Australian Viestitaulu

Viestitaulu => Elämää Australiassa => Asuminen - eläminen => Aiheen aloitti: joaniki - maaliskuu 15, 2011, 22:49

Otsikko: Vauva-asiaa
Kirjoitti: joaniki - maaliskuu 15, 2011, 22:49
Hei!
Löytyiskö täältä neuvojia, joilla on omaa kokemusta (tai vierestä seuranneita) raskausajasta ja synnytyksestä Australiassa? Olen vielä aika tuore tulokas täällä, joten vaikka Medicare on, niin tiedot paikallisesta terveyssysteemistä ovat vielä hyvin hataralla pohjalla (ei ole tullut käytyä lääkärissä). Lisäksi kyseessä eka raskaus, joten senkään osalta en ole mikään vanha konkari. Eli kun testit näyttävät plussaa, mitä seuraavaksi? Ilmeisesti täällä ei ole mitään neuvolasysteemiä, mutta onko jotakin vastaavaa? Miten ja missä hoituu raskauden seuranta, ultrat yms, ja millaisiin kustannuksiin olisi syytä varautua? Yksityistä terveysvakuutusta ei ole, joten julkisella puolella mennään. Niin ja Queenslandissa asutaan.
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa
Kirjoitti: Vilja - maaliskuu 16, 2011, 11:57
Hei Joaniki!

Kokemusta on. Tulin Brisbaneen raskaana syyskuussa 2007 ja synnytin poikani helmikuussa 2008. laitan sulle privaattiviestiä tarkemmin. =)

Mutta yleisesti, jos joku muukin tarvitsee tietoa, jos on permanent residence, synnytyksen hoito on ilmaista, muistaakseni vain yöpyminen maksoi vähän. Käyt yleislääkärillä ensin ja sieltä saat neuvolakortin tapaisen ja sitten lähetteen synnytyssairaalaan, jossa sitten on tutkimuksia säännöllisesti. Siitä se lähtee! =) Kokemus oli hyvin positiivinen.

Nina
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa
Kirjoitti: Silppu - maaliskuu 16, 2011, 19:02
Meilläkin hyviä kokemuksia kakkosen kanssa Sunshine Coastilla, vähintään yhtä hyvät kuin Suomessa. Yleislääkärin sijaan voi käydä myös erikoislääkärillä neuvolan tapaisissa tarkastuksissa, esim. kerran kuussa. Maksaa vain vähän enemmän. Sosiaalinen puoli täällä parempi kuin Suomessa (positiivisuus). Suomessa ollaan taas asiallisempia ja toisaalta rutiinit esim. jälkitarkastuksien suhteen hoituu automaattisesti. Täällä kun pitää itse olla aktiivinen.
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa
Kirjoitti: Leokatti - maaliskuu 21, 2011, 12:22
3 kk ikäisen pojan verran viisaampana voin kertoa, että sellaista kun ilmainen terveydenhoito ei Australiassa ole, varsinkaan kun puhutaan raskaudesta. Itse menin yksityiselle puolelle, enkä kadu, vaikka kustannuksia tulikin vakuutuksesta huolimatta useampia tonneja. Baby bonus, jos siihen on oikeutettu, ei riitä kattamaan kuluja missään tapauksessa. Erikoislääkärillä kävin alkuun tarkastuksessa kerran kuussa, sitten joka toinen viikko ja lopussa joka viikko. Lääkärini laskutti koko raskausajan hoidosta ja synnytyksestä n. $3200, josta sain pienen osan takaisin Medicarelta. Verikokeet ja ultrat eivät tuohon kuulu, vaan ne piti maksaa sitten vielä päälle. Yhteensä ehkä noin tonni lisää. Sairaalaolosta vakuutus maksoi osan (vakuutuksemme ei ole kaiken kattava, koska näimme että korkeammat kuukausimaksut olisivat näitten vuosien aikana tulleet kalliimmaksi kuin kerralla isompi lasku sairaalasta), silti omaa maksettavaa jäi melkein neljä tonnia. Lapsen sairaalassaolon (9 yötä, pikkasen alle viisi tonnia) maksoi vakuutus kokonaan.

