyt lukiessa. Nain ei tule ostettua sikaa sakissa ja harmitella sitten jalkeenpain vaaraa valintaa. Pankissa sai itse naputtaa koneelle PIN-koodin pankkikorttia varten, eli sekin on hyva miettia etukateen, etta tulee semmoinen minka muistaa. Lisaksi tilia avatessa ja kortteja tilatessa piti syottaa koneelle security code, joka sai olla numero-tai kirjainyhdistelma. Myohemmin mietin, etta mihinkahan sita muuten tarvittiin. Se selvisi, kun pankki- ja luottokortit tulivat postissa. Kortit piti aktivoida soittamalla tiettyyn numeroon ja toisessa paassa kysyttiin liuta kysymyksia henkilollisyyden varmistamiseksi, mm se security code. Onneksi oli viela muistissa, mika on suuri ihme, samalla viikolla kun tuli hoidettua sata muuta asiaa. Sitten piti viela kipaista takaisin pankkiin antamaan koneelle PIN-koodi myos luottokorttia varten.

Medicaressa kaytiin myos heti ensimmaisena paivana, ja siella tati kysyi milloin olemme saapuneet ja passitti sitten kotiin odottamaan, meidan immigration tiedot siirtyvat kuulema heidan jarjestelmaansa vasta kaksi viikkoa saapumisesta, ja siihen saakka ei voi kuulema tehda mitaan. Hhmmm, olimme tasta vahan ymmallamme, ja paatimme muutaman paivan paasta kavaista toisessa medicaren toimistossa. Siella saimme ihan erilaista palvelua, virkailija otti passeistamme ja viisumeista kopiot, auttoi tayttamaan kaavakkeen ja kehoitti tulemaan tunnin kuluttua uudelleen, ettemme turhaan istuskele siina silla aikaa, kun han tekee homman valmiiksi. Tunnin paasta saimme medicare-numeron, jota voimme tarvittaessa kayttaa ja kortit tulevat kuulema parissa viikossa postissa. Homma pihvi. Luulisin...

Centrelinkissa kavimme myos, tietomme otettiin jarjestelmaan ja saimme mukaan vinon pinon esitteita palveluista. Kysyimme samalla, mihin meidan pitaa suunnistaa, etta saamme lapset rokotusrekisteriin. Meidat neuvottiin Civic Centeriin, josta loytyi Health Department (tai jotain sinnepain...) ja siella ojensin terveyskeskuksesta tulostetut listat lasten rokotuksista. Kaikki todettiin olevan ok, suositeltiin viela lisaksi meningokokkirokotusta. Vain nuorimman (6v) tiedot merkittiin rekisteriin, sinne kuulema kerataan tiedot vain seitseman vuotiaaksi saakka. Mutta saimme kaikille kolmella todistuksen, etta immunisation completed. Yksi osa jaa meille ja yksi kiikutettiin kouluihin.

Sitten suuntasimme toiveikkaina kohti real estate officeja. Ajatus oli, etta kerromme heille, millaista vuokrataloa etsimme ja he sitten varmaankin ystavallisesti auttavat meita loytamaan sellaisen. Kissan viikset. Ensimmaisessa meille naytettiin suoraan ovea, sorry, we can't help you. Seuraava tyonsi vapaana olevien talojen listan kateen, eika vaivautunut edes kirjoittamaan yhteystietojamme ylos. Kavimme viela parissa, ja niissa kysyttiin mista talosta olemme kiinnostuneita heidan listallaan. Yksikaan ei ollut patkaakaan kiinnostunut kuulemaan millaista etsimme. Tasta viisastuneina tajusimme vaihtaa strategiaa. Ala turhaan vaivaudu toimistoille, kukaan ei halua palvella sinua. Etsi siis netista ne talot, joista olet kiinnostunut. Soita ilmoituksessa olevaan numeroon ja ole ihan alyttoman kiinnostunut vain ja ainoastaan juuri tasta talosta ja sovi nayttoaika suoraan talolla. Talla systeemilla saimme nayton kahteen paikkaa, soitimme kahdestatoista talosta!!! Vahan alkoi kylla ahdistaa. Yhtakkia vuokratalon etsintaan varaamamme kuukausi alkoi tuntua toivottoman lyhyelta ajalta. Onni oli kuitenkin puolellamme. Ensimmainen talo oli todella kaamea, kylla oli hyvin kuvakulmat valittu nettiin, todellisuus oli jotain ihan toista. Mutta toinen, jota kavimme katsomassa oli oikea toiveiden tayttymys. Tilava ja valoisa talo, nelja makuuhuonetta ja se uima-allas. Oikein siisti ja putipuhdas, kuin uusi vaikkakin kymmenen vuotta vanha. Ihan vieressa iso puisto ja mahtava leikkipaikka. Omistaja asuu viela talossa ja oli paikalla, kun saavuimme katsomaan. Juttelimme pitkaan ja joimmepa siina kahvitkin. Sitten menimme valittajan toimistolle tayttamaan papereita, joissa annoimme kaikkia mahdollisia tietoja itsestamme arviointia varten. Ja kappas vain, paasimme hadin tuskin kotiin, kun valittaja soitti peraamme ja sanoi, etta vuokranantaja on hyvaksynyt meidat!! Pitaisi tuoda kuukauden vuokra (jota itse olimme aiemmin tarjonneet takuun lisaksi etukateismaksuksi) ja tulla tekemaan vuokrasopimus. Jahuu! Pyyhkaisimme pankin kautta takaisin ja teimme paperit. Palvelu oli todella hyvaa, saimme kaikki mahdolliset esitteet ja selvitykset oikeuksista ja velvollisuuksista ja valittaja kavi kaikki sopimuksen kohdat lapi kanssamme, etta olemme ne varmasti ymmartaneet. Paasemme muuttamaan 6.7., silloin viedaan vuokratakuu toimistolle ja saamme avaimet. Talo on Rowvillessa, lasten kouluihin on matkaa 1km ja meidan tyopaikalle 11km. Mahtavaa!!

Ja sitten kavimme ilmoittamassa lapset kouluihin. Tytot menevat Park Ridge Primaryyn ja poika Rowville Secondary Collegeen. Rehtorit olivat oikein leppoisia ja kehua retostelivat koulujansa ihan sumeilematta. Siis ihan totta, naissa kouluissa on varmaan koko maan parhaat opettajat ja meidan lapset tulevat olemaan siella ikionnellisia ja niista pidetaan parempaa huolta kuin missaan muualla, absolutely no worries  ;) Huh huh, en oikein tiennyt olisiko pitanyt itkea vai nauraa... no aika nayttaa kumpaan suuntaan kaantyy. Tytot paasevat talla viikolla muutaman tunnin tutustumiskaynnille ja koulu alkaa sitten meidan lapsilla loman jalkeen eli 16.7. Ja sitten paastiin ihmettelemaan koulupukuja. Onneksi olivat tosi avuliaita niissa myymaloissa, kun enhan mina siita listasta edes tajunnut, etta mitka kaikki naista pitaa ostaa ja montako. Lapset sovittelivat vaatteita viela kotona, eivatka millaan olisi raaskineet riisua niita paaltaan. Lupasin, etta saavat viela pitaa niita kyllastymiseen saakka. Tahan kohtaan otan mieluusti vastaan neuvoja, minkalaista varustusta kannattaisi hankkia evaita varten, etta mahtuu reppuun ja evaat pysyy syomakelpoisena? No, rahaahan tahan sai sitten kulumaan ihan kivasti. Pakollisiin ja "vapaaehtoisiin" maksuihin jatimme puolen vuoden taksoilla molempiin kouluihin n 300$ ja kouluvaatteisiin upposi isoimman lapsen osalta 440$ ja tytot yhteensa 410$. Kengat puuttuu viela kaikilta. Eli semmoiset 1500$ saa maksaa siita ilosta, etta lapset paasevat halpoihin valtion kouluhin. Onneksi sentaan universumin parhaisiin :pepsodent

Autokin saatiin ostettua. Kovastihan ne myyjat kylla sita autoa myivat, mutta vahan heikosti vastailivat kysymyksiin, kun yritin saada tolkkua, etta mita kaikkea tassa pitaa hoitaa, etta silla autolla voi sitten laillisesti ajella. Mies oli onneksi kuullut RACV:sta ja sen toimistolta saimme tuhdin tietopaketin kuinka mm rekisterointi toimii ja mita vakuutukset kattavat ja mita autoliikkeen pitaa hoitaa ja mika kuuluu meille itselle. Sitten oli vahan itsevarmempi olo marssia takaisin autokauppaan.

Kaiken taman lisaksi on osettu jaakaappi ja joitain huonekaluja, saapa nahda saammeko ne todella 6.7. vai nukummeko sitten lattialla. Painotin kylla kovasti, etta tarvitsemme tavarat todella, nimenomaan tuona paivana, ei aiemmin, eika myohemmin. Jannitysta elamaan!!

Ai niin, tax file numberit haimme netin kautta ja ne tulivat alle kahdessa viikossa postissa. No worries! :D

Kannykkaliittymaviidakko vaikutti minulle sen varran sekavalta ja erilaiselta kuin Suomessa, etta otin alkuhataan halvan prepaidin, etta ehdin vahan lueskella noita mainoksia ja opuksia, ennenkuin sitoudun mihinkaan. Eikahan sita muuta liittymaa saakaan, ennenkuin on esittaa kolme vakuuttavaa todistusta olemassaolostaan, eli passin ja viisumin lisaksi pitaisi viela olla esittaa esim medicarekortti ja aussiajokortti tms. Ja oikeasti, kun naita asioita on pitanyt hoitaa niin paljon kerralla ja on lukenut herra ties kuinka paljon erilaisia sopimuksia ja ehtoja jo heti ensimmaisella viikolla, niin tassa kohtaa ei ole enaa kapasiteetti riittanyt alkaa kahlaamaan viela naitakin lapi. Ehka ensi kuussa sitten.

On tassa silti ehditty vahan jo vapaallakin olla. Kavimme Healesville Sanctuaryssa katsomassa elaimia ja paasimme silittamaan Wallabieta. Lapset olivat tietysti innoissaan, melkein yhta paljon kuin mina! :D Ja toisena viikonloppuna oli aurinkoinen saa, niin suuntasimme kohti viinitiloja ja kyllapa oli mahtavat nakymat, viinista nyt puhumattakaan!! Ja sattuipa viela, etta Panton Hilllin laheisyydessa pari kengurua loikkasi tien poikki, oli siina ihmettelemista. Pysahdyimme tien reunaan ja laheisella aukiolla oli toista kymmenta kengurua tuijottamassa meita.

Ehdimmepa Suomi-kouluunkin, ja kiitos vaan lampimasta vastaanotosta!! Lapset viihtyivat erinomaisesti ja me aikuisetkin olimme todella iloisia mukavasta juttuseurasta. Meita nahdaan siella varmasti jatkossakin. Suomitalolle emme ehtineet Juhannuksena, oli iltaedustamista tyoasioissa.

Viela pitaisi hoitaa-listalla on viela ajokorttiasia, jota emme ole viela kiirehtineet. Katsoimme netista, etta ilmeisesti Saksan ja Suomen ajokortit saa taalla Victoriassa muutettua paikallisiksi ilman mitaan testeja. Kotivakuutus pitaa saada kuntoon siihen mennessa, kun kontti saapuu, siihen saakkahan tavarat ovat vakuutettuna rahtivakuutuksen kautta. Ja sitten pitaisi saada selkoa noista  yksityisista sairasvakuutuksista, meidan tuloilla ilmeisesti kannattaa joka tapauksessa lisamaksujen  valttamiseksi. Joten iltalukemista riitttaa.

Mies tosiaan meni toihin tanaan ja minakin jo sen verran osallistuin, etta lahdin pomon mukaan valitsemaan kalusteita ja muuta tarpeellista uuteen toimistoon. Itse menen toihin nailla nakymin elokuussa. Siihen saakka yritetaan paasta kiinni muuten normaaliin arkeen. Eikohan se siita, kunhan koulut alkaa. Nyt on kuitenkin tarkeimmat ja kiireellisimmat asiat aika hyvin hanskassa, niin voi alkaa keskittya elamaan. Ylipaataan fiilikset on hyvat, vaikka iltaisin onkin ollut rattivasynyt.

Muita irtohavaintoja:
-Siis leivasta todellakin tulee ongelma!! Kenelta sita ruisleivan juurta saikaan??  Leipomon leivat nayttaa tosi mahtavilta, niista puuttuu vain yksi: maku!
-Sushia saa joka nurkalta, olen onnellinen!!
-Kuvittelenko, vai onko ruuissa valtavan pitkat best before paivaykset? Voin vaan kuvitella lisa-aineiden maaran...
-En ole vielakaan loytanyt juustoa, jota lapset suostuisivat syomaan, maistuu kuulemma melkein yhta pahalta kuin margariinit. Huokaus :confuse. Maito sentaan jo uppoaa.
-Vasemmalla ajaminen vaatii yllattavan paljon keskittymista. Mutta muuten liikenne on leppoista ja kaikki antavat kauniisti tilaa toisilleen. Olen hammastynyt ja pelkasin tata turhaan kamalasti.
-Ja Ruu hei!! Pakko palata vessaosastolle: onko kleenexin voittanutta? Se on meilla talla hetkella karkipaikalla :D 

Pikkuhiljaa kotiutumassa,

Rayha



Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: jounij - kesäkuu 26, 2007, 01:15
Lainaus käyttäjältä: Räyhä - kesäkuu 26, 2007, 00:02
-Siis leivasta todellakin tulee ongelma!! Kenelta sita ruisleivan juurta saikaan??  Leipomon leivat nayttaa tosi mahtavilta, niista puuttuu vain yksi: maku!

Tarvitset leipäkoneen, ja sitten vain itse maustamaan leivät haluamallasi tavalla. Hyvää tulee, vaikket edes hapanleipää yrittäisikään tehdä. Ainakin meidän talossa tehdyt leivät on maistuneet niin itselle kuin vieraillekin erinomaisesti. Yli 6 vuoteen ei olla ostettu kaupan leipää.

Lainaa-Ja Ruu hei!! Pakko palata vessaosastolle: onko kleenexin voittanutta?

Vaikken Ruu olekaan, niin vastaan, että olet löytänyt oikean merkin.


Hyvää asettumisen jatkoa toivottaen
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Zara - kesäkuu 26, 2007, 16:24
Moikka Rayha!

Olipas tosi kiva lukea kokemuksianne!

Mehan ollaan melkein naapureita, kun Rowvilleen muutatte!
Kuten olen puhunutkin, asun Ferntree Gullyssa ja oon toissa Scoresbyssa!
Joten kiva saada muitakin suomalaisia naille nurkille!

:pepsodent
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Kaitlin - kesäkuu 26, 2007, 16:41
Lainaus käyttäjältä: Räyhä - kesäkuu 26, 2007, 00:02
Mutta, I'm back, ja ajattelin tassa vahan kirjoitella sekalaisia kokemuksia ja tuntemuksia nailta alkumetreilta seka kaikkien huviksi, etta tuleville siirtolaisille ehka vahan hyodyksikin. 