Summa summarum: kustannuksista huolimatta menisin edelleen yksityissairaalaan. Sairaalahuoneeni oli ensimmäisen luokan hotellin tasoa ja palvelu myös.
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa
Kirjoitti: Kipina - maaliskuu 22, 2011, 14:53
Toista lasta tassa odotellessa, niin halusin vain todeta, etta ensimmaisella kerralla en kylla maksanut mistaan mitaan (menin pelkastaan sairaalan kautta) ja talla kertaa olen ns. shared care eli GP ja sairaala, niin olisinko yhdesta ultrasta maksanut $50. Eli ei se vakuutus ole ollenkaan valttamaton. Hoidon laadusta voi sitten olla toista mielta eli aika surkeat kokemukset on itsella ekasta kerrasta, talla kertaa olen osannut vaatia vahan enemman.
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa
Kirjoitti: muru - maaliskuu 22, 2011, 23:40
Mina synnytin 5kk sitten ensimmaisen lapseni Westmead Public'issa NSW ja olen oikein tyytyvainen koko raskauden aikaisista kaynneistani seka synnytyksesta ja sairaalassa olosta eika tullut minkaanlaisia kustannuksia.
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa
Kirjoitti: ausseihin! - maaliskuu 23, 2011, 21:23
Mulla kokemus NSW:sta ja John Hunterin sairaalasta. Loistava julkisen puolen synnytyskokemus, joka maksoi nolla dollaria. Raskauden seuranta tapahtui valintani mukaan myös sairaalassa Birth Centressä, eikä maksanut mitään. Kun vauva oli syntynyt lähdin kotiin kuusi tuntia sen jälkeen ja sen vuoksi Birth Centrestä kävi kätilö viitenä päivänä kotona katsomassa, miten olen toipunut synnytyksestä ja että vauva voi hyvin ja imetys on lähtenyt hyvin käyntiin. Early Childhood keskukset ovat Suomen neuvolaa vastaava systeemi, jossa voi käydä punnitsemassa ja mittaamassa vauvan sekä keskustelemassa terveydenhoitajan kanssa. Ei maksa mitään. GP:llä piti käydä hakemassa lähete sairaalaan sekä ultriin, niistä meni maksut. Homma meni hieman penkin alle siinä, että GP unohti laittaa lähetteen sairaalaan, ja olin jo päälle 20 viikon ennen kuin kävin ekaa kertaa siellä seurannassa. Mutta koska kyseessä oli jo kolmas lapsi, ei tilanne kovin paljon haitannut. Kävin parissa kokonaan omakustanteisessa ultrassa käyntiä odotellessani. Kaiken kaikkiaan luulen, että maksoin täällä lapsen saamisesta saman verran kuin Suomessa (ehkä yhden ultramaksun ylimääräistä), jossa täytyi kuitenkin maksaa sairaalassa olosta ja nimellinen maksu kunnan tarjoamista ultratutkimuksista.

Eli kun tulee raskaaksi pitää mennä ensin GP:lle. Lääkäri kertoo sitten eri vaihtoehdoista, joita on tosiaan useampia. Ensikertalaisella voi olla hankalaa miettiä, mikä on paras vaihtoehto. Itselleni vaihtoehdoista oli helppo valita itselle sopivin, kun kyseessä oli kuitenkin jo kolmas lapsi. Hyvin oleellista tietysti oli se, että tällä alueella on hyvä julkisen puolen synnytyssairaala. Siten ei tarinnut miettiä pitäisikö maksaa yksityisen puolen hoidosta. vakuutus meillä olisi ollut, mutta emme kokeneet tarvetta mennä yksityiselle puolelle. Vaihteleeko systeemit paljonkin eri osalvaltioiden kesken, sitä en tiedä.

Toivottavasti pääset joaniki hyvään itsellesi sopivaan raskauden aikaiseen hoitoon.
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa
Kirjoitti: joaniki - huhtikuu 09, 2011, 10:32
Kiitos vastauksista! Päädyttiin shared care-malliin, kun sattui mukavan tuntuinen ja kovasti kehuttu GP. Systeemi alkaa pikkuhiljaa hahmottua. Kolmisen viikkoa ekaan ultraan...
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa
Kirjoitti: maijjup - huhtikuu 18, 2011, 19:44
Hei Joaniki!

Missä päin Queenslandia asustelet? Itse asun Cairnsissa, ja nää vauva-asiat on täälläkin kovin ajankohtasia! Ensimmäistä kun odotetaan  :) Ei liiemmin ole muita raskaana olevia tuttavapiirissä, joten olisi mukava vaihtaa kuulumisia toisen samassa tilassa olevan kanssa! Pistä vaikka privaviestiä jollet halua tänne kirjoitella  :)

maiju
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa, Mammoja Sydneyssä
Kirjoitti: SydneySurfer - elokuu 16, 2011, 01:39
Heips,
Laittakaahan privaatti viestiä jos olette Sydneyssä ja kaipaatte sporttista mammakamua tai teillä on kokemuksia siellä synnytyksestä. Esikoisemme on määrän syntyä helmikuussa 2012 ja koko Australian toimintamalli on vielä opittavana senkin osalta, kaikki vinkit hoitojen ja Sydneyn mamma+vaavi tapahtumien suhteen otetaan ilolla vastaan. =) Täällä onnellista odotusta siis ilmassa.
tv. SydneySurfer
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa
Kirjoitti: makar - elokuu 29, 2011, 14:40

Taalla on sporttinen uusi mamma Ita-Sydneyssa ( Clovellyssa) ja tiedan toisenkin tuoreen aidin joka asuu Willoughbyssa... Esikoiseni on nyt 6kk ikainen ja minulla oli erittain positiivinen kokemus Prince of Wales Privatessa... yhteystietoni on maribakker (at) hotmail.com
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa
Kirjoitti: muru - syyskuu 23, 2011, 23:32
Me asumme North West (Hills) jos taalla pain loytyy Suomi mammoja / lapsiperheita olisi kiva kahvitella tai leikkitapaamisia lapsille silla olisi kiva jos vuoden vanha poikamme kuulisi suomea sillon talloin kun en ole ainakaan viela saanut aikaiseksi puhua hanelle suomea.
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa
Kirjoitti: Loppakorva - lokakuu 14, 2011, 14:34
Hei, tosi hyvä ketju! :) Yhtä asiaa vaan tiedustelisin tarkemmin - onko todellakin oltava permanent resident ollakseen oikeutettu ilmaiseen raskauden/synnytyksen hoitoon? Entäs esim. provisional spouse viisumin haltijat? Jos lapsen isä on australian kansalainen?
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa
Kirjoitti: Hosuli - lokakuu 15, 2011, 14:47
Lainaus käyttäjältä: Loppakorva - lokakuu 14, 2011, 14:34
Hei, tosi hyvä ketju! :) Yhtä asiaa vaan tiedustelisin tarkemmin - onko todellakin oltava permanent resident ollakseen oikeutettu ilmaiseen raskauden/synnytyksen hoitoon? Entäs esim. provisional spouse viisumin haltijat? Jos lapsen isä on australian kansalainen?

Paras vastaus varmasti löytyy Medicarelta. Itse olen ymmärtänyt niin, että jos on Medicare-kortti, saa samat palvelut samaan hintaan kuin kansalaisetkin.