Pikkuhiljaa kotiutumassa,

Rayha


Kiitos kovasti kun jaksat kirjoittaa. Minä olen jokaisen näistä lauseista imenyt sisääni ja taidanpa tehdä sellaisen MUST listan mitä pitää tehdä kun (ja huom KUN ) saavumme sinne. Kuulostaa että suht koht helposti kaikki hoitui kuitenkin eikä suuria mutkia tullut. Etukäteen asioihin tutustumista pitää varmasti alkaa harrastaa enemmän. Kun nyt saisi nuo muut iltahommat ensin pois häiristseämästä mm. se oma firma :/

Mulla olo alkaa olla jo sellanen että olen tosiaan raskaana. Nukkua voisi sen 12h joka yö eikä tiukkaa tekisi :p No katsotaan torstaina IELTS tulokset niin selviää meidänkin jatko. :)

Kirjoittelehan välillä taas kuulumisia kun ennätät!

Kati & katras + salamatkustaja
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Jurttamuori - kesäkuu 26, 2007, 17:19
KOULUPUVUISTA JA EVÄISTÄ

Meillä on muksulla kaksikerroksinen "pehmo-esky" (siis kylmälaukku, saat mistä vaan supermarketista tai targetista eri kuvioinneilla), johon pikku-yläkerrokseen mahtuu morning tea ja isompaan ala-osioon lounas. Nythän ulkona on jääkaappilämpötilat  ;) eli ruoka säilyy miten vaan, mutta kesällä jäädytän mehutetrat/pikku vesipullon ja pakkaan ne mukaan molempiin lokeroihin, mukavasti pitää eväät tuoreina ja sulaa juomakylmäksi lounaaseen mennessä.

Koulupukuja en ole ostanut uniformukaupasta enää sen jälkeen kun löysin $2 shopit ja K-Martin- Kaikkia värejä, kokoja ja malleja saa halvemmalla, tosin koulun logot tietysti puuttuu. Meillä poika 6-v kun likastaa paitoja siihen tahtiin että koko ajan saa ostaa uutta (ja pesukoneiden tehokkuudestahan on jo toisaalla ollut puhetta). Paitoja saa K-martista á 4$ ja housutkin irtoaa alle kympillä. Eikä ainakaan meidän koulut ole pahemmin tuhisseet kunhan värit on oikeat. Voi olla eri juttu isompien lasten kohdalla, koittaahan aina voi, ei siinä paljoa dollareita häviä... ja olen huomannut että Australiassa säännöt on tärkeitä mutta niiden noudattaminen ei ole ihan justiin, ihan pokkana on puettu edullisempiin kuteisiin.

Hö, kun Kleenexiä sais vielä kierrätettynä  :(

Kiva kuulla teidän kuulumisia,
Jurttis
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Leokatti - kesäkuu 26, 2007, 17:40
Lainaus käyttäjältä: Jurttamuori - kesäkuu 26, 2007, 17:19
Hö, kun Kleenexiä sais vielä kierrätettynä  :(

Et nyt kuitenkaan varmaan tarkoittanut ihan kirjaimellisesti, Jurttis.... :o. Eiköhän se kierrätyksen päätöspiste ole se vessanpytty...  :pepsodent
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Jurttamuori - kesäkuu 26, 2007, 17:51
 :D Niin justiin Leokatti  :D

Siis kierrätyspaperista valmistettuna tietysti! Jätänpähän kuitenkin tuohon jälkipolvien naureskeltavaksi...

Muahhahhahaa,
Jurttis
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - heinäkuu 03, 2007, 20:47
No niin, muutto painaa paalle muutaman paivan paasta. Helppoa talla kertaa, vaatteet vain takaisin matkalaukkuun ja laukut autoon. Kavin tosin K-martissa ja ostin pari pakettia halvimpia mahdollisia astioita, joilla parjataan, kunnes omat tavarat tulee. Halpaa oli! Kiitos vaan vinkista Jurttis, sielta saatiin myos hyvat lunch boxit. Ja kuten huomaatte, finglish sujuu jo oikein hyvin!! Itse sekoitan tahan kotioloissa viela vahan saksaa, soppa on valmis! Ei tarvitse ihmetella, jos lapset eivat opi mitaan kielta kunnolla :o

Tytot paasivat tutustumiskaynnille kouluun viime perjantaina, joka oli koulujen lomaa edeltava paiva. Viitosluokkalainen sai lauman kavereita viidessa minuutissa,ja aivan kuten rehtori ennusti, lapset ovat paikallisia julkkiksia, ovathan he kaukaisesta Suomesta. Itse olin ekaluokkalaisen mukana koko muutaman tunnin vierailun. Lapsiraukka oli ensin kauhusta jaykkana, kun ei ymmartanyt sanaakaan ja muut parveilivat ymparilla ja puhuivat kaikki yhta aikaa. Ensin oli liikuntatunti ja tyydyimme seuraamaan tilannetta penkilta, kun muut leikkivat jumppasalissa liikunnan opettajan kanssa. Oma luokanopettaja antoi ensin ihan erikseen meidan ekaluokkalaiselle tekemansa tervetuloa-kirjan, johon oli kuvia koulusta ja kaikkien luokkakavereiden kuvat ja nimet, etta voi katsella niita loman aikana. Koulun luokkia ja paikkoja oli kuvattu ja kirjoitettu kuvien alle: this is computer class, this is canteen etc. Lisaksi saimme ison kasan kirjeita, jokainen luokalta oli kirjoittanut uudelle luokkatoverille tervetuliaiskirjeen, jossa kertoi itsestaan. Lisaksi opettaja oli kasannut harjoitusmateriaalia, josta voisimme kotona opetella loman aikana sanoja ja yksinkertaisia lauseita. Olin sanaton! Liikuntatunnin jalkeen siirryimme omaan luokkaan ja taytyy sanoa, etta kylla tuppasi naurattamaan, kun ensin oli vuorossa palomieshatun askaretelua! Jurttis, muistin sinua ja hassuja hattuja silloin!! :D Ekalla tauolla sitten syotiin vahan valipalaa ja sen jalkeen kaikki kilvan pyysivat uutta tulokasta leikkimaan. Kylla ujostutti ja piti roikkua aidin hihassa! Tauon jalkeen sitten olikin vuorossa kirjoitusta ja taytyy sanoa, etta meinasin pudota penkilta!! Lapset ovat olleet puoli vuotta ekalla ja kaikki kirjoittivat pari sivuisen tarinan tapaturmasta, joka heille on sattunut. No, olihan siella pienia kirjoitusvirheita, joita opettaja korjaili, mutta pitkia lauseita kirjoittivat ihan tuosta vaan. On siina meidan tytolla kirimista, kun ei osaa viela kunnolla kirjoittaa. Ja muutenkin taytyy sanoa, etta olin vakuuttunut opettajan tyoskentelysta!! Luokassa oli kuri ja jarjestys, ainakaan ei tyorauhasta ollut pulaa. Ja silti kaikki olivat innolla mukana. Tokalla tauolla sitten meidankin ekaluokkalainen rohkaistui irtautumaan aidin kadesta ja kirmaili muiden mukana pihalla. Kavivat aina valilla hakemassa tulkkausapua ja lopulta kuului meidankin neidin suusta: let's go! Ohhoh! Sovimme opettajan kanssa, etta loman jalkeen tytto kylman rauhallisesti jatetaan aamulla kouluun parjaamaan omillaan. Lapsiraukka murehtii sita joka ilta, "kun ma en ymmarra mita ne sanoo!" Mutta olemme harjoitelleet joka paiva vahan lisaa sanoja ja vahan kirjaimia ja numeroita. Ongelma on lahinna kai se, etta tama lapsiraukka on perinyt aitinsa perfektionismin, eika kesta ajatusta siita, ettei olekaan tilanteen herra talla kertaa. Niin, ja se vitosluokkalainen viihtyi mainiosti, eika malta odottaa, etta loma loppuu!! Olivat kuulemma kehuneet, kuinka hienosti lukee englantia!

Tuohon meidan muuttoon liittyen kysyisin, etta onko taalla postissa jotain vastaavaa palvelua kuin Suomessa, etta jos postia tulee vanhaan osoitteseen, niin se automaattisesti kaantyisi uuteen? Lahinna murehdin niita medicare kortteja, etta jos eivat ilmesty talla viikolla, niin mahtavatko tulla ikina perille? Muuten olen aloittanut uuden osoitteen ilmoittamisen joka paikkaan ihan itse.

Meilla on muuten taalla sukulaistytto 18v lomailemassa elokuun alkuun asti. Mistahan mahtaisi loytya parhaiten ikaistaan seuraa? U2Ut tervetulleita!

Niin ja osaako joku suositella hyvia kirppareita, tama lomalainen on intohimoinen kirppisihminen?

Rayha



Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Reijo - heinäkuu 03, 2007, 21:33
Räyhis,

Ei muuta kun postiin ja tekemään postin siirto ilmoitus

http://movingservices.com.au/manage_your_mail/redirect_mail/
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - heinäkuu 04, 2007, 20:10
Kiitos Reijo, linkki ja kaikki! :god: Suuntaan siis postiin, jokin sentaan toimii niinkuin Suomessakin... Tassa on tullut jo ihan vainoharhaiseksi ja tarkistaa kaikkea mahdollista ja mahdotonta, etta mahtaakohan tama ja tama toimia niinkuin luulisi vai onko siina sittenkin taas joku pikku aussijuttu. Eilen yritin maksaa maksua internet bankingin kautta, mutta siihenpa tarvittiinkin "pay anyone" rekisteroityminen ja nyt sitten odottelen code numberia, joka tulee postissa viikon kuluessa. Siis voi taivas!! Olisi nyt luullut, etta kun nettipankki on myonnetty, niin silla voisi maksaa rahaa mihin vaan, jos pankkiyhteystiedot on olemassa. Mutta ei, tehdaanpa viela yksi anomus lisaa ja jannataan tuoko posti paperit perille. Tuskan hikea tassa pukkaa :nuttu:

Tuskailee,

Rayha
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Leokatti - heinäkuu 04, 2007, 21:22
Pieni huomautus vain, että aikaa saada joka taho tietoiseksi uudesta osoitteesta on sitten vain se aika, josta maksat Australia Postille. Jos sen jälkeen joku laittaa postia vanhaan osoitteeseen, on pelkästään uusista asukkaista kiinni, meneekö posti takaisin lähettäjälle vai roskiin. Erityisesti pankit ovat huonoja päivittämään osoitetietoja, joten varmistaisin ainakin sen, että pankista alkaa tulla posti kotiin uuteen osoitteeseen ASAP.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - heinäkuu 04, 2007, 22:28
Jep, pankkiin olenkin jo ilmoittanut ja saanut vahvistuksen, etta osoitetiedot on rekisteroity. Muutenkin aion ilmoittaa joka paikkaan ihan itse uuden osoitteen, mika onkin lievasti turhauttavaa, kun saa kayda jokaisen paikan uudelleen lapi, mihin on viime kuussa osoitteensa antanut. Mutta ken leikkiin ryhtyy...
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: RUU - heinäkuu 04, 2007, 23:00
Lainaus käyttäjältä: Räyhä - heinäkuu 04, 2007, 22:28
Muutenkin aion ilmoittaa joka paikkaan ihan itse uuden osoitteen, mika onkin lievasti turhauttavaa, kun saa kayda jokaisen paikan uudelleen lapi, mihin on viime kuussa osoitteensa antanut. Mutta ken leikkiin ryhtyy...

Tässä kohdassa minäkin olen suuresti kumartanut Suomen Postin palvelua, jossa he puolestamme ilmoittavat uuden osoitteen edelleen noin ziljoonalle eri yritykselle. Erittäin kätevä palvelu, joka vieläpä tehdään "talon puolesta" ilman ylimääräisiä erillismaksuja. Jäljelle jää vain ystäville ilmoittelu ja hehän nyt tietävät muutot muutenkin...
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Reijo - heinäkuu 04, 2007, 23:13
Kyllähän sen tekee myös Aussi posti mutta lista ei vaan oo niin pitkä

https://www.movingservices.com.au/_ssl/AN_Logon.asp

Käytetäänhän sitä hakua joku vois tähän sanoa :pepsodent
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: RUU - heinäkuu 05, 2007, 00:00
Sorry, Reijo (ja muut samalla nöyrällä kumarruksella). Tarkentaisin vielä, että 'keksitäänpäs ne sopiva avainsanat hakulaatikkoon'. Sitä aivoni eivät olisi tarjonneet missään tapauksessa...  ???

Tuo Address Notification Organisations List oli oivallisesti laadittu: haluaisin toki, että vihdoin ja viimein Precious Metals - Diamond Designers löytäisi minut mutta siitä verottajasta ja muista viranomaisista eivät kaikki aina niin välitä (tosin itselläni ei ole mitään hampaankolossa, mukavia tahoja nekin kunhan vain tietää oman asiansa). Siis, listalta puuttuivat juuri ne, joiden välttämättä pitäisi saada osoite tietoonsa: osavaltion instanssit (kuten Transport) ja ATO. Minä löysin itselleni pankin, RACQin, ja sähkölaskuttajan (aika tarpeellinen sekin). Eli ilmoitettavien lista kutistui kolmella. Onhan se alku sekin...  :god:
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Vilja - heinäkuu 07, 2007, 22:26
Räyhä, kiitos, kun jaksat kirjoittaa!  :god:

Ja kaikkea hyvää jatkossakin teille!  :peukkuy

Me lähdemme 11.9. Suomesta kohti Brisbanea! Kokemuksesi  olivat hyvin kannustavia ja "lista" alkupäivien asioidenhoiteluista todella mielenkiintoinen, sattuneesta syystä!  :pepsodent

Terveisin Vilja
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - elokuu 09, 2007, 00:38
Voi kauhistus! Onko siita tosiaan kulunut yli kuukausi, kun olen tanne viimeksi kirjoitellut? Piti oikein itse lukea, etta mita viimeksi kerroin. No, tassa tulee paivitysta tilanteeseen!! Me siis muutimme 6.7. Haimme aamulla tasan yhdeksalta avaimet kiinteistovalittajalta ja suuntasimme kohti uutta kotia (vuokrataloa). Pieni pettymys valtasi mielen ovella, kun sisalla ei ollutkaan ihan niin putipuhdasta, kuin oli luvattu. Kyllahan talo oli "peruspuhdas" eli ei siella mitaan pinttynytta likaa ollut missaan, mutta ihmetytti vahan, etta roskia oli lattialla ja sitten huomasin, etta kokolattiamattoja, joita on osassa huoneita, ei oltukaan puhdistettu, niinkuin oli luvattu. Keittiossa vastassa oli latakko lattialla ja pianhan se selvisi, etta se oli valunut jaakaappi-pakastin yhdistelmasta, joka oli jostain ihmeen syysta pois paalta ja jaapalakoneessa olleet jaapalat olivat sulaneet ja valuneet lattialle. Nopealla katsauksella selvisi, etta kaappi oli pois paalta ja sulanut, koska koko talossa ei ollut sahkoja. Soitimme kiinteistovalittajalle, joka kehotti soittamaan sahkolaitokselle. Tahan valiin pakko kertoa, etta olimme kolme viikkoa aiemmin sopineet sahkot, vedet, kaasut, nettiyhteydet yms valmiiksi ja kaiken piti olla kunnossa 6.7.. Noh, sahkolaitokselta sanottiin, etta joo joo, sahkot tulee tanaan ihan niinkuin sovittiin. Aamu seitseman ja ilta seitseman valilla  nimittain. Ja mehan ei oltu mitaan sovittu iltaseitsemasta, vaan todella naivit (viela sillon) luultiin, etta meilla on sahkot heti kun tullaan. Mutta taallapa ollaan fiksuja ja katkaistaan sahkot kokonaan, kun asukas eli laskun maksaja vaihtuu. Siis miksi ihmeessa???????? Kaikissa muissa tuntemissani sivistysvaltioissa sahkot on ja pysyy paalla koko ajan, mittari vaan kaydaan lukemassa. Vesi ja kaasu kylla toimivat ihan koko ajan, plussaa siita. Mutta paiva oli julmetun kylma, sateinen ja tuulinen. Lampotila oli seka ulkona, etta sisalla kymmenen astetta ja taytyy sanoa, etta kun pimea alkoi tulla viiden jalkeen, eika vielakaan ollut sahkoja, alkoi pikkuhiljaa hymy hyytya. Huonekalut eli siis sangyt ja patjat tulivat (sopimuksen mukaan!!!)vahan ennen viitta, saatiin viela ennen pimeaa oikeisiin huoneisiin ja kynttilan valossa niita sitten kasattiin. Sahkot tuli viitta vaille seitseman. Sahkon puute oli siis myos selitys sille, miksi viimeisia siivouksia ei oltu voitu tehda, eika mattoja puhdistaa edellisena paivana. No imuroida osaan itsekin (talossa on keskuspolynimuri) ja matonpesijan kanssa saatiin sovittua uusi aika heti seuraavalle viikolle. Niin ja siita jaakaapista viela. Taallahan taloissa yleensa ei ole jaakaappia, vaan se lahtee asukkaan mukana niinkuin huonekalut. Mekin oltiin tilattu uusi kaappi valmiiksi ja sovittu toimitus muuttopaivalle. Sitten talon omistajat kysyivat, tarvitsemmeko jaakaappia, koska he eivat saa uuteen asuntoonsa vedettya vesiputkia jaapalakonetta ja juoma-automaattia varten, jotka heidan kaapissa oli. No me pahoiteltiin, etta oltiin jo ehditty kaupat tehda tavallisesta jaakaappi-pakastin mallista. Mutta sitten keksimme ratkaisun: he ottivat meidan uuden perusmallin ja me heidan kaytetyn mutta hienomman mallin. Kavimme liikkeessa ja sovimme vain uuden toimistusosoitteen ostamallemme kaapille. Kaappi saapui sinne ajallaan ja olemme kaikki tyytyvaisia.

Lapset aloittivat koulun sitten 16.7. eli kolmannen Termin alusta. Isoilla(11v ja 14v) pyyhki alusta asti hyvin, ovat viihtyneet, saaneet kavereita eika ole viela yhtaan tokkinyt aamuisin lahtea kouluun. Me saimme viela vieda kirjakauppaan 450$ esikoisen kirjoihin ja vihkoihin yms materiaaliin. Tytot eivat tarvinneet kirjoja tai kynia lainkaan. Laksyja on huomattavasti vahemman kuin Suomessa, vitosluokkalaisella n. kerran viikossa joku pikku tehtava ja kasiluokkalaisella muutaman kerran viikossa puolesta tunnista tuntiin. Mutta tama meidan ekaluokkalainen sitten. On se kuulkaa kamalaa, kun koko porukan reippain lapsi menee aivan lukkoon ja panikoi ja itkee. Lahes kielitaidottomanahan sita sinne kouluun kiikutettiin, mita nyt reilu kuukausi oltiin taalta asuttu ja muutaman sanan osasi englantia. Ensimmainen aamu nyt viela meni jotenkin, itkuhan silta tietysti paasi, kun aiti oli lahdossa, mutta jai kuitenkin opettajan kanssa luokkaan. Toinen aamu oli oikea painajainen. Aamupalan jalkeen lapsi katosi jonnekin ja loytyi etsintojen jalkeen sangyn takaa piilosta. Sielta kun sain nostettua ylos, alkoi itku ja huuto ja tytto juoksi rappujen alle piiloon, eika tullut vapaaehtoiseti pois. Ei muuta kuin vakisin takkia ja kenkia paalle ja valmiiksi itkeva lapsi autoon. Ette kuulkaa voi kuvitellakaan fiiliksia! Opettaja oli onneksi tosi mahtava ja tuli heti vastaan ja nappasi tyton viittoen meille, etta alkakaa menna siita! Paiva oli kuulemma mennyt ihan hyvin. Illalla lapsi tuumasi, etta huomenna menen niin hyvaan piiloon, etta ette kylla loyda minua! Sina iltana mina menin itkun kanssa nukkumaan. No, tulevat aamut eivat olleet enaa ihan niin hirveita, eika piiloutumista enaa yritetty, mutta kylla siella itku paasi joka aamu, kun tuli aika erota aidista. Muut aidit elivat meidan fiiliksia mukana siina pihalla ja eraana aamuna yksi aiti totesi minulle, etta "kyllapa sina olet tosi reipas, kun et itse yhtaan itke!" Kolmannen viikon perjantaina se ihme sitten tapahtui, tytto vei reppunsa naulakkoon niinkuin pitaakin ja meni sitten muiden kanssa parijonoon, ihan niinkuin olisi sen aina tehnyt ja vilkutteli sielta iloisena minulle. Vaihdoimme opettajan kanssa voitonriemuisen katseen ja haivyin akkia paikalta. Sen jalkeen aamut on sujuneet vaihtelevasti, valilla menee tosi hyvin ja valilla taas meinaa vahan itkettaa. Mutta parempaan pain koko ajan, sita mukaa kun kielitaitoa karttuu. Tytto ymmartaa jo valtavan hyvin mita puhutaan ja puhuu itsekin jo aikamoisen maaran lauseita. Kylla se siita. Han saa myos joka paiva puoli tuntia tukiopetusta reading recovery opettajalta ja lisaksi kerran viikossa tulee laheisesta language institudesta erityisopettaja opettamaan molempia tyttoja tunnin ajaksi kutakin. Koulu on todella hienosti huolehtinut tytoista, hankkinut siis myos ulkopuolista apua testaamisessa ja opetuksen jarjestamisessa ja meita on myos pyydetty palavereihin, joissa on kerrottu, mita tyttojen kanssa tehdaan, mika on tilanne ja mita voimme itse tehda asian hyvaksi. Olen todella positiivisesti yllattynyt.

Evasshow on saatu osaksi aamurutiineja, aika hyvin jo liukuhihna pyorii. Kouluissa on myos kanttiinit, mutta ruokalista koostuu lahinna ranskalaisista, purilaisista ja pizzoista. Eivatpa lapset ole noita hinkuneet, muillakin on kuulemma omat evaat. Koulupaiva kestaa meidan lapsilla 8.45-15.15. Katevaa, etta kaikki menevat ja tulevat samaan aikaan, mutta onhan se ekaluokkalaiselle pitka paiva heti alkuun. Paiva menee lyhyesti kuvattuna nain: aamunavaus, kaksi tuntia koulua, tauko ja vahan evaiden syontia, kaksi tuntia koulua, lounastauko ja viela kaksi tuntia koulua. Evasruljanssia enemman meikalaisen hermoja on syonyt lukemattomat laput ja liput ja rahankerayskuoret. Positiivista on, etta tiedotteita tulee kokoajan ja newsletterit pitaa vanhemmat ajantasalla. Negatiivisena pidan sita tosiasiaa, etta nyt kun lapsilla on menossa neljas kouluviikko, olen tahan mennessa tayttanyt neljatoista lupalappua erilaisiin tapahtumiin, urheilupaiviin, incursioihin, excurioihin ja hyvantekevaisyystempauksiin. Kahteentoista naista on liittynyt pakollinen tai "vapaaehtoinen" rahasuoritus, enimmakseen 2-5$ luokkaa per nuppi. Lisaksi olen maksanut nuorimman urheiluopintojen pakollisen uimakoulun 80$ ja keskimmaisen ensivuoden luokkaretken ennakkomaksun 95$, koko retki yht 395$ tulee maksaa ennen joulua. Hip hei! Eli kuukaudessa on kulunut sievoinen summa siita huolimatta, etta maksoimme jo koulun alussa maksuja joiden piti kattaa naita kuluja. Lisaksi tulen hulluksi, kun saa koko ajan tayttaa naita lappuja ja muistella palautusaikatauluja. Mietin tuossa yhtena paivana, etta siksi taalla ei aidit kay toissa, kun niilla menee kaikki aika naiden lippujen ja lappujen kanssa...Noh, ehkapa minakin totun tahan, en uskalla uskoa etta tama loppuukaan. Ja onhan se kiva, etta lapsilla on ohjelmaa. Vitosluokalla opetettiin Antarktikseen liittyvia juttuja ja heille kavi luennoimassa oikea napajaatikkotutkija-seikkailija, joka oli tehnyt seitseman tutkimusmatkaa antarktikselle. No eihan siita kehtaa enaa valittaa, etta pitaa lahettaa 7$ osallistumismaksua.

Toinen asia, ja tama siis TODELLA syo mun hermoja!!! Koitapa sopia aikatauluja Aussien kanssa!!! Ainoa tahan mennessa sovituista aikatauluista, johon olen ollut tyytyvainen, on ollut se edellamainittu mattojen puhdistaja. Han ilmoitti tulevansa maanantaina kello puoli kymmenen ja niin han myos tuli, minuutilleen!! Tama sahkolaitoksen aamuseitseman ja iltaseitseman valilla nyt oli kaiken huippu, mutta muutenkin tuommoinen neljan tunnin aikahaarukka tuntuu olevan ihan ok. Tulen kymmenen ja kahden valilla sanoi nuohooja. Tulen yhden ja viiden valilla sanoi polttopuiden toimittaja. Laajakaistaliittymaan tarvittavat vimpaimet luvattiin toimittaa yhdeksan ja kolmen valilla. Vuokranantajan piti tuoda oviin uusia kahvoja ja han kertoi tulevansa sunnuntaina lounaan jalkeen. Mies kysyi, etta siis moneltako, niin kaveri luuli, etta puhelinlinja on huono ja sanoi vahan kovempaa, etta lounaan jalkeen. No jep jep, siina sitten pohdittiin, etta moleltakohan taalla keskimaarin syodaan lounasta sunnuntaina ja kuinka kauan sen jalkeen viela pitaa odotella. Oikea vastaus sina sunnuntaina oli: kello kolmeen saakka. Siis ihan tosi hei, ma saan kohtauksen naiden kanssa. Aluksi olin sentaan onneksi kotona, mutta ei silti ole kivaa tuntikausia paivystaa, etta milloin ne suvaitsee tulla. Ja nyt kun tyot on alkanut, niin ei kai naa Aussit nyt ihan oikeasti voi kuvitella, etta ihmisilla on aikaa odotella puolet paivasta, etta milloin sielta tullaan? Jarkyttavan huonoa palvelua minusta. Ja ne parissa viikossa luvatut Medicare-kortit tuli talla viikolla. No kaksi viikkoa tai kuukautta, onko tuo nyt niin nuukaa... tiedan, minun taytyy opetella karsivallisyytta, jos aion taalla parjata.

Huomenna on sitten joulu! Siis meidan perheessa ainakin. Toissa viikon maanantaina meidan kontti saapui Melbournen satamaan ja viime perjantaina rahtifirma ilmoitti, etta tavarat tulee kotiin huomenna kello 9.00am. Soittivat viela tanaan, etta huomenna siis kello yhdeksan aamulla. Kylla kylla, kylla kiitos, ihan mielellaan heti yhdeksalta!! Saapa nahda! Ja kylla jannittaa nahda, missa kunnossa tavarat on. Ette kuulkaa tieda kuinka ikava mun on ollut mun pesukonetta!! Onhan taalla toki pesuloita, ihan kohtuuhintaisiakin viela, mutta silti. Ja lisaa astioita, ja vedenkeitin ja leivanpaahdin.... :god: Tammoinen vahaisen materiaalin kausi elamassa on ollut tosi opettavainen ja oikein tassa kylla mietin, etta mita ma teen niilla kaikilla tavaroilla mita sielta tulee. Nainkin on parjannyt ihan hyvin. Mita nyt tuo jatkuva tiskaaminen rassaa, kun on vain kuusi lautasta. Laiska mika laiska ja pilalle hemmoteltu....

Ja leivanpaahtimesta tuli mieleen, etta loysimme Suomi-koululta ruisleivan leipojan! Halleluja! Ostimme 40 semmoista vahan reissumiesta pienempaa itse leivottua leipasta ja ne menivat kahdessa paivassa. AAhhh!! Niin hyvaa. Olemme siis pelastetut, saamme ruisleipaa! Muuten en voi valittaa, olen kovasti tyytyvainen ruokakauppojen valikoimiin ja tietysti olen kayttanyt pikaruokapalveluja, joissa on muitakin vaihtoehtoja kuin McDonalds ja pizzeriat. Ostimme viime viikonloppuna kaksi kokonaista grillattua broileria, puolitoista kiloa ranskalaisia ja kahden litran kolapullon. Hintaan 32$. Niista sai siis kaksi kokonaista ateriaa viidelle hengelle ja hyvaa oli. Ensi kerralla tiedamme, etta yksi kana riittaa ja pienemmat ranskalaiset. Liha/kana/kalatiskit ovat myos tosi hyvia mielestani, tanaan osti 10 chicken stickia, eli vartaita, joissa oli marinoitua broilerin filetta, hinta oli yht.8$ ja valmistuivat uunissa grillivastuksen alla nopsasti. Leipomoiden leivat ja pullat nayttaa tosi hienoilta, mutta maku on aina yhta suuri pettymys. Ja sita paitsi, esimerkiksi kuorrutetut donitsit maksaa leipomossa 1,5$kpl ja ruokakaupan pullahyllylta saa samoja 6kpl 2$. Mutta sitten taytyy ylistaa viela yhta asiaa, taysin subjektiivinen nakemys asiasta, mutta kahvi on hyvaa!!! Siis kahviloista saa niin hyvaa kahvia, etten ole missaan juonut!!! Olen juonut litroittain cappuccinoa, enka voi lakata ihmettelemasta, kuinka hyvaa se on. Long black on tavallista kahvia ja sekin on siis niiiiiiin hyvaa!!! Ja muita sortteja on tietysti viela vaikka kuinka, en ole viela saanut kaikkia kokeiltua.