Baby bonuksen tai palkallisen äitiysloman saa spouse visalla, kun muut ehdot täyttyvät.
http://www.familyassist.gov.au/payments/family-assistance-payments/family-tax-benefit/family-tax-benefit-part-a/residency-requirements-general.php
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa
Kirjoitti: ausseihin! - lokakuu 17, 2011, 22:38
Lainaus käyttäjältä: Hosuli - lokakuu 15, 2011, 14:47
Lainaus käyttäjältä: Loppakorva - lokakuu 14, 2011, 14:34
Hei, tosi hyvä ketju! :) Yhtä asiaa vaan tiedustelisin tarkemmin - onko todellakin oltava permanent resident ollakseen oikeutettu ilmaiseen raskauden/synnytyksen hoitoon? Entäs esim. provisional spouse viisumin haltijat? Jos lapsen isä on australian kansalainen?

Ei tarvitse olla, ainakaan NSW:ssa. Me olemme täällä temporary visumilla ja täysin ilman kuluja hoitui raskauden seuranta sekä synnytys julkisessa sairaalassa. Mitään tukia lapsen synnyttyä emme ole saaneet.
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa
Kirjoitti: Hosuli - lokakuu 18, 2011, 17:51
Lainaus käyttäjältä: ausseihin! - lokakuu 17, 2011, 22:38

Ei tarvitse olla, ainakaan NSW:ssa. Me olemme täällä temporary visumilla ja täysin ilman kuluja hoitui raskauden seuranta sekä synnytys julkisessa sairaalassa. Mitään tukia lapsen synnyttyä emme ole saaneet.

Millä viisumilla olet(te) maassa? Oletteko hakeneet tukia? Laittamani linkin takaa löytyy viisumiluokat, joilla "äitiysavustusta" saa, sekä muut ehdot. Lähinnä siis spouse visa tai joku humanitäärinen viisumi käyvät.
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa
Kirjoitti: Loppakorva - lokakuu 20, 2011, 11:59
Kiitokset! :) katsonkin sen linkin seuraavaksi.
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa
Kirjoitti: joaniki - tammikuu 10, 2012, 12:17
Lainaus käyttäjältä: Loppakorva - lokakuu 14, 2011, 14:34
Hei, tosi hyvä ketju! :) Yhtä asiaa vaan tiedustelisin tarkemmin - onko todellakin oltava permanent resident ollakseen oikeutettu ilmaiseen raskauden/synnytyksen hoitoon? Entäs esim. provisional spouse viisumin haltijat? Jos lapsen isä on australian kansalainen?

Kyllä ainakin mun temporary visalla oleva ystävä sai ilmaisen raskauden ja synnytyksen hoidon. Sen sijaan baby bonusta tms. perhe-etuuksia hän ei saanut, niihin täytyy olla permanent tai kansalainen (tosin jos ehdot täyttyvät lapsen isän kohdalla, hän voi hakea kyseisiä etuuksia).

Ketjun aloittajana haluan vielä kiittää tätä kautta saaduista ohjeista ja neuvoista. Raskaus ja synnytys sujuivat hyvin, ja sylissä tuhisee 2,5 kk ikäinen pikku-aussi/suomalainen (kaksoiskansalainen)  :)
Otsikko: Vs: Vauva-asiaa
Kirjoitti: ausseihin! - tammikuu 17, 2012, 13:26
Lainaus käyttäjältä: Hosuli - lokakuu 18, 2011, 17:51
Lainaus käyttäjältä: ausseihin! - lokakuu 17, 2011, 22:38

Ei tarvitse olla, ainakaan NSW:ssa. Me olemme täällä temporary visumilla ja täysin ilman kuluja hoitui raskauden seuranta sekä synnytys julkisessa sairaalassa. Mitään tukia lapsen synnyttyä emme ole saaneet.

Millä viisumilla olet(te) maassa? Oletteko hakeneet tukia? Laittamani linkin takaa löytyy viisumiluokat, joilla "äitiysavustusta" saa, sekä muut ehdot. Lähinnä siis spouse visa tai joku humanitäärinen viisumi käyvät.


Paljon onnea joaniki pienen pojan syntymän johdosta!