Talla viikolla siis menin itse toihin. Normaali tyoaika tuntuu olevan ainakin meidan firmassa yhdeksasta viiteen. Itse tosin teen vajaata paivaa, yhdeksasta neljaan. Ennen puoliyhdeksaa ei toimistoporukkaa tarvitse tyomaalle odotella. No sopii minulle hyvin, tiputan lapset koululle puoli yhdeksalta ja suuntaan sitten toihin. Liikenne onkin sitten tosi hauskaa tuohon aikaan aamusta. Asumme siis Rowvillessa ja toimisto on Mount Waverleyssa. Matkaa on 11 kilometria ja olen saanut siihen  kulumaan ensimmaisina kolmena aamuna keskimaarin kolme varttia. Enka siis ole lahellakaan keskustaa eika minun tarvitse tukkia moottoritielle, joka nayttaa olevan aivan tukossa viela tuohon aikaan. Te siis, jotka tanne muuttoa  mietitte, pohtikaa tata, jos tiedatte missa tyopaikka on. Matkoihin saa kulumaan valtavasti aikaa, jos joutuu ruuhka-aikaan ajamaan.

Tammoista taalla. Enimmakseen siis oikein mukavaa, viihdymme hyvin, eika koti-ikava ole paassyt vaivaamaan. Ainahan sita ihminen loytaa niita huonojakin puolia, mutta kunhan saan itse tuon no worries vaihteen paalle, niin jospa minakin opin suhtautumaan yhta leppoisasti naihin valjiin aikatauluihin. Kirjoittelen lisaa elokuun ja joulukuun valilla.... :D

Leppoisasti rayhailee Rayha
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: eevis - elokuu 09, 2007, 05:48
Räyhä :)

Kiva lukea kokemuksianne, hyvinhän teillä kuitenkin siellä menee... joko ootte käyneet Ikeassa?

Vuokrakämppien siivous kämpästä lähdettäessä... joopa joo... kun kävin omaa kämppääni katsomassa ennenkuin sen vuokrasin, oli kokolattiamatot ihan täynnä roskaa ja jotain ihme (rakennus?)pölyä (ei siellä remppaa kyllä oltu tehty, mitä lie), eikä sähköjä tosiaan ollut (standardikäytäntö, ilmeisesti ettei kukaan voi käyttää toisen piikkiin niitä sähköjä, kun eihän sitä mittaria keritä koska vaan ja koko ajan käydä lukemassa :) ja toisaalta jos seuraava asukki ottaakin sähköt jotain toisesta firmasta). No sitten kun muutin sinne, kaikki oli yllättävästi jotenkin siivottu (ehkä käytössä oli hyppysähkö?), ja kun taas muutin pois, minä tietty impparoin ja luuttusin kämpän kunnolla (paitsi lintsasin sälekaihtimista, hähhäh eivät huomanneet!), ja tilasin ne matonpesijät kun kämppä oli tyhjä. Kun kerran vuokrasopimuksessakin niin luki, hyvänen aika. :o Ja sitten kun menin viimeistä kertaa vuokranvälitystoimistoon (olivat käyneet sillä välillä tarkistamassa kämpän), ukko hyvä ettei kädestä pitäen kiitti, että siis hyvänen aika, sähän olet siivonnut sen kämpän!!!! :D No mua nauratti että tottakai, mä haluan mun bondin kokonaisena takaisin, ja näin sitten sainkin. Mutta siis tuli sellainen käsitys, että lähtösiivoamisen skippaaminen on yleinen käytäntö (sanoi sopimukset mitä vaan), "velottakaa sitten bondista". Ja jos vuokranantaja/matonpesijä ei ehdi ennen sähkön katkaisua siellä käydä... well... No saapa nähdä kun nyt jouduitte itse sen alkusiivouksen tekemään, hmm muistaakseni jossain olisi lukenut, että kokolattiamatot on siivottava lähtiessä samaan kuntoon kuin miten ne oli pesty ennen asunnon vastaanottoa... eli sitten kai teidän ei tarvitsisi matonpesua joskus lähtiessänne tehdä??  :confuse :) Mukavaa talvenjatkoa, no worries! :XXXX
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: riaapa - elokuu 09, 2007, 11:05
Heipä hei Räyhä!

Tosi kiva että kirjoitat tänne kokemuksistasi näin yksityiskohtaisesti. Siitä on varmasti monelle perässä tulevalle lapsiperheelle apua!

Tuo teidän kynttilänvalossa sänkyjen kasaaminen muistuttaa kovasti minua siitä kun me muutettiin nykyiseen kotiimme. Sähköjä ei tosiaan lupauksista huolimatta oltu kytketty -oisko johtunut siitä että oli sunnuntai- joten meillä meni koko ilta ja yö ilman sähköä. No, tulipahan takka testattua heti alkuun. Onneksi vesi sentään lämpeni kaasulla, niin pystyi aamulla käymään suihkussa. Sitten vaan fööni kassiin ja työpaikalle hiuksia kuivaamaan!  :D Siisteyskäsitys on myös monella hieman erilainen... Agentti vakuutti että kämppä on siivottu, mutta esim. keittiön kaappeja ei kyllä oltu yhtään pyyhitty eikä suihkukaappia pesty ollenkaan. Kyllä siinä jynssätessä harmitti että olin edes tuntenut huonoa omaatuntoa siitä etten ollut edellisestä kämpästä lähtiessä ehtinyt parvekkeen lattiaa kunnolla pesemään...

Tuohon aussien aikatauluongelmaan ei auta muu kuin tottua. Mun mies on onneksi töissä niin lähellä kotia, että me yleensä sanotaan näille mittarinlukijoille ynnä muille huoltomiehille että soittakaa 15 minuuttia ennen kuin olette meidän ovella, niin mies tulee töistä päästämään teidät sisälle. Ja koska tämä ongelma on kaikilla sama, niin työpaikoilla ollaan kyllä yleensä ottaen aika ymmärtäväisiä jos sanoo että nyt täytyy lähteä kotiin päästämään putkimies sisälle.  Putkimiehistä puheen ollen: erään sellaisen on ollut tarkoitus tulla tarkastamaan meidän ducted heating putkien kunto jo viimeiset 2 viikkoa. Tänä aikana hän on soittanut noin joka toinen päivä ja sanonut että tänään hän nyt sitten tulee ja joka kerta on mies sanonut että selvä homma, soita mulle 15 minuuttia ennen. Eilen hän nyt sitten oli vihdoin viimein jopa tullut tänne saakka ja sai homman hoidettua. Onneksi ei sentään joka kerta sovittu että jompi kumpi meistä päivystää kotona, siinä olisi mennyt monta työpäivää meiltä hukkaan!

Ruisleivästä: Jos käytte Suomi-koululla lauantaisin, niin siinä Heidelbergin keskustassa olevassa Leo's supermarketissa myydään Philippa's Bakeryn "100% Rye Sourdough" vuokaleipää, joka on mielestäni lähinnä oikeaa ruisleipää mitä olen täällä kaupoista löytänyt. Tietysti Suomi-kirkon ja Suomi-seuran myyjäisistä ostetut "reissumiehet" on ihan omaa luokkaansa!!

Tosi kiva kuulla teidän positiivisista kokemuksista koulun suhteen. Yleensä ottaen koulut on täällä aika tottuneita uusiin siirtolaisiin, joten näitä tukipalveluja riittää pikkukoululaisille. Varmasti sydäntä raastavaa jättää se nuorimmainen itkien kouluun! Mutta onneksi lapset ovat niin mukautuvaisia - vielä pari viikkoa ja itkut ovat enää muisto vain...  :peukkuy

Terkuin,

Riina
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Kaitlin - elokuu 09, 2007, 17:44
Kiva kuulla kuulumisia ja varsinkin tuo kouluhomma mua kans kiinnostaa kun onhan se pojalla pian edessä. Eilen se yllätti meidät eka kerran lukemalla Aku Ankka  lehden kyljestä (tosin voi olla että ihan tottumuksesta mutta tavasi kirjaimet oikein ja toisti koko sanan perässä) niin tippa linssiin meinasi äidillä kyllä tulla :')

Aikataulut kuulostaa vähän Meksikon mañana meiningiltä eli tullaan sitten kun jaksetaan viimeistään mañana :D Vaatii varmaan tottumista Suomen minuuttiaikatauluihin :)

Kovasti jaksamista sinulle nyt ensimmäisille työpäiville. On varmasti jännittävää sekin!

Kati
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Jurttamuori - elokuu 09, 2007, 18:00
Räyhis :pepsodent

Ihana lukea teidän kuulumisia, tulee elävästi omat alkuajat mieleen. Hienoa että pikkuisenne on jo tottunut koulunkäyntiin. Meillä itkin ekana koulupäivänä minä- poika vaan totesi iltapäivällä että kyllä mä siellä aika hyvin jo pärjään (vaikka ei niin hienosti sitten pärjännytkään)! Ja niihin rahankerjuulappuihin tottumisesta- voi mennä tovi, mulla ärsyttää vielä vuoden jälkeenkin että joka viikko saa kuvetta kaivaa! MIHIN täällä verorahat käytetään kysyn vaan  :nuttu:

Mutta onhan se mukavaakin että lapset käyvät taidegalleriassa ja oppivat esim. karaten tai seuratanssien alkeita liikuntatunneilla, vaikka se maksaakin sen parikymppiä ekstraa.

Ja sitten toinen puoli siitä, että Aussit on aina myöhässä.. vuokrasuntoni seinät vuosivat kolmesta kohdasta talven rankkasateiden aikana. No nyt sitten kaksi kuukautta myöhemmin vuokraisäntä sai paikalle tarkastajan. Unohdin koko asian ja olin ostoksilla kun rakentaja kolkutteli oven takana. Kauheasti pyytelin anteeksi, mutta mies tuumasi että no worries, shoppaile loppuun, minä käyn kotona syömässä ja tulen sitten takaisin.  :D

Oho, huomasin että kirjoitin jopa positiivisia asioita Australiasta vaihteeksi! Josko alkaisin jo tottua!

Tsemppiä kaikkeen touhotukseen Räyhä ja ryhmä!

Toivottelee
Jurttis
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: jounij - elokuu 09, 2007, 21:36
Tuo Riinankin mainitsema kehotus "käskekää sen <palveluammatin harjoittajan> soittaa puoli tuntia ennen saapumistaan minulle" on kyllä aina toiminut minun kohdallani. Kyllä niillä kaikilla nykyään on jo kännykät mukanaan, ja ammattimiehet osaavat melko tarkkaan arvioida edellistä jobiaan tehdessä, milloin he ehtivät sieltä seuraavaan paikkaan.


Neuvoo
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - elokuu 10, 2007, 14:26
No nyt taytyy heti kertoa, etta muuttomiehet tulivat eilen seitseman minuuttia ETUAJASSA!!! Olin viemassa lapsia kouluun ennen yhdeksaa ja huikkasin siina lahteissa miehelle, etta kipaise nyt viela kaupasta meille sampyloita, niin ehditaan juoda aamukahvit ennenkuin show alkaa. Yhdeksaltahan ne lupasivat tulla, niin ei niita kuitenkaan ennen kymmenta taalla nay. Hupsista keikkaa, tassahan taytyy alkaa syomaan sanojansa. Ja muutenkin olen erittain positiivisesti yllattynyt muuttokuorman kunnosta, vain yksi keraaminen uusivuoka oli kappaleina, mitaan muuta ei ollut mennyt rikki. Ja jopa peitot ja tyynyt, jotka lahteissa Suomen paassa pesin (ja pohdin olenko hullu) tuoksuivat yhta raikkaan vastapestyilta kuin kaksi kuukautta sitten. Hyvin oli siis tavaroita kohdeltu, eika ollut mitaan kosteusvaurioita tai muuta, mista nain jo painajaisia etukateen.

Nyt on sitten kamppa kuin pommin jaljilta. Arvatkaa vain auttoiko aidin "alkaa sitten purkako kaikki laatikoita lattialle, ennenkuin korit ja laatikot on valmiina"-anelut. NO ei auttanut, eika siina nyt kauheasti raaskinut rayhailla, kun kaikki olivat niin innoissaan ja onnellisia. Mies ja poika tietysti aloittivat tarkeysjarjestyksessa ja kasasivat ensin tv-tason ja asensivat telkkarin ja Nintendo Wiin. Onneksi olin itse niin iloinen astioista keittiossa, etten ehtinyt aloittaa tavanomaista "eiko teilla ole mitaan parempaa tekemista"-litaniaa. Pelatkoon Wiita, ehtiihan nuo loput tavarat purkaa viikonlopullakin. Ja onhan tuo murkku-raukka ollut pelitauolla kaksi kuukautta.

Me ollaan muuten taman talon ensimmaiset vuokralaiset, omistaja muutti itse pois alta uuteen city-asuntoon, ennenkuin me saavuimme. Siksi tama varmaan onkin oikeasti tosi siisti, kun ei ole ollut liutaa vuokralaisia ennen meita. Ja sen matonpesun maksoi omistaja, siina ei ollut mitaan ongelmaa. Pahoitteli kovasti, etta homma jai tekematta sen sahkonpuutteen vuoksi ja oli sopinut valmiksi, etta lasku menee hanelle. Ja taallahan muuten tehdaan vuokrasuhteen alkaessa semmoinen kiinteiston kuntotarkastus. Kiinteistovalittajan edustaja oli kaynyt jo ruksimassa omat ruksinsa tarkastuslistaan, johon on merkitty joka nippeli ja nappeli koko talosta. Seinat. lattiat, matot, ikkunat, katkaisijat, vessat, altaat, laatat, hanat.....ihan kaikki yksityiskohdat mita talosta ja pihalta loytyy. Olikohan siina seitseman sivua. Vuokralainen kay sitten saman listan lapi itse ja merkitsee onko samaa vai erimielta kunnosta. Tama meita kehotettiin tekemaan tosi tarkasti, koska sama lista kaydaan lapi, kun joskus muutamme pois. Ja sitten olemme vastuussa joka naarmusta, mika on ilmestynyt lisaa. Aika paljon lisailimmekin sinne kommentteja, koska en todellakaan halua maksaa myohemmin haljenneista laatoista ja puuttuvista ruuveista. Aika nayttaa kuinka kay.

Ja nyt kun olen oikein rutissut tuosta leivasta, niin taytyypa kehua naita kakkuja. Vaikken olekaan mikaan leivosten syoja, niin taalla on uskomattoman hienoja kakkuja kahviloissa. Pakkohan niita on ollut maistaa ja ovat niin mahtavan makuisia olleet tahan mennessa, etta taytyy pitaa varansa, ettei ala vaatteiden koko kasvaa. Toinen paisumiseen johtava seikka saattaa olla ruoka-annosten koko. Tilasin esim. spaghetti annoksen. Usein ruokalistoissa on vaihtoehtoina entree tai main, jotka tarkoittavat siis "alkuruokakokoista" tai "paaruokakokoista",joka on sama asia kuin small tai large. Kahveissa on usein kolmekin kokovaihtoehtoa esim small, regular tai large. No tilasin siis entree kokoisen spaghetin ja tarjoilija toi minulle normaalikokoisen keittolautasen, jossa oli valtava kukkurainen kasa spaghettia, niin etta siita olisi voinut syoda kolme ihmista. Sanoin, etta kiitos, mutta tilasin pienen annoksen. Tarjoilijaa vahan nauratti: "tama on pieni annos!". Mutta loput voi kylla ottaa kotiin mukaan. Onneksi, en jaksanut syoda puoliakaan. Nalkaan en siis taalla ainakaan kuole.

Naureskelee,

Rayha
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Jaaks - elokuu 10, 2007, 14:40
Lainaus käyttäjältä: RayhaVuokralainen kay sitten saman listan lapi itse ja merkitsee onko samaa vai erimielta kunnosta. Tama meita kehotettiin tekemaan tosi tarkasti, koska sama lista kaydaan lapi, kun joskus muutamme pois. Ja sitten olemme vastuussa joka naarmusta, mika on ilmestynyt lisaa. Aika paljon lisailimmekin sinne kommentteja, koska en todellakaan halua maksaa myohemmin haljenneista laatoista ja puuttuvista ruuveista. Aika nayttaa kuinka kay.

Ota nyt varmuuden vuoksi viela valokuvia kaikista noista listaan lisaamistanne jutuista ja samantien kaikista muistakin.
Se on helppoa nain digi aikana ja koskaan et voi olla liian varovainen kun tulee rahasta kyse taysin tuntemattomien ihmisten kanssa  8)
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Milka - elokuu 10, 2007, 19:52
Rayha,

Kiva lukea 'seikkailujasi'. Taalla on yleinen kaytanto etta sahkoyhtion kanssa kannattaa sopia sahkonkytkennasta muuttoa edeltavaksi paivaksi, minka nyt sitten opitkin. Valitettavasti kantapaan kautta. Mutta riittaapa sitten lasten lapsille kerrottavaa  :pepsodent

Melbournessa myos toimii erittain hyvin tuo Jounin ja Riinan konsti, eli pyytaa ihmisia soittamaan etukateen ennen kuin tulevat ovelle kolkuttamaan. Meilla ainakin on toiminut.  :peukkuy

Kahviloista: Ala sitten odota etta saat samanlaista yhta ihanaa kahvia kun matkustelet Melbournen ulkopuolelle. Kokemuksieni mukaan edes Sydneyssa eivat ns. 'kosmopoliittisuudestaan' huolimatta osaa keittaa kunnon kahvia. Meidat hemmotellaan pilalle taalla etelassa  :pepsodent

Sinun ja Jurttiksen kirjoitukset luettuani myos ymmarran, miksi sovin erittain hyvin tahan kulttuuriin. Olen aina kroonisesti ainakin vahintaan 10min. myohassa joka paikasta. Suomessa se oli aina nolottavaa ja stressaavaa, taalla kukaan ei valita. Se on normaalia. No worries :peukkuy

Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - elokuu 16, 2007, 15:49
Poika  ei eilen aamulla ollut loytanyt puhdasta kauluspaitaa puseron alle kouluun. Aiti oli ne "piilottanut" silitettyna keskelle pojan huonetta, tuolin selkanojalle. Huonoa palvelua....
No, poika oli laittanut valkoisen t-paidan sen tilalle ja kappas vain, heti tuli muistutuslappu oikein apulaisrehtorilta, etta ei ollut pojalla asianmukaista paitaa paalla tanaan. Etta nain, ekalla kerralla ei kuulema viela tule jalki-istuntoa...

Ohhoh, tuumaa

Rayha
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: pkarjanm - lokakuu 06, 2007, 23:26
Herve,
Tulimpa tässä lukeneeksi näitä dunderin viestejä pitkästä aikaa. Räyhälle ja miksei kuillekin tiedoksi: me ollaan Baysidessa asuva suomalaisperhe, oltu täällä viimeiset 6 vuotta (piakkoin). Tyttö on grade 4:lla. Me tultiin tänne alinperin temppi viisumilla ja haettiin sitten täältä käsin permanenttia, ystävällisen työantajan tuella. Jos joku haluaa kuulla vinkkejä/kokemuksia tästä tavasta saapua maahan, dumppaan mielelläni kaiken kokemukseni tätä tietoa janoaville. Kaikki meni suht mukavasti, se täytyy sanoa.
Suomen "kesää" käytiin katsomassa heinäkuussa - siltä pohjalta on mukava odotella kesää täällä Melbournessa.
terv. Pasi & Co
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: chilifinn - marraskuu 19, 2007, 14:19
Taalla ilmoittautuu yksi uusi perhe. Muutimme syyskuussa ja olemme asettuneet tanne itaiselle puolelle Melbournea.
Lopultakin saimme nettiyhteyden joten ajattelin hyodyntaa sita ja kirjoittaa hiukan.
Autoilu hirvitti aluksi mutta siihen alan nyt tottua. Loysimme kivan vuokratalon helposti. Katsastimme 4, joista kahta anoimme ja molemmat anomukset hyvaksyttiin joten saimme talon josta pidamme. Kuten aiemmin on taalla sanottu niin pelkkien nettikuvien perusteella talojen tasoa on mahdotonta arvioida. Osaavat ottaa yllattavan edustavia kuvia taloista jotka todellisuudessa ovat aika pahasti rempallaan. Lisaksi naapuruston nakee vasta paikan paalla. Yksi sinansa ok talo oli melkoisen arveluttavan kadun varrella.
Kaupoissa huomio kiinnittyy sokeristen & rasvaisten namipalojen runsaaseen maaraan ja nuo houkuttimet on sitten siroteltu aivan joka ikiselle osastolle. Ei ihme etta kansa lihoo kun kiusaukset ovat joka nurkassa tarjolla. Itsekin kun kotosalla nautiskelee kahvikupposia pitkin paivaa niin saa katsoa ettei ihan joka kerta sorru muffinsseja tai pikkuleipia popsimaan.

Talo johon asetuimme asumaan oli tuoreeltaan pintaremontoitu mutta tassa ei ole asuttu ilmeisesti pitkahkoon aikaan joten hamahakkeihin on ollut totuttelemista ja myrkytysoperaatio on suoritettu seka ulkopinnoilla etta sisatiloissa. Jospa nyt vahenisi ikavien kanssa-asukkaiden maara. Daddy longlegseja on ollut kymmenittain eli vahan joka kulmassa. White tail hamppeja oli 2 kpl kahden viikon sisalla mutta sittemmin niita ei ole nakynyt ja toivon ettei nay.

Puhelinliittyman kanssa meilla oli yllattavan isoja ongelmia alussa. Kun ei ollut tyopaikkaa eika luottotietoja taalla niin ei edes 29 taalan cap-liittyma irronnut aluksi.  >:( Operaattoria vaihtamalla liittyma sitten kuitenkin saatiin ja miehella oli siina vaiheessa tyopaikka sovittuna mika auttoi asiaa. Kannattaa kysya liittymaa hakiessa etta tarkastavatko varallisuustason luottotiedoista (optus) vaiko tyonantajan tiedoista (3). Optuksella on 3 kk karanteeni jolloin ei voi liittymaa uudestaan hakea jos ei hakemus mene lapi. Suomalaiselle ja Suomessa pitkaan asuneelle Aussille tama koko homma oli vaikea kasittaa ja tuntui tragikoomiselta.

Yritamme paasta jatkossa osallistumaan edes joskus mukulakerhoon ja kayda Suomi-tapahtumissa.
Meilla on tytto joka tayttaa pian 2 vuotta. Perheeseen  kuuluu myos koira. Karvaturrin pitka matka Suomesta sujui hyvin, samoin 30 paivan karanteeni. Me hoidimme lopulta kaikki lentojarjestelyt itse. Se vaatii paljon paneutumista ja huolellisuutta mutta meidan kohdallamme koiran matka sujui onneksi hyvin ja luonnekin on aivan ennallaan. Kuten aiemmin on sanottu, lyhyeksi aikaa tulevien ei kannata elaimia tanne tuoda. Matka on todella raskas ja riskialtiskin, seka huomattavan kallis.

Terveiset Melbournen helteesta, 37 C  8)
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - marraskuu 20, 2007, 09:18
Tervetuloa Chilifinn ja perhe!!!  :) Kiva kuulla, etta olette asettuneet ja saaneet pikkuhiljaa asiat kuntoon. Kylla se taalla vaatii karsivallisyytta ja huumorintajua. Mutta lopussa kiitos seisoo!!

Toimistossa hikoilee,

Rayha
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Tuipa - marraskuu 20, 2007, 10:37
Hei!
Tervetuloa meidankin puolestamme! Olen juuri antanut mukulakerhon vetamisen eteenpain Maaritille ja Katrille. 2v on juuri loistavan ikainen kerhoon - suurin osa lapsista talla hetkelle on nimenomaan noita vauhdikkaita taaperoita!
Melbournessa on talla hetkella tosi paljon Suomi tapahtumia; Kirkon myyjaiset tosin olivat jo viime lauantaina, mutta Suomi talolla (119 Pier St. Altona) tapahtuu. Su 2.12 vietetaan itsenaisyyspaivaa, la 8.12 klo 10 on joulumyyjaiset (joulupukki paikalla 11.30) ja su 16.12 on perheiden joulujuhla, jossa on tarjolla joululounas, tonttuleikkeja, joulupukki... Ehka oma suosikkini kaikista tapahtumista - joulutunnelma on taattu!
Naista laitetaan viestia viela uudestaan! 
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: chilifinn - marraskuu 21, 2007, 13:35
Kiitos Rayha ja Tuipa! Muutaman Dunderilaisen olen ehtinyt tavata ja jatkossa varmaan tulee useampi tutuksi noissa erilaisissa tapahtumissa. Kiva etta taalla Melbournessa on niin aktiivinen suomalaisyhteiso. Rayhalle laitoin just postia.

Parasta menna jatkamaan laatikoiden purkamista ja pohtimaan mihin ihmeeseen nuo romppeet saa laitettua. Ei muuta kuin hankkimaan lisaa sailytyslaatikoita ja kaappeja! Sadepaivana tata hommaa on kuitenkin mukava tehda ja katsella tuttuja esineita jotka ovat loytaneen tiensa tanne merten halki.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Heidi - marraskuu 22, 2007, 13:03
Tervetuloa minunkin puolestani chilifinn, vihdoin ja viimein! Ota yhteytta, jos tanne rannikolle pain joskus satutte ajelemaan (Great Ocean Roadin suunnalle siis), meillahan taitaa olla samanikaiset tytot, jos oikein muistan ja taalla on erittain paljon tekemista lapsille!  8)
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - marraskuu 22, 2007, 13:47
Mies tuossa juuri sanoi, etta joululomalla voisi vaikka ajella vahan Great Ocean Roadia tutkailemaan. Mitapa sielta suosittelette pysahdyspaikoiksi? Onko edullisia yopymispaikkoja, jos vaikka yhden yon viettaisi jossain ja sitten ajelisi takaisinpain?

Rayha
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Heidi - marraskuu 22, 2007, 14:04
Majoituksesta en osaa oikein sanoa mitaan muuta kuin etta ainakin meidan kotikaupunkimme Warrnambool on pullollaan erilaisia majoitusvaihtoehtoja, tosin kesaloman aikaan kannattaa varata etukateen, silla tama on silloin aikamoinen turistirysa. Itse rantatien varrelta en osaa suositella sen kummemmin mitaan majoituspaikkaa myoskaan, mutta Melbournesta jos aikaisin aamulla lahtee kerkeaa mukavasti tutustua kaikkiin nahtavyyksiin (12 Apostles, London Bridge jne.) matkan varrella ja ajaa sitten tanne Warrnambooliin yoksi!

Taalla on mukavat uimarannat, Stingray Bay on erityisesti sopiva lapsiperheille. Lake Pertobe Adventure Playground on mahtava puisto/ leikkipuistoalue ihan meren rannalla ja Flagstaff Hill Maritime Village siina vieressa on koko perheelle mielenkiintoinen tutustumiskohde, jossa on myos jokailtainen suosittu valoshow. Itse en ole sita vielakaan kaynyt katsomassa, vaikka taalla on jo yli vuosi asuttu, mutta se on kuulema tosi hyva. Lahella on myos Tower Hill, jossa nakee mm. kenguruja, emuja ja koalakarhuja ihan luonnonmukaisessa ymparistossaan, se ei siis ole mikaan elainpuisto vaan entinen tulivuorialue, jossa on myos mm. tosi mukavia kavelyreitteja.

Ja kaiken taman jalkeen sitten tervetuloa meille kahville!  :)
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Heidi - marraskuu 22, 2007, 14:11
Tassa viela linkit edella mainitsemiini paikkoihin, jos Rayhaa tai keta tahansa muuta kiinnostaa!

http://www.worngundidj.org.au/

http://www.greatoceanrd.org.au/shipwreckcoast/warrnambool/lakepertobe.asp

http://www.flagstaffhill.com/quicksite/

8)
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - marraskuu 22, 2007, 14:42
Kiitos Heidi! :)  Mista muualta ei kylla saa niin nopeaa palvelua kuin Dundernewsista!!  :god:  Taytyypa alkaa tutkailemaan ja vahan kysella majoitusta ja hintoja. Ajattelinkin, etta voi olla jo vahan kiire varaamaan, kun nuo lomat alkaa muillakin silloin. Mutta jospa hyvalla tuurilla saisi yon tai pari varattua, se riittaisi hyvin semmoiseksi minilomaksi. Ja kahvi aina maistuu, kiitos vaan! :D

Rayha
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: RUU - marraskuu 22, 2007, 22:33
Lainaus käyttäjältä: Räyhä - marraskuu 22, 2007, 14:42
Mista muualta ei kylla saa niin nopeaa palvelua kuin Dundernewsista!!  :god:

Ja ennenkaikkea niin hyvää! Jos jostain löydät paremman suomenkielisen tietolähteen aussilan elämänmenosta, niin vien sinut suosikkikiinalaiseeni syömään kun tulette Suomi-päiville tännepäin.  :XXXX
...taisi tulla Räyhälle nälkäinen ilta...  >:D
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Heidi - marraskuu 23, 2007, 06:53
Kaikkein parasta tassa on mun mielesta se, etta valilla voi olla tietoa vastaanottavana osapuolena ja joskus jopa itse tiedonlahteena! Joskus mielessa kay myos se, minne jotkut oivat tietolahteet ja juttunikkarit ovat kadonneet, kuten esim. Timo. Tietaako kukaan?  ???
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: chilifinn - marraskuu 23, 2007, 08:34
Kiitos Heidi, tosi kiva olisi tavata ja lasten leikkia! Kiitos myos matkavinkeista! :D
Jos te puolestanne olette Melbournessa pain niin otahan yhteytta!

Mehan ajettiin viime vuonna Great Ocean Roadilla ja tykattiin kovasti. Tarkoitus on ajella sinne pain uudestaan mutta ajankohta on viela auki. Me yovyimme Apollo Bayssa, jota voi myos suositella. Vuokrasimme Marengo Holiday parkista pienen, siistin mokin josta oli upea merinakoala. Matkan varrelta jai mieleen myos Lorne, jossa oli kivan nakoinen uimaranta.

Apollo Bay:
http://www.greatoceanrd.org.au/otways/apollobay/index.asp
http://www.stayz.com.au/4886wf
Lorne:
http://www.visitvictoria.com/displayobject.cfm/objectid.0001893B-819F-1A5E-88CD80C476A90318/vvt.vhtml
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Leokatti - marraskuu 23, 2007, 10:05
Kannattaa pitää silmät auki eucalyptus-metsiköitten kohdalla Great Ocean Roadia ajellessa ainakin Otwaysin alueella ja tiirailla puitten latvoja (ei kuski, kiitos). Rob oli juuri päässyt sanomasta "there's no way you'll spot a koala from a moving car..." kun pääsin hihkaisemaan "fluffy!!!!" (jostain syystä ainoa sana, joka tuli juuri sillä hetkellä mieleen). Haukansilmäni eivät olleet väärässä ja pienen kävellen suoritetun etsiskelyn jälkeen karvapalloja löytyikin useampi kappale puista tien läheisyydessä.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: jounij - marraskuu 23, 2007, 11:41
Lainaus käyttäjältä: Heidi - marraskuu 23, 2007, 06:53
...minne jotkut oivat tietolahteet ja juttunikkarit ovat kadonneet, kuten esim. Timo. Tietaako kukaan?  ???

Timohan kirjoitteli Dunderiin jokunen kuukausi sitten kertoen aikovansa pitää täällä taukoa ja keskittyvänsä omassa blogissaan kirjoitteluun.


Muistaa
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: eevis - marraskuu 23, 2007, 18:36
Ja itse asiassa Timo siirtyy sieltäkin hiukan eteenpäin...  :pepsodent Vinkkasin kyllä hänelle, että täällä kaipaillaan... saas nähdä... Mutta Heidi, eräässä yhteisössä saattaa löytyä tuttuja, kun etsii...  ;)
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Timo - marraskuu 24, 2007, 04:56
Kiitos vain Heidi, onhan se mukava kun kaivataan, ja Eevis vinkistä.

Heidihän kirjoitti:
Lainaaminne jotkut oivat tietolahteet ja juttunikkarit ovat kadonneet, kuten esim. Timo. Tietaako kukaan? 

Eli minä nyt vain olin Heidillä yhtenä esimerkkinä joskus foorumilla aktiivisista, jotka ovat nykyään vähän hiljempaa. Onhan noita muitakin varmasti. Nykyään en tiedä, mutta viimeksi kun aktiivisemmin lueskelin, ainakin Meten ja Tonyn hiljaiselo jäi mieleen. Ja mikäs siinä, välillä tekee ihan hyvää katsella tätä maata muutenkin kuin Suomi- tai Dunder-silmälasien läpi.

Mitä blogiini tulee, sitä olen kirjoittanut enemmän tai vähemmän aktiivisesti jo vuosia. Vaikka se onkin nykyään julkinen, se on lähinnä  aika henkilökohtaista löpinää omasta puutarhasta, peräpukamista ja kissankakasta, joten sitä en kovin innokkaasti olisi mainostamassa. Mitään matkailijoiden tai uussirtolaisten Niksi-Pirkkaa siitä ei saa tekemälläkään.

Tuolla Eeviksen vihjaamassa nettiyhteisössä olin alun perin oikeastaan vain tekemässä poliittista propagandaa, mutta sieltä sitten löytyikin ihan yllättäin kasa vanhoja ystäviä. Olen nyt kansalainen, enkä pelkästään innokas äänestäjä, vaan  muutenkin mukana yhteiskunnallisessa toiminnassa.

Edelleen siis pyrin vähentämään nettielämäni ja lisäämään sitä muuta.

Että terveisiä vain kaikille, nähdään joskus :D
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Heidi - marraskuu 24, 2007, 08:44
Jouni, mulla oli mennyt Timon ilmoitus ohi, olin silloin varmaan lomalla ja netin uloittumattomissa!  :o

Eevis, kiitti vihjeesta. Loysimme Timon kanssa taas toisemme toisaalla!  ;)

Timo, kiva tavata taas!  8)
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: hardflip - tammikuu 25, 2008, 04:29
No niin, 24.1. tuli vahvistukset viisumeista joten yksi pieni perhe suutaan Australian lämpöön suht pian.

Alustavasti lentoja ovat suunnitelleet Helmikuun 19. tai 20. päiväksi.

Se, että mihin suuntaan majotumme en osaa vielä sanoa. Työnantaja hoitaa ensimmäiset 4vko asumiset ja siinä ajassa pitäisi löytää joku kiva paikka missä asustelua voisi jatkaa. Työpaikka on Southbankissa joten varmaan akselilla Port Melboune, Albert Park tai Middle Park tulemme majailemaan.

:pepsodent
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Leokatti - tammikuu 25, 2008, 08:32
Onnittelut ja tervetuloa  :XXXX
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Hennu - tammikuu 25, 2008, 16:05
Hei ja tervetuloa Melbourneen vaan minunkin puolestani!!

Hienoa saada lisää perheitä tänne kulmille maapalloa! Täällä meitä suomalaisia piisaa ihan kivasti.  Suomalaista toimintaa on tarjolla baaritapaamisista muksu kerhoihin ja vappu brunsseihin, jne..

Laitahan viestiä kun olette täällä päin jos suomalaisten tapaaminen kiinnostaa :)

Henna
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Jutta - tammikuu 30, 2008, 05:29
Moi!
Hardflip eli puolisoni tuossa jo ehti kirjoitella =)

22.2 olis siis lähtö tutusta ja turvallisesta Suomesta kohti uusia seikkailuja.
Olis hienoa saada seuraksi joku tutustuttamaan uuteen kaupunkiin ja sen tapoihin.
Mä oon siis kotona 2v8kk pojan kans ja seuraa todellakin kaivataan.


-Jutta-

Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Hennu - tammikuu 30, 2008, 16:12
Hei Jutta!

Laitoin sulle U2U viestin tulemaan noista Melbournen muksujen tapahtumista ja muustakin. Toivottavasti törmätään kun olette muuttaneet tänne suunnalle!

Tervetuloa!
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: hardflip - helmikuu 24, 2008, 21:49
Morjees,

No niin, pian on 12 tuntia täynnä Australiassa.

Matka meni ihan hyvin pieniä kommelluksia lukuunottamatta. Tampere-Helsinki taittui nätisti pelottavalla rupellikoneella jos voimakkaan turbulenssin takia heittelehti suuntaan ja toiseen. Minulla ja Poitsulla oli hauskaa mutta vaimon mielestä matka olisi voinut olla mukavampikin.

Helsinkin-Lontoo välillä ei nyt ollut mitään normaalista poikkeavaa, kahvia ja pähkinöitä siellä saa vieläkin ja istuminen minun kokoiselle (196cm) on suhteellisen tuskaista. 3 tuntia kului rattoisasti kun poikakin vähän nukkui.

Lontoossa sitten sai sitä mukavaa Terminaalista-Terminaaliin jumppaa harrastaa, vielä vuosienkin jälkeen se paikka haisi aivan samalle ja oli yhtä rupinen suurilta osin. Löydettiin kuitenkin Malaysian Airlines transfer desk ja siitä sitten buukkaamaan Helsinki-Kuala Lumpur-Melbourne lennot.

Olisi voinut luulla, että kaikki menee hyvin mutta minun boarding pass tuli että pölinä kävi mutta vaimon ja pojan boarding pass ei mennyt läpi. Useista yrittämisistä huolimatta linkkiä viisumeihin ei löytynyt. Noh siitä sitten passit ja muut paperit virkailijalle ja odottamaan penkkiin tuomiota. Yksi elämän piinallisimmista 2,5 tuntisista. Kävin kysymässä 45 min välein kun virkailija neuvoi, että mikä on tilanne. Aina oli vastausta "Still processing, please be back in 45 mins". Lopulta kaikki meni ok ja päästiin matkaan. Lontoo-Kuala Lumpur väli istuttiin nätisti vierekkäin mutta jostain syystä Kuala Lumpur-Melbourne välillä minut nakattiin toiselle puolelle konetta ja sitten sain napottaa siellä ihan yksin. 12,5 tunnin lento ei ole mitään nannaa mutta hyvin se kului katsomalla telkkaria, juomalla ja syömällä.

Kuala Lumpurissa oli todella mellevät ja kosteat ilmat, aivan kauhea seinä näin tottumattomalle mutta äkkiä siellä pari tuntia kului ja koko ajan oli joku höpöttämässä pojalle jotakin. Näyttää tuommoinen valkean pitkän tukan omaava nasseri herättävän huomiota ja kyllähän sen perässä sais taas mennä kuin päätön kana. Viimeinen 7,5 tunnin etappi meni aika hitaasti, tuntui että aika ei kulu millään. Sama tarjonta leffoissa, tv-sarjoissa ja musiikissa rupesi puuduttamaan. Ei tuota Britneyn uutta jaksa kovin montaa kertaa kuunnella läpi.

Melbourneen päästiin hieman etuajassa (15min) ja siitä sitten tulliin ja matkatavaroita hakemaan. Tullissa jälleen kerran sama ongelma, minun viisumi meni läpi heti mutta vaimon ja pojan vaati lisäselvittelyä. Mitään turhautumista ei tullut koska odotus aika oli lyhyt ja virkailijat aiva älyttömän mukavia. Ongelmana oli viisumissa kerrotun passinumero. Jostain syystä siitä puuttui kirjaimia ja sitten jotkut check dig:t olivat ilmeisesti väärin. Voisin kuvitellä, että Immigration Agent oli kämmännyt jotain mutta kertoivat että kaikki on ok ja ei muuta kuin kaupunkiin. Mielenkiinnolla odotan kun lähden hakemaan Puuha Pete-leimat passeihin, mitähän siellä joutuu sitten säätämään.

Tavaroita hakiessa tietysti pelotti se, että ne eivät ole tulleet perille mutta kaikki 3 Samsonitea löytyi linjastolta helposti ja nopeasti. Sitten pieni etuilu (ihan vahingossa!!) ja oltiin jonossa kunnes Quarantine-virkailija tuli kysymään olisiko meillä mitään ei toivottuja tavaroita mukana. Sanottiin vähän pöljinä että ei pitäisi olla muuta kuin vauvan ruokaa. Hän totesi että KAIKKI syötävä tulee ilmoittaa, en nyt ole varma mutta minusta sivuilla oli sanottuna vain tietyt ruokatavarat jotka tarvitsi ilmoittaa. Noh punasella merkatut matkustajakortit sitten antoivat meille kunnian mennä matkatavaroiden tarkistuksen läpi. Kaikki meni ok ja päästiin varmaan jonkun 50-100 metrisn jonon ohi että pölinä kävi. Kuljettaja oli onneksi jaksanut odottaa meitä sen 2,5 tuntia ja hän sitten nakkasi meidät asunnolle Docklands:lle.

Corporate Housing:n kaveri sitten saikin odottaa. "I'll be there in a moment" ja oisko ollu puolituntia, tosin se kyllä kysyi minulta että onhan se siinä Docklandsilla, Poliisi aseman vieressä...

15 kerros, kalustettu, iso parveke. Eipä tässä paljon ole sanottavaa, veti aika hiljaiseksi. Kyllä tässä kuukauden kelpaa olla ja sitten onkin paluu takaisin arkeen veneen alle. Paikkana tämä Docklands (McCrae Street) näyttää ihan kivalta. Telstra stadion on tuossa 100 metrin päässä, Spencer station puolet siitä ja töihin reilu 1km. Kuski osasi kertoa että tässä olevat rakennukset ovat max. 3 vuotta vanhoja.

Seudusta en osaa sanoa mutta kuski osasi kertoa että ihan mukava juuri tuon kaupungin läheisyyden vuoksi. Raitsikalla pääsee nopeasti matkaan, jos tarvii junaa asema on vieressä ja Yarra joen veneille on pieni kävelymatka. Rantaan tästä taitaa olla joku 4-5 km, eli sinnekin vielä kävelee.

Huomenna pitäisi sitten itsensä saada raahattua töihin, eiköhän tässä jokunen päivä mene ennen kuin tää väsymys menee ohi mutta sitten sitä taas jaksaakin huomattavasti paremmin.

Lentoyhtiöistä vielä sen verran, että Malaysian Airlinesin palvelu on kyllä omaa luokkaansa. Lapsiperheet pääsevät helposti ennen muita koneeseen ja mitään ei tarvitse odotella. Painaa vain nappia ja saa lapselle sen mitä tarvitsee. Meille yksi lentoemäntä piti pienen puhuttelun kun emme olleet pyytäneet tarpeeksi paljon ilmeiesti, totesi vain että pojan pitää syödä enemmän kun on pitkä lento. Hieman hankalaa se olisi ollut koska poitsu kuitenkin nukkui suurimman osan matkasta.

Nyt painun nukkumaan, mikäli tuon pojan nyt saan unten maille (otti "pienet" päiväunet)...

.pekka

Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: ausseihin! - helmikuu 26, 2008, 18:16
Olipa kiva lukea hardflip tuoreista kokemuksistanne, sama on meillä edessä toivottavasti melko pian. Itse olen lentänyt kerran Malaysian Airlinellä ja samaa mieltä kuin sinäkin, että parempaa saa hakea. Mä en ihan ymmärtänyt tuota, miksi jouduit vielä Lontoossa buukkailemaan lentoja, miksi et ollut tehnyt sitä Helsingissä? Meitä vähän polttelisi lento Honkongin kautta (Finski aloittaa sen nyt maaliskuussa), on kaikista nopein, mutta vaihtoväli on niin lyhyt (joskin hyvin me kaksin se joulukuussa hanskattiin), mutta olisiko lapsille parempi saada vähän jaloitella välillä.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: hardflip - helmikuu 27, 2008, 00:20
Jep Jep, pari päivää takana mutta olo on vieläkin kuin Zombiella. Kummasti jokaiselle unimaittaa ja poitsu on suhteellisen hyperaktiivinen koko ajan.

Se täti tiskin takana Tampereella yritti saada kaikki boarding passit yhdellä kertaa (en tiedä onnistuuko oikeasti?) mutta totesi meille, että hän ei jostain syystä pääse kiinni Lontoo-Kuala Lumpur ja Kuala Lumpur-Melbourne lentoihin. Sanoi vaan, että menette sitten Lontoossa sinne Transfer Desk:lle (Connecting flights sikäläisellä murteella jos oikein muistan) ja pyydätte passit molemmille pätkille.

En sitten tiedä vaikuttiko tuo Viisumihässäkkä tuohon mutta eipä hätää kun kaikki meni loppujen lopuksi ihan ok. Edessä on vielä niitten tarrojen hakeminen tuolta toimistolta joka pitänee tehdä 4 viikon sisällä maahan saapumisesta.

Me mietittiin matkan jälkeen myös tuota "nopeampaa" vaihtoehtoa mutta loppujen lopuksi kun laskee niin ei siinä niin monta tuntia eroa eikä kyllä tuo hintakaan ihan mahdottomia putoa. Riippuu varmaan aikalailla ajankohdasta milloin lähdette, meillä kävi hyvä tsägä kun poika nukkui suurimman osan molemmista pitkistä pätkistä. Koneessa käveleminen nyt on mitä on, että jos tuo matka-aika ei ole älyttömän tärkeä niin silloin kyllä kannattaa ottaa vaikka se useampi vaihto.

Meidät saa kiinni 0447 671 095 jos joku haluaa joskus juoda vaikka kahavia tai ainahan voi laittaa vaikka viestiä palstan kautta.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: R?yh? - helmikuu 27, 2008, 10:37
Hei, tervetuloa minunkin puolestani. Ah, niin elavasti muistan tuota alkuajan hassakkaa ja ihmettelya. Toivottavasti saatte paperisodat yms ikavat velvollisuudet akkia pois alta ja sitten vaan ihmettelemaan, etta mihinka sita on tullut muutettua! Toivottavasti viihdytte!

Rayha
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: hardflip - maaliskuu 07, 2008, 19:33
No niin, 2 viikkoa olis nyt takana.

Lahes tulkoon kaikki on hoidettu, oikeastaan MBF tai Medibank vakuutus on ainut joka pitaa viela hoitaa. Ai niin, tietysti asunnon voisi yrittaa vuokrata.

Tarrojen hakeminen passeihin sujui nopeasti ja ihme kylla mutkattomasti, ilmeisesti nuo passien numerot oli sitten korjattu jossain vaiheessa ATK:lla tuonne maahanmuuttoviranomaisten Intternettiin.

Tahan asti ollaan viihdytty hyvin, Docklands on mukava kehittyva alue keskustan vieressa ja nailla nakymin tahan taidetaan jaadakkin. Riippuu tosin jos taalta majan saapi, vahan on hiljasta noitten kamppien kanssa just nyt.

Tassa muutamia kuvia meidan retkelta:
http://hardflip.1g.fi/kuvat/Australia/
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: ausseihin! - maaliskuu 07, 2008, 20:09
Kiitos kivoista kuvista. Olette hyvännäköinen perhe ja vitsit miten nuoria ;) Nauttikaa!
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: hardflip - maaliskuu 20, 2008, 21:17
No niin, nyt olisi se kuukausi pian takana ja ihan hyvin taalla on mennyt ottaen huomioon pienet kommellukset ensimmaisten viikkojen aikana.

Tosin pieni ongelma on edessa, asunto. Olemme sen 4 viikkoa etsineet asuntoa tasta keskustan lahelta ja voin sanoa, etta ei ole helppoa. En ole laskenut montako nayttoa olemme kayneet, montako kertaa olemme hakeneet avaimet ja katsastaneet kampan ja montako hakemusta olemme tayttaneet. Yhtaan vastausta ei ole vain tullut. Ehkapa sitten ensi viikolla.

Olisi enaa 2 paivaa jaljella firman maksamassa kampassa ja sen jalkeen veneen alle...no ei onneksi, taytyy myontaa etta juurikaan parempia tyokavereita en olisi voinut saada koska useampi on sanonut etta tilaa loytyy jos asuntoa ei ole. Ensi viikoksi paastaan tyokaverille yokylaan mutta sitten seuraava onkin jo hankalampi.

Sinallansa me emme ole ainoat joilla naita ongelmia on tassa keskustan alueella ja sen suoranaisessa laheisyydessa, nayttoja on kylla paljon mutta niin on hakijoitakin.

Aika paljon turhaa aikaa on saanut kuluttaa noihin kyselyihin webin ja puhelimen kautta, lupauksia kylla annetaan takaisin soittamisesta ja ilmoittamisesta sahkopostilla mutta ainoastaan Hocking Stuart ja Dingle Partners ovat tahan oikeasit kyenneet.

Eikohan tama tasta kunhan paasiainen on ohi ja rupeaa olemaan taydet viikot taas toita, hakemukset liitteineen kannattaa kylla vieda toimistoihin henkilokohtaisesti, silloin ne eivat ainakaan "huku" matkalla kuten tassa muutassa tapauksessa on kaynyt.

:nuttu:
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: chilifinn - maaliskuu 21, 2008, 13:39
Hardflip,

The Agessakin oli juuri juttu siita miten vapaita vuokra-asuntoja on Melbournessa vahemman kuin koskaan.
Semmoisen vinkin antaisin etta tayttaisitte hakemukset jo heti naytossa tai sen jalkeen ja faksaisitte ne toimistolle samana paivana.
Laittakaa myos lyhyt saatekirje jossa kuvaat perheenne kokoonpanon ja kehutte miten olette erinomaiset, luotettavat, siistit jne vuokralaiset. 
Jos mahdollista niin tarjoa porkkanaksi 3 tai 6 kk vuokra suoraan maksettuna.


Meilla em systeemilla saimme sopimuksen helposti. Tosin emme ole likellakaan Melbournen keskustaa vaan esikaupunkialueella.

Tsemppia!   :peukkuy
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: hardflip - maaliskuu 21, 2008, 16:31
Chilifinn,

Yep, noista on saanut lukea useammankin paivan lehdesta, mekin ollaan nyt laajannettu tuota aluetta mista ollaan asuntoja katseltu kun nuo juna yhteydet periaatteessa toimii ihan hyvin vahan kauempaakin, kaytannossa saattaa valilla olla vahan ongelmia =)

Paras oli junista/raitsikoista kayty keskustelu hississa tuossa menneen viikon kuumimpien paivien aikana, kun yhta-akkia vempain oli vain pysaytetty ja kuuluteltu, etta huilataan vahan kun on niin kuuma...noh 15min paussin jalkeen matkaa oli taas jatkettu, hieman vauhdikkaammin viela.

Olemme kylla ottaneet schlomakkeet, tayttaneet ne heti ja vieneet ne henkilokohtaisesti toimistolle. Useamman kipaleen olen myos faksannut liitteineen heti nayttojen jalkeen. Saatekirjeen olen laittanut myos mukaan, tosin en kaikille.

Ei tassa hataa (viela), toivotaan etta jollekin kelpaa raha, oli se sitten lahella tai kauempana keskustaa.

:confuse
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: MH - maaliskuu 21, 2008, 16:42
Yksi keino mitä voi käyttää ja nopeuttaa asunnon saantia on että lupaa maksaa ennakkoon vuokraa hiukan pidemmälle ajalle. Meillä aikanaan ensimmäisen vuokraasunnon löytymisessä tällä oli suuri merkitys, kun olet kuitenkin toimistojen silmissä "epäilyttävä". Eli kukaan ei tunne, ei suosituksia, ei luotttohistoriaa(ei hyvää eikä huonoa). Näissä lähes aina paikallinen väestö ohittaa sinut jonossa ellei sinulla ole porkkanaa tarjota. Me kun tarjosimme puolen vuoden vuokraa etukäteen niin tilanne muuttui täysin ja jopa pääsee valikoimaan asunnoista. Sen jälkeen jatkossa kun hoitaa asiansa niin asunnon saanti ei ole ongelma.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Jaaks - maaliskuu 21, 2008, 17:01
Lainaus käyttäjältä: hardflip...nuo juna yhteydet periaatteessa toimii ihan hyvin vahan kauempaakin...

Nykyään voit "salary sacrifice" myöskin julkisten kulkuneuvojen maksut eli maksat matkustuksen palkastasi ennen verotusta eikä FBT (http://www.ato.gov.au/businesses/content.asp?doc=/content/fbt_guide.htm) eli säästät tuloistasi riippuen 30-47% noista kuluista.  Eri asia on tietysti jos sinulla on firman auto.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: hardflip - maaliskuu 21, 2008, 19:35
Lainaus käyttäjältä: Jaaks - maaliskuu 21, 2008, 17:01
Nykyään voit "salary sacrifice" myöskin julkisten kulkuneuvojen maksut eli maksat matkustuksen palkastasi ennen verotusta eikä FBT (http://www.ato.gov.au/businesses/content.asp?doc=/content/fbt_guide.htm) eli säästät tuloistasi riippuen 30-47% noista kuluista.  Eri asia on tietysti jos sinulla on firman auto.

Yep, noita vaihtoehtoja olen tassa katsellut. Autoista on valittavana Company Car, Novated Lease tai sitten Car Allowance. Tai sitten Westpac:sta autolaina, onhan noita tarjolla.

Talla hetkella olen kylla kallistumassa junan/raitsikan kannalle.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Tiino - maaliskuu 21, 2008, 23:03
Heippa vaan,

Itse kun olin vuokraamassa asuntoa Brissystä ja sanoin,että 3 kuukauden vuokra tulee heti niin kämppähän tuli heti. Jaaks,kannaattako muuttaa sinne Manlyn suuntaan kun näyttää noita duunejakin oleva sielläpäin? Ei muuten vaan siksi kun näyttää tuo viisumi olevan kohta takataskussa!!!
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: jounij - maaliskuu 21, 2008, 23:47
Lainaus käyttäjältä: hardflip - maaliskuu 21, 2008, 19:35
Autoista on valittavana Company Car, Novated Lease...

Nuo kaksi ovat käytännössä sama asia: harva firma ostaa auton ja antaa sen sinulle käyttöön - yleensä se hankitaan nimen omaan novated lease -sopimuksella, jossa sinä olet vastuussa autosta, jos työsuhteesi päättyy, mutta siihen saakka firma hoitaa liisinkimaksut.


Selittää
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: eevis - maaliskuu 22, 2008, 00:51
hardflip :) En tiedä, haluatteko muualta kuin siitä Docklandsilta vuokrakämppiä katsella, mutta minun parin vuoden takaisen kokemukseni perusteella tosi hyvä vuokranvälitystoimisto on Williams&Batters (http://www.williamsbatters.com.au/) ihan South Yarran aseman vieressä Toorak Roadilla. South Yarra/Prahranin alue on kivaa (tosin kallista ainakin ostaa oma :) ), sieltä on hyvät liikenneyhteydet autolla (paitsi Toorak rd ruuhkat joka päivä ruuhka-aikoina :) ), ratikalla ja junalla (nexus-asema eli neljällä junalinjalla pääsee), docklandsille pääsee kohtuu kivasti julkisilla. Että kannattaa varmaan tämäkin tsekata, South Yarran asemalta kun tulee ulos, kääntyy heti oikealle niin se on samassa korttelissa n. 100 m päässä. Toivottavasti tärppää asunnon kanssa pian! :XXXX
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: hardflip - maaliskuu 22, 2008, 07:30
Lainaus käyttäjältä: jounij - maaliskuu 21, 2008, 23:47
Lainaus käyttäjältä: hardflip - maaliskuu 21, 2008, 19:35
Autoista on valittavana Company Car, Novated Lease...

Nuo kaksi ovat käytännössä sama asia: harva firma ostaa auton ja antaa sen sinulle käyttöön - yleensä se hankitaan nimen omaan novated lease -sopimuksella, jossa sinä olet vastuussa autosta, jos työsuhteesi päättyy, mutta siihen saakka firma hoitaa liisinkimaksut.


Selittää

En tieda muualla mutta ainakaan Fujitsulla nuo eivat ole kaytannossa sama asia. Company Car:sta kun puhutaan niin osapuolia on kaksi, tyontekija ja yritys. Novated Lease vaihtoehdon kanssa mukaan tuodaan rahoitusyhtio.

Jos kaytossa on company car, kulut autoon lakkaavat kun saat monoa tai lahdet firmasta vetamaan, novated lease vaihtoehdossa (kuten jo sanoit) firma hoitaa leasingin siihen asti kun tyosuhde paattyy. Lease roikkuu ottajansa niskassa liisauskauden loppuun.

Fleet Managerin kanssa jutusteltuani, tulin siihen lopputulokseen, etta minulle minun kilometreilla per vuosi, tuo Car Allowance on jarkevin vaihtoehto. Viela jarkevampaa on ostaa se junalippu tai sitten kavella/pyorailla toihin, tulisi ainakin liikuntaa harrastettua samalla.

Eevis, Kiitti! Kattelen ton viela.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: arixmel - maaliskuu 22, 2008, 08:54
tuohon listaan heittaisin viela associate lease:n eli se toimii kivasti jos on esim naimisissa ja toisella osapuolella ei ole veronalaista tuloa hirveasti (tax threshold taitaa olla 6 donaa) taikka muistaa sailyttaa kuitit ja liisaamisesta tulevat tulot pystyy nailla huoltokulujen ja bensanoston kuiteilla kumoamaan. samalla liisaaja maksaa osan kuluista ECM kautta (employee contribution method) ja silla tavalla valttaa (toivottavasti) FBT maksamisen

Periaattessa se toimii niin etta toinen puoli pariskunnasta tarjoaa leasing palveluja tyonantajalle joka sitten antaa sen auton sille toiselle puolelle kayttoon, tasta palvelusta se tyontekija maksaa ennen veroja olevasta tulostaan tyonantajalle joka siirtaa ne rahat sille liisaajalle eli sille puolisolle,,talla tavalla voi siis normaalin perheauton laittaa verotuksellisesti uusiokayttoon tai vaikka vaihtaa parempaan,,,verotuksellisesti saastoa veikkaisin lonkalta etta 20% auton hinnasta. Sehan tietenkin riippuuu taysin tapauskohtaisesti kunkin olosuhteista mutta tassa selitys asiaan
http://www.salarypackaging.com.au/associate.htm
ja talta sivulta http://www.packageplus.com.au/ loytyy kiva laskuri (vasemmassa laidassa oleva package calculator) johon voi sitten laitella omat tietonsa ja katsoa saako hyotya paljonkin...mutta kannattaa miettia asiaa

xcv
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Haagalainen - maaliskuu 23, 2008, 05:50
Lainaus käyttäjältä: hardflip - maaliskuu 21, 2008, 19:35
...noita vaihtoehtoja olen tassa katsellut. Autoista on valittavana Company Car, Novated Lease tai sitten Car Allowance.

Vastaako noista joku suomalaista vapaata autoetua? Siis maksat autosta "vain" veroa.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: jounij - maaliskuu 23, 2008, 09:21
Kuten jo edellä kävi ilmi, nämä nimitykset eivät ole aivan yksiselitteisiä: samalla termillä voidaan firmakohtaisesti tarkoittaa montaa eri asiaa. Australiassa luontoisetuveroa (Fringe Benefits Tax) - tässä tapauksessa autosta - ei maksa työntekijä vaan työnantaja. Työnantaja tosin luonnollisesti aina tai ainakin useimmissa tapauksissa ottaa maksamansa veron takaisin työntekijältä maksamalla tälle pienempää rahallista korvausta. Yleisesti puhutaankin kokonaispaketeista, jolloin työntekijän kanssa sovitaan vuositasoilla kokonaismäärä tuloa, josta työntekijä voi ottaa osan esimerkiksi autoetuna. Toiset firmat paketoivat polttoaineenkin samaan pakettiin, toiset eivät. Verottaja ei tähän asiaan puutu. Eli joissakin firmoissa päästään käytännössä samaan lopputulokseen kuin suomalaisesta vapaasta autoedusta puhuttaessa.


Taas selittää
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Milka - maaliskuu 23, 2008, 13:02
Nama kaikki 'salary packaging' vaihtoehdot vaihtelevat suuresti firmoittain, jotkut eivat tarjoa mitaan ja joillakin on taas paljonkin eri vaihtoehtoja mista valita. Eli uudet lukijat alkaa automaattisesti ajatelko, etta kaikilla on mahdollisuus  esim. leasing autoon. Se riippuu aivan tyosopimuksesta ja firmasta, jossa olette toissa. Esimerkiksi Arixmelin tapainen kuvio ei onnistu firmassa, missa mina olen toissa vaan kaikki joko operating tai novated leasing autot liisataan tiettya fleet management yhtiota kayttaen.

Hardclip, pikkuisen tarkennusta kirjoitukseesi rahoitusyhtio on kylla usein myos mukana ns. operating lease vaihtoehdoissa, erona on etta sen rahoitussopimuksen tekee firma etka sina, ja kuten sanoit firma on viimekadessa vastuussa autosta, jos sina tai firma paattaa purkaa tyosuhteen. Rahallisesti se on aivan saman 'arvoinen' kuin ns. novated lease, mutta usein operating leasing tilanteessa ei auton kayttajalla eli tyontekijalla ole vapaita kasia valita sellaista autoa kuin haluaa, vaan usein firmat suosivat vain muutamia automerkkeja  ja -malleja ja niista joutuu valitsemaan. Novated leasing tilanteessa auton merkin ja mallin saa usein itse vapaasti valita.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: hardflip - maaliskuu 23, 2008, 13:51
Lainaus käyttäjältä: Milka - maaliskuu 23, 2008, 13:02
Hardclip, pikkuisen tarkennusta kirjoitukseesi rahoitusyhtio on kylla usein myos mukana ns. operating lease vaihtoehdoissa, erona on etta sen rahoitussopimuksen tekee firma etka sina, ja kuten sanoit firma on viimekadessa vastuussa autosta, jos sina tai firma paattaa purkaa tyosuhteen. Rahallisesti se on aivan saman 'arvoinen' kuin ns. novated lease, mutta usein operating leasing tilanteessa ei auton kayttajalla eli tyontekijalla ole vapaita kasia valita sellaista autoa kuin haluaa, vaan usein firmat suosivat vain muutamia automerkkeja  ja -malleja ja niista joutuu valitsemaan. Novated leasing tilanteessa auton merkin ja mallin saa usein itse vapaasti valita.

Yep, aivan totta. Meinasin jo aikaisemmin kirjoittaa etta ulospain tuo ei valttamatta nay niin selvasit Operating Lease:n osalta, ainakin tuossa meidan saannoissa Operating Lease:ssa ei tuoda rahoitusyhtiota esiin. ollenkaan kun taas Novated Lease:n osalta se vaannetaan rautalangasta, mika onkin jarkevaa lease-tyypin takia.

Todellakaan ei kannata odottaa etta auton saa automaagisesti sormianapsauttamalla. Minullakin tahan vaikuttaa paikka johon minut on palkattu ja nain ollen se tuodaan selkeasti esille tyosopimuksessa. Myos vaihtoehdot ovat siina mainittu. Fleet management on myos meilla kaytossa joka sitten hoitaa asioita eteenpain, tosin muutaman muunkin esimiehen suostumus ja paperin pyorittely asiaan tarvitaan.

Operating Lease:ssa ei tuo auton valitseminen muistaakseni ole meilla ollenkaan mahdollista, sielta tyonnetaan joku karry ja otat sen tai jatat. Novated Lease taas tarjoaa auton kayttajalle mahdollisuuden valita uusi auto isosta listasta. Car allowance vaihtoehto jattaa tyontekijalle vapaat kadet ottaa auto, itse meinasin puimuria, trukkia tai nosturia kunnes huomasin etta nepas pentele onkin kielletty saannoissa. Eritoten harmittaa etta mitaan SuperCharger autojakaan ei ole mahdollista ottaa...*suupialet virnehessa*

Koditon Melbournessa,
pekka
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Haagalainen - maaliskuu 23, 2008, 17:01

Lainaus käyttäjältä: hardflip - maaliskuu 23, 2008, 13:51
Novated Lease taas tarjoaa auton kayttajalle mahdollisuuden valita uusi auto isosta listasta. Car allowance vaihtoehto jattaa tyontekijalle vapaat kadet ottaa auto

Mahdollisuus valita automalli on Suomessa ollut hyvin pitkälle firmakohtainen, ja on vieläkin, mutta nyt on Kioto-sopimus tullut näihinkin kuvioihin. Autokauppiaiden viime kommenttien mukaan sekä vapaan autoedun että auton käyttöedun autojen kohdalla työnantajat on ottaneet työsuhdeautojen CO2 päästöt [g / km] syyniin. Päästöraja kuitenkin vaihtelee firmakohtaisesti.
CO2-päästörajan asettaminen on ihan ymmärrettävää. Ainakin meidän kohdalla kaikki ydinasiakkaat edellyttää meiltä ympäristösertifikaattia, ennen kun pääsee kaupoista edes keskustelemaan, ja meneehän siinä puheet ja teot ristiin, jos myyntimies hurauttaa suurella kaupunkimaasturilla asiakaan pihaan, ja kertoo hetken päästä neuvottelussa, kun vihreitä ja kustannustehokkaita ollaan 8)

Todennäköisesti työsuhdeautojen valintalista leikkautuu Australiassakin suurten koneiden osalta, tai liekö jo Suomen tapaan leikkautunutkin?

Ja jos ei ole vaunun vetoa tms, niin mihin yli 2 l konetta tarvitaan? Raja voisi olla alempanakin, mutta kun itse ajan 2 l koneella varustettua "vapaata" autoa :)

Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: RUU - maaliskuu 23, 2008, 19:03
Lainaus käyttäjältä: Haagalainen - maaliskuu 23, 2008, 17:01
Todennäköisesti työsuhdeautojen valintalista leikkautuu Australiassakin suurten koneiden osalta, tai liekö jo Suomen tapaan leikkautunutkin?
... niin mihin yli 2 l konetta tarvitaan?

Ai, saako täältä jostain <= 2L moottoreita? Se normihan on lähellä kolmea litraa ja Toyota Soccer Mumissa mieluummin Twincam 4.8...
Sanoisin Haagaan terveisiä, että valistuneimmat firmat antavat varmaan jo hiljalleen valita alle kolmilitraisia. Mutta aika monta kertaa saa Murray-Darling -vesistö tulvia :o ennenkuin täällä moottorien vakiokoko lähenee kahta litraa tai saa alle kakkosia dieseleitä kansanautoihin.
Siinä olen samaa mieltä että moottorit ovat ylettömän ylisuuria tarpeeseen nähden mutta täällähän ollaan vielä 70-luvulla sähkö- ja autotekniikassa.   ;)
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: hardflip - maaliskuu 23, 2008, 19:08
Jostain ihmeen syysta olen kovin kiintynyt paikalliseen Ooppeliin, Crewmaniin. Taisi olla 3.6 Litranen ja jos tuosta viela sen SS version isolla hytilla niin siinahan se olisi sitten. Mutta toisaalta taas joku Commodore, muutaman vuoden vanha olisi ehka hieman kaytannollisempi ja mukavampi matkustaa koska tuo 90-asteen kulman omaava takapenkki Crewmanissa ei ole valttamatta se mukavin vaihtoehto.

Kuten RUU jo totesikin, noita alle kaksi litrasia on kylla aika vahan. Kamikaze-Suzukit, pikku Holdenit ja Fordin KIA:t eiku KA:t.

:nuttu:
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Leokatti - maaliskuu 23, 2008, 21:35
Lainaus käyttäjältä: hardflip - maaliskuu 23, 2008, 19:08
Kuten RUU jo totesikin, noita alle kaksi litrasia on kylla aika vahan. Kamikaze-Suzukit, pikku Holdenit ja Fordin KIA:t eiku KA:t.

No, on niitä nyt onneksi vähän useampaa merkkiä. Kaikki pikku-Toyotat ja muut japsit ja nykyisin jo Golfit jne. Kun vaan saisi nämä umpiluiset ossikallot käännettyä niitä enemmän käyttämään. Meilläkin käytiin asiasta hirveä sota, kun isäntä etsi autoa Ballaratissa. Minä yritin puhua pienikoneisen puolesta, ja jo luulin saaneeni työvoiton. Sitten isäntä meni ja osti 3 litrasen Magnan prrkklll  :nuttu: :nuttu: :nuttu: Ihan kun sitä 10 minuutin työmatkaa (juu, kyllä mainitsin polkupyörän ja skootterikin oli listalla) ja kauppareissuja ei voisi pienemmällä vehkeellä tehdä. Yksi iso auto olisi tässä perheessä riittänyt vallan mainiosti.  >:(
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: jounij - maaliskuu 23, 2008, 21:57
Lainaus käyttäjältä: hardflip - maaliskuu 23, 2008, 19:08
Jostain ihmeen syysta olen kovin kiintynyt paikalliseen Ooppeliin, Crewmaniin.

Sinustahan on tullut ossi jo heti lähtöviivalla!

Lainaa...pikku Holdenit...

Joista ei muuten yksikään taida olla Ossilassa valmistettu.


Kommenttia heittää
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Haagalainen - maaliskuu 23, 2008, 22:44
Jos Ossilan automyyjien nettisivuja on uskominen, niin ei noista alle 2 l koneilla olevista autoista mitään suurempaa pulaa ole, joskaan valikoima ei ole sinnepäinkään kun Eurooppassa.
Ja Toyota Corolla on Australian myyntitilastojen ykkönen tammikuussa 2008 8)
http://www.themotorreport.com.au/3617/toyota-corolla-starts-the-year-as-a-best-seller/

"the once traditional large vehicle segment continued to decline with a significant 20 per cent reduction in sales compared to last year."
http://www.caradvice.com.au/10033/strong-january-sales-figures/

Henkilöautojen CO2 päästöt Australiassa on vajaa 8 % kokonaispäästöistä, joten ei sillä sektorilla mitään suuria mullistuksia kokonaispäästöissä voi tehdä, parannusta kuitenkin.

Asian jippo onkin osin image-puolella. Kun Australia suuren mediahälyn saattelemana liittyi Kioton sopimukseen, ja kun maailmalla on julkaistu melko radikaaleja säännöksiä autojen CO2 päästöjen rajoittamiseen liittyen, on Australian käytännössä melko mahdotonta säilyttää uskottavuuttaan torjua ilmastonmuutosta "kaikin käytettävissä olevin keinoin", jos autojen osalta jatketaan linjalla "business as usual", varsinkin kun autojen keskimääräiset CO2 päästöt on melko reippaasti EU nykyisenkin n. 160 g/km keskiarvon yläpuolella.
Uskoisin etta Ross Garnaut'in tulevassa raportissa esitetään radikaaleja toimenpiteitä tähänkin asiaan.
Itse asiassa aika radikaaleja toimenpiteitä on isopäästöisille autoille jo ehdotettu, mutta vielä ne ei ole menneet läpi.
http://www.news.com.au/couriermail/story/0,23739,23407061-5010760,00.html

Lopputuloksen pitkässä juoksussa tietää varmaan jokainen. Henkilöauton käytöstä tehdään joka paikassa niin julmetun kallista, että ns. vähemmän tarpeellinen ajo vääjäämättä vähenee.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: RUU - maaliskuu 24, 2008, 08:09
Lainaus käyttäjältä: Leokatti - maaliskuu 23, 2008, 21:35
Yksi iso auto olisi tässä perheessä riittänyt vallan mainiosti.  >:(
Tervetuloa kerhoon - ainakin hengessä mukana tällä kierroksella!
Meillä on nyt vajaa 2 v ajeltu yhdellä ylisuurella autolla. Toistaiseksi on riittänyt ihan mainiosti sekä juna-asemalla pääsemiseen, kauppakassiksi, ja muuhunkin käyttöön. Ja kun sen sattumoisin saa järjestettyä vaikka pakettiautoksi, ei ole vielä ollut tarvetta muulle.
Keskustelua on välillä viritelty jonkin Polon (minulle) tai Corollan (vaimo), tms. hankkimisesta. Mutta ei ole vielä tullut vastaan tilannetta jossa se olisi ollut tarpeen.
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: jounij - maaliskuu 24, 2008, 08:24
Lainaus käyttäjältä: Haagalainen - maaliskuu 23, 2008, 22:44
Lopputuloksen pitkässä juoksussa tietää varmaan jokainen.

Joo, paikat on kipeänä monta päivää. En tosin tiedä, miten tämä liittyy autoihin tai lapsiperheen Melbourneen muuttamiseen.


Ihmettelee
Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: Haagalainen - maaliskuu 24, 2008, 16:40
Commodore otti "oman paikkansa" helmikuun 2008 myynnissä, kun työsuhdeautojen ostajat tuli joululomilta taas töihin.
http://www.goauto.com.au/mellor/mellor.nsf/story2/0A85B54A95429E02CA257403001C6B7D
Commodore päihitti Corollan v. 2007 myynnissä lähes 10 000 auton erolla, ja voittanee vielä tänäkin vuonna, mutta ei enää 10 000 auton erolla.

Mutta pitkässä juoksussa Commodore ja muut suuret autot on yhä ahtaammalla 8)
http://www.smh.com.au/news/news/ve-commodore-secrets-revealed/2006/04/06/1143916645435.html

Otsikko: Vs: Lapsiperhe muuttaa Melbourneen
Kirjoitti: hardflip - maaliskuu 27, 2008, 21:51
 :XXXX

Viimeinkin saatiin sitten asunto, taino 2 paivaa sitten, pakko oli napata ensimmainen josta soitettiin ja nyt onkin sitten saanut muutaman paivan vastailla puhelimeen "Ei kiitos, ei ole enaa tarvetta asunnolle".

Sinallansa huvittavaa etta lahdettiin 23. paiva Docklandsilta, muutama yo Clarendon Towersissa ja nyt takaisin Docklandsille. Samaan taloon jos lahdettiin ja vain muutama kerros alemmaksi.

Tanaan tuli juuri sopivasti Ikean kalusteet, JB:n kilikkeet ja huomenna sitten viela jaakuappi. Siinapa ne tarvittavat olisikin. Ainut huono puoli on se, etta sahkoa ei ole...kaasu ja vesi tulee tietysti ja Direct Connect oli aivan hukassa vaikka lupasivat nuo kaikki kolme pienta asiaa talle paivalle =)

Voishan tuota tietysti tehda nuotion parvekkeelle kokkausta varten... :nuttu